2018-09-03 57 瀏覽
其實呢間餐廳已經留意左好耐!因為佢個鋪面都幾吸睛!裝修簡潔得黎好fresh👍🏻睇睇個Menu先知佢主打係健康style 大部份既菜都係以素食為主!而甜品都幾新穎 主要係唔同味道既茶既fushion✅我地今次叫左兩個main 同一杯飲品 因為唔算太餓 所以無試到啲甜品🤦🏻‍♀️第一個係黑松露大啡菇漢堡配蕃薯 覺得好新奇😂第一次食無肉既漢堡 不過味道不錯! 大啡菇都幾juicy 加埋個黑松露醬覺得都幾好食~~ 配菜都夠哂健康 用左蕃薯同沙津 覺得食哂成個餐都無罪惡感另外就叫左個黑松露雜菌蛋麵~個麵都幾特別 用左蛋麵 味道都ok 幾彈牙既~飲品就叫左杯熱情果味既飲品都好清新👍🏻另外間餐廳都幾好 一黎好適合影相 夠哂光同啲枱枱櫈櫈都好文青 仲要有埋插頭位 岩

飲品就叫左杯熱情果味既飲品都好清新👍🏻

2018-09-02 92 瀏覽
今晚同2個朋友叫咗一個二人套餐,再另外叫咗一個意粉、一個小食、三杯嘢飲同兩個甜品,感覺好滿足最有驚喜嘅係黑松露意粉,味道好香,食落唔會覺得漏三杯嘢飲分別係士多啤梨古樹紅茶、玫瑰紅茶香檳同烏龍泡沫奶茶,杯杯茶味重得嚟又夠哂清新,果味同茶味配合得好好呢間餐廳嘅素食值得一試再試,之後會再返嚟幫襯的

最有驚喜嘅係黑松露意粉,味道好香,食落唔會覺得漏

呢間餐廳嘅素食值得一試再試,之後會再返嚟幫襯的
士多啤梨窩夫
2018-09-01
慶祝紀念
生日
  • 黑松露雜菌闊條麵
2018-09-02 152 瀏覽
黎到尖沙咀自自然對腳行去厚福街搵食...食了XXX的XXX後,成身熱辣辣,加上夏天市區,真係想留係室內,諗住搵地方消暑降溫...咦 個門牌好吸引Bor...地點:尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘又大又靚既門牌望真D?!tea・veggie・dessert(茶、素食、手工甜品)見到果堆蜜瓜甜品果張相...對腳已經受唔到控制入左去環境:落地玻璃、室內設計有心思、座位舒服、貼心服務:留意客人需要、爽快食物:一杯調茶、一份甜品餐廳好細心...枱底有個小掛鈎俾人掛個人物品睇完本Menu...我心裡暗暗諗:點解我唔呢度食埋個Lunch,要第二度食姐...呢度有正餐食架,仲要係健康素食...望下周圍...又真係好多著得「是正」的女士,在星期六下午係呢度享用午餐...因為已經飽左,而我目的係滿足我地另一個「甜品胃」二話不說,叫左個「心水甜品」先另外繼續翻本Menu…有兩頁有關茶的簡介「如何選擇適合自己的茶?」「古樹茶、採茶、炒茶、揉揉茶」看到餐廳咁用心對於「一杯茶」好啦,我就叫杯試下啦首先黎到既係茶烏龍青檸薄荷莫吉托 $46很驚喜 超級透心涼就是
黎到尖沙咀自自然對腳行去厚福街搵食...
食了XXX的XXX後,成身熱辣辣,
加上夏天市區,真係想留係室內,
諗住搵地方消暑降溫...咦 個門牌好吸引Bor...

地點:尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘

又大又靚既門牌望真D?!

tea・veggie・dessert
(茶、素食、手工甜品
見到果堆蜜瓜甜品果張相...對腳已經受唔到控制入左去

環境:落地玻璃、室內設計有心思、座位舒服、貼心
服務:留意客人需要、爽快
食物:一杯調茶、一份甜品
餐廳好細心...枱底有個小掛鈎俾人掛個人物品

睇完本Menu...我心裡暗暗諗:
點解我唔呢度食埋個Lunch,要第二度食姐...
呢度有正餐食架,仲要係健康素食...
望下周圍...又真係好多著得「是正」的女士,
在星期六下午係呢度享用午餐...

因為已經飽左,而我目的係滿足我地另一個「甜品胃」
二話不說,叫左個「心水甜品」先

另外繼續翻本Menu…
有兩頁有關茶的簡介
「如何選擇適合自己的茶?」
「古樹茶、採茶、炒茶、揉揉茶」

看到餐廳咁用心對於「一杯茶」
好啦,我就叫杯試下啦
首先黎到既係茶
烏龍青檸薄荷莫吉托 $46
很驚喜 超級透心涼

就是因為薄荷的關係
青檸比重也多,唔洗驚無左茶味Bor
茶香而濃唔會被薄荷、青檸、冰而影響

用手指磨磨香草
好濃郁清新的香味

飲左幾啖「透心涼」
「心水甜品」黎啦
蜜瓜碗。農場牛乳刨冰 $108
賣相已經贏哂

新鮮多汁,鮮甜到不得之了

刨冰奶香特濃幼滑
真係好正

下次再黎 我一定會食正餐
2018-09-01 59 瀏覽
食完串燒,見重有甜品胃,就諗起之前已經比呢間小清新的外表吸引住,去到見到menu又被蜜瓜牛奶冰吸引了,決定同姐妹一試。入到去就已經對雲石碟吸引住,很有小清新的感覺。喜歡menu介紹不同的茶有不同的功效,我們研究了很久,因為有很多都想試,最後選了蜜瓜碗農場牛乳刨冰+水蜜桃窩夫配普洱gelato+巴塞隆拿紅桑伯爵+荔枝西柚紅茶蜜瓜碗農場牛乳刨冰:我們就是給這個圖片吸引住,一試真的沒有失望,用上當造的赤肉蜜瓜,冰底是用3.6牛乳來打,奶味重,唔係用糖水,味道全是水果和奶,真實的味道,最驚喜是中間有一層用紅色的番石榴打出來的冰,令吃的時候有不同的層次。水蜜桃窩夫配普洱gelato:窩夫外脆內軟,水蜜桃有用焦糖燒過,最意外係自家制普洱加朱古力是那麼夾,再加上朱古力脆脆,好豐富的口感,普洱茶中和了朱古力的甜度。巴塞隆拿紅桑伯爵:外形已經好吸引,好似飲緊cocktail的感覺,伯爵茶中和了紅桑的甜度,不會過甜。荔枝西柚紅茶:紅茶適合我呢個胃弱的人,荔枝西柚的味道好夾,吃到最後,這一杯的西柚味非常出,中和了兩個甜品的甜度,不會過漏。

入到去就已經對雲石碟吸引住,很有小清新的感覺。

蜜瓜碗農場牛乳刨冰

水蜜桃窩夫陪普洱gelato

巴塞隆拿紅桑伯爵

荔枝紅西柚紅茶
蜜瓜碗農場牛乳刨冰
水蜜桃窩夫陪普洱gelato
巴塞隆拿紅桑伯爵
2018-08-31 59 瀏覽
食完飯要加個甜品先夠完美😊😊成日路過lee 間野鬼死咁多人等位今晚餐飯可能早食完一去到竟然冇人喎唔洗諗 .... 我一支箭即入去la .. 望咗份Menu好耐咩都想試最後揀咗一個飲品同埋一個甜品飲品就揀咗玫瑰紅茶香檳佢用高身嘅玻璃杯送上超香玫瑰味唔多覺佢似酒甜品呢就叫咗牛油果觀音兵2.0老闆話呢個包裝好靚因為係用煲仔飯上咁佢面就有半個牛油果喺面下便有牛油果蓉最底就係鐵觀音嘅刨冰啲鐵觀音味好香好濃同啲牛油果好match同埋食落都唔會覺得好膩
食完飯要加個甜品先夠完美😊😊
成日路過lee 間野鬼死咁多人等位
今晚餐飯可能早食完
一去到竟然冇人喎
唔洗諗 .... 我一支箭即入去la ..
望咗份Menu好耐咩都想試

啲鐵觀音味好香好濃
同啲牛油果好match
同埋食落都唔會覺得好膩
2018-08-30
終於到了happy Friday, 食好一點獎勵一下自己吧!😈去了厚福街一家甜品店,原來它有lunch set,都是健康素食!點了一個芝士菠菜忌廉汁米意粉Set,包精選配菜、餐湯或沙律、餐飲。先來是日餐湯——菠菜忌廉湯,以及普洱薰衣草梳打。這個米意粉的質地很特別,像是意粉與意大利飯之間的口感,形狀卻像飯。芝士菠菜忌廉汁味道也不錯,意想不到的是,飯入面有西蘭花和車厘茄,令口感和味道都提升了👍🏻。精選配菜是芝麻醬青瓜,整個餐都是健康的綠色,有點走進田園的感覺。🤣加了$18要個普洱朱古力gelato,味道頗特別,朱古力雪糕帶點茶香,格外清新醒神。😌另外還點了鐵觀音Affogato,鐵觀音雪糕上面有些杏仁碎,旁邊還有很多脆脆。鐵觀音雪糕味道很清新,在上面倒上鐵觀音熱茶,雪糕立即變軟,而且茶味更濃。🤤餐廳裝修也不錯,有一排高櫈,桌上放了一些茶葉,可以拿來聞一聞,很有趣。☺️

餐湯及餐飲
先來是日餐湯——菠菜忌廉湯,以及普洱薰衣草梳打。

芝士菠菜忌廉汁米意粉
芝士菠菜忌廉汁米意粉Set

普洱朱古力gelato

餐湯及餐飲
芝士菠菜忌廉汁米意粉
芝士菠菜忌廉汁米意粉Set
普洱朱古力gelato
2018-08-30 79 瀏覽
作為一個飲食唔健康既香港人,偶爾都想食下健康野平衡下心理,之前一直聽朋友講呢間主打健康素食既餐廳,呢幾日路過終於有機會一試。《鐵觀音奶茶》夏日炎炎見到咁fancy既飲品顏色,即時變得心情愉快。味道方面,奶茶中帶淡淡鐵觀音既茶味,有別於一般台式奶茶,飲完唔會好飽滯,非常抵讚!另外還有雙色紫薯奶茶及咖啡伯爵奶茶,心大心細的話不妨同朋友一人一杯試下。《他他醬魚柳漢堡》我都幾欣賞呢份魚柳漢堡,魚柳香脆而麵包帶麥粒,感覺健康。

《鐵觀音奶茶》

《他他醬魚柳漢堡》
我都幾欣賞呢份魚柳漢堡,魚柳香脆而麵包帶麥粒,感覺健康。
2018-08-30 50 瀏覽
蜜瓜農場牛乳刨冰($108)個人本身就好中意d圓碌碌嘅野見到一個個蜜瓜球咁樣堆埋就有種好治癒嘅應該賣相就幾吸引啦,但食落就真係......有少少不過其實......一來蜜瓜唔太靚,一開始食正中間幾球係好甜嘅,但食到邊邊幾球就食到苦澀味二來我覺得牛乳冰奶味唔夠,我中意再濃d嘅不過呢到環境都算唔錯係尖沙咀鬧市搵到一個清靜雅致嘅地方都算難得侍應亦都幾有禮貌可能咁岩嗰日個蜜瓜麻麻,或者廚房失咗手姐我覺得可以再比多次機會佢同埋試下其他野食野飲嘅質素嘅

蜜瓜農場牛乳刨冰($108)
個人本身就好中意d圓碌碌嘅野
見到一個個蜜瓜球咁樣堆埋就有種好治癒嘅應該

賣相就幾吸引啦,但食落就真係......
有少少不過其實......

二來我覺得牛乳冰奶味唔夠,我中意再濃d嘅
不過呢到環境都算唔錯

係尖沙咀鬧市搵到一個清靜雅致嘅地方都算難得
侍應亦都幾有禮貌
可能咁岩嗰日個蜜瓜麻麻,或者廚房失咗手姐
我覺得可以再比多次機會佢
同埋試下其他野食野飲嘅質素嘅
2018-08-29 69 瀏覽
Facebook見到Lunch有優惠,2人行買一送一,1人行就7折。去到8月底就去試下啦!以為有discount會好多人,都幾靜架喎~環境清幽,好適合黎飲咖啡~~☕️蘑菇湯蘑菇味唔夠濃,飲落好似溝稀咗咁薰衣草梳打同學話係一杯甜甜地既水,薰衣草味道唔太突出。紅棗玫瑰花茶玫瑰花茶~好香玫瑰味,不過不失👌🏻香辣茄汁長通粉🍝🍝對於唔食沙律既同事黎講係會飽肚既菜式,所以叫左2個🤣🤣藜麥雜菜沙律🥗🥗份量最多的一份!沙律醋配搭著藜麥沙律菜,無得輸!!沙律醋味道岩岩好!😋食唔慣既同事覺得酸過頭。🤔香烤椰菜花扒薯菜🥔🍅嘩!椰菜花好大唷!不過擺碟麻麻地,花應該要向上...慢慢細切後可以填滿隻碟😊薯仔蓉加咗忌廉,滑好多。椰菜花配搭薯仔蓉、羅勒醬,好好食!! 不過食唔慣既同學黎講,份量細同埋食唔飽佢地。

蘑菇湯
蘑菇味唔夠濃,飲落好似溝稀咗咁

薰衣草梳打
同學話係一杯甜甜地既水,薰衣草味道唔太突出。
薰衣草梳打

紅棗玫瑰花茶
玫瑰花茶~好香玫瑰味,不過不失👌🏻
紅棗玫瑰花茶

香辣茄汁長通粉🍝🍝
對於唔食沙律既同事黎講係會飽肚既菜式,所以叫左2個🤣🤣
辣汁長通粉

藜麥雜菜沙律🥗🥗
藜麥沙律

香烤椰菜花扒薯菜🥔🍅
花椰菜薯菜

不過食唔慣既同學黎講,份量細同埋食唔飽佢地。
2018-08-24
藜麥沙律
花椰菜薯菜
講真~野食好一般....一般cafe質素,但野飲係ok!有點不高興....覺得服務好cheap!如果係茶餐廳我ok,但你位於尖沙嘴地段,又收加一既餐廳,我覺得d服務好差!事源:7點左右入餐廳,無咩人。d位係2人一張台(打對面),好細張。如果拍埋全部枱就坐到8個,姐係一排4張台。我坐低時,兩張拍埋左,無人既!睇睇下餐牌比個侍應拉開張枱,嚇一嚇,隻手挫左下!咁我有放袋係隔離凳既!咁無人坐咪照放lor!但d服務好似驚死你霸住佢張枱咁!讓枱ok,但可以禮貌d吧!你係餐廳唔係屋村大排檔lor!無耐有人入黎坐,咁比返位你,講真我ok既,不過d態度好似奉旨咁!好唔識安排lor,我係坐最開果張(最右)!你既然有位,係都要安排人坐隔離,迫住!唔可以隔開d,安排人坐最左果到既?重點係唔滿,無人都要你迫住先!比我感覺:驚死人霸左你d枱你d凳,你慢慢再有人黎,先再坐迫d唔得既?又唔知自己d枱本身已經夠窄,d態度奉旨你要讓,禮貌多小小,講句唔好意思都無!跟住又係d好低莊方法,係咁好殷勤幫你收野,見食曬就隊個餐牌比你,問你叫唔叫甜品,但比我感覺係你唔叫就好走,唔好坐咁耐!但由頭到尾水都無比杯人,仲衰過茶餐廳!但又
講真~野食好一般....一般cafe質素,但野飲係ok!

有點不高興....覺得服務好cheap!

事源:
7點左右入餐廳,無咩人。

我坐低時,兩張拍埋左,無人既!
睇睇下餐牌比個侍應拉開張枱,嚇一嚇,隻手挫左下!

讓枱ok,但可以禮貌d吧!你係餐廳唔係屋村大排檔lor!

但由頭到尾水都無比杯人,仲衰過茶餐廳!但又加你一wor!

竟然唔係茶餐廳,但又做唔到餐廳質素,欸~~~ 唔會再幫襯~

2018-08-28
2018-08-28 47 瀏覽
餐館正在做優惠!期內 (好像是今個月)買指定午餐有買一送一的優惠,超值!三款午餐大概七十多元,午市沒有加一,還包括沙律/餐湯和飲料,很化算呢。這次點的並不在優惠餐之內,但味道都有驚喜。沙拉菜的份量比想像中多,配的沙拉醋味道略微有點太酸太濃。三文治配料足,差不多有半個牛油果,且蛋沙拉也鋪得很厚,要分開上下兩層進食環境舒適,店員也是很熱心有善的,抵讚!

這次點的並不在優惠餐之內,但味道都有驚喜。

沙拉菜的份量比想像中多,配的沙拉醋味道略微有點太酸太濃。

環境舒適,店員也是很熱心有善的,抵讚!
Soup of the day
洛神花茶
Ciabatta with avocado and egg mayo
Soup of the day
洛神花茶
2018-08-28 39 瀏覽
餐廳以白色調為主,燈光充足,氣氛柔和,三五知己來聊天吃飯很舒服。一個人來也有吧檯坐。頭盤點了香草芝士焗蘑菇,即叫即焗,第一口吃得太急燙到口。香草醬味道清新,蘑菇佢保留水份,不乾身。size是一口一個,方便吃。黑蒜意粉吃到淡淡蒜味,意粉麥味很香,紅黃椒爽甜,調味料下得不多,味道偏淡,非常健康。甜品點了士多啤梨窩夫,特點是配鐵觀音雪糕,雪糕茶味香濃,窩夫鬆軟,有牛油味,士多啤梨醬偏酸,三種食物一起吃有甜酸味加茶味,層次豐富。

2018-08-27 40 瀏覽
行街行到攰,入咗厚福街搵食,見到依間甜品店好大間,光線充足,感覺簡約清新,加上原來係素食主義,吸引了我們進內試試。「黑杞子蜜糖菊花茶」賣相好精美,菊花茶用玻璃瓶盛載,環保又美觀。菊花茶中的菊花,在玻璃瓶內「翩翩起舞」,美得像一幅畫一樣,難怪這飲品咁受歡迎。「素牛漢堡 伴薯條」不吃辣的朋友要注意,這素牛漢堡是有點辣的,意外是餐單沒有特別提及。雖然如此,同行朋友覺得味道不錯。薯條新鮮炸,熱辣辣、脆卜卜。*餐廳內沒有提供BB櫈。

「黑杞子蜜糖菊花茶」
「素牛漢堡 伴薯條」
*餐廳內沒有提供BB櫈。
2018-08-26
2018-08-25 42 瀏覽
日本之旅仍然意猶未盡,回來後剛好走過厚福街的2DP驚見蜜瓜冰‼️正好用來消暑又可以為我的旅程延續。餐廳甜品之中正推出四款刨冰: 蜜瓜、西瓜、車厘及芭樂,但我一心都是向住蜜瓜的啦!半個原蜜瓜上放著蜜瓜青肉及紅肉,色彩繽紛,光看賣相已經滿分💯托著果肉底就用北海道特濃牛乳的冰,入口一陣冰涼過後甜味慢慢滲出,仲有陣牛乳香味。食後感非常涼快,甜度適中,又唔會甜到腬!牛乳冰中還有一點點粉紅色,原來是芭樂果肉呢!

餐廳甜品之中正推出四款刨冰: 蜜瓜、西瓜、
車厘及芭樂,但我一心都是向住蜜瓜的啦!

牛乳冰中還有一點點粉紅色,原來是芭樂果肉呢!

2018-08-18
2018-08-25 230 瀏覽
這店雖然食素 ,但餐牌食物以年輕人,辦公室OL的路線,很有個性,不是傳統式。我們來到見到甜品,茶葉可以變出很多特別款式,餐有愛吃薯條,意大利粉,薄餅……最後我們選了:炸薯條配辣蛋黃汁$58蜜瓜碗·農場牛乳刨冰$108烏龍青檸薄荷莫吉托$46薯條份量很大,足夠2人食,口感很脆但不油膩,不像用油炸。淋上蛋黃辣汁很惹味,少少辣不用點茄汁。蜜瓜碗 真的一定要吃,賣相已經是很吸引,蜜瓜很清甜配上不甜牛乳刨冰,有點粉紅色蕃石榴果肉,很夾北海度牛乳味道香濃越食越上癮莫吉托烏龍茶, 味道很特別。濃濃迷迭香和薄荷葉,青檸很多件。第1次喝這樣烏龍茶。很新鮮感覺健康總括很喜歡2DP素菜和茶為主,香港不是有很多,食物味道完全不乏味,造型款式都精心設計.還有玻璃樽的冷泡茶,很值得外賣。

最後我們選了:
炸薯條配辣蛋黃汁$58
蜜瓜碗·農場牛乳刨冰$108
烏龍青檸薄荷莫吉托$46

炸薯條配香辣蛋黃汁

薯條份量很大,足夠2人食,口感很脆但不油膩,不像用油炸。
淋上蛋黃辣汁很惹味,少少辣不用點茄汁。

蜜瓜碗·農場牛乳刨冰

蜜瓜碗 真的一定要吃,賣相已經是很吸引,蜜瓜很清甜
配上不甜牛乳刨冰,有點粉紅色蕃石榴果肉,很夾

北海度牛乳味道香濃越食越上癮

莫吉托烏龍茶, 味道很特別。
濃濃迷迭香和薄荷葉,青檸很多件。
第1次喝這樣烏龍茶。很新鮮感覺健康

烏龍青檸薄荷莫吉托

還有玻璃樽的冷泡茶,很值得外賣。

烏龍茶冷泡茶
炸薯條配香辣蛋黃汁