餐廳: 龍記飯店
資訊:

2017-11-20 1109 瀏覽
Lunchtime既中環真係人山人海,間間食肆都大排長龍,連茶餐廳都唔例外。。咁岩行過呢間唔駛等就直接入左去。。。舊式茶餐廳隔局,有兩層,但都坐得好迫下。呢度淨係食燒味飯,有無限咁多配搭,同埋啲姐姐都惡咖,好心急又選擇困難症之下就揀左四寶飯。中環黎講都算抵食,$52 有紅腸,叉燒,燒肉,油雞同半隻咸蛋。飯好大碟,但係叉燒好肥,基本上都無咩肉其他餸就正正常常,要讚下燒肉都幾好食,皮夠脆唔想等位又要食得飽既話都可以試下

四寶飯

其他餸就正正常常,要讚下燒肉都幾好食,皮夠脆

唔想等位又要食得飽既話都可以試下
2017-11-20
2017-11-06 1046 瀏覽
好耐冇去過龍記了。以前去,啲叉燒都唔錯,其他野就算吧啦。今次再去,以前地下啲圓檯圓櫈變晒做卡位。都好既,起碼坐得舒服啲。我叫了個叉鴨胸飯。鴨胸又要搭啲鵝背,都算了。香港人,燒鵝燒鴨跟酸梅醬是常識吧!呢間咁既垃圾,每一次,係每一次都唔會俾你,要你問先攞黎。洗唔洗咁吝嗇。再講叉燒,瘦過你阿媽。依家隻豬3日3夜冇開飯呀?自己睇,講多無謂。仲有條菜心,每次都生勾勾,煮熟少少得唔得呀?唯一可取既係杯凍檸茶大大杯,一定夠飲。
好耐冇去過龍記了。以前去,啲叉燒都唔錯,其他野就算吧啦。
仲有條菜心,每次都生勾勾,煮熟少少得唔得呀?
唯一可取既係杯凍檸茶大大杯,一定夠飲。
2017-11-05
2017-10-04 1050 瀏覽
那天下午,在我去中環的雪茄煙館前,我去了龍記點了一碟叉燒飯、一隻燒鵝脾及一杯凍檸茶。地下座位已滿,我坐在閣樓雅座。叉燒飯味道可以,肉質軟硬適中、蜜汁甜味得宜。去龍記,為的就是它的燒鵝脾。吃過後,失望、失落、唔開心。鵝肉鮮嫰、皮香爽脆的龍記燒鵝脾,究竟去了哪𥚃?昔日的味道,一去不復返。真的是當你還擁有,誰會去珍惜?剩下凍檸茶一杯,解我口渴 ... ...飯後,抽一口雪茄,呼出的,除了煙圈,還有愐懷昔日好味道的愁緒 ... ...

叉燒飯味道可以,肉質軟硬適中、蜜汁甜味得宜。

剩下凍檸茶一杯,解我口渴 ... ...

2017-09-29
午餐
2017-09-14 1035 瀏覽
食物ok不過由上樓梯個角度見到🤦🏻‍♀️佢地櫃下面好多大隻反肚死曱甴,其實已經好唔開胃,但d 同事已經入哂去坐抵左,所以冇同任何人講照食啦。。。。環境好迫好迫
食物ok
2017-06-30 1362 瀏覽
今日在這家龍記買燒肉,真係難食到嘔!首先,講下外觀.看到皮,起晒水撲,已經覺得唔對路。之後,我唔感食皮,我試下D肉。嘩!!咸到“無朋友",肉質又鬆散!!立即吐出來!!重有講下個賣相,拜神的燒肉都斬出來都無咁樣衰。所以,最後我食都無食~倒晒俾D我養的狼狗食.勸大家小心D!
肉質又鬆散!!立即吐出來!!重有講下個賣相
.勸大家小心D!
2017-06-16 942 瀏覽
人生食過最失望既燒味飯!第一次食去拎外賣,見到都幾多人食,門口又痴哂報道好似好出名咁,諗住50蚊一盒應該貴得有道理丫。反到公司打開盒飯嚇死我!好好地一個燒肉雞飯,點解可以成堆垃圾咁!全部雞碎,想搵塊完整既雞肉都冇!燒肉,邊忽肉燒肉?實在太失望!打開門做生意俾哂d剩頭剩尾我!幾時得罪你?太差!
燒肉雞飯
2017-06-13 887 瀏覽
擒日打八號風球收早咗,返到屋企樓下見到燒臘店排長龍已經好想食㗎啦不過橫風橫雨打消咗呢個念頭。今日午餐一定要食燒味飯,成日聽人講話龍記好正,所以今日就要試一試,我要咗雙拼切雞燒鴨飯都係$52連熱飮,嘩!仲要比咗脾位我真係好好味而我同事要咗四寶飯,紅腸好正、燒肉皮仲脆㗎 叉燒都好靚,同事話再肥返小小就perfect,仲有半隻咸蛋呢$52連熱飲都好抵食,外賣減$5即$47確係超值。如果想食燒味,下次都要食龍記影咗張外賣紙放埋上嚟先update吓大家
不過橫風橫雨打消咗呢個念頭。
真係好好味
而我同事要咗四寶飯,紅腸好正、燒肉皮仲脆㗎
2035 瀏覽
影咗張外賣紙放埋上嚟先update吓大家
  • 四寶飯
2017-03-02 1946 瀏覽
隨著快餐店的午餐加價加到上天,質素亦每況越下,不如行多兩步覓食! 龍記飯店淨係問路都被人問過幾次,既然唔少人冒名而來,質素應該有返咁上下!四寶飯堂食$52,外賣減$5,即時感覺賓至如歸!一打開我同同事即時嘩一聲,有四塊紅腸呀!四塊係四塊!好開心餐廳只要大方少少,人客的滿意度真是大大提升,好過你將貨就價,慳果少少但無下次,何苦呢!龍記這盒四寶飯,不單多餸有誠意,米飯粒粒乾身,感覺到是尊重食客,不是大家睇死頭頭尾尾所砌成的四寶飯。望到乳豬飯價錢尚可接受,下次出糧一於挑戰 乳 豬 飯 !

望到乳豬飯價錢尚可接受,下次出糧一於挑戰 乳 豬 飯 !
2017-01-17 1576 瀏覽
忽然想做食肉獸又扮下麻甩,諗起龍記一定滿足到我今日呢兩個願望😆生腸叉燒雙拼飯,連中湯,外賣自取減$5,即係$47就有大大盒飯生腸比預期中多,好厚身,唔似街邊滷水店果d咁薄,食食下食到牙都軟,雖然厚,但都好入味叉燒肥瘦適中,唔會好硬好難咬

叉燒肥瘦適中,唔會好硬好難咬

2016-12-01 1581 瀏覽
When i placed an order at the cashier i have indicated i want SEMI fat char siu rice and even when i passed the ticket to the lady at the front desk i even mentioned again i want SEMI fat char siu.  Turn out they gave me LEAN char siu.   I can't believe after i mentioned twice in a polite manner i still end up getting wrong stuff.  I have to run back to the restaurant and asked for an exchange.  The C fu who cut the Char Siu scolded at me for not letting him know earlier. What kind of service is this!! I will NEVER EVER buy anything lunch from this restaurant.  Super RUDE stuff and not even up to the market standard.
2016-12-01
2016-11-24 1231 瀏覽
幫襯了好多年這家的乳豬飯,事關真正出色。肥瘦比例適中,太肥或太瘦都不好吃,皮,脆!鬆化!從不會過濃或不夠脆!肉,嫩滑,肉味突出!飯,乾身,每粒分明。這樣出色的乳豬飯,就只是幾十元,還跟飲品,是物超所值了。所以,常常懷念,常常都會跑來吃一碟!
幫襯了好多年這家的乳豬飯,事關真正出色。

肥瘦比例適中,太肥或太瘦都不好吃,
皮,脆!鬆化!從不會過濃或不夠脆!
肉,嫩滑,肉味突出!
飯,乾身,每粒分明。

這樣出色的乳豬飯,就只是幾十元,還跟飲品,是物超所值了。
所以,常常懷念,常常都會跑來吃一碟!
午餐
  • 乳豬飯
2016-09-02 2016 瀏覽
今日食lunch,因為太多人,所以買外賣!點知貼錢買難受!叫個乳豬3寶,點知乳豬變咗肥糕豬!叉燒有硬骨,又柴又燶!油雞普通無特別!想要多包醬,包外賣個人就話:入面已經有一包喇!請問咩叫想要多包呢?!本來已有少少火,見到個飯就更火!我應該唔會有下次!
2016-08-04 1678 瀏覽
間唔中我都會幫襯呢間龍記食燒味飯,我好鍾意食佢d叉燒,可惜今日覺得有d失望。以往我食過叉燒燒肉、叉雞、叉燒燻蹄等等都好食,點知今次叫叉燒生腸就中伏。今日d叉燒太瘦,好似柴皮咁,叉燒汁依然好味但肉質太「孩」口。生腸一咬落去係爽口但係有少少難咬爛嘅感覺,所以如果好鍾意食生腸嘅人,都係去返小食店食啦。白飯水氣好重,雖然龍記個燒味豉油好好味,但由於今日d餸麻麻地,實在難以送飯。中環太多人12-1點半期間食飯,餐廳可能太忙,服務都麻麻地。有著制服嘅呀姐們都還好,店中有一位著便服疑似老闆/店長嘅人,好無禮貌,經過時撞到我隻手兩次都無反應......我臨走前仲見到有客人比熱飲辣親,場面混亂。下次都係揀d非繁忙時間再嚟想再食返佢個正常嘅叉燒。

今日d叉燒太瘦,好似柴皮咁,叉燒汁依然好味但肉質太「孩」口

想再食返佢個正常嘅叉燒。
2016-08-04
2016-07-09 1580 瀏覽
中環老店什多,每次午餐時間餐廳外總是大排長龍的龍記燒味一定是我船同事們喜愛的飯堂在中環吃飯,價錢當然都是不便宜的,燒味飯其實已經叫偏便宜的近幾年市而上放題的質素愈來愈差,所以我食放題的次數愈來愈少,不過朋友推介一間位置方便又質素好的店就決定再去試下放題的食物選擇一向多。大瀛喜主要分為12個項目,分別是沙津小食、刺身、卷物、手卷、壽司、天婦羅、炸物、燒物、主食、、煮物、甜品及其特別限定的星級海鮮除了食物選擇多外,大瀛喜的飲品選擇亦製豐富,滿滿的兩大雪櫃超過20款不同的飲品。前菜共叫了四款,分別是冷醉蝦、中華沙津、柚子大蝦沙津及泰式酸辣鳳瓜。值得稱讚的是每碟主菜都是一人份量,只有半隻手掌的大少,令o可以品嘗更多種類的美食。冷醉蝦-食不出有酒的味道,但好在肉質仍嫩實。中華沙律-青瓜與沙律的比例剛好,配上爽脆魚子,不俗柚子大蝦沙律-推介柚子酸酸甜甜,配上彈牙蝦肉及生菜,味道清甜開胃泰式酸辣鳳瓜-比一般外面食開的味道較淡放題的靈魂當然是刺生,分別叫了三文魚、北寄貝、象拔蚌、赤海蝦及甜蝦。厚切三文魚口感一流,而且鮮味足。赤海蝦每隻都有一隻手掌大少,爽口彈牙。甜蝦是至愛,鮮甜嫩滑。。壽司及卷物,質素
在中環吃飯,價錢當然都是不便宜的,燒味飯其實已經叫偏便宜的

冷醉蝦-食不出有酒的味道,但好在肉質仍嫩實。
中華沙律-青瓜與沙律的比例剛好,配上爽脆魚子,不俗
柚子大蝦沙律-推介
柚子酸酸甜甜,配上彈牙蝦肉及生菜,味道清甜開胃
泰式酸辣鳳瓜-比一般外面食開的味道較淡

壽司及卷物,質素上乘,每份剛好是一口份量。
其中最推介的是鰻魚芝士卷,鰻魚薄身燒得什香,飯中包著鮮甜的肉子及濃厚的半溶芝士,一流。
最後當然少不了甜品,叫了焦糖布丁及菓子品嘗。
焦糖布丁-味道較淡,不會太甜
菓子-包著紅豆蓉,口感煙煙韌韌
雞脾四寶飯

識食一定要吃四寶飯,紅腸咸蛋絕對是必吃經典。簡單的咸蛋撈飯已令人胃口大開,配上叉燒雞髀,叉燒肥瘦適中,其實個人比較不喜吃肥肉,但吃叉燒時,濃郁的醬汁味道加上入口即溶的肥肉口感,真是會令人上癮。雞髀份量十足,肉質嫩滑,配上蔥油一口,yummy
另一必食是乳豬飯,今天有一同事叫了這飯,亦情不自減和他交換乳豬吃,豬皮燒得好香口,中間一層薄薄的脂肪加上嫩滑豬肉,冇得輸
2016-06-06 1313 瀏覽
Happy Friday例牌行程,相約友好先去中環Dargon-i酒吧熱熱身,繼而等齊朋友再去Volar酒吧,無料放送又一晚,直落翠華餐廳飲一杯回魂奶茶盡興回家!如是者,本應昨晚都應該這樣安排,不過今晚感到少少餓的感覺,建議別去翠華餐廳喝奶茶聊天,轉過相隔一條街《龍記飯店》攪攪新意思!我們一行五人,簡簡單單點了多款菜式,包括有豬啦、雞啦、鵝啦大家一起分享,打算每一款樣都淺嚐。先來個鹵味拼盤,鹵味入味到……非筆墨所能形容?閒話少說,只是看到5分鐘就吃光!最重要是跟伴以一碗平常需另點的百年鹵水汁佐食,鮮味盡入喉底。再來「雙飛」雞鵝飯,油雞嫩滑到......皮同雞中間仲夾有一層薄薄晶瑩的油脂,識食當然是連雞皮一起吃啦!最後來到招牌燒肉飯,那炭火燒過的豬皮,脆得有點過份......脆到在口裡彷彿聽到卜卜聲! 很久沒吃過這種地道傳統的美食,好食到「離晒地」。

很久沒吃過這種地道傳統的美食,好食到「離晒地」。
2016-04-14
$100 (宵夜)
  • 义鴨飯