2024-06-13 61 瀏覽
今日好想食返餐好嘅,於是就揀咗荔枝角嘅工業大廈裡面嘅黑布小巷。乾淨同整齊嘅環境就 真係令人覺得好舒服,而且簡單得來,設計亦好好,座位都好舒服💖手工滷肉雞翼便當,傳統台式做法成功將雞翼味道提升到一個新高度。自家配製滷水汁嘅豬腩肉,味道均勻滲透到每吓雞翼入邊,刺激到我讚口連連。💕古早味冬瓜茶,清甜冬瓜味 好好飲!清涼解渴,真係古早味嘅最佳寫照。💞桂花雪梨羅漢果茶,熱飲冷飲總要有一款。雪梨嘅甜,桂花嘅香,羅漢果嘅清,三種味道一口氣交疊,令人一試難忘。💖台式肉蛋芝士吐司,要稱讚一番。 呢度嘅食材真係冇得輸!美國大草原穀飼豬扒,都用心煎至金黃,之後放上香濃芝士,個味道,令人百吃不厭。💕至於夜市蝦捲,更是一絕。每一塊蝦捲都係手工製作,外皮炸得香脆,入面嘅蝦焗得剛剛好,香口得黎又唔會太油,媽媽食得笑容滿面。選擇黑布小巷真係好冇錯,每道菜都煮得恰到好處,味道又地道。
選擇黑布小巷真係好冇錯,每道菜都煮得恰到好處,味道又地道。
上網見到連串好評,已經令我好是期待,今日就帶著大家嘅期望,落黑布小巷試吓佢哋嘅午餐啦!!🤗🌟古早味冬瓜茶🌟首先就最愛佢哋嘅古早味冬瓜茶,清口消暑,真香! 冬瓜很溶,甜度低,整個人升起嚟啦!💯🌟桂花烏龍茶🌟再點杯桂花烏龍茶,有種山水畫一樣嘅清新感覺,桂花香氣伴隨烏龍茶入口,個人覺得好比單飲仲健康,佢嘅香氣夠濃郁,真不虧為名茶。🌟麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司🌟麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司,先鹹再辣,又撻脆又香軟, 再加埋自家秘製醬汁,一入口,軟嫩嘅雞肉和慢烤嘅香氣就四溢出嚟,真系一絕!💯🌟黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司🌟再試試黑松露焦糖洋蔥大啡菇芝士蛋吐司。 呢個菜算係晚餐一大驚喜。黑松露重香,洋蔥和大啡菇嘅綜合口感超滿足! 👍🌟大大塊甜不辣🌟大大塊甜不辣, crispy crispy 架!真系术語上嘅""黄金配比""。配埋一旁嘅酸辣醬,驚喜滋味,口感豐富,好食到爆! 😋🌟花枝丸🌟花枝丸係另一個必試之選,配埋特製醃鹽和湯粉,口感濃郁, 花枝丸很滑,帶有花枝的甜味,再配上粉鹽的口感,真的非常符合胃口,我下次再黎一定仲要食呢個!🔸環境:9/10🔸食物質素:9/10🔸服務:8.5/10🔸整體評價:9/10黑
黑布小巷,一間帶有台灣風情嘅餐廳,餐牌上每一樣食物都經過精心烹制,味道唔輸台灣於地道美食。喺店內用餐覺得好似置身台灣小鎮,對於想體驗台灣風情嘅你,絕對一試㗎!
2024-06-13 48 瀏覽
黑布小巷,一間位於荔枝角的台灣菜餐廳,環境充滿台灣小吃攤嘅風味,先係視覺享受,後係味蕾體驗。環境:✔️✔️✔️✔️✔️台式餐館的特別氣氛,坐低就仿佛置身於台灣小食店一樣。大大塊甜不辣,口感外脆裡嫩,配上地道嘅酸辣醬,一試愛上! 😋。飛驒牛芝士蛋吐司,豪華配搭,飛驒牛肉肉味好香, 而且好腍,好多汁,細膩及芝士蛋嘅濃郁,太美妙喇,一定要分享俾大家知😝。食物:✔️✔️✔️✔️✔️我個人好鍾意佢哋嘅甜品,就係嘅芋頭椰汁三色圓(凍),大家期待已久嘅甜點!新鮮做嘅芋圓,配上椰漿, 甜到啱啱好,而且芋圓好好食,好彈牙,一啲都唔會覺得好硬,食極都唔夠嘅感覺服務:✔️✔️✔️✔️服務員細心服務, 而且招呼都好好, 又有笑容我哋成班人食得好開心,黑布小巷嘅滋味會製造一種獨特嘅回憶。
環境:✔️✔️✔️✔️✔️
台式餐館的特別氣氛,坐低就仿佛置身於台灣小食店一樣。
食物:✔️✔️✔️✔️✔️
服務:✔️✔️✔️✔️
服務員細心服務, 而且招呼都好好, 又有笑容
我哋成班人食得好開心,黑布小巷嘅滋味會製造一種獨特嘅回憶。
2024-06-12 654 瀏覽
約咗朋友喺荔枝角見面, 朋友介紹咗呢間位處工廠大廈入面食台灣嘢嘅店。 時間某週六下午去到, 竟然見店外有人等位。 心諗應該無去錯地方值得試吓。看過餐牌後, 未見有什麽驚喜食物, 食物款式上大都可以在外面台式食店食得到。 㸃了古早味手工滷肉飯, 芝士火腿肉鬆蛋餅,慢烤雞腿芝士蛋吐司, 黑糖红棗薑三色圓。各款食物分量都算大,食材配料幾足, 除咗三色圆糖水,略嫌薑味唔夠,芋圓份量過少外,各樣食物味道上中規中矩, 没有失望, 亦没有帶來驚喜。 價錢上在工廠大厦樓上舖來講尚算合理。

古早味手工滷肉飯

慢烤雞腿芝士蛋吐司

芝士火腿肉鬆蛋餅

黑糖紅棗薑三色圓

慢烤雞腿芝士蛋吐司
芝士火腿肉鬆蛋餅
2024-06-10 67 瀏覽
🎪 黑布小巷 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室🌟慢烤雞腿蛋吐司 $89✨甜不辣✨凍頂烏龍茶邪惡既蛋吐司🍞金黃酥脆的吐司表層,配搭雞肉柔軟的質感,每咬一啖仲配有流心蛋液和芝士🧀加上慢煮的關係,雞肉🍗較軟嫩多汁,店員俾埋濕紙巾,不怕吃相太醜~甜不辣超級大片,圓形的,有三大片~煙煙韌韌的😋🌟手工滷肉蝦卷便當 $84✨桂花雪梨羅漢果茶有驚喜☝️蝦卷外層酥脆,內餡飽滿,蝦肉鮮甜彈牙,配搭滷肉,加埋配菜,好有飽足感😝要讚賞它的飲品,不加糖,不加防腐劑,清肺潤喉,止咳化痰🏅正!🌟芝士蛋餅$34濃郁嘅芝士餡料,配搭金黃酥脆嘅餅皮,好吃😋感覺亦不油膩👍🌟桂圓杞子玫瑰三色圓 $38糖水都一樣岀色🙈真材實料🏅糖水都做到養生的效果😀推介!
🎪 黑布小巷 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室

🌟慢烤雞腿蛋吐司 $89
✨甜不辣
✨凍頂烏龍茶

🌟手工滷肉蝦卷便當 $84
✨桂花雪梨羅漢果茶

🌟芝士蛋餅$34
濃郁嘅芝士餡料,配搭金黃酥脆嘅餅皮,好吃😋感覺亦不油膩👍

🌟桂圓杞子玫瑰三色圓 $38
糖水都一樣岀色🙈真材實料🏅糖水都做到養生的效果😀推介!
2024-06-10 59 瀏覽
𝕃𝕒𝕚 ℂ𝕙𝕚 𝕂𝕠𝕜 荔枝角 • 黑布小巷🇹🇼📍荔枝角長沙灣道𝟠𝟠𝟛號億利工業中心𝟜樓𝟜𝟘𝟝室::::::::::::::::::::::::::::::🥪台式肉蛋芝士吐司 $53烘烤過的酥脆吐司夾著兩塊美國大草原穀飼豬扒、香濃的半熟日本流心蛋,配上芝士及秘製酸甜醬汁,是典型的台式早餐味道!🍝蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88蕃茄湯湯頭鮮甜,蘿蔔及牛肋條紅燒得軟爛入味,滷蛋配上有嚼頭的麵條,十分足料。🗞️芝士火腿肉鬆蛋餅 $42傳統台式做法的香煎蛋餅,餡料豐富,火腿、肉鬆、芝士與雞蛋,入口鬆香惹味。🟠炸花枝丸 $28口感彈牙,配麻辣鬼椒粉。🍹桂花雪梨羅漢果茶 $15養生推薦,百分百自家煲製,無添加糖及防腐劑,清肺潤喉,止咳化痰。
𝕃𝕒𝕚 ℂ𝕙𝕚 𝕂𝕠𝕜 荔枝角 • 黑布小巷🇹🇼
📍荔枝角長沙灣道𝟠𝟠𝟛號億利工業中心𝟜樓𝟜𝟘𝟝室
🥪台式肉蛋芝士吐司 $53

🍝蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88

🗞️芝士火腿肉鬆蛋餅 $42

🟠炸花枝丸 $28
口感彈牙,配麻辣鬼椒粉。

🍹桂花雪梨羅漢果茶 $15
•雞腿芝士流心蛋吐司 $68 (⭐️9/10)好後悔沒叫多個吐司食🥹❤️因為實在太好食ㅋㅋㅋ雞腿好juicy🍗吐司外脆內軟,流心蛋煎得好perfect,完美流心🍳加上超多芝士🧀所有野都好match,好好食哦(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)•手工滷肉蝦卷便當 $68 (⭐️6.5/10)個便當好豐富,有蝦卷、滷肉、滷蛋、椰菜、酸菜、粉絲、粟米,味道正常•甜不辣 (跟餐) $28 (⭐️6/10)同仿間甜不辣好唔同,佢係偏簿身,所以食落特別脆~•芋頭椰汁三色圓 $46 (⭐️6.5/10)成碗份量超多,芋圓好煙韌🍠,好似仙芋仙嗰啲咁,椰汁唔會太甜,唔錯唔錯👌🏻•桂花雪梨羅漢果茶 $15 / 凍頂烏龍茶 $12 (跟餐) 📍黑布小巷 ▫️荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室▫️大角咀大全街58號地舖
•雞腿芝士流心蛋吐司 $68 (⭐️9/10)
•手工滷肉蝦卷便當 $68 (⭐️6.5/10)
•甜不辣 (跟餐) $28 (⭐️6/10)
同仿間甜不辣好唔同,佢係偏簿身,所以食落特別脆~

•芋頭椰汁三色圓 $46 (⭐️6.5/10)

📍黑布小巷
▫️荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
▫️大角咀大全街58號地舖

• 慢烤雞腿芝士蛋吐司
2024-06-06 39 瀏覽
今日一試黑布小巷餐廳確實讓我難以忘懷,完全滿足咗我對美食嘅期待🙌。講講嗰兩個滋味豐富嘅🍳蛋餅 - 芝士蛋餅同芝士吞拿魚粟米蛋餅。每一口都充滿咗芝士與自家製醬汁嘅美妙味道, 如果鍾意漏心芝士嘅人一定會好鍾意🥰。 吞拿魚嘅香味非常豐富,而且好足料。黑布台式香腸💕。呢個香腸肯定會讓你愛上, 完全係爆汁,一定會讓你忍不住一試再試👅。再配合個味道醇厚嘅花枝丸,實在係太誘人咗🤤。|👉🏻👉🏻👉🏻古早味冬瓜茶同凍頂烏龍茶,其中嘅甘甜與清香都有種讓人驚艷嘅感覺。特別係個冬瓜茶,獨特嘅甜味好啱食完台灣嘢飲。凍頂烏龍茶係一種品味,從口中嘅味覺到喉頭的餘香,都令人百嚐不厭😚。每一口食物都充滿咗情感同溫度,都係喺用心烘焙與烹煮中誕生嘅。
🍽️🍽️ 荔枝角,充滿著工業風的地方,藏著一間餐廳讓我驚喜。台那就是「黑布小巷」,我們來看看這個我心目中的隱藏版美食寶藏吧! 😉🍚【【古早味手工滷肉飯】】🍜這道菜亮相的一刻,那濃濃的肉香就已經讓我胃口大開了!自家製滷水汁煮的豬腩肉,肉質軟綿,甚至可以說是入口即化。😋😋🍵【【古早味冬瓜茶】】清新的冬瓜茶,簡單而不過分甜膩。它帶走了口中的油膩,一飲而盡,輕松帶來了一絲清涼。👍👍然後再來看一下我最愛的「桂花烏龍茶」,這杯茶的風味豐富,並且帶有一絲桂花的芬芳。嘗一口,回味無窮。😍😍🍳【【芝士蛋餅】】這款傳統台灣蛋餅,和一般的不同,裡面加了豐富的芝士,搭配自家製醬汁,味道就係冇得彈!【【黑布台式香腸】】這令人懷念的台灣美食,配上特製的醬汁,烤的恰到好處👌👌🍤【【夜市蝦捲】】新鮮的蝦仁鮮嫩多汁,咬一口夜市蝦捲,讓我感覺好像又回到了台灣的夜市。那個一品嘗就能讓人難以忘懷的滋味。🎉🎉我總覺得「黑布小巷」是藏在荔枝角的一個美食秘境🥳🥳🥳
我總覺得「黑布小巷」是藏在荔枝角的一個美食秘境🥳🥳🥳
2024-06-01 87 瀏覽
見到黑布出咗好多新品,今日去開荔枝角就決定黎試一試佢!慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56我對佢哋嘅吐司不嬲都係念念不忘🤣🤣黎到見到啲瀑布芝士同流心蛋已經覺得好吸引!😍😍加埋佢哋甜甜地嘅秘製醬汁係屋企真係整唔到佢哋陣味🥹蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88蕃茄味幾濃郁,好開胃~牛肋條炆到好腍,牛肉味都好重,啲蘿蔔配料都好入味,麵條好有咬口,軟硬適中!估唔到又唔錯!手工滷肉雞翼炸得好香脆,不過比較細隻同埋唔算好juicy~
見到黑布出咗好多新品,今日去開荔枝角就決定黎試一試佢!
慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

蕃茄紅燒台式牛肉麵 $88

手工滷肉雞翼炸得好香脆,不過比較細隻同埋唔算好juicy~

2024-05-27 36 瀏覽
第一次來黑布小巷! 我同朋友都係食得好開心👏🏻👏🏻》介紹返💯😋芝士火腿肉鬆蛋餅呢個蛋餅嘅餡料十足,火腿芝士肉鬆配合得天衣無縫,真係需要一試😽。特製醬汁令人回味無窮,無論香味同味道都第一流👍🏻!》介紹返😬台式肉蛋香煎芝士吐司吐司焦香口感好,配上美國大草原穀飼豬扒,令人一試愛上🌸。呢個吐司食落去肉味濃郁,芝士濃厚!》小巷雞翼同夜市蝦捲雞翼外脆內嫩,一啖咬落去無比美味❣️夜市蝦捲新鮮可口,味道正宗。蝦捲入口爽滑回甘,真的是難以抗拒😌。》所有佈置和服務都幾好,絕對係食得開心嘅地方🤩!當然,唔可以忘記提佢哋嘅服務態度,用餐期間服務員態度親切!一餐完美嘅用餐體驗就喺黑布小巷完成咗🍮。
第一次來黑布小巷! 我同朋友都係食得好開心👏🏻👏🏻
一餐完美嘅用餐體驗就喺黑布小巷完成咗🍮。
2024-05-26 62 瀏覽
📍朋友放工即慶約食飯,就近近地係佢附近食飯啦🥳🐣手工滷肉雞扒便當 $69🌈抵食又好食嘅滷肉飯✅d滷肉肥瘦適中💯佢個雞扒即叫即炸🔥大大塊好香脆呀🐥好正呀🥳🍡花枝丸配淮鹽 +$28/5粒🌈個淮鹽超惹味呀😋花枝丸仲有彈牙添✅呢個小食唔錯噃🥳🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56🌈呢個吐司個醬汁非常之惹味💕而且烤完嘅鷄腿好嫰滑🔥記得趁熱食呀🥳🥓黑布台式香腸 $28/2條🌈我哋好喜歡食惹味嘅台式香腸😍一份有兩條😃一人一條啱啱好呀👍☕️桂花雪梨羅漢果茶 +$15🌈呢個桂花雪梨羅漢果茶潤喉就啱晒✅仲超級大杯添🥳🌮芝士火腿蛋餅 $38🌈好快就賣晒嘅芝士火腿蛋餅勁正💕差啲食唔到呀😋一定要趁熱食呀🥳
📍朋友放工即慶約食飯,就近近地係佢附近食飯啦🥳

🐣手工滷肉雞扒便當 $69

☕️桂花雪梨羅漢果茶 +$15

🌈呢個桂花雪梨羅漢果茶潤喉就啱晒✅仲超級大杯添🥳

🌮芝士火腿蛋餅 $38

2024-05-24 60 瀏覽
話說,前排見到OpenRice嗰啲網上食評都係讚好多過彈,所以琴日嘅午餐時間,就同班fd去咗喺荔枝角試吓呢間傳統台灣菜嘅黑布小巷。一落樓梯,就見到牆上掛住嘅一張大大嘅食物圖片,我兩眼一亮,起咗食慾😍。先來嘅手工滷肉雞翼便當,香港少見用傳統台式做法炮製嘅菜。好特別係佢哋自家配製嘅滷水汁同慢煮豬腩肉,繞舌嘅香味令我好驚喜🥳。汁水膩嘅滋味,深入每一塊肉質之中,香嘅味道好講究。跟住嚟嘅凍頂烏龍茶,飲落去格外鮮甜舒服,令我回味無窮。每一滴茶都喺口腔裡嘅流連忘返,好有層次感😋。再者有台式肉蛋芝士吐司,香煎美國大草原穀飼豬扒,呢款吐司真係入口即化,滿口嘅濃厚芝士同鹹香培根,真係一試難忘🤤。最後我哋叫左份大大塊甜不辣,配埋佢哋特別嘅酸辣醬,呢個組合更係無敵。帶點微辣嘅醬汁同甜不辣嘅絕配👍👍。而家諗返起,我都難掩口水直流,而且價錢都唔貴,真能夠物超所值。
相信大部分人都會認識的荔枝角名物「黑布小巷」,位於工廈之中的人氣台式小店,價錢抵食物有質素,完全係物超所值!今次第二次到訪,估唔到假日晚上都座無虛席😳,地點位於D2 place對面,距離地鐵站也不遠,十分方便。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜台式肉蛋吐司 $49 (8/10)吐司口味多得眼花撩亂,最後點了signature 款式。烘烤過的吐司夾上半熟流心蛋及雙層豬扒,蛋漿令豬扒口感更嫩滑,味道鹹鹹甜甜充滿着蛋香🥰。𐂐 ⠜手工滷肉雞扒便當 $68 (7.8/10)雞扒有2塊,每塊都足足有手掌✋🏻咁大塊,份量十足!雞扒外層香酥,醃得入味啖啖肉😋,飯的配料同樣豐富,有滷肉、酸菜、椰菜絲、粟米等,滷肉肥瘦相間適合拌飯享用,但醬汁多啲一定更滋味。𐂐 ⠜芝士火腿肉鬆蛋餅 $42 (8/10)蛋餅口感軟糯不油膩,芝士有微拉絲,鹹香的味道很不錯,整體口感也算豐富。𐂐 ⠜台南蝦卷 $38(3塊) (7.5/10)金黃色的蝦卷口感煙韌,除了蝦肉更加入了爽脆的蔬菜。𐂐 ⠜黑糖紅棗糕三色圓 $38 (8.2/10)頗有驚喜的糖水😍,黑糖薑茶薑味非常突出,甜度適中,凍飲都感受到好辣,好岩我口味!除了Q彈的芋

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜台式肉蛋吐司 $49 (8/10)
吐司口味多得眼花撩亂,最後點了signature 款式。

𐂐 ⠜手工滷肉雞扒便當 $68 (7.8/10)
雞扒有2塊,每塊都足足有手掌✋🏻咁大塊,份量十足!
滷肉肥瘦相間適合拌飯享用,但醬汁多啲一定更滋味。

𐂐 ⠜芝士火腿肉鬆蛋餅 $42 (8/10)
蛋餅口感軟糯不油膩,芝士有微拉絲,
鹹香的味道很不錯,整體口感也算豐富。

𐂐 ⠜台南蝦卷 $38(3塊) (7.5/10)
金黃色的蝦卷口感煙韌,
除了蝦肉更加入了爽脆的蔬菜。

𐂐 ⠜黑糖紅棗糕三色圓 $38 (8.2/10)
除了Q彈的芋圓外也有紅棗粒,份量十足。

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
2024-05-23 26 瀏覽
朋友同我喺荔枝角嘅黑布小巷食啦!行入餐廳,彷如行入台灣一樣嘅氣氛台式肉蛋芝士吐司,當中用嘅豬扒就係高質穀飼豬肉,煎到啱啱好,一啖食落口感到香脆溜滑!我哋一致都推薦慢烤嫩滑雞腿🍗,確實係一種享受,豈止係好食而大大塊甜唔辣🥢配上酸辣醬🌶,超滿足嫁,最鍾意係佢個口感,因為真係好彈牙嫁!黑布台式香腸🌭就再為我哋帶嚟驚喜,讓人食得津津有味,停唔到口,完全符合我嘅口味而佢地到最後都有點咗桂花雪梨羅漢果茶味道very good!我哋對於佢番嘅味道都難以忘懷,好期待下一次食
朋友同我喺荔枝角嘅黑布小巷食啦!
行入餐廳,彷如行入台灣一樣嘅氣氛
我哋一致都推薦慢烤嫩滑雞腿🍗,確實係一種享受,豈止係好食
我哋對於佢番嘅味道都難以忘懷,好期待下一次食