2019-12-09 210 瀏覽
又一間長龍小店出現在大元邨街市樓上的平台,此餐廳主打台灣麵食及台式吐司,整體味道不錯,附近雖然有類似的台灣風小餐廳,可是生意和人氣都不及這一家。先談談麵食方面,有新竹米粉,味道不錯,台式配料有我喜愛的花枝丸和槓丸,另外它的豬潤和墨魚春卷也不錯;接著必須提及的就是這店的吐司,其實我常常覺得多士不是一些難度之作,可惜身邊卻很少吃到出色的多士,我自己認為是大家都看不起多士,沒有用心把它做好,而這家店卻將多士/吐司做得不錯,吐司夠乾身夠脆,配以多款醬,真的有台灣的感覺。
2019-11-27 206 瀏覽
平時都鐘意食台式野嘅我今晚去左呢層美食中心搵野食,入到去就見到呢個寫住大大碗米線😋好似幾吸引😃望見個餐牌見到揀餸嗰喥有驚喜!!同一個價錢入面有幾樣平時食米線時未必會有嘅餸,我就試一試去😃--------------------------🎈大大碗米線($44 三餸一麵)我揀左酸辣(小)蜜糖腸,餃子,墨魚春卷湯底比較普通,唔會特別酸,蜜糖腸都幾大片,都有5片添👍🏻餃子就差少少,皮太厚,墨魚春卷的墨魚味幾重,口感有d似魚肉餅愛食米線嘅您,不訪試一試
平時都鐘意食台式野嘅我
今晚去左呢層美食中心搵野食,
入到去就見到呢個寫住大大碗米線😋
好似幾吸引😃

望見個餐牌見到揀餸嗰喥有驚喜!!
同一個價錢入面有幾樣平時食米線時未必會有嘅餸,
我就試一試去😃
--------------------------
大大碗米線
大大碗米線
🎈大大碗米線($44 三餸一麵)

我揀左酸辣(小)蜜糖腸,餃子,墨魚春卷
湯底比較普通,唔會特別酸,
蜜糖腸都幾大片,都有5片添👍🏻
餃子就差少少,皮太厚,
墨魚春卷的墨魚味幾重,口感有d似魚肉餅
愛食米線嘅您,不訪試一試
2019-11-11
2019-09-26 232 瀏覽
晚飯的時候來到這家食了一客,蒸肉餅飯。飯轉了滷肉飯。我叫蒸的小菜,因為我本身口味偏向清淡。然而他的肉餅非常鹹,令我感到稍微不舒服。同樣,他的滷肉飯,也非常鹹。我把整頓晚餐只吃了一半,便離開了。
2019-06-22 442 瀏覽
食晚餐,發現有巨型曱甴嗌個落單嘅男人幫手完全無反應,仲要跑走,個樓面反而嗌我地調枱先個自稱經理一句唔好意思都無,仲要同個樓面講笑嗌個清潔阿姐執左就算嗌佢道歉都仲要左望右望,完全串到爆簡直差到極點
食晚餐,發現有巨型曱甴
個自稱經理一句唔好意思都無,仲要同個樓面講笑
嗌個清潔阿姐執左就算
嗌佢道歉都仲要左望右望,完全串到爆

簡直差到極點
2019-05-02 356 瀏覽
最中意呢到既麻辣滑滑雞 通常比既位都係雞脾位 夠哂多肉夠滑夠香夠麻夠辣 而且份量唔細 價錢又實惠 另外佢既台式套餐一樣係抵食又好食 肉燥飯 肉同飯比例岩岩好 唔會太油膩 嗌埋佢個鹽酥雞當小食 皮脆肉嫰咸咸地又香口 配埋台式特飲珍珠奶茶 好似去左台灣咁
2019-04-30 230 瀏覽
放咗工之後返到大埔都好攰啦!加上出糧嘅錢又差唔多洗晒,一於就上去大元邨街市平台搵嘢食,食個晚餐唔使$50去邊度搵呀!因為想食湯米線呢一度好大碗同埋有好多款送揀,三款餸都係食肉,因為我係食肉動物米線嘅湯底都唔錯,味道幾好,小辣有啲似桂林辣椒🌶️湯底有啲鹹夠味道。跟住我要左牛腩、雞扒同埋豬扒,真係啖啖肉,食晒成碗米線真係飽到上心口。同埋都好鍾意佢有韭菜,格住左有少少肉醬,都做得幾有心思,今晚連嘢飲都慳返真係夠晒物超所值

2019-01-31 400 瀏覽
位於大元街市平台嘅100米台式餐廳,喺午市時間長期都要排長龍等位,而且都深受學生哥歡迎。午餐嚟講都算多款式提供,而我多數選擇鹽酥雞柳肉臊飯或香蔥滑滑雞台灣麵。🔹 香蔥滑滑雞 $46 + $3 轉台灣麵今次嚟食lunch就食香蔥滑滑雞台灣麵,因為鍾意佢啲雞夠嫩滑。雖然轉台灣麵要加錢,但係兩者配搭上嚟都不錯,台灣麵都幾彈牙,蒜粒炒得好香口。不過今次略嫌油落多咗少少,整體變相油膩咗,雞件照keep到嫩滑質地,不錯。📍100米台式餐廳大埔大元街市平台美食廣場12號舖..環境分數:7.8/10食物分數:7.5/10Encore分數:7/10

🔹 香蔥滑滑雞 $46 + $3 轉台灣麵

📍100米台式餐廳
大埔大元街市平台美食廣場12號舖

環境分數:7.8/10
食物分數:7.5/10
Encore分數:7/10
2019-01-28 196 瀏覽
今日經過大埔見到間台式快餐店,見餐牌見到有鹽酥雞拉麵,真係離哂譜鹽酥雞好似隔夜的,完全冇味,出面炸果層皮好似炸左好耐咁,乾淨淨又多粉,只係靠面頭果少少辣粉先有味,所謂拉麵食落似油麵,完全感覺唔到食馬緊台灣料理
2018-10-21 398 瀏覽
这家是觉得很符合我口味的餐厅,台式美食很中意。卤肉饭味道很入味和朋友点了一份糖醋排骨卤肉饭一份秘制猪扒卤肉饭,都很好吃。糖醋排骨有家里妈妈烧的味道,肉很多,最后我都没吃完。还点了一份盐酥鸡,味道淡淡的,也很香喷喷午市套餐都有配免费饮料,和其他港式套餐很像午市时间还要等位的哦,生意很好。位置忘记说了,就在大元街市美食广场,附近有很多实惠的餐厅,之前我和朋友吃过隔壁的韩料,今天朋友说想吃卤肉饭就进去了,发现了这家美味
午市套餐都有配免费饮料,和其他港式套餐很像
午市时间还要等位的哦,生意很好。
盐酥鸡柳
糖醋排骨卤肉饭
盐酥鸡柳
糖醋排骨卤肉饭
2018-09-10 370 瀏覽
食物還可以,衹系收銀員太極品,有次同屋企人食個早餐,有個餐25分鐘都未上,於是想嗌樓面服務員追追單,點知遇著2個系收銀機旁傾偈,我已經舉手好耐,2名樓面其中一人面向餐桌嘅系見到我遞手,但就視而不見,繼續佢哋嘅交頭接耳,之後我為有加大聲音同佢哋2人講聲,點知仲我被佢哋2位還以回應:“唔使咁嘅,我哋都系傾緊店舖事宜姐…”我當堂曬O嘴,原來客人追單都要睇下班大姐有無系度 “傾緊店舖事宜,如果meeting緊請識趣收聲稍等,唔系就好似我咁被怪責打擾佢哋傾店舖事宜”。再下次去仲贈送“眼啤+黑面=佐餐”
2018-08-31 276 瀏覽
想念台灣味!鹽酥雞炸得香脆,竟有泰式醬配搭不錯喇,糖醋排骨醬汁夠味、唯部分肉較硬。餸菜不過不失。唯肉燥飯偏鹹⋯飲品檸蜜又偏甜好可惜都冇珍珠奶茶飲,係差咁啲野。只可以係平價飽肚之選。附近既茶x係更佳選擇😂
想念台灣味!
鹽酥雞炸得香脆,竟有泰式醬配搭不錯喇,
糖醋排骨醬汁夠味、唯部分肉較硬。
餸菜不過不失。
唯肉燥飯偏鹹⋯飲品檸蜜又偏甜

好可惜都冇珍珠奶茶飲,係差咁啲野。
只可以係平價飽肚之選。
附近既茶x係更佳選擇😂
2018-05-15 279 瀏覽
已經第二次食 晚市60蚊 有野飲有飯有一個小食價錢還可以接受但魯肉飯食過兩次 個人認為過鹹小茶味道都好 但太細份飲品方面都多台式飲料選擇 跟餐加都唔太貴但個人覺得地方太逼 坐得唔舒服
已經第二次食 晚市60蚊 有野飲有飯有一個小食
價錢還可以接受
但魯肉飯食過兩次 個人認為過鹹
小茶味道都好 但太細份
飲品方面都多台式飲料選擇 跟餐加都唔太貴
但個人覺得地方太逼 坐得唔舒服

2018-02-18 687 瀏覽
平時都係無飯主婦的我,新年就更加唔使講啦!一定要出街搵食,一早已經去酒樓同其他人迫完、食貴野,所以行咗陣街就去食下午茶。要讚一下100米,新年都有開門新年冇下午茶食好正常,叫個午餐唔使太飽嘅,今日我決定試新野。酸菜炸醬豬扒撈麵 $41。哈哈完全沒有台式撈麵的感覺,奇奇怪怪的,noodles 好乾所以有碗湯 XD我隔離位先生就要左個咖喱牛腩飯 $43,我食咗一啖,咖喱都幾好味而且牛腩好軟腍最後餐飲我就加 $8要左杯珍珠奶茶,味道都合格,港式奶茶都唔差。今日大年初三,冇特別加價,應該係除非唔係。所以收加一服務費係好有道理嘅。

酸菜炸醬豬扒撈麵 $41。

哈哈

2017-12-31 338 瀏覽
平時食開佢嘅下午茶,好抵食,最愛吃「糖醋排骨新宿米粉」。今晚第一次食佢嘅肉臊飯,非常失望!「肉臊飯」:起初見佢大大碗,好似好抵食,肉臊醬比例亦多,誰不知第一啖入口,鹹到差啲要吐出來。食到1/4碗,已經頂唔順,投降了。「糖醋排骨」:份量跟價錢比例合理,味道適中,唔太鹹,又唔太酸,排骨好淋。好味!自家製湯:今日係「粉葛紅蘿蔔煲豬骨」,自家製冇味精,大大碗,讚!「鹽酥雞柳」:好乾,味道好淡,食幾塊已經唔想再食。
「肉臊飯」:
「糖醋排骨」:
自家製湯:
今日係「粉葛紅蘿蔔煲豬骨」,自家製冇味精,大大碗,讚!
「鹽酥雞柳」:
好乾,味道好淡,食幾塊已經唔想再食。

2017-12-31
  • 糖醋排骨
2017-10-05 270 瀏覽
我可以話係100米嘅粉絲,由海寶花園食到上緊街市平台,價錢唔再抵食,最可憐係食物質素越來越差。套餐我揀咗肉臊飯,食我最鍾意嘅鹽酥豬扒,但係等了又等,飯就嚟咗啦!質素OK ,只不過飯多肉臊少鹽酥豬扒係我最失望嘅⋯⋯唔係第一次,就算俾幾多次機會質素都係咁唔知點解等咁耐塊豬扒嚟到都唔係熱嘅,仲要個感覺係中間唔見咗一兩件,好似砌出一塊豬扒,但感覺唔完整嘅!老公話係《六國星殺人事件》三份一係角落頭呢舊骨一眼睇晒四小條豬扒鹽酥雞,肉少炸粉多,油膩唔夠脆只不過座位冇咁迫,所以先會考慮來呢度食,今次之後應該一段時間都唔會來幫襯。

三份一係角落頭呢舊骨
一眼睇晒四小條豬扒

鹽酥雞,肉少炸粉多,油膩唔夠脆