2020-01-09 1546 瀏覽
經常去龍閣食晚飯,質素唔錯而且都幾好坐。今晚我哋只係叫左一個餐前小食同羊腩煲仲有甜品,飽到上心口。胡麻手撕雞- 呢度前菜好開胃,配上青瓜絲好清新。羊腩煲 - $188包生菜,但枝竹同水晶粉係另叫,加埋加埋都幾貴。羊腩煲好惹味,可惜羊肉偏瘦而且冇咩肉食,但味道ok。埋單407叫做唔算貴。
經常去龍閣食晚飯,質素唔錯而且都幾好坐。
今晚我哋只係叫左一個餐前小食同羊腩煲仲有甜品,飽到上心口。

胡麻手撕雞- 呢度前菜好開胃,配上青瓜絲好清新。

埋單407叫做唔算貴。

2019-08-30 1674 瀏覽
旅遊客大減 市面冷清 一個人走到 龍閣吃火鍋, 整家酒家 沒有多少台客, 要了一個 芫茜皮蛋湯底, 飲食 評論 如下;炸魚皮魚皮頗為熱辣辣, 可惜不夠脆口 黐牙。羊肉片羊肉片 雪藏 得太耐, 外表龜裂! 羊肉片圈 排列不工整 ,賣相恐怖!珊瑚蚌珊瑚蚌賣相 一看便知道不新鮮, 外表灰黃色, 灼熟後 外表沒有光滑的 珍珠白, 亦不脆口, 應該是雪得太耐, 這碟 珊瑚蚌竟然賣港幣138元, 簡直是不知所謂!稻庭烏冬上枱的時候 簡直是兩 塊冰塊! 烏冬被雪藏到就算灼熟後 顏色 都是不均勻, 這是因為麵條在沒有包裝的情況下直接雪藏 令到一邊麵塊的水份被抽乾! 無論淥多久都不能還原到正常的半透明白色。 真的不明白這家店為什麼所有食材都被雪藏得那麼厲害! 最令我奇怪的是, 服務員竟然不知道珊瑚蚌 是什麼! 難怪這家店 在晚上八時 的生意 還是 那麼冷清清。

炸魚皮
魚皮頗為熱辣辣, 可惜不夠脆口 黐牙。

羊肉片

珊瑚蚌

稻庭烏冬

2019-07-11 1079 瀏覽
係出面行街行到肚餓,網上左搵右搵選址這裡吧,看似高檔,失望坐低後大陸感覺濃厚,裝潢、服務、侍應、食客、等等,彷彿身處神州。可幸眼見有點高檔食材、有點特別食材,心裡有點安慰。味道當然說不上最好,但招牌乳豬燒得甘香,放在熱石上又可保溫。鮑魚扣鵝掌味道不足一滴都五入味,燒雞完全冇味,滴雞肉真是好鬼老,完全咬五入。好彩炒花膠加海皇粉絲煲都整得幾好食,炒花膠好惹味,都有幾多件花膠。粉絲煲大大煲。不過下次都五會來了。
2019-07-10
用餐優惠
現金券
2019-06-29 1009 瀏覽
湯底叫左個粟米豬骨窩,另外兩碟手切肥牛,1份桶蠔,豬骨真係得嚿骨,冇肉的,不過粟米同雜菇好味,加反分,牛肉1碟偏肥同韌,另1碟水準高好多,從來叫牛肉係講彩數,又1例子,桶蠔完裝比我睇睇先,再清冼上碟,5隻肥肥的,很滿意,最後想講可以自帶酒水,酒家算小有,要讚,410元埋單,合理,有空再來
2019-05-17 1250 瀏覽
Came here again for Alaska King crab 🦀...we ate it last time and tasted quite delicious.Reserved a table and invited friends to dinner here. Ordered a crab and steamed it, crab meat is quite sweet👍🏻. We also ordered some beef and vegetables for hot pot, quite full afterwards😆It’s pity that the price is higher than last time.

2019-05-12 1935 瀏覽
Waiting for a table, it takes around 20mins. And with half number of people, you can get a tableScallop rice noodle roll and BBQ pork having a really good taste with very thin roll layer Chicken legs with abalone sauces having really soft texture and I love it as always, haaaThough chicken legs with sand ginger flavor not suit their flavor, they think the taste a bit too light but I still feel ok with itShrimp noodles isn't that ok. Though they said it’s bad since the last experience, lolSpring

, haaa
Shrimp noodles
Spring roll is quite crispy with thin layers
Spring roll
I love the Back Custard Buns so so much!!!
As always my favorite, the taste of custard sauce is so goodd,
hopefully you won’t feel too sweet, haaa. It’s a bit different from normal one, the layers’ flavor is seasame, haaa, though I dont really feel the sesame taste, lol
Back Custard Buns
Cured meat Buns is way delicious but it’s really evil ahhh, I can only afford half of bun, haaa. Cured meat is so soft and yummy
Cured meat Buns
Siu Mai is in average standard but still my favorite, haaa
Siu Mai
insides:
menu:
Comfortable Cha Lao with yummy yummy  food
早餐
Spring roll
Back Custard Buns
Cured meat Buns
Siu Mai
2019-04-29 920 瀏覽
生日飯🎂喜歡打邊爐+食海鮮亞拉斯加🦀龍閣很好選擇我們來光顧不少次,價錢合理,食物質素高所以不停回頭吃。1)6斤6亞拉斯加🦀鮮甜大隻🤤好好味都是228斤2)火鍋🍲安格斯🐂👍做優惠$60碟🤭
2019-04-25 438 瀏覽
朋友聚會🙋🏻‍♀️我們一行8人上龍閣食阿拉斯加蟹🦀我們叫了隻7斤🦀$228斤,都算低食隻🦀多肉鮮甜無比新鮮肉厚都係$1500多啲🐟古法炆龍躉尾🐟🐠龍躉皮QQ的肉厚新鮮配菜多好.豆腐卜枝竹.菜🥬.燒肉.超低食$348整體所有菜式比讚👍
2019-02-08 1460 瀏覽
行完街9點幾見到有火鍋特價就膽粗粗走入去試下. 安排左個4人卡位俾我地2個人坐, 好舒適D牛好似係2拆, D牛質素係堅好, 呢個價錢係堅抵食 不過有D牛既部位, 如牛舌好似係冰箱岩岩拎出黎, 仲未解凍, 好硬 雖然佢牛係2折, 但其他火鍋料價錢唔平, 飲品都係唔平, 2個人食左大約$6xx 左右而且佢其他火鍋料質素一般, 唯一可取只有2折牛.另外最失敗既地方就係個湯底, 淡到一個點, 叫服務員搞搞佢話廚房唔得.總結: 牛非常抵食, 坐位舒適, 湯底較差
行完街9點幾見到有火鍋特價就膽粗粗走入去試下.
安排左個4人卡位俾我地2個人坐, 好舒適

D牛好似係2拆, D牛質素係堅好, 呢個價錢係堅抵食

而且佢其他火鍋料質素一般, 唯一可取只有2折牛.

總結: 牛非常抵食, 坐位舒適, 湯底較差
宵夜
2019-01-29 1179 瀏覽
對於中餐,我一般麻麻地鍾意去食的。今次去呢間,係沖著距個大長腳蟹。我係起OR見到長腳蟹做緊優惠$160先黎的,黎到先知原來個優惠係好耐的😂依家係$220一斤。不過都照食啦,我係個長腳蟹迷,好鍾意食的。我地兩個人叫了5個菜,飽到唔想講野。個花旗參湯好好飲,長腳蟹唔使贊,好正!其他菜正常野食,冇咪特別。普通酒樓一樣。
2019-01-29
2K
2018-12-03 2182 瀏覽
首次美女露髀飯局,我最愛打邊爐,多謝答應相陪。網上左搵右搵選址這裡吧,看似高檔,失望坐低後大陸 feel 濃厚,裝潢、服務、侍應、食客、等等,彷彿身處神州。可幸眼見有點高檔食材、有點特別食材,心裡有點安慰。美女全無要求,全無揀飲擇食,任我發版,真的太好,感激萬分。服務真的太一般,使我有點火起,算了吧!不想影響我心情,試一次便夠。超強大的 Menu,包羅萬有、花多眼亂,活海鮮、刺生類、燉湯、小炒、點心、燒味、等等等,太誇張喇。極度煩惱不知所措,隨便點個鍋及幾款生料食住諗吧。藥膳文昌醉雞鍋、招牌手切肥牛、蝦籽海蔘餃、花膠雲吞餃、粒粒鮮打四寶丸、原裝美國桶蠔、長腳蟹棒、燒腩仔、抹茶忌廉香芒卷、黑松露蘑菇包。調味架,種類繁多,蔥花、招天椒、生蒜、炸蒜、麻醬、芫茜、辣椒油。雷式混醬,簡單調合最可口,蔥花、生蒜、炸蒜、指天椒,得左﹗鐵觀音,何解又係水仙代觀音,微甘微香,還可以啦!火鍋嘆茶不啤酒。燒腩仔,唔同顏色高高低低砌出來,好搞笑!似積木又似扭計骰。燒腩仔,豬皮一咬粉碎,我愛化皮鬆脆,不是這樣的。反而下面四層肉煮理出色,不油膩不咸濁。一層薄薄脂肪、一層彈彈牙多汁瘦肉、一層爽爽肥膏、最後一層深色咸

燒腩仔,唔同顏色高高低低砌出來,好搞笑!似積木又似扭計骰。燒腩仔,豬皮一咬粉碎,我愛化皮鬆脆,不是這樣的。反而下面四層肉煮理出色,不油膩不咸濁。一層薄薄脂肪、一層彈彈牙多汁瘦肉、一層爽爽肥膏、最後一層深色咸肉。一齊入口味道融洽,各自發揮所長,食得過。

蝦籽海蔘餃、花膠雲吞餃、粒粒鮮打四寶丸,湯鍋未到,生料先到,要耐心等候咯。大媽們好吵耳,可否靜靜地食野呢?有樽清湯放定面前比您自行加湯。

藥膳文昌醉雞鍋,珊珊來遲。極大量紅棗,預計最終會過份超級甜。滾開將所有雞件掃下,大火 5 分鐘,熄火浸熟品嚐。侍應見我識火即時露出奇怪的嘴臉,如果再滾會使到雞肉乾鞋柴皮呢。依家煮得剛好,結實有咬口,彈滑雞味濃,散發強甜,但食不到酒香,食不到藥材香。越來越受不了,紅棗甜味蓋過所有,飲糖水咩。

招牌手切肥牛,大火拖兩拖,呈鮮嫩粉紅色即刻入口,超高質素,鮮甜嚥韌,肉汁油潤,牛肉味濃,開胃醒神,美味絕倫。抑止不了的肉汁,飛射出來,滾埋蒜香辣椒豉油,拍案叫絕。

粒粒鮮打四寶丸,鮮蝦、墨魚、鯪魚、牛肉,整粒啪入口,塞得我的嘴仔脹卜卜。鮮蝦丸勁似婚宴炸蟹拑,勁結實勁彈牙。鮮牛丸同樣勁結實,還有檸檬葉味道,似山竹牛肉球但超級彈滑似牛丸。

鯪魚丸,彈實芫茜味極濃,僻魚腥味掛,充滿彈性。手打墨魚丸,巨形到十足山竹牛肉!渾圓飽滿,明亮結實,鮮墨魚味非凡,少少嚥韌墨魚肉粒增添口感,多汁潤澤,香氣四溢無得彈!

長腳蟹棒,原來只是仿蟹柳!跟據商品說明條例,有誤導消費者係犯法架喎,英文仲要寫 red king crab fillet 添,吹到去皇帝蟹。烚兩烚就散晒,極討厭,搞錯呀!我喜歡烚到透徹,吸盡湯汁,入口鬆軟水潤架。依條鞋烚烚、散箕箕、無蟹味、人造甜味特濃,劣質。

美國桶蠔,太大隻不好吃的,沒有洗過裙晒黑邊,我自己洗必定要白雪雪的。桶蠔喜歡熟一點,烚耐一點,味道更濃縮,脹卜卜又結實,更加美味。巨形味濃多汁很有彈性,只吃掉肥美蠔肚,裙邊及帶子位都起晒渣,太韌趙不到亦吞不下,要吐掉呢。滑嘟嘟又蠔味濃,基本。

花膠雲吞餃,食到得到花膠絲既黏帶爽,味道只有單調的鮮蝦雲吞,十分平凡。蝦籽海蔘餃,見得到蝦子一粒粒黏在蝦膠上,特濃蝦籽味,完全食不到海蔘的存在。

抹茶忌廉香芒卷,椰絲卷?綠茶味非常香濃,趙落綿綿彈彈,跟椰絲及忌廉香芒碰撞,味道異常的合襯。黑松露蘑菇包,超可愛的外觀,似足菇菌類。包皮乾乾鞋鞋,感受不到麵包香,感受不到麵包鬆軟。散發少少糖甜味,蘑菇醃味淡,份量太少。賣相一流,味道七流。
水仙
燒腩仔
燒腩仔
調味架
雷式混醬
長腳蟹棒
花膠雲吞餃、蝦籽海蔘餃
清湯
雷式混醬
粒粒鮮打四寶丸
手打墨魚丸
2018-12-02 1539 瀏覽
今日有屋企人生日,所以就決定到酒樓食飯。第一碟上枱嘅係熱石乳豬,乳豬係啲熱嘅石上面,都幾特別,而且每碟都大大件,都幾抵食👍🏻龍蝦伊面,半圍枱都有6大舊龍蝦,連伊面都好好食👍🏻👍🏻都鮑魚翠玉瓜,佢用嘅係乾鮑,炆得都幾入味㗎😍😍但呢個翅就覺得一般,入面嘅材料比較少,得啲肉絲比較多☹️☹️呢個係芋泥帶子球,但係就比較大粒,太濟啦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️而呢一碟就係象密蚌西芹,都幾足料👍🏻蒸龍躉😍😍到最後嘅炸子雞, 已經太飽食唔落😂😂
今日有屋企人生日,所以就決定到酒樓食飯。

龍蝦伊面,半圍枱都有6大舊龍蝦,連伊面都好好食👍🏻👍🏻

都鮑魚翠玉瓜,佢用嘅係乾鮑,炆得都幾入味㗎😍😍

而呢一碟就係象密蚌西芹,都幾足料👍🏻

蒸龍躉😍😍

到最後嘅炸子雞, 已經太飽食唔落😂😂
2018-11-29 1160 瀏覽
雖然 雖然食物品質不錯 但態度勁差 我 和隔離枱 最後兩台, 我未食完 但係就迫我收爐, 以隔離枱就沒有收爐 原因隔離枱有三個男人, 那個男部長還要死撐, 不想開心的入勞氣的走,請三思, 至於本人應該沒有下一次
2018-11-11 1234 瀏覽
同黃埔果間既服務態度差天共地,首先係入到去的坐墊一達達仲要濕,話俾侍應聽第一句係話咁你坐唔坐,大佬呀緊係唔坐啦,要我地要求先肯換過張乾淨的既黎。另外剪蟹剪完亂放,一堆咁俾你,但黃埔係會排返個蟹型,仲有果個蟹膏冇倒埋一碗,要我地講先話盡量。落左訂冇提要帶收據,到食野果日埋單先話要收據,你地自己有底單點解要個客帶仲要唔提,企硬叫個店長黎先肯做手續減返訂金,明明係自己懶得整手續,一副快快趣趕客人走,嘈左起碼十分鐘先肯叫店長做返手續扣返錢以後都唔會再幫襯
同黃埔果間既服務態度差天共地,
以後都唔會再幫襯

長腳蟹
$1990
2018-11-11
2018-11-11 1089 瀏覽
週末的旺角人山人海,這家餐廳就在銀行中心對面的大廈,一出地鐵站便是,交通十分方便。7點鐘後,餐廳打邊爐果層已坐無虛席。晚市牛肉牛脷和魚都有特價,好抵食。我哋人多,所以又要咗隻5斤幾的長腳蟹清蒸,果然d蟹肉好清甜,值得一試。埋單人均360蚊,都算合理。

晚市牛肉牛脷和魚都有特價,好抵食。我哋人多,所以又要咗隻5斤幾的長腳蟹清蒸,果然d蟹肉好清甜[强],值得一試。埋單人均360蚊,都算合理。