餐廳: 龍點心 (軒尼詩道)
資訊:

2024-07-24 137 瀏覽
送完阿仔反去補習後就順路去食個三點三本來想去酒樓既,但就唔係好就腳所以就去左樓下間餐廳試下一路以為點心要去茶樓先好食但原來新派點心,真係會更有驚喜!🔆歎世界燒賣拼盤冬陰功泰式燒賣、俄式羅宋燒賣、黑蒜帶子燒賣、芝士墨魚燒賣、泡菜酸辣燒賣、黑松露珍香燒賣燒賣一向係我既至愛,全部以蝦肉同豬肉混,龍點心首創以不同國家既美味加入燒賣,令燒賣更有特色!泰國冬陰功醬料,辣辣地,好特別!澳洲帶子同黑蒜點啜,鮮甜爽口!紅菜羅宋湯,層次分明,酸甜可口!墨魚餡料配上鹹香芝士,特別配搭,口感一流!韓式泡菜,爽口配搭!黑松露餡,份量十足、口感扎實!🔆蟹粉菠菜香蝦餃大大粒晶瑩既三文魚籽,一咬落去,爆汁感令人回味!🔆羊肚菌牛肉球牛肉口感嫩滑彈牙,羊肚菌好濃郁美味!🔆鳳尾蝦多士脆卜卜,蝦都好大隻!好滿足!🔆厚切叉燒腸粉叉燒厚大,啖啖肉,膠粉皮薄滑溜!🔆鳳爪排骨飯份量十足,鳳爪都有2隻,排骨醃得好夠味!
送完阿仔反去補習後就順路去食個三點三
本來想去酒樓既,但就唔係好就腳
所以就去左樓下間餐廳試下
一路以為點心要去茶樓先好食
但原來新派點心,真係會更有驚喜!

🔆歎世界燒賣拼盤

泰國冬陰功醬料,辣辣地,好特別!
澳洲帶子同黑蒜點啜,鮮甜爽口!
紅菜羅宋湯,層次分明,酸甜可口!
墨魚餡料配上鹹香芝士,特別配搭,口感一流!
韓式泡菜,爽口配搭!
黑松露餡,份量十足、口感扎實!

🔆蟹粉菠菜香蝦餃
大大粒晶瑩既三文魚籽,一咬落去,爆汁感令人回味!

🔆羊肚菌牛肉球
牛肉口感嫩滑彈牙,羊肚菌好濃郁美味!

🔆鳳尾蝦多士
脆卜卜,蝦都好大隻!好滿足!

🔆厚切叉燒腸粉
叉燒厚大,啖啖肉,膠粉皮薄滑溜!

🔆鳳爪排骨飯
份量十足,鳳爪都有2隻,排骨醃得好夠味!
2024-07-23 124 瀏覽
去完旅行就會好想食返啲中式🤭灣仔有間特色點心餐廳🍴去會一會佢先🤩入店環境舒適,每個位置都有龍裝飾可以打卡😝好有中國風,大螢幕顯示各種嘅特色點心👍🏻上餐快,而且有禮👍🏻值得一讚🩷拼歎世界燒賣拼盤-黑蒜帶子燒賣-黑松露珍珠燒賣-泡菜酸辣燒賣-冬陰功泰辣燒賣-俄式羅宋燒賣-芝士墨魚燒賣創新有特別的燒賣拼盤,味道鹹淡適中,不會過分濃烈,口感特別,韓式惹味的泡菜酸辣🤤又有泰式辣冬陰功,淡淡的辣冬陰功湯味,又不會搶走燒賣味👍🏻細心插旗提示🔔會爆汁的燒賣上,以免燙傷咀仔😉 芝士墨魚燒賣,趁熱食芝士🫕先有拉絲甘🤭🩷蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)蟹子估唔到同蝦餃配搭如此獨特,大大粒蟹子入口爆爆,唔send,味道不錯🩷蒸馬拉小籠包4隻馬拉色的小籠包皮薄多汁😍🩷腸粉.翡翠響鈴]入口好有響鈴香脆甘的炸兩,啖啖有紫菜香,不油膩,很脆口🩷臘腸潤腸蒸雞飯雞很入味,很嫩口,飯🍚香加入臘腸潤腸,味道一流🩷炸鳳尾蝦多士香脆多士配鳳尾蝦,口感脆脆,加埋千島醬醬汁,香甜可口⭐️加入佢哋嘅會員,所有點心全年都有八八折🤩好抵呀😉

🩷拼歎世界燒賣拼盤

-黑蒜帶子燒賣
-黑松露珍珠燒賣
-泡菜酸辣燒賣
-冬陰功泰辣燒賣
-俄式羅宋燒賣
-芝士墨魚燒賣

🩷蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)

🩷蒸馬拉小籠包4隻

馬拉色的小籠包皮薄多汁😍

🩷腸粉.翡翠響鈴]

入口好有響鈴香脆甘的炸兩,啖啖有紫菜香,不油膩,很脆口

🩷臘腸潤腸蒸雞飯

雞很入味,很嫩口,飯🍚香加入臘腸潤腸,味道一流

🩷炸鳳尾蝦多士

香脆多士配鳳尾蝦,口感脆脆,加埋千島醬醬汁,香甜可口

⭐️加入佢哋嘅會員,所有點心全年都有八八折🤩好抵呀😉
2024-07-21
下午茶
2024-07-23 113 瀏覽
店名: 龍點心地址: 灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖灣仔站 A5 出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5飲茶唔再係朝早晏就既專利🙅🏻‍♀️,夜晚放工甚至宵夜都可以食到🌃!呢間龍點心有三間分店🐲,遍佈港九🚇,今日放工近近地就去左灣仔軒尼詩道店~師傅會不定時更新菜式👨‍🍳,將新派創意糅合傳統燒賣、蝦餃等點心🥟,提供多款手工即叫即蒸既點心選擇,可謂茶滾點心靚🤩!店內以霓虹燈作裝飾🚦,營造出一個時尚獨特既氛圍,打卡一流📸!歎世界燒賣拼盤 ❤️❤️❤️❤️❤️$70飲茶點少得燒賣呢款標誌性既點心!顧名思義,師傅將燒賣走向國際化🌎,一籠6款既燒賣拼盤融合左濃濃既異國風味~除左黑松露珍香🍄、泡菜蒜辣🥬、黑蒜帶子🐚,仲有咬落會爆汁既芝士墨魚🦑、俄式羅宋🍲同冬蔭功泰辣🌶,食既時候要小心!個人最中意黑蒜帶子🖤,爽甜黑蒜🧄搭配彈嫩緊實既鮮甜帶子,有趣得黎仲互相唱和🤤!脆脆富貴紅米腸粉 ❤️❤️❤️❤️❤️$52沾上沙律醬既紅米腸粉包裹着香脆彈牙鮮蝦芫荽網卷🦐,食落有啲似炸腐皮卷,比炸兩更脆口,再配以麻醬、泰式酸辣醬🌶和豉油🍶,令口感層次更上一層樓🤩!蟹粉菠菜香蝦餃 ❤️❤️❤️❤️❤️$58翠綠色既蝦
店名: 龍點心

味道: 4.5/5

歎世界燒賣拼盤 ❤️❤️❤️❤️❤️

脆脆富貴紅米腸粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

蟹粉菠菜香蝦餃 ❤️❤️❤️❤️❤️
翠綠色既蝦餃皮🥟包住鮮香爽彈既菠菜蝦餃🦐,面頭放滿咬落瞬間爆開既三文魚籽🐟,然後蟹粉濃郁厚實接踵而來🦀,充滿住各種海鮮🎣,無論賣相定味道都相當有驚喜😳!

翡翠響鈴腸粉 ❤️❤️❤️❤️❤️
素食者必點👍🏻~腸粉一樣都變裝着住綠色衫💚!入面包住脆卜卜既紫菜響鈴卷,外綿內脆🤤!再係面頭灑上海苔粉🧂~蘸麻醬同豉油🍶一齊食,有一刻會以為食緊炸蝦卷😳~同時又一完美解決左炸兩唔夠脆既囗感😋!

鳳爪拼金錢肚 ❤️❤️❤️❤️❤️
鳳爪同金錢肚每樣3件!金錢肚非常嫰滑🤤,黑椒味濃郁,稍微帶一點辣味🌶!鳳爪既質感實在,唔會太腍,汁料入味🤤,仲舖左紅腰豆係底🫘!

西柚冰茶 ❤️❤️❤️❤️
炎炎夏日點會唔歎翻杯凍飲🧊~呢樽西柚冰茶🍹將酸酸甜甜既西柚🍊同茶味結合🍵,底下仲有啲果肉😳!味道剛好唔會過甜🙅🏻‍♀️,清涼得黎令人耳目一新✨~

如果想抵d食點心仲可以成為會員,所有食物都有88折優惠哦🤑~
🥧歎世界燒賣拼盤一籠有6種口味各1粒,有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式羅宋,六粒都係創意味道之前都未試過,自己最鍾意冬陰功泰辣,咬落去爆汁,有啲冬陰功湯汁出嚟少少辣辣地酸酸哋,俄式羅宋都好爆汁一咬開真係好似飲緊羅宋湯咁,另外黑蒜帶子反而食落甜甜地幾得意🦀蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)一上枱見到咁多三文魚子喺面頭就覺得正,點知咬落去中間真係食到有蟹粉味嘅蝦肉🍚鳳爪排骨飯鳳爪排骨飯嘅飯,粒粒分明唔會蒸到濕晒,另外排骨嘅份量非常多有好多粒,鳳爪亦都好入味,整體個飯真係做得好好🐟蒸酸菜魚鳳眼餃4隻(辣)面頭有一舊魚肉,幾鮮味,真係有酸菜魚嘅味道,但係有酸酸地少少辣🥥炸龍芋酥唔係度度有食得到嘅炸芋頭酥,但係呢個個樣比較特別四四方方一咬開面頭脆卜卜嘅皮,入邊充滿咸嘅芋頭蓉,中間仲包咗一啲菇同叉燒,鍾意食芋頭嘅真係要試吓🥠翡翠響鈴腸粉本身一聽個名都知係綠色為主,我諗個腸皮皮應該係用蔬菜汁打成,中間包住咗紫菜響鈴非常特別,識落嘅口感有少少似炸兩,但係又好香嘅豆腐味道🍴嚟呢間飲茶比起佢酒樓好嘅地方係職員比較多,所以好能夠照顧你需要,唔會好似喺酒樓咁嗌極都冇人嚟斟水或者比辣椒油你🙈📍
🥧歎世界燒賣拼盤

🦀蒸蟹粉菠菜香蝦餃(3隻)

🍚鳳爪排骨飯

🐟蒸酸菜魚鳳眼餃4隻(辣)

🥥炸龍芋酥

🥠翡翠響鈴腸粉

📍龍點心
灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
2024-07-22 80 瀏覽
今次去灣仔飲茶🥟,店裏裝修好有懷舊嘅感覺、而食物也大膽創新,帶來獨特的口味❤️《歎世界燒賣拼盤》燒賣拼盤好有創意呢!✨冬蔭功泰辣燒賣:帶來微微的辣、冬蔭功味好香濃,小心爆汁!✨黑蒜🧄帶子燒賣:淡淡蒜香,帶子鮮甜多汁✨俄式羅宋燒賣:甜甜酸酸、充滿咗住羅宋湯嘅味道,好特別!✨芝士墨魚燒賣:流心芝士🧀加上爽口墨魚燒賣,口感彈牙!✨黑松露珍香燒賣:陣陣松露香氣加上豬肉餡料 完美配搭✨泡菜蒜辣燒賣:韓式泡菜嘅酸辣味,再加上蒜嘅辛香,味道濃烈!蟹粉菠菜香蝦餃:晶瑩三文魚籽補上菠菜餃面,入口爽彈鮮味,口感豐富!筍尖蝦餃皇:蝦肉好彈牙再加上筍尖,增加口感👍脆脆富貴紅米腸粉:紅色腸粉賣相吸引, 包住金黃薄脆同蝦肉,餡料蝦仁同豬肉飽滿彈牙🩷鰻魚荷葉飯:補上金箔嘅香烤鰻魚,鰻魚亦厚厚的 ,賣相當吸引。而裏面嘅飯係用蛋炒的,帶來淡淡的荷葉清香及蛋香味!大澳蝦醬鮮魷卷:外層炸得金黃色,脆脆的; 入邊有魷魚🦑,香蔥,帶有香濃的蝦醬味道!

《歎世界燒賣拼盤》
燒賣拼盤好有創意呢!
✨冬蔭功泰辣燒賣:帶來微微的辣、冬蔭功味好香濃,小心爆汁!
✨黑蒜🧄帶子燒賣:淡淡蒜香,帶子鮮甜多汁
✨俄式羅宋燒賣:甜甜酸酸、充滿咗住羅宋湯嘅味道,好特別!
✨芝士墨魚燒賣:流心芝士🧀加上爽口墨魚燒賣,口感彈牙!
✨黑松露珍香燒賣:陣陣松露香氣加上豬肉餡料
完美配搭

蟹粉菠菜香蝦餃:晶瑩三文魚籽補上菠菜餃面,
入口爽彈鮮味,口感豐富!

筍尖蝦餃皇:蝦肉好彈牙再加上筍尖,增加口感👍

2024-07-21 143 瀏覽
🍤龍點心🐲(灣仔店)手工現做,香港燒賣界的天花板,最近「龍點心」推出非常多有特色、大家最愛食的燒賣,已经成為美食界津津乐道的點心天王,可以說是最能代表香港的地道茶点美食。//蒸·豌豆桃子:点心外观做成了小巧的桃子一样,咬开内馅是豌豆泥,是那种很细腻的芝麻糊的口感,包子皮淡淡的麦香吃下去很清香。//蒸·黑金流沙包:喜欢吃飽点的一定要試一下,神秘黑色再加上金色龍爪状的光泽,在餐盘上很吸睛。熱辣辣的蛋黄流沙流进嘴里的口感,细腻丝滑,令人陶醉!//口水汁龍利鱼肠粉(辣):嫩滑的鱼柳,獨特香辣的口水汁更多的是芝麻香,配上青瓜丝,比一般的肠粉更好吃了。 //炸·龍炸拼盤:一份拼盘就体验到了店内的热推点心,分别有①一口鹹水角:入口香脆,外脆内糯②大澳虾酱鲜鱿卷:虾酱的咸香与鲜鱿的清甜完美融合,营造出一种独特的鲜美味道。外皮酥脆,内馅的鲜鱿弹牙爽口,整个口感层次分明,富有三重鲜味③萝卜丝酥:脆皮外层包裹着香甜可口的萝卜丝,每一口都能感受到丝丝的酥脆和萝卜的清爽。 ④龙芋酥:印有龙的芋头酥,味道有点像芋泥香酥鸭,外皮炸至酥脆,咬下去是绵软的芋头蓉和鸭肉芋泥的咸香味!//腊肠润肠蒸鸡饭:腊肠的油脂渗入粒粒
🍤龍點心🐲(灣仔店)

//炸·龍炸拼盤:一份拼盘就体验到了店内的热推点心,分别有
①一口鹹水角:入口香脆,外脆内糯

//腊肠润肠蒸鸡饭:腊肠的油脂渗入粒粒米饭,香气扑鼻,再淋上豉油无论是腊肠还是润肠和嫩滑的蒸鸡,份量都好多,完全够两个人一起吃!

//鳗鱼荷叶饭:鳗鱼肉质很厚实,单数送入口中又满是紧致与松软的口感。每一块都饱含着濃郁的酱汁,咸甜交织。荷叶的清香又渗透其中,更具独特韵味了。

龍點心是一间专门走年轻活力路线的点心店,装潢采用古代茶居设计,提供各式新派点心,点心造型特别且摆盘别致,得闲一定要过来感受一下与众不同的茶点烧卖美味享受!

地址:湾仔轩尼诗道216-218号地下A&B号铺
前往方法:港铁湾仔站 A4 出口
2024-07-21 123 瀏覽
呢間點心專門店每款點心都係由師傅精心設計,款式有創意🫶🏻而且所有點心都係即叫即整👍🏻依加做埋會員所有食物仲有88折優惠,好抵食❤️嘆世界燒賣拼盤 (6款口味各1粒) $70呢個燒賣拼盤係期間限定.口味包括有俄式羅宋.芝士墨魚.冬蔭功泰辣.黑蒜帶子.黑松露珍香同泡菜蒜辣,非常豐富😍俄式羅宋:肉汁好juicy,味道似羅宋湯味芝士墨魚:芝士味幾濃,同埋墨魚味道好夾冬蔭功泰辣:冬蔭功辣度低,帶有少少酸味黑蒜帶子:入面一粒帶子,黑蒜味香黑松露珍香:黑松露味香濃泡菜蒜辣:蒜味香,帶有泡菜辣味鰻魚荷葉飯 $82荷葉飯係炒過嘅糯米雞飯,飯粒分明,裏面仲有肉同冬菇,非常入味😍鰻魚汁味道濃郁,肉質肥美😋蟹粉菠菜香蝦餃 $58蝦餃皮顏色鮮艷,蝦肉爽口彈牙😍菠菜加蝦肉嘅配搭好夾,面頭加上三文魚籽,提升咗層次👍🏻松露野菌晶瑩餃 $38蝦餃皮都係顏色鮮艷,松露味好香😋野菌好入味😍鳳尾蝦多士 $56多士炸得香脆😍鳳尾蝦爽口彈牙👍🏻點埋千島醬更加惹味😋脆脆富貴紅米腸粉 $52腸粉皮係用紅米漿製成,顏色鮮艷😍腸粉入面包住春卷,春卷外脆內軟😋點埋3款醬汁更加好味😋

嘆世界燒賣拼盤 (6款口味各1粒) $70
俄式羅宋:肉汁好juicy,味道似羅宋湯味
芝士墨魚:芝士味幾濃,同埋墨魚味道好夾
冬蔭功泰辣:冬蔭功辣度低,帶有少少酸味
黑蒜帶子:入面一粒帶子,黑蒜味香
黑松露珍香:黑松露味香濃
泡菜蒜辣:蒜味香,帶有泡菜辣味

鰻魚荷葉飯 $82

蟹粉菠菜香蝦餃 $58

松露野菌晶瑩餃 $38
蝦餃皮都係顏色鮮艷,松露味好香😋野菌好入味😍

鳳尾蝦多士 $56

• 蟹粉菠菜香蝦餃
  • 鰻魚荷葉飯
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2024-07-20 123 瀏覽
今日喺灣仔經過呢間龍點心, 終於可以得閒坐低試下, 向來我都好鍾意食燒賣,今次真係有驚喜, 試盡 唔同味道嘅特色燒賣 同大家講下: 一籠大滿足:1酸菜魚鳳眼餃- 仲要有塊魚上面👍2蟹粉菠菜香蝦餃- 魚子爆多我嘅最愛3筍尖蝦餃皇- 大粒好食4鹹蛋黃墨魚燒賣- 鹹蛋香墨魚爽5松露野菌晶瑩餃- 食素首選6豌豆桃子- 可愛好食嘆世界燒賣拼盤:1黑蒜帶子燒賣- 特別配搭, 好夾2黑松露珍香燒賣- 黑松露 香濃 韓式風味3泡菜蒜辣燒賣- 韓式風味4冬陰功太林燒賣- 十分香辣, 都幾spicy5俄式羅宋燒賣- 羅宋湯味, 正6芝士墨魚燒賣- 墨魚爽

一籠大滿足:

4冬陰功太林燒賣- 十分香辣, 都幾spicy
5俄式羅宋燒賣- 羅宋湯味, 正
6芝士墨魚燒賣- 墨魚爽

2024-07-19 139 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨新派特色點心-🐉 龍點心以即叫即蒸原創手作點心見稱, 無論燒賣同餃子都有多款口味, 滿足鐘意新鮮感既大家🐉 餐廳推出龍Plus會員制, $300入會即送$300現金券, 每次惠顧都可享龍Plus優惠價, 款款點心88折(以下介紹為龍Plus價)-歎世界燒賣拼盤 $62🌈 重點推介‼️六款燒賣都好好食各有特色, 肉餡緊實多汁, 仲有流心爆汁款式🌈 最愛黑蒜帶子, 黑蒜甜味同帶子相輔相成, 口感柔滑更突出帶子彈牙🌈 俄式羅宋燒賣都好特別, 湯汁好香牛骨味, 酸酸甜甜好開胃🌈 冬蔭公泰辣同泡菜酸辣燒賣都唔會話太辣, 點到即止突出味道就OK唔會太搶-鰻魚荷葉飯 $72🍂 厚身軟滑鰻魚塊鋪滿飯面再灑上金箔; 飯粒好香荷葉味仲有肉粒啖啖豐富; 份量好多2-3人share都夠晒飽-其他點心🧆✨翡翠響鈴腸粉 $42 軟滑手拉腸粉包住鬆脆紫菜響鈴, 再加上飯素香口惹味✨大澳蝦醬鮮魷卷 $51 炸得金黃唔油膩, 鮮魷彈牙✨馬拉小籠包 $42 小籠包飽滿湯汁爆棚, 馬拉式較中式酸啲好開胃✨酸菜魚鳳眼餃 $37 酸菜酸麻辣味突出, 魚塊軟滑
👧🏻😋👅🍽✨
新派特色點心

歎世界燒賣拼盤 $62

鰻魚荷葉飯 $72

其他點心🧆
✨大澳蝦醬鮮魷卷 $51 炸得金黃唔油膩, 鮮魷彈牙
✨酸菜魚鳳眼餃 $37 酸菜酸麻辣味突出, 魚塊軟滑
2024-07-18 90 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk度假👒 × 美味🔥 × 儀式感💖呢間位於灣仔嘅靚裝修點心舖,主打手作精心設計點心😍,全部都係人手做、即叫即蒸。見到成為會員所有嘢食有88折優惠,就決定試吓期間限定嘅燒賣狂想曲😚!燒賣狂想曲嘅「嘆世界燒賣拼盤」fusion咗唔同國家嘅美食特色,食完好似環遊咗一次世界咁✨!有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣、俄式羅宋🤤 。每款嘅味道都好自然,而且新奇得嚟同燒賣都好夾🫶🏻。黃椒醬排骨入晒味,而且用咗菇墊底,好好食😋。蟹粉菠菜香蝦餃真係超好食🥰!皮薄餡靚,配埋鮮香嘅三文魚子,味道超級正💖。澳蝦醬鮮魷卷外皮真係脆卜卜,新鮮炸起,餡料彈牙得嚟,仲有香濃蝦醬味💗。厚切叉燒腸粉夾皮好軟糯,裏面厚切叉燒大大塊,好有口感🙌🏻。章魚肉餅飯有濃濃嘅章魚香味,肉餅口感好好🫶🏻。💰嘆世界燒賣拼盤💰黃椒醬排骨💰蟹粉菠菜香蝦餃💰澳蝦醬鮮魷卷💰厚切叉燒腸粉💰章魚肉餅飯
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
度假👒 × 美味🔥 × 儀式感💖

黃椒醬排骨入晒味,而且用咗菇墊底,好好食😋。
厚切叉燒腸粉夾皮好軟糯,裏面厚切叉燒大大塊,好有口感🙌🏻。
章魚肉餅飯有濃濃嘅章魚香味,肉餅口感好好🫶🏻。

💰嘆世界燒賣拼盤
💰黃椒醬排骨
💰蟹粉菠菜香蝦餃
💰澳蝦醬鮮魷卷
💰厚切叉燒腸粉
💰章魚肉餅飯
2024-07-16 104 瀏覽
知道灣仔有間新派點心 ,標榜點心人手製做 ,即叫即蒸,還有老公最愛即拉腸粉,就同老公一齊去試吓 。嘆世界燒賣拼盤 非常特別的一個點心拼盤,全部都是燒賣。有黑蒜帶子燒賣、芝士墨魚燒賣、俄式羅宋燒賣 、泡菜蒜辣燒賣 、冬蔭功泰辣燒賣和黑松露珍香燒賣 。很有特色,味道唔錯。蒸嘅點心,喜歡酸菜魚鳳眼餃,酸酸辣辣好開胃。喜歡吃炸物,紅色腸粉皮包著春卷,餡料有蝦肉和豬肉。淡淡蝦醬味春卷,不會過鹹,但我覺得蝦醬味可以再重多少少。最後點了鰻魚荷葉飯好香,鰻魚唔腥。店員極力推介成為會員,所有食物有88折優惠。

嘆世界燒賣拼盤

蒸嘅點心,喜歡酸菜魚鳳眼餃,酸酸辣辣好開胃。

店員極力推介成為會員,所有食物有88折優惠。

2024-07-09
2024-07-16 74 瀏覽
今日收工想食點心 同事就介紹左我去呢一間龍點心 我同事話佢即做得黎又有新意 咁就一於同佢一齊去食啦 地點都好方便係正軒尼斯道 係大有廣場係過黎都係3分鐘左右今次見到一個好特別既係有一個6款味道既燒賣 都係賣緊$70蚊 原本都覺得小貴 但係係灣仔食都算係咁啦 食完之後就覺得$70有6粒呢d質素真係好抵 而且所有點心都係即叫即蒸 食既時候一定係熱辣辣♡歎世界燒賣拼盤 $70呢一個拼盤一共有6款唔同口味既燒賣 等我逐款講下:യ芝士墨魚燒賣味道好似食緊墨魚丸咁但佢口感又可以保持到燒賣既質感 裡面仲有芝士 岩晒芝士愛好者യ俄式羅宋燒賣咁多款入面我最鍾意就係呢一款 佢呢個燒賣入面係真係有啖羅宋湯係入面 係好濃既羅宋湯 我真係諗唔明點樣可以係燒賣入面放到一啖湯而又唔會外流 到你咬落去既時候先爆汁而出യ冬陰功泰辣燒賣冬陰功呢一個同羅宋燒賣好似 都係有啖湯係入面 但佢應該係減左辣怕香港人食唔到咁辣 雖然辣味低左 但冬陰功個種泰式酸味真係將個種精粹做到出黎യ泡菜蒜辣燒賣有微微泡菜既韓式辣味 蒜香都食得出യ黑松露珍香燒賣呢個我朋友食左 佢就話成粒都好香黑松露味 唔係好平個d罐裝石油氣味既黑松露യ黑蒜帶子燒賣

♡歎世界燒賣拼盤 $70

യ泡菜蒜辣燒賣
有微微泡菜既韓式辣味 蒜香都食得出

യ黑松露珍香燒賣

യ黑蒜帶子燒賣
佢面頭有粒黑蒜 黑蒜既底下就係一粒帶子 帶子吸收晒黑蒜既獨特味道 有左黑蒜味既帶子好似食落去仲更加鮮味

♡蟹粉菠菜香蝦餃(3隻) $58
呢係蝦餃既造型有別於傳統 佢係一個開口餃黎 上面開口裝住勁多既三文魚籽 除咗食到蝦既爽之外 仲可以食到三文魚籽爆發個種鹹鮮味

♡翡翠響鈴腸粉 $48
呢一個腸粉我真係覺得佢地think out of the box 炸兩我地由細食到大 但炸兩就係有時唔夠脆同埋油炸鬼好厚 換左個響鈴真係另一個感覺 入面脆得黎又輕身 真係第二到食唔到

♡鳳爪排骨飯 $58
排骨既數量都幾多 撈埋豉油食 呢個配搭定律黎架啦

♡炸一口豆腐 $58
一口豆腐炸得好脆 下面好聰明咁用左炸豌豆去墊住 將炸豆腐既油可以滴到落底 唔會浸住影響口感

♡馬拉小籠包4隻 $48
小籠包包得好好 好輕鬆就可以用筷子夾起個小籠包既包尖而唔會穿皮 入面亦都有唔少鮮味既湯汁

𓆫如果想抵d食點心仲可以成為會員 所有食物有88折優惠𓆫
  • 歎世界燒賣拼盤
  • 翡翠響鈴腸粉
2024-07-15 45 瀏覽
朋友好鍾意飲茶,我專登帶佢去試吓呢間將創意加入傳統點心嘅餐廳。講起點心,燒賣係最有代表性之一,師傅就將燒賣國際化~ 一籠6款的*歎世界燒賣拼盤,有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣同俄式羅宋,各有特色,最喜歡黑蒜帶子,爽甜黑蒜配以鮮味帶子,好有驚喜! 隨後是兩款餃,分別係*蟹粉菠菜香蝦餃,及*松露野菌晶瑩餃,綠色藍色薄薄的外皮,菠菜餃上有晶瑩三文魚籽,入口爽彈鮮味,而野菌餃香味滿滿。還有*厚切叉燒腸粉,粉皮軟滑,叉燒有口感最後是主食*鰻魚荷葉飯,鰻魚肥美醬汁濃稠香甜,經炒過所的飯,帶有荷葉香。而家會員可享有88折優惠,都幾抵

還有*厚切叉燒腸粉,粉皮軟滑,叉燒有口感

而家會員可享有88折優惠,都幾抵
1K
2024-07-13 128 瀏覽
終於可以飲吓茶喇,唔得閒都要飲茶,難得咁蹺約到人,當然唔係是但搵間酒樓就算啦灣仔呢間點心店嘅點心,經師傅創意設計,人手即叫即整,可謂茶滾點心靚原來燒賣係由蒙古引入,元朝南下,慢慢流入南方,足跡隔千里嘅燒賣傳承,inspire到燒賣都可以有fusion呢一籠世界燒賣拼盤,有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣同俄式羅宋共六款,每款有異國風味之餘,又不失燒賣本色,同埋小心爆汁,因為真係新鮮滾熱辣出爐蝦餃原來都可以變裝,佢家下著綠色衫,外皮非常之綿,面頭有大量蟹籽,菠菜同蝦餃肉餡相唱和,整件事好配合牛肉球食咗咁多年,都未見過有其他款式,原來同羊肚菌蒸埋一齊齊得,牛肉球嘅肉質同香氣有別於坊間,羊肚菌令到肉球更完滿腸粉多數都係包住肉餡,好果食素嘅,都唔使夾硬食素材扮肉嘅,原來響鈴做餡一樣得,外綿內脆,綠色嘅外表蘊含卜卜脆嘅紫菜響鈴蝦多士通常都大大嚿,粉粉地滿有澱粉感,呢間就滴滴骰骰,重點反而喺鳳尾蝦,炸至金黃爽脆唔油膩,蝦味更係主角冇諗過飲茶都有得食鰻魚飯,唔使一嚿水就食到激厚鰻魚飯底係炒過嘅糯米雞飯,滿有荷葉之香,絕對係大滿足佢地嘅茶壺有好好嘅茶隔,斟茶飲唔會跌茶葉出嚟,更加盡

蟹粉菠菜香蝦餃

羊肚菌牛肉球

翡翠響鈴

鳳尾蝦多士

鰻魚荷葉飯

冇諗過飲茶都有得食鰻魚飯,唔使一嚿水就食到激厚鰻魚

飯底係炒過嘅糯米雞飯,滿有荷葉之香,絕對係大滿足

佢地嘅茶壺有好好嘅茶隔,斟茶飲唔會跌茶葉出嚟,更加盡情享受到壽眉嘅仙氣。埋完單先知做會員有88折,慳唔少喎,唯有下次再約啦
2024-07-10
蟹粉菠菜香蝦餃
羊肚菌牛肉球
翡翠響鈴
鳳尾蝦多士
2024-07-13 57 瀏覽
Craving for some dim sum? pretty sure this place is perfect for you, your family and even your circle of friends 🥰🤩What we have and some personal reviews: 😋• 🌍 World Traveler Siu Mai - it has 6 different flavours all around the 🌎, have you tried the popular Kim chi Sui Mai? Though it’s quite spicy 🥵, Borscht Siu Mai, cuttlefish & cheese, scallop & black garlic Siu Mai, Tom yum goong Siu Mai and my fave truffle Siu mai 😍 nostalgic in each flavours that combines past and modern styles!Such a perf

Such a perfect concept!👨‍🍳🙌

• ⁠🍚Steam rice with preserved sausages and chicken - the preserved sausage has a strong taste and the chicken meat is so soft and tender.

• ⁠🍤Shrimp Toast- they elevated the shrimp with the fried toast that made it more crispy. Shrimp is soft in the inside but crispy on the outside.
• ⁠🍙Steam rice roll with thick BBQ pork- the amount of BBQ pork in the rice roll is overwhelming and slightly sweet . I love it!🤭
• ⁠🥕🥟Truffle assorted fungus dumpling - top notch! 🤤Black truffles has clever taste and blends well with the fungus. So enriched flavours!😋
• 🥟Juicy pork dumpling in Malaysian style - savoury and the goodness of pork bursting with juiciness. 😋

And all best served with 🫖 ☕️!🥰

22% off for members🙂( a lot of branches around the city)
📍shop A&B ,G/F, 216-218 Hennessy Road, Wan chai
World  Traveler  Siu  mai  platter
2024-07-07