又到月尾,和朋友到荔枝角覓食,發現了一家平價小店,很值得介紹給大家~我們點了:手工滷肉蝦捲便當 加選奉送飲品 及【優惠價】加配小吃便當比想像中的大😆滷肉碎鮮香,但是不會太過油膩~而且伴有酸菜、肉鬆、半隻鹵蛋🥚,全部撈均,風味十足!蝦捲有蝦味🦐,質感彈牙!值得一試(*ˉ︶ˉ*)慢烤雞腿芝士蛋吐司餐 加選奉送飲品 及【優惠價】加配小吃吐司內有厚切雞扒和流心蛋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)還有溶化了的芝士,非常邪惡,吃半份已經相當飽肚o(≧v≦)o小吃:花枝丸配淮鹽外酥內軟,煙韌彈牙,能夠吃到一粒粒的花枝,加上淮鹽吊味,鮮甜惹味,令人更想念台灣夜市! 甜不辣配酸辣醬炸得香脆,煙煙韌韌,配上酸辣醬甜甜酸酸微辣, 10分開胃!芋頭椰汁三色圓三色圓有齊芋圓、地瓜圓和紫薯圓! 口感Q彈軟糯!芋頭椰汁超香~味道濃郁,一試愛上!朋友點的是桂花烏龍茶,無糖,非常健康!能夠學到淡淡的桂花香氣。我點了了冬瓜茶,不會死甜(*ˉ︶ˉ*)口感清新!總括來說,性價比很不錯,我們吃得套餐生,整頓下來也不超過$250 ,相當抵食~地方大,採用先買單,後想食物的方式,相當方便!

我們點了:

手工滷肉蝦捲便當 加選奉送飲品 及【優惠價】加配小吃

慢烤雞腿芝士蛋吐司餐 加選奉送飲品 及【優惠價】加配小吃

小吃:花枝丸配淮鹽

甜不辣配酸辣醬
炸得香脆,煙煙韌韌,配上酸辣醬甜甜酸酸微辣, 10分開胃!

芋頭椰汁三色圓

【 充滿台灣風味。黑布小巷 】🍜成日聽朋友介紹荔枝角有好多美食,今日終於試到「黑布小巷」喇!估唔到工業區大廈都食到正宗台灣美食。⭐️安妮媽媽推薦菜式 :🍅番茄紅燒台式牛肉麵蕃茄湯底好濃好重蕃茄味,牛肉份量十足,炆得好腍好入味,麵條有咬口,食得好滿足!🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司吐司大大份十分足料,吐司烤得好脆,雞腿肉肥美又嫩滑,加上雙倍嘅芝士和半熟流心蛋,每一啖都係味覺享受!🍡芋頭椰汁三色圓有芋圓、地瓜圓和紫薯圓,都係全人手製作,口感煙靭Q彈,椰汁香濃,健康又好味!🍢花枝丸每粒都有滿滿的花枝粒粒,好彈牙,配淮鹽十分惹味可口。🍤蝦卷蝦味香濃,炸得外脆內軟,好香口。🥤最後飲番杯自家煲制冬瓜茶和桂花烏龍茶,十分清爽解膩。🍱黑布小巷地址 :荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
【 充滿台灣風味。黑布小巷 】

⭐️安妮媽媽推薦菜式 :
🍅番茄紅燒台式牛肉麵

🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司

🍡芋頭椰汁三色圓

🍢花枝丸
每粒都有滿滿的花枝粒粒,好彈牙,配淮鹽十分惹味可口。

🍤蝦卷
蝦味香濃,炸得外脆內軟,好香口。

🥤最後飲番杯自家煲制冬瓜茶和桂花烏龍茶,十分清爽解膩。

🍱黑布小巷
地址 :荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2023-10-31
2023-10-30 22 瀏覽
🥪🍛🌭🥠🧃🥤餐廳名: 黑布小巷地區: 荔枝角評語:慢烤雞腿蛋吐司 HK$55 - 雞排好滑 有半熟蛋 麵包脆身 切左一半咁上 有俾手套可以俾你用手食到又乾淨啲古早味手工滷肉飯 HK$48 - 比台灣既份量多 滷肉好夠油香黑布台式香腸 HK$28 - 兩大條台灣腸 皮十分脆 內餡有少少失望 質感OK 但肥肉比例多左少少 甜不辣 跟餐HK$28 - 甜不辣非常薄身 唔係台灣夜市果種 或者係炸得唔夠脆 普通水準 勝在甜辣醬好多桂花烏龍茶/桂花雪梨羅漢果茶 跟餐HK$5-8 - 正常發揮茶 桂花烏龍茶清香 羅漢果茶感覺幾足料結論: 星期六去餐廳都幾多人食 落單用QR code 可以信用卡/八達通/現金埋單幾方便 環境乾淨 唔算太嘈 上菜時全部一次過上哂 全部都熱辣辣 咁就可以一次過慢慢食
🥪🍛🌭🥠🧃🥤
餐廳名: 黑布小巷
地區: 荔枝角

評語:

2022-11-27
  • 慢烤雞腿蛋吐司
2023-10-29 35 瀏覽
🇹🇼平民台灣菜X流心吐司系列—▫️餐廳:黑布小巷 @hakpo_alley ▫️地點:全港有2️⃣間分店📍此為:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室(港鐵荔枝角站 D1 出口, 步行約1分鐘)▫️營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30▫️價錢:~$50+—美味:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.85🇹🇼價錢:💰💰💰+0.65💰—📍慢烤雞腿芝士蛋吐司價錢:$56分數:🥪🥪🥪🥪係必食❤️好大份,食完飽咗8-9成😁😁雞腿好滑,加埋芝士同蛋🥚juicy🧀🧀—📍台式肉蛋芝士吐司價錢:$56分數:🥪🥪🥪+0.9🥪豬肉比雞腿「鞋」d😁但有埋芝士同蛋都唔錯😁有兩塊豬肉勁厚身—小食方面📍台灣腸價錢:$28~2條分數:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.9🇹🇼燒得幾脆幾好食,仲幾厚肉—📍夜市蝦捲價錢:$38~3條分數:🦐🦐🦐🦐比想像中好食❤️蝦味幾香,外層有啲啲脆—📍 手工滷肉蝦捲便當價錢:$77分數:🍱🍱🍱+0.9🍱好大份🍱🍱仲有好多料🥰—📍 桂圓杞子玫瑰三色圓價錢:$38分數:🍡🍡🍡+0.85🍡都幾多芋圓🍡🍡幾大粒同煙韌—#好西 #黑布小巷 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #荔枝角 #夏天美食 #Hong
🇹🇼平民台灣菜X流心吐司系列

小食方面
📍台灣腸
價錢:$28~2條
分數:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.9🇹🇼
燒得幾脆幾好食,仲幾厚肉

📍夜市蝦捲
價錢:$38~3條
分數:🦐🦐🦐🦐
比想像中好食❤️蝦味幾香,外層有啲啲脆

📍 手工滷肉蝦捲便當
價錢:$77
分數:🍱🍱🍱+0.9🍱
好大份🍱🍱仲有好多料🥰

📍 桂圓杞子玫瑰三色圓
價錢:$38
分數:🍡🍡🍡+0.85🍡
都幾多芋圓🍡🍡幾大粒同煙韌

#好西 #黑布小巷 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #荔枝角 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #japan #Eeeeeats #foodphotography #foodporn #foodie #forkyeah #toast #egg #taiwanfood #instadaily#instafollowtrick #amy_in_lck #荔枝角美食 #taiwan🇹🇼
2023-10-29 252 瀏覽
話說上次同同事黎食過lunch之後, 覺得又好味又抵食, 所以今次就帶埋老婆黎等佢試下.餐廳都係喺荔枝角美食工廈內.掃枱面QR code落單同比錢, 野食好快就一次過送到.冬瓜茶本身就已經少甜實在太好, 凍凍的好清爽.台式香腸外皮脆脆的, 鹹鹹香香, 帶有少少既煙燻味。芝士蛋餅餅皮鬆軟, 包著半熔既芝士有拉絲既程度, 有芝士香味定唔濃烈, 食落口感軟綿綿的.紅燒牛肉麵既湯似再濃縮既羅宋湯, 有蕃茄既酸甜味和牛肉既鮮味, 而且啲牛煮到好腍超入味.慢烤雞腿芝士蛋吐司, 麵包外層少脆, 雞肉好嫩滑同有肉汁, 芝士味唔重, 半生熟蛋好似醬咁流哂蛋汁出黎.芋頭椰汁三色圓, 椰汁好有椰香味同有少少杰, 芋頭切到同芋圓差唔多大細, 而芋圓細細粒好彈牙.

餐廳都係喺荔枝角美食工廈內.

掃枱面QR code落單同比錢, 野食好快就一次過送到.

冬瓜茶本身就已經少甜實在太好, 凍凍的好清爽.
冬瓜茶

台式香腸外皮脆脆的, 鹹鹹香香, 帶有少少既煙燻味。
黑布台式香腸

蕃茄紅燒台式牛肉麵

2023-10-26
冬瓜茶
黑布台式香腸
蕃茄紅燒台式牛肉麵
2023-10-25 34 瀏覽
中午時間嚟到,好彩等咗5分鐘左右就有得入座。 叫咗碗蕃茄紅燒台式牛肉麵,都猶豫咗陣因為都成$88。個湯底幾濃味,材料方面有小棠菜、紅蘿蔔同白蘿蔔,兩者都好淋,滷蛋幾入味,仲有三四件牛肉,係牛肋肉嗰d部位嚟都幾淋,唔洗點用牙力,同埋好入味。 整體幾好食不過略嫌貴咗少少同埋湯底比較油。朋友叫咗手工滷肉雞扒便當 ($68),都幾多配料,除咗有醃菜同椰菜之餘,仲有紫菜肉鬆幾香撈飯一流,雞扒都夠酥脆,飯量比較多,朋友最後食唔哂。

2023-10-25
5 分鐘 (堂食)
2023-10-24 56 瀏覽
隱世工廈食堂,今天來荔枝角探店食物價錢雖不算便宜,但勝在份量足夠大份滷肉飯之類的都夠2個女生一起吃手工滷肉雞扒便當雞扒有兩大塊,食得出是即炸的,香脆可口,不會炸到太乾,雞肉還是嫩滑的,便當內有很多配料,酸菜,肉鬆,紫菜都比得很多,不手軟,配上滷肉,每啖口感都好豐富慢烤雞腿芝士蛋吐司招牌人氣,幾乎每人都會試,整體組合很夾,雞腿肉嫩滑多汁加上流心蛋味濃郁配上芝士很惹味桂花烏龍茶淡淡清新桂花香加上冷泡茶,不加糖自家製,很解膩
隱世工廈食堂,今天來荔枝角探店
食物價錢雖不算便宜,但勝在份量足夠大份
滷肉飯之類的都夠2個女生一起吃

桂花烏龍茶
淡淡清新桂花香加上冷泡茶,不加糖自家製,很解膩

黑布小巷是一家位於城市角落的小型餐廳,以其獨特的菜單和環境而聞名。我最近有幸造訪這家餐廳,並品嚐了他們的兩道招牌菜,包括芝士黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司和芝士火腿肉鬆蛋餅。首先,讓我們來談談芝士黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司。這道菜以其豐富的黑松露味道而聞名。一咬下去,你會立即感受到黑松露的香濃風味,它與芝士和焦糖洋蔥的結合營造出一種獨特的口感。蛋吐司本身鬆軟而多汁,完美地吸收了所有配料的風味。這道特別菜式絕對會滿足喜愛黑松露的食客,並為他們帶來驚喜的味覺體驗。唯一的小缺點是價格較高,這可能會限制一些預算有限的食客。接下來是芝士火腿肉鬆蛋餅。這道菜的味道主要集中在火腿肉鬆上。蛋餅本身鬆軟而口感豐富,但與其他配料相比,火腿肉鬆的味道稍顯突出。如果你是火腿肉鬆的愛好者,這道菜絕對會讓你愉快。然而,對於那些希望所有配料都能平衡並發揮作用的人來說,這道菜可能會稍嫌失望。此外,這道菜的氣味相對較重,可能會引起一些食客的注意。總體而言,黑布小巷是一家提供獨特菜單的餐廳,他們的芝士黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司絕對是值得一試的特色菜。這裡的氛圍舒適,適合與家人或朋友共享美食。然而,價格較高和部分菜品的味道突出

總體而言,黑布小巷是一家提供獨特菜單的餐廳,他們的芝士黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司絕對是值得一試的特色菜。這裡的氛圍舒適,適合與家人或朋友共享美食。然而,價格較高和部分菜品的味道突出可能會限制一些食客的選擇。如果你對黑松露和獨特菜式感興趣,那麼黑布小巷絕對值得一次造訪。
芝士黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司
2023-10-18 116 瀏覽
響香工嗰邊玩完workshop想搵嘢食,見到附近有呢間台灣餐廳就舂上去試下😆咁啱去到佢哋網絡出咗問題,佢哋好好有提醒我哋而家只可以收現金同埋要響cashier落單先安排我哋入去坐👍🏻1. 芝士火腿肉鬆蛋餅係台灣嘅味道呀🤤🤤🤤🤤疫情呢幾年無得去台灣,真係好掛住早餐店嘅蛋餅🥲呢份蛋餅勁足料,食咗第一舊就停唔到口!我女食到要同我爭食最後嗰舊😂😂2. 滷肉飯好多時出面食其他滷肉飯都係好多飯但唔夠肉,呢碗一啲都唔孤寒,啖啖飯都食再肉,如果再多啲汁更好3.台式肉蛋芝士吐司見佢係呢度嘅皇牌所以嗌嚟試下,一嚟到見到個流心蛋覺得好吸引,要好小心食先唔會滴到同圍都係😂😂 不過我略嫌入面個醬汁甜咗少少,但整體上係好食至於兩杯飲品:冬瓜茶&凍頂烏龍茶就一般般,味道比較淡

1. 芝士火腿肉鬆蛋餅

係台灣嘅味道呀🤤🤤🤤🤤

2. 滷肉飯
滷肉飯

3.台式肉蛋芝士吐司
台式肉蛋芝士吐司

至於兩杯飲品:冬瓜茶&凍頂烏龍茶就一般般,味道比較淡
2023-10-14
滷肉飯
台式肉蛋芝士吐司
2023-10-12 160 瀏覽
嚟得黑布小巷食嘢大家都係工廈員工一家親你懂的(✧≖‿≖)✧ 慢烤雞腿芝士蛋吐司($56)幻想下成個畫面都充滿住蛋液、芝士拉絲、咬落去爆出嚟嘅肉汁…. 🤤好喇返返嚟!大約將你ff嘅畫面打返個八折本豬實測好大力撳落去都冇嘢流出嚟🤏🏻不過fair啲講可能打直拎住就會有嗰個畫面嘅🥪味道方面,個雞扒嘅醃料好特別🐔有種甜辣味,有少少泡菜味粉嘅感覺但只係一種感覺,唔食得辣都唔驚的而且肉嘅份量好多好抵芝士用咗黃同白兩種🧀份量亦都好夠多到食哂個包都仲有芝士剩keke最後就係炒蛋🍳炒蛋就偏少唔係啖啖都有另外要大讚餐廳好細心有提供一對手套唔使驚整污糟🧤仲有毒L位一個人嚟唔使搭枱👉🏻👈🏻
嚟得黑布小巷食嘢
大家都係工廈員工一家親
你懂的(✧≖‿≖)

✧ 慢烤雞腿芝士蛋吐司($56)
好喇返返嚟!
大約將你ff嘅畫面打返個八折
本豬實測好大力撳落去都冇嘢流出嚟🤏🏻
不過fair啲講可能打直拎住就會有嗰個畫面嘅🥪

慢烤雞腿芝士蛋吐司

味道方面,個雞扒嘅醃料好特別🐔
有種甜辣味,有少少泡菜味粉嘅感覺
但只係一種感覺,唔食得辣都唔驚的
而且肉嘅份量好多好抵

有提供一對手套唔使驚整污糟🧤
仲有毒L位一個人嚟唔使搭枱👉🏻👈🏻
2023-10-04
慢烤雞腿芝士蛋吐司
喺openrice上面見到咁多like, 見D食物圖片都幾靚,所以第一次嘗試,吾知係咪多人惠顧,外賣自取漏咗一款食物,幾日都無回覆,服務差,叫咗幾款食物,但食物質素一般,無食評講到咁好,吾知點解有咁多like, 食物味道都係一般,已過咗幾日,到現在都未有任何回覆處理漏咗嘅食物,其實如要回覆應該可以好快,但不知道點解等咗幾日都無任何回覆,所以對呢間餐廳服務非常失望,同埋吾知等到何時先回覆🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁
外賣自取
其實唔係第一次幫襯,不過呢一次真係失望之中嘅失望。可能你哋會話你明知佢哋多人架啦,預咗要等耐啲!但你想像下你食lunch得一個鐘,等佢上菜都要超過30分鐘嘅時候,唔知大家又點睇呢😂 當日12:12完成落單同付款,最後超過30分鐘先至上菜(我哋唔係唯一一枱要等咁耐,係有5-6成嘅客人我見都係等勁耐) 途中等咗20分鐘有催過一次單,然後店員表示單比較多所以要等耐啲,但其實店入面仲有唔少吉位。。。佢哋大部分都係處理緊外賣單,如果大家趕時間千祈唔好堂食🙃 唔係嘅話你等住遲到都得🫣 然後上左菜之後,吐司同蛋餅居然都唔係熱嘅🤯 有種整完放咗幾分鐘先比你嘅感覺🤨 定佢哋知我哋等得耐所以好貼心比個易入口嘅溫度大家?😂 Anyway我諗我唔會再堂食,外賣就可以考慮下嘅🤭
2023-10-06
  • 黑糖紅棗薑三色圓
2023-10-03 68 瀏覽
📍 黑布小巷(荔枝角)日日番工,未去到台灣,但又好掛住台灣嘅美食,今日就黎過位於工業區既大廈食正宗台灣午餐🥣環境企理,唔會有壓迫感~舒服嘅感覺😍🔸 台式肉蛋吐司其實料都被上面起司 淹沒了,雙倍起司就是過癮啦,吐司被窯烤到澎澎變超脆的 +半熟流心蛋、瀑布芝士、望落好膩,但愈食愈好食🤤吐司有3款餡料可以選擇,我就揀左優質穀飼豬扒,肉質鬆化,爆肉汁👍🔸 桂園杞子玫瑰三色圓芋圓軟彈帶嚼感仲有芋香味滲出,煙靭得黎好過癮,配埋養生既杞子,玫瑰味好特岀,唔會比芋圓掩蓋,色彩繽紛~🔸 手工滷肉蝦捲便當蝦捲外皮酥脆,蝦肉彈脆,搭配肉鬆,酸菜,椰菜碎餡料,風味口感很涮嘴。白飯配滷肉係絕配嘅配搭,滷肉雖然都是偏肥的部位,但一點也不膩,入口即化~🔸 花枝丸- 配准鹽好吃紮實有料的花枝丸配准鹽,好好食😋🔸 自家煲制冬瓜茶(少甜)消暑解膩嘅冬瓜茶,店主每日自家煲,新鮮清甜,清熱,食完飯飲一杯,爽😊🔸 桂花烏龍茶清爽嘅烏龍茶,帶點花香,茶底比較濃郁,店主選用台灣茶菜,8小時低濕冷泡,正👍

📍 黑布小巷(荔枝角)

🔸 台式肉蛋吐司

🔸 桂園杞子玫瑰三色圓

🔸 手工滷肉蝦捲便當

🔸 花枝丸- 配准鹽
好吃紮實有料的花枝丸配准鹽,好好食😋

🔸 自家煲制冬瓜茶(少甜)

🔸 桂花烏龍茶

2023-09-29 109 瀏覽
曾經返過荔枝角嘅我想回味一下佢地嘅味道簡直係廉價之選🤩佢地出現完全係窮人恩物樣樣大大份 保證你食飽飽🥰💕❣️慢烤雞腿蛋吐司 $49叫吐司必定會跟手套🧤食每一啖蛋黃汁都流出嚟🥚吐司大大份🥪料又足 佢地嘅一份等於出面嘅兩份雞腿肉肥美 🐥有肉地❣️手工滷肉雞扒便當 $68雞扒會分開上 熱辣辣🔥外皮脆身 入口juicy又嫩滑滷肉肥瘦好適中🐷🐷配料多多 成個便當夠曬香口❣️芝士蛋餅 $35蛋餅皮皮薄 夠煙韌夠軟熟😍就算影左一陣相📷芝士都仲係會出現拉絲足料蛋餅~每舊每啖都係實的的❣️花枝丸配麻辣鬼椒粉 跟餐價$28花枝丸咬口彈牙😎😎食完一粒終於明白點解會個名叫麻辣鬼椒粉辣味會係後勁出現🌶️而辣嘅程度都真係幾辣下如果鍾意食辣 唔會放過叫花枝丸🔥❣️凍頂烏龍茶 跟餐價$12❣️桂花烏龍茶 跟餐價$12佢地嘅烏龍茶係用左8小時低溫冷泡⏳亦係選用左台灣茶葉而成飲落清新 feel到係0️⃣甜度桂花烏龍帶有陣陣淡淡桂花香味🌼❣️黑糖紅棗薑三色圓 $38佢地嘅芋圓係女人必食👧🏻幾款唔同口味 但都係養生好選擇而三色分別係:⭐芋頭⭐蕃薯⭐紫薯粒粒芋圓煙韌 有咬口雖然薑味會相對比較重 但食落係可接受🫚
曾經返過荔枝角嘅我想回味一下佢地嘅味道

慢烤雞腿蛋吐司
花枝丸配麻辣鬼椒粉
黑糖紅棗薑三色圓
2023-09-29 55 瀏覽
之前就一路睇到好多YouTuber去打卡呢間嘅芝士吐司🍞今次終於抽時間過來食😋位置就係荔枝角B出口,好易搵。鋪面都大,坐落去都舒適,檯面有QR code掃碼落單。🧀🍞麻辣鬼椒雞腿芝士吐司超級好食,而且份量都好足夠,入邊放咗勁多嘅芝士,雞腿肉都好大塊,雖然係有鬼椒調味,但都不會好辣,值得一試。🍅番茄紅燒台式牛肉麵牛肉係大大舊嘅,煮的好惹味,仲有埋一隻滷蛋。想講個面底都唔差,寬麵筋到。主食追加小食$28/份:蝦餅+鬼椒花枝丸🔥🔥重點提醒!呢個鬼椒花枝丸勁刺激,係同吐司完全唔同辣度,撒咗鬼椒粉嘅花枝丸第一啖入嘴,辣味就已經開始係口腔翻滾,所以唔食得辣嘅朋友仔避開啦飲品:桂花烏龍茶+冬瓜茶兩杯茶都唔錯,而且都係自己煲製,冇添加防腐劑,飲都飲的健康🥰🥰糖水:芋頭椰汁三色圓好有古早味嘅糖水,椰汁🥥好濃醇,芋圓都食的出係手工製作,真係添加咗芋頭、蕃薯🍠,好用心

🧀🍞麻辣鬼椒雞腿芝士吐司

🍅番茄紅燒台式牛肉麵