2017-02-05 222 瀏覽
一直都想試759雲吞麵,這天,在荔枝角一帶趴走,終於如願以償了﹗餐牌上的選擇,猶如普通茶餐廳般,種類繁多,教人目不暇給。小妹,要了一碗招牌雲吞撈麵$43。一碟撈麵有五大粒雲吞,配以兩條菜心,以及一碗清湯。飲品,要另加$7。換言之,一個餐,要五十大元,不便宜的﹗撈麵中的生麵,咬下去條條爽口彈牙,且毫無鹼水味,混入鮮味十足的蠔油同吃,極品也﹗五粒大小均一的雲吞,皮薄餡靚。咬下去,雲吞皮內,盡是鮮味洋溢、爽口彈牙的豬肉和蝦肉,可媲美坊間名店佳作﹗熱柚子蜜(+$7)。

餐牌上的選擇,猶如普通茶餐廳般,種類繁多,教人目不暇給。
熱柚子蜜(+$7)
2017-01-21
HK$50 (下午茶)
2017-01-11 192 瀏覽
第一次來食午餐點了咖哩牛腩飯碗凍檸茶飯比較大碟,但因為肚餓,所以全部吃掉咖哩沒印度咖哩香,但牛腩是半肥瘦的,所以比較滑。牛腩配的是薯仔,薯仔不錯,好食如果不怕肥的話,是到個不錯的選擇,5十多蚊,在深水埗區來講,絕對係比較貴既茶餐廳另外,見女侍應用手吃雞翼,接著便送餐,雖然大部分食市都不太乾淨,但眼不見會好d
第一次來食午餐
點了咖哩牛腩飯碗凍檸茶
飯比較大碟,但因為肚餓,所以全部吃掉
咖哩沒印度咖哩香,但牛腩是半肥瘦的,所以比較滑。
牛腩配的是薯仔,薯仔不錯,好食
2016-12-07 225 瀏覽
每次去759雲吞麵,我都不是吃雲吞麵,而是點精選特餐:鮮茄南瓜湯配牛肉/鮮豬潤烏冬,連熱飲$36試過幾次配牛肉,但牛肉有時太多筋,所以今晚配豬膶~湯底足料濃味,很多有營蔬菜,但是晩湯底有點失準,味道淡了點~烏冬是759自家麵食,不過不失~是晩豬膶剛剛熟👍🏻另Nosir點了京都炸醬麵,味道偏甜~麵底0K~憑759阿信屋會員咭全單有8折,平平地又一餐🤑

試過幾次配牛肉,但牛肉有時太多筋,所以今晚配豬膶~
烏冬是759自家麵食,不過不失~
是晩豬膶剛剛熟👍🏻
另Nosir點了京都炸醬麵,味道偏甜~
麵底0K~
憑759阿信屋會員咭全單有8折,平平地又一餐🤑

2016-12-07
HK$27.6 (晚餐)
2016-11-14 235 瀏覽
當天星期六10:10左右到,食客唔多。叫了個【醒晨早餐D】-- 雪菜肉絲通 (配餐肉,蛋及牛油方包) + 餐飲碗通粉相比一般茶餐廳大碗很多,午餐肉薄薄一塊,蛋係太陽蛋,方包如同一般茶餐廳一樣,無特別,牛油都係好假味嗰隻,不過好彩呢度搽得無咁厚身,所以反而仲好啲。
當天星期六10:10左右到,食客唔多。
醒晨早餐D -- 雪菜肉絲通(配餐肉,蛋及牛油方包) + 餐飲
HK$30
碗通粉相比一般茶餐廳大碗很多,

午餐肉薄薄一塊,蛋係太陽蛋,

題外話/補充資料: 只要有759會員咭就可享有8折,很抵!
2016-11-12
HK$24 (早餐)
2016-09-02 435 瀏覽
話說一個人無聊去完長沙灣,沿路行去深水埗,中途見到759,其實之前想食好耐,不過每次都好多人。今次三點鬆D經過759,見佢做緊八折(會員卡優惠)又無乜人,咁就衝左入去點了:炸脾下午茶餐配熱檸水侍應姐姐話要等廿分鐘喎,因為即炸件炸脾堅係即炸,食落皮脆到好似食薯片咁,雞肉嫰滑!!茶餐廳做到既已經買少見少。不過炸脾始終配红豆冰會開心D,如果759有呢個絕配就super perfect

點了:炸脾下午茶餐配熱檸水

侍應姐姐話要等廿分鐘喎,因為即炸
炸脾

2016-07-30
炸脾
  • 炸雞脾
2016-04-01 811 瀏覽
話說小弟當年在759剛開店的時候曾經一嚐店鋪的牛腩河,一試後其實也不錯,但直到後來再去試多次牛腩河的時候,牛腩竟然嚴重退步,完全唔入味,個湯又淡到唔淡咁樣,實在令小弟非常失望。
,個湯又淡到唔淡咁樣,實在令小弟非常失望。
2014-12-19
HK$40 (午餐)
2016-03-23 809 瀏覽
759除咗賣零食,連雲吞麵都做埋呀~點可以唔試下呀叫咗一個普通既雲吞麵,一碗麵有5粒雲吞,雖然係細粒咗D,入面既材料都有新鮮彈牙既蝦,豬肉就一半肥一半瘦。雲吞皮好薄,面頭就灑咗少少蝦籽。湯底唔會話太咸,味道剛剛好。幼麵煮得煙韌,不過就有D鹼水味,唔係咁鐘意
759除咗賣零食,連雲吞麵都做埋呀~點可以唔試下呀

2016-01-08 636 瀏覽
渣馬將至,跟朋友在家附近練跑備戰。差不多九點,不想走太遠又想吃得清淡一點,一於到馬路邊的759雲吞面!開舖時聲名大噪,雖然食店離家不餐,這還是第一次光顧呢~店內燈光光猛,一幅牆貼滿了彩色的圖畫,亦有卡位、電視。雖然食物價位並不平民,但店員嬸嬸十分地道親切,招乎不錯。 時間已晚,跟朋友各點了一碗湯粉。雲吞拼原味牛筋腩生麵 - 雙拼加$5。雲吞只有兩顆,但牛筋卻非常多,也有六七塊。雲吞上灑有蝦籽,很香,但雲吞皮略厚,而餡粒亦帶腥。牛筋值得一讚!煮得非常入味,軟硬適中,夠軟身卻原會糊口。生面帶鹼味。 貢丸拼新鮮牛坑腩759烏冬 - 湯粉可以免費轉759阿信屋粉麵(759烏冬/米粉/日清出前一丁)。貢丸是平常普通的味道,烏冬也是普通的質地。至於牛坑腩卻不錯,煮得很入味並夠淋身,帶適當的脂肪,易於嘴嚼,不會出現咬不開牛腩的情形。

開舖時聲名大噪,雖然食店離家不餐,這還是第一次光顧呢~

時間已晚,跟朋友各點了一碗湯粉。

2016-01-08
HK$37 (宵夜)
猶記得當初「阿信屋」的話事人,揚言會推廣本地的飲食,並更貼近平民地區,讓市民享受街坊小店般的平而優的美食,打破大集團壟斷云云。當初"759雲吞麵"開幕時,小妹曾有衝動希望搶先嚐鮮,不過,由於小妹較少涉足深水埗區所以過了很久,最近才到來看看有甚麼風味?講裝修,這是十足茶餐廳的格局,卡座和靠邊沙發位較多,也有些圓桌在另一邊。在一幅牆上貼有一些畫風似是小朋友的圖畫,增加親切感和與社區的互動。(我估o架o乍  )講食物,店牌名為「759雲吞麵」…不過小妹未有嘗試雲吞麵(餛飩麵),睇了餐牌一遍又一遍,選取了油渣麵。個人來說比較少食到油渣麵,因為次次幫襯其他麵店都話賣晒。難得今次有幸試試。油渣麵以粗麵配搭豬油渣和青菜,另上一小碗菜莆作伴食。葱花另外盛在匙羮上讓閣下隨意灑落。豬油渣佔碗面一半的面積,都算賣大包。這是小妹第一次食豬油渣麵,第一次接觸豬油渣,未知我以下的理解有沒有錯誤呢?「豬油渣本身是炸豬油過後剩下的油渣,表面應該是乾而脆的」而這碗麵的豬油渣沒有炸脆的質感,食味像是臘肉的鹹味,當中當然夾著一兩層肥脂。是不是搾乾了的臘肉呢?以粗麵來搭配能夠做出一鹹一淡之間的和合。菜心的份量較少,如果多些
油渣麵
HK$32

「豬油渣本身是炸豬油過後剩下的油渣,表面應該是乾而脆的」
菜心的份量較少,如果多些菜會讓整碗麵更健康。因為小妹本身不吃菜甫,所以未能評價這小碗菜莆,但相信喜歡添加菜莆在麵上的人會歡喜的。

講服務,D伙計都幾勤快,話說小妹臨走時唔記得拎返把遮,有個大媽級伙計用大媽的聲音對我說:「阿妹,未拎遮呀!」幸好有大媽的呼喚,否則我這個冒失鬼又遺失多一把遮了。

最後講價錢…吖…價錢未算是街坊價呀!這碗油渣麵在下午茶時間都要盛惠港幣32元,記住長沙灣﹑深水埗一帶都有更多地痞小店,雖然未必有這間咁好食,但是更便宜的售價是他們負擔得起的。
2015-07-29
HK$32 (下午茶)
2015-12-31 388 瀏覽
叫了一個咖哩牛腩飯得個白飯滿意外賣凍飲要加$4但果隻杯好細杯,凍飲加$4,竟然咁細杯雖然同區的店都唔算多人幫襯這間雖座位少,但都唔多人幫襯個咖哩牛腩,本身我想投訴竟然有兩大舊係純脂肪來足足有半條司華力腸咁大舊脂肪我明明係叫咖哩牛腩,唔係叫咖哩牛脂肪不過都算了,咁反而重好...點解我會話重好呢?因為個咖哩好難食....點解可以煮到個咖哩,好似涼茶咁味.....個咖哩重差過大家樂....唔計兩舊大脂肪下,大約有6,7舊牛腩牛腩本身肉質ok,但個咖哩難食....反正咖哩就是伏.....咁難食都敢賣到$50,真係有自信了咖哩份量都算多,但難食,比咁多我都無用...
叫了一個咖哩牛腩飯
得個白飯滿意

外賣凍飲要加$4
但果隻杯好細杯,凍飲加$4,竟然咁細杯

雖然同區的店都唔算多人幫襯
這間雖座位少,但都唔多人幫襯

個咖哩牛腩,本身我想投訴
竟然有兩大舊係純脂肪來
足足有半條司華力腸咁大舊脂肪
我明明係叫咖哩牛腩,唔係叫咖哩牛脂肪
不過都算了,咁反而重好...
點解我會話重好呢?因為個咖哩好難食....
點解可以煮到個咖哩,好似涼茶咁味.....
個咖哩重差過大家樂....
唔計兩舊大脂肪下,大約有6,7舊牛腩
牛腩本身肉質ok,但個咖哩難食....
反正咖哩就是伏.....
咁難食都敢賣到$50,真係有自信了

咖哩份量都算多,但難食,比咁多我都無用...
5 分鐘 (外賣自取)
HK$50 (晚餐)
2015-12-10 406 瀏覽
難得有機會外勤工作,特意安排在中午進行,因為辦妥後可順道午膳。人在長沙灣,完全沒有方向感,決定隨心而行,看到甚麼便吃甚麼,結果來了759雲吞麵。第一次路過,還以為是阿信屋零食店,回程時才看清楚。店子裝修與港式茶餐廳無異,令我有點意外的,是午飯時段竟不用等位。759給我的印象是夠經濟,而且不時推出優惠,故能吸引一眾街坊幫襯。可是這間同一集團的麵舖,訂價並不平民,一餸麵售$32,雙拼再加$5,大熱天時要飲品嗎?凍飲加$8、熱飲加$7。小妹點了雲吞牛坑腩麵($37),蔥花以匙羹兜著,方便需要「走青」人士。這碗不算便宜的雙併麵,只得兩小粒雲吞,牛坑腩份量則較合理。若你的飲食原則是「抵食夾大件」,sorry,恐怕令你失望了!味道行先的小妹看重食物質素,雲吞體積雖小,但內藏原隻細蝦,增添爽彈口感。豬肉屬半肥瘦,經調味後頗香。雲吞皮滑滑溜溜,面頭灑上一層蝦籽,尤覺鮮味。牛坑腩炆得腍軟,筋位帶黏性、富嚼勁。肉位則頗為瘦削,牛味不算濃郁,反而充滿醃料的鹹香。至於幼麵煮得煙韌,可惜帶有鹼水味,只吃幾口便放棄了。腩汁蘿蔔($14)熱氣騰騰,要待一會才能進食。白蘿蔔切成大大件,清甜無渣,浸在充滿鹹香的腩汁,好
腩汁蘿蔔($14)熱氣騰騰,要待一會才能進食。白蘿蔔切成大大件,清甜無渣,浸在充滿鹹香的腩汁,好味道!

小妹今餐共花了$51,身處如此地段、如此環境、得到如此服務、如此食物,個人認為價格偏貴。還以為麵店位於屋邨,訂價應相對便宜,原來並非如此。或者,是我「食麵不知麵貴」吧!
HK$51 (午餐)
2015-10-03 470 瀏覽
今日同細妹響附近行街, 見附近好似冇咩好食, 就食出名平既759雲吞面入到去, 餐廳環境都係干淨整齊, 但D位安排好迫~ 冷氣都唔夠, 好熱叫左2碗面, 一碗梗係馳名雲吞河, 一碗就係牛根面加墨丸雲吞河D雲吞好大粒, 蝦好足, 粒粒大鮮蝦, 但欠缺其他料做襯托, 味有D單調碗粉好大碗, 上面有D蝦籽調味, 令碗河更香更富蝦既特色牛根面加墨丸湯河雙併份量既墨丸略厭少, 墨丸質素麻麻, 粉比較多~ 墨魚味都欠缺牛根煮得腍同入味, 唔會太韌~ 個湯底唔會太油, 都幾清同樣, D粉就好多~ 似買碗粉返黎多D~三十幾蚊唔算話太平, 又唔係話貴, 正常價錢咁坐落都唔係話舒服~ 服務尚可, 可以一試既
叫左2碗面, 一碗梗係馳名雲吞河, 一碗就係牛根面加墨丸
雲吞河D雲吞好大粒, 蝦好足, 粒粒大鮮蝦
, 但欠缺其他料做襯托, 味有D單調

碗粉好大碗, 上面有D蝦籽調味, 令碗河更香更富蝦既特色

牛根面加墨丸湯河
牛根煮得腍同入味, 唔會太韌~ 個湯底唔會太油, 都幾清

同樣, D粉就好多~ 似買碗粉返黎多D~

三十幾蚊唔算話太平, 又唔係話貴, 正常價錢咁

坐落都唔係話舒服~ 服務尚可, 可以一試既
牛根併墨丸
雲吞
雲吞河
HK$35
2015-09-20 508 瀏覽
759幫襯得多,食店都第一次1) 星級巴基斯坦咖哩牛坑腩連熱飲$50我唔知巴基斯坦咖哩係咪咁甜唔辣,但同我預期味道完全唔同,好失望個咖哩,感覺係加左好多糖.成個好甜,好多碎洋蒽,無咩香料味,完全唔辣既咖哩...除左色水似之外,我未係香港食過依個味叫咖哩..真係差幾多既咖哩.除左牛腩牛根分量真係好多之外,真係唔吸引..牛根有點硬,牛腩可以再淋點.薯仔就淋晒啦.50蚊既份量夠晒飽.以佢既份量價錢都算合理,.2) 雲吞牛肚麵,雙拼加5蚊.變左2粒雲吞,好多牛肚.加舊蘿蔔其實我想主打食雲吞,不過佢出來變左2粒雲吞..算啦.雲吞唔錯架,足料.蝦都幾好味,肉比例都唔錯.牛肚,太淋.唔爽.味道淡左少少.硬係差少少咁.麵質好爽.都OK.見到廚房有大地魚粉,但係個湯無咩大地魚味.唔知係咪因為叫左牛肚,所以個湯都唔太作準,不過個湯又唔似卥水腩汁底,又唔係大地魚湯底,唔知佢想點咁.不過食完都無咩印象了.如果佢淨雲吞麵都同一個湯底,又係差一點點囉...3)菜心-$14落完單,同伙記講左4次菜心先落到單.第一次(其實我講左2次,無心聽我講野咁...),講完,佢就好心急即刻走.....好在我個位近落單位.驚佢聽唔
759幫襯得多,食店都第一次
1) 星級巴基斯坦咖哩牛坑腩連熱飲$50
50蚊既份量夠晒飽.以佢既份量價錢都算合理,.
其實我想主打食雲吞,不過佢出來變左2粒雲吞..算啦.
雲吞唔錯架,足料.蝦都幾好味,肉比例都唔錯.
牛肚,太淋.唔爽.味道淡左少少.硬係差少少咁.
如果佢淨雲吞麵都同一個湯底,又係差一點點囉...
3)菜心-$14
落完單,同伙記講左4次菜心先落到單.
驚佢聽唔到,再講多第二次要碟菜心.佢問返我生菜,菜心,芥蘭.XX 要咩菜
咁好啦...再講第亖次要碟菜心.走蠔油....點知張單來到都係無菜心.
第四次叫第二個阿姐落菜心......
好在菜心來到,個阿姐又知走蠔油,另外問我地要唔要,比左碟仔我地.
份量同價錢其實都成正比,唔算話好貴,不過可以平多少少更好.
見人地食吉列野個樣好似OK.
但味道上總感覺每樣野差少少,做唔足咁.
坐位2個人都係坐2人卡位舒服.唔使驚搭枱或被搭.

另外,辣椒油好失敗,間間麵店多數自己辣椒油都有點特色,至少用桂林呀.佢無味,仲要唔辣........
其實老闆係咪好唔食得辣?
HK$50
2015-08-25 365 瀏覽
距離緊湊的比賽尚餘半小時,難得在長沙灣地鐵站口 方便的遇上了這間奪目的759雲吞麵店,飢餓與衝忙之際……………… 雲吞麵的餛飩很有水準, 蝦十分新鮮有水準,麵質一般,$32一碗,挺貴的,我亦另外點了一杯~大話7清涼消暑,但對我來說太酸了😂整體來說還算不錯
距離緊湊的比賽尚餘半小時,
飢餓與衝忙之際………………

我亦另外點了一杯~大話7

清涼消暑,但對我來說太酸了😂
整體來說還算不錯
2015-08-25
HK$37 (午餐)
  • 招牌雲吞
2015-08-11 364 瀏覽
終於有機會試同759雲吞麵等左都唔算太耐, 5分鐘左右啦MENU既野食都幾多, 我同朋友就點左三樣野離食雲吞麵雲吞夠哂大粒, 蝦都一樣好大隻, 豬就札對少DD,個生麵煮得好好, 好彈牙, 鹼水湯底味道都好岩岩好, 值得一讚星級巴基斯坦咖喱飯咖喱汁唔會話好辣好辣, 岩哂我口味, 而且味道好香, 食到LAM LAM 利呀~炸醬麵炸醬味道OK, 不過有少少偏甜,辣味好少,肉都比較大條, 同我地食開傳統既炸醬麵有少少出入...湯都係同雲吞麵既鹼水湯底一樣, 加左D湯食, OVERALL個味唔算太差我地仲試左佢個特飲 - 大話7即係話梅柑桔加7UP, 大熱天時飲係唔錯既酸酸甜甜咁. 幾解渴下次有機會就試埋其他菜式啦~
終於有機會試同759雲吞麵

等左都唔算太耐, 5分鐘左右啦

MENU既野食都幾多, 我同朋友就點左三樣野離食

雲吞麵
雲吞夠哂大粒, 蝦都一樣好大隻, 豬就札對少DD,

星級巴基斯坦咖喱飯

炸醬麵

我地仲試左佢個特飲 - 大話7
即係話梅柑桔加7UP, 大熱天時飲係唔錯既
酸酸甜甜咁. 幾解渴

下次有機會就試埋其他菜式啦~
2015-08-11
HK$35 (午餐)
  • 雲吞麵