天氣驟降,打邊爐一定係選擇!今日懶惰唔想自己買料,直接落咗去616湯底齋去食牛肉嘅一餐當然要搵返啱嘅湯底,鴛鴦沙牛湯底絕對係必然嘅選擇,沙嗲味濃郁,帶點沙沙嘅口感,亦唔會死鹹,值得一推。牛骨湯底清清地,更加帶有牛腩肉、蘿蔔顯,兩款湯底相輔相成。肉類橫隔肌係好稀有嘅部位,每隻牛只有兩小塊 ,所以食落嘅肉味最濃;吊龍伴帶幼筋, 油香肉味比例平均,口感肥瘦相間;匙柄屬牛下肩胛肉,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟,而且每款都係低至$48一份!丸類手打墨魚滑絕對係貨真價實,粒粒墨魚肉明顯可見,咬落有口感;牛筋丸肉汁爆棚,食落爽口,牛味突出!小食最後當然唔少得有炸魚皮嘅出現啦,放落沙嗲湯底,酥脆得來又夠入味!飲品絕對係親民價錢,而且味道天然,唔會太甜非常潤喉。菊花桂圓露菊花味都幾濃,玫瑰洛神花茶帶少少酸,絕對係解油膩之選。呢間餐廳特意搜羅來自唔同產地、部位嘅牛肉,真係再刁鑽嘅位置都新鮮食到。餐廳免收加一之餘,而家仲有七七折必食牛肉組合!

湯底

肉類

丸類

小食

飲品

餐廳免收加一之餘,而家仲有七七折必食牛肉組合!
  • 熔岩沙嗲湯
天氣凍左又係時候打邊爐😁呢間616牛肉火鍋專門店我以前都去過,相信大家對佢唔會陌生,香港好難搵到一間可以食到刁鑽牛肉部位而且價錢實惠嘅火鍋店,鍾意佢細細碟可以試多幾款👍今次嚟到土瓜灣呢間分店店舖好新淨,座位寬敞坐得相當舒服👍醬油方面,其中一款係秘製牛肉汁,加落去醬料度真係特別香濃。湯底我哋叫咗鴛鴦沙牛湯底(牛骨湯拼沙爹)$82牛骨湯底好清甜,建議飲咗一碗湯先,入邊嘅牛腩都好腍好味架😋 沙嗲湯底好濃郁,你見啲油麥菜掛曬汁就知😍熟成加拿大牛肩脊$58:幾㕌切,牛味濃有咬口又肥美,必食推介😋安格斯-橫隔肌$48:即係封門柳,牛味濃,油脂平均,口感軟嫩,我覺得第二好食😋澳洲五花趾$68:牛味較淡,口感彈牙爽脆牛駝峰$48:有少少幼筋,油香肉味比例平均匙柄$48:油脂較少,但肉質柔軟滑尾龍$48:好似個名咁好滑,爽爽地又juicy,本身係醃咗所以味道濃郁👍鴛鴦麻辣牛肉餃$50麻辣味出眾好似食緊麻辣火鍋咁😆水餃皮唔會好薄有d咬口,入邊仲有少少肉汁添,夠晒特別👍手打牛滑$50 : 似山竹牛肉,但更有牛味又爽口彈牙yummy👍油麥菜新鮮$28,響鈴$28正常發揮。烏梅汁$16:好濃郁嘅烏梅味,酸酸甜甜

湯底我哋叫咗鴛鴦沙牛湯底(牛骨湯拼沙爹)$82

澳洲五花趾$68:牛味較淡,口感彈牙爽脆

牛駝峰$48:有少少幼筋,油香肉味比例平均

匙柄$48:油脂較少,但肉質柔軟

鴛鴦麻辣牛肉餃$50

油麥菜新鮮$28,響鈴$28正常發揮。

烏梅汁$16:好濃郁嘅烏梅味,酸酸甜甜,開胃又解膩

菊花桂圓露$16:淡淡菊花桂圓味,好清新唔甜

玫瑰洛神花茶$16:微酸加上好香嘅玫瑰花味好飲👍

總括而言,616係一間CP值極高嘅火鍋店,仲有好多其他唔同牛嘅部位同埋火鍋湯底可以試,啱晒鍾意食牛嘅朋友❤️

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8.5/10

#616牛肉火鍋專門店 #淥一淥 #打邊爐 #火鍋 #牛肉 #滾燙邊爐 #手切靚牛 #Hotpot
2022-12-06 102 瀏覽
平時打邊爐都係就咁食肥牛,好少食啲咁多唔同刁鑽部位嘅牛🌝而且香港都冇乜邊幾間可以食到咁多牛部位嘅火鍋店😂所以今次真係可以一次過滿足咁多個願望😂🌝鴛鴦牛骨湯青辣椒湯底 $82青辣椒湯底好出色🤩一開始食,唔係太辣,但愈煲得耐啲辣味就慢慢滲出來,好過癮,而另一邊嘅牛骨湯清清地可以淥菜😂🌝滑尾龍 $48最印象深刻係呢個,加埋隻蛋撈埋一齊,烚20秒左右,又嫩滑又腍,好鍾意佢嘅口感🌝安格斯横隔肌 $48每隻牛得兩塊,非常珍貴😂而牛肉味都係最濃郁的🌝匙柄 $48呢個部位嘅顏色比較深色啲,肉質柔軟,牛肉味會重啲🌝牛駝峰 $48呢款啲紋都幾好靚,佢嘅油脂味最重,比較重牛油味,烚8秒後就食得

平時打邊爐都係就咁食肥牛,
好少食啲咁多唔同刁鑽部位嘅牛🌝
而且香港都冇乜邊幾間可以食到咁多牛部位嘅火鍋店😂
所以今次真係可以一次過滿足咁多個願望😂

🌝鴛鴦牛骨湯青辣椒湯底 $82
青辣椒湯底好出色🤩
一開始食,唔係太辣,
但愈煲得耐啲辣味就慢慢滲出來,好過癮,
而另一邊嘅牛骨湯清清地可以淥菜😂

🌝滑尾龍 $48
最印象深刻係呢個,
加埋隻蛋撈埋一齊,
烚20秒左右,
又嫩滑又腍,好鍾意佢嘅口感

🌝安格斯横隔肌 $48
每隻牛得兩塊,非常珍貴😂
而牛肉味都係最濃郁的

🌝匙柄 $48
呢個部位嘅顏色比較深色啲,
肉質柔軟,牛肉味會重啲

🌝牛駝峰 $48
呢款啲紋都幾好靚,
佢嘅油脂味最重,
比較重牛油味,
烚8秒後就食得
2022-12-03 62 瀏覽
616食過好多次,有好多來自唔同產地、唔同部位嘅牛肉🐮,枱上會有張「牛紙」解構唔同部位同建議烹煮秒數,牛肉新鮮質素高,仲唔洗加一,餐廳寬敞舒適,中意打邊爐又中意牛肉既唔好錯過🥰✨湯底 : 鴛鴦沙牛湯底 $82由牛骨清湯同沙嗲溶岩湯底組成,牛骨清湯味道鮮甜,可以食到牛肉原汁原味,特顯牛肉鮮味。我最中意沙嗲溶岩湯底,沙嗲味好濃郁,甜甜地,帶花生香,配牛肉都好正🥳✨滑尾龍 $48牛後腿外側嘅肉條,脂肪少、牛味濃,加生雞蛋搞勻再淥,雞蛋令牛肉變得軟滑,同時保留濃郁嘅牛肉香味🤤✨橫隔肌 $48與橫隔膜相連,每頭牛只有兩小塊 ( 2 斤左右 ),係相當罕有嘅部位。肉質柔軟、牛肉味極濃😝✨牛駝峰 $48牛朴肉後端頸背間嘅肉,間中有幼筋,入口充滿油香😋✨匙柄 $48牛下肩胛肉,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟😍✨熟成加拿大牛肩脊 $58從整塊牛頸脊中只挑選近肩脊呈大理石油脂花紋的一小部份。經21 天以上熟成處理,慢慢釋出牛肉獨特風味 , 使口感柔軔適中,肉味更濃厚😎✨手打蝦滑🦐 $50口感爽彈,蝦味十足🤪✨鮮製手打烏冬 $18屬於扁身果隻,口感煙韌,配埋沙爹湯索曬d汁好正😚✨唐山菜🥬 $28✨芋絲 $

✨湯底 : 鴛鴦沙牛湯底 $82

✨滑尾龍 $48

✨橫隔肌 $48

✨牛駝峰 $48
牛朴肉後端頸背間嘅肉,間中有幼筋,入口充滿油香😋

✨匙柄 $48
牛下肩胛肉,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟😍

✨熟成加拿大牛肩脊 $58

✨手打蝦滑🦐 $50
口感爽彈,蝦味十足🤪

✨鮮製手打烏冬 $18
屬於扁身果隻,口感煙韌,配埋沙爹湯索曬d汁好正😚

✨唐山菜🥬 $28
✨芋絲 $28
✨自助醬料區 $10/位
要好多醬料揀,最特別係秘製牛肉汁,配埋更加好食😋

✨菊花桂圓露 $16
甜甜地,感覺幾清熱,配打邊爐岩岩好☺️
2022-11-29 56 瀏覽
呢間火鍋主打牛肉 仲要係好多刁鑽部位就咁睇名 其實都唔知佢係咩部位😂好彩店員都有詳細推介 價錢好相宜飽唔飽呢啲就不能同放題相比 豐儉由人喇鍾意食牛既一定要黎試下 要支持下💛花雕醉蜆鍋 $138上枱已經聞到陣陣酒香 (但我覺得係花甲?定蜆?)店員都有提醒可能會有沙 不過食到尾都無👍🏻啲肉粒粒飽滿彈牙 食得出真係新鮮果然簡簡單單既鍋底先食得出鮮味同埋我諗呢煲起碼有4/50粒蜆😂佢地依家做緊$164/4款唔同牛 即係77折 勁抵😆-澳洲五花趾 牛後腿肌腱的中心部份 係最彈牙的部位 口感爽脆-安格斯橫隔肌 呢個部位係同橫隔膜相連 肉味係成隻牛中最濃 -匙柄 牛下肩胛肉 油脂比較少肉質 入口都會比較柔軟-牛駝峰 牛朴肉後端的頸背間的肉 脂肪比例均勻好似一船雪花肥牛 不過再多小小筋位滑尾龍 $48牛後腿外側 加左蛋漿肉質再滑啲 係好新奇既食法油趣魚皮 $38冷盤黎 辣油加上爽脆魚皮 開胃小食之選手打蝦滑 $50食得出好多蝦肉 夠彈牙 手打牛筋丸 $30 爆哂汁好鬼正稻庭烏冬 $30食到尾一定要落番個烏冬索番啲湯底精華菊花桂圓露 $16甜甜地好好飲 感覺無咁熱氣
呢間火鍋主打牛肉 仲要係好多刁鑽部位
就咁睇名 其實都唔知佢係咩部位😂
好彩店員都有詳細推介 價錢好相宜
飽唔飽呢啲就不能同放題相比 豐儉由人喇
鍾意食牛既一定要黎試下 要支持下💛

花雕醉蜆鍋 $138
上枱已經聞到陣陣酒香 (但我覺得係花甲?定蜆?)
店員都有提醒可能會有沙 不過食到尾都無👍🏻

食到尾一定要落番個烏冬索番啲湯底精華

菊花桂圓露 $16
甜甜地好好飲 感覺無咁熱氣
2022-11-27 54 瀏覽
涼涼地打邊爐係時候。616 牛肉火鍋專門店。為客人提供刁鑽牛肉部位。🐮牛肉控準時報到🙌🏻。自助醬料吧醬料自由配搭😌。牛骨清湯🥣湯頭清甜。牛骨煲至軟腍。痴住d骨啖肉又唔錯。有幾件牛筋腩。白蘿蔔爽甜😛。用QR Code落單。選了五款牛肉。🐮橫隔肌 🐮封門柳 🐮澳洲五花趾🐮熟成加拿大牛肩脊🐮牛上肋。除了🐮🐮還點了牛丸。牛肉餃。豆腐串。油麥菜。為食妹👧🏻推介牛肉餃。皮薄薄超juicy😋。✨牛肉有五款🐮橫隔肌~每頭牛只有兩小塊 牛中最濃🐮五花趾~爽口嚼勁十足🐮封門柳~肉味較重 油花較少🐮牛上肋~口感嫩滑 帶有豐富油脂🐮熟成加拿大牛肩脊 ~油花分佈均勻 自家製涼茶菊花桂圓露。不添加糖。清熱消滯打邊爐最夾❣️。

自助醬料吧
醬料自由配搭😌。

牛骨清湯🥣

✨牛肉有五款
🐮橫隔肌~每頭牛只有兩小塊 牛中最濃
🐮五花趾~爽口嚼勁十足
🐮封門柳~肉味較重 油花較少
🐮牛上肋~口感嫩滑 帶有豐富油脂
🐮熟成加拿大牛肩脊 ~油花分佈均勻

自家製涼茶菊花桂圓露。不添加糖。清熱消滯打邊爐最夾❣️。

2022-11-22 59 瀏覽
湯底必叫 熔岩沙嗲湯底 ,次次都食佢,超惹味安格斯橫隔肌 與橫隔膜相連部位,咬口煙韌#牛駝峰 ,牛頸背部後嘅部位,油脂平均識食必叫 #加拿大牛肩脊油脂分布嘅紋靚,口感牛味濃厚,大愛牛肉餃 有原味同埋麻辣口味,2款都好食😋喜歡食辣必試,超香辣味手打烏冬 必叫 好彈牙又滑溜💕響鈴 打邊爐點少得響鈴,份量都多飲品方面有菊花桂圓露/洛神玫瑰茶/烏梅汁 /可口可樂等選擇每次嚟都會飲✨菊花桂圓露 ,清爽唔太甜清熱解暑,必飲自助醬料區最鍾意鮮牛肉醬油 點牛肉超讚✨再落埋生蒜🧄正

湯底必叫 熔岩沙嗲湯底 ,次次都食佢,超惹味

安格斯橫隔肌
與橫隔膜相連部位,咬口煙韌
#牛駝峰 ,牛頸背部後嘅部位,油脂平均
識食必叫 #加拿大牛肩脊
油脂分布嘅紋靚,口感牛味濃厚,大愛

牛肉餃
有原味同埋麻辣口味,2款都好食😋
喜歡食辣必試,超香辣味

手打烏冬 必叫 好彈牙又滑溜💕
響鈴 打邊爐點少得響鈴,份量都多

飲品方面有菊花桂圓露/洛神玫瑰茶/烏梅汁 /可口可樂等選擇
每次嚟都會飲✨菊花桂圓露 ,清爽唔太甜
清熱解暑,必飲

自助醬料區
最鍾意鮮牛肉醬油 點牛肉超讚✨
再落埋生蒜🧄正
📍#616牛肉火鍋專門店 (UPLACE) (土瓜灣)土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE1樓103號舖♡人均消費: $500 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺616牛肉火鍋有個款刁鑽嘅牛肉部位~ 位置不同產地同國家嘅牛肉都應有盡有~ ❣️#牛雜湯底💰$82湯底方面我哋揀咗牛雜湯底,有牛肚、牛肺、大腸、粉腸、牛蒡、蘿蔔、材料豐富淨係食個湯底都夠飽❣# 牛總必食推介我哋揀咗#安格斯橫隔肌 #牛駝峰 #牛朴肉 ,安格斯橫隔肌牛肉味最香濃,牛駝峰就係牛頸背間嘅牛肉,油香同牛肉味比例平均夠啦~ ❣️#手打牛滑 💰$50手打牛滑都係616特色系列,牛味香濃 ~ ❣#小食小食方面,我哋揀咗 #冰麻牛、#油趣魚皮 ~ 油趣魚皮,爽脆,惹味,如果唔係食唔晒叫埋碗白飯,一碟魚皮可以食晒成碗白飯冰麻牛,辣味啱啱好,有牛肚有牛展有青瓜,不錯。另外亦有打邊爐的叫嘅炸魚皮、鮮製手打烏冬、油麥菜等等❣#飲品飲品方面,舖頭有自家製嘅菊花桂圓露、洛神玫瑰茶、烏梅汁,亦有一系列嘅啤酒或汽水可以選擇。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#616牛肉火鍋專門店 (UPLACE) (土瓜灣)
土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE1樓103號舖

♡人均消費: $500 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#牛雜湯底💰$82

❣# 牛總必食推介

❣️#手打牛滑 💰$50
手打牛滑都係616特色系列,牛味香濃 ~

❣#小食
小食方面,我哋揀咗 #冰麻牛、#油趣魚皮 ~
冰麻牛,辣味啱啱好,有牛肚有牛展有青瓜,不錯。

另外亦有打邊爐的叫嘅炸魚皮、鮮製手打烏冬、油麥菜等等

❣#飲品

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
第一次吃616牛肉火鍋專門店,預約了近土瓜灣站的Artisan Garden UPLACE分店。餐廳寬敞舒適,樓底高,空間感十足沒有壓迫感,環境衛生整潔,地下乾爽沒有一般火鍋店的黏笠感,佈置帶點懷舊感。雖然不設加一服務費,但服務員也有禮親切,上菜亦有效率。當晚花雕醉蜆鍋售罄,未能品嘗。最後選了沙嗲湯底,濃稠惹味,在湯底裏額外加上白蘿蔔,新鮮食材掛上沙嗲湯汁,更香甜滋味。醬料可自行在醬料區混醬,而火鍋湯底、食物均用QR code落單,快捷方便!616 牛肉火鍋專門店為客人提供刁鑽牛肉部位,食盡各種刁鑽牛部位,如牛頸 脊、牛肩心等。搜羅來自不同產地、不同部位的牛肉,包括加拿大、蘇 格蘭、澳洲、英國等。黑豚梅花肉 $68肉味香濃、肉質纖維幼細,入口柔軟,咀嚼後慢慢帶岀濃厚肉味黑豚霜降肉 $68霜降肉指位於肩頸之部位,因質感和松阪牛肉相似,故又稱「松阪豬」,肉質鮮嫩口感獨特,每頭豬只能取極少量霜降肉,較為珍貴。手打墨魚滑 $50墨魚滑爽口彈牙,內有粒粒新鮮彈牙花姿肉,口感十足,味道鮮甜,必食!滑尾龍 $48這個部位嫩滑多汁,非常惹味! 伴入蛋汁滾淥,可增加嫩滑感,肉質香濃!花雕醉雞卷 $38抵

黑豚梅花肉

黑豚梅花肉 $68
肉味香濃、肉質纖維幼細,入口柔軟,咀嚼後慢慢帶岀濃厚肉味

黑豚霜降肉 $68

手打墨魚滑 $50

滑尾龍

滑尾龍 $48
這個部位嫩滑多汁,非常惹味!
伴入蛋汁滾淥,可增加嫩滑感,肉質香濃!

花雕醉雞卷

花雕醉雞卷 $38
抵食推介!份量令人滿意,雞卷已去骨,啖啖肉,雖肉質未算十分嫩滑,但勝在酒味清香,不妨一試

鮮製手打烏冬 $18
烏冬偏幼身,口感嚥韌,沒有太大粉感,放在沙嗲湯底煮沸,非常入味。

整體而言,食物新鮮豐富,肉質質素有水準,牛肉部位選擇繁多,必定滿足到愛吃牛的朋友們,價錢合理,環境舒適,616牛肉火鍋專門店絕對係一個唔錯嘅選擇!

試食推介:
橫隔肌 : 與橫隔膜相連,每頭牛只有兩小塊,肉味整頭牛中最濃的
五花趾 :牛後腿肌腱的中心部份,屬最彈牙的部位,筋和紋路比較多而明顯, 口感爽脆

門店地址:
土瓜灣店:九龍城道 68 號瑧尚 UPLACE1 樓 103 號鋪
黑豚梅花肉
滑尾龍
花雕醉雞卷
2022-11-11 322 瀏覽
🥢朋友睇完我上次個post話想去試,我自己又想再去食,所以就同去再去過😆🔸湯底 : 鴛鴦湯底牛骨清湯:湯底有牛筋腩同蘿蔔,味道清甜沙嗲溶岩湯底:沙嗲味好濃,湯底有少少杰,有少少花生碎,碌麵同牛都好岩🔸牛駝峰後端的頸背間的肉,間中帶幼筋, 油香肉味比例平均🔸匙柄 牛下肩胛肉,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟🔸 熟成加拿大牛肩脊牛頸脊中只挑選近肩脊呈大理石油脂花紋的一 小部份。經21 天以上熟成處理,讓牛肉以自身的酵素分解其 肌肉組織,口感柔軔適中,肉味濃厚🔸吊龍伴屬於牛既腰部位置,油脂唔算太多,食質較軟🔸胸口膀係胸部前方既脂肪,每隻口得好少部,食落爽爽地,一啲都唔似食緊油😆🔸手打墨肉滑墨魚滑新鮮無腥咩,爽口彈牙,有墨魚肉粒🔸鮮製手打烏冬烏冬係扁身同幼身,食落好滑,帶少少煙韌,放落沙嗲湯底淥,索哂汁超正 🔸滑尾龍 經過調味,食落好嫩滑,有少少似滑手自家製飲品🌹玫瑰洛神花茶:酸酸甜甜好開胃🌼菊花桂圓露:感覺好清熱🌟好欣賞佢地每間舖既裝修都有唔同既特色整體推介指數:🌕🌕🌕🌕🌗

🔸湯底 : 鴛鴦湯底
牛骨清湯:湯底有牛筋腩同蘿蔔,味道清甜

🔸牛駝峰
後端的頸背間的肉,間中帶幼筋, 油香肉味比例平均

🔸匙柄
牛下肩胛肉,油脂較少,肉質纖維幼細,入口柔軟

🔸 熟成加拿大牛肩脊

🔸吊龍伴
屬於牛既腰部位置,油脂唔算太多,食質較軟

🔸胸口膀

🔸手打墨肉滑
墨魚滑新鮮無腥咩,爽口彈牙,有墨魚肉粒

🔸鮮製手打烏冬

🔸滑尾龍
經過調味,食落好嫩滑,有少少似滑手

自家製飲品
🌹玫瑰洛神花茶:酸酸甜甜好開胃
🌼菊花桂圓露:感覺好清熱

🌟好欣賞佢地每間舖既裝修都有唔同既特色

整體推介指數:🌕🌕🌕🌕🌗
2022-11-11
2022-11-04 79 瀏覽
超正616火煱位於土瓜灣地鐵站附近的616火鍋是一間新店,店舖坐落在一幢新大廈的商場一樓,這間火鍋店,不僅裝修新派,地方寬敞,樓底超高,環境整潔,座位舒服。我最愛這兒的牛雜湯底,牛雜湯底了,又多瓜菜,湯底很香,確是不錯喔。我最喜歡吃的是滑美龍,滑美龍配上生蛋,烚之前把蛋漿與牛肉拌好,再烚。滑美龍又爽口,牛香味亦十分好。下次到來,我一定會再點。安格斯橫間肌亦是我的大愛,爽爽滑滑, 入口冇渣, 十好吃。手打蝦滑,是我第一次在這兒吃的,蝦味濃郁,很爽滑,我很喜愛哦。牛肉餃,亦是我的新嘗試,一客$48有六隻。總的來說,這間616分店,位置方便,下次,我一定會再來哦!
超正616火煱

安格斯橫間肌亦是我的大愛,爽爽滑滑, 入口冇渣, 十好吃。

牛肉餃,亦是我的新嘗試,一客$48有六隻。

總的來說,這間616分店,位置方便,下次,我一定會再來哦!
2022-11-01 49 瀏覽
秋意濃濃梗係要吃火鍋想食得夠專夠刁鑽梗係要去616,貪佢夠高質, 基乎牛的每一個部位都有得揀超過20款牛肉的部位, 要有牛油香有牛油香, 要有軟淋有軟淋, 要有油花滿佈都有, 牛頸脊、匙柄、牛肩心、橫隔肌、吊龍伴、脖仁、肉眼邊、內裙肉、封門柳, 加拿大澳洲本地的都有得選擇~-湯底揀左最簡單的牛骨湯, 入面已經有蘿蔔同幾舊牛腩, 剩飲已經好清甜,更加能顯出一陣D牛的香甜軟滑。-是晚都叩左好多唔同部位匙柄占全牛比例不到2%, 夠刁鑽一條條明顯的白色肉筋,616後入口柔軟又帶點微脆 -吊龍伴火鍋涮15秒就食得, 入口甘香軟滑-澳洲五花趾 五花趾即是金錢月展,為牛大腿中間的兩條肉,這部分的肉食落十分彈牙有韌勁另外仲叫左豆腐同油麥菜同牛肉餃子牛肉餃子一大粒牛-肉係入面, 滿滿牛肉香又有口感。

秋意濃濃梗係要吃火鍋
想食得夠專夠刁鑽梗係要去616,
貪佢夠高質, 基乎牛的每一個部位都有得揀

是晚都叩左好多唔同部位

匙柄
占全牛比例不到2%, 夠刁鑽
一條條明顯的白色肉筋,616後入口柔軟又帶點微脆

吊龍伴

火鍋涮15秒就食得, 入口甘香軟滑

澳洲五花趾

五花趾即是金錢月展,為牛大腿中間的兩條肉,
這部分的肉食落十分彈牙有韌勁

另外仲叫左豆腐同油麥菜同牛肉餃子

牛肉餃子一大粒牛
-肉係入面, 滿滿牛肉香又有口感。
2022-10-31 37 瀏覽
Came here for hotpot as there was no line. In fact, there were just three tables. Perhaps die to it being typhoon night. Anyways food was served fairly quickly, and servers were polite. I appreciated how the restaurant as well as the sauce area was clean and tidy which is a rare find for hotpot places. I got the clear broth and ordered a variety of beef dishes. All were sliced to just the right size, and I noticed some dishes were sliced thicker than others, and I assume this was decided according to the various beef parts. I was quite full even though we only ordered 5-6 beef dishes. Their cuttlefish pasta was also very delicious: nicely seasoned with a chewy texture.
2022-10-31 56 瀏覽
每次一打風,就突然間好想食打邊爐,今日去開土瓜灣,上openrice望望有咩打邊爐食,發現原來有個單幢式商場U PLACE,就過嚟試吓。咁啱今日萬聖節,商場都有好多萬聖節嘅裝飾,沿着扶手電梯上一層,就直接到達餐廳。餐廳都算大,有好多張枱,但係都算坐得舒服,枱與枱之間都有足夠嘅位置,成間舖頭嘅裝修都屬於新式,感覺乾淨企理,server亦都好有禮貌,就連醬料區都好整齊。首先叫咗一支616 craft beer,易入口,唔會太過負擔幾好味。我亦都好欣賞呢度醬料區嘅蒜蓉,係真係手切蒜蓉,唔係街買罐裝嗰隻。湯底就一如既往,都係鍾意清清地嘅牛骨清湯。海鮮今次叫咗扇貝同埋墨魚滑,個人覺得墨魚滑幾出色,夠彈牙!牛就一定要叫安格斯橫隔肌同肩胛翼板,好濃牛味!另外第一次試加拿大牛肩脊,口感唔錯!

天氣開始涼,愛打邊爐嘅心又出現,貪佢可以慢慢食多款食物又keep住熱辣辣,今次第一次食616 牛肉火鍋專門店,去咗瑧尚樓下嘅土瓜灣分店。餐廳寬敞明亮,半卡位非常舒服,枱面空間夠大嗌多啲野食都無問題。鴛鴦沙牛湯底($82)一邊係沙嗲湯底,濃稠惹味,另一邊係牛骨清湯,足料甘甜鮮美,蘿蔔同牛肉都煮到入味又軟腍!今次就試咗幾款牛肉,墊枱紙仲有教每款部位要烚幾多秒,超貼心!澳洲五花趾($68)肉質較爽,有筋有口感。安格斯橫隔肌($48)姐係封門柳,肉味香濃,入口軟身。匙柄($48)中間有一條白色肉筋紋路,口感較滑身偏彈牙。牛駝峰($48)有少少幼筋同油脂,油香肉味平均。熟成加拿大牛肩脊($58)21日以上熟成,口感超柔韌,牛味好濃!鮮製手打烏冬($18)偏幼身,入口滑溜但有嚼勁,放係牛骨清湯入面煮,味道岩岩好!雙拼牛肉餃($50)外皮好薄,內餡多汁好似肉丸,麻辣牛肉餃微辣惹味。手打蝦滑($50)鮮味彈牙,完全唔鬆散!蔬菜我哋就點咗,油麥菜($28)同唐生菜($28),兩款都新鮮爽口,份量適中!飲品我哋就揀咗菊花桂圓露($16)、洛神玫瑰茶($16)前者清甜又解渴,後者酸酸甜甜,養顏又開胃。而家晚

手打蝦滑($50)鮮味彈牙,完全唔鬆散!

而家晚市六點前或者八點半後入座仲有$1湯底優惠,好抵玩!