Din Tai Fung
11.3K
ng12234
服務 好,食物質素穩定
2025-10-28
關注
好耐冇食紅燒牛肉啦! 我通常一係食鼎泰豐,一係食茶木不過鼎泰豐好貴,仲要收茶錢 然後再加一所以有人請先嚟食哈 Menu十年如一日🤣🤣不過我哋唔介意紅燒牛肉麵好好味 不過今次火候唔夠,牛筋同埋牛腱都唔夠腍偏硬反而清燉牛腱湯好出色!朋友試咗都覺得好出色我哋飲晒個湯 清德好夠味難以形容好大隻超正超正好腍好有牛肉味 超級滿足,但係一碗得四片 紅燒牛肉同上次一樣好穩定🤣 34 35 gram左右 好多白菜仔,但係都偏硬… $50.1個排骨都OK其實就係煎豬扒 豬扒都瘦,不過剪會有油 我自己唔係特別鍾意食豬扒,所以冇乜特別喜好 係朋友想試蟹粉小籠包勁貴,不過朋友太有錢佢話$156.6隻都唔係好貴啫🤣🤣梗係一咬爆汁好刺🤣🤣幾好味嘅 不過我覺得平一半嘅正常小籠包抵食啲,因為唔係太大嘅分別牛肚正常發揮 蘿蔔海蜇都係朋友問我係咪鍾意食呢間嘢,佢食開日本嘢好似唔係特別欣賞🤣🤣佢鍾意食壽司多啲同埋閑談之間佢鍾意食上海菜多啲🤣🤣回鍋肉獅子頭鍋貼🥟…. 極為滿足,係爭在冇食甜品🍧不過呢度啲甜品唔係特別吸引,我哋又唔想繼續食包lol就算食都係食香菇素包無聊嘅,我之前磅過係78 80 gram左右 呢個包查看更多
+ 8
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
Astro 1st
Above average customer service
Astro 1st
2025-10-30
關注
It was Chung Yeung Festival, and we visited the mall for other agendas. We arrived to this restaurant at 1700hrs and without waiting we got our table of six immediately. Overall, the foods were delicious and the portion was about right. We ordered all traditional and typical dishes but unfortunately we didn't take pictures. We especially liked their vegetables with freshness and greenish. All you need is to assure to request less oil if you are looking for healthier choices. We also received well reception and services throughout our entire meal. Thr servers, managers, and the staff were all friendly and helpful. At the end, we left the restaurant at 1830hrs with full house and a few linung up outside. 查看更多
紹興酒醉雞
蟹粉小籠包
蝦肉煎餃
香菇素包
2025-10-28
關注
想食鼎泰豐嘅香菇包就買外賣拎走, $24.1個原來鼎泰豐好得意,就算堂食外賣都要照收+1服務費…許姑嫂包大概78至80 gram一個割包皮好新鮮人手造嘅感覺 煙靭得來不回太熟細細個諗住香菇包沒有肉喺入面會瘦啲,不過原來佢都路過啲嘢唔知係咩油,應該植物油有粉絲 素材, 唔知咩菇類立立 仲有啲類似粉葛嘅嘢 有口感味道清淡得來 豆香不過如果No少啲油就好 同埋$24.1個覺得細個咗少少仲有買咗個麻蓉包俾阿媽 我自己之前食就覺得麻麻哋今次唔知不過睇佢個樣就好細粒查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
KevinWong1622
招牌小籠包
KevinWong1622
2025-09-29
關注
星期五晚去咗鼎泰豐,試咗三款招牌菜式:清燉牛肉麵、小籠包同麻辣鮮蝦紅油抄手。每一味都令人驚喜,味道豐富,口感層次分明。- 🍲 清燉牛肉麵:湯底清澈但味道濃郁,牛肉炆得夠腍,入口即化,麵條彈牙,食完暖笠笠,好有安慰感。- 🥟 小籠包:皮薄餡靚,一咬爆汁,鮮味十足,完全係鼎泰豐嘅靈魂之作。- 🌶️ 麻辣鮮蝦紅油抄手:紅油香辣撲鼻,蝦肉爽口,辣得過癮但唔會搶味,麻香有層次,令人一啖接一啖。🍽️ 環境方面:裝修簡約高雅,坐得舒服,燈光柔和,氣氛一流。🙋‍♂️ 服務方面:店員有禮貌,落單快,送餐效率1高。不過可能因為人多,見到佢哋成日執枱,感覺有啲趕客,略嫌影響咗用。查看更多
chatigrehk
🐯小籠包一流的台式餐廳🐱
chatigrehk
2025-09-19
關注
評分:48 /50懶人包:服務態度好,食物質素不錯!服務:良好、有禮貌。質素做到和台灣鼎泰豐不相伯仲,有打招呼,好好笑容,不過落單後沒有覆單,但影響不大,當天的感覺挺好!食物:紅油抄手。香港的紅油抄手比台灣的辣,不吃辣的朋友要注意!小籠包湯鮮皮簿,唯一稍為不足的地方是不夠熱。但因為本來我們都不習慣吃太熱的小籠包,所以對我們來說問題不大。湯麵有淡淡鮮菇味,而且有很多種不同的菇,份量也挺多。尤其喜歡吃比較清淡的大家,這是個驚喜的菜式!豬扒炒飯,不愧鼎泰豐招牌。飯的質感乾爽,味道也很足夠。豬扒好吃,十分滿意。老虎小編特別喜歡這個!查看更多
炸豬扒蛋炒飯
清燉山藥菌菇湯麵
蝦肉紅油抄手
穩定質素 服務好好
2025-08-20
關注
好耐冇嚟鼎泰豐食,因為有一期食厭咗,連店員都話呢度嘅菜單10年都冇轉🤣🤣🤣不過店員喺呢度都做得好,而且服務態度幾好,都係啲老面孔姐姐 佢哋都認得我好親切 平時好耐冇嚟入返嚟,每次都會加價,今次竟然冇 肯定係加得太勁以前🤣當造嘅絲瓜小籠包好味 唔會有肉汁,因為係清清地嘅瓜香同埋蝦肉 我幾鍾意以前幾鍾意食佢個素菜餃子, 不過而家麻麻哋鍾意佢嗰種餡料小籠包唔錯我哋蝦肉肉絲炒飯, 有大概四粒五粒蝦,好多肉絲,冇記錯啲肉絲應該同酸辣湯入邊一樣樣 用珍珠米唔錯 醉雞味道質素穩定,好似比以往大份因為有一次嚟係所有嘢都非常細份前菜嘅牛肚同埋海蜇,我唔記得影相都好好味,同埋大份返紅燒牛肉麵都係一個好好嘅選擇我個碗有三件牛腱 立體形狀,同埋一件牛筋 定係兩件好神奇? 好多靚嘅小白菜。每件牛腱35 gram左右 仲有呢度嘅麻蓉包 都係招牌,不過我普通奶皇包反而特別啲芋泥小籠包好多餡,好Rich 食一粒都覺得好飽🤣查看更多
+ 8
張寶妮
最正小籠包
張寶妮
2025-08-10
關注
呢間餐廳黎自台灣,其實喺香港都好多年,仲有好多分店添,我個人覺最佢嘅小籠包最好食,$70有一隻,好抵,湯汁好多,又好食,皮好簿,但又唔易穿。另外我最常食嘅係招牌擔擔撈面,今次店員話比我知係改良左,表面睇唔出,但食得出!汁係多左,濃左,辣味適中,肉碎同花生碎份量都多左,真係比以前更好食。紅燒牛腩湯麵,今次呢個質素都高左,以前食嘅時候,個湯係比較清淡,但今次都係濃左,但唔會搶走牛腩嘅味,好正。牛腩都好夠冧,好食!查看更多
or#tm66744646
好味的晚餐❤️
or#tm66744646
2025-07-25
關注
去親沙田都好鐘意食鼎泰豐,特咁係食我最愛既薄皮小籠包!小籠包的外皮薄透,內餡多汁。每一口小籠包都能感受到湯汁的鮮美,肉餡鮮嫩,搭配些許薑絲和醬油,風味更加出色。紹興酒醉雞是一道冷盤,雞肉浸泡在紹興酒中,酒香四溢,肉質鮮嫩。肉絲蛋炒飯是簡單卻不失美味的選擇,炒至金黃,肉絲的加入讓這道菜更加豐富。香酥蝦餅外皮酥脆,內餡充滿蝦肉的鮮甜,搭配特製的蘸醬。高湯炒豆苗經高湯的炒製,保留了清甜的味道,讓整體餐點更健康。查看更多
faihung
至愛小籠包
faihung
2025-07-15
關注
今晚去咗沙田新城市廣場嘅鼎泰豐食飯,真係好耐冇食過,諗住懷緬吓以前嘅味道。一坐低就叫咗個**四喜烤麩*烤麩吸晒汁,甜甜哋幾開胃,不過如果可以再淋身啲就更好。**小籠包**依然係必點!皮薄餡靚,一啖咬落去爆湯汁,水準保持到,同記憶中嘅味道差唔多。**蝦米糯米燒賣**同**菜肉包**都幾好,燒賣糯米香軟,菜肉包餡料足,幾好味!特別要讚吓個**乾拌蝦肉餛飩**,蝦肉爽彈,醬汁香濃帶少少辣,撈勻咗食真係好正!蝦仁肉絲蛋炒飯**就普通咗啲,飯粒唔夠乾爽;**春菜肉絲拌麵**味道過鹹,麵條口感可以再彈牙啲。 整體來講,點心類保持水準,主食就中規中矩。價錢合理,如果唔使排長龍,都值得一試。查看更多
+ 7
s35605_zoe
環保二手飯,鍾意食口水尾一定要去
s35605_zoe
2025-07-11
關注
見好耐無去鼎泰豐,今晚又想食上海野就去下。小籠包明顯少汁左好多,而且無肉鮮味。牛肉麵同菜肉蒸餃都ok。但我諗今次食物味道已經唔係重點了,呢間野啲食物衛生管理都好有問題!話說我地叫左一碟蘿蔔海蜇,但侍應上錯左去後面嗰枱。另一枱顧客撩左幾下又討論左一輪之後,就同佢講上錯左枱。然後!個侍應就咁將嗰碟比人玩過晒既海蜇皮擺上我地枱!打算就咁比我地食。我地喝住佢要求換過碟,佢先肯換一碟新。你以為故事完啦咩? 未呀!佢再將嗰碟比人玩過既海蜇擺去遠少少既另一枱,扮新既上菜比人地。我本人無食二手飯既喜好,亦唔夠環保。推薦比鍾意食二手野既人去支持呢間野。查看更多
tasty_foodie_babe
出色小籠包
tasty_foodie_babe
2025-05-07
關注
今次去沙田鼎泰豐,試勻招牌同新口味,整體保持一貫高質,就算食晏時間去,都唔洗排隊。小籠包:皮薄透光,夾起唔穿底,咬開爆汁!肉餡鮮甜湯汁濃郁,蘸少少薑醋更提味,穩陣之選~ 雞肉小籠包:松露香撲鼻,雞肉餡嫩滑! 四喜烤麩:冷盤必點!烤麩吸滿甜醬汁,配冬菇、筍片夠入味,清爽開胃。 擔擔麵:湯底花生香濃,辣度溫和,麵條掛汁彈牙,但肉碎份量偏少,略嫌唔夠喉。 炒飯:鑊氣足!飯粒分明夠乾爽,簡單但高水準。 香蔥拌麵:蔥油香突出,麵質爽滑,可惜醬汁偏少,食到後段略乾! 環境光猛座位闊落,人均$150左右。查看更多
Milktea 0111
長期幫襯
Milktea 0111
2025-03-26
關注
去親沙田都會食鼎泰豐等位都好快有位小籠包每次去都必食👍👍鮮蝦鍋貼,超脆脆😋擔擔面花生醬好濃郁鮮蝦餃子好彈牙仲食咗個煎鮮蝦餅,啖啖肉2個人都已經夠飽,好滿足😌老字號品牌查看更多
hoho12321
台灣的風味
hoho12321
2025-03-23
關注
鼎泰豐,絕對係台灣嘅風味,好多人慕名而來都係想食呢一個鼎泰豐嘅小籠包,今日去到鼎泰豐食飯,見到有唔少外國人都係因為小籠包以吸引過嚟嘅。所以我哋都唔執輸,叫咗一籠小籠包。小籠包的確係出色嘅,唔似得出邊嗰啲普通舖頭。 佢哋嘅小籠包啲皮好易爛,用筷子一夾小籠包陳皮就穿咗啦,入邊啲肉汁就會流晒出嚟,但係鼎泰豐嘅小籠包絕對唔會咁樣。佢係緊緊緊緊鎖住肉汁,你一口咬落去,成個小籠包嘅精華包發出嚟,口感好好真係好好食呀。查看更多
hmtbui
店員態度極差,一路食飯一路滋擾,一世都唔會再嚟
hmtbui
2025-03-21
關注
店內的氣氛簡直是極度嘈雜,讓人根本無法好好享受用餐的過程。四周的聲音刺耳,彷彿每一個角落都在吵鬧。這種情況下,店員的態度更是讓人感到無法忍受。他們十分沒禮貌,完全沒有顧及顧客的感受。更糟的是,他們在一邊吃東西,一邊收拾餐具,這讓人覺得他們對顧客的尊重根本不存在,似乎只想著快點結束這一切。顧客的用餐時間只有一個小時,他們卻不停地收拾桌子上的東西,像是在暗示著你快點離開。這種行為讓人感到無比不適,彷彿自己是在被驅逐。即使你還在享受著食物的過程,他們的動作卻讓你無法專心,心情也隨之變得煩躁不安。至於食物的品質,更是讓人失望。份量少的情況已經讓人感到不滿,然而食物的味道卻更是糟糕,根本無法令人滿意。這樣的情況下,再加上店員的催促,讓人不禁想問,這裡究竟是為了提供美味的餐點,還是為了趕客人走?這樣的用餐體驗真是令人失望,我發誓再也不會來這個地方。對於顧客來說,享受美食的同時,良好的用餐環境和服務是必不可少的。而這裡的經歷,無疑讓我對這家店的印象降到了谷底。一輩子都不會再來,真是太可惜了!店內氣氛極度嘈雜,店員十分沒禮貌,一邊吃東西一邊收拾,好像想趕你走。明明知道你的用餐時間只有一個小時,卻不停地收拾東西,像是在催促你離開。食物的份量本來就少,而且還不好吃,竟然還要趕人走!我一輩子都不會再來這裡!查看更多
holai929
大名鼎鼎鼎泰豐,抵食唔錯,店舖夠大夠舒服
holai929
2025-03-06
2K 瀏覽
關注
世畀知名的鼎泰豐已在香港多年,屯門鼎泰豐係最常食嘅一間,已經一段時間無再去食,就同家人再訪。:)食得鼎泰豐,品質當然有保證,水準果然無乜點下跌,環境保持到乾淨整潔,食得舒服。屯門近期人流減少,晚市早段人流不太多,加油。涼菜因為家人叫的,無太留意,應該係羅白海哲,非常開胃,不會太濃味恰到好處。我最喜款的花雕醉雞,以性價比來講,鼎泰豐嘅花雕醉雞係暫時個人最愛。小籠包袋依舊水準,絕對合格有餘,不錯。流沙包外觀無乜特別,出黎效果不錯,好食的。總結係平常經開V City 的話,都會照食呢間野,好過某大集團嘅酒樓。查看更多
花雕醉雞