餐廳: 龍皇酒家 (黃埔天地美食坊)
資訊:

2024-04-06 80 瀏覽
今日我哋全部一齊去呢間嘢食晚飯,一入到去剩係得幾台人食飯,環境超級😁平靜。一開始入嚟嗰陣,見到冇乜人食,仲以為會好難食,但係嗌完嘢返嚟就原來佢啲嘢食平靚正,😋😋一隻🐷乳鴿$38😱。我哋10個人嗌咗八味餸,最後都只係$1355。🤣🤣啲員工都幾好人,建議大家過嚟試吓新嘢。👍🏻👍🏻真係幾好食😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍🫶🏻😁😁😁😁😁😁😁😁😁
真係幾好食😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍🫶🏻😁😁😁😁😁😁😁😁😁
2024-03-29
今次行到間餐廳,好期待嚟個海鮮清酒享受!🍶先啖池亀純米吟釀,搭配海鮮真係絕妙!清酒的清甜配上海味令人回味無窮!一試龍醬炒帆立貝,唔使問,新鮮彈牙,突出咗帆立貝本身嘅鮮味,微辣龍醬更係妙到毫巔!砵酒焗石蠔更加完美,鮮甜石蠔淋上椒葱汁,口感豐富得嚟又惹味!然後我哋啲點心都上場:原隻鮑魚燒賣咁惹眼,鮑魚鮮甜,燒賣肉感十足;欖菜肉碎炒豆角嘅脆口配上肉碎香味,真係口口生津;肉碎湯烏冬湯頭鮮美,令人食到停唔到口!特別讚嘅係蝦餃,新鮮彈牙,每啖都嘆為觀止。豉椒蒸排骨又香又夠味,真係滿分!最後,腸粉熱辣辣滑溜溜,酥皮蛋撻令人驚喜連連。到底何時再嚟呢~應該係唔使等太耐!🦐🥢

到底何時再嚟呢~應該係唔使等太耐!🦐🥢
2023-07-09 1959 瀏覽
提早一日OpenRice訂位。一行七人,六大一小,去食晚飯,但係酒樓入邊,未滿座,已經預俾一張門口枱我哋坐。當時已經book晚上六點食晚飯,眼見酒樓未爆,只有三枱食客!亦都冇放已訂位的留坐牌在枱上。加上門口係沒有冷氣,我哋全張枱有一半人係焗,唔好冷氣風口到。😣經理同我哋講坐門口咪仲好,唔使咁凍!🤣留意番,而家係30幾度嘅夏天!全晚食到全家都出晒汗,入座叫一壺鐵觀音侍應俾咗一碗普洱。🤦🏻‍♀️。直到其他家人再嚟嘅時候叫咗三次,不同嘅侍應,都嚟唔到一壺真正嘅鐵觀音。

經理同我哋講坐門口咪仲好,唔使咁凍!
🤣留意番,而家係30幾度嘅夏天!
2023-06-22 1337 瀏覽
成個鐘黎得一碟雞 白飯都凍曬 催極都唔黎 垃圾 唔會再幫襯 菜都未煮熟就攞出黎俾客 樓面唔敢催廚房佬 仲企係度同你傾閒計 咁既服務質素完全不能接受 以後不再幫襯 黎就預食4、5個鐘啦
成個鐘黎得一碟雞 白飯都凍曬

催極都唔黎 垃圾 唔會再幫襯

2023-06-18 1153 瀏覽
衛生較差食物算正常酒樓水準,蝦餃燒賣個D必叫的都唔錯啱啱叫到我地號碼,個負責門口的酒樓職員就大概係3秒後叫第二個number,我地行過去的時候佢就話已經到下一張飛,看個意思係打算叫我地重新排過,有啲無哩頭不過其實食物都係正常,但係豬肚個個就偏細份,同埋味道怪怪地,懷疑壞咗or擺太耐但係之後又見到蟑螂爬上台,數吓應該至少2隻Umm……之後唔會再來lol最後4個大人1個小朋友吃咗大約HKD$950都算係差唔多價錢,但係就呢個衛生環境,唸唸都係算
衛生較差

食物算正常酒樓水準,蝦餃燒賣個D必叫的都唔錯

但係之後又見到蟑螂爬上台,數吓應該至少2隻

Umm……之後唔會再來lol

最後4個大人1個小朋友吃咗大約HKD$950

都算係差唔多價錢,但係就呢個衛生環境,唸唸都係算
2023-06-18
父親節
2023-01-08 2149 瀏覽
我哋星期六晚上四位去食晚飯,叫咗個先前人哋推介嘅椒鹽頭腩,但係size非常細 as要收成$268,非常貴!我哋仲叫咗其他三樣餸,食物質素一般,但係上菜時間非常耐,等了一個鐘頭先至有一碟菜食,叫夥計去吹吹廚房吹完之後全無回音。所有食物出嚟都唔夠熱,根本就唔夠人去送菜,但係夥計樓面又唔去幫手。夥計見到我哋冇熱水又唔主動去浸水,服務態度麻麻地。絕對唔建議大家去呢間管理不善,食物質素一般嘅餐廳。除非呢一間餐廳有改善,否則我哋唔會再去。
2023-01-07
  • 千祈唔好去
2022-10-24 2415 瀏覽
同屋企人一行12人去黃埔龍皇食飯,限聚令左咁耐,都好耐無一家人齊齊整整坐圓枱食個飯。今日試左龍皇既阿拉斯加蟹餐,非常有驚喜!而家係阿拉斯加蟹既當造季節,應該啲蟹又大隻又鮮甜,我地都有幾大期望。果然無令我地失望!睇下張相,隻蟹超級大隻,屋企人都話蟹肉好正好鮮甜!酒樓用左啲蟹膏黎做左個海鮮炒飯,入面仲有帶子、蝦仁粒個炒飯粒粒分明,好乾身,炒得好靚!另外仲有一款椒鹽頭腩,炸得香口又唔會食落好油膩,小朋友食左好多舊。總結黎講呢餐真係好抵食,我同屋企人都好滿意,樓面姐姐招呼都唔錯,下次做冬都會考慮過黎食!
同屋企人一行12人去黃埔龍皇食飯,
限聚令左咁耐,都好耐無一家人齊齊整整坐圓枱食個飯。
今日試左龍皇既阿拉斯加蟹餐,非常有驚喜!

而家係阿拉斯加蟹既當造季節,
應該啲蟹又大隻又鮮甜,我地都有幾大期望。
果然無令我地失望!

阿拉斯加蟹

睇下張相,隻蟹超級大隻,
屋企人都話蟹肉好正好鮮甜!
蟹膏海鮮炒飯

酒樓用左啲蟹膏黎做左個海鮮炒飯,
入面仲有帶子、蝦仁粒
個炒飯粒粒分明,好乾身,炒得好靚!
椒鹽頭腩

另外仲有一款椒鹽頭腩,
炸得香口又唔會食落好油膩,
小朋友食左好多舊。

總結黎講呢餐真係好抵食,
我同屋企人都好滿意,
樓面姐姐招呼都唔錯,
下次做冬都會考慮過黎食!
2022-10-21
蟹膏海鮮炒飯
椒鹽頭腩
2022-10-04 1341 瀏覽
今日同朋友去咗黃埔分店嘅龍皇酒家食飯,聽聞啲嘢食抵得來又好味,滿懷期盼咁去。我哋一共叫咗四個餸:片皮鴨二食、魚、鹽香雞蔥爆鴨係幾香幾惹味,不錯鹽香雞就無乜鹽香味,但勝在皮滑嫩口,不過不失片皮鴨既餅皮未蒸就上枱,凍既,仲要咬到粉狀,職員表示只係上枱凍得快。雖然最後都有返蒸,但就燶邊。另外條魚,上枱時魚肉呈半透明狀,裡面仲有紅色,而且用筷子篤唔開,明顯未熟,職員表示加豉油就可以照食,係正常。不過最後都肯換比我地既。總結,食物質素麻麻,職員對事件處理手法只係想拖或者hea,好失望!
我哋一共叫咗四個餸:片皮鴨二食、魚、鹽香雞
蔥爆鴨係幾香幾惹味,不錯
鹽香雞就無乜鹽香味,但勝在皮滑嫩口,不過不失
2022-08-02 1905 瀏覽
好味指數: 👅👅👅👅回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數: 💰💰💰💰因為家人生日想食早菜,好幾年前MIKIKI食過幟哥龍皇,覺得幾有質素,而且之前經過黃埔都見佢有優惠的片皮鴨好想試。 😋由於我地唔夠6點半已經去到, 店內好少人, 除左房內有人打緊麻雀,就只有2枱客 (都係偏向年紀大的)🫢見到佢地兩枱都食緊片皮鴨😆後來到7點幾,逐漸多了不少年輕家庭,但都係坐唔滿的😅星期六的晚上人流偏少,希望佢地唔會執笠啦!1️⃣ 天麻燉魚皇 $168店長推薦之下,叫咗個天麻魚頭湯有魚有雞,好足料!啖啖藥材味,有燉湯的膠質感,感覺好滋補☺️2️⃣片皮鴨 (連蒸魚 孖寶套餐$388)👍🏻片皮鴨席前處理😋 見到隻鴨的油光同顏色 超吸引!👍🏻係全塊皮果種的片皮鴨 有油光但唔覺油膩 👍🏻如果淨食鴨皮仲好脆口添👍🏻塊皮好快就凍咗 我地同酒長姨姨講聲 佢即刻幫我地番熱🫤略嫌醬汁唔夠鮮味 3️⃣蠔皇四頭鮑 $158見到四頭鮑價錢好特惠。適逢家人生日,梗係叫番隻🤓👍🏻第一次食乾鮑 比起新鮮鮑同罐頭鮑多咗一份鮮味慢慢系中心滲出黎😍😍👍🏻中間溏心般淋滑👍🏻鮑汁好鮮 想用埋黎點其他蔬菜😂🫤偏細隻同偏身,本身諗住四頭鮑係大隻少少,可能細路仔唔
好味指數: 👅👅👅👅
回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數: 💰💰💰💰

1️⃣ 天麻燉魚皇 $168
店長推薦之下,叫咗個天麻魚頭湯
天麻燉魚皇

2️⃣片皮鴨 (連蒸魚 孖寶套餐$388)
👍🏻片皮鴨席前處理😋 見到隻鴨的油光同顏色 超吸引!
👍🏻係全塊皮果種的片皮鴨 有油光但唔覺油膩
👍🏻如果淨食鴨皮仲好脆口添
👍🏻塊皮好快就凍咗 我地同酒長姨姨講聲 佢即刻幫我地番熱
🫤略嫌醬汁唔夠鮮味

3️⃣蠔皇四頭鮑 $158
見到四頭鮑價錢好特惠。適逢家人生日,梗係叫番隻🤓
👍🏻中間溏心般淋滑
👍🏻鮑汁好鮮 想用埋黎點其他蔬菜😂
🫤偏細隻同偏身,本身諗住四頭鮑係大隻少少,可能細路仔唔識野.. 乾鮑的計法唔同?
蠔皇四頭鮑

另外仲有個魚湯雜菜煲&蒸魚,正正常常,蒸魚輕微過熟。整體不錯。
樓面服務好好親切☺️最後仲送上桂花糕甜品(唔知係咪因為龍皇其他分店執笠,好多員工服務🤣)
濃湯野菌雜菜煲
2022-02-01 1998 瀏覽
新年同屋企人食點心買外賣自取。比預定取餐時間遲兩個幾字先拎到,好心做唔切就預多啲時間。上手既點心唔熱,凍凍地。企枱服務員態度好差,問外賣拎得未都要俾佢呼喝,話自己好忙。有客人派利是就笑笑口,見客人唔派利是即黑面。可一不可再。
可一不可再。
2022-02-01
40 分鐘 (外賣自取)
2021-12-23 1620 瀏覽
又係我,今次做冬揀咗食龍皇,因為上次食過好食,唔想做冬失望,所以都係book返間食過既穩陣啲。而且今次有影相啦~做冬有套餐,但我地四個人無揀到套餐,因為唔係樣樣野都岩食,散叫左五個餸,其中一個係孖寶。孖寶食魚同埋脆皮雞,脆皮雞個皮堅脆,肉都唔會乾,good. 咕嚕肉上次食過覺得好好食,今次encore,以為今日咁多人,水準可能會冇上次咁好,點知出嚟一樣好好食,保持到水準,good.仲有叫咗個小炒王同花菇玉掌煲,個煲啲汁好得.希望有機會可以試埋晏就既點心啦~
而且今次有影相啦~
仲有叫咗個小炒王同花菇玉掌煲,個煲啲汁好得.
希望有機會可以試埋晏就既點心啦~
咕嚕肉
脆皮雞
花菇玉掌煲
小炒皇
2021-12-17 1099 瀏覽
食咗幾次都覺得呢間野好好食, 所以特登入嚟俾個好評,之前都係飲茶多,今次係食晚餐,個人比較鍾意飲茶嘅點心多啲,啲嘢食都係好新鮮同埋熱辣辣,個蘿蔔絲酥係我最鍾意嘅一個餐點,每次都會叫,另外個炸豆腐粒都好好食,其實大部份嘅點心都好有水準,同埋啲嘢食都好大份,唔知係咪因為我細食,每次都會食到好飽,但又想試好多唔同嘅點心,同埋唔係放假日子都要排隊,可能因為性價比高又好食。大家可以係過時過節果啲時間去試下,因爲通常都會有特別套餐優惠
2021-12-15
黃埔試過龍皇,逸日居,12期百佳對面個間同九號水產個間。好食程度龍皇第一,九號水產第二,另外個兩間不予置評。龍皇晚市人唔多,唔洗排隊,坐得舒服,仲有窗邊位,靚景。最重要食物好味有驚喜,個咕嚕肉做得好出色,其他餸菜都好快被我地四人清晒我地四個一致覺得啲野好食,好難得服務我覺得ok. 可能佢地都唔忙,所以會多啲行埋黎睇下有咩需要,相信忙既時候,佢地唔會咁得閒走過黎講兩句。有機會想試埋lunch, 如果有得飲埋早茶就更加好,哈哈
龍皇晚市人唔多,唔洗排隊,坐得舒服,仲有窗邊位,靚景。
我地四個一致覺得啲野好食,好難得

有機會想試埋lunch, 如果有得飲埋早茶就更加好,哈哈
2021-10-28
  • 咕嚕肉
2021-12-02 1129 瀏覽
下午茶時間,因為有BB 車,待應竟開了最開揚的角落比得地,環境好靚,可以望到船。炒飯好好味好入味,粒粒分明,好鑊氣。必點。炸豆腐好脆口,內裡滑嫩,外濃內淡,,炸得好。其他點心即叫即蒸,熱辣辣,好食。

炒飯好好味好入味,粒粒分明,好鑊氣。必點。

炸豆腐好脆口,內裡滑嫩,外濃內淡,,炸得好。

其他點心即叫即蒸,熱辣辣,好食。
2021-11-10 1051 瀏覽
本來想叫“柚皮遼參“,其中一位女店員表示沒有柚皮。我們便詢問會否柚皮改其他食物?女店員表示可改冬菇或鵝掌,但價錢會貴些。問她幾錢,她又不肯說,只係不停講要加錢,重覆問了幾次都不肯講價錢。於是我們直接問其實“柚皮遼參“有冇得叫,她則表示可以散叫遼參或柚皮改為其他食物,但始終都是不講幾錢。其實我地都係想知幾錢先決定叫唔叫姐,點解問個價都咁難??之後想叫另一個“鮑汁扣澳洲鮮鮑魚(4頭)“,她第一句問我地要點煮,清蒸?我講個餐牌寫住“鮑汁扣啊!“佢好似仲未明......同佢講要一隻,佢話冇得叫一隻,要兩隻起。但個餐牌只係講幾錢一隻,我地反覆看了餐牌無數次都沒有看到標明兩隻起,我們最後直接唔要。叫咗個濃湯大煲翅,送菜員放底個煲同翅表示待應會俾個爐我地幫我地煲。點知等等等,無人理我地,反而係隔離枱兩個食客問我地啲野食就咁放係度無人理?最後大叫待應(應該叫中經理)先有人黎幫我地。餐廳服務真心唔得!
女店員表示可改冬菇或鵝掌,但價錢會貴些。

其實我地都係想知幾錢先決定叫唔叫姐,點解問個價都咁難??

同佢講要一隻,佢話冇得叫一隻,要兩隻起。

餐廳服務真心唔得!