餐廳: 龍點心 (軒尼詩道)
資訊:

2024-08-20 91 瀏覽
今日好開心,去咗灣仔一間我第一次去嘅點心舖,叫做龍點心我特別叫咗以下嘅點心,分別有,一龍大滿足,歎世界燒賣拼盤2.0,一口鹹水角,燉湯.淮杞螺片燉竹絲雞,拉絲菠蘿包,桂花糕(2件)。每一個點心都好出色一龍大滿足就已經有6款唔同嘅點心,唔同嘅味道,有筍尖蝦餃皇,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃,蟹粉菠菜香蝦餃,臘味糯米燒賣,豌豆桃子另外歎世界燒賣拼盤2.0,有六款唔同各具特色嘅燒賣,我都係第一次品嚐到,簡直就係色香味俱全,而且每一個點心都夠熱,簡直就好有心思簡直係大滿足呀,特別係佢嘅燒賣,好有特色,有唔同嘅類別,而且原來個廚師,仲係喺著名嘅酒店出嚟嘅,我好欣賞佢嘅燒賣,因為每一粒燒賣好特別,仲有唔同嘅口味,同埋好好食,滿足我唔同嘅口味,仲有嗰個淮杞螺片燉竹絲雞燉湯,簡直就係好鮮味,而且好足料,飲咗簡直覺得滿滿嘅骨膠原美顏湯價錢合理,交通方便,環境衛生,服務細心,體貼有禮貌。
今日好開心,去咗灣仔一間我第一次去嘅點心舖,叫做龍點心

價錢合理,交通方便,環境衛生,服務細心,體貼有禮貌。

• 歎世界燒賣拼盤
  • 松露野菌晶瑩餃
  • 酸菜魚鳳眼餃
  • 一龍大滿足
  • 龍餃子
  • 拉絲菠蘿包
  • 一口鹹水角
2024-08-20 73 瀏覽
夜晚都有點心食? 仲要係精緻創意點心嚟到 樣樣都好eye catching奈何同媽媽都唔食得多所以精挑細選咗呢幾樣🍲南北杏菜膽燉豬肺叫咗個燉湯潤吓滋補🌎嘆世界燒賣拼盤2.0一籠食勻6款唔同口味嘅燒賣有印度咖哩 辣肉腸 德國豬手 鰻魚 黑胡椒蟹 金華火腿 我最鍾意咖哩味 真係同食緊印度咖哩隻味一樣 😆🐟口水汁龍脷魚腸粉除咗XO醬腸粉 都未試過食辣嘅腸汁將口水汁拼魚 幾新穎出嚟嘅效果仲唔錯 好惹味🥣蟲草花滑雞粥好足料 除咗雞 仲有幾片魚粥煲得幾綿 🍞笑口叉燒包1籠3個包 最傳統去茶樓必點嘅點心夠晒熱辣辣
夜晚都有點心食? 仲要係精緻創意點心

粥煲得幾綿

🍞笑口叉燒包
1籠3個包 最傳統去茶樓必點嘅點心
夠晒熱辣辣

🦐一龍大滿足荀尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子,樣樣都好吸引🥩燒賣狂想曲西班牙辣肉腸燒賣、星加坡黑胡椒蟹燒賣、印度咖哩燒賣、德國鹹豬手燒賣、中國金華火腿燒賣、日式鰻魚燒賣✨環遊世界嘅燒賣,真係令人食指大動!👍🐔養生之選:淮杞螺片燉竹絲雞健脾益胃,滋陰補腎,啱晒打工仔女補身😌🥟必食推介:蒸.馬拉小籠包馬拉味小籠包?真係未試過喎,一定要嚟試下!😆
🦐一龍大滿足

🥩燒賣狂想曲

🐔養生之選:淮杞螺片燉竹絲雞
健脾益胃,滋陰補腎,啱晒打工仔女補身😌

🥟必食推介:蒸.馬拉小籠包
馬拉味小籠包?真係未試過喎,一定要嚟試下!😆
2024-08-18 151 瀏覽
𓇾 𓇾 𓇾一向都喜歡食中式點心,最近被一間新派點心洗版。點心色彩繽紛,賣相精美,於是和友人前去試試。店子名叫「龍點心」,主打手工新派點心。全香港有好幾間分店,我們到訪的是位於灣仔軒尼詩道那間,店內的霓虹光管裝飾非常搶眼。正值平日晚飯時間,店內座無虛席,除了本地客,亦有很多外國遊客慕名而來。𓂑 一龍大滿足 $70必點招牌菜!一籠點心包括 酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃王、鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子,有鹹有甜款款精美。𓂑 一口鹹水角 $38一橙一綠的鹹水角用竹籤串起,賣相非常漂亮。𓂑 黑金流沙包 $40黑金流沙包口感鬆軟,不會死甜,奶黃味香濃。𓂑 筍尖蝦餃皇 $42特別欣賞這裏的蝦餃,皮薄煙靭,但不易穿破,的確非常高質!𓂑 鳳爪排骨飯 $58鳳爪排骨飯正常發揮,排骨不會太肥,份量也算多呢。𓂑 南北杏菜膽燉豬肺 $52豬肺洗得很乾淨,菜膽和瘦肉等配料份量都很多,滋潤順口的燉湯。店員多是年輕人,招呼殷勤,笑容可掬。亦非常多元化和高質素,整體非常滿意。𓇾 𓇾 𓇾

𓇾 𓇾 𓇾

𓂑 一龍大滿足 $70

𓂑 一口鹹水角 $38
一橙一綠的鹹水角用竹籤串起,賣相非常漂亮。

𓂑 黑金流沙包 $40
黑金流沙包口感鬆軟,不會死甜,奶黃味香濃。

𓂑 筍尖蝦餃皇 $42
特別欣賞這裏的蝦餃,皮薄煙靭,但不易穿破,的確非常高質!

𓂑 鳳爪排骨飯 $58
鳳爪排骨飯正常發揮,排骨不會太肥,份量也算多呢。

𓂑 南北杏菜膽燉豬肺 $52

𓇾 𓇾 𓇾

2024-08-10
  • 一龍大滿足
  • 黑金流沙包
  • 一口鹹水角
  • 鹹蛋黃墨魚燒賣
2024-08-17 130 瀏覽
呢間餐廳只係賣點心,食物多款多源化,座位好多,可以容納到60-70人左右,點心係即叫即蒸自己落qr code單,即叫即整熱辣辣,仲有孖寶,蒸飯等等既食物,環境都幾靚,牆上有點心圖片同電視睇,我地叫左一份蒸蝦餃,蝦餃有4粒皮薄涵靚,隻蝦都幾彈牙嫁。燉湯有d款已經賣晒,所以叫左一盅豬肉既湯,入面都幾多涵料,湯都幾入味。另外仲叫左一份一口咸水角,一啖一口橙綠色,入面炸到外脆內軟幾香口,上菜速度都算幾快嫁。

2024-08-17 83 瀏覽
今日同媽咪 去灣仔買嘢 行到攰攰地搵個地方食下嘢, 經過龍點心平時見到好多人等位, 難得下午茶時間 冇咁多人等位一於試下❤️我哋叫咗個 一龍大滿足, 鳳爪併黑椒金錢肚, 筍尖蝦餃皇, 一口豆腐, 另外 仲叫咗 兩個甜品, 豆腐布丁 同 宮廷 桂花糕一龍大滿足: 呢個係佢哋嘅招牌 點心, 有六款不同嘅 創意 點心, 每一款 都好精緻,各有特色 我都好鍾意, 尤其是 黑松露野菌晶瑩餃有 好香濃嘅黑松露,同蟹粉菠菜香蝦餃, 菠菜皮蝦膠餡料上面加咗 魚籽 呢個配搭好新穎 但係又好夾 好好味👍一口豆腐: 即叫即炸熱辣辣, 外皮香脆, 內裏豆腐嫩滑,正👍豆腐布丁: 呢個甜品一定要試下, 香濃嘅豆腐味唔會太甜, 布丁嫩滑👍,
超級創新又有驚喜的港式點心店一籠大滿足 ($70) 總共有6款特色點心,分別有酸菜魚鳳眼餃+蟹粉菠菜香蝦餃+筍尖蝦餃皇+鹹蛋黃墨魚燒賣+松露野菌晶瑩餃+斑斕麻蓉桃子。每款都好有水準,蝦餃足料又爽口,松露餃超香松露味。歎世界2.0燒賣拼盤 ($70) 超特別又創新的燒賣,將不同國家的特色美食加人燒賣中,分別有日式鰻魚燒賣+中國金華火腿燒賣+星加坡黑胡椒蟹燒賣+德國鹹豬手燒賣+西班牙辣肉腸燒賣,每款都好足料,完完全全食得出各款特色口味,非常有趣,超推介。鳳尾蝦多士 ($56) 蝦肉爽口,多士炸至金黃酥脆。芝士鮮蝦腐皮卷 ($42) 腐皮卷夠薄,炸得又夠脆,中間內餡熱辣辣,估唔到加了芝士又幾好味。一口鹹水角 ($38) 鹹水角外脆內煙韌,特別係豬肉加茄子餡,非常滋味。脆脆富貴紅米腸粉 ($52) 紅米腸滑溜溜,中間包住脆脆蝦肉米網春卷,夠哂香口惹味。章魚肉餅飯 ($58) 肉餅紮實,特別飯粉分明又多米香,加上甜豉油更美味。拉絲菠蘿包 ($38) 菠蘿包一撕開有拉撕芝士,超級邪惡。
超級創新又有驚喜的港式點心店

鳳尾蝦多士 ($56) 蝦肉爽口,多士炸至金黃酥脆。

拉絲菠蘿包 ($38) 菠蘿包一撕開有拉撕芝士,超級邪惡。

2024-08-16 52 瀏覽
最近食西餐食得多,都想滿足下東方胃,見到龍點心咁多fusion點心好吸引!是日晚餐就係你喇!除左傳統茶之外,龍點心仲有唔同既特別茶類飲品🫖🫖桂花雜莓冰茶 $28 - 雜莓酸酸甜甜,桂花清香味會隱隱透出,冰茶係夏天飲真係一流!加上獨立裝真係好方便,飲唔曬都可以拎走。🫖桂花菠蘿冰茶 $28 - 菠蘿冰茶🍍一樣酸甜中帶桂花香,不同既係,依個茶比雜莓更清爽,如喜歡香甜味重一點,可以選雜莓,但喜歡清爽點就可以簡菠蘿!但其實兩款一樣咁好飲!可以按個人喜好去選。拼歎世界燒賣拼盤 $70 - 燒賣拼盤有日式鰻魚燒賣 、中國金華火腿燒賣、德國鹹豬手燒賣 、印度咖喱燒賣 、星加坡黑胡椒蟹燒賣 、西班牙辣肉腸燒賣,唔係講笑,真係六款都好好味,款款有驚喜!估唔到傳統以外既fusion 燒賣都可以咁出色!而我最鐘意就係日式鰻魚燒賣同埋星加坡黑胡椒蟹燒賣,味道好突出!拼一龍大滿足$70 - 拼一龍大滿足,真係令人好滿足!有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣。老公食酸菜魚鳳眼餃食到眼發曬光,惹味到讚個不停!而我最鐘意蟹粉菠菜香蝦,蟹味真係好濃郁!但其實其他款式都好值得

除左傳統茶之外,龍點心仲有唔同既特別茶類飲品🫖

拼一龍大滿足$70 - 拼一龍大滿足,真係令人好滿足!有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣。老公食酸菜魚鳳眼餃食到眼發曬光,惹味到讚個不停!而我最鐘意蟹粉菠菜香蝦,蟹味真係好濃郁!但其實其他款式都好值得食!好似松露野菌晶瑩餃咁,一食口腔即刻充滿黑松露香氣,拼一龍大滿足必點!

蒸鳳爪拼金錢肚 $48 - 鳳爪同金錢肚都非常入味。鳳爪皮好滑,皮骨易分離,食完感覺滿滿骨膠原蛋白。金錢肚煙靭有嚼勁,口感勁好!

炸一口豆腐$58 - 豆腐份量十足!剛剛炸好熱氣騰騰,外皮酥脆,豆腐好嫩滑。下面仲有好多我鍾意食嘅蠶豆,超正!

炸鳳尾蝦多士 $56 - 蝦多士上面的是真蝦,食落好彈牙!酥脆既多士點上千島醬真係好夾!香而不油膩!

2024-08-16 46 瀏覽
最近小編發現有一間幾新嘅嘅「茶樓」小編好鍾意呢啲新式興起嘅飲茶🤩 因為佢哋嘅座位通常都會比較舒服🤣🤣 龍點心都有好多間新店㗎🤣 呢間就位於灣仔軒尼詩道 選址優越 環境舒適寬敞🌟佢地專注於傳統點心嘅製作 不斷創新 務求帶來驚喜😝以高質素嘅原材料和細膩手藝 為客人炮製出正宗道地嘅點心🥰.🐷拼.一龍大滿足
包羅萬有嘅拼盤 齊集店內多款人氣點心一次過可以食晒佢哋咁多好唔同嘅人氣點心真心正 包括 酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃王、鹹蛋黃墨魚燒賣、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、蟹粉菠菜香香餃係咪聽過個名都覺得好得意同埋好吸引呢?小編非常鍾意佢哋嘅鹹蛋黃墨魚燒賣 冇諗過鹹蛋黃口味可以用入一粒燒賣裏面 而且選用墨魚肉 令到成個口感更彈牙 同埋有咬口🤣.🐷炸.鳳尾蝦多士
外酥內嫩 啲蝦炸至金黃 咁樣加埋一齊都唔會令人覺得乾淨淨🤣.🐷腸粉.脆脆富貴紅米腸粉
平時小編去親飲茶都會叫的以特色紅米卷作底 外層香脆 內餡富貴滑溜🤣 份量亦都非常之對得住個價錢🤣 裏面有齊蝦肉同埋豬肉 口感非常之豐富.🐷蒸.黑金流沙包
神秘嘅黑色外皮 面頭有一抹金 包裹住濃滑香甜嘅流沙心 真係令人垂涎😎.🐷蒸 日式鰻魚燒賣曼聯平時只會配壽司 🍣
最近小編發現有一間幾新嘅嘅「茶樓」

佢地專注於傳統點心嘅製作 不斷創新 務求帶來驚喜😝
以高質素嘅原材料和細膩手藝 為客人炮製出正宗道地嘅點心🥰
🐷拼.一龍大滿足
包羅萬有嘅拼盤 齊集店內多款人氣點心
係咪聽過個名都覺得好得意同埋好吸引呢?
🐷炸.鳳尾蝦多士
外酥內嫩 啲蝦炸至金黃 咁樣加埋一齊都唔會令人覺得乾淨淨🤣
🐷腸粉.脆脆富貴紅米腸粉
平時小編去親飲茶都會叫的
🐷蒸.黑金流沙包
🐷蒸 日式鰻魚燒賣
曼聯平時只會配壽司 🍣 幫我估計唔到攞咗嚟整燒賣🙂‍↔️成件事勁有創意
鰻魚嘅鮮味再次惹人垂涎 配搭蒸餃嘅彈牙質感 絕對必試😚
🐷甜.桂花糕
輕盈鬆軟嘅桂花糕 清香甜蜜 為各款鹹點添上完美句號😌
龍點心
📍 灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #港式 #麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔 #灣仔好去處 #灣仔美食 #灣仔飲茶
2024-08-14 109 瀏覽
灣仔有間特色茶樓,除咗有基本點心之外,仲有佢哋嘅創意料理~好多都好特別,出面好少見到有!除咗夠新奇之外,味道都唔錯🤤❥歎世界燒賣拼盤2.0 $70糅合咗唔同地區嘅創意料理!估唔到燒賣都可以衝出國際🤣一共有六款味道:西班牙辣肉腸燒賣、新加坡黑胡椒蟹燒賣、印度咖喱燒賣、德國鹹豬手燒賣、中國金華火腿燒賣、日式鰻魚燒賣🫰🏻每款嘅組合都意想不到雖然混合咗其他地區嘅風味但都食得出係燒賣🤣幾特別嘅趣緻~❥脆脆富貴紅米腸粉 $50不愧係招牌腸粉~紅米腸粉入面包炸蝦卷配有三款醬汁個人最鍾意佢哋嘅泰式醬!推薦推薦🫰🏻❥鳳尾蝦多士 $56多士炸得好脆沾沙律醬冇咁熱氣❥筍尖蝦餃王 $42蝦餃飽滿皮唔會太厚係合格蝦餃!❥擔擔麵 $50擔擔面有驚喜佢哋嘅辣油同麻醬平衡得好好唔會辣得太過火但麻醬嘅味道又唔會太過膩麵條彈牙🥰❥豆腐布丁 $30清新冰涼甜品~有啲似豆腐花🤣

❥歎世界燒賣拼盤2.0 $70

糅合咗唔同地區嘅創意料理!
估唔到燒賣都可以衝出國際🤣
一共有六款味道:
每款嘅組合都意想不到
雖然混合咗其他地區嘅風味
但都食得出係燒賣🤣
幾特別嘅趣緻~

❥脆脆富貴紅米腸粉 $50

不愧係招牌腸粉~
紅米腸粉入面包炸蝦卷
配有三款醬汁
個人最鍾意佢哋嘅泰式醬!
推薦推薦🫰🏻

❥豆腐布丁 $30

清新冰涼甜品
有啲似豆腐花🤣
2024-08-14 68 瀏覽
今日久違地來訪位於灣仔,點心裝修同樣出色嘅龍點心❤️🥰 裡面裝橫依舊色彩繽紛,富有濃厚嘅中國特色🥰 採用Q 版可愛嘅龍公仔作為餐廳吉祥物😍 打卡好啱😘 首先梗係要試非常熱門嘅脆脆富貴紅米腸😋 紅米腸大大盤一共有六條之多,超級落本👍 米香味濃嘅紅米腸粉中,夾著超級惹味嘅脆脆夾心,食落卜卜脆口感極佳😋 加點埋附上嘅三款調味醬料,滋味更上一層樓👍 誠意必食推介❤️ 之後㨂咗別具特色嘅一口鹹水角✅ 同常見嘅外觀唔同,鹹水角一口大小,色澤鮮豔尤如水果粒,賣相好靚靚❣️ 鹹水角食落外層酥脆,內裡煙韌軟糯,帶有濃郁嘅鹹肉香,超正🥰 炸物仲㨂咗大澳蝦醬鮮魷卷😙 個配搭幾新鮮,食落魷魚好彈牙,鹹香嘅蝦醬令魷魚嘅鮮味更出眾🤤 好出色👍 另選了飲茶必食嘅燒賣😚 燒賣勁大粒一啖咬唔曬🤣 食落肉感滿滿,軟嫩又富實感,內含原粒蝦肉,真材實料😋 最後㨂咗個飽足度滿分嘅肉鬆馬拉糕🫶 馬拉糕鬆軟可口,微微嘅甘甜滋味,配上鬆脆鹹香嘅肉鬆粒,組合出奇地合拍,令人食不停口😚 㨂咗兩款賣相勁靚嘅中式甜點❣️ 桂花糕晶瑩剔透,造型仿效玫瑰花,十分精緻❤️ 入口清新甘甜,唔會過膩過俗,好啱夏天食😋 荷花酥同樣造型美侖美奐😘 名副其實,猶如一

脆脆富貴紅米腸

一口鹹水角

大澳蝦醬鮮魷卷

懷舊燒賣

肉鬆馬拉糕

桂花糕

荷花酥
荷花酥同樣造型美侖美奐😘 名副其實,猶如一朵盛放嘅荷花🌟 食落外層酥脆鬆化,內餡甜美無比,好有特色嘅一款甜品❣️
脆脆富貴紅米腸
一口鹹水角
大澳蝦醬鮮魷卷
懷舊燒賣
肉鬆馬拉糕
桂花糕
荷花酥
2024-08-11 142 瀏覽
餐廳裝潢別具創意,融合了中式傳統與現代美學。一龍大滿足」拼盤。其中,酸菜魚鳳眼餃外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,酸菜與魚肉的結合別具風味。蟹粉菠菜香蝦餃鮮甜可口,餡料飽滿,配上翠綠的菠菜餃皮,色香味俱佳。筍尖蝦餃王餡料飽滿彈牙,清新的筍尖與鮮甜的蝦肉互相輝映。鹹蛋黃墨魚燒賣Q彈多汁,蛋黃與墨魚的融合別具風味。松露野菌晶瑩餃清新高雅,松露香氣撲鼻而來,餡料鮮美多汁。斑蘭麻蓉桃子甜而不膩,香氣四溢,餐後的完美點綴。「嘆世界燒賣拼盤」更是令人驚艷,匯聚了世界各地的風味燒賣。其中,星加坡黑胡椒蟹燒賣肉質細嫩,黑胡椒香氣撲鼻;德國豬手燒賣Q彈爽口,肉汁四溢;中國金華火腿燒賣鹹香可口,入口即化;西班牙辣肉腸燒賣辣而不燙,肉質鮮嫩;印度黃咖喱燒賣香氣濃郁,咖喱風味濃郁;日式鰻魚燒賣鮮嫩多汁,鰻魚香氣四溢。此外,店內還有口水汁龍脷魚腸粉,外皮柔軟細滑,內餡魚肉鮮嫩多汁。炸.大澳蝦醬鮮魷卷酥脆可口,蝦醬與魷魚的組合別有風味。蒸.黃椒醬排骨(辣)肉質軟嫩,黃椒醬的辣香入口留連。

餐廳裝潢別具創意,融合了中式傳統與現代美學。

炸.大澳蝦醬鮮魷卷酥脆可口,蝦醬與魷魚的組合別有風味。
蒸.黃椒醬排骨(辣)肉質軟嫩,黃椒醬的辣香入口留連。

2024-08-09 205 瀏覽
平日酒樓點心食到悶悶地,媽咪又勁喜歡飲茶,就帶她去食新派特色點心!🪇💫🫶🏻🫶🏻1✨一龍大滿足🐉包括酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、斑蘭麻蓉桃子及鹹蛋黃墨魚燒賣(各一隻)真係各有特色!💓我最喜愛酸菜魚鳳眼餃!☺️咬落煙韌,餡料有少少辣,口感豐富!✨松露野菌晶瑩餃素食人士也啱!賣相吸!入口就好濃郁的松露香氣!💥✨蟹粉菠菜香蝦餃賣相精神!蟹籽同蝦好夾,好鮮美!見到其他食客也會點就知正喇!✨拉絲菠蘿包入口係拉絲,新鮮剛整好仍有點熱菠蘿包外層好鬆化,值得推介!✨厚切叉燒腸粉大大碟!叉燒多到爭啲跌出來,唔油膩,口感好豐富呀!✨鳳爪排骨飯份量足!餓肚之選!😙鳳爪好大隻!排骨好入味,仲有少少辣椒令味道更濃!🫰🏿

✨一龍大滿足🐉

✨松露野菌晶瑩餃
素食人士也啱!賣相吸!入口就好濃郁的松露香氣!💥

✨蟹粉菠菜香蝦餃

✨拉絲菠蘿包
入口係拉絲,新鮮剛整好仍有點熱菠蘿包外層好鬆化,值得推介!

✨厚切叉燒腸粉
大大碟!叉燒多到爭啲跌出來,唔油膩,口感好豐富呀!

✨鳳爪排骨飯

2024-08-09
2024-08-08 141 瀏覽
🐲 幾日前,我和朋友來到這間灣仔主打新派點心的餐廳吃晚餐。之前曾經到過尖沙咀分店,這裏的食物真的令我很驚艷,餐廳也裝修得很有港式風味。1️⃣ 一龍大滿足Premium Dim Sum Combo- 酸菜魚鳳眼餃Pickled Vegetables & Fish Dumpling- 蟹粉菠菜香蝦餃筍尖蝦餃皇 Crab Roe & Spinach Dumpling- 鹹蛋黃墨魚燒賣 Salted Egg Cuttlefish Siu Mai- 松露野菌晶瑩餃Truffle Assorted Fungus Dumpling- 筍尖蝦餃皇Shrimp Dumpling With Bamboo Shoot- 豌豆桃子Pea Mash Bun♨️ 每樣點心都好特別,跟一般傳統的味道不一樣,就好像開盲盒一樣,每一啖都有驚喜!2️⃣ 歎世界燒賣拼盤World Traveler Siu Mai Platter- 黑蒜帶子燒賣Scallop & Black Garlic Siu Mai- 黑松露珍香燒賣Truffle Siu Mai- 泡菜蒜辣燒賣Kimchi Siu Mai- 冬蔭功泰辣燒賣Tom Yum Kun

- 豌豆桃子Pea Mash Bun

- 黑松露珍香燒賣Truffle Siu Mai
- 泡菜蒜辣燒賣Kimchi Siu Mai
- 冬蔭功泰辣燒賣Tom Yum Kung Siu Mai
- 俄式羅宋燒賣Borscht Siu Mai
- 芝士墨魚燒賣Cuttlefish & Cheese Siu Mai

♨️ 這個嘆世界燒賣拼盤融合世界特色元素,以燒賣為創作主體,用食物感知世界,道道新心思,道道新驚喜!

3️⃣ 龍炸拼Fried Food Platter

- 大澳蝦醬鮮魷卷Squid Roll With Tai O Shrimp Paste
- 龍芋酥Fried Taro Smoked Duck Puff
- 蘿蔔絲酥Shredded Radish Puff
- 一口鹹水角Deep-Fried Dumpling With Pork Filling & Eggplant

♨️ 龍炸拼包含四道炸物,每件都新鮮炸起滾熱辣,很有香港特色的味道!

4️⃣ 口水汁龍利魚腸粉 Steamed Rice Roll With Sole Fillet In Sichuan Sauce
♨️ 這個腸粉裏面包着龍脷魚,而四川醬的味道好像老乾媽的味道,有少少辣很惹味!

5️⃣ 拉絲菠蘿包Pineapple Bun With Cheese
♨️ 這是一道甜點,平常愛吃菠蘿包的我,裏便再包裹着拉絲芝士,真的很邪惡啊!

2024-07-29
2024-08-07 96 瀏覽
新式的點心店,裝修用了霓虹燈元素,充滿香港風味,有傳統亦有創新點心。🔸一龍大滿足 $70有六款創新的點心,加入了酸菜魚、鹹蛋黃、蟹粉菠菜等等的元素,本來想着很奇怪,吃下去竟然超好味的 😍 各有各的特色!🔸一口鹹水角 $38小小一粒很足料,外面炸得酥脆內餡咸香 👍🏻🔸馬拉小籠包 $48小籠包的皮是馬拉糕的啡色,較一般煙靭一點,咬開後湯汁帶着鮮味流出來,一口一個很滿足 🥰🔸章魚肉餅飯 $58章魚彈牙很有咬口,肉餅不會太過鬆散,淋上豉油味道剛剛好 🤓🔸淮杞螺片燉竹絲雞湯 $52很鮮的湯 🤩 入面超級多材料,最後湯渣也吃掉了 😋
🔸一龍大滿足 $70
🔸一口鹹水角 $38
小小一粒很足料,外面炸得酥脆內餡咸香 👍🏻
🔸馬拉小籠包 $48
🔸章魚肉餅飯 $58
章魚彈牙很有咬口,肉餅不會太過鬆散,淋上豉油味道剛剛好 🤓
🔸淮杞螺片燉竹絲雞湯 $52
很鮮的湯 🤩 入面超級多材料,最後湯渣也吃掉了 😋