2010-08-28 26 瀏覽
下午茶的好去處, 自不免係一件多士, 一杯奶茶之類, 想在harbour city 找茶餐廳, 難! 但見一間叫toast box的麵包店, 入面都幾多人幫襯, 於是入去試cashier位有座牛油山, 好奇地望左一陣, 原來佢地真係用牛油刀刮座山查多士的, 勁菠蘿油係一個套餐, $26, 但有埋一隻煎雞蛋同一杯飲品隻煎雞蛋就過得去, 一隻普通的煎雞蛋而已, 件菠蘿油麵係一般, 牛油唔香, 菠蘿唔脆, 比起一般茶餐廳唔好得去邊, $26, 都係因為要交租先收呢個價錢

菠蘿油係一個套餐, $26, 但有埋一隻煎雞蛋同一杯飲品
2010-08-27 3 瀏覽
食左碗幾好食的喇沙, 地點係新港中心裹面的TOAST BOX碗喇沙係新加波式的做法, 材料有蝦肉, 魚片, 芽菜同米線, 未食之前, 覺得佢個樣似似地泰式的冬蔭功, 但原來味道係完全唔同, 喇沙的椰汁味好重, 味帶甜, 仲有香濃魚味, 而TOAST BOX 的喇沙味道仲好濃烈惹味, 用料十足, 味蕾絕對享受環境比較窄, 地方雖光猛但SERVICE就一般, 不過野好食, 所以都唔係太大問題了

2010-08-17 14 瀏覽
見到poster嘅巴東牛肉好似正宗嘅巴東牛肉飯, 叫咗一個嚟食....點知....得到嘅係淡味咖啡牛肉飯!!!! 仲有, 嗰兩塊蝦片都唔知放咗幾耐...諗嘅...义都义唔入!!!! 怪唔得在場無人食個巴東牛肉飯啦!!! 中招!!!!

2010-08-16
2010-08-16 26 瀏覽
昨天在這間面包店買早餐唸住今朝食,買了之前我最鐘意食的earthquake cheese toast,不過而家要成十四蚊五片,但見佢個包夾心有好多芝士,而且好耐未食過,一於試下啦點知今朝食時,一打開原來只有三片才有夾心芝士,另外兩片就.....有一片只有超少芝士,另一片完全沒有芝士,同普通方包無異,感覺比人欺騙了,令人十分憤怒 心想這芝士面包都不便宜呢,為何都要呃食客呢唉....唯有慨嘆自己不好彩了味道方面可能放了一日,芝士比較硬,面包也很乾,但它的食用日期是可以放存兩日的,當然沒有以前那般好食,又一令人失望

心想這芝士面包都不便宜呢,為何都要呃食客呢
唉....唯有慨嘆自己不好彩了

味道方面可能放了一日,芝士比較硬[並沒有放雪櫃],面包也很乾,但它的食用日期是可以放存兩日的,當然沒有以前那般好食,又一令人失望
正面- 左面的完全沒有芝士,右面的只有少許
後面-兩片完全沒有芝士
側面
2010-08-16
外賣自取
$14 (早餐)
同事推薦,breadtalk/toastbox (係新加玻的),托我用星馬地道的水準評評。几个星馬朋友,亲戚一起入去排一 陣隊,order Laksa (poster“best seller”), kopi kosong (斋啡) 唉!!只有兩樣野 算得係正宗-服務差 同 d材料又少又唔新鮮。等好耐添!等2碗Laksa,25分鍾。唉。laksa? 冇laksa 葉,又冇鲜椰渣 又冇乾蝦米的laksa湯點算得係 Singapore laksa? D鱼片硬,冇味。辣椒唔辣。 咖啡冇東南亚的咖啡“香”. D laksa米粉 一d都唔似!唔會再試 。。但我想推薦 Prima Taste 牌的LAKSA premix! 永安(上環)。Wellcome (西寶城/寶翠圜星馬租客多)有得買。煮出來LAKSA“湯”的真好似向星馬大排擋食個D!!!!(Coconut Curry Noodle) Pack consists of * Laksa Paste (With Laksa Leaves) * Laksa Premix * Sambal Chilli(+ dried freez

D鱼片硬,冇味
。辣椒唔辣
。 咖啡冇東南亚的咖啡“香”.
D laksa米粉 一d都唔似!

唔會再試 。。

但我想推薦 Prima Taste 牌

(Coconut Curry Noodle)
Pack consists of

* Laksa Premix
* Sambal Chilli
(+ dried freeze coconut)
個咖啡"陣"有8分/10
要排隊order,揾位,仲要等d Toast box 人deliver
2010-08-15
30 分鐘 (堂食)
個咖啡"陣"有8分/10
2010-08-11 7 瀏覽
新港中心由一間殘舊的商場變成都見得吓人, 大食代都可算是功不可沒, 其中一樓的TOAST BOX更是潮流食店的表表者, 有時我都喜歡去BREAD TALK買麵包是次幫襯了TOAST BOX的傳統多士配牛油加央, 另加一杯美祿! 盛惠$31, 都唔平...不過件多士好脆, 白麵包好好食, 只係件多士有點迷你, 食完好似唔係好飽杯美祿好鬼好飲, 因為佢地唔孤寒, 落好多美祿粉, 所以味道比較濃, 所以一杯好飲的美祿要夠"料"先得價錢係貴D, 但質素搭夠, 要彈的, 係客人食完之後, 枱無人執, 給人骯髒的感覺 扣了少少分

扣了少少分
  • 美祿
2010-07-28 26 瀏覽
平日食下午茶總喜歡食d甜嘢,嚟呢度應該會叫咖央多士,不過今日想食咸點,所以試咗蝦米麪包。套餐有蝦米麪包2件,半熟蛋2隻,咖啡1杯。先嚟半熟蛋及咖啡,半熟蛋加上黑醬油及胡椒粉,好味!咖啡用煉奶開,味道唔錯,係略嫌唔夠熱。等咗一陣先嚟蝦米麪包,原來要烘一烘個麪包,脆得嚟又不失麪包嘅鬆軟,正!蝦米好香,食落辣辣地,好惹味!唯一要彈嘅就係地殼(托盤)傾斜,搞到我倒瀉咗少少咖啡!

套餐有蝦米麪包2件,半熟蛋2隻,咖啡1杯。

先嚟半熟蛋及咖啡,半熟蛋加上黑醬油及胡椒粉,好味!

咖啡用煉奶開,味道唔錯,係略嫌唔夠熱。

唯一要彈嘅就係地殼(托盤)傾斜,搞到我倒瀉咗少少咖啡!
半熟蛋
托盤傾斜,搞到我倒瀉咗少少咖啡!
蝦米麪包
2010-07-28
半熟蛋
托盤傾斜,搞到我倒瀉咗少少咖啡!
蝦米麪包
2010-06-28 4 瀏覽
其實加價是可以諒解的,但加完價,個包都仲要縮水,佢地真係太過份!以芝士條為例,以前$6.5一個,麵包長度有個麵包底盤咁長! 而家$7.0一個,麵包長度只有個麵包底盤嘅1半多d,都唔夠2/3咁長!!!!個quality都要係差咗,真係好失望!!!!!!!仲有仲有,我真係唔明點解佢地唔用八達x收錢,d服務員又要收/找錢,又要袋麵包,仲要惡過你咁!佢地係咪尊登另到收錢時間長d,條人龍又長d,個名就可以響d 呀!?

個quality都要係差咗,真係好失望!!!!!!!

2010-06-25
$7 (早餐)
2010-06-17 22 瀏覽
每次經過bread talk 都好自然比佢d包咩吸引住, 今次都唔例外... 當有顧客入嚟, 店員都好齊心講一句' welcome to bread talk' , 兜咗幾個圈, 終於揀咗2個包難得南餅: 個牌仔介紹係印度和意大利 mix & match. 頭同尾有啲乾, 入面d餡有肉碎+雜菜, 味道較辣~辣雞鬆: 賣相好吸引, 舖滿肉鬆, 上面加上一塊類似雞冠紙牌, 十分可愛 , 味道唔錯, 冇想像中咁辣, 肉鬆加上少少沙律醬, 味道好夾 .

兜咗幾個圈, 終於揀咗2個包

辣雞鬆
難得南餅
2010-06-16
辣雞鬆
難得南餅
我try 個西多士set.....應該有syrup 啦...呆左個waiter 問....你有冇加$ 啦...我又order 時冇留意 dry 到死呀為左d 茶餐廳會serve 埋既syrup 加錢有點不智.....um. 可以有openrice 友會話呢d 系singapore 既signature 咁ok 囉~~我唔get use to this country this food style of french toast 啦我自己煎西多都好食d 呀....dark brown 既邊....但系唔crispy 的wo仲要食塊牛油夾住的燶包..真系冇分別囉之前食多士唔系咁架..so 我先再encore>.好灰囉.....我朋友仲好笑..食咖映多..我都系同佢一齊食一齊再encore佢都話一來個toast 細塊好..我唔理...再食下去, omg點解會咁架d 牛油得1/3塊, 系咪好趕時間呀.我想問.......d 咖映淡而冇味.同岩岩開時...我地try 既唔一樣..真系好唔得囉.......而家今日day off 先上黎寫番食評今次個旦...都ok 既...半熟~ 只系靠
我又order 時冇留意 dry 到死呀

我自己煎西多都好食d 呀....
dark brown 既邊
....但系唔crispy 的wo

仲要食塊牛油夾住的燶包..真系冇分別囉

我朋友仲好笑..
食咖映多..我都系同佢一齊食一齊再encore

d 咖映淡而冇味.同岩岩開時...我地try 既唔一樣..

今次個旦...都ok 既...半熟~ 只系靠dark soy sauce 吊味

btw milo 系唯一正常小小既野+ 我系中意chocolate 既.hahhahahah
另作別論
2010-04-20
  • milo dinosaur
Peter Wong說好波不妨一睇再睇,我就說好店也要一吃再吃。想土司工坊這連鎖集團,繼椰漿飯、海南雞飯後,總要吃完其土司小吃才叫做完滿,今次有幸拉到父母前來,約二時半的時間,人數也是不多不少。叫了兩個套餐和一些散叫東西,看水吧的年輕師傅在沖製咖啡及奶茶,想南洋天氣炎熱而潮濕,見其用上不少「拉撞」的手法,可以更加出味之餘,也可沖散多餘的熱氣,適合當地人的地理情況。上次說咖啡未夠香濃,但家父已說很不錯,起碼沒餐廳的那麼刺激;自己點的奶茶也比想像中為佳,嚐出不輕的茶味,因為用了煉奶沖製,比平時喝的甜了少許。家母說好立克比較甜,未喝過可作不得準。傳統土司可烘得外層香脆,內有清香的甜味咖央,配上牛油作鹹甜相間的味道,是不錯的地道小吃。另有一味肉鬆蝦米軟包,軟身餐包可稍為烘香過,外層略呈金黃之狀,而靈魂是內裡那混和蝦米的肉鬆,既有微甜的肉香,夾雜些許的惹味,整體味道配合得十分匹配。近來才知星洲人每逢早餐和下午茶,也要用雞蛋作伴,想蔡生在電視節目中,也要求廚師以雞蛋作主打弄出美食,其實這尋常之物,本身已是美味食材,或者大家對蛋白質天生有點渴求.......前雙蛋賣相一般,但中間吃出溏心之狀,地道的

近來才知星洲人每逢早餐和下午茶,也要用雞蛋作伴,想蔡生在電視節目中,也要求廚師以雞蛋作主打弄出美食,其實這尋常之物,本身已是美味食材,或者大家對蛋白質天生有點渴求.......前雙蛋賣相一般,但中間吃出溏心之狀,地道的烚半熟蛋可十分滑溜,呈半凝固之狀,蛋香可算濃厚,倒覺得可以煮多些許時間。

早輪讀過一位食友的撰文,說其在香港的星馬餐廳,嚐出啼笑皆非的半熟蛋,也想知道單憑相片或簡單的文字敍述,這半熟雞蛋可是另一回事?! 與其徒說要人放開心胸,也需要識見和態度的配合,不想淪為一隻井底之蛙,有時遇到一些知味的臥虎藏龍,也希望得到一些指正。

最後來的巴蘭蛋榚水準大致保持,鬆軟而味帶清香,一件十三元,兩件承惠廿元,另有平二塊錢的香蕉蛋榚......這一餐afternoon tea每人約三十元,大致上口評也偏向正面,想連鎖快餐店也要近廿元的一個餐,可惜不大啖肉,就是主打油炸之物,轉個口味吃一些「較健康」的東西,來一杯像樣些少的熱飲,可算不錯。

咖啡撞出不少泡,家父已說收貨
口感嗗溜而嚐出蛋味,可以沾麵包來吃
吃了一隻之後.........
蝦米肉鬆是當中精粹所在
大體保持水準
2010-06-05
咖啡撞出不少泡,家父已說收貨
口感嗗溜而嚐出蛋味,可以沾麵包來吃
吃了一隻之後.........
蝦米肉鬆是當中精粹所在
原本可以合併為一的飲食貼文,緣何要分為兩篇哩 ? 上回提到胃納有限,海南雞飯要擇日重賽,週日之下實也不太肚餓,加上人在沙田老家,要專程去佐敦一躺,只為一餐飯可不太情願,只是做人要有始有終,既然作出承諾,如果非不得以,實在不想打爛齋砵,結果發覺同一食肆之下,兩餐的感覺分野甚大,甚有天淵之別。其雞飯也有幾款配搭,今次選了一個雙併,雞件搭上燒肉的一個套餐。賣相來說算是十分地道,不經意地地送了一啖飯放入口中,我發覺自己的咀角竟泛起一個微微的笑意,其油飯本身夠熱,油香味足夠加上膩感不重,不遜於上次在尖沙咀品嚐過的經驗。雞肉更是一個小驚喜,以雞胸的部位來說,其皮肉竟然弄到如斯的嫩滑程度,更要命的是鮮味甚重 (好有雞味呀!) ,雖然斬得比較細,想是獅城某些門派的風格吧 ! 燒臘應是我們南方人的專長,這裡弄的燒腩肉雖然是凍的,但外皮不失脆口,肉膏來說硬了一點,卻嚐出豬類應有的肉香,加上伴吃的三色醬齊備,有這水準夫復可求。看似清湯一碗,卻加了當歸上去,清淡中包含若有若無的藥材味,滷水豆腐和滷蛋也是恰如其份,這裡也有點怪,說如果減收三元,那可將豆腐滷蛋轉為油菜,通常香港的食肆的造法是標明加錢可upgr
原本可以合併為一的飲食貼文,緣何要分為兩篇哩 ?

看似清湯一碗,卻加了當歸上去,清淡中包含若有若無的藥材味,滷水豆腐和滷蛋也是恰如其份,這裡也有點怪,說如果減收三元,那可將豆腐滷蛋轉為油菜,通常香港的食肆的造法是標明加錢可upgrade東西。承惠四十八元一份,以這味道來說也收得不貴。

論尖沙咀的「文華」,相對上水準不太穩定,每天份量有限有下,近日還要休業,是否專程排隊見仁見智。「好時」是網上食友成全的傳奇,大體上可算維持,略嫌雞味較淡,這裡的人流不多不少,坐得也算舒適,對食友而言,多一個選擇絕對是一件事。不論同意與否,也祈望多一些食友加以指教。
賣相已值得一讚,油飯更吃出笑意
雞肉水準上佳,燒肉也是合格之上
三色醬齊備
清湯加了當歸,有特色
2010-05-30
賣相已值得一讚,油飯更吃出笑意
雞肉水準上佳,燒肉也是合格之上
  • 海南雞飯搭燒肉
2010-05-30 6 瀏覽
BREADTALK D 麵包一向都唔錯....估唔到今次會咁失望今次既主角係洋蔥黑椒煙肉包(類似的名稱)........由於已經預計到會好難咬......所以特別要求店員CUT 開.....雖然切開左.....不過都係好硬...咬唔到.....黑椒味基本上係感覺唔到...最過份既係D煙肉....全部都係肥既脂肪.....完全入唔到口....好失望
BREADTALK D 麵包一向都唔錯....
估唔到今次會咁失望

今次既主角係洋蔥黑椒煙肉包(類似的名稱)........
由於已經預計到會好難咬......
所以特別要求店員CUT 開.....
雖然切開左.....
不過都係好硬...咬唔到.....

黑椒味基本上係感覺唔到...

最過份既係D煙肉....
全部都係肥既脂肪.....
完全入唔到口....

好失望
2010-05-30 10 瀏覽
一向都鐘意幫襯Breadtalk,味道幾好,款式又新,次次都教人不能忍手買幾個返屋企。但好的還好,差的差到真係好離譜係想像唔到會做得咁差。第一樣係估你唔到既芝士蛋糕個樣就靚到爆,點不知一食落口先知咁難食個芝士蛋糕係有芝士味,但係一D甜味都冇,咁樣又點會突出到cream cheese味呢??就算係服迎合低糖、健康既潮流,都唔係冇味道架...冇味道到真係唔知自己食緊咩,但口感係不錯既,但都彌補不到冇味道既缺點。買左一大個返屋企,食左幾啖都食唔落啦...第二樣得個樣既葡撻個葡撻真係好靚,不論係色水又或者形都好好;點不知又係一食落口先知真相佢個葡撻皮係曲奇皮,但一D都唔脆! 好淋!! 蛋槳有焦糖面,做得好靚,但一D蛋味都冇!! 冇蛋味不特指,焦糖面都冇糖味,點解咁恐怖??平就平啦,十蚊就有三個,平時先買到佢一個面包。唔通真係 "一分錢一分貨" ??
但好的還好,差的差到真係好離譜
係想像唔到會做得咁差。

第一樣係估你唔到既芝士蛋糕

個樣就靚到爆,點不知一食落口先知咁難食

買左一大個返屋企,食左幾啖都食唔落啦...

第二樣得個樣既葡撻

佢個葡撻皮係曲奇皮,但一D都唔脆! 好淋!!
2010-05-30
2010-05-29 6 瀏覽
五月廿四日(星期一)今日的早餐是breadtalk的葡萄總動員和blueberry scone葡萄總動員,與之前的樣子又不同了!味道都可以,包面上有砂糖,內裡的提子乾的數量算多,麵包都鬆軟blueberry scone似是蛋糕,比較鬆軟,但是又比蛋糕硬,上面的醬比較甜,整體上一般!
五月廿四日(星期一)

2010-05-24
$7 (早餐)