2017-10-15 66 瀏覽
星期日放假仔同女朋友出去行街仔入左元朗成日,諗住係元朗食埋晚飯先返屋企。發覺原來都幾多選擇,揀左好耐,見到呢間自家經營既西餐廳唔錯咁就入去試下。店鋪雖小,但五臟俱全,無論在環境佈置燈光等,都睇得出有落心思。幸好7點過黎時,人唔算多,到7半時已經滿座咁濟,都幾多人食同等!而呢度餐牌主要係set dinner 同主食,沒有小食(如有有埋仲好☺️)店員都好親切,而餐牌都好有心拎到我地面前唔洗望得咁辛苦跟住揀左陣,我同女朋友叫左兩個主食+set餐湯係忌廉蘑菇湯,濃度適中,而印象較深係都幾多蘑菇粒,湯唔咸,而蒜蓉包就脆脆地,蒜蓉味唔算太強,牛油味重,但熱辣辣幾好食煙三文魚天使麵天使麵其實幾難煮仲要好食,佢呢道汁既濃度、擺設都岩岩好,而且仲係新鮮做起熱辣辣,整得係幾好食!而我呢個食肉獸就梗係叫個安格斯牛五成熟黎食☺️外皮烤得幾好,冇太乾身,入面既肉汁保留到,而且好大塊😆價錢同質素都好唔錯!總括黎講,呢間自家經營既店鋪比我印象深刻,一黎係服務員好有禮貌好親切,二黎食物係即叫即整,需要多人時就要等耐d,但我鐘意新鮮熱辣辣好過整定哂!同埋佢價錢唔算貴性價比高,730pm前落單仲有8折,姐係一個意粉折完都係6
星期日放假仔同女朋友出去行街仔

店員都好親切,而餐牌都好有心拎到我地面前唔洗望得咁辛苦

跟住揀左陣,我同女朋友叫左兩個主食+set

煙三文魚天使麵

總括黎講,呢間自家經營既店鋪比我印象深刻,一黎係服務員好有禮貌好親切,二黎食物係即叫即整,需要多人時就要等耐d,但我鐘意新鮮熱辣辣好過整定哂!同埋佢價錢唔算貴性價比高,730pm前落單仲有8折,姐係一個意粉折完都係60幾蚊,多人既我都會外賣返去。所以呢間真係覺得大家要去試下!
2017-10-08
2017-10-11 96 瀏覽
今天喺元朗探朋友後,順道去食下街頭小吃,想尋回地道美食味道行下行下見到有間餐廳-1523釗級廚房,睇真尐原來食西餐,見到門口擺放住menu, 都幾吸引,於是試下餐廳雖然細細間,裝潢簡㓗,唔會有壓迫感黑松露忌廉磨菇湯,湯唔太稀,磨菇粒粒有口感,好味道蒜蓉飽唔喺一片片,厚件上,外面香脆,入面鬆軟,面上塗上香草蒜蓉味,好惹味,好快食哂添要再叫多一客慢煮德國咸豬手,豬手外表焗得好乾手,豬手皮好香,脆卜卜,好似食緊薯片咁肉質呈粉紅色,幼嫩多汁忌廉汁煙三文魚長通粉,花形煙三文魚放喺中間,賣相唔錯,有心思餐廳食物質素唔錯,下次都會再來
今天喺元朗探朋友後,順道去食下街頭小吃,想尋回地道美食味道
餐廳雖然細細間,裝潢簡㓗,唔會有壓迫感
黑松露忌廉磨菇湯
黑松露忌廉磨菇湯,湯唔太稀,磨菇粒粒有口感,好味道
蒜蓉飽
要再叫多一客
慢煮德國咸豬手

肉質呈粉紅色,幼嫩多汁
忌廉汁煙三文魚長通粉

餐廳食物質素唔錯,下次都會再來

黑松露忌廉磨菇湯
蒜蓉飽
慢煮德國咸豬手
忌廉汁煙三文魚長通粉
  • 香草蒜蓉飽
  • 忌廉煙三文魚長通粉
2017-09-17 108 瀏覽
好姊妹相約食飯,提議過幾間都未食過且感覺偏貴,所以我提出想來這裡,因為之前來過一次了,覺得很不錯,決定訂枱。怕塞車所以訂7時半,姊妹早了,7時就到,我都比她遲10分鐘左右,原來7時半前落單有8折,原先預訂都有9折了,現在更抵!最欣賞餐湯用西蘭花打成蓉,好健康又美味,蒜蓉包烘得好香脆,蒜蓉味濃,十分讚!主餐要了牛肋條意粉和雜菌意大利飯,牛肋條微酸,但很軟腍入味,不錯!而雜菌意大利飯雖然很creamy,但不夠黑松露味,很多菇菇,偏清淡,可以鹹一點。小店職員很好笑容,十分親切,所以以後有機會還是會支持,店舖雖小,但都好有心經營,希望繼續保持水準和服務
西蘭花忌廉湯配蒜蓉包

紅酒燴牛肋條意粉

黑松露雜菌意大利飯

2017-09-14
慶祝紀念
生日
西蘭花忌廉湯配蒜蓉包
Order 了2份lunch ,由餐湯,garlic bread 開始便知廚師有heart 同pay attention to details。 mushroom soup is delicious 由fresh mushrooms 打出來,很美味滿足。garlic bread 是有真garlic碎,又香又脆. Main course 豬朳兩大塊,配滑mash potato 翠肉瓜 而且用心機比herbs prepared. 另一一份main course 白汁芝士蝦長通粉,蝦好味白汁又滑又真的味道超值。支持香港用心廚房,元朗又一good choice 美味指數不比大型餐廳差
garlic bread 是有真garlic碎,又香又脆.

2017-09-02 227 瀏覽
完全唔熟悉元朗,經過間小店決定一試,時間尚早只係6點幾,加上下午才取消八號風球,小店只有我們一枱客人!環境同服務都不錯!餐廳原來兩個月前才頂手,門口都見到請大家在FB打咭以宣傳,都無所謂啦⋯⋯win win雙贏!每人FB戶口讚好打咭均送一客洋蔥圈!雙重肉醬意粉好足料,有肉醬有肉粒,所以係雙重,但意粉份量再加多少少比較好,食曬意粉剩下好多肉!慢煮原隻咸豬手香脆味濃,唔油膩,值得一試!食得出大廚既心機!

慢煮咸豬手
鮮茄青口天使麵
2017-08-27
慢煮咸豬手
2017-08-14 240 瀏覽
呢晚同老婆一家人一齊食,又係屋企附近,呢間野兩個前左右裝修過,就試試佢。一開始就試試個蒜蓉包,脆,牛油味香,熱呼呼的好味跟手係個甘荀湯,濃而清。令胃部食門「開張」先黎既係個羊架意粉,羊架大約兩啖食完,不穌,肉不實夠嫩,不會咬到牙都痛。之後原隻豬手,皮好脆,直頭係卜卜聲咁好似食緊厚切薯片,肉做得鬆化。這個是冷盤,重點是意粉咬吓時,感受到充滿在意粉上的醬汁帶來的豐厚感。又因為是冷盤,幾啖下來就清完了最後來個芝士焗雞扒,大大件,厚感十足。不錯但就不算很特別。

一開始就試試個蒜蓉包,脆,牛油味香,熱呼呼的好味

跟手係個甘荀湯,濃而清。令胃部食門「開張」

最後來個芝士焗雞扒,大大件,厚感十足。不錯但就不算很特別。
2017-07-30
2017-07-24 316 瀏覽
同朋友慶祝生日,精選了數間給她選擇,最後選中這裡,連日落大雨都好煩,出街食都不太想,去到鞋已盡濕,還好我穿拖鞋,地點有點難找,地圖的位置好像不對呢預訂了7時,其中一位要遲,時間關係首先叫了焗豬手,我們想了想到差不多時間才叫一個飯和一個意粉,慢慢邊吃邊等。到第四位朋友差不多到才叫煙三文魚天使麵。全部跟餐,餐湯是西蘭花忌廉湯,西蘭花味很出,配蒜蓉多士,又香又脆,餐飲各自叫,我要了熱鴛鴦,味道一般,覺得不夠咖啡味。慢煮德國原隻鹹豬手超大隻,皮脆卜卜,肉又不肥偏瘦,但都好嫩,不會硬實,點芥末汁吃,非常夾,配粗薯條,炸得挺脆口呢!黑松露大蝦意大利粉-香香的黑松露,大蝦彈牙,意粉軟硬適中,醬汁不多不少剛好沾上每條意粉,隔離枱前後兩輪客人都有叫,應該很多人欣賞呢!蟹肉果仁意大利飯-第一次食意大利飯混有果仁,見到有粒粒核桃仁,口感特別,蟹肉味不算突出,但仔細品嚐都能吃到蟹味,這飯很飽肚,所以量不多😆煙三文魚天使麵-煙三文魚捲成花形,樣子很吸引,忌廉汁很香濃,配天使麵,每口麵都充滿忌廉汁,雖然會膩了點,但我十分愛吃它!店員服務態度很好,充滿笑容,令人感覺很舒暢,用tablemap訂位還有9折,各方面都很

黑松露大蝦意大利粉

蟹肉果仁意大利飯

煙三文魚天使麵

店員服務態度很好,充滿笑容,令人感覺很舒暢,用tablemap訂位還有9折,各方面都很好,好值得再來,期待下次再來
題外話/補充資料: Tablemap訂位有9折
慶祝紀念
生日
2017-07-02 284 瀏覽
約左舊同學去左呢間小店聚舊一行十一人所以可以叫到唔同款既野食小店大概只容納到二十人左右 預早訂位比較好小店雖小但食物質素竟然出奇地好煙三文魚忌廉天使面- 煙三文魚都有全整3塊天使面質地適中 唔會煮到好淋蟹肉沙津- 天氣熱食沙津好開胃16oz 西冷牛扒配黑松露薯蓉- 牛扒好大塊 medium都好有肉汁 薯蓉超好味德國豬手 -直頭好食過出面連鎖餐廳 外脆內嫩豬鞍配堅果忌廉飯 - 豬鞍略小但好味 堅果risotto 出面未食過都幾特別主菜+20蚊有餐Share返大概150蚊一個人左右 抵食
約左舊同學去左呢間小店聚舊
一行十一人所以可以叫到唔同款既野食