2018-01-16 459 瀏覽
一直覺得青衣城是美食沙漠,只有連鎖選擇又常常大排長龍。青衣城二期開幕後多了不少餐廳,對街坊來說是一大喜訊~101顧名思義賣台式食品,選擇有飯有麵有扒有火鍋,十分豐富。值得一讚的是我們晚上九點多才入座,但不會無呢樣無嗰樣,這點比同場其他餐廳優勝。天氣冷特別想吃火鍋,我和先生每人點了一個一人鍋。先上飲品,香芋珍珠奶茶和愛文芒果汁,味道不過不失,其中芒果汁像是溝出來的假芒果汁,普普通通。火鍋的食材大部分已煮熟,其實像把麵和配料分開,配料用鍋上。幸好配料豐富,例如三杯雞鍋除了雞肉還有台灣腸、鴨血、丸等。湯底頗濃帶微辣,但雞肉有點羶味。牛肉鍋有台灣牛肉麵的牛肉和火鍋肥牛,整體稍嫌油膩。粉麵我們選了新竹米粉,吃完飽飽。101的味道不算特別出色,但價錢和份量ok,簡單吃一頓可以一試。

天氣冷特別想吃火鍋,我和先生每人點了一個一人鍋。

三杯雞鍋

牛肉鍋有台灣牛肉麵的牛肉和火鍋肥牛,整體稍嫌油膩。

台式牛肉鍋

粉麵我們選了新竹米粉,吃完飽飽。

2018-01-16 301 瀏覽
青衣城我經常去睇戲,宜家由嘉禾轉咗做UA,青衣城又多咗二期商場,對我黎講點都係好事。早前買完飛,未開場想去食個tea,去到101門口,有啲奇怪,整咗塊大家樂咁嘅餐牌牆,有一下我以為要係門口點咗餐先。門口有個男仔做接待,我話睇睇先,先睇到原來有下午茶餐餐牌,但未夠鐘,所以之後就遊蕩到二點半先再入去。好欣賞侍應唔會明明大把枱都逼啲客要搭枱或者比啲極細枱。哈哈,比我一個人坐四人枱(唔只我係咁,有好幾枱都係一個),不過出面啲位好似都逼逼地。下午茶都算選擇多,叫咗肉燥雞扒新竹米,可加錢轉台式飲品,好多都吸引,不過我窮呀都係只加兩蚊轉凍愛文芒果汁算。餐具係張枱個櫃桶拎,跟住個芒果汁就到,個米粉都上埋,個樣唔錯,雞扒無切開,但都好易咬開,好味。個湯唔太咸,啲肉燥汁撈埋米粉食啱啱好。芒果汁份量ok,唔會比人小氣嘅感覺。埋單39,個米粉對得住個價錢,間餐廳晚飯時間先要加一。講真宜家四十蚊以下,就算下午茶都好難食到啲似樣啲嘅嘢。另外,要讚下間餐廳啲侍應個個好好,就算忙都會feel到佢想serve你,又啲笑容仲幾好㖭,問咗啲小問題,就算唔識答,個妹妹會問人再走黎答返,唔錯。

星期日的青衣城食肆逼爆,即使開了二期亦改善不了多少,為免辛苦決定外賣走人,可以吃得舒服一點。101台式休閒餐廳在假日都有提供下午茶套餐看似很多選擇,仔細看其實只是拼搭上的不同,來來去去都差不多既然買得外賣也計較不得,打開已經不熱的香芋珍奶,怎麼撓也找不到珍珠,還加了$7?!想找個熱缐投訴,帳單上並沒印上,氣!食慾已沒,單是飲品是充滿奶油味的香芋珍珠奶茶無珍珠已知食物質素值多少...L4 七味雞翼肉燥飯 (小) 因為是下午茶餐,份量相對少一點,雞翼只有兩隻。雞翼肉質不算嫩,味道正常,但肉燥有點少,不太夠撈飯W9 七味雞翼涼拌麵 用了麻辣油作涼拌(可接受的辣),麵條爽滑,整個組合味道很搭配,不過吃到底全部是油,邪惡呢~為食加了鹽酥花枝丸 $25才5粒口感就是炸墨魚丸,鹽酥不濃 坐車回家看看帳單,感覺被坑了,外賣加$5?原來逐個盒和杯計錢,不是以餐計或一次性,是逐個計,這也太好賺了。

101台式休閒餐廳在假日都有提供下午茶套餐

看似很多選擇,仔細看其實只是拼搭上的不同,來來去去都差不多

飲品

L4 七味雞翼肉燥飯 (小)

L4 七味雞翼肉燥飯 (小)

鹽酥花枝丸

為食加了鹽酥花枝丸 $25才5粒
口感就是炸墨魚丸,鹽酥不濃

題外話/補充資料: 失望和怨念的用餐體驗,如非必要也不會再次惠顧
2018-01-07
10 分鐘 (外賣自取)
W9 七味雞翼涼拌麵
青衣城二期最近新開張,多左好多食肆進場,有一間台灣食物開左系地下,當然要去試一試啦。午餐有好多選擇,有飯有麵+小食一客+飲品一杯,大約$80 左右咁我就叫左個台灣牛肉麵個麵都幾大碗,個湯夠哂台灣味。啲牛肉就比較硬身+手撕雞個雞啲醬其實幾好味,不過食落啲雞又唔似雞,似啲加工食品加啲。不過個小食又幾大碟。+芒果水果茶一杯 ,水果茶仲要唔駛加錢,仲有支匙比你叉啲生果黎食,不過個杯口比較細,啲生果其實幾難叉上黎食,叫左個芒果但一個芒果都無,不過杯野飲又幾好飲食完呢三樣,一個人其實都夠哂飽,女仔食可能二個人吃都得。順帶一提,可能新開張,有啲食物餐牌有,但其實未有住。希望做多一排,間餐廳可以齊啲野食食。

咁我就叫左個台灣牛肉麵
個麵都幾大碗,個湯夠哂台灣味。
啲牛肉就比較硬身

+手撕雞
芒果水果茶

食完呢三樣,一個人其實都夠哂飽,女仔食可能二個人吃都得。

2018-01-02
芒果水果茶
2018-01-07 238 瀏覽
一星期已經嚟咗兩次,一次晚飯, 一次下午茶。價錢唔算貴,味道又唔差,有返台灣的感覺。食物煮得好夠味,唔濃唔淡,啱啱好不過下午茶試過愛文芒果汁,淡味咗啲,濃味返啲會好一點。侍應態度非常好,有兩個侍應喺我第一晚去,佢哋都有同客人有交流,除咗送餐收餐,仲同客人小朋友傾偈,亦好細心,小心翼翼放好食物,怕會燙傷小朋友。兩日企門口位置的(兩日係唔同人),都會簡略介紹餐單,主要食乜東東,有咩特別。環境算舒適,乾淨整潔
一星期已經嚟咗兩次,一次晚飯, 一次下午茶。

價錢唔算貴,味道又唔差,有返台灣的感覺。

食物煮得好夠味,唔濃唔淡,啱啱好
不過下午茶試過愛文芒果汁,淡味咗啲,濃味返啲會好一點。

環境算舒適,乾淨整潔
2018-01-04 255 瀏覽
2018年,當然繼續找尋美食,青衣城新開了第二期,地點方便,鄰近港鐵站,地下新開了一間台式店,剛好下午茶時段,就點了一個醬汁玉子豆腐及肉躁新竹米粉,一杯士多啤梨牛奶雪香。果然有驚喜,玉子外脆內軟,肉躁夠肉汁,而且份量亦好多。野飲好香士多啤梨味,不太甜店務員服務好好,抵食而有質素的台式下午茶
店務員服務好好,抵食而有質素的台式下午茶
2017-12-30 146 瀏覽
下午茶餐好抵食,雞扒肉燥飯,新竹米粉等有水準,珍珠奶茶也不錯,是午餐好地方。食物份量很足夠,唔知係咪新開張所以大件夾抵食呢。看見別人的牛肉麵也很吸引,下次再試試看。