2023-10-30 451 瀏覽
🛍莎莉終於出現啦!熊妹有幾耐冇見過好朋友莎莉呀?咁耐冇見莎莉,梗係同佢去遠啲地方玩吓啦!元朗夠遠啦掛!同佢飲個茶🍵食個點心🍘,然後再去附近嘅千色匯行吓傾吓偈抖下🗣,絕對係同好朋友一齊的賞心樂事!📌先去咗朗屏行吓,知道有間叫《8號茶居》的點心專門店,價錢幾便宜,一於試吓!📌店舖都幾大,有四人梳化坐卡位🛋,有二人同四人坐嘅木凳位🪑,餐廳感覺好光線,以木係同埋藍色色調為主,感覺好柔和。📌食物都好多款選擇,大路的點心、蒸飯都有齊,有啲款式一蒸兩籠,啱晒二人份量,最特別係有個流心西多士,呢個一定要必試喇。雪山叉燒包, $25熊妹鍾意食叉燒包,因為鍾意食濃味嘅醬汁。雪山叉燒包好大一個,比傳統叉燒包就多一層口感,墨西哥外皮甜甜地好鬆脆,餡料都幾多,甜甜地嘅叉燒醬汁,有粒粒叉燒冇肥肉位。蟹籽燒賣皇, $19燒賣皇后熊妹食點心點會唔點燒賣呀?一籠燒賣有兩大粒,真係超大粒,啖啖肉冇肥豬肉渣,點豉油辣椒油一定一流。鮮蝦菜苗餃, $20比起蝦餃嚟講熊妹更加鍾意食菜苗餃,因為有蝦之餘,仲有一啲菜,好似感覺上清新啲,健康啲。菜苗餃真係超大一隻,好似粉果咁大,入面蝦肉🦐好彈牙,調味好足夠,帶出蝦肉嘅鮮味又能蓋過菜苗

雪山叉燒包, $25

蟹籽燒賣皇, $19

鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃, $20
比起蝦餃嚟講熊妹更加鍾意食菜苗餃,因為有蝦之餘,仲有一啲菜,好似感覺上清新啲,健康啲。菜苗餃真係超大一隻,好似粉果咁大,入面蝦肉🦐好彈牙,調味好足夠,帶出蝦肉嘅鮮味又能蓋過菜苗嘅草青味🌱,水晶皮超薄,驚夾大力啲都會夾爛,真係皮薄餡靚。

老干媽蒸鳳爪, $27
莎莉想食鳳爪,《8號茶居》用咗老干媽醬汁調味,味道非常濃郁,鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味,入口即溶,仲可以咄返骨出嚟,呢個就係食鳳爪嘅滋味。

鴛鴦鮮蝦米網腸, $36
鴛鴦蝦米網腸幾特別,顏色非常鮮艷,係鮮燈同鮮綠色,表皮腸粉夠薄又嫩滑,內裏網腸好脆口,仲有粒粒蝦米粒,點豉油辣椒油又係味道一流,一碟八件,份量都幾多下。

瀑布流心西多士
瀑布流心西多士, $31
到熊妹最期待嘅點心啦!熊妹不嬲都好好奶黃流心的,鍾意奶黃的奶香同甜味。唔好睇外表平平無奇,嘩!一切開,瀑布嘅奶黃流心真係湧晒出嚟,流心效果做得非常之好,奶黃嘅味道重奶香🥛又唔會好甜,流心嘅質地滲入晒麵包入邊🍞,食落去真係好滋味!呢個咁高卡路里嘅邪惡食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。到熊常之好,奶黃嘅味道重奶香🥛又唔會好甜,流心嘅質地滲入晒麵包入邊🍞,食落去真係好滋味!呢個咁高卡路里嘅邪惡食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。

擂沙煎堆仔
擂沙煎堆仔, $27
食咗咁多鹹嘢,食多個甜品煎堆仔真係圓滿結束啦!一疊有三粒,外皮炸得好乾身粒粒芝麻好香,咬落去,外皮夠厚身又軟糯,入邊有黑芝麻醬,同軟糯嘅外皮一齊食,份量剛剛好,映襯返外皮白芝麻粒嘅芝麻香味,呢個煎堆仔都做得幾出色。

📌兩個人七款點心,想食嘅全部都試勻晒,真係頂住個大肚腩離開。價錢親民,連茶介每位$6,埋單都唔使$200,環境又闊落,自成一角,最開心可以大聲講大聲笑,就係同好朋友飲茶食點心的樂趣。
2023-10-16
鮮蝦菜苗餃
瀑布流心西多士
擂沙煎堆仔
2023-10-27 59 瀏覽
又來呢到飲茶!呢間小店食物一向高質,中午就係要飲茶嘆點心🥰.幾款每次必點!蟹籽燒賣皇和8號蝦餃皇大大粒非常彈牙,黑松露野菌粉果皮做得煙韌出色香濃黑松露口味,豉椒排骨飯砵仔碗上好有特色,飯係勁有咬口真係一粒粒軟硬適中每次一定點!排骨加上辣椒甜豉油,港式風味👍🏻 香滑鮮蝦腸三大條皮做得滑身,啖啖蝦肉相當足料😋.今次新試左雪山叉燒包,雪山酥皮甜甜地,入面叉燒大粒有咬口無諗過咁好食🤩紅棗糕也相當不錯,熱辣辣口感煙韌q彈,養顏又好味😋
又來呢到飲茶!呢間小店食物一向高質,中午就係要飲茶嘆點心🥰

幾款每次必點!蟹籽燒賣皇和8號蝦餃皇

2023-10-26 49 瀏覽
朋友屋企剛裝修好,今日老公放假一齊去參觀下,坐西鐵係朗屏站落車。因為好耐無見面,朋友話搵間茶樓飲茶,可以慢慢傾偈。行經虹坊見到有間8號茶居。店舖乾淨企理夠光猛,冷氣足夠,座得舒適,啲姐姐經常問我哋要唔要加水,服務好又有禮貌。創意款式選擇多元化,主打係精緻點心和中式料理。茶錢每位6元,沒有加一,平靚正。8號蝦餃皇$19蝦餃皮煙煙韌韌,蝦肉鮮甜,每粒都好飽滿。蟹籽燒賣皇$19燒賣皮好薄,肉質爽口,頂部加咗蟹籽,口感十足。鮮蝦菜苗餃$20蝦肉鮮嫩多汁,菜苗新鮮,爽口好食。雪茄春卷$15雪茄造型夠創新,春卷內餡有白汁蝦肉,加埋沙律醬,味道唔錯。鴛鴦鮮蝦米網腸$36顏色鮮豔,米網香脆,腸粉嫩滑,真正手工點心。雪山叉燒包$25上枱熱辣辣,個皮鬆化,叉燒包內滿滿叉燒濃郁香甜。豉汁黃鱔飯$59米飯粒粒分明,黃鱔爽口,配上三色椒,口感豐富,值得推介。
因為好耐無見面,朋友話搵間茶樓飲茶,可以慢慢傾偈。
行經虹坊見到有間8號茶居。
創意款式選擇多元化,主打係精緻點心和中式料理。
茶錢每位6元,沒有加一,平靚正。

8號蝦餃皇$19
蝦餃皮煙煙韌韌,蝦肉鮮甜,每粒都好飽滿。
蟹籽燒賣皇$19
燒賣皮好薄,肉質爽口,頂部加咗蟹籽,口感十足。
鮮蝦菜苗餃$20
蝦肉鮮嫩多汁,菜苗新鮮,爽口好食。
雪茄春卷$15
雪茄造型夠創新,春卷內餡有白汁蝦肉,加埋沙律醬,味道唔錯。
鴛鴦鮮蝦米網腸$36
顏色鮮豔,米網香脆,腸粉嫩滑,真正手工點心。
雪山叉燒包$25
上枱熱辣辣,個皮鬆化,叉燒包內滿滿叉燒濃郁香甜。
豉汁黃鱔飯$59
米飯粒粒分明,黃鱔爽口,配上三色椒,口感豐富,值得推介。

2023-10-26
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
2023-10-23 221 瀏覽
其實呢一間點心鋪已經黎過好多次 好多時夜晚想飲茶都會搭一個站黎到呢到 因為餐廳地點真係好方便 朗屏西鐵站一落黎行兩分鐘就去到 我咁常去係因為我覺得呢一間點心鋪做得最好就係佢餐具同埋枱凳都唔會油淋淋 呢一樣真係好重要可以令到食客食得好安心👍🏻♡雪山叉燒包 $25外皮好脆又夠熱 鬆脆得黎有d甜甜地 叉燒餡都算多 呢個我覺得係必點之選♡蟹籽燒賣皇 $19呢個燒賣係用白色燒賣皮 燒賣比一般坊間既較為大粒 咬落去蝦肉都幾爽口♡山竹牛肉球 $27山竹+牛肉+馬蹄呢個組合真係點樣都咁夾 咬落去有肉感得黎馬蹄又比到個爽口既感覺 加埋喼汁小小酸酸地就更開胃♡老干媽蒸鳳爪 $27真係估唔到咁傳統既蒸鳳爪都可以做到d特別 佢既有一貫蒸鳳爪既醬香味 仲有一股係老干媽獨有既辛香味 原本以為落左老干媽會比較辣 但食落去就唔係好覺好辣♡五柳炸雲吞 $28炸雲吞可以講係我飲茶既最愛 由細細個每次去酒樓飲茶都必點 到大個去飲茶都會叫 呢到個炸雲吞炸得夠脆 亦唔會太油 配埋酸酸甜甜既五柳汁 食完真係超開胃 又可以食多幾個點心♡鴛鴦鮮蝦米網腸 $36呢一個網米腸橙橙綠綠 睇落已經好好賣相 我自己認為呢個可以話係炸兩既升級版

♡雪山叉燒包 $25

♡蟹籽燒賣皇 $19

♡山竹牛肉球 $27

♡老干媽蒸鳳爪 $27

♡五柳炸雲吞 $28

♡鴛鴦鮮蝦米網腸 $36
呢一個網米腸橙橙綠綠 睇落已經好好賣相 我自己認為呢個可以話係炸兩既升級版 炸既米網係超級鬆脆包住隻蝦 外軟內脆再內軟 就算點唔點豉油都都一樣咁好食

♡養顏紅棗糕 $26
原本諗緊叫薑汁糕定紅棗糕好 心大心細 最後揀左紅棗糕 因為佢比薑汁糕多一舊 總共有4舊兩個人分就岩岩好 紅棗味都好出 但又唔會太甜 口感黏黏糯糯傳統中式糕點既感覺

♡茶位🫖茶 $9/位
我地揀左菊花茶 其他茶就只需$6/位

另外仲有d優惠套餐都好抵食 仲有燉湯飲 都幾正架💕而且仲有印花卡儲 儲夠可以減錢
五柳炸雲吞
山竹牛肉球
養顏紅棗糕

五柳炸雲吞
2023-10-17 26 瀏覽
呢一晚嚟咗8號茶居飲茶好正~幾好feel🤓🫖☕️我叫咗以下食飯💕😋❤️香滑鮮蝦腸$30香滑鮮蝦腸,口感滑嫩,蝦肉都幾多,鮮甜可口。❤️宮廷桂花糕$23呢個桂花糕有3件糕點口感綿密,桂花香氣濃郁,食落心情好好🥰🥰❤️鮮蝦菜苗餃$20呢個菜苗餃有兩件,皮薄餡多,裡面嘅蝦肉鮮嫩多汁,好好食。而菜苗增添咗口感嘅層次,非常開胃。❤️咖喱蒸魷魚$32咖喱蒸魷魚擁有濃郁的咖喱香味,魷魚肉質鮮嫩,非常美味,好彈牙。❤️蒜蓉粉絲蒸排骨$29排骨肉質鮮嫩,搭配蒜蓉和粉絲,味道香濃,蒜蓉味好香,蒜蓉粉絲都好好食!❤️8號蝦餃皇$19蝦餃有2件,皮薄餡靚,蝦肉又多又大大粒。❤️薑蔥牛柏葉$32薑蔥牛柏葉鮮嫩多汁,加埋薑蔥的香氣,口感豐富。
呢一晚嚟咗8號茶居飲茶
好正~幾好feel🤓🫖☕️
我叫咗以下食飯💕😋
❤️香滑鮮蝦腸$30
香滑鮮蝦腸,口感滑嫩,
蝦肉都幾多,鮮甜可口。

❤️宮廷桂花糕$23
呢個桂花糕有3件
糕點口感綿密,桂花香氣濃郁,
食落心情好好🥰🥰

❤️鮮蝦菜苗餃$20
呢個菜苗餃有兩件,
皮薄餡多,裡面嘅蝦肉鮮嫩多汁,好好食。
而菜苗增添咗口感嘅層次,非常開胃。

❤️咖喱蒸魷魚$32
咖喱蒸魷魚擁有濃郁的咖喱香味,
魷魚肉質鮮嫩,非常美味,好彈牙。

❤️蒜蓉粉絲蒸排骨$29
排骨肉質鮮嫩,搭配蒜蓉和粉絲,味道香濃,
蒜蓉味好香,蒜蓉粉絲都好好食!

❤️8號蝦餃皇$19
蝦餃有2件,皮薄餡靚,蝦肉又多又大大粒。

❤️薑蔥牛柏葉$32
薑蔥牛柏葉鮮嫩多汁,
加埋薑蔥的香氣,口感豐富。
2023-10-11 35 瀏覽
中午去元朗工廠區整車,見有D時間,周圍行下見呢間有得飲茶食點心,決定入去試下。食左幾個必食推介,再加D香口炸野😂雪山叉燒包:👍🏻呢個真係強推!個皮好酥化,叉燒餡香甜❤️食上癮炸野叫左炸雲吞同腐皮卷:2款都好香脆👍🏻皮薄而且炸得好香口,脆到食薯片咁🤤薑蔥牛栢葉:呢間做得好出色👍🏻好新鮮,爽口又惹味木魚燒汁茄子:燒茄子上面仲有D墨魚滑,茄子肉咬落去D汁咇曬出嚟,好juicy 點心整體水準好高👍🏻全部都好好味🤤 茶位$6/位,又唔使加一,非常抵食,推介👍🏻

食左幾個必食推介,再加D香口炸野😂

薑蔥牛栢葉:呢間做得好出色👍🏻好新鮮,爽口又惹味

• 木魚燒汁茄子
2023-10-10 20 瀏覽
平時早茶就飲得多,今日晚試下食點心,呢到環境唔錯,牆上有張大poster, 印有受歡迎點心排行鎊唔駛怕心大心細選擇困難1. 飄香榴連包。這款點心以榴連作為餡料,搭配鬆軟的包子皮,每一口都散發著榴連的香氣,好少有2. 雪茄春卷,點既時候唔太明白係咩黎,上碟果刻真係好別緻,外型好像真既雪茄型春卷,它以脆皮包裹著蝦仁既春卷內餡,每一口都能感受到脆嫩的口感,配上沙律醬。3. 蟹籽燒賣皇真係好大粒,肉質彈牙,而蟹籽的加入更是為整個味道增添了層次感。4. 鴛鴦鮮蝦米網腸是一道別開生面的點心,蝦肉鮮嫩多汁,搭配脆口的米網腸,口感豐富多樣,令人回味無窮。5. 擂沙煎堆仔是一道充滿傳統風味的點心,它的外皮煎得金黃酥脆,內餡係我鍾意既芝麻蓉6. 香煎臘味蘿蔔糕,它的外層煎得香脆,大大粒蘿蔔,,好足料,搭配臘味的香氣,好惹味7. 海苔鮮蝦腐卷,腐皮包裹著鮮蝦和海苔,酥脆口感和海苔的鮮味相得益彰8. 鮮蝦菜苗餃,這款餃子以鮮蝦和菜苗為主要材料,外皮薄而富有彈性,內餡鮮嫩多汁。整體黎講食物唔錯,而且8道點心只係212蚊,性價比高,上菜好快。

⭐️評分:7.5/10🌸位置偏小,但點心值得推介✳️雪山叉燒包👍👍😍鬆化軟綿綿熱辣辣雪山加上叉燒甜絲絲✳️瀑布流沙西多士👍一切開奶黃流心湧現外皮炸得香脆內裏軟綿奶黃味濃郁!!✳️蟹籽燒賣皇👍不同於平時的黃色皮燒賣自家製大量😍足料豬肉包裹蝦肉質地實淨結實中帶點肥豬肉✳️手磨薑汁糕薑味濃烈吸引辛辣中帶香甜但粉漿過黏,如質地更有彈性會更好✳️鴛鴦蝦米網卷外表吸引,味道怪異🤨❌❌不是我喜歡的味道內裏炸得香脆外面腸粉包裹但米網有不新鮮的味道整體都值得推介,只是米網卷❌❌🤧🤧⭐味道 8/10⭐️特色 8/10⭐️環境 6/10⭐️性價比 7/10 ⭐️賣相 6.5/10
⭐️評分:7.5/10

🌸位置偏小,但點心值得推介

✳️雪山叉燒包👍👍
😍鬆化軟綿綿熱辣辣
雪山加上叉燒甜絲絲

✳️瀑布流沙西多士👍
一切開奶黃流心湧現
外皮炸得香脆
內裏軟綿奶黃味濃郁!!

✳️蟹籽燒賣皇👍
不同於平時的黃色皮燒賣
自家製大量😍足料豬肉包裹蝦肉
質地實淨結實中帶點肥豬肉

✳️手磨薑汁糕
薑味濃烈吸引
辛辣中帶香甜
但粉漿過黏,如質地更有彈性會更好

✳️鴛鴦蝦米網卷
外表吸引,味道怪異🤨
❌❌不是我喜歡的味道
內裏炸得香脆
外面腸粉包裹
但米網有不新鮮的味道

整體都值得推介,只是米網卷❌❌🤧🤧

⭐味道 8/10
⭐️特色 8/10
⭐️環境 6/10
⭐️性價比 7/10
⭐️賣相 6.5/10
  • 瀑布流沙西多士
好耐冇同媽咪去飲下茶食下一盅兩件,尼間專食特色fusion既點心小店位於元朗朗屏8號附近,地點便利,有多款點心種類,價錢親民,性價比高,足料美味,茶錢只係$6/位,並無加一,除左去茶樓之外,亦可以係同朋友家人嘆茶既地方✔️ 8號蝦餃皇〔真心推介😋〕$19Shrimp Dumplings(2pcs)👍🏻 兩大粒👍🏻 蝦肉滿滿👍🏻皮簿餡靚✔️ 蟹籽燒賣皇 〔真心推介😋〕$19Slu-mai with Crab Roe(2pcs)👍🏻 豐滿👍🏻 大大粒🐂👍🏻 蝦味濃😋✔️ 鮮蝦菜苗餃〔真心推介😋〕$20Shrimp Dumplings with veg(2pcs)👍🏻 蝦肉爽口彈牙👍🏻 外皮晶瑩剔透👍🏻 大量蝦肉✔️ 山竹牛肉球〔推介😋〕$27Beef ball with bean Curd Sheets(3pcs)👍🏻 嫩滑👍🏻 juicy配 喼汁 ✔️ 海苔鮮蝦腐皮卷〔真心推介😋〕$28Shrimps Bean Curd Roll w.Seaweed(3 pcs)👍🏻 外皮酥脆👍🏻 滿滿蝦肉👍🏻 惹味👍🏻 香口 ✔️ 鮮蝦米網腸〔真心推介😋〕$36Crisprf Rice Rolls w.shrim

✔️ 8號蝦餃皇〔真心推介😋〕$19
Shrimp Dumplings(2pcs)
👍🏻 兩大粒
👍🏻 蝦肉滿滿
👍🏻皮簿餡靚

✔️ 蟹籽燒賣皇 〔真心推介😋〕$19
Slu-mai with Crab Roe(2pcs)
👍🏻 豐滿

👍🏻 內有一層脆脆
👍🏻 香口
👍🏻 爽口彈牙

✔️ 養顏紅棗榚〔真心推介😋〕$26
Red Dates Cakes(4pcs)
👍🏻 軟糯
👍🏻 香紅棗味
👍🏻 微甜
👍🏻 煙韌
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 8號蝦餃皇
朝早要去元朗駕駛學院🙈 見到附近有間飲茶嘅地方就入咗去試吓啦🌟💫瀑布流沙奶黃西多士一上到嚟熱辣辣即刻切開🤩啲奶黃即刻流出嚟好吸引🤤但食落去個西多士可能煎得太過耐索得太多油😢搶咗奶黃嘅存在感有啲失望🥹💫雪山叉燒包個皮太厚🥹 叉燒都比較少😢食落去個包冇咩味…但啲叉燒甜甜地係好味嘅😽💫蟹籽燒賣王兩粒燒賣好大粒🤩啲蟹籽好脆👍🏻 燒賣爽口彈牙呢個值得推介大家試吓~💫鴛鴦鮮蝦米網腸呢個係咁多樣點心最好食嘅一款!一開頭見佢色彩鮮艷好吸引所以就嗌咗~皮薄肉多🌟 個蝦真係好大粒🤣而且啲米紙好脆好好食😽整體嚟講都算唔錯嘅 而且價錢唔算貴💰係星期六日嘅性價比高之選👍🏻 加上食物都幾特別😽整體評分:🌟🌟🌟

💫瀑布流沙奶黃西多士
一上到嚟熱辣辣即刻切開🤩
啲奶黃即刻流出嚟好吸引🤤
但食落去個西多士可能煎得太過耐索得太多油😢
搶咗奶黃嘅存在感有啲失望🥹

💫雪山叉燒包
個皮太厚🥹 叉燒都比較少😢
食落去個包冇咩味…
但啲叉燒甜甜地係好味嘅😽

💫蟹籽燒賣王
兩粒燒賣好大粒🤩
啲蟹籽好脆👍🏻 燒賣爽口彈牙
呢個值得推介大家試吓~

💫鴛鴦鮮蝦米網腸
呢個係咁多樣點心最好食嘅一款!
一開頭見佢色彩鮮艷好吸引所以就嗌咗~
皮薄肉多🌟 個蝦真係好大粒🤣
而且啲米紙好脆好好食😽

整體評分:🌟🌟🌟
2023-09-17
$80 (早餐)
2023-09-23 27 瀏覽
🔸瀑布流沙西多士好少見點心鋪有西多士賣,就試下,夾心係流沙奶黃切開既時候係澎湃既,如果加埋咸蛋黃,相信會更加好味。🔸蟹籽燒賣皇大大粒,啖啖鮮肉無咩肥膏,燒賣頂層的蝦仁爽口,燒賣皮好薄且不含鹼水味🔸黑松露野菌粉果喜歡菇菌/素食者,必點。饀料豐富,入面有多重菌類,咬開有香濃既黑松露味。🔸原盅花雕養顏綿花雞藥材味的湯底,有沙參紅棗杞子,雞肉滑嫩無雪味,魚肚索晒湯汁,又食又當燉湯飲。🔸海苔鮮蝦腐皮卷腐皮外層炸得酥脆可口,內餡鮮蝦爽口🔸鴛鴦鮮蝦米網腸賣相精美,即叫即整既布拉腸粉包著鴛鴦兩色的炸網,最入面包住的蝦肉,鮮甜肉厚,雙重口感。🔸腐乳通菜燙通菜的時間掌握的好,沾上調製過的腐乳醬來吃,鹹香惹味。餐廳根據唔同茶種而收茶位錢($6-8/人),冇加一服務費,認真抵食。畢竟宜家越黎越少大酒樓,希望新型點心鋪可以keep到落去🙂
🔸瀑布流沙西多士

🔸蟹籽燒賣皇

🔸黑松露野菌粉果

🔸原盅花雕養顏綿花雞

🔸海苔鮮蝦腐皮卷
腐皮外層炸得酥脆可口,內餡鮮蝦爽口

🔸鴛鴦鮮蝦米網腸

🔸腐乳通菜
燙通菜的時間掌握的好,沾上調製過的腐乳醬來吃,鹹香惹味。

• 瀑布流沙西多士
  • 原盅花雕養顏棉花雞
2023-09-20 275 瀏覽
聽日去朋友朗屏新屋參觀,參觀完揾下附近有咩食😄發現距離朗屏西鐵站好近既呢個虹方商場有間叫8號茶居既點心舖!有點心又有燉湯飲😊就決定入去試下😄😄食得健康啲呀嘛!食物款式多又唔貴,我地叫咗幾個點心、燉湯、蒸飯同白灼菜,計埋茶芥都係約$100一個人,好抵食😄😄😁仲要一提既係8號茶居唔收加一,但各位姐姐服務態度係好好既,經常唔該前唔該後,又會主動過黎問洗唔洗加水,好過好多大型連鎖店😁😁😁8號蝦餃皇$19👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 有兩粒,大大粒,又多蝦😊😊蟹籽燒賣皇$19👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 大大粒! 材料好多!要食幾口都食得完😆😆好抵食😄😄😄南瓜籽馬拉糕$20👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 馬拉糕好鬆軟,有香濃牛油味😁面頭既南瓜籽有咬口,兩者拼埋一齊好夾!正!翡翠菜肉包$20👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 哈哈😆係大大個綠色既菜肉包😊😊 好特別!色香味俱全😻😻😻白灼菜芯$22👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 菜芯好嫩!睇得出呢間茶居對食物品質有要求😄😄😄豉椒排骨蒸飯$45👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 飯蒸到係我地最鐘意既一粒粒,硬度適中,好味😃😀😀南北杏菜乾燉豬肺燉湯$43- 嘩,呢個正呀!好多材料!我地平時好少煲湯,黎呢度$43就

8號蝦餃皇$19👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 有兩粒,大大粒,又多蝦😊😊

蟹籽燒賣皇$19👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 大大粒! 材料好多!要食幾口都食得完😆😆好抵食😄😄😄

南瓜籽馬拉糕$20👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

翡翠菜肉包$20👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

白灼菜芯$22👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 菜芯好嫩!睇得出呢間茶居對食物品質有要求😄😄😄

豉椒排骨蒸飯$45👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 飯蒸到係我地最鐘意既一粒粒,硬度適中,好味😃😀😀

南北杏菜乾燉豬肺燉湯$43
- 嘩,呢個正呀!好多材料!我地平時好少煲湯,黎呢度$43就有個湯飲滋潤一下☺️☺️☺️

呢間茶居唔錯呀!食物好又唔貴,服務員服務態度好,又坐得舒服,推介😀😀😀

8號茶居 (宏業南街) (元朗)
元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
2023-09-19
2023-09-17 46 瀏覽
今日我同屋企人去左一間位於朗屏嘅港式茶樓——8號茶居!呢度地點超方便,朗屏地鐵站行過去只需5分鐘~估唔到呢類港式茶居既點心好出色,完全比得上大型酒樓!✨ 【雪山叉燒包】:呢度嘅招牌菜,皮脆又酥脆!叉燒包內的叉燒肉夠嫩,滿滿的肉汁鮮甜,配合香氣四溢的包皮。🍤 【蝦餃皇】:蝦肉鮮嫩多汁,外皮薄透,蒸得剛剛好~🥟 【蟹籽燒賣皇】:燒賣內裡包著鮮嫩的肉末和鮮美的蟹籽。🦑 【咖喱蒸魷魚】:魷魚蒸得恰到好處,鮮嫩多汁,每一口都帶著濃郁的咖喱香氣。🥕 【香煎臘味蘿蔔】:蘿蔔切成薄片後,經過煎炸,表面金黃酥脆,內裡軟嫩香甜。🍤 【鴛鴦鮮蝦米網腸】網腸外脆內嫩,網狀的脆皮包裹著鮮嫩多汁的蝦肉和香濃的米粉,最有驚喜!🥐 【飄香榴蓮包】:呢個飄香榴蓮包絕對是外型可愛又美味的代表!包子外表金黃酥脆,好似一個小小既榴蓮,內裡的榴蓮餡料濃郁香甜,入口即化。🍚 【豉椒排骨飯】:排骨炒得酥脆,外皮帶有微微的焦香,入口後肉質嫩滑多汁,配上豉椒醬汁的香辣味道!今次到8號茶居的用餐體驗好滿意。菜式豐富多樣,服務員服務態度親切,環境舒適,無論是和家人、朋友或是情侶都是一個不錯的選擇!💯

🍤 【蝦餃皇】:蝦肉鮮嫩多汁,外皮薄透,蒸得剛剛好~

🥟 【蟹籽燒賣皇】:燒賣內裡包著鮮嫩的肉末和鮮美的蟹籽。

2023-09-14 59 瀏覽
鄰近朗屏西鐵站,步行約5分鐘便到達茶居,室內光猛開揚企理衛生,一進店內店員十分親切地安排坐位。​雪山叉燒包(2件) $25外皮近似菠蘿包,咬下去非常鬆脆帶點甜味,配上爆槳的叉燒內餡,必點推介!​8號蝦餃皇(2件) $19外形脹鼓鼓,餃皮薄薄晶凝通透,咬下去煙煙韌韌,內裡餡料十分彈牙,鮮嫩美味。​蟹籽燒賣皇(2件) $19內餡鮮香而且嫩彈飽滿,蟹子口感分明,味道鮮美啖啖滿足。​鮮蝦菜苗餃(2件) $20外皮厚薄恰到好處,配上鮮嫩菜苗及彈牙蝦餡料,清爽滋味,多重口感。​雪茄春卷(1件) $15以非常創新的方式製成春卷,一件春卷的長度大小是正常的3倍,配上酸酸甜甜的沙律醬,中和了油炸外皮的味道,而且帶點清新。​木魚燒汁茄子(3件) $26日式Fusion中茶茄子,上層佈滿木魚碎,茄子以墨魚滑釀製,口感軟綿綿嘅茄子,配以秘製燒汁烹調非常惹味。​海苔鮮蝦腐皮卷(3件) $28香酥腐皮包裹著肉汁餡料,外皮脆內裡彈牙多汁。​雞蛋牛肉腸 $29嫩滑的外皮包裹雞蛋及牛肉,陣陣蛋香混合微甜的豉油,油脂滿佈口腔十分滿足。​茶芥 每位$6不設加一服務費​總括而然,點心各具特式,款式眾多未能一次品嚐所有滋味。整

雪山叉燒包(2件) $25

8號蝦餃皇(2件) $19

蟹籽燒賣皇(2件) $19
內餡鮮香而且嫩彈飽滿,蟹子口感分明,味道鮮美啖啖滿足。

鮮蝦菜苗餃(2件) $20

雪茄春卷(1件) $15

木魚燒汁茄子(3件) $26

海苔鮮蝦腐皮卷(3件) $28
香酥腐皮包裹著肉汁餡料,外皮脆內裡彈牙多汁。

雞蛋牛肉腸 $29

茶芥 每位$6
不設加一服務費

總括而然,點心各具特式,款式眾多未能一次品嚐所有滋味。整體點心大小比平常點心略為大,餐牌設計方面亦十分貼心,大部份以2件為標準,適合食量比較少的朋友仔,可以品嚐多1-2道菜式,而價格來說非常划算,兩人當晚消費約$200。

📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖

2023-09-13
  • 8號蝦餃皇
🍽️ 8號茶居 📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖-作為一個元朗人,今日又去元朗搵食啦🤩🤩好多元朗朋友推薦呢間茶居,一於試試佢!💫瀑布流沙奶黃西多士( $31 )一切落去😍😍真係好似瀑布咁流晒啲奶黃餡出嚟🤩🤩西多士炸得金黃酥脆,原來配埋奶香四溢、帶有蛋黃甘香嘅奶黃醬係咁夾㗎 !出邊未見過!必食必食!💫雪山叉燒包( $25)上面既雪山好似菠蘿包咁樣,鬆脆香甜😋😋配埋有鹹香既軟糯叉燒包🤩🤩🤩難怪個個都朋友都推薦🫶🏻🫶🏻好正!💫鮮蝦菜苗餃( $20)一上枱已經見到佢好飽滿好大隻😍😍😍餃皮煙韌,菜苗口感幼嫩🥳🥳仲要包住兩隻鮮蝦😚😚😚好足料!好滿足🥰🥰💫懷舊糯米雞( $32)煙韌軟糯嘅糯米飯😚😚包住鹹蛋黃、叉燒、冬菇粒等等唔同嘅材料😋😋😋入口帶有淡淡荷葉香,而糯米雞入邊嘅材料亦都好多好夠味,令到糯米都帶有鹹香🥰🥰🥰💫海苔鮮蝦腐皮卷( $28 )由細到大都好鍾意食脆卜卜嘅腐皮卷😋😋呢個腐皮卷入邊包住嘅大量海苔同埋鮮蝦🦐🦐咬開香脆嘅腐皮,入邊會食到彈牙鮮味嘅蝦肉同埋清爽嘅海苔,海苔仲可以令到鮮蝦嘅味道更加突出😍😍除咗味道好之餘,仲要好有層次👍🏻👍🏻好鍾意💫鴛鴦鮮蝦網米腸( $36 )滑捋捋嘅腸粉入邊
🍽️ 8號茶居
📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖

💫瀑布流沙奶黃西多士( $31 )

💫雪山叉燒包( $25)

💫鮮蝦菜苗餃( $20)

💫懷舊糯米雞( $32)

💫海苔鮮蝦腐皮卷( $28 )

💫鴛鴦鮮蝦網米腸( $36 )
滑捋捋嘅腸粉入邊包住炸得香脆嘅大大隻鮮蝦、網米,口感、味道都極之豐富😍😍見到橙色腸入邊仲有蘿蔔餡🥕綠色入邊有菜葉餡🥬成件事兼顧左色香味之餘,仲兼顧埋健康🫶🏻🫶🏻🥳🥳

💫手磨薑汁糕( $26 )
薑汁味香濃又唔會太甜👍🏻👍🏻食得出薑汁含量多!咬落煙煙韌韌😍😍呢個甜品令呢一餐非常圓滿🥰🥰🥰

💫腐乳通菜($23 )
通菜煮得啱啱好,爽脆多汁😚😚最鍾意佢個醬係分開放,可以比客人自己調節味道🤭🤭🤭性價比真係好高! $23咁大碟真係好抵!🫰🏻🫰🏻

💫香片(茶位$6一位)
話說平時好少認真飲茶🤣🤣不過呢隻茶真係幾好飲!清爽芳香👍🏻👍🏻👍🏻

🌟餐廳嘅食物都好有特色,有唔少款式都係出邊冇見過嘅🥰🥰同老細傾開偈先知道,原來呢啲全部都係師傅每日喺廚房自家製,並唔係係工場攞貨嘅👍🏻👍🏻難怪每一件點三都咁足料🥳🥳

🌟餐廳環境好舒服,座位闊落👍🏻👍🏻牆上面貼左好多推介食物既相😋😋😋一坐低就流口水🤭🤭🤭

🌟餐廳附近全部都係民居,見到夜晚有唔少一家大細嘅食客嚟食,仲有唔少人已經好熟悉餐廳😋😋睇嚟餐廳真係吸引到好多回頭客、熟客🥰🥰

🌟員工好Nice🥰🥰見我哋放工攞住一袋二袋,主動俾個大啲嘅位我哋坐😚😚so sweet

🌟原來餐廳仲有第二間分店,喺元朗西巴士站嗰邊👍🏻👍🏻👍🏻位置方便😚😚日後一定會再去食😆😆

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#yuenlong #元朗 #元朗美食地圖 #元朗必食 #元朗餐廳 #元朗好去處 #元朗茶座 #元朗美食 #8號茶居