2023-11-23 50 瀏覽
呢間餐廳都真係幾特別,係日本人開又請咗啲香港嘅徒弟,佢嘅拉麵湯真係好濃,真係好食過豚王好多,另外如果你覺得唔夠嘅話可以叫多碗飯,然後將啲飯撈佢嗰啲湯,不過因為啲汁非常之濃嘅關係多數都唔使,提一提你,佢12點先開門。
2023-11-22 31 瀏覽
黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖這家日本拉麵店以其正宗的拉麵聞名,吸引了許多人的推薦。店內總是看到人們排隊等候,但如果你在5:45分去排隊,店家六點開門時就可以直接進去享用美食了。他們的11月期間限定菜品是和牛牛骨拉麵,售價為120元。這碗拉麵有三大塊經過輕輕火炙處理的和牛,帶點焦香,散發出豐富的脂肪香味,非常美味。湯底由牛骨熬製而成,清澈而不膩口。如果你覺得太油膩,可以加些清明和辣椒中和一下,非常推薦品嚐。此外,他們還有櫻海老沾麵(小碗價格為90元),你可以根據自己的喜好選擇麵的大小和冷熱口味。如果你是個麵食愛好者,一定要選擇大碗的沾麵,配上粗身的麵條,口感彈牙,份量十足。沾麵的汁料非常濃郁,中充滿了豚骨和櫻花蝦的鹹香味道。除了這些招牌拉麵,餐廳還提供大量的小食和飲料供你選擇。而且在11月期間限定優惠中,只要追蹤餐廳的官方Instagram帳號,你還可以獲得兩粒免費的章魚燒🐙。無論是和牛牛骨拉麵還是櫻海老沾麵,這家餐廳的拉麵絕對值得一試,讓你品嚐到道地的日本風味。但記得要提早去排隊,以免錯過正宗日本拉麵。
黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖

2023-11-20 34 瀏覽
點了限定的和牛牛骨湯拉麵🍜很清甜的湯底牛骨慢慢滲出的香濃感和牛很軟嫩滑口帶油脂甘美配了辣椒和青檸添了層次感但辣椒也真的蠻辣拉麵彈牙有嚼口配清湯很不錯與黑龍豚骨濃重風格很不一樣亦頗值得一嚐😋
點了限定的和牛牛骨湯拉麵🍜

2023-11-12
和牛牛骨湯拉麵
  • 和牛牛骨拉麵
2023-11-19 27 瀏覽
有間日本拉麵店 之前聽人介紹話好好食係由日本人開設嘅正宗拉麵店 自2014年已開業❣️去到時見到長長嘅人龍 一度猶疑等唔等最後決定任性一下排 大約排左半個鐘就入得場餐廳整體環境同氣氛都好有日本feel🏮只因店主係日本人 特意將正宗嘅風味帶比香港食客成個體驗都好似喺日本一樣呀🇯🇵******************************食物s:🍜和牛牛骨拉麵 ($175)見到期間限定餐牌有和牛拉麵 即刻試下配料方面 加咗玉子、紫菜、叉燒、洋蔥同蔥和牛薄切成片 油脂比例高 燒得好香口😍拉麵軟硬度揀咗基本 出到嚟啱啱好咬落都幾煙韌有口感 配搭多蔥好正喔😝🥢黑龍豚骨拉麵 ($127)呢款係佢哋嘅人氣招牌拉麵配料揀咗加玉子、紫菜同叉燒湯底極濃郁 已經偏向接近芡汁程度味道相對亦較濃 每條麵都入好掛汁原有嘅湯麵已經跟咗2塊叉燒 肉質唔算好肥 但燒得幾香口加配嘅紫菜相當索湯 非常入味 好正呢配麵可以揀辣度 愛辣人士可以挑戰下呢🍘章魚燒 (燒汁) ($30)突然好掛住日本嘅章魚燒於是又點下濃濃嘅燒汁 好有日本風味佢嘅章魚燒口感係相對紥實 唔係水汪汪果種 更加啱我口味❣️🍺SUNTORY 生啤+餃子 ($9

有間日本拉麵店 之前聽人介紹話好好食
係由日本人開設嘅正宗拉麵店 自2014年已開業❣️
去到時見到長長嘅人龍 一度猶疑等唔等
最後決定任性一下排 大約排左半個鐘就入得場
餐廳整體環境同氣氛都好有日本feel🏮

只因店主係日本人 特意將正宗嘅風味帶比香港食客
成個體驗都好似喺日本一樣呀🇯🇵

食物s:

🍜和牛牛骨拉麵 ($175)
見到期間限定餐牌有和牛拉麵 即刻試下

配料方面 加咗玉子、紫菜、叉燒、洋蔥同蔥
和牛薄切成片 油脂比例高 燒得好香口😍
拉麵軟硬度揀咗基本 出到嚟啱啱好
咬落都幾煙韌有口感 配搭多蔥好正喔😝

🥢黑龍豚骨拉麵 ($127)
呢款係佢哋嘅人氣招牌拉麵
配料揀咗加玉子、紫菜同叉燒
湯底極濃郁 已經偏向接近芡汁程度
味道相對亦較濃 每條麵都入好掛汁
原有嘅湯麵已經跟咗2塊叉燒
肉質唔算好肥 但燒得幾香口
加配嘅紫菜相當索湯 非常入味 好正
呢配麵可以揀辣度 愛辣人士可以挑戰下呢

🍘章魚燒 (燒汁) ($30)
突然好掛住日本嘅章魚燒於是又點下
濃濃嘅燒汁 好有日本風味
佢嘅章魚燒口感係相對紥實
唔係水汪汪果種 更加啱我口味❣️

🍺SUNTORY 生啤+餃子 ($90)
真係好似返咗日本咁 套餐價又幾抵食
餃子幾面都煎成金黃色 外脆而內

🧃ZERO ($15)

小結:

成個環境同用餐體驗都好有日本嘅感覺
拉麵湯底夠濃郁 好啱我哋口味🥰 值得一試
11月仲有限定優惠💝
Follow官方社交平台就可以有章魚燒2️⃣粒
30 分鐘 (堂食)
  • 和牛牛骨拉麵
  • 黑龍豚骨拉麵
2023-11-18 31 瀏覽
雖然餐廳都開咗多年,但星期六去到都唔少人排隊,人氣仍然keep住。好彩大概等左15分鐘左右入座。入去當然立即揀拉麵先啦!揀咗兩款拉麵、兩款嘅麵質都唔同。▶️黑龍豚骨拉麵🐷🍜$88湯底香濃,有少少Creamy口感。豚骨夠腍,鍾意佢啲紫菜同個湯底好夾。呢一個拉麵嘅麵質係較幼身爽口。▶️和牛牛骨拉麵🐮🍜$120呢個拉麵嘅湯底非常清甜,大有牛骨香😍和牛粉嫩,肉質好嫩好味。呢一款拉麵嘅麵質就較黑豚骨拉麵嘅粗身,口感煙韌。係兩種唔同嘅風味。另外糖心蛋煮得恰到好處。▶️小食小食叫咗三款,三款都幾好食🔸餃子🥟$40 ,煎餃子煎得夠香脆🔸炸雞🐔$30 用上雞髀肉,大大件,外脆內嫩,抵食🔸章魚燒🐙配燒汁$30 一份4粒,炸得香脆。

▶️黑龍豚骨拉麵🐷🍜$88

▶️和牛牛骨拉麵🐮🍜$120

▶️小食
小食叫咗三款,三款都幾好食
🔸餃子🥟$40 ,煎餃子煎得夠香脆

🔸炸雞🐔$30 用上雞髀肉,大大件,外脆內嫩,抵食

🔸章魚燒🐙配燒汁$30 一份4粒,炸得香脆。
2023-11-16 72 瀏覽
這間拉麵店來自日本沖繩那霸,由日本人開設,還原當地風味,於灣仔開業接近十年。小店環境充滿傳統和風,廚師吧枱能欣賞到製作過程,如置身日本拉麵店。菜式方面,多款湯底每日新鮮長時間熬製,包括拉麵、沾麵及飯真材實料,亦有多款小食,全部均即叫即製非常新鮮。11月限定優惠活動,惠顧任何拉麵和追蹤社交平台專頁,即送章魚燒兩粒。和牛牛骨拉麵 - $120期間限定的拉麵款。一片片和牛有著霜降般的油花,溶化出香甜的牛脂香如奶油般,細膩又醇厚;煙韌彈牙的麵條掛滿透明且香純的牛骨湯,濃厚卻有清爽的後韻,可再加入青檸及辣椒;半邊溏心蛋、紫菜及筍等配料。牛筋BLACK拉麵+叉燒 - $113同樣以牛湯為基底,柔嫩入味的叉燒不油不膩,入口即化又散發滷汁香氣;牛筋又軟又嫩富膠質,更有蔥、洋蔥、木耳及原隻溏心蛋,非常豐富。叉燒 +$15兩片厚切特別有口感。餃子 - $40香煎日式餃子底部帶焦脆,餃皮煙韌彈牙,包裹著油脂豐富的五花肉餡,柔嫩又充滿脂香。炸雞 - $30金黃酥脆的炸雞毫不油膩,雪白的雞肉嫩滑多汁,蘸上沙律醬減膩。可樂 - $15罐裝汽水,亦有生啤等提供。

和牛牛骨拉麵
和牛牛骨拉麵

和牛牛骨拉麵 - $120
牛筋BLACK拉麵+叉燒
牛筋BLACK拉麵+叉燒

牛筋BLACK拉麵+叉燒 - $113
叉燒

叉燒 +$15
兩片厚切特別有口感。
餃子

餃子 - $40
炸雞

炸雞 - $30
可樂

可樂 - $15
罐裝汽水,亦有生啤等提供。
2023-11-16
午餐
嚟至沖繩過江龍拉麵店-黑龍自從日本食過就一直好想再試,同朋友咁岩係灣仔就決定去回味一下拉麵嘅味道!餐廳裝修非常地道日本拉麵店,坐底用QR code order非常方便!拉麵就揀咗白雞鹽味拉麵,湯底極濃湯底,淡淡鹽味,清清地嘅感覺,個人極推薦! 雞肉以上雞髀為主,口感嫩滑!麵質可揀軟、硬,適合唔同人!另一碗就揀咗牛筋black拉麵,湯底係濃黑蒜湯,麵質係細麵 掛湯一流!牛筋軟嫩,較肥美,仲配温泉蛋真係好正!小食呢間都幾出色,特別係麻油炒味荀,口感爽,麻油味香,份量都幾多,另外,雞皮餃子同餃子都係即叫即整,香脆而唔油膩!整體:價錢都份量都CP值高,入面店員都講日本,真係好有去咗日本feel😆

2023-11-15 745 瀏覽
灣仔有好多拉麵店,當中一間係來自沖繩過江龍既人氣拉麵店拉麵店由日本人開,門面係以深黑木色小屋設計,加上大大個燈籠,充滿型格店內裝潢以日式拉麵小店為主,設有吧枱位及普通坐位,氛圍感令大家好似去左沖繩一樣餐牌主打正宗日本拉麵、沾麵及日式小食食物方面:和牛牛骨拉麵 : 期間限定口味,湯底係用牛骨熬製既清湯,味道清甜有牛肉味,薄切和牛肉質軟嫩有牛脂香氣,再配上半隻溏心蛋,簡單又美味既拉麵辣三枚肉沾麵 : 三枚肉即係五花腩,口感軟淋,麵底係比較粗身既拉麵,口感爽彈,再沾到味道帶辣既沾麵湯,拉麵掛曬汁,相當入味,而且沾麵可選熱食或冷食,相當細心雞皮餃子 : 以雞皮取代傳統餃子皮,炸到外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁,雞皮油香十足,餡料亦都好飽滿燒魷魚夜干 : 魷魚用薄鹽醃漬後,在室內陰乾一夜,鎖住魷魚的營養及風味,口感煙韌,再蘸少少有唐辛子沙律醬,更加惹味明太子細飯 : 明太子份量多,味道少少咸香,再加埋一隻溏心蛋一齊食,真係好食到不得了
灣仔有好多拉麵店,當中一間係來自沖繩過江龍既人氣拉麵店

餐牌主打正宗日本拉麵、沾麵及日式小食
食物方面:

2023-11-14
試過剝完智慧齒去食🥲因為先生好愛呢間拉麵🍜幾乎去親灣仔都會想去今次喺大家都冇病冇痛情況下可以盡情享受😆平時好多人排隊呢~~沾麵🍜 份量好多我叫小的都有200gram! HK$98牛筋 湯底濃郁 真材實料 補充骨膠原💕先生叫大的他吃得完🙀 HK$110櫻海老之麵 很多蝦 非常足料🦐另外加了一份筍😍😋 my favourite! HK$12每人都點了一份餃子(5隻)+ Suntory生啤 HK$90 / set滿足😋😋 爽🤤🤤Cheers🍻喜愛拉麵/沾麵🍜的要去👏🏻👏🏻2014年開業🎉 快10年了🎉日本人開設,味道正宗,係網民精選必食拉麵!而家只需follow黑龍拉麵社交平台,可獲2粒免費章魚燒🐙🐙 正不過我食完本身咁多野都飽了,所以話比大家知呢個11月限定優惠!
試過剝完智慧齒去食🥲
因為先生好愛呢間拉麵🍜
幾乎去親灣仔都會想去

今次喺大家都冇病冇痛情況下
可以盡情享受😆
平時好多人排隊呢~~
沾麵🍜 份量好多

滿足😋😋 爽🤤🤤
Cheers🍻
喜愛拉麵/沾麵🍜的要去👏🏻👏🏻
2014年開業🎉 快10年了🎉
日本人開設,味道正宗,係網民精選必食拉麵!

不過我食完本身咁多野都飽了,
所以話比大家知呢個11月限定優惠!
2023-11-05
  • 餃子
  • 牛筋black沾麵
  • 牛筋Black拉麵
2023-11-13 43 瀏覽
位於灣仔嘅「黑龍拉麵」,麵店貫徹一般的日本風格,簡約風格配以木材設計,麵店座位數量不多,入座後,店員立刻送上冰水🧊,好有去咗日本食拉麵嘅感覺。用QR code落單,可自選規格,選擇自己喜歡嘅配搭。🍜牛筋BLACK拉麵麵質選擇了基本,有蔥和洋蔥,一大碗熱辣辣嘅拉麵,牛湯香濃無比,喝一口暖湯入肚,暖胃又暖心。叉燒兩大片不油不膩,牛筋又軟又嫩,溏心蛋蛋黃的口感非常濕潤,但有甘醇的醬漬風味,加上拉麵非常掛汁,能同一時間感受到麵和湯汁。🍜櫻海老沾麵(小 200G)沾麵可以選熱食或凍食,我選了熱食,麵質富彈性,雖然是小的份量,但沾麵份量算多,櫻花蝦湯底被滿滿嘅櫻花蝦覆蓋住。雞皮餃子以雞皮取代傳統餃子皮,炸後外皮金黃酥脆,餡料飽滿,搭配啤酒或可樂非常邪惡。

用QR code落單,可自選規格,選擇自己喜歡嘅配搭。
🍜牛筋BLACK拉麵

🍜櫻海老沾麵(小 200G)

雞皮餃子
*✲゚*。 🍜灣仔高質人氣拉麵店🤤 日本人開設🎌
呢間正宗拉麵店2014年已經開業最近好多人推介 我成日經過都見排緊隊😳估唔到weekend都好多人食 不過我排左15分鐘左右就入得😆🍜 牛筋BLACK沾麵 (小$98 大$110)沾麵可以揀size 湯底凍/熱都ok♨️大嘅沾麵份量真係好多 男仔都一定夠飽🤣相比拉麵我更加鍾意粗身沾麵嘅口感😙湯底加左牛筋熬製 非常濃郁 入口有微微黑椒味😍重口味人士必試😈對我嚟講偏鹹左少少🤏🏻 不過加埋沾麵食係好正嘅 夠哂掛湯🤤🍜 和牛牛骨拉麵 ($120)呢碗係期間限定 好吸引湯底用左牛骨熬製 幾清甜👍🏻相比牛筋BLACK果碗 呢個清好多 冇咁稠身😝和牛好嫩 入口即溶😋🐙 章魚燒‼️11月限定優惠:Follow官方社交平台 就有2粒免費章魚燒🐙估唔到免費送嘅章魚燒都咁高質 外皮好香脆😍🥟 餃子 ($40/5隻)煎到金黃色 好味😆 另外仲有一款雞皮餃子 💁🏻‍♀️-📍 黑龍拉麵 @kokuryuramen_wanchai香港灣仔汕頭街29號地下SUN ~ THU12:00-15:00, 18:00-23:00FRI & SAT12:00-15:00, 18:00
*✲゚*。 🍜
灣仔高質人氣拉麵店🤤 日本人開設🎌

呢間正宗拉麵店2014年已經開業
最近好多人推介 我成日經過都見排緊隊😳

🍜 牛筋BLACK沾麵 (小$98 大$110)
沾麵可以揀size 湯底凍/熱都ok♨️
大嘅沾麵份量真係好多 男仔都一定夠飽🤣
相比拉麵我更加鍾意粗身沾麵嘅口感😙
湯底加左牛筋熬製 非常濃郁 入口有微微黑椒味😍
重口味人士必試😈
對我嚟講偏鹹左少少🤏🏻 不過加埋沾麵食係好正嘅 夠哂掛湯🤤

🍜 和牛牛骨拉麵 ($120)
呢碗係期間限定 好吸引
湯底用左牛骨熬製 幾清甜👍🏻
相比牛筋BLACK果碗 呢個清好多 冇咁稠身😝
和牛好嫩 入口即溶😋

🐙 章魚燒
‼️11月限定優惠:
Follow官方社交平台 就有2粒免費章魚燒🐙

估唔到免費送嘅章魚燒都咁高質 外皮好香脆😍

🥟 餃子 ($40/5隻)
煎到金黃色 好味😆 另外仲有一款雞皮餃子 💁🏻‍♀️
📍 黑龍拉麵 @kokuryuramen_wanchai
香港灣仔汕頭街29號地下

SUN ~ THU
12:00-15:00, 18:00-23:00

FRI & SAT
12:00-15:00, 18:00-00:00

2023-11-12 20 瀏覽
在網上搜尋到這家由日本人開設的店家🐉過去嘗試一下了🍜-【辣三枚肉沾麵】🌶️🍜 沾麵火辣麻辣,三枚肉鮮嫩焦香,配上彈牙的麵條和香辣的調味料,絕對是辣味愛好者的最愛!【黑龍豚骨拉麵】🐖🍜 湯頭濃郁,豚骨的香氣撲鼻而來,軟嫩的豬肉搭配蔥和洋蔥的調味,口感豐富,讓人欲罷不能!【牛筋飯】🐮🍚 牛筋飯肉質韌而有嚼勁,搭配軟糯的白飯,跟拉麵湯一起吃,每一口都能品味到濃郁的風味,是一道令人滿足的美食!【雞皮餃子】🐔🥟 雞皮餃子外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,每一口都是一種美味的享受,絕對是餃子愛好者不可錯過的美食!【餃子】🥟 餃子外皮薄而有彈性,內餡豐富,口感鮮嫩,搭配醬料一起享用,是一道經典的美食呢✨與上次去日本旅行已經過了兩個月🇯🇵在這裏品嚐到日本的味道,還是很推薦的

在網上搜尋到這家由日本人開設的店家🐉
過去嘗試一下了🍜

【辣三枚肉沾麵】🌶️🍜

【黑龍豚骨拉麵】🐖🍜

【牛筋飯】🐮🍚

【雞皮餃子】🐔🥟

【餃子】🥟

與上次去日本旅行已經過了兩個月🇯🇵
在這裏品嚐到日本的味道,還是很推薦的

呢日同朋友👩🏻‍🦰一齊喺灣仔諗住簡單快脆食啲嘢,喺車站附近嘅橫街行吓睇吓有乜選擇,行咗5分鐘,見到有呢間日本🇯🇵拉麵,朋友👩🏻‍🦰話不如試吓,咁我都鍾意食日本🇯🇵拉麵就當然唔反對啦🤣入到麵店見到有廚師同埋侍應講日文,都係日本人😁。叫咗 $120「和牛牛骨拉麵 Wagyu Beef Bone Ramen 和牛牛骨ラーメン」同埋 $88「白雞鹽味拉麵 Chicken Salt Soup Ramen 白トリ塩らーめん」,2個拉麵嘅 toppings 都係加咗 $12「玉子」同 $15「叉燒」🤩「牛骨拉麵🍜」嚟到就飲啖湯先,味道幾濃郁,真係有牛味😋;和牛薄切輕輕灼過仲有少少粉紅色,肉質好軟熟🤣;我跟住用日本人🇯🇵食拉麵🍜嘅slurping 吸啜方法,將麵條+湯+空氣一齊吸入口腔裏邊,真係幾好味,又真係幾爽🤩Toppings $12「玉子」同 $15「叉燒」分開上,不過我將佢哋加埋日本拉麵裏邊🤣朋友嘅「白雞鹽味拉麵」我都黐咗一啖湯嚟飲,幾濃郁、有雞味🤩;朋友都話好味😋$40「枝豆」:加少少鹽就已經簡單好食😋$15 Coke Zero :配濃味嘅拉麵🍜就當然係好夾啦🤣

$40「枝豆」:加少少鹽就已經簡單好食😋

黑龍2014年開業,由日本人開嘅正宗拉麵店✨期間限定 出邊好少見拉麵店有和牛食😍和牛牛骨拉麵 $120和牛有3大塊,輕輕火炙過,脂香十足,好好食啊🤤呢個牛骨湯底清清唔膩,十分推薦❤️呢款嘅拉麵唔係直身嗰隻,粗少少,口感比較彈牙😝牛筋BLACK拉麵 $98呢個拉麵入邊有牛筋🤩好腍好好食✨豚肉肥瘦適中,唔會好乾柴~成碗湯都好有骨膠原嘅感覺,呢個湯底比較重口味,拉麵掛湯力十足😝鍾意惹味啲嘅朋友啱晒😎黑龍叉燒飯(小) $88嚟呢度除咗食拉麵,呢個叉燒飯都不容忽視😍啲肉好似豬軟骨肉,肥瘦相間,好好食🤤燒汁章魚燒 $30章魚燒可以揀燒汁/鹽燒,即點即做,外脆內軟,超正🤤

黑龍2014年開業,由日本人開嘅正宗拉麵店✨
期間限定 出邊好少見拉麵店有和牛食😍

和牛牛骨拉麵 $120
呢款嘅拉麵唔係直身嗰隻,粗少少,口感比較彈牙😝

牛筋BLACK拉麵 $98
呢個拉麵入邊有牛筋🤩好腍好好食✨豚肉肥瘦適中,唔會好乾柴~

黑龍叉燒飯(小) $88

燒汁章魚燒 $30
章魚燒可以揀燒汁/鹽燒,即點即做,外脆內軟,超正🤤
2023-11-11 22 瀏覽
🐷🍜Kokuryu Pork Rib Ramen*2 (HKD88*2).There are lots of ramen resto in Wan Chai, and I saw ppl recommend this on Instagram. That's y I went here after listening to a talk with my colleague. .We both ordered Kokuryu Pork Rib Ramen. I got double spicy for the spiciness and firm for the texture of the noodle. Hence, the noodle was firm to the bite and chewy. The broth was thick and creamy, which made it stand out from normal shio broth. The pork belly was savoury but not fat as they used lean meat.

I got double spicy for the spiciness and firm for the texture of the noodle. Hence, the noodle was firm to the bite and chewy. The broth was thick and creamy, which made it stand out from normal shio broth. The pork belly was savoury but not fat as they used lean meat. A tasty combination with its on-point spiciness.
The resto's interior was well-organized and clean. A bit sad that they couldn't operate fully due to covid restrictions during that time.
Usually there is be a long queue, so better get there at 1200 sharp if one can.
Kokuryu Pork Rib Ramen
2022-11-10
10 分鐘 (堂食)
Kokuryu Pork Rib Ramen
  • 黑龍豚骨拉麵