📍大肚婆炒飯食得多瑤柱蛋白炒飯,比呢個名吸引左,一黎到已經聞到好香👍🏼有蝦、帶子、叉燒等等,幾好食~📍XO醬爆豬頸肉豬頸肉入味,但食到蔥爆炒味多過XO醬,不過好好食,如果係配白飯就真係一啖接一啖咁食,我地配炒飯食就分開兩啖個味唔會撈埋一齊😆😆📍黃金桂花蝦球外層滿滿嘅鹹蛋黃味,咬落去真係食得桂花味好特別🤩 桂花茶就飲過,桂花糕都食過,都試過桂花加入餸度食🤩無論係我地食前定後,門口都keep住有人排隊,真係好好生意!!
📍大肚婆炒飯

📍XO醬爆豬頸肉

📍黃金桂花蝦球

呢晚約左男朋友去旺角麥花臣場館睇concert❣️開show前搵下附近地方有咩好食~最後喺洗衣街留意到呢間【點心到 MIX·大排檔】,環境幾闊落,乾淨企理!睇到Menu價錢亦幾親民!所以就決定入去試下喇🤩❥ 金沙海鮮蛋白炒飯 $86好大碟既炒飯🥘當中有唔少蝦同魷魚,好足料!炒飯好夠穫氣,炒得香,又夠乾爽,食落粒粒分明!❥ 黑金流沙包 $10/1pc作為流沙包既忠實粉絲😂每次見到流沙包都必點!好開心係真•流沙包🤩做到流心效果🤪奶黃味好濃郁,趁機食一流!❥ 紅燒乳鴿 $55乳鴿大大隻,外皮香脆,一咬落去超多肉汁💥好惹味😋❥ 沙拉骨 $88份量好充足,超抵食👍🏻👍🏻有滿滿既沙律醬,味道酸酸甜甜好開胃!沙拉骨外皮有炸過,內裡肉質嫩滑,非常易咬,食落好juicy🤩撈埋飯食超正🍚
呢晚約左男朋友去旺角麥花臣場館睇concert❣️
開show前搵下附近地方有咩好食~
睇到Menu價錢亦幾親民!
所以就決定入去試下喇🤩

❥ 金沙海鮮蛋白炒飯 $86
好大碟既炒飯🥘
當中有唔少蝦同魷魚,好足料!
炒飯好夠穫氣,炒得香,又夠乾爽,食落粒粒分明!

❥ 黑金流沙包 $10/1pc
作為流沙包既忠實粉絲😂每次見到流沙包都必點!
好開心係真•流沙包🤩做到流心效果🤪
奶黃味好濃郁,趁機食一流!

❥ 紅燒乳鴿 $55
乳鴿大大隻,外皮香脆,一咬落去超多肉汁💥好惹味😋

❥ 沙拉骨 $88
份量好充足,超抵食👍🏻👍🏻
有滿滿既沙律醬,味道酸酸甜甜好開胃!
撈埋飯食超正🍚

2023-09-19
紅雨原因仔唔洗返學,我地就去歎下茶!今次揀咗係金雞廣場地下 嘅點心到mix大排檔 ,大概1:50 到就開始排隊,心諗無下午茶優惠都咁多人排隊嘅?等咗10分鐘就可以入坐,都可以接受👍🏻我地好多點心都想食,因為佢又有創新點心,又有懷舊點心,最後我地揀咗炭燒山楂鴨絲包:外脆內軟,食哂3個都唔會有好膩嘅感覺鮮蝦腐皮卷:外皮很脆,入面好多蝦,非常足料欖仁馬拉糕:甜咗少少,如果可以再鬆軟啲就更蜜汁叉燒包:仔的最愛,包包鬆軟,味道適中蝦餃(2粒):我同仔仔一人一粒,皮薄蝦夠大粒😋燒賣(2粒):有隻蝦係面,真材實料鵪鶉蛋燒賣:唔多酒樓有呢款點心,3粒大大粒,真係好正🤭全部點心到枱都熱辣辣,真係即叫即蒸👍🏻 仲有只收$5/茶位,非常實惠!

炭燒山楂鴨絲包:外脆內軟,食哂3個都唔會有好膩嘅感覺
鮮蝦腐皮卷:外皮很脆,入面好多蝦,非常足料
欖仁馬拉糕:甜咗少少,如果可以再鬆軟啲就更
蜜汁叉燒包:仔的最愛,包包鬆軟,味道適中
蝦餃(2粒):我同仔仔一人一粒,皮薄蝦夠大粒😋

蝦餃
燒賣
懷舊鵪鶉蛋燒賣
2023-09-14
10 分鐘 (堂食)
炭燒山楂鴨絲包
鮮蝦腐皮卷
欖仁馬拉糕
蜜汁叉燒包
蝦餃
燒賣
懷舊鵪鶉蛋燒賣
2023-09-21 70 瀏覽
👌🏻放工 OT 完超級肚餓,拉埋同事去附近呢間餐廳食晚飯,試過佢地既午市飲茶,晚市小菜真係第一次,試一試無妨 😇🔹 椒鹽鮮魷風味小炒~炒至淺黃近米色既鮮魷,外皮薄脆,炸粉並不厚,魷魚新鮮彈牙,點汁食會更好味 👍🏻🔸菜脯肉碎煎蛋家常菜系列~金黃泛油光既煎蛋,食既時候不時會咬到爽脆好嚼既菜脯,肉碎則平均分散係煎蛋中,整碟菜香口好送飯 👍🏻🔹楊枝甘露粒粒西米、柚子同芒果粒粒俱全,甜度適中,甘甜美味❗️🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸 點心到 MIX·大排檔 (旺角)📍旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖⏰ 星期一至日:07:00-00:00💸 全單 $ 238 / 2人
👌🏻

🔹 椒鹽鮮魷

🔸菜脯肉碎煎蛋

🔹楊枝甘露
粒粒西米、柚子同芒果粒粒俱全,甜度適中,甘甜美味❗️

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

點心到 MIX·大排檔 (旺角)
📍旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖

⏰ 星期一至日:07:00-00:00

💸 全單 $ 238 / 2人

2023-09-18
  • 楊枝甘露
2023-09-21 42 瀏覽
想飲茶吃獲氣中菜,這家不錯👍🏻 環境像酒樓熱鬧嘈吵,裝修新㯋,價格適中,店員服務態度好。我們點了三個菜: 麻辣雞煲濃郁的醬汁帶來了豐富的辣度,刺激味蕾。雞肉的鮮嫩和滋味與辣椒的火辣相互融合,十分惹味。煲內的湯汁豐富濃郁,用來送飯一絕😙麻婆豆腐豐富口感的經典川菜。口腐質地軟滑,入口即化。而醬汁為菜餚增添了一種麻辣的刺激感。豆腐與肉末的結合帶來了豐富的口感層次,加上豆瓣醬的鮮香和香蔥的清新,令口感更加豐富多樣😋龍門鴛鴦炒米粉配有一辣椒醬,给米粉带来独特的辣味和深厚的鲜味。米粉搭配猪肉丝、鲜虾和蔬菜,使得菜肴口感丰富多样。口感乾身,有咸鲜味道😍

麻辣雞煲

麻婆豆腐

龍門鴛鴦炒米粉
Book mark左呢間餐廳好耐,因為見到唔少食評話好味,加上價錢唔算貴,食物選擇多,當中更有Fusion野,啱哂中意試新野嘅我。老實講,平時GOOGLE評分無4,我係唔會食,但今次見呢間小店Openrice一面倒讚好,就比個機會佢,原來係個錯誤嘅決定😭。食左減肥餐3個星期,終於可以放縱一日,食番正常野,點知中哂伏!!! 😤嘥左我個咁難得嘅放縱機會😞一行四人,點左五樣野,本身仲諗住叫多個炒飯,好彩當時打算食到一半睇有幾飽再決定,如果唔係,又要夾硬食多一碟難食嘅野落肚😖。第一碟上枱----椒鹽鮮魷 $86呢個價錢嚟講,份量幾多😃,本身仲諗住好抵食,點知原來份量多先難頂…😅首先呢碟野溫度只係暖,唔係即炸出嚟;第二根本就唔係鮮魷,口感同味道都似水魷,得個爽字,完全無魷魚味!!!😢 第三好厚粉;第四炸蒜係淋喺面,無一齊炒過,所以無椒鹽、無蒜香、一定要點個淮鹽,因為成舊野都無味!!😤 呢個係我食過最難食嘅椒鹽鮮魷!!第二碟------黃金桂花蝦球 $108呢碟係人氣推介,在場有唔少人食緊,所以溫度係辣口嘅程度!!份量好多,有十幾粒大大嘅蝦球,而且賣相幾靚,又有少少桂花瓣,感覺有番D希望。😏食完之

第一碟上枱----
椒鹽鮮魷 $86

第二碟------
黃金桂花蝦球 $108
黃金桂花蝦球

呢碟係人氣推介,在場有唔少人食緊,所以溫度係辣口嘅程度!!
黃金桂花蝦球

食完之後,真係要讚下呢度嘅廚師😲點解十幾粒咁大嘅蝦仁,可以拿到得個爽字,完全無蝦味?? 就連鹽嘅調味都無,果下先犀利😒 完完全全係食緊一舊鹹蛋黃味嘅爽口炸物,油膩感極高,油到反胃。🤢

第三碟-----
英式芥末牛柳粒 $118
英式芥末牛柳粒

呢個又係人氣推介,經歷左前兩度菜,已經無任何期望😓
牛柳當然已經拿到完全無牛味,同埋好淋嘅口感啦,細嘗之下仲會食到少少鬆肉粉嘅味道添,建議大家點多D芥末醬嚟食,咁就可以蓋過怪味,同時亦要飲番多D水,因為真係好多味精😩。

第四碟------
深海墨汁海鮮麵 $98
深海墨汁海鮮麵

又係一度賣相吸引嘅食物,配料有海鮮味嘅帶子3粒、好難食嘅爽大蝦仁4隻、得個爽字嘅無味魷魚;麵係偏硬嘅扁意粉;墨汁唔腥,有落鹽調味,所以個麵食落比蝦同魷魚好。

冰鎮咕嚕肉 $88
冰鎮咕嚕肉

又又又係人氣推介,呢個餸係全晚最正常,份量亦係最少,肉得十幾粒,唔明點解巴西豬肉可以賣咁貴🤔。

當晚全場爆滿,更有外藉人士進膳,門外不時有客人等位;食物賣相吸引、選擇多;上菜快,職員又勤力;餐廳環境光猛、企理;一切硬件都唔差,可惜,食物真係強差人意,真係好難食😫😫,我地幾個番到屋企都不停飲水、話口渴。六個字評價呢間小店,「不可一,不可再」。

晚市收茶$5/位,無加一,接受電子付款。
2023-09-09
2023-09-19 65 瀏覽
🔖乾炒牛肉腸粉 HKD78一上菜就聞到好香炒牛河味,同乾炒牛河冇咩不同,特別之處係用豬腸粉嚟炒,每條腸粉都炒到有d燶邊,食落少少脆及有焦香,而且夠鑊氣,色香味俱全。🥰🔖冰鎮咕嚕肉 HKD88咕嚕肉炸得好香脆,份量好多,但每粒size唔算大,醬汁又甜甜酸酸,味道濃郁,好容易一粒接一粒咁食 食唔停。我仲要係配菜控 佢有勁多菠蘿 同 青椒 好加分😂👍🔖椒鹽九肚魚 HKD98 啲魚都好大舊,可以一舊慢慢食,炸得幾香,炸出黎嘅色澤唔錯,雖然有好多炸蒜粒粒,不過都係差左少少椒鹽味,食落味道則偏淡。
🔖乾炒牛肉腸粉 HKD78

🔖冰鎮咕嚕肉 HKD88

🔖椒鹽九肚魚 HKD98
2023-09-15 74 瀏覽
位於旺角洗衣街金雞廣場旁邊的《點心到MIX 大排檔》,上下午食點心,晚上食小菜,提供多元化的菜式。餐廳坐位頗多,光猛整潔,坐得舒適,服務員有禮,Order 了食物很快就送到,效率高。「紅燒乳鴿」$55乳鴿燒得皮脆肉嫩,而且不油膩,鴿肉味道恰到好處,也可因應自己的喜好蘸上豉油汁或椒鹽。「中式牛柳」$77大大片軟腍的牛柳配搭抗氧成分豐富的洋蔥,酸酸甜甜好下飯。「星洲炒米」$118咖喱粉和黃薑粉的香氣撲鼻,米粉爽口,配搭叉燒,再混合蝦仁、滑蛋、洋蔥、韭黃……美味的星洲炒米就呈現在眼前。

「紅燒乳鴿」$55

「中式牛柳」$77
大大片軟腍的牛柳配搭抗氧成分豐富的洋蔥,酸酸甜甜好下飯。

「星洲炒米」$118

2023-09-11
2023-09-14 74 瀏覽
夜晚想食下大排檔野🤪但夏天太熱唔想去傳統街邊果啲🥵見呢間好多人食於是就去試試😁不過始終都係街邊大排檔先夠入味都同鑊氣野食賣相吸引,但食落冇其他食評講到咁好味📍風沙雞(半隻)$138風沙雞🐔的確炸得啲皮非常脆,而且仲有大量炸蒜🧄但可惜佢唔夠入味,啲雞一定要夾住啲炸蒜先有咸香味,好彩肉質都叫鮮嫩📍椒盬鮮魷 $86椒盬鮮魷🦑炸得夠脆,但魷魚有啲韌,唔容易咬,而且一樣椒鹽味唔夠濃,食落好淡,要靠炸蒜一齊食先有味📍黑蒜螺片燉肉排湯 $45燉湯尚算濃味,而且都足料不過可能加左黑蒜,所以傳統燉湯啲味唔係好出。睇黎大排檔炒菜都係去返酒樓或者大排檔比較好🤣
夜晚想食下大排檔野🤪
但夏天太熱唔想去傳統街邊果啲🥵
見呢間好多人食於是就去試試😁
不過始終都係街邊大排檔先夠入味都同鑊氣
野食賣相吸引,但食落冇其他食評講到咁好味

📍風沙雞(半隻)$138

黑蒜螺片燉肉排湯

睇黎大排檔炒菜都係去返酒樓或者大排檔比較好🤣
2023-08-02
2023-09-13 77 瀏覽
都話過食點心唔洗一定去茶樓嘅。宜家有好多點心店,淨係食點心,一個人去食又得,四個人食又得。今次嚟到呢間點心到嘅分店,叫咗另一部分精選,基本上茶樓有嘅佢都有,而且仲有奶茶咖啡紅豆冰飲添。肚餓先叫個蒸飯,籠子金銀蒜海蝦飯,蒜香味十足,蝦味已經滲晒落去啲飯入邊,非常惹味。鍾意飲湯嘅朋友呢度啲燉湯其實都唔錯,飲咗個杏汁燉白肺,燉到出曬味,必飲。再叫咗幾個點心,黑松露菜苗餃,比較新派,清爽鮮甜。鵪鶉蛋燒賣,唔係度度有得食。鮮竹卷用咗豆漿去煮,清新唔油膩。如果喺屋企樓下有間咁嘅餐廳就好啦。

如果喺屋企樓下有間咁嘅餐廳就好啦。
2023-09-12
午餐
2023-09-13 67 瀏覽
今日同女朋友出開旺角,行街行到咁上下有啲肚餓,心血來潮想食點心,就入咗去呢間餐廳試下啲點心,下午茶嘅時間,我地喺排左5分鐘就入得去食喇🤩比起傳統酒樓,呢間點心到環境乾淨,而且空間闊落,餐廳俾咗卡位我哋,好好坐。每張檯有一壺茶,俾有個大碗俾我地清潔完餐具可以倒啲水落去,茶錢每位$5。我哋試咗蒸飯同點心,包括籠仔金銀蒜海蝦飯、原隻蝦燒賣(2粒)、黑松露菜苗餃、黑金流沙包、蜆蚧鯪魚球、濃湯鮮竹卷。籠仔金銀蒜海蝦飯$46開邊海蝦非常鮮甜,落左好多蒜,非常足料,粒粒飯都好入味,配埋豉油一流。原隻蝦燒賣(2粒)$17面頭有原隻鮮蝦,蝦肉都好彈牙,味道新鮮,仲可以揀要兩件定係四件,啱晒我哋,唔會太飽,可以試多幾樣點心。黑松露菜苗餃$30賣相吸引,點心非常精緻,鮮蝦配上黑松露,估唔到個味道咁夾。蜆蚧鯪魚球$28鯪魚肉新鮮,非常彈牙,配上蜆蚧,更能帶出鯪魚肉嘅鮮味。濃湯鮮竹卷$23個湯清甜,鮮竹卷爽口黑金流沙包$26黑金流沙包入面啲餡非常滑,甜度適中,放咗一陣先食都仲係好熱。呢間係一間非常有質素嘅點心餐廳,過嚟旺角又想食點心一定要試吓😍📍點心到 MIX·大排檔旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B

籠仔金銀蒜海蝦飯$46

原隻蝦燒賣(2粒)$17

黑松露菜苗餃$30
賣相吸引,點心非常精緻,鮮蝦配上黑松露,估唔到個味道咁夾。

蜆蚧鯪魚球$28
鯪魚肉新鮮,非常彈牙,配上蜆蚧,更能帶出鯪魚肉嘅鮮味。

濃湯鮮竹卷$23
個湯清甜,鮮竹卷爽口

黑金流沙包$26

📍點心到 MIX·大排檔
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
2023-09-13
5 分鐘 (堂食)
  • 黑金流沙包
【旺角新派大排檔|🤡卡通芋泥包晚市打卡必叫】嚟到呢間舖頭始終都想嗌個點心試吓😂晚餐就得包點,所以叫晒兩個包試吓~仲要提供埋手套勁貼心💗💗.🐨黑金流沙包 $10推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️流沙包熱辣辣撕開入邊有滿滿嘅鹹蛋黃流心🤩最緊要係佢用咗黑色做包皮,視覺好有衝擊感🤣好驚喜~.🐨卡通芋蓉包 $10推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️卡通包打卡一流📸唔知點解會不自覺咁樣望實左卡通包上面嗰個表情😑網上見到有唔同款勁QQ~味道方面,佢係芋蓉餡少少甜、好順滑~.🐨紅燒乳鴿 $55推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️小編見到每台都有叫咁滯,所以都叫咗🤪乳鴿炸到脆卜卜,肉質唔會好乾,而且醃得好入味~小編就鍾意點埋淮鹽食,令到鮮味更加提升😋.🐨沙嗲粉絲金菇牛肉煲 $88推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐⭐嚟到大排檔叫個煲食都好合理😙粉絲吸咗滿滿嘅沙嗲味,有少少辣椒好惹味~最重要係佢勁多牛,仲要唔係薄肥牛,係有超過十片牛肉片咁多!.🐨乾炒牛河 $78推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️非常有鑊氣,而係好足料,有好多片牛肉~唔會死鹹或者好油👍🏻👍🏻.⌫另收$5茶芥-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----點心到 MIX·大排檔📍地址:旺角洗衣街39-55號金雞廣

【旺角新派大排檔|🤡卡通芋泥包晚市打卡必叫】
🐨乾炒牛河 $78
推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️
⌫另收$5茶芥
點心到 MIX·大排檔
📍地址:旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$100-150
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
  • 黑金流沙包
  • 卡通芋蓉包
  • 沙嗲粉絲金菇牛肉煲
#搞串個pantry今次繼續係 #大排檔 系列🇭🇰,我哋嚟到 #旺角 。不過今次呢間係現代版嘅港式餐廳🌃,裝修行現代風,有點心🥟,又有小菜🔥。入到嚟已經聞到好香嘅小菜味,特別係咕嚕肉嘅酸甜開胃香味😆!呢度嘅茶位$5,白飯$12碗。🍖沙拉骨($85)呢個絕對係大排檔嘅名物😍!水果味嘅沙律醬🥗,包住入面肉嘅油膩感覺🍖,令到成件事更加邪惡,好送飯😋。而且入面仲有軟骨部份🦴,咬落嘅口感好得意。🍍冰鎮咕嚕肉($85)冰底係用筲箕裝住🧊,下面有接水嘅容器,所以食到最後都仍然好乾爽🥳。冰住嘅咕嚕肉本身已經炸到酥脆🐷,而家連外層嘅醬汁都凝固成多一層脆皮🥫,食落口感好正🤤!🧁榴槤雪媚娘($16/個)外皮又薄又煙靭🥠,入面係脹卜卜嘅忌廉🍨,仲有份量紮實嘅榴槤肉😍。咬開外皮,即刻有好香濃嘅榴槤味飄出嚟👃🏻,好有誠意,正呀。整體嚟講每碟餸嘅質素都唔錯😙,而且價錢一啲都唔會輸其他大排檔💰。就算連簡單嘅白飯💰,都煮得夠軟腍又有口感😆。
#搞串個pantry

🍖沙拉骨($85)

🍍冰鎮咕嚕肉($85)

🧁榴槤雪媚娘($16/個)

2023-09-05
2023-09-04 70 瀏覽
點心到mix·大排檔地址:旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖睇完波鞋人好肚餓,在附近搵間餐廳醫肚先,補充體力才有氣力做運動。紅燒乳鴿 $55醃得好入味,肉是滲了醬油香,肉質有咬口。飛天通菜煲 $82 好有鑊氣,個醬濃郁惹味,非常之下飯。沙拉骨 $88 炸過的排骨,再有一層沙律醬,酸味味沙律醬勁之開胃。叫個黑金流沙包$10做甜點,剛蒸起熱乎乎,超流心鹹蛋黃味餡唔洗加一同茶芥 ,超值。#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #yummy
點心到mix·大排檔

紅燒乳鴿 $55醃得好入味,肉是滲了醬油香,肉質有咬口。

飛天通菜煲 $82 好有鑊氣,個醬濃郁惹味,非常之下飯。

叫個黑金流沙包$10做甜點,剛蒸起熱乎乎,超流心鹹蛋黃味餡

唔洗加一同茶芥 ,超值。

#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #yummy
2023-09-04 63 瀏覽
人少少想食大排檔,去呢到就岩曬! 呢到晚市專做小炒,早餐同午餐仲可以食點心架。叫左人氣既冰鎮咕嚕肉,一上台已經見佢真係用冰塊咁上,咕嚕肉食落好脆口! 可能真係冰鎮既作用! 而且係無骨,所以食落都好方便。個醬酸酸甜甜好開胃,好想食番碗飯。啫啫豬潤雞煲一上台聞到都好香,仲要炸炸聲,襯熱食最正。雞件幾滑,D雞包住曬汁,好入味,仲有豬潤,唔會有奇怪內藏味。乾炒牛河好有鑊氣,牛肉片好好食,唔會咬唔開,最鐘意配埋辣椒醬咁食!