2020-06-16 332 瀏覽
呢間係係灣仔,已經唔記得個日去灣仔做乜定專登搭車去試? 只記得佢好為客人,會叫人企入少少等,等下一個唔洗係出面,入到去又有野俾你放口罩,仲可以掛個袋係後面牆,唔洗話好迫咁,而且仲有膠板隔住(個時只係2月)我個人唔係咁鍾意呢款既拉麵,不過以佢呢隻麵質,軟硬適中豚骨湯拉麵套餐 (餃子) $105我就唔好豚骨湯,但我覺得佢呢個湯好好味,相信喜歡豚骨湯底既朋友仔會好開心餃子等得比較耐,可能因為個日人多,但都值得等蝦味噌拉麵套餐 (小龍蝦蟹籽沙律) $115我平時都係會揀呢個架啦,但我覺得豚骨湯比呢個好味~ 佢呢個湯濃,濃得黎有少少over, 我唔識點去講不過要推介一下個沙律,真係好好食,呢個係我地點既最好食既一樣野!佢地有提供麥茶,但又係個句,可能個日人多,佢唔係幾refill得切,不過你同佢講佢好快會fill番俾你可能因為疫情少左人食,少左員工搞到佢地好忙,希望老闆放多個人幫輕下,香港人比較心急,但大家都會明既!
呢間係係灣仔,已經唔記得個日去灣仔做乜定專登搭車去試?

我個人唔係咁鍾意呢款既拉麵,不過以佢呢隻麵質,軟硬適中

豚骨湯拉麵套餐 (餃子) $105
餃子等得比較耐,可能因為個日人多,但都值得等

蝦味噌拉麵套餐 (小龍蝦蟹籽沙律) $115

2020-02-28
2020-06-10 1787 瀏覽
呢間拉面,係灣仔軒尼詩道,位置好方便,因為放工後趕返學,要快,所以走咗入去。店內裝修與日本拉面店差不多,開放式拉麵廚房前吧枱有一排座位,面店内播放著日本歌,增添日本風氣氛。睇吓個餐牌先,好專一集中,店內湯底分2種:豚骨湯及蝦味噌湯底及日式小食,亦有啤酒。我選咗:豚骨湯拉面$ 75豚骨熬成呈奶白色湯底很濃郁碗拉麵有好多本耳及蔥,一隻糖心蛋兩片薄切日式豚肉叉燒,是分開用碟盛上麵條較幼身,掛湯能力唔錯,啖啖麵條之餘仲品嚐到濃濃嘅豬骨湯,好味糖心蛋,一口咬落去,充滿蛋黃香味豚肉叉燒好入味好焾,加上蔥花一齊食,唔會覺得肥腻很驚喜發現,這日式拉面小店,雖不是什麼日本過江龍,但出其哋做出與在日本食到的拉面水準相近,而且處處感受到廚師對食物嘅誠意。價錢與其他日本拉面比較,算很便宜,沒有加一,很實在,會再來。

豚骨湯拉面$ 75
豚骨熬成呈奶白色湯底很濃郁
碗拉麵有好多本耳及蔥,一隻糖心蛋
兩片薄切日式豚肉叉燒,是分開用碟盛上

糖心蛋,一口咬落去,充滿蛋黃香味

豚肉叉燒好入味好焾,加上蔥花一齊食,唔會覺得肥腻

2020-06-05
  • 豚骨湯拉麵
2020-05-15 793 瀏覽
成日經過這間拉麵店,都見有人排隊,之前排過幾次,等了一會也無動靜就走(因為午飯時間有限🙈)今次再度經過,見得兩個人等,於是決定再試吓排,好好彩剛好有幾個人走,我就入了去,舖頭細細,坐滿人,傳統L形的拉麵用餐長枱,選擇不多,一係豚骨一係蝦,上openrice見蝦多人推介,於是叫了個蝦味噌拉麵套餐,叉燒係另上的,肉質偏瘦,比較健康,味噌湯底,會比較偏䶢,但尚可接受,麵條軟硬適中,不錯,餃子皮薄,底部脆,好味,下次再試佢個豚骨及小龍蝦沙津😃另外,值得一提,職員好細心,見我個位有風,我又長頭髮,佢哋會提供橡根俾有需要的客人,加分👍🏻
  • 餃子
2020-05-08 489 瀏覽
呢間位於灣仔軒尼詩道嘅一間日式拉麵店-叫風記,門口掛左2個紅色日本feel 嘅燈籠🏮,舖不算大,大約可以坐到12-14人左右,全部坐位以bar 枱式設計,方便廚師上菜,講真菜式真是唔多,得2款麵供選擇,一款是豚骨湯拉麵,而另一款是蝦味噌拉麵,麵可以選擇加為套餐,其實套餐即是加煎餃子、芥辣蝦沙律或小龍蝦蟹籽沙律🥗選其中一樣。先講返碗麵,軟硬適中,豚骨湯底味道很濃味,同麵一齊食很夾,煎餃子🥟本人覺得餃子個汁很好,餃子比較淋身,如果能夠煎脆口一d或者會較好,餐廳重有冰凍嘅麥米茶任飲,大熱天時,飲一杯真是舒服的,套餐總括來講算是唔錯,而且分量夠飽👍🏻。
2020-05-08
15 分鐘 (堂食)
  • 豚骨湯拉麵套餐
  • 蝦味噌拉麵套餐
灣仔食店林立,附近亦都不乏拉麵或者日式料理。偏偏軒尼詩道中間有一間非常高質嘅日式拉麵店。店舖位置唔多,粗略估計亦只能容納十餘人。因此,餐廳決定專注於兩款主打拉麵,豚骨湯以及蝦味噌拉麵。豚骨湯拉麵 - 配小龍蝦蟹籽沙律清淡嘅豚骨湯拉麵加上木耳、香蔥、同半熟溏心蛋,絕對係拉麵嘅預設配搭。店舖入面都留意到,湯底係長期用壓力煲餚製而成,味道可能不如一般名拉麵店濃烈或者油膩,但整體配搭尚算良好,食完一碗都唔會有過於飽滯感覺。而佢嘅叉燒亦都係重點推介,叉燒原本係以慢煮爐經過十幾個鐘慢煮而成,再用猛火燒烤,令到肉質既鬆軟亦有好重嘅燒烤煙薰味道,彌補湯底缺乏嘅油膩感。小食方面,小龍蝦蟹籽沙律份量亦都唔少,一個人絕對夠食!蝦味噌拉麵 - 配日式餃子蝦味噌相對豚骨湯底係驚喜之作,加上櫻花蝦做配料,令整個感覺提升一個層次,味道上會比較類似港式蝦醬,如果唔太好咸蝦味嘅朋友可能要避免。而餃子亦只能算不過不失。除咗拉麵同小食外,我哋亦都叫咗兩杯300ml嘅Asahi生啤,價錢都只係$3x一杯,比起Happy Hour時段嘅酒吧都要抵!*為咗同心抗疫,小店更加喺埋單之後送上每人兩個口罩打氣,實在不愧為良心食店!味道

豚骨湯拉麵 - 配小龍蝦蟹籽沙律

豚骨湯拉麵

小食方面,小龍蝦蟹籽沙律份量亦都唔少,一個人絕對夠食!

蝦味噌拉麵 - 配日式餃子

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2020-03-23 504 瀏覽
一直想來這間拉面店因為口碑和朋友的極力推薦這晚難得路經灣仔 便順勢試一次入門口後要先量度體溫店員提供了 紙張包住暫時除下的口罩每個座位更可以 安排 膠擋 防止飛泡問題感覺上很細心店舖只有兩個套餐 蝦湯底和蒜湯底小食可選配 芥末蝦沙律 或 餃子小食芥末蝦沙律先上外表平平無奇 食落口 好新鮮有生蝦刺身既爽甜 配上清新的芥末醬汁 好特別另一個小食餃子 不過不失拉面方面 蒜香的比較清 已 蝦湯的比較濃厚個人比較鐘意蝦的 兩塊差燒煎得岩岩好拉面軟硬都恰到好處果然名不虛傳自助飲料有 玄米茶同清水食咗味道較濃烈的拉麵飲一杯消滯的玄米茶為整餐畫上完美的句號
一直想來這間拉面店

食咗味道較濃烈的拉麵
飲一杯消滯的玄米茶
為整餐畫上完美的句號

2020-03-16 489 瀏覽
今日突然間又心思思想食拉麵,黎到呢間位於灣仔既麵匠風龍😋😋拉麵有兩款,豚骨湯同蝦味噌,上次食過豚骨湯,今日就一於試下個蝦味噌拉麵🍜佢套餐包左半熟玉子同三選一既小食蝦🦐味噌湯蝦味重,加埋粒粒蝦,食落成口都係蝦味,一個字:正!!而麵身不軟不硬,岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻而玉子又夠流心,吸曬蝦湯既日月精華而最特別係舊豚肉分開上,睇相都睇得出夠曬juicy,唔會太干,正❗️❗️❗️而小食方面就叫左餃子,煎得剛好,少少燶,好香脆,加埋餃子汁,一流👍🏻👍🏻整得黎講麵匠風龍係我私心大大力推薦既拉麵店,仲未食過就不容錯失啦💪🏻💪🏻
今日突然間又心思思想食拉麵,黎到呢間位於灣仔既麵匠風龍😋😋

佢套餐包左半熟玉子同三選一既小食
蝦味噌拉麵套餐

蝦味噌拉麵套餐

而麵身不軟不硬,岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻

而玉子又夠流心,吸曬蝦湯既日月精華

2020-03-15 324 瀏覽
香港嘅拉麵舖開到成行成市,而呢間只有十幾個坐位嘅小店,裝修有d似日本拉麵店嘅style,居酒屋甘,裝修唔錯,不過d出品就出哂事,唔知係咪lunch時間關係,間舖其實得四款嘢叫,1.蝦味噌拉麵 2.豚骨湯拉麵 跟住就係呢两款拉麵嘅套餐,套餐就係两款拉麵+小食(煎餃子/小龍蝦蟹子沙律/芥辣蝦沙律)+一隻流心蛋,絕對好容易控制住個出品,我哋叫咗一個套餐(豚骨湯拉麵+餃子)同一碗豚骨湯拉麵,首先講咗個煎餃子先,脆口嘅,不過碗麵就出事,首先個湯頭一飲落去就有d確喉,似乎落咗唔小味精,d麵好似淥得比較淋,但又未至於一pet pet,但係d麵係拉麵舖嘅靈雲,攪到甘就真係有d😱,個個叉燒👉佢聲稱係煎完再放入麵上面,而我就覺得甘做好鞋口,太硬同好油口,一啲都唔好食,至於啲木耳好咸, 所以成碗嘢都麻麻地,不過值得一讚既係個流心蛋做得唔錯 ,甘嘅價錢有更好的選擇😂

2020-03-03
20 分鐘 (堂食)
2020-03-11 177 瀏覽
平日大排長龍,而午膳時間只有一小時所以食唔到,今日終於有機會一試呢間好多朋友推薦的拉面店。餐牌上提供的食物種類不多,兩款拉麵為 「豚骨」🐖🐖 同埋 「櫻花🌸蝦🦐味㬝」。至於小食,有煎餃子🥟,芥茉蝦沙律,小龍蝦蟹籽沙律🥗。我就選擇左套餐,櫻花蝦拉麵+四隻餃子。($115)先講湯底,味道濃厚但唔肥膩,而且落足料。好多櫻花蝦,另外碗拉麵仲有包2塊好高質的叉燒,同埋溏心蛋一隻😍 好好味!餃子我覺得佢可以再煎耐少少,會更好味。食完真係超飽! 正!PS. 由於疫情關係,依家店員已由黑色海綿口罩轉為戴上防疫用既口罩。而收銀處有信封提供,食客可以拎一個用黎放口罩。

食完真係超飽! 正!

2020-03-11
20 分鐘 (堂食)
  • 蝦味噌拉麵套餐
一直都好想試下呢度既拉麵🍜,但次次行過門口都大排長龍,無奈只好放棄左佢!今次因為有同事就來要走,臨走前好想試下呢間拉麵,所以我地又再一次入地碰碰運氣!🤣🤣去到,要等位,不過好在早來一步,都係等2張啫,舖面細細,全店坐位都係對住師傅坐的,可以睇清潔師傅整麵偷下師 (最後係偷唔到既!)🤣🤣🤣等左15mins 左右,終於到我地啦,其實係等位期間我已經諗家食乜好㗎啦!豬骨拉麵再加半熟蛋呀,thanks~~👍🏻✌🏻同事就揀左個蝦麵set, 我對純蝦湯底既拉麵麻麻地,所以豬骨湯底啱我啲!🤣🤣😜😜拉麵一上來,試下個豬骨湯,好清唔漏,好香豬骨味,係介乎呀媽🙍‍♀️🙍‍♀️🙍‍♀️煲嗰啲老火湯同拉麵湯底之間,好飲又唔口渴,雖然佢唔係好濃,不過我食到最得都有啲膠住個口,好飲呀!👍🏻👍🏻🍜🍜但係呢度個麵身係偏軟同林嗰隻,我其實麻麻地個麵質,不過其實都係唔錯的。叉燒超級好食,我以為佢火炙過,但朋友話見到師傅係煎嘅,我覺得好香日,又少油,佢上既時候係分開叉燒同麵,同一般拉麵叉燒唔同,似係燒肉飯嗰隻,真係幾好食!😜😜😝😝 半熟蛋,唔個係特別出色,無乜蛋香味,不過唔錯嘅!🥚🥚🍜🍜🍳🍳我覺得呢度嘅店員好細心,安排坐位安排得

我覺得呢度嘅店員好細心,安排坐位安排得好好,而且又有口罩袋提供!下次帶埋家姐一齊來再食!👍🏻👍🏻😊😊
2020-03-07 151 瀏覽
一個人想享受美食,又想沉澱一下,可以試試這間地道日本拉麵🍜餐廳🙂格局是日式食堂的一排座位,可以觀賞廚師烹調食物的過程👍🏻店內提供兩款湯底選擇,蝦湯比較特別,味道果然不令我失望!如跟套餐可選龍蝦沙律/餃子/蝦沙律🥗和一隻糖心蛋龍蝦沙律和蛋味道不錯,但值不值得加30蚊就見仁見智了🤨的確是一頓很滿足的午餐,但對一般打工仔來說,只能間中獎勵一下自己😂因這段期間疫情比較嚴重,餐廳亦貼心地準備很多防護物資供客人使用,保障員工和客人的安全,令我感受到餐廳的人情味
格局是日式食堂的一排座位,可以觀賞廚師烹調食物的過程👍🏻

龍蝦沙律和蛋味道不錯,但值不值得加30蚊就見仁見智了🤨

蝦🦐味噌拉麵
蝦🦐味噌拉麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
  • 蝦味噌拉麵
2020-03-01 239 瀏覽
前排同朋友去咗灣仔一間好出名嘅黃色小店Dinner🎗一入到去店員即刻幫我地探熱同比A4紙我地放口罩😷點餐嗰陣都好用心為我地講解,我地最後叫咗豚骨湯拉麵套餐包埋兩個唔同嘅小食😍佢個叉燒同其他鋪頭唔同,係用另一隻碟分開上嘅,而且有好香嘅煙燻味🤤我幾鐘意個小龍蝦蟹籽沙律,食落去好開胃👍🏻地址:灣仔軒尼詩道184號地下
前排同朋友去咗灣仔一間好出名嘅黃色小店Dinner🎗
一入到去店員即刻幫我地探熱同比A4紙我地放口罩😷
我幾鐘意個小龍蝦蟹籽沙律,食落去好開胃👍🏻
地址:灣仔軒尼詩道184號地下
豚骨湯拉麵套餐
小龍蝦蟹籽沙律
2020-02-21
10 分鐘 (堂食)
豚骨湯拉麵套餐
小龍蝦蟹籽沙律
2020-02-28 210 瀏覽
每次經過唔係已經收舖,就係食飽先再行過黎今日終於可以一嚐味道啦黎到一人一碗拉麵當然唔少得啦前菜既芥末蝦沙律,蝦有少許彈牙,但唔係好新鮮,芥末味比較清淡,可以再重多啲芥末味令人食慾更加提升我叫左蝦味噌拉麵,用豚骨湯做基底,加上蝦味噌既濃厚,湯面再加櫻花蝦提升香味,一個好正既湯底不過拉麵偏軟,無左拉麵既口感,仲有少少糊口有輕微敗北叉燒會另上,切得比較厚身,經過滷製,再經過煎香,有獨特既香味餃子睇落煎得唔錯,可惜食落未夠脆皮,水份未收乾就已經上枱我黎既時候已經大約9點半,人客唔算多,其實食還好既,不過作為開放式廚房,所有動作,做法,衛生都比客人望住,因為清潔衛生乃係首要,我可以清晰睇到拉面水漬到處都係,連抽氣罩上都仲有拉麵黏住
每次經過唔係已經收舖,就係食飽先再行過黎
今日終於可以一嚐味道啦

黎到一人一碗拉麵當然唔少得啦

芥末蝦沙律

蝦味噌拉麵

不過拉麵偏軟,無左拉麵既口感,仲有少少糊口
有輕微敗北

餃子加日本生啤

餃子睇落煎得唔錯,可惜食落未夠脆皮,水份未收乾就已經上枱

2020-02-28
3 分鐘 (堂食)
2020-02-25 132 瀏覽
回顧下有得出街食嘅拉麵店原來可以單叫😂一睇menu淨係見到set,好飽ahhh但set有溏心蛋、餃子😋但一個女仔會食到好飽🐷塊叉燒係另上好味唔會好乾好硬👍🏻餃子皮薄個底脆卜卜好正😍個拉麵中規中矩🤨 ..
回顧下有得出街食嘅拉麵店
原來可以單叫😂一睇menu淨係見到set,好飽ahhh
但set有溏心蛋、餃子😋但一個女仔會食到好飽🐷
塊叉燒係另上好味唔會好乾好硬👍🏻
餃子皮薄個底脆卜卜好正😍
個拉麵中規中矩🤨 .
2020-01-23 207 瀏覽
想來這間試好耐,今日與同事一齊黎試下。Menu好簡單只有豬骨湯底$105 還是味噌湯底拉麵 $115套餐可選餃子、芥辣蝦沙律和小龍蝦沙律小龍蝦沙律幾特別 用紫菜包住食 蝦嘅香味都好濃郁餃子 普普通通 無咩特別 但都好食嘅主菜來了!我呢個係味噌湯拉麵,溏心蛋好味道,紅紅地色嘅應該係櫻花蝦,好香,整個湯底都充滿住櫻花蝦味道。其次,個拉麵嘅麵質同平時食嘅拉麵好唔同,佢係較為幼身一點,但咬口幾好,麵幾香。到叉燒都整得幾香,得兩塊略嫌小左啲。😅下次再試埋豬骨湯底先!備註:枱上有一辣芽菜好好味!必食!
想來這間試好耐,今日與同事一齊黎試下。
Menu好簡單
只有豬骨湯底$105 還是味噌湯底拉麵 $115
套餐可選餃子、芥辣蝦沙律和小龍蝦沙律

幾特別 用紫菜包住食 蝦嘅香味都好濃郁

餃子 普普通通 無咩特別 但都好食嘅

下次再試埋豬骨湯底先!
備註:枱上有一辣芽菜好好味!必食!
2020-01-23
5 分鐘 (堂食)
  • 蝦味噌拉麵