2016-04-16 815 瀏覽
天氣甘差,決定去食餐好嘅。朋友提議去食泰菜,最後撰左黃珍珍。 頭盤叫左個金柚大蝦沙律,開一開胃。呢個沙律,食落柚子完全無苦味,而且加埋椰絲、蝦米一齊食,口感好有層次,而且好惹味!酸酸地、辣辣地、甜甜地、鹹鹹地,好過癮!主菜當然吾少得,叫佢地嘅皇牌-咖喱炒蟹,鮮甜、惹味,啖啖肉,正啊
天氣甘差,決定去食餐好嘅

主菜當然吾少得,叫佢地嘅皇牌-咖喱炒蟹,鮮甜
、惹味,啖啖肉,正啊
2016-03-20 902 瀏覽
一行十三人到黃珍珍晚飯。咖喱蟹1隻 :d蟹有7,8件,好新鮮,個味充滿椰奶同蛋皇香味,加上大量洋䓤同唐芹,用豬仔飽或蒜蓉飽點汁一齊食,一絕。串燒豬雞牛各半打,雞串就吾熱所以令到食落囗有d硬,牛串肉汁豐富,入口鬆軟。燒雞一隻,份量大,今次燒到有點乾,所以肉質有d死實,味道就一般。蒜子胡椒鮮尤(叫了2碟)水準依然,外脆內裏又軟又多汁,尤魚夠厚身又彈牙,伴碟嘅波蘿亦都好甜,吾系都吾冼追加多一碟麵醬炒通菜,好惹味又夠獲氣,麵醬吾太鹹,同通菜好夾。鹹魚椰菜苗,又系炒到好多水,魚露味太重啦,這個有點差。乾炒海鮮炒河,好多蝦同尤魚,好有獲氣同好香口,d蝦又爽囗,但d河粉真系好碎濕濕。甜品拼盤淨系食左杧果糯米糍,外面糍米黏囗軟熟,入面原粒杧果肉好甜,保持到水準。蝦羔炒飯,豬肉生菜包冇試。泰啤4支,可樂2罐,白飯1個,埋單 $2000
一行十三人到黃珍珍晚飯。

麵醬炒通菜,好惹味又夠獲氣,麵醬吾太鹹,同通菜好夾。

鹹魚椰菜苗,又系炒到好多水,魚露味太重啦,這個有點差。

蝦羔炒飯,豬肉生菜包冇試。

泰啤4支,可樂2罐,白飯1個,埋單 $2000

2016-03-19
2016-01-31 1016 瀏覽
有朋友由德國返港,今晚訂了5位6點半吃晚餐。咖喱蝦,平常多數食咖喱蟹,但朋友喜歡蝦多d,所以叫了咖喱蝦,大頭蝦好新鮮好大隻,個汁依然好多葱、芹菜,與豬仔飽一齊食,好!蒜子胡椒鮮魷伴鮮菠蘿,水準依然,菠蘿甜,鮮魷又厚又大件,勁多蒜蓉墊底,十分香口。炒金邊粉,有好幾隻蝦球,d粉炒得好乾身,仲有少少魚露香味添。串燒豬、雞一打,燒得剛剛好,外面有少少焦,裏面肉汁豐富,伴碟有d酸蘿白、青瓜同吃,可以中和一下。鹹魚炒椰菜苗,炒得有d水,味道就帶點魚露鹹香,幸好今次椰菜苗都尚算幼嫩。甜品併盤,杧果糯米糍,米糍個皮好軟,中間有粒杧果肉,聽講是黃珍珍的名物,椰青水大菜糕,這個好清,好香椰青水味,口感扎實,不知不覺又食了2件,椰汁/杧果/咖啡西米糕就冇試到。埋單 $880,坐得舒服,價錢合理,是請客的好地方!
有朋友由德國返港,今晚訂了5位6點半吃晚餐。

埋單 $880,坐得舒服,價錢合理,是請客的好地方!
2016-01-31
2016-01-18 966 瀏覽
澳洲表弟來港,約左尋晚去黃珍珍晚飯。6點半左右到,大約6,7成客。叫左咖喱蟹1隻 $338 :今次個汁有d浠,加上大量洋䓤同芹菜,都好好味,用豬仔飽點汁一起食,簡直欲罷不能。蒜子胡椒鮮尤併波蘿 $108 :藓波蘿好甜,尤魚炸到外脆內軟,大量蒜粒墊底,起好食但又好邪惡呀!鹽燒海中霸(即燒魚)$188:好大條,燒到個皮好香好脆,個魚肚入面放左d香料,d魚肉就好滑,但好似貴左少少。海鮮干炒河 $98 :有青口,鮮尤,大蝦,旦絲,材料好豐富,應該加左d魚露炒,炒得獲氣也夠,吾錯。咸魚炒椰菜苗 $98 :椰菜苗並不太苗,有點老,咸魚切得好大粒,仲炒到好多水,味道就一般,這個差少少。杧果糯米飯 $61 :白糯米硬身左d,黑糯米就軟硬適中,加上大量椰漿,鮮杧果好甜及份量也不少,需然好飽,但也食不停手。埋單6位 $990,價錢ok,坐得也舒服。
澳洲表弟來港,約左尋晚去黃珍珍晚飯。

6點半左右到,大約6,7成客。

埋單6位 $990,價錢ok,坐得也舒服。
2016-01-17
2016-01-03 907 瀏覽
訂左1月2日晩12位6點半,去到都有6,7成客。叫左個鹽燒魚,條魚好大條,燒到個皮脆肉嫩,好juicy。燒雞1隻,伴左d蝦片,隻雞都吾細,燒得好香口,雞皮好脆但好邪惡。蒜子胡椒鮮尤伴波蘿,剛上枱時好香,入口件尤魚外脆內裏仍好彈牙,波蘿好甜,夾在一起食,prefect。串燒豬,雞,牛各半打,伴碟有些青瓜,木瓜酸,夾了串燒一齊食,可以平衡一下,試左牛肉,肉有少少香茅味,點些沙爹醬,真是欲罷不能。咖哩蝦,好大份,d汁入面有好多洋蔥,唐芹,至於d蝦就好大隻,又彈牙,伴豬仔飽及蒜蓉飽同吃,食到後尾,好快d汁比大家食曬,反而d蝦就仲有。泰式炒金邊粉,d粉切得好幼,應該用左d魚露炒,炒得好均渾,加少許青檸汁一齊食,good。原個波蘿炒飯,馬拉盞炒通菜,冇試。鹹魚炒椰菜苗,這個炒得太多水,不是太有獲氣,好一般。杧果糯米飯(黑白),杧果份量有1個,好甜,白糯米比較硬,黑糯米就軟硬適中,最重要系個椰汁好好味,我們食完一客再叫多一客,共食左2客。甜品拼盤,有杧果糯米糍,外面個皮軟度剛好,有粒杧果肉在中間,一啖一粒,正。椰青水大菜糕,這個以前食覺得佢冇乜味,但今次試左少少,好香椰青水味,都吾錯,椰汁、班蘭、杧
訂左1月2日晩12位6點半,去到都有6,7成客。

叫左個鹽燒魚,條魚好大條,燒到個皮脆肉嫩,好juicy。

原個波蘿炒飯,馬拉盞炒通菜,冇試。

鹹魚炒椰菜苗,這個炒得太多水,不是太有獲氣,好一般。

甜品拼盤,有杧果糯米糍,外面個皮軟度剛好,有粒杧果肉在中間,一啖一粒,正。椰青水大菜糕,這個以前食覺得佢冇乜味,但今次試左少少,好香椰青水味,都吾錯,椰汁、班蘭、杧果西米糕就冇試啦。

用左9折,埋單 $1754,都好抵食。

尤其現在搬左新地址,環境好左,枱與枱之間濶左,食都食得舒服d,最適合一班人聚會。
2016-01-02
2015-12-05 872 瀏覽
今日一行5人食晚餐,多年前食過,諗住親戚聚會食飯都唔差,點知中大伏!我想比負分。。。五人食叫左10樣野1.生蝦唔差嘅,幾好食,d蝦大隻夠彈牙,幾鮮甜。2.金柚大蝦沙律非常奇怪,無柚子應有ge清新苦澀味,甜得出奇,應該浸過蜜糖水。尚算可以接受3.泰式鳳爪全晚最好食就係佢,夠辣夠爽口。4.生菜包-豬肉都可以接受,但係豬肉偏瘦,而且沒有泰國特有的香料味,如果你食過比較地道嘅泰國菜就會明我講咩。5.蒜蓉炒芥蘭不過不失。6.馬拉盞炒通菜比較鹹,沒有馬拉盞味。7.明爐烏魚實在太差,肉質差,好梅,湯底完全無味!冇香茅無菇無肉碎無海鮮,淨係放d葱係上面!得幾粒湯圓咁大嘅肉丸!條魚係好大條,但係食剩半條。呢度真係太淡,清湯一樣。8.串燒-豬牛雞全晚排第二,燒得剛剛好,唔會太乾,而且入味,旁邊嘅配菜酸酸甜甜,幾清新。9.鮮蝦炒飯泰國炒飯唔會好乾,微微帶濕,但呢個炒飯口感實在太失望,林到冇牙婆都食得,而且又同一個問題,無味。其實如果我要食無味野,我唔會選擇泰國菜OK?10.冬陰公湯 (應該叫真陰公先岩!)全晚最失望!應該改名叫真陰公,坐低開始放定湯碗,直至全餐飯最後先上。而且個湯係微暖ge,d蝦係梅ge,個

我想比負分。。。

五人食叫左10樣野

1.生蝦
唔差嘅,幾好食,d蝦大隻夠彈牙,幾鮮甜。

2.金柚大蝦沙律

3.泰式鳳爪
全晚最好食就係佢,夠辣夠爽口。

4.生菜包-豬肉

5.蒜蓉炒芥蘭
不過不失。

6.馬拉盞炒通菜
比較鹹,沒有馬拉盞味。

7.明爐烏魚

8.串燒-豬牛雞

9.鮮蝦炒飯

10.冬陰公湯 (應該叫真陰公先岩!)
全晚最失望!應該改名叫真陰公,坐低開始放定湯碗,直至全餐飯最後先上。而且個湯係微暖ge,d蝦係梅ge,個湯係甜ge,辣味呢?係沒有ge。得罪講句,有啲似印度人身上的味道。係好多材料,但個湯少到好似汁咁少!上呢個湯ge時候餐廳啲人都走得7788,我哋個湯已經放左係附近一張上菜嘅枱,碗都排好晒,不過完全無人諗住幫我地分湯。擺到凍哂,要出聲詢問係咪我地order嘅先拎比我地,而且上湯時已經凍左。

總括來講,真係十分失望十分差。從來未食過咁差嘅泰國菜,而且係呢個價錢。由其係個冬陰公218,衰啲講句,請都無人飲!

2015-10-27 1072 瀏覽
朋友自外國返來,好掛住亞洲美食,尤其是豐富菜式及風味的泰國菜。一直以來對黃珍珍印象不錯,今次都打算再來幫襯,中午打電話book咗檯,二人晚餐。個位置都近之前佐敦分店,不過裝修就新凈好多,又寬闊,又高級左D。七點幾到,大概2成客人,好多張大檯,不過近8點之後好快full。。。打開menu,樣樣嘢都想叫添,不過得兩個胃,都喺要取捨~主食好早來到,喺泰式炒粉,超大份量。金邊粉一向喺我的最愛,條粉細細幼幼,一D都唔油膩,味道好濃,卻唔會好咸,反而有小小甜香,我好快食咗兩碗!泰式生蝦刺身又喺我去襯泰國餐廳必食。今次又來,果然夠酸夠辣夠爽!一入口就喺驚人酸辣汁衝擊味蕾,未幾就咀嚼到超新鮮滑嫩嘅蝦身,好似食緊日本壽司。廚師貼心俾咗D涼瓜片可以平復下味覺,不過我又喺連續食咗三件,這種刺激完全不能自拔!喺新加坡期間最鐘意食沙爹,今次終於俾我搵到可以相匹敵嘅好嘢。朋友一試邊大呼贊到唔朋友。我試咗豬肉先,醬汁一流,豬肉都肥瘦相間,口感豐富,少少肥油香味溢出,完全無燒烤果種乾身感,好似食緊豬頸肉~ 雞肉都好食,牛肉我最後食,不知是因為冷氣太勁吹乾or本身就喺咁,覺得稍遜色。(插曲是過程之中冷氣愈來愈大,對住個

打開menu,樣樣嘢都想叫添,不過得兩個胃,都喺要取捨~
泰式炒粉
泰式生蝦刺身又喺我去襯泰國餐廳必食。今次又來,果然夠酸夠辣夠爽!一入口就喺驚人酸辣汁衝擊味蕾,未幾就咀嚼到超新鮮滑嫩嘅蝦身,好似食緊日本壽司廚師貼心俾咗D涼瓜片可以平復下味覺,不過我又喺連續食咗三件,這種刺激完全不能自拔!
腌生蝦刺身
喺新加坡期間最鐘意食沙爹,今次終於俾我搵到可以相匹敵嘅好嘢。朋友一試邊大呼贊到唔朋友。我試咗豬肉先,醬汁一流,豬肉都肥瘦相間,口感豐富,少少肥油香味溢出,完全無燒烤果種乾身感,好似食緊豬頸肉~ 雞肉都好食,牛肉我最後食,不知是因為冷氣太勁吹乾or本身就喺咁,覺得稍遜色。(插曲是過程之中冷氣愈來愈大,對住個頭頂吹,影響食物溫度,是果餐最打折扣嘅地方。。。。)
沙爹拼盤半打
主角來到!來之前睇食評都話必點!果然超大一盆咖喱蟹!好肥好肥嘅蟹肉~完全可以單嗌一個餸食到飽!最贊喺咖喱汁,完全唔辣,裡面有大量洋蔥,蔥段,豈能不甜香,用D綿密嘅醬汁撈白飯都可以食到
乾乾淨淨!不過實在太多,2個人完全應付唔到,最後都凈返好多,sigh。。。。4個人食會啱D
咖喱蟹
最後喺甜品環節,一心掛住泰國大芒果,所以叫咗芒果黑糯米。可惜之前食太飽,handle唔到咁大份黑白糯米。朋友就話唔喺太鐘意個糯米喺熱,同埋無的俾人選擇凍點熱,可能之前食慣凍甜品,所以有D愕然。不過芒果就好甜,滿意!
芒果黑糯米
最後買單有8折優惠,兩個人都700唔到,一定會再來幫襯!

題外話/補充資料: 喺黃珍珍網站上面有優惠券可以print出來用,都幾抵!另外個冷氣就真喺頂唔順,對住個人或者菜都喺唔好嘅體驗,不過同D姐姐講咗之後有所調節~~~
2015-10-26
泰式炒粉
腌生蝦刺身
沙爹拼盤半打
咖喱蟹
芒果黑糯米
  • 沙爹串燒拼盤
2015-09-13 1175 瀏覽
昨晚和朋友一行8人又到新鋪晚餐。可能因為星期六関係,6點半左右到達,有8成客,但樓面人手明顯不足,落單,換碟,加水,取調味架(辣椒粉)都要叫上幾次才處理。叫左以下食物:-大蝦柚子沙律:份量不少,夠凍,柚子又味,好一個開胃菜。豬肉碎生菜包:肉粒炒得好juicy,有點魚露,包著生菜一起食,好味。串燒1打(豬,牛,雞):燒得剛剛好,尤其牛肉,配上伴碟的酸木瓜同吃,很快就清碟了。燒雞1隻:燒得好香,好大隻,肉也不太鞋,有點蝦片伴碟,不錯。咸魚炒椰菜苖:炒得好有獲氣,又夠味,但份量略為細小。蒜子胡椒鮮魷 :好香口,咬落魷魚好旦牙,伴碟有鮮波蘿,簡直是絕配!泰式炒金邊粉:有獲氣,冇失水準,好好味。海鮮炒河粉(干炒):這個後加,不知是否漏單,我們差不多食完了甜品才到,一上枱,又系好香,好有獲氣,鮮魷,大蝦,青口不少,但河粉略為太淺氣,可能上色調味下得不夠。蒜蓉包:又系好耐至到,全部餸都上了,包包才出現,冇食。甜品拼盤(包括有3款)有芒果糯米糍,這個一向都是黃珍珍的名物,糯米軟軟香香,內𥚃大粒杧果肉,椰青大菜糕,這個好清香,但若然食左其他先,又會覺得佢冇味,三色椰汁糕,傳統甜點,冇食。芒果糯米飯:這個
昨晚和朋友一行8人又到新鋪晚餐。
叫左以下食物:-
大蝦柚子沙律:份量不少,夠凍,柚子又味,好一個開胃菜。
咸魚炒椰菜苖:炒得好有獲氣,又夠味,但份量略為細小。
泰式炒金邊粉:有獲氣,冇失水準,好好味。
蒜蓉包:又系好耐至到,全部餸都上了,包包才出現,冇食。
芒果糯米飯:這個又系名物,份量大,黑白糯米各半,加上椰汁,另外有2片已切件的芒果肉,味道複雜,但又食到你停不了。
熱椰汁木薯,好耐冇叫,今次叫左1碗,木薯質地好有趣,少少粉,淋淋地,加上椰汁同吃,好味。
埋單用左9折咭,$1240。系抵食同好味,可能因為新舖関係,有些地方仍有甩漏。

• 胡椒鮮魷
2015-09-07 921 瀏覽
黃珍珍搬左家,9月1日晚去試試新環境。新地點好寬躺,又開揚,枱與枱之間好鬆動。因沒有套餐的關係,叫左:冬陰功(細)好足料,又夠味。咖哩蟹(細)個精華系個汁度,很多洋蔥和蔥,用汁點豬仔包,勁好味。咸魚椰菜苗,好有獲氣,食得出有d魚露,咸魚又多,幾好食。泰式炒金邊粉,這個粉炒得不太干也不太濕,剛剛好,吾錯。串燒1打 (雞,豬,牛)每串份量不少,燒得剛好,不太老,加上沙爹醬,好好味。蒜子胡椒鮮尤,上枱時,剛炸起,外脆尤魚肉又彈牙,配上伴碟的鮮波蘿同吃,簡直邪惡又好味。燒雞半隻,份量也大,伴了些蝦片,燒雞脆到可以連骨食,香口非常。杧果糯米反,黑白糯米,軟硬適中,配上杧果同吃,很快大家又清了這一碟。大致上,環境、食物也比在舊佐敦好,各款食物份量也大,坐位也很舒適,只可以用抵食來形容黃珍珍。不愧我們由拾多年前銅鑼灣廣場開始食到依家!所以立刻再訂左12號再次到訪。埋單1行7人,共$1180。因新張期內有8折,好似做到9月10日
黃珍珍搬左家,9月1日晚去試試新環境。
新地點好寬躺,又開揚,枱與枱之間好鬆動。
因沒有套餐的關係,叫左:
冬陰功(細)好足料,又夠味。
咸魚椰菜苗,好有獲氣,食得出有d魚露,咸魚又多,幾好食。
泰式炒金邊粉,這個粉炒得不太干也不太濕,剛剛好,吾錯。

串燒
燒雞半隻