2019-12-14 521 瀏覽
一眾堅持密密食密密做聽開同事講附近「 鼎尚棋哥燒鵝湯館」堅持、誠懇製作,以真材實料及一絲不苟的烹調過程來打動每位客人!港式燒味多樣化種類品種美味不錯就趁收工趕快去速食吧 !招牌單點美食或兩人套餐更是一絕深受自豪既肉食人士愛上,不論湯粉麵飯總有一款讓你迫不及待既理由給你嚐「椰皇燉嫩雞」燉湯料足原個椰皇出爐材料秘方炮製色澤清澈透光豐富配合出老火湯醇香美味的一面令人眼前一亮「白果腐竹燉雞湯」白果燉雞逼出真功夫撲出陣陣精華味鮮滋味得來熱住飲温度剛好「荔枝柴燒鵝例牌飯」鵝脾紮實琥珀色色澤皮酥肉嫩沒有乾柴入口即化既味蕾不僅單獨交疊出層次分明「玫瑰豉油雞瀨粉」把雞浸熟得出色兼上色明顯那層滑嘟嘟雞皮連雞肉逼出肉質鮮嫩滑身拌勻瀨粉合宜認真開胃「秘製叉燒」令我眼前一亮既誘人叉燒有濃濃香甜味半肥瘦之制比例不但淋滑仲好Juice一站式三款港式燒味大滿足「外賣樽裝港式奶茶」滑溜茶香較為方便攜手,奶味香濃不過甜膩夠順口

一眾堅持密密食密密做

港式燒味多樣化種類品種美味不錯就趁收工趕快去速食吧 !

「椰皇燉嫩雞」
燉湯料足原個椰皇出爐
材料秘方炮製色澤清澈透光
豐富配合出老火湯醇香美味的一面令人眼前一亮

「白果腐竹燉雞湯」
白果燉雞逼出真功夫撲出陣陣精華味鮮
滋味得來熱住飲温度剛好

「荔枝柴燒鵝例牌飯」
鵝脾紮實琥珀色色澤皮酥肉嫩沒有乾柴
入口即化既味蕾不僅單獨交疊出層次分明

「玫瑰豉油雞瀨粉」
把雞浸熟得出色兼上色明顯
那層滑嘟嘟雞皮連雞肉逼出肉質鮮嫩滑身拌勻瀨粉合宜認真開胃

「秘製叉燒」
令我眼前一亮既誘人叉燒有濃濃香甜味

「外賣樽裝港式奶茶」
滑溜茶香較為方便攜手,奶味香濃不過甜膩夠順口

2019-11-30
  • 荔枝柴燒鵝飯
2019-12-06 48 瀏覽
If you ever come to the Xiqu Centre in West Kowloon Cultural District, you must visit this restaurant!🍴They serve luscious cuisines like double-boiled soup & siu mei.🤩 Dining in a cozy nostalgic HK style.🏮🥢.▪Lychee Wood Smoke-Roasted Goose Leg w/ Rice Noodles | 原隻荔枝柴燒鵝脾瀨粉▪$158Crispy & greasy goose skin with its smoke-roasted lychee wood aroma.🤩 The meat was unexpectedly tender. Matched perfectly with every slurp of rice noodles in reducing the greasiness.🍲.▪Soy Sauce Chicken Rice | 玫瑰豉油雞飯▪$78Chi
Chicken lovers must've loved this steaming hot dish! The meat itself was juicy & tender; nicely flavored with soy sauce and that layer of gelatin under the skin was impeccable!🤤 Well combined with every scoop of rice!🍚
▪Double-Boiled Burnt Young Coconut w/ Chicken Soup | 椰皇燉嫩雞▪$138
Delectable tender chicken meat & herbs were boiled in a fresh young coconut.🥥 It has a rich coconut flavor in the chicken soup, so soothing after the meal!😋 Love the flavor & the presentation!
▪Double-Boiled Pig Lung Soup w/ Chinese Almonds & Fish Maw | 杏汁花膠燉白肺湯▪$108
Fish maw(fa gau) has always been one of the most popular ingredients when it comes to double-boiled Chinese soup.🏺
Gelatinous and tasty fish maw soup w/ soft pig lungs. Definitely the best comfort soup for women with its skin benefits!🤤
▪Honey BBQ Pork | 秘製叉燒▪$108
This honey char siu is perfect for bbq meat lovers!😍 Flawlessly bbq char siu that's greasy and succulent, covered in their homemade sweet honey sauce. Simply unstoppable for these heavenly goodness!🥢
▪Vegetables | 郊外油菜 ▪$28
Fresh vegetables to cleanse the greasiness of the meal.🥦Tastes even better with a bit of soy sauce.
▪Milk Tea | 港式奶茶▪$28@1
The HK style milk tea was very soothing after the great meal.🥂 Rich tea flavor was well combined w/ milk.😋 What a way to wrap up the meal!🥂

棋哥燒鵝都已經開到街知巷聞,而家仲喺戲曲中心入面開咗新餐廳,都不特只,仲要同埋鼎爺合作,推出燒鵝+燉湯呢個組合👬兩者我都好鍾意❤,所以決定咗去試一試佢😉舖頭就正正喺地下正門,一望就見到,不過去嗰日都應該冇戲做緊or已經入哂場,所以都易有位食😚😚我地叫咗個燉湯燒味套餐,又有燉湯飲,又有燒味食,合哂我地心水😆😆再加燒腩仔同碟油菜,夠哂皮了🥴首先佢上咗啲個燒鵝飯同桂香切雞瀨,兩款仲要俾髀位我哋,真係好彩😉個燒鵝皮好香口,應該係荔枝柴啲功勞,而啲肉仲好juicy,又有肥膏香味,加埋飯食真係好正,果然名不虛傳👍🏻👍🏻切雞髀滑就梗架啦,又大大隻,佢本身都夠味,唔駛再點其他野食😚😚而個燒腩仔好工整,每一嚿都一樣咁濟,可以清楚睇一層脂肪一層肉咁,塊皮又香脆,完全係燒腩仔之中既上品🤤🤤而個湯就最後先飲,係因為個湯真係好好熱🥵果然係燉湯,而個燉盅都好保溫🤗我叫咗個杏汁白肺湯,杏汁味好出,而白肺都處理得好好,無怪味,火候都夠,味道好香醇😳🥳而椰皇燉嫩雞就成個椰皇咁上,啲椰子味一開蓋已經聞到哂,好足料,啖啖都充滿椰子味,味道夠哂甜,當甜品都冇問題😝😝而啲奶茶係用樽仔上,奶同茶比例好好,而且飲唔晒又可以拎走,好

而啲奶茶係用樽仔上,奶同茶比例好好,而且飲唔晒又可以拎走,好方便😳😳
  • 燒腩仔
  • 切雞髀
  • 燒鵝
2019-11-29 70 瀏覽
黑洞第二次嚟戲曲中心呢度餐廳都有種懷舊復古感覺整體裝修好有心思棋哥燒味一路食開 信心保證秘製叉燒 蜜汁比一般冇咁甜肉質夠冧 目測肥瘦肉梅花間竹荔枝柴燒鵝飯 招牌菜之一 必食之選燒鵝皮香脆香 油脂十足入口有獨特荔枝柴煙燻香味玫瑰豉油雞瀨粉雞肉超嫩滑吾單止冇任何雪味 反而雞味十足除咗燒味燉湯到好足料椰皇燉嫩雞用兩個椰皇整成一款燉湯超甜椰子香味 清潤之選椰菜瑤柱海皇湯有魷魚吊味 特別鮮甜咸味適中 飲得出冇加味精白烚油菜 食咁多肉都要食返碟菜平衡下港式奶茶茶同奶比例剛好 口感順滑阿爺涼茶 好少可餐廳有埋涼茶飲黑洞鍾意佢唔太甜 天然雞骨草整體餐飲質素幾有水準黑洞覺得幾啱帶父母嚟開餐

黑洞第二次嚟戲曲中心

黑洞鍾意佢唔太甜 天然雞骨草
整體餐飲質素幾有水準

黑洞覺得幾啱帶父母嚟開餐

2019-11-27 49 瀏覽
Traditional Hong Kong Style🥢 Lets enjoy❤️..「靚湯」&「燒味」都係香港🇭🇰 最傳統又能代表普羅大眾既美食,港式傳統味道 結合餐廳懷舊設計既橫裝。位於戲曲中心 正正有一間由鼎爺開設既港式餐廳,入到黎坐底 已經感受到舊香港既味道。 餐廳設計亦別具心思,用上好多傳統擺設:手繪壁畫`復古算盤、海布`懷舊鐵閘,都係昔日舊香港才有既,體驗到不一樣既用餐體驗。 llll湯水🍲 係廣東人吃飯不能少的,燉湯亦係轉季既天氣更添滋補。椰皇燉雞湯🐥 用上原個椰殼盛載住既湯水,上桌已比佢吸引。椰皇水燉製既湯品,奶白色既椰皇水更添清甜。 另一款杏汁燉白肺湯🐽 用上杏汁燉製,正好入秋飲用。喝到湯底 亦不少白肺`瘦肉,蘸點豉油吃 有另一番滋味。 llll燒味皇 唔少得燒鵝吧🦆,燒鵝髀色澤油亮 用上荔枝柴煙燻成既燒鵝 肉味算濃郁更突出。配上酸梅醬同吃 不能少吧。底下既白飯吸盡燒鵝油 吃在口既油香 好好下飯呢。 另一款玫瑰豉油雞,雞皮爽滑 肉質算嫩滑,配上蔥油同吃 好有風味。而瀨粉亦爽滑,平時很少吃 來回味一番吧。 ll想多試一款燒味 燒腩仔🐽亦係代表作。外皮真係做到脆皮 一咬脆卜

l[椰皇燉嫩雞湯]l
l[杏汁花膠燉白肺湯]l

l[荔枝柴燒鵝飯]l
l[玫瑰豉油雞瀨]l

l[脆皮燒腩仔]l
想多試一款燒味 燒腩仔🐽亦係代表作。外皮真係做到脆皮 一咬脆卜卜。一件細細粒 好易夾好易食,肥瘦比例亦平均,一口集香脆`肥美`油香❤️滿足。

l[郊外油菜]l
一餐不能少既靚菜,走油水 扮扮健康👻,點都要吃。

l[阿爺涼茶]l
l[港式奶茶]l
飲品試了2款飲品,而且2款飲料樽亦係心思設計。涼茶方面:雞骨草 真係好足料,喝下好濃郁 感覺頓時好清熱呢。

而港式奶茶 茶味亦相當濃郁,但奶味亦調配得剛剛好 甜度亦係我喜歡既味道。
如果冇時間去堂食,外賣一碗湯杯返家都不錯喔。外賣杯🥤 設計特別,如咖啡杯既設計,仲有外賣手抽,好方便攜帶,真係隨手飲靚湯再沒難度。

香港人。。來細味一下 懷舊港式風情既晚餐吧💫
2019-11-26 776 瀏覽
【🔥鼎爺廣東燉湯+棋哥招牌燒鵝🔥】原來 鼎爺、棋哥 聯手合作開設「鼎尚棋哥燒鵝湯館」喺戲曲中心係好有意思架🥺就係想燉湯、燒味等傳統港式食物可以好似戲曲甘一直傳承落去🙌🏻小妹本身極愛飲湯+食燒味~仲要係兩大高手合作,小妹梗係要嚟潮聖下~一踏入餐廳,就發覺佢既裝潢極富心思,設計大玩懷舊風,以深木色門面、通花摺閘、水磨石地磚,配以牆上的手繪壁畫、懷舊海報、復古算盤等,一派老香港情懷💕夠晒feel~🔆先點鼎爺足料老火燉湯(不加味精):🥄《螺頭黨參五指毛桃 $148》- 五指毛桃有健脾化濕補肺的功效,螺頭大件,令湯味鮮甜~看似一堆枯木既五指毛桃,煲起來有淡淡既椰子香~🥄《椰皇燉嫩雞燉湯 $138》- 無添加調味,以兩個椰皇水加椰子肉同嫩雞肉所燉煮,湯香又清甜~仲最仲可以刮埋d 椰肉食~飲完鼎爺既靚湯,就梗係要食「棋哥招牌燒鵝同燒味」啦🐦🥢《荔枝柴燒鵝飯 $98》每日喺千幾隻鵝中挑選出最好既150隻鵝乸,質素有保證~熏製過程加入了秘製既五種香料,煙熏味會隨着熱力滲入鵝皮及鵝身🤤燒鵝皮色澤金紅光亮,入口有煙熏味,表皮酥脆,肉汁撈飯好正~🥢《桂香切雞或玫瑰豉油雞瀨粉 $78》皮香肉滑,唔多脂肪,雞味濃
【🔥鼎爺廣東燉湯+棋哥招牌燒鵝🔥】

🔆先點鼎爺足料老火燉湯(不加味精):

飲完鼎爺既靚湯,就梗係要食「棋哥招牌燒鵝同燒味」啦🐦

🥢《荔枝柴燒鵝飯 $98》

🥢《桂香切雞或玫瑰豉油雞瀨粉 $78》
皮香肉滑,唔多脂肪,雞味濃郁,配埋掛湯既瀨粉好正~湯底由每日早上7點就用新鮮豬骨、雞腳、烤大地魚和蝦米一諂熬,原汁原味,絕不馬虎~

🥢《燒味例牌:脆皮燒腩仔 1 碟 $108》
腩仔外皮脆卜卜,肉厚又嫩而且肥瘦相間😋
超正derrr~!

☕️🍼《港式奶茶 $28/支》
茶味夠香濃順滑,好有水準~啖啖港口味😋
如果外賣的話仲會有一個特色外賣手抽,呢個設計方便又貼心💓

📍九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心GF-05號舖
2019-11-24
2019-11-24 50 瀏覽
全部嘢食都比一般市面好食,但係價錢就會比較貴,真係一分錢一分貨,味道同價錢成正比。如果有budget嘅話,或者去開尖沙咀可以去試吓非常好食最推介就係椰皇燉嫩雞湯,勁濃郁椰汁味,非常清甜,椰子肉亦都好甜,又霖,必試,係我飲過最好飲嘅湯👍🏻👍🏻👍🏻樽仔奶茶🥛味道同平時茶餐廳飲既差唔多,甜到亦都適中燒腩仔好脆卜卜,但係味道偏鹹,適合配飯,啲肉亦都唔會太肥陳皮燒鵝飯味道都唔錯,d肉都夠林另外一個湯係螺頭湯,味道唔錯唔會太鹹,但係飲到最尾會有一浸藥材味,入邊仲有啲瘦肉,淮山同埋一種藥材但唔記得係咩,但係就見唔到有螺頭佢嘅筷子拓係整到姜嘅形狀,好可愛,裝修好懷舊,好特別
如果有budget嘅話,或者去開尖沙咀可以去試吓非常好食
椰皇燉嫩雞湯

樽仔奶茶🥛味道同平時茶餐廳飲既差唔多,甜到亦都適中
樽仔奶茶

燒腩仔好脆卜卜,但係味道偏鹹,適合配飯,啲肉亦都唔會太肥
燒腩仔

陳皮燒鵝飯味道都唔錯,d肉都夠林
陳皮燒鵝飯

佢嘅筷子拓係整到姜嘅形狀,好可愛,裝修好懷舊,好特別
2019-11-23
10 分鐘 (堂食)
下午茶
椰皇燉嫩雞湯
樽仔奶茶
燒腩仔
陳皮燒鵝飯
  • 椰皇燉嫩雞
  • 荔枝柴燒鵝飯
2019-11-23 71 瀏覽
鼎爺廚房一直到好有名氣🗣最近聯乘棋哥燒鵝開咗開餐廳早排出開尖沙咀就試一試💛.🥥椰皇燉嫩雞🐥小編力推必試燉湯😋用上原隻椰皇同雞肉燉煮🐤非常清甜 係非一般既甜🤤.🐚螺頭黨參五指毛桃燉湯🥣螺頭同黨參味道突出🌊鮮甜得黎又帶點藥材味 正正子🥺.🔥荔枝柴燒鵝飯🦆荔枝柴有種獨特既香氣👃🏻燒鵝皮脆肉嫩😺白飯口感軟糯 再淋上燒鵝汁 👍🏻.🐣桂香切雞瀨粉🍽小編友人最欣賞既係切雞🐤同瀨粉好襯 湯頭無味精🤘🏻.🐷燒腩仔層次分明既燒腩仔🐷表皮香脆到好似厚薯片🥔仲有一小層肥膏同一啲都唔鞋既肉肉🥩好邪惡😈好香口😽.🥤阿爺涼茶&港式奶茶雞骨草唔會過甜 重草本味🍃港式奶茶奶味好出茶底香濃🍼.邊個話食燒味一定係頹食💆🏼‍♀️試完呢餐之後就會知燒味同燉湯可以升華到另一個層次🤣燉湯仲可以用外賣杯帶走經過想補一補可以考慮下🤘🏻
鼎爺廚房一直到好有名氣🗣

燒味同燉湯可以升華到另一個層次🤣
燉湯仲可以用外賣杯帶走
經過想補一補可以考慮下🤘🏻

2019-11-20 74 瀏覽
好耐冇出街食飯,放咗工心思思想食好西,就行咗過去C豬中心搵嘢食。原來開咗棋哥鼎爺,就入去試試。鋪頭裝修好懷舊,佢哋燉湯同埋燒鵝最出名,所以我哋order咗個二人燒鵝套餐。湯我哋叫咗椰皇燉嫩雞,螺頭黨參五指毛桃燉湯,兩個湯都十分足料、超級好味,無添加,好似媽媽煲嘅一樣。另外值得一提嘅就當然係隻燒鵝髀啦,鵝皮燒得好脆,加埋啲汁,送飯真係一流。另外我哋都嗌咗燒肉及雞髀,燒肉啲皮又係脆到冇得頂,值得推介。佢哋個奶茶亦都值得一提,茶味好香濃,好有本土feel,涼茶亦都好足料。雖然呢度價錢唔算平,但係食物質素非常好,值得推介,尤其是佢咁咁近我公司
2019-11-05
2019-11-19 549 瀏覽
星期六做個乖孫孝女陪嬤嬤去睇粤劇,睇完近近的搵地方醫肚, 鼎尚棋哥燒鵝湯館,嬤嬤一眼睇中呢間(應該係d 音樂同門口,好有年代感)!鋪頭中等size, 好復古feel, 壁畫,枱凳睇得岀有畀心機,店員仲介紹話壁畫手繪!原本對食物冇咩期待,以為係普通燒味,點知有驚喜!椰皇燉嫩雞:第一啖真係好有驚喜,好清甜,不油膩,成碗湯都見唔到油,有d 椰子肉同雞粒係入面,好足料!寧神川芎天麻燉雞湯: 成碗湯畀人感覺係好補,湯好足料,雞係烏雞,飲落好重中藥味,初頭兩啖可能唔慣,但越飲越停唔到!燒鵝飯:招牌黎,冇理由唔試試佢,食落好重煙薰味,因為係荔枝柴煙燻,皮脆肉嫩,好食!玫瑰豉油雞瀨粉:雞夠滑夠嫩,瀨粉彈牙,個湯都好清甜!最中意佢係分開上,唔洗浸住d雞黎食,原汁原味,夠哂細心!叉燒:唔知係師傅特登定咁啱,肥叉同瘦叉分開咗兩邊,個人中意肥叉多d,食落一d都唔漏,肉質都淋,唔鞋口,值得一試!奶茶:嗌咗支奶茶,老公勁中意,話好港式奶茶,仲要係最復古果隻味!夠哂滑同夠哂香阿爺涼茶:除左樽裝奶茶,仲有阿爺樽裝涼茶可以買走飲,清熱明目同去肝火,飲落唔會太苦唔會太甜!總括黎講,好滿足一餐,靚湯燒味,好值得一試!同店員

總括黎講,好滿足一餐,靚湯燒味,好值得一試!
同店員傾傾下發現,原來個外賣湯杯都好特別,好似咖啡杯設計,有手抽之餘仲可以一路行一路飲,真係好方便!
2019-10-19
2019-11-16 76 瀏覽
📍 鼎尚棋哥燒鵝湯館(尖沙咀)(私心推介)食過最好味既燒味靚燉湯🤭配合懷舊用心裝修,手繪壁畫、復古算盤、懷舊鐵閘,感覺一流!🔻 招牌椰皇燉嫩雞&螺頭黨參毛桃燉湯 $108 $88(必點)d燉湯飲得出無添加調味,原汁原味兩個椰皇水加椰 子肉加雞,好甜鮮甜,感覺佢係成隻椰皇燉左好耐,啲肉好容易刮出嚟食,好滋潤。個螺頭湯仲正,每一啖都好似飲緊啲精華,飲得出佢足料,超好飲!(必點)有外賣杯設計,外賣手抽,方便擕帶可隨手飲,都幾貼心🔻 荔枝柴燒鵝飯$88(必食)皮脆,肉質嫩滑,鵝味突出,好juicy,佢係用荔枝柴燒,唔止鵝味咁單調。🔻 玫瑰豉油雞油雞飯 $78(必食)勁好食,甜甜地 ,終於明點解隻雞咁鬼滑,原來師傅係煮到佢啱啱熟,keep到個嫩滑 ,識食一定係食雞髀🤤🔻 脆皮燒腩仔例牌$108(必食)皮特別鬆脆,肉質層次分明,味道唔會過濃,個肥膏只係佔好少部份,肥瘦剛剛好,好食推介指數:8.86/10人均消費: $200地址:九龍尖沙咀柯士甸道西 88 號戲曲中心 GF-05 號舖(近柯士甸站,中港城)
📍 鼎尚棋哥燒鵝湯館(尖沙咀)(私心推介)

有外賣杯設計,外賣手抽,方便擕帶可隨手飲,都幾貼心

🔻 荔枝柴燒鵝飯$88(必食)

🔻 玫瑰豉油雞油雞飯 $78(必食)

🔻 脆皮燒腩仔例牌$108(必食)

推介指數:8.86/10
人均消費: $200
2019-11-09 61 瀏覽
鼎尚棋哥燒鵝湯館 ‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧最近鼎爺同棋哥係戲曲中心開左間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」,將港式傳統味道同新派飲食文化結合。大家一定要去試試鼎爺出晒名嘅燉湯,同棋哥超出名嘅燒鵝。餐廳裝修都超級懷舊氣息,水磨花地磚配上勁多八十年代嘅海報,門口仲有道經典懷舊鐵閘。而且聽到勁多之前嘅懷舊金曲,超級有氣氛不是散播經文!-原隻荔枝柴燒鵝脾飯 💰158 9⃣:聽老闆講佢哋係用鵝乸,仲係千多隻鵝中挑選出最好的一百五十隻鵝乸! 因為鵝乸特別皮脆肉嫩,食落啖啖甘香!加上用荔枝柴煙燻,所以味道上比一般市面上燒鵝特別,多了份荔枝柴香!小編真心跪地推薦大家試試佢! -桂香切雞湯瀨粉 💰78 8⃣ 切雞火候真係最難控制,因為做到嫩滑口感真係唔係咁簡單,佢哋無論色澤定話係味道肉質都好高分!最得一讚係佢哋嘅雞,雞皮超級爽彈同埋好有雞香!湯瀨粉可轉飯或米粉,湯底濃郁,夠晒鮮味。-脆皮燒腩仔例牌 1 碟 💰108 8⃣佢哋嘅燒腩仔真係好好味!肉質層次超級分明,外面嘅皮超級脆卜卜!最重要係唔會過鹹,味道岩岩好!最鬼驚食啲鹽份勁高,食多舊都驚有腎病啲燒腩仔!-椰皇燉嫩雞/ 白果腐竹燉雞湯
鼎尚棋哥燒鵝湯館
原隻荔枝柴燒鵝脾飯 💰158 9⃣:

桂香切雞湯瀨粉 💰78 8⃣

脆皮燒腩仔例牌 1 碟 💰108 8⃣

椰皇燉嫩雞/ 白果腐竹燉雞湯 一盅 💰138 / 78 9⃣
鼎爺不嬲燉湯都好鬼出名,今次小編真係有機會試到!真係係鼎爺嘅味道!椰皇燉嫩雞超級清甜,好有椰味同雞香,仲要係用原個椰皇去燉,原汁原味,絕對真材實料!白果腐竹燉雞湯都好出色,雞味濃郁,用料十足!佢哋仲設計埋手抽外賣湯杯,方便擕帶想幾時飲都得!

外賣港式奶茶 / 阿爺涼茶💰28 7⃣
凍奶茶都算幾濃郁, 奶同茶比例perfect match,唔會太濃,唔會太澀,夠晒香同夠晒滑。阿爺涼茶都飲得出係特別調製過,用幾種藥材加配而成,真材實料,新鮮製造。
2019-11-09 9 瀏覽
去開尖沙咀就去睇下新地標戲曲中心原來嗰度開咗間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」裝修好特別,懷舊風情!呢間餐廳係兩位廚藝高手Crossover 鼎爺 x 棋哥,即刻就試吓!餐廳主打「靚湯」同「燒味」都係香港經典美食椰皇燉嫩雞 原個椰皇燉盅,賣相已經一百分!由兩個椰皇水同椰肉燉岀女雞湯,清甜,不油膩,好滋補!燉湯仲可以外賣,有靚靚杯裝,仲有埋手抽,方便擕帶,可隨手飲 脆皮燒腩仔例牌,份量好多!肉質層次分明,肥瘦啱啱好,皮脆又唔會好油,又唔會太咸,送飯一流! 荔枝柴燒鵝飯,我見到已經流晒口水啦!千多隻鵝中挑選出最好的一百五十隻鵝乸,佢地只選鵝乸,精挑細選果然係好嘢!皮脆,內嫩,啖啖甘香。 食落好嫩,無羶味,有荔枝柴煙燻過有淡淡的柴香,加上鵝汁撈飯,停唔到口! 玫瑰豉油雞 ,雞夠嫩滑,而且仲食到雞鮮味,唔會比豉油汁蓋過晒! 港式奶茶,菜底濃,飲落似絲襪奶茶,夠香夠滑。阿爺涼茶雞骨草,一飲就知好足料入面有金錢草,雞骨草,溪皇草,羅漢果。一啲都唔甜,食咗咁多肥膩野飲佢就可以清肝排毒。
去開尖沙咀就去睇下新地標戲曲中心
原來嗰度開咗間「鼎尚棋哥燒鵝湯館」
裝修好特別,懷舊風情!

餐廳主打「靚湯」同「燒味」都係香港經典美食
燉湯仲可以外賣,有靚靚杯裝,仲有埋手抽,方便擕帶,可隨手飲

港式奶茶,菜底濃,飲落似絲襪奶茶,夠香夠滑。
平時IG自拍相居多,想轉型周圍搵多d新鮮感搵靚景影下,經過戲曲中心見到都幾多影靚相地方就停留咗係到影下相,喜愛戲曲文化更可以買票入內欣賞,影到攰或者欣賞完戲曲係戲曲中心都有地方醫肚。係G/F見到大大個鼎爺人型紙牌係門口就過去睇下,原來係以港式燒味為主開設的鼎尚棋哥燒鵝湯館店舖以七、八十年代懷舊裝潢設計,主打燉湯、燒鵝及多款燒味燉湯套餐。依盅椰皇燉嫩雞真係無得輸!原隻椰皇燉,清甜唔在講,入口感受到椰皇清水加雞肉味,好香甜好滋補,真材實料,真係要嚟試試!另外靚湯都可以外賣㗎,外賣杯設計特別,配外賣手抽,方便擕帶,隨時飲用係香港用荔枝柴煙燻燒鵝真係買少見少,Venus 都係第一次食,比起平日食開d燒鵝真係香脆可口好多!食落有淡淡荔枝木香味,最特別係皮脆肉嫩、入口即離,係平日食唔到口感套餐飯可轉湯瀨粉或米粉,所以桂香切雞就轉配湯瀨粉試下,雞肉嫩滑,皮薄油脂均勻,雞味十足平時比較少食脆皮燒腩仔,因為通常皮都唔脆,肉質又比較韌,今次食脆皮燒腩仔真係有脆皮,咬到卜卜聲,肉嫩脂肪比例完美,唔會成口脂肪感菜心都幾大碟㗎另外,餐廳仲有兩款外賣支裝飲品賣,有港式奶茶同阿爺涼茶,港式奶茶香滑濃郁,阿爺涼茶係雞

菜心都幾大碟㗎

另外,餐廳仲有兩款外賣支裝飲品賣,有港式奶茶同阿爺涼茶,港式奶茶香滑濃郁,阿爺涼茶係雞骨草口味,加入羅漢果清熱解毒

地址:九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心GF-05號舖
2019-11-01
2 分鐘 (堂食)
一直都有聽朋友講過話棋哥燒鵝好食,知道戲曲中心都開左間棋哥燒鵝仲要加埋有鼎爺的燉湯飲,所以就去試下。戲曲中心就係柯士甸站,一出就到,如果係佐敦站行過去都唔係好遠,大概10分鐘路程。餐廳的裝修都幾特別,除左有好中式的壁畫,也有算盤做裝飾,另外收銀位置像個百子櫃,什有中國特色!連餐牌都好特別!椰皇燉嫩雞,黎到呢度當然要試下鼎爺的燉湯,呢款燉湯非常之甜,原來用上了兩個椰皇水加椰子肉同埋雞一齊燉,所以好香椰子味,非常清甜!螺頭黨參五指毛桃燉湯,這款湯飲落好甘香,碗入面亦好足料,好耐冇飲過咁足料的燉湯!荔枝柴燒鵝飯,這裡的燒鵝皮非常脆,肉質嫩滑多油份,十分juicy!加上酸梅醬一齊食,能減去油膩感。桂香切雞瀨粉,除了食招牌燒鵝,這裡的雞也很有水準!我都有一段時間冇食過瀨粉啦,這裡的瀨粉湯底清甜而且唔油,瀨粉爽口。切雞肉質嫩滑而且好香雞味,十分出色!  脆皮燒腩仔,我一向都唔太喜歡食燒腩仔,但係呢度的燒腩仔竟然可以令我食到唔停口!豬皮非常鬆脆,唔會令人覺得好漏好油,肉質層次分明,唔會只係得肥膏,肉和肥膏的分配很平均,而且味道唔會好咸,非常惹味!外賣樽裝港式奶茶,這裡的奶茶味道剛剛好,茶的澀味和奶味
螺頭黨參五指毛桃燉湯
桂香切雞瀨粉
脆皮燒腩仔
外賣樽裝港式奶茶,這裡的奶茶味道剛剛好,茶的澀味和奶味岩岩好。
阿爺涼茶是雞骨草,雞骨草的味道較出面仿間飲到的苦,但苦度剛好,又不會過甜,證明涼茶真材實料!
最後因為食到好飽,外賣走個湯,估唔到他們的外賣湯杯非常貼心,像咖啡杯設計,可以一到行一到飲,仲有個手抽,方便拎住,唔怕燙親!
2019-11-01
桂香切雞瀨粉