炮台山分店剛開舖時,友人極力推薦銅鑼灣舖頭「平、靚、正」。及後我吃過好多次水煮牛、酸菜魚、自選5餸,價錢便宜、合理,雖則肉量不多,但勝在蔬菜非常足料,娃娃菜清甜,蓮藕、萵荀爽脆!(我不是食肉獸,覺得份量剛好)小小廚房若說能煮得出川菜風味,也實在難以置信吧!不強求十分出色,只盼每次都滿足一下辣味cravings,已經十分滿意!比起這些主菜,其實我更鍾清於涼拌萵荀,妹妹更喜歡麻辣蜂巢豆腐。從前每次落單一定會跟小食,或者隔三岔五又會想念涼拌萵荀的爽脆清甜、酸酸辣辣清新開胃的時候特地去買來加餸。可惜最近幾次都大失所望,要不切片太薄,失去口感,就是味道控制失衡—太咸或太酸。這次更為過份,竟是連冰塊一起上菜。(後來看到有別的人分享過照片才知道不是第一次有這樣的情況😔)涼拌小菜是煮工相對簡單、要求較低的菜色,最重要的是食材處理,要新鮮、有口感。但如圖可見,萵筍完全凍壞了,而且刀工實在不敢恭維。🤦🏻‍♀️ 切片切條切粒不一,廚師必定是個熱愛自由的人,小小廚房實在把他給困壞了。😮‍💨而且麻辣蜂巢豆腐不麻不辣,只有花椒粉的苦澀。😔😔說實話,上菜時,店員不可能不先檢查食物質素吧!而若明知如此,都照樣給客人,真

說實話,上菜時,店員不可能不先檢查食物質素吧!而若明知如此,都照樣給客人,真不知是敷衍了事,還是「知其不可為而為之」!🫣

後來有WhatsApp表達不滿,也換了新的一碗,不見好得多,就不過不失吧,完全失去了當初的驚豔,實在失望。😔

另外(男)店員指甲太長,不知有否幫手處理食物,但感覺不衛生,餐飲業大忌。

看到Openrice上大多負評,還望老闆快來quality check,力挽狂瀾!🌊
涼拌萵筍
涼拌萵筍
外賣自取
2021-08-25 1284 瀏覽
隔離期間點了麻王家的外賣,包裝正常沒有洒漏紅油抄手和米線里加的雲吞好好味,蝦很Q彈大顆,吃不夠米線點了小麻但還是好麻,麻到我了,所以吃的時候體驗沒有特別好,下次乾脆走麻好了
隔離期間點了麻王家的外賣,包裝正常沒有洒漏

紅油抄手和米線里加的雲吞好好味,蝦很Q彈大顆,吃不夠

紅油抄手+4餸麵
2021-08-24
外賣送餐
紅油抄手+4餸麵
2021-08-22 846 瀏覽
夜晚係炮台山區搵食, 原來經openrice搵倒麻王, 一個咁霸氣既名, 應該都無死卦.去到門口, 居然係無堂食位, 右手邊有2張櫈既, 不過咁樣坐, 好似有D尷尬. 所以決定揀外賣, 中途都有4-5台外賣客自取, 都唔見有人揀堂食.見倒牆上面貼左廣告, 應該係招牌菜啦, 仲發現原來銅鑼灣同灣仔都有分店, 可能個邊分行有堂食位呢.店員煮好酸菜魚, 跟住話我知白飯未煮好, 係咁肚餓既情況下, 唯有轉粗薯粉先. 雖然第一次試, 係唔怕辣既情況下, 叫個大辣試下.面頭雖然好多辣椒, 但係完全無辣味, 真係只能叫佢做, 只有酸味的酸菜魚, 令人非常失望, 真係揹得起麻王哩個名號?魚片係用石班, 所以唔及其他用剝皮魚或者鱸魚既舖頭咁滑.下面好多配菜, 娃娃菜, 蓮耦, 竹枝等...但真係好多...薯粉都算滑既, 但係索唔倒D湯既味道, 整體都令人強差人意.
雖然第一次試, 係唔怕辣既情況下, 叫個大辣試下.
魚片係用石班, 所以唔及其他用剝皮魚或者鱸魚既舖頭咁滑.
2021-08-10
15 分鐘 (外賣自取)
2021-07-21 637 瀏覽
翻翻下工心血來潮想食下啲辣野,聽朋友講天后有一間好好食嘅四川菜餐廳,同埋佢d酸菜魚好出名,咁就當然要慕名而來啦🤗🤗黎到都門口已經聞到好勁既香料味,今次叫左一碗酸菜魚飯($68)外賣,返到屋企一開蓋已經聞到酸菜香味,魚塊嘅份量唔多,但湯底都算夠酸夠麻,但完全唔辣,唔同平時食開嘅酸菜魚嘅辣度,以$68既價錢都算幾唔錯咁啦,可以一試再試既😘😘
2021-06-29 518 瀏覽
想試水煮蜆但售罄點了酸菜魚湯很油,不太麻,少辣魚還可以,份量不多墊底是大量黃芽白,一點海帶,一點芽菜酸菜魚的重點是湯底這個湯就是咸+油酸,麻,辣都難以察覺未算難食但有愧酸菜魚之名不值$68
想試水煮蜆但售罄
點了酸菜魚
湯很油,不太麻,少辣
魚還可以,份量不多
墊底是大量黃芽白,一點海帶,一點芽菜
酸菜魚的重點是湯底
這個湯就是咸+油
酸,麻,辣都難以察覺
未算難食但有愧酸菜魚之名
不值$68
酸菜魚
2021-06-29
15 分鐘 (外賣自取)
2021-05-08 488 瀏覽
酸菜魚,魚咸配菜生。抄手皮厚汁水汪汪,其他豆腐小食都是水汪汪,套餐白飯,飯很差似隔夜。 外賣還漏單。 轉行吧!同區有一間相似對手叫川亭,真的是5星,真心推介。只是這次太太說見它自稱麻“王”就試試。出事了!跟川亭比是天與地。 大家小心。
外賣送餐
2021-05-07 236 瀏覽
喺炮台山覓食,心中辣癮起,好想食辣野,見到有間麻辣野,就即刻試下先🤪✔️水煮蜆 (HK$72) 🌶 擺盤一睇就知有心機,好多蜆鋪滿在面。粒粒蜆肉新鮮鮮甜,目測有十幾廿隻,好扺食。而中煮蜆中更有大量素菜🥬,例如娃娃菜,蓮藕,萵筍,海帶絲,木耳等。水煮蜆配有有一碗白飯,豐富既晚餐。✔️自選三餸加粉麵 (HK$42) 🍜魚腐,台式豆卜,萵筍配紅薯幼粉。豆卜索晒麻辣湯汁,十分惹味!麻辣湯底叫了中辣,又麻又香,辣得過癮。✔️涼拌海帶絲 (HK$26)😋海帶絲較硬身有口感,爽脆既口感而且味道酸酸辣辣,作為開胃菜最適合不過。✔️麻辣鴨血 (HK$28)🐥麻辣鴨血份量頗多,鴨血滑溜溜,唔會一夾就散,口感細膩爽滑,配上麻辣醬汁,一食上癮。

✔️水煮蜆 (HK$72) 🌶

✔️自選三餸加粉麵 (HK$42) 🍜

✔️涼拌海帶絲 (HK$26)😋

✔️麻辣鴨血 (HK$28)🐥

2021-05-07 198 瀏覽
我和朋友甚喜歡光顧麻王,麻王有不少四川家常菜,道地美食供應,讓我們一口接一口。尤其是它的水煮系列,雖然鮮紅色的湯頭看起來有些可怕,但不得不說水煮系列真的味美,吃貨們不能錯過,而且在麻王不用花大錢就可品嚐到飽足的一餐。紅油抄手愛好者的我,每次去川菜店幾乎都會點來吃。紅油抄手的抄手皮薄滑,肉餡飽滿,咬下去紮實緊緻,一口紅油抄手,一口湯麵,彼此搭配和諧。水煮蜆一上桌,艷紅色的辣椒衝擊著感官,同時麻辣嗆香直搗鼻腔,光看跟聞已讓我們口水直流。水煮蜆份量給得不手軟,蜆肉極之肥美鮮嫩,飽含肉汁,水煮蜆裡頭還有娃娃菜,蓮藕等這些菜蔬,吸飽湯汁,辣中帶蔬菜的甜美,配白飯吃就對了。吃香喝辣的同時,不少得預備一杯豆漿補充營養,輕鬆解辣。每一口豆漿均可嚐出濃郁的黃豆香,順滑無比不死甜,冰涼舒暢。口水雞黃澄澄的雞皮雞肉浸泡在紅通通的醬汁中,塗上一層秀色可餐的紅油,口水雞辣麻鹹酸滋味縱橫交錯,雞肉細嫩,好不涮嘴,不用三兩下整碗口水雞已被搶食一空。四餸麵我們分別選了魚腐,墨魚丸,蜂巢豆腐肥牛配紅薯粗粉,嚐辣者能一次過嚐到辣勁和蒜蓉所點綴的芳香,紅薯粗粉晶瑩滑溜,即使原本沒甚麼胃口,都會被那股香辣挑起食慾,十分過癮。

肥牛無敵大片,嫩滑肥腴,入口即化,吸收辣湯精華更為美味,肥牛毫不油膩。蜂巢豆腐相當柔嫩,辣湯滲透當中,辣味在嘴裡迴盪不絕。

墨魚丸完整保留墨魚的香氣,彈勁十足,跟紅薯粗粉簡直是完美組合,必吃。魚腐也是吸湯之選,我不想浪費這好湯嘛,魚腐嫩嫩的模樣吃到濃濃的魚鮮味。
2021-05-05 124 瀏覽
平時都有買開麻王當晚餐,但係今次真係食到好嬲囉我晚上8:15打電話落單,叫左酸菜雞配飯x1, 蔥油雞飯x1. 佢地叫我10-15分鐘黎拎,我同朋友就8:30去到比錢,叫我地等等。個陣有位客人都錯係到等,旁邊有一個汁好左嘅外賣。等到8:40都未出,咁我行左去問,我地落左單好耐都未有,想問問幾時有,佢check單號話一早出左,再拎「汁好左個個外賣」比我,仲話我地行開左,佢有叫號,我地聽唔到?! 我都呆鬼左,直接話我地企左係到邊有行開,佢就堅持 仲話係岩岩出。我都算數,睇睇野食齊唔齊,2個飯冇左,得一對筷子。大佬其實咁樣做生意,好唔好食都擺啦。你地連汁野食都可以汁流單 仲講大話老點客人,真心唔會想撐囉!野食味道係唔錯,不過服務咁樣嘅話,sorry囉
平時都有買開麻王當晚餐,但係今次真係食到好嬲囉

野食味道係唔錯,不過服務咁樣嘅話,sorry囉
外賣自取
2021-05-03 1297 瀏覽
📍 【麻辣川菜🌶】唔知有冇人同我一樣咁鍾意食川菜同食辣呢😋 呢間位於炮台山既川菜小店都幾多唔同款式既小食提供,而且價錢都幾抵食🤓 如果同fd子gathering,買黎做外賣都幾正🥰水煮蜆 💰$72份量十分之多🥸 啲蜆冇沙又鮮甜!記得食之前要撈底 ‼️ 個底下面超多配菜,有蓮藕,海帶,娃娃菜etc。佢個湯底仲要超惹味超好食!就算飲咗啲湯之後都唔會覺得口渴😋 重點係價錢十分親民!出面食呢啲麻辣海鮮至少都要過百起跳,呢到一百蚊都唔洗就有了🥸口水雞 🐥💰$32呢個我覺得都嗌得過。雖然佢味道偏酸,但啱曬我呢啲重口味人士😂🤣 而且啲雞肉幾嫩滑,japjapjap🤓🤓紅油炒手 💰$30 6 粒幾夠鮮蝦味,啖啖肉😋 鍾意食炒手嘅,呢個應該都會幾啱😳另外佢仲有自選配料粉麵 三餸麵同四餸麵都係分別$42同$45,買黎做lunch又好dinner又好都相當抵食🙈整體呢度啲嘢食重口味得黎又唔會覺得好口乾,無重味精。而且店員們都很nice😚 推廣大家幫襯小店🥸👍🏻📍INFO評分🚥: 9/10價錢: 人均$50-80地址📍: 麻王 (天后)天后炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下6號舖
📍 【麻辣川菜🌶】

水煮蜆 💰$72

口水雞 🐥💰$32

紅油炒手 💰$30 6 粒

幾夠鮮蝦味,啖啖肉😋 鍾意食炒手嘅,呢個應該都會幾啱😳

另外佢仲有自選配料粉麵

📍INFO
評分🚥: 9/10
價錢: 人均$50-80
地址📍: 麻王 (天后)
天后炮台山宏安道2-12號宏輝大廈地下6號舖
下午茶
2021-04-25 152 瀏覽
今晚係附近做完野又落雨, 所以就打算係E頭睇下有咩食! 見到E間食麻辣野🌶嘅小店好似幾抵食咁, 於是就入去試下!😆🌟麻辣魚蛋(5粒)魚蛋口感彈牙, 就咁食都夠辣, 拎嚟沾下水煮湯亦不錯!🌟手拍青瓜👏🏻🥒非常足料, 上面鋪滿辣椒, 青瓜口感爽脆多汁, 幾開胃🌟四餸加麵底(BB辣)E到嘅餸好多選擇, 亦可以揀淨餸, 最後我地揀左肥牛, 娃娃菜, 海帶, 蟹柳配薯粉, 餸同薯粉一樣惹味好吸湯!🌟招牌水煮蜆配飯水煮蜆勁大碗, 辣度幾夠🔥, 蜆大約有十幾粒, 隻隻都開哂口有蜆肉, 底層鋪有大量海帶絲, 娃娃菜, 芽菜, 腐皮同蓮藕片, 十分豐富!

🌟麻辣魚蛋(5粒)
魚蛋口感彈牙, 就咁食都夠辣, 拎嚟沾下水煮湯亦不錯!

🌟手拍青瓜👏🏻🥒
非常足料, 上面鋪滿辣椒, 青瓜口感爽脆多汁, 幾開胃

🌟四餸加麵底(BB辣)

🌟招牌水煮蜆配飯
2021-04-25
2021-04-25 143 瀏覽
去探完朋友,我地就落左黎買野食朋友要左新出既水煮大蜆轉配紅薯粗粉,而我就要左粉麵餐既淨餸,另外要左兩款小食一齊share其中一款小食,我地要左紅油抄手一份有六顆,每粒都皮薄多料,加上麻香味重,令人食得過癮!!!另一款小食就要左口水雞質素亦不錯,雞肉嫩而爽,加上辣度不輕,是很刺激的開胃菜朋友既水煮大蜆係超重量級!!!!表面佈滿大蜆,下層更有旺菜、芽菜、海帶絲同蓮藕等配菜呢再配上煙韌有咬口既薯粉,正而我揀既淨餸可揀六款食材,因為怕食太多辣會頂唔住,所以要左唔辣既豬骨湯底雖然湯底唔辣,但好重蒜香,好惹味白蘿蔔清甜無渣羊肉同肥牛都唔錯,有肉香之餘唔太肥最後飲埋可樂,爽!!!!
去探完朋友,我地就落左黎買野食

其中一款小食,我地要左紅油抄手

另一款小食就要左口水雞

質素亦不錯,雞肉嫩而爽,加上辣度不輕,是很刺激的開胃菜

朋友既水煮大蜆係超重量級!!!!

表面佈滿大蜆,下層更有旺菜、芽菜、海帶絲同蓮藕等配菜呢

再配上煙韌有咬口既薯粉,正

雖然湯底唔辣,但好重蒜香,好惹味

白蘿蔔清甜無渣

羊肉同肥牛都唔錯,有肉香之餘唔太肥

最後飲埋可樂,爽!!!!
1K
2021-04-24 140 瀏覽
無辣不歡既我, 之前經過CWB已經留意到依間麻王, 上次拎左佢張MENU睇後都就唔岩時間去食, LUNCH TIME過去又遠左D, 然後今日竟然比我發現佢係天后開左新店!! 今日做完野LUNCHTIME過條街就係啦, 即刻過去一試~~依度主打麵餐, 水煮同酸菜菜式, 價錢都幾貼地, 4餸麵都只係$45, 仲有好多配料同小食揀。水煮蜆配烏冬話明無辣不歡, 水煮一定係第一個吸引到我, 面頭鋪滿蜆, 再灑上爆香左既辣椒同蔥花, 賣相幾靚仔! 蜆肉雖然唔大粒, 但係浸滿水煮湯, 入口香麻惹味, 食埋粒辣椒粒仲香口! 辣度對於我黎講係BB辣, 下次會揀再辣D, 但佢既麻香確實做得唔錯, 係好味架! 蜆下面係滿滿既菜底, 我所講既滿滿係真係好多, 食極都有, 食下食下又有D蓮藕, 又幾爽脆! D菜索哂水煮湯變得好惹味, 幾中意佢唔會辣到哽喉個種。鳥冬係另上, 而我就梗係要食盡佢既精華, 倒埋入水煮湯度食啦 涼拌萵荀萵荀好嫩, 涼拌汁好濃郁好香, 而且醋味突出, 用黎撈乜都好食! 我仲將d蓮藕放左落去撈, 一樣咁好味!豆漿本身問店員有冇無糖豆漿, 不過餐廳得一種, 好彩飲落都係豆味重過甜味, 唔會太

水煮蜆配烏冬

涼拌萵荀

豆漿
本身問店員有冇無糖豆漿, 不過餐廳得一種, 好彩飲落都係豆味重過甜味, 唔會太甜, 岩我口味, 而且食住麻辣飲豆漿一定係絕配!

店入面得2-3個坐位, 不過其實佢地都係主打外賣, 用餐期間勁多人買外賣,  原來可以電話同whatsapp落定單跟住過黎拎, 2點後仲有外送服務, 係附近做開野又中意食辣既我又有個好選擇
鍾意食辣既朋友有福了,麻王暫時係我食過麻辣當中既王者,基本上都係無對手,緊係啦…對手係我自己到呀麻,嘿!📌招 牌 水 煮 系 列 - ▪ 水 煮 蜆 飯 - $72▫ 先黎個水煮蜆先,淨係賣相睇落蜆既份量唔錯,每隻都夠肥美;入口反而無想像中咁辣,反而麻香夠突出;蜆肉口感非常煙韌,配上白飯一定係最好不過!📌四 餸 粉 面 - $45▪ 雲 吞 -▪ 肥 牛 - ▪ 雲 耳 - ▪ 墨魚丸 -▫ 揀四餸麵既過程真係幾痛苦,事關佢地配料既選擇係超多,對於選擇困難症既我最後揀左雲吞、肥牛、雲耳、墨丸配上薯粉。要讚既薯粉滑得黎又夠咬口;而且湯底辣辣地,份外惹味又開胃,非常滿足。📌熱 門 小 食 - ▪ 麻 辣 鴨 血 - $28▪ 紅 油 抄 手 - $30▫ 小食亦係重點推介之一,前者鴨血嫩滑爽彈,咬落紮實得黎唔會好易夾散,又夠入味,唔錯;後者紅油抄手掛湯力十足,食落辣中帶甜,加上每隻抄手夠哂大隻,食到啖啖餡料非常滋味。
鍾意食辣既朋友有福了,麻王暫時係我食過麻辣當中既王者,
基本上都係無對手,緊係啦…對手係我自己到呀麻,嘿!
📌招 牌 水 煮 系 列 -
水 煮 蜆 飯 - $72
水 煮 蜆 飯
入口反而無想像中咁辣,反而麻香夠突出;蜆肉口感非常煙韌,
水 煮 蜆 飯
配上白飯一定係最好不過!
📌四 餸 粉 面 - $45
雲 吞 -
肥 牛 -
雲 耳 -
墨魚丸 -
四 餸 粉 面
▫ 揀四餸麵既過程真係幾痛苦,事關佢地配料既選擇係超多,
對於選擇困難症既我最後揀左雲吞肥牛雲耳墨丸配上薯粉
📌熱 門 小 食 -
麻 辣 鴨 血 - $28
紅 油 抄 手 - $30
麻 辣 鴨 血
又夠入味,唔錯;後者紅油抄手掛湯力十足,食落辣中帶甜,
加上每隻抄手夠哂大隻,食到啖啖餡料非常滋味。
2021-04-15
15 分鐘 (堂食)
2021-04-22 126 瀏覽
之前上網見到炮台山嗰邊新開咗間麻辣嘢,今日難得嚟到呢邊就去試吓先。近排天氣又熱返,飲返罐可樂嘆吓先。麻辣鴨血雖然望落好多辣粉,但食落其實唔算好辣。鴨血厚切,食落好嫩滑有口感。紅油抄手辣味夠重,食落好刺激,中間餡料十足,咬落好爽口。水煮蜆鋪滿成隻碗份量十足,味道好鮮甜。粗紅薯粉比較厚身,食落有點黏口,仲好煙韌有口感。另外有啲類似車仔麵方式嘅粉麵,今次我哋揀咗三餸配一幼紅薯粉。白蘿蔔用湯煲過,食落好清甜。雲吞餡係用鮮蝦整,咬落爽口彈牙。鴨血依然都係嫩滑好juicy。

近排天氣又熱返,飲返罐可樂嘆吓先。

紅油抄手辣味夠重,食落好刺激,中間餡料十足,咬落好爽口。

水煮蜆鋪滿成隻碗份量十足,味道好鮮甜。
粗紅薯粉比較厚身,食落有點黏口,仲好煙韌有口感。