2016-01-10
一年前結婚,喺四季擺酒。一如大多數嘅新娘無啖好食,不過聽返feedback 賓客朋友們都非常滿意(食物、環境、服務),自己都好開心雖然結婚當日無啖好食,但好在之前試菜時都食過full course! 還記得當時碟碟都好好食,最後飽到上心口連各款甜品都禁不住食哂!尤其那皮片乳豬同龍蝦汁海鮮盞一試難忘!所以,今年結婚週年紀念,我地決定去返四季酒店嘅龍景軒去慶祝一番,我要食返我最愛嘅皮片乳豬!老公原先打去訂位,佢地話訂滿咗(星期二,平日夜晚喎?!)老公之後死心不息,再打去同佢地解釋因為之前喺酒店擺酒,真係好想結婚紀念正日返黎慶祝,佢地竟然好好,話特別安排比我地,不過張枱嘅位置可能未必太好希望唔好介意,感動!當晚我地張枱雖然唔係靠落地玻璃窗,但位置可遠望全海景的風景,不錯! 坐低無耐,老公先比個小surprise 送花比我Waiter 好好,唔單止幫我地影相(仲要自動波影多幾張因為後面有人),同埋提議先幫我地雪起啲花,真細心 先送一個餐前小食 我地最愛的片皮乳豬來喇!塊皮非常脆,中間夾好咗嗰塊白包仔,下面啲肉亦十分嫩口,唔似平時嗰啲乳豬肉鞋拾拾。一齊食點少少醬真係一流!香口但一
先送一個餐前小食
我地最愛的片皮乳豬來喇!塊皮非常脆,中間夾好咗嗰塊白包仔,下面啲肉亦十分嫩口,唔似平時嗰啲乳豬肉鞋拾拾。一齊食點少少醬真係一流!香口但一啲都唔油,味道同試菜時食嘅一樣咁好食!我地每人食4塊,終於夠喉!
冰梅醬燒鱔:
非常美味!底層燒得香脆,而且啖啖嫩滑魚肉,配上醒胃酸甜味剛好嘅梅醬,諗住求其點個小吃點知有驚喜呢
餐牌似乎無擺酒的海鮮盞,所以我地點咗葡汁焗海螺同龍蝦汁釀蟹蓋,各點一份 share 食,諗住試多啲唔同嘅嘢。
兩樣焗釀海鮮都非常好食!如果一定要分高下,um...蟹蓋高少少分啦!因為鮮甜啲,又焗得香口啲,嘻嘻
另外,服務真貼心:waiter 一早set 好兩份碟同餐具比我地share 來食,細心!
又係random 點的菜:咖哩海鮮煲。非常足料,啲蝦大大隻同埋新鮮彈牙!呢啲size 嘅蝦通常出面都係單點的。蝦嘅份量真係好多,兩個人食極都好仲有咁嘅?好飽呀
再來個招牌龍景軒炒飯:
飯夠乾身,充滿海鮮同蛋香!非常好食
每人encore, 食咗兩碗...
經已超飽...最後送咗個甜品set比我地,繼續食
甜品:楊枝甘露,杞子桂花糕,蓮容笑口棗
楊枝甘露:非常濃郁嘅芒果汁,配上啖啖芒果肉,連埋底層的芒果pudding...係我暫時食過最好食的楊枝甘露!感動中...
杞子桂花糕:入口有香濃桂花味,味道清甜,而且唔會一拮就散開哂。讚!
最後笑口棗,外層非常鬆脆,唔會太甜,又係讚!
結婚紀念日大滿足!Life is good