好友一向都好鍾意食咖喱,今日約佢食晏話帶我試新餐廳,好食唔貴之餘仲好足料,聽到我流晒口水🤣🤣原來係荃灣,交通都幾方便👍🏻咖喱系列都幾多選擇,有豬、牛、羊、雞仲有龍脷柳添~好友揀咗咕嚕肉飯,味道酸酸甜甜,半肥瘦梅肉夠鬆化,食落濃郁具口感,令人胃口大開!我就試咗個咖喱魚柳飯,6大舊魚柳,份量十足,仲有三色椒同薯仔,又有湯又有嘢飲,真係好抵!!鍾意食辣嘅朋友記得要落辣椒油,拌飯真係一流,好快就比我清碟🤣

咖喱系列都幾多選擇,有豬、牛、羊、雞仲有龍脷柳添~

2023-11-16 75 瀏覽
轉咗新環境番工,早左時間係荃灣工業區做野,見到呢間龍鳳食堂,入面環境唔錯,幾多裝飾擺設,而且主打有我最愛羅宋湯!成個工業區好似得依間舖頭先有又去試下先,個湯底好濃好夠味,滿滿羅宋湯料,蕃茄味夠濃,入口唔會太重味精,比得起專賣羅宋湯嘅舖頭,更加出色!!米粉索哂湯汁好yummy,可惜太心急食哂餸先記得影😂😂,煎雙蛋都煎得好靚仔,牛排厚身,加埋凍啡,讚📍龍鳳食堂荃灣沙咀道26-38號匯力工業中心地下3號舖

📍龍鳳食堂
荃灣沙咀道26-38號匯力工業中心地下3號舖
2023-11-09 109 瀏覽
攞淘寶經過𣾀力工業中心拎完之後行過後門,這餐廳見不少人排隊中,價錢$50有湯餸有嘢飲送嘅午餐,午餐有湯,飯,飲品,都幾多餸,而湯飲落去唔會好淡口,都幾濃而且飲完唔會覺得好口乾都可以。我就叫其中一個飯蓮藕南乳炆腩肉飯,醬汁不會太多和不會好杰身,味道真心幾濃郁,蘿蔔冇根而且入晒南乳味幾好,腩肉份量都夠食,唔會太硬,口感都幾軟熟,膏位食落去因為炆原因感覺不油身,飯份量以女仔來講都多,下次叫少飯先。如果想惹味啲, 我自已會再加這裡的辣椒油,食落去辣度慢慢出又唔會太辣,增加了南乳香。飲品叫了凍奶茶,茶味都幾濃唔會太奶身,都幾岩我飲仲叫咗少甜添。
2023-11-09
2023-11-03 112 瀏覽
最近有位好朋友被調職到我公司附近,仲問我附近有冇食午飯好介紹,於是我答應帶佢去一個食午餐的好地方,並特別提醒她早餐不要食太多😅 午飯時間我哋到咗餐廳,裡面已經坐滿大半客人。在聚多選擇下,我哋最終點了兩個小菜和一個炒飯。 第一個小菜係菠蘿生炒骨 排骨係新鮮炸,所以很熱很脆口,仲好多肉汁,加埋菠蘿、洋蔥、辣椒,酸酸甜甜,不會因太多醋而嗆喉,味道剛剛好,抵讚👍👍👍 第二個小菜係咸魚蒸肉餅 肉餅未送到枱面已經聞到咸魚香味,不會太咸,用嚟送飯一流🍚,另外肉餅是真材實料豬肉做,並不似其他餐廳以麵粉為主,良心老闆👍👍👍 第三個係避風塘楊州炒飯 楊州炒飯食得多,原來用避風塘式去炒,每粒飯吸收咗炸蒜嘅香味,另有一番風味,越食越香,正呀。 因為每個餸嘅份量都很足,所以我哋都很飽,朋友仲讚不絕口,話這間餐廳好味過好多大酒樓,而家已成為佢嘅飯堂添!😀

第一個小菜係菠蘿生炒骨

好多肉汁
咸魚蒸肉餅
冬瓜湯,飲完都冇口乾
2023-10-29 84 瀏覽
星期六放假去工廠區拎貨,拎完見樓下有間茶記叫龍鳳食堂,夠鐘食飯就入去食個茶記啦。點左個中式炒飯:避風塘楊洲炒飯同埋生炸雞髀芝士撈面。楊洲炒飯加避風塘好特別,一上枱滿滿既避風塘香炒蒜粒係飯上面,中意食重口味既我食得好滋味,每一啖飯都有避風塘香味,十分惹味!碟炒飯仲好大碟好重份量添!仲送一碗大例湯!抵食!生炸雞髀芝士撈面特登加左$5 加隻煎旦,芝士同旦汁撈埋一齊食特別好味的。仲要勁多芝士汁,唔怕撈面會乾身!生炸雞髀炸完都仲好juicy添!飲品加$8有一大杯紅豆奶茶,飲落好重花奶味,好飲奶茶味既紅豆冰咁,好特別!加$8都好抵!依個時代仲可以食到低至$40 幾蚊一個餐既飯/面,其實係非常之抵食,性價比高。餐廳位於南豐紗廠後一條街,如果假日去南豐紗廠又想食到高性價比既餐廳,絕對推介!
點左個中式炒飯:避風塘楊洲炒飯同埋生炸雞髀芝士撈面。

2023-10-26 62 瀏覽
Lunchtime甘岩系附近經過,見到呢間餐廳個門口幾企理,就去試一試😋午餐時段都可以叫:小炒 或 午餐(包湯同飲品)一入到餐廳,老闆就即刻送兩碗熱辣辣嘅老火例湯比我地飲,好大碗,而且食完都無口乾,證明無落味精我哋叫左:1. 避風塘楊州炒飯2. 椒鹽豬扒3. 黑椒牛仔骨1. 避風塘楊州炒飯去甘多餐廳食飯,第一次聽避風塘楊州炒飯,真係非常有新意先講個炒飯,炒飯粒粒分明,雞蛋亦包裹住每粒飯,非常香口、有鑊氣,而每一啖都有唔同嘅餸,單單係蝦仁都有6-7隻,仲有其他叉燒粒同燒肉粒最驚喜嘅係,避風塘嘅蒜香、瑤柱香、咸香,令個炒飯更加惹味香口,食食下成碟飯就清晒2. 椒鹽豬扒系其他餐廳食嘅椒鹽豬扒,都係比較乾身(柴),而且份量一般估唔到,呢度嘅椒鹽豬扒,唔單止好大塊(佢一塊等同人地兩塊甘大塊),一咬落去仲有甘多肉汁,豬肉肉質仲好嫩滑,好好食另一個surprise位係:佢嘅墊底菜都好新鮮,我就當沙律甘食埋😂3. 黑椒牛仔骨黑椒牛仔骨個黑椒汁離遠已經聞到,食落仲非常香黑椒味;牛仔骨煮到岩岩好,完全無癡牙,好香牛肉味;啲洋蔥仲好爽口,食到洋蔥嘅甜,但又無果種辛辣味呢間細細嘅餐廳比好多大酒家好食,眼見午市

午餐時段都可以叫:小炒 或 午餐(包湯同飲品)

我哋叫左:
1. 避風塘楊州炒飯
2. 椒鹽豬扒
3. 黑椒牛仔骨

1. 避風塘楊州炒飯
去甘多餐廳食飯,第一次聽避風塘楊州炒飯,真係非常有新意

2. 椒鹽豬扒
椒鹽豬扒

系其他餐廳食嘅椒鹽豬扒,都係比較乾身(柴),而且份量一般

3. 黑椒牛仔骨

呢間細細嘅餐廳比好多大酒家好食,眼見午市都見到有好多附近返工嘅人去食,見到佢地個午餐都好大份,而且價格好相宜😆

食完飽到連晚餐都食唔落😂
椒鹽豬扒
  • 黑椒牛仔骨
2023-10-25 56 瀏覽
喺荃灣好多好味餐廳,但冇想過原來我公司附近有間唔錯,好彩同事介紹比我知道,而且價錢抵食又大份,天天都有唔同選擇,一日都有成九款,花多眼亂,就跟同事叫個炸雞脾飯,仲有湯同飲品。湯味道都幾濃入面有不少材料,飲完唔覺口乾,飯來到來都嚇一嚇親,而且雞脾仲要勁大隻,一咬有肉汁唔乾身,似係生炸,但不太油身剛好,啖啖肉有驚喜。醬汁唔會好咸剛好,蕃茄味十足,唔會覺得似用麵粉打出來,仲有不少洋蔥,配飯一齊食最正,份量以女生來講一定食唔晒,男同事就剛好。飲品要了凍檸檬茶,味道正常不太甜可以。

飲品要了凍檸檬茶,味道正常不太甜可以。
2023-10-20 54 瀏覽
公司附近有新食堂!茶記Menu外仲有其他特色菜,落單後上菜超級快,可以外賣番office 食!菜品份量適中,適合單人享用。服務態度友善,用餐環境舒適,價格合理,性價比高~* 中式牛柳:牛柳肉切得均勻且嫩滑,口感極佳。牛柳肉嫩滑,肉質鮮嫩多汁,牛柳肉切得均勻嚼勁。搭配的調味料則帶有中式風味,增添了豐富的口感層次。* 迷你咖喱龍利柳飯:咖喱醬汁好香,濃郁而香辣,令龍利柳更加美味。龍利柳都肉質嫩滑~上次有機會可以試下其他野!

* 中式牛柳:牛柳肉切得均勻且嫩滑,口感極佳。
上次有機會可以試下其他野!
2023-10-10 80 瀏覽
發現公司附近開左間新茶餐廳叫龍鳳食堂,入面除左有茶記會有既menu外仲有特色野: 芝士撈丁同避風堂口味既菜式,不過今次無叫到,反而想試下小炒同煲仔野魚香茄子煲係家常菜,惹味又好落飯,係人都知茄子係吸油既蔬菜,但呢到整得唔會好油,味道唔會過咸過辣。另外又叫左金銀蛋浸時蔬,當然有咸蛋同皮蛋,菜心夠曬淋,廚師都幾知道鹹蛋夠曬鹹味,菜唔洗點再加鹽,呢個餸有菜又有肉,應該好岩女士order。凍檸茶同凍奶茶就正常茶記發揮,正正常常,無特別,有機會可以試下其他野,見到是日蒸魚都幾大份,價錢都係五十幾蚊,好似好抵食

2023-10-03 76 瀏覽
早兩日見佢新開,今日就試一試嚟呢度食lunch, 揀左C 餐咖喱雞髀🍗煎蛋飯,加杯凍檸茶盛惠$50,喺呢區算係不過不失啦。雞髀🍗夠晒大但就醃得唔夠入味,咖喱🍛汁味道偏淡,茶記嚟講例湯都少左啲味精,飲落偏淡似水。可能仲係試業期間伙記人手算幾充足,但部份唔太熟悉落單系統,希望慢慢會改進返𡃵,始終lunch時間大家都想快快快。值得一讚嘅係呢度嘅環境算ok 啦,叫做整整齊齊乾乾淨淨,以荃灣工廠區嚟講唔算差啦,整體份量都足夠食。 或者等佢試業多一段時間會再俾次機會佢,睇下有冇機會再試下啦