2019-04-23 111 瀏覽
跟老公去香港自由行,本来打算吃一吃地道小吃,没想到看到麻神不用排队,而且口碑一直很好,就进去了~虽然不用排队,但是里面超级火爆! 我们刚从超级市场买了很多零食,进门后被点店员一手抢过去帮忙提着,有点受宠若惊哈哈哈哈哈哈~而且店员知道我怀孕的时候还特意问我需不需要去包厢,由于我们才2个人包厢比较大就直接去卡座了,位置很宽敞。麻神的服务确实让人觉得宾至如归啊! 锅底我们点了双拼,麻辣锅底和花胶鸡汤底,这里的鸭血跟外面的完全不一样。一点都不腥也没有渣。而且牛肉都很有牛味,食材都很新鲜。 光是麻神服务这一点,下次还会过来!!
光是麻神服务这一点,下次还会过来!!
2019-04-21 70 瀏覽
今晚想吃麻辣火鍋,就上網揾見到e間評論5錯,就直接上去。 一個最基本麻辣鍋,$198有兩人份鴨血,原來得兩舊,嗰鍋仲要5麻又5辣,仲叫自己麻神?5係喇fa即炸嚮鈴,梗係5係即炸啦,出黎凍嘅,乜野叫即炸,5該去吓竹園雞煲度吃吓,先好寫「即炸」啦。咁樣已經違反商品說明條例啦。全晚最得係碟牛頸脊, 係一碟好正嘅令肉。墨魚滑少到呢...總結:75折後吃咗$626,係飽嘅,但可惜5值e個價囉。

全晚最得係碟牛頸脊, 係一碟好正嘅令肉。

墨魚滑少到呢...

總結:75折後吃咗$626,係飽嘅,但可惜5值e個價囉。

2019-04-15 94 瀏覽
難得約齊人,我地決定去打邊爐~早前好多人介紹呢間麻神......又驚要排隊所以一直未黎食,今次終於有機會,而且用Hello Pinkey優惠,可以 $500 -$100,勁抵!黎到環境感覺已經不錯,唔會好似酒樓咁,呢度比人感覺寬敞開揚,座位相對闊,坐得舒服,可以慢慢傾計。黎得我梗係要叫好多人推薦的麻辣鍋拼花膠雞鍋,呢個真係好驚喜,必食啊,一來可食辣,唔食辣都可以食到花膠雞,兩全其美。個麻辣湯底就唔使多講啦,佢麻味濃,食落唔辣,但係好濃麻香。至於另一半,佢超足料,成個湯底係黃色,有半隻雞的精華係入面,真係啖啖滋味,必食首選!至於食物方面,可以話真係新鮮,我地叫左丸子盤、牛肉蛋餃、油條、炸魚皮、牛頸脊、元蹄根、午餐肉、菜拼盤同埋淮山~食物方面好多都好味,個午餐肉賣相好掂,打卡一流,佢係切成心型咁,好特別,而且佢好厚身,食落口感一流。元蹄根好少有,食落係爽口架,口感不錯架。炸魚皮必食,要浸一浸湯汁,連埋湯一齊食,好好味。 牛頸脊口感比較嫩,有咬口唔韌,我會連麻辣湯底食,口感特別豐富。牛肉蛋餃好少聽,第一次食,佢望落係蛋皮包住牛肉整成,餡好多,一咬成口肉,而且牛肉味濃,喜歡食牛必食~整體黎講呢
難得約齊人,我地決定去打邊爐~

整體黎講呢度無論食物定環境都好好,值得一食。
2019-04-12
2019-04-15 66 瀏覽
过年前吃过一次,又忍不住拉着闺蜜过来吃一次。这次来吃的人明显比上次多了很多,可以说相当爆满啊,在门口等待的时候瞄了一眼其他人,大部分都是为了这个可以喝的麻辣锅底而来的,不得不说这里厨师都太厉害了吧能设计到可以喝汤的麻辣锅底🐂而且这里晚上7:30分前离开就能打折7.5折,四舍五入算下来就是不要钱了😬麻神能留住我的原因也是由于麻辣锅底,这次去出了一个新的锅底是花胶鸡,听说是有大半只鸡、花胶、鸡脚和药材。就尝一下新的!锅底上来就闻到很香的味道,重点是老板家里是有矿吧!!一勺捞下去超级多花胶!!!而且我们点的只是小份。这个锅底味道很清甜,喝一口就能猜出这个汤熬了多久了,如果没有熬12个小时以上是没有这么清甜的,再配上青菜和饺子也有一番不同的风味。这个花胶鸡汤底我记住了,听店员说可以花胶鸡和麻辣锅底拼在一起,下次过来一定要点这个🥘
2019-04-15 68 瀏覽
夏天虽然到了,但大多数人还是不抵不住火锅的诱惑,叫上三五好友去饱餐一顿。火锅是中国传统的一道美食,这也造成了吃火锅的火爆性,火锅是唯一大多数人都无法抵抗的美食。那大家也都知道火锅是中国人的特产,火锅飘着一层红油,充满了胡椒跟炙热的辣椒油,吃一口就会让你的味蕾感到暴击。这家店的火锅非常正宗美味,味道不错,比较正宗,环境很好,人气蛮高的,价格合理,菜品种类多,比较新鲜,服务态度也不错,地理位置在市中心,比较容易找,吃完还可以去逛逛街。鲜香味美:食者边烫边食,热与味结合,"一热当之鲜";加之汤卤调制十分讲究,含有多种谷氨酸和核甘酸在汤卤中相互作用,产生十分诱人的鲜香味; 口味大众化:在品种和风味上实行了多样化,可以满足不同食客的需求;再加上几十种不同的味碟的调配,其适应性更加广泛,适合大众化之口味。

2019-04-15
10 分鐘 (堂食)
2019-04-15 63 瀏覽
这里麻神麻辣火锅不像四川和重庆火锅,而是台式的,而且这个名字在台湾就很出名,所以十分多人慕名而来。话不多说我们点了一个鸳鸯锅,我觉得最最最重要的配料不是牛肉而是鸭血,这里的鸭血是由台湾空运过来的,建议用刀叉🍴吃,用刀叉切开不会说散开,捞上来的时候就很香了,可以说这是我在香港吃过最好吃的鸭血,没有之一 这里的海鲜种类很多有扇贝、鲍鱼、同蚝、海虾等等,都很新鲜配上麻辣锅底的话可以说是麻中带鲜,味道极好 还有一个特别推荐就是这里的牛肉,厨房采用的是开放式的,可以看到厨师切牛肉,手打肉丸,吃的都很爽口不会说韧
2019-04-15
6 分鐘 (堂食)
終於揾到間好滿意嘅台式麻辣火煱店,之前去開養心殿,不過發現越來越退步,暫且不提,呢日响openrice訂位,下午5點半就到,員工仲食緊飯,不過佢地見有客都即時招待仲好好禮貌。 睇下餐牌,好👍選擇夠多。 1) 麻辣拼雞湯煱: 麻辣湯,出嚟唔係想像中咁辣,但仍然惹味仲好香,仲飲得,令我諗起龄記同尚品呢兩間執咗嘅正宗台式火煱店,堅正。另一邊係雞湯,又係估佢唔到咁好飲,雞又滑。仲有煲到咁上下,佢哋係加番麻原麻辣湯,原雞湯,所以唔會淡咗。食完呢餐亦無出現味精口乾情況。 老實……係仲好過高峄期嘅養心殿2) 鴨血: 不得了,直情同龄記/尚品所出一模一樣,思疑都係嗰班㕑房整嘅。絕對要食3) 其他叫咗手切牛,脆鲩片,餃拼,豬潤等,都係新鲜靚材料4)酒香白肉: 酒香好夠,係好食嘅,不過我唔鍾意成舊扣肉咁厚,如果分簿同厚比客人選就好好呢間價錢同養心差不多,我埋单75折约1000蚊。個人覺得係比養心好。 即使同最初嘅養心殿比較,湯底,鴨血同員工態度都高分啲,種類又多啲。如果同近期養心比,就勝出幾個身位,而家養心啲湯底差咗,尤其麻辣同酒香白肉,偷工减料嚴重,可能分店越來越多keep唔到。而家呢間只有兩分店,希

3) 其他叫咗手切牛,脆鲩片,餃拼,豬潤等,都係新鲜靚材料

呢間價錢同養心差不多,我埋单75折约1000蚊。

而家呢間只有兩分店,希望可以保持水準
2019-04-04
  • 麻辣併雞湯煱底
  • 鴨血
2019-04-09 1560 瀏覽
「只麻你口,不辣你喉」是他們的名言。夜晚和朋友到了這裏打邊爐🍲, 可能是因為假日的關係, 這裏很快便坐滿了人, 場面很熱鬧。是台灣正宗麻辣湯底🌶🌶!! 不吃麻辣的可以選擇鴛鴦鍋, 我會推介麻辣湯拼花膠雞鍋。花膠雞湯 - 裡面有花膠和雞件。雞件很鮮嫩。吃火鍋之前, 店員會先建議我們試一試湯底。花膠雞湯底很鮮甜, 質感有少少creamy。另外, 麻辣湯是另一大重點, 湯底用上很多蔬菜同藥材熬煮而成的。麻辣火鍋湯裏有果凍鴨血, 這個是整個火鍋的重點! 很多時候, 只有在台灣才能吃到的, 但現在在香港也能吃到正宗的台灣鴨血。它有微彈牙的質感。麻辣湯底幾惹味, 幾開胃。二人餐會有美國頂級牛小排、西班牙伊比利亞黑毛豬梅花、原味蛋餃、旗魚脆、手打墨魚丸、韭菜餃、台灣手工麵、時蔬拼盤、兩杯飲品。美國頂級牛小排 - 牛肉味濃。台灣手工麵 - 會推薦的! 麵條屬粗身, 有微微煙韌彈牙的口感, 麵條充分吸收到湯底的濃味。紫淮山 - 很軟熟, 充分吸收到湯底的味道。花膠有好幾片, 厚厚的, 是女士的補品, 充滿膠原蛋白, 可以吃多一點。牛舌芯是薄片的, 咬落有爽口的質感。
「只麻你口,不辣你喉」是他們的名言。

美國頂級牛小排 - 牛肉味濃。

紫淮山 - 很軟熟, 充分吸收到湯底的味道。

牛舌芯是薄片的, 咬落有爽口的質感。
2019-04-06
  • 台灣鴨血
  • 紫淮山
  • 台灣手工麵
2019-04-04 90 瀏覽
以前一个人吃火锅总是点太多好吃的,然后吃不完,超级浪费。没想到这家火锅店的午时套餐居然能满足我这个爱吃火锅又不会吃不完浪费的小心愿。午时套餐是中午12点至下午的3点半,里面有ABCDE五个套餐,而且几个超级实惠,最低只需要$72元就有一个火锅我点的是C套餐鸡肉涮涮锅,里面有辣有不辣的锅底,一盘农场去骨鲜鸡肉。喜欢吃饺子的可以点综合鲜饺拼,喜欢吃丸子的可以点综合丸子拼的。还有蔬菜、饭面和饮料。这么多材料也只需要$72元,材料都十分新鲜,真的是价格优惠,便宜又好吃,下次过来一定要再尝试另外4个套餐。温馨提示,旺角店的麻神麻辣火锅每天都人很多,建议大家可以在网上订位,到时候直接过来就可以吃拉!
2019-04-02 121 瀏覽
本來之前見痲神開既時候好多文章介紹,仲好多明星捧場,以爲真係晤錯啦,結果都係伏。我未去過銅鑼灣鋪,諗住旺角近大家就試下啦。早2個禮拜已經訂好位,結果去到話冇記錄,好彩~~~星期日6pm都唔full,可以直接坐低。旺角鋪都好細間下,抽風做得唔理想,鍾意一邊打邊爐一邊蒸臉既朋友,去呢間就啱曬啦我地叫咗麻辣+昆布鴛鴦湯底(包2人份果凍鴨血)。呢間鋪主打可以飲既麻辣湯,湯既味道就不覺不失,預料之外既嘢竟然係2人份既鴨血原來只係得兩舊,真係呆L咗。單點都係得4舊....... 其實台灣呢,好多麻辣鍋都無限refill鴨血同凍豆腐既~ 冇得refill都算啦,份量唔洗少成咁呀?!比較滿意既只有牛頸脊(大) $328,其他食物都普普通通。片花枝既功夫一流啊,薄到就黎可以透光咁,珊瑚蚌有種腥味,連麻辣湯都整唔走既腥味。本身有個優惠是7:30pm前離座有75折,後來有個姐姐黎sell like & share 專頁就送牛肉或象拔蚌,但係冇同我地確認同說明優惠唔可以重復囉, 結果就要食原價啦~ 唔係錢既問題,係我覺得職員有責任解釋清楚優惠既條款囉我都好難得會嬲到寫負評,最後三個人食咗$1570,伏到喊,一

比較滿意既只有牛頸脊(大) $328,其他食物都普普通通。

唔係錢既問題,係我覺得職員有責任解釋清楚優惠既條款囉

我都好難得會嬲到寫負評,

最後三個人食咗$1570,伏到喊,一定唔會再黎 !
2019-03-24
2019-03-29 54 瀏覽
之前錯過了幾次食麻神機會,今晚終於成行了!FB promotion 送牛小排/象拔蚌刺身我們點了鴛鴦鍋,方便清湯滾蔬菜一開始試飲下傳聞中‘麻而不辣’的湯底,係順喉冇嗆住喉嚨的感覺!容易入口,比較平常的麻辣鍋更純牛小排,係淋的有牛味,配麻辣一流響鈴即炸,好脆,不過要快食,我們留了一件最後才食已經淋了😓蔬菜籃幾好,什麼種類也有一點手打墨丸和雲吞也不錯!重頭戲當然係象拔蚌剌身,幾鮮甜環境都算迫,我們訂枱可以坐窗口位,我們走的時候看見有些枱要出𨋢口
我們點了鴛鴦鍋,方便清湯滾蔬菜
牛小排,係淋的有牛味,配麻辣一流
響鈴即炸,好脆,不過要快食,我們留了一件最後才食已經淋了😓
蔬菜籃幾好,什麼種類也有一點
手打墨丸和雲吞也不錯!
重頭戲當然係象拔蚌剌身,幾鮮甜

2019-03-15
2019-03-28 48 瀏覽
被店铺的招牌吸引进去,刚进去服务员就十分热情,给我介绍这里的招牌菜是什么。还很贴心问我爱不爱吃辣,由于我不吃辣就点了一个花胶鸡汤底。汤底料很足,有大半只鸡、花胶、鸡脚和药材。第一口下去很清甜,让我忍不住多喝了几碗。另外还点了一些广州没见过得旗鱼脆和鱼包蛋,也相当的不错。 总得来说,一个汤底加一两份肉类和配菜,就已经能吃的很饱了。下次过来尝试下另外的招牌菜从台湾空运过来的鸭血和鸳鸯锅。人均:300~400环境:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐服务:⭐⭐⭐⭐⭐
人均:300~400
环境:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐⭐
服务:⭐⭐⭐⭐⭐
2019-03-23 41 瀏覽
成家人諗唔到食咩,最好都係打邊爐,4個人可以叫咩都得﹗呢間之前聽同事介紹過,話唔錯,係台灣開到香港,所以都有期望。入到店,環境唔錯,唔係酒樓個種架.......座位夠闊,坐得都舒服,環境都算大,而且都幾多人,都有D估唔到~見到Menu都幾多選擇,之前睇到話有優惠,當然醒去拎左先啦,呢個Hello Pinkey優惠,滿$300減$100,都ok,大家有興趣可以快去拎!優惠到3月低!叫左個麻辣鍋拼花膠雞鍋$268,呢個同事推介大讚,咁我地都叫黎食啦,真係驚喜湯底!佢個麻辣香到呢,麻香好濃,但入口又唔算辣,至於個花膠雞女人就最愛,足料到,真係有花膠有雞架,入口雞味濃,真係啖啖都精華。食物方面我地唔算食得多,不過夠飽。我地叫左牛胸爽、冰豆腐、果凍鴨血、炸魚皮、午餐肉、牛頸脊、墨魚丸、桂花蚌....好搞笑係好鐘意個午餐肉,打卡正,切到心形咁,女仔都中意~當然食落唔錯啦!要讚下呢度牛方面真係多選擇,今次食的牛頸脊同牛胸爽都好好味,肉質好嫩,食落好爽口脆,又唔會靭,個人試過耐兩種湯底,各有各滋味~如果鐘意重口味的話,當然揀麻辣啦,一啖入口,爽!炸魚皮真係打邊爐必食,就咁浸一浸,入口全部都係湯汁,好好
成家人諗唔到食咩,最好都係打邊爐,4個人可以叫咩都得﹗

優惠到3月低!
如果鐘意重口味的話,當然揀麻辣啦,一啖入口,爽!
炸魚皮真係打邊爐必食,就咁浸一浸,入口全部都係湯汁,好好味,而且真係可以食真個湯底,係超入味~
呢餐食完個個都讚,食物新鮮,質素好,值得再黎~

2019-03-15
呢間來自台灣既過江龍火鍋店除左銅鑼灣,最近仲係旺角開左分店tim~一於去試下👅🥢•🍲麻神麻辣鍋 拼 花膠雞鍋($268)一坐低等湯滾就先飲花膠雞湯,好香濃好好飲😍呢度有成半隻雞,雞肉要即食會滑d,花膠就可以煮耐d先食~麻辣鍋一d都唔會太辣太麻,唔食辣既朋友仔都食得到,食完第二日冇肚痛!內附兩件鴨血💕個鴨血有好香既藥材味,唔會一夾就散,口感既嫩滑又實在,不愧係佢地招牌!•🥩美國頂級牛小排($188/ 200g)呢個牛小排冇得輸,d花紋靚到吖!好有油香,唔鞋,放入麻辣個邊好好食呀🥰•🍡綜合丸子拼盤($118)有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、牛丸、梅菜豬肉丸、共五款。當中最推介蝦丸🦐夠鮮又彈牙,好食👍🏻•🥬翠綠時蔬拼盤($68)呢個時蔬拼盤好豐富,有冰菜,高麗菜、包心白菜、黃帝菜、南瓜、粟米🌽蕃茄🍅鮮香菇,全部浸哂d花膠雞湯精華好好味🤤🤤•🍜科學王子面($44/2件)個面建議唔煮太腍,可以食到佢既彈牙煙口感~•象拔蚌($1)刺身夠鮮甜,好爽口🥢點wasabi食一流•🥟旗魚脆($66)食落似魚皮餃,入面仲加左冬菇絲🍄•🍹麻神特飲($48)檸檬加荔枝分子爆珠,甜甜地幾好飲🍬————————————(5⭐️

🍲麻神麻辣鍋 拼 花膠雞鍋($268)

🥩美國頂級牛小排($188/ 200g)

🍡綜合丸子拼盤($118)

🥬翠綠時蔬拼盤($68)

🍜科學王子面($44/2件)
個面建議唔煮太腍,可以食到佢既彈牙煙口感~

象拔蚌($1)
刺身夠鮮甜,好爽口🥢點wasabi食一流

🥟旗魚脆($66)
食落似魚皮餃,入面仲加左冬菇絲🍄

🍹麻神特飲($48)
檸檬加荔枝分子爆珠,甜甜地幾好飲🍬

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
#fatfatman旺角
#fatfatman火鍋
#fatfatman食辣
————————————
📍麻神麻辣火鍋 (旺角)
旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓

#hkfood #hkfoodie #foodie #openrice #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #instafoodie #foodblogger #foodshare #hkfoodlover #hkfoodstagram #tasty #l4l #香港美食 #美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #食

• 牛小排
2019-03-21 119 瀏覽
打邊爐向來係我最喜歡,今次一行8人,黎次大聚會,超齊人!呢間台灣麻神個個都想食,一於齊齊黎enjoy下~未黎已經好期待我地8個人真係叫超多野食....但食完價錢唔貴,仲要食物質素好,又新鮮!用左Hello Pinkey優惠,可以滿$300減$100,有興趣都可以食,去到3月尾ja~我覺得呢度食完真係幾正,要讚讚!環境都幾好,寬敞,坐得舒服,又可以暢所欲言。食物叫左美國桶蠔、牛頸脊、冰豆腐、羊肉片、豬潤、蛋餃、丸子拼盤、水蓮菜、即炸響鈴、炸枝竹、烏龍面、老饕鍋.....仲有飲品講下味道先~ 大讚個老饕鍋拼花膠雞鍋,呢個真係超好味,麻味香濃,花膠雞好足料,香味撲鼻,十分鐘意呢個湯底!推介下,美國桶蠔,大大隻又肥又厚,個人鐘意連麻辣湯底食,鮮美濃d~冰豆腐我覺得打邊爐真係超正,索哂湯汁正到呢~~~~口感無得頂!仲有呢度個 老饕鍋,原來係出名架,入面有牛腸、牛面肉、牛肚、牛筋等,感覺就係牛雜,佢係麻辣湯底,整得好入味,值得食~牛頸脊都係必食推介,睇落油脂均勻,肉質幼嫩,入口有嚼勁,鐘意食牛的話一定要叫~個人覺得打邊爐一定要叫埋即炸響鈴、炸枝竹呢D,因為佢會浸哂汁,一次過入口,可以品嚐湯底嘅滋味
打邊爐向來係我最喜歡,今次一行8人,黎次大聚會,超齊人!
我覺得呢度食完真係幾正,要讚讚!
環境都幾好,寬敞,坐得舒服,又可以暢所欲言。
個人覺得打邊爐一定要叫埋即炸響鈴、炸枝竹呢D,因為佢會浸哂汁,一次過入口,可以品嚐湯底嘅滋味!~
整體黎講今次邊爐真係好滿足~飽之餘,食物高質,價錢相宜....讚

2019-03-20