Mugitamag🐥🐥🐥🐣 來個麥玉子盛宴吧💛..呢排多左過港島,北角匯呢邊沿海邊 確係一個清遣好去處💕,放假不妨來港島東走走吧。.行行下一田超市🛒,發現原來都幾多食肆,行到攰都可以隨意點選東西吃吃。經過見到一間主打玉子燒既餐廳,真係蛋 全部都係蛋💛,貌似都吸引啊。.一問之下,店員稱💁🏻‍♂️ 雞蛋🥚 &調味料都係由日本生產,見有點餓意 就隨便在這裡吃吃吧。.ll $88Eel Barley Don鰻魚🐟 沒我想像中震撼,雞蛋🥚 也沒想像中滑蛋 份量也偏少呢。但勝在以盒子形式盛載,感覺好一點點。.ll $79Scramble Egg with Beef Udon相反湯烏冬🍜 既雞蛋🥚 比較滑身,感覺較好吃。而且烏冬質素不錯,夠煙韌、爽滑、彈牙,配上鰹魚湯頭甜,反而有一點點驚喜呢。.ll $46Eel Tamagoyaki玉子燒夠厚,但鰻魚份量偏少呢。無疑蛋🥚算滑 亦厚身,顯得鰻魚很渺小啊,但吃在嘴裡還是甜甜的。.ll $35Mentaiko Tamagoyaki相反明太子玉子較推介,咸咸的、辣辣的 份量亦夠多,跟厚玉子互相輝影,可以一吃。..當你行到攰 想來歇歇,吃吃玉子的盛宴,可以到這

Mugitamag🐥🐥🐥🐣 來個麥玉子盛宴吧💛

l[鰻魚麥玉子]l $46
Eel Tamagoyaki

l[明太子麥玉子]l $35
Mentaiko Tamagoyaki

當你行到攰 想來歇歇,吃吃玉子的盛宴,可以到這裡一試喔。玉子是夠嫩滑、夠厚身的,當作一個下午茶歇歇都可以的呢。
×××[麦玉子 -Mugi Tamago]×××
©北角渣華道123號北角匯2期B1樓一田超市內
2020-06-22 60 瀏覽
北角上班附近最近新開的一田,一直未有機會去走就,剛好星期五下午見客後可逛逛。見到超市內的熟食店,有主打地道的日式厚燒玉子,所有食材均來自日本,包括北海道雞蛋、馬鈴薯、煙肉,以及四國高知縣的鰹魚汁等。玉子燒共7款口味,包括葱蟹柳、櫻花蝦和北角店限定的明太子薯蓉等。每份即叫即製,由4隻雞蛋和40g 鰹魚汁混合製成。二話不說,立刻order原味玉子燒及滑蛋炸蝦飯。玉子燒即叫即做,淺黃色玉子燒看起來鮮嫩多汁,吃起來也真的是如此,甜香滿口。玉子燒就是日本的傳統美食「日式煎蛋」,厚厚的日式煎蛋是日本傳統早餐裡的一品,一般吃到的玉子燒都是冰涼的,想要吃剛出爐的溫熱玉子燒還不容易呢!!玉子燒展現出店家的職人精神。另外滑蛋炸蝦飯亦送到,炸蝦算是夠大隻,蝦子本身軟Q彈牙又鮮美。炸物外表麵衣吸收滿滿滑順蛋液和甘甜的丼飯醬汁,整份丼飯豐盛又美味,美食享受真是太爽了
整份丼飯豐盛又美味,美食享受真是太爽了
2020-06-19
10 分鐘 (堂食)
  • 原味玉子燒
2020-06-20 44 瀏覽
北角匯一田超市裡有間麥玉子餐廳,主打用不同餡料製作的玉子燒和丼飯,網上見評論玉子燒造得幾好,又近公司,就和同事過去吃午飯。餐廳位於超市內Food court,我們點完餐,稍等一會,店員便把午餐送上。原味玉子燒,鰻魚玉子燒:日本馳名小食玉子燒,即叫即製,十分厚身,口感嫩滑,蛋半熟濕潤,蛋味濃郁,而加咗鰻魚粒嘅玉子燒,咸甜相配,鰻魚粒冇腥味,不愧是店內的招牌小食👍滑蛋豬扒飯,滑蛋炸蝦飯:吉列豬扒厚身,肉質鬆軟,炸蝦爽口彈牙,但略嫌炸蝦數量較少,丼飯還有爽甜洋蔥絲混合滑蛋鋪面,丼飯份量剛剛好,味道唔錯😋
原味玉子燒,鰻魚玉子燒:
滑蛋豬扒飯,滑蛋炸蝦飯:
2020-06-19
午餐
2020-06-04 74 瀏覽
話說近排一田做緊大特價,去開北角嗰頭經過北角滙,見到有一田諗住入去掃下貨,喺超市裏面嘅舖頭仔搵間醫下肚先最後揀咗一間日本野,啲便當睇落去好吸引<鰻魚麥飯丼$88>最後叫咗個鰻魚麥飯丼,白飯撈埋黎麥一齊煮,比起平時食白飯口感更加Q蛋彈,幾得意肥美鰻魚鋪係玉子飯上面,再加無限嘅鰻魚汁,撈飯食一流<明太子蛋捲$35>見到蛋捲好吸引,特登叫咗一個明太子蛋卷試下超多明太子醬蛋捲甜甜地,明太子醬辣辣地,食落口係咁係個口到爆,好味
最後揀咗一間日本野,啲便當睇落去好吸引

<鰻魚麥飯丼$88>
肥美鰻魚鋪係玉子飯上面,再加無限嘅鰻魚汁,撈飯食一流

<明太子蛋捲$35>
見到蛋捲好吸引,特登叫咗一個明太子蛋卷試下
2020-06-01 70 瀏覽
最近去咗一間主打地道日式厚玉子燒嘅麦玉子🇯🇵.日式咖哩鰻魚飯🍛咖哩味好濃郁帶微辣🌶聞落好香💨鰻魚肥美厚肉☺️配麥飯,感覺好健康🍚旁邊嘅沙律菜🥗食落幾 Fresh😋.滑蛋牛肉烏冬🍜宗田鰹魚湯味道唔會太濃👍🏻滑蛋滑溜又多🍳牛肉鮮嫩🐮肉味香濃.明太子玉子燒🥚用料一啲都唔吝嗇😍濃郁嘅雞蛋味,雞蛋嫩滑多汁🤤中間係大量綿綿嘅明太子,入口香辣唔腥😌外貌精緻.芝士粟米玉子燒🌽芝士粟米同玉子非常之搭配😙芝士有拉絲效果🧀粟米香甜😉非常有水準
最近去咗一間主打地道日式厚玉子燒嘅麦玉子🇯🇵
  • 明太子玉子
2020-05-29 70 瀏覽
囡囡鍾意食日本菜,自從北角匯開咗真係多咗唔少選擇。一田咁啱今日做優惠,去望下有冇乜嘢掃貨 ,囡囡嗌肚餓,就同佢食麥玉子。聽個名就知係日本嘢,玉子即係雞蛋,顧名思意呢間餐廳係主打雞蛋菜式。囡囡選了蒲燒鰻魚丼飯,我就揀咗滑蛋牛肉烏冬。每人再配一個小,食囡囡點醬油糰子,我就試下鰻魚玉子燒。先講蒲燒鰻魚丼飯,份量好多,有兩大片鰻魚,同埋一啲蛋絲,下面嘅飯量都好多,比較特別嘅係,呢度係用坊間少見的薏仁飯,更加健康。阿女好鍾意個甜醬油糰子,食到唔停口。我嗰個滑蛋牛肉烏冬都好好食,牛肉分量多,彈牙嘅烏冬連滑蛋一齊食落肚,滿足。鰻魚玉子燒甜甜地,又夠嫩滑,高水準。
囡囡鍾意食日本菜,自從北角匯開咗真係多咗唔少選擇。

2020-05-25 41 瀏覽
鰻魚麥飯丼 ,鰻魚飯採用傳統日式方形漆盒盛載,外表高貴;丼飯表面怖滿鰻魚、蛋絲、醃薑絲、香蔥絲;鰻魚都幾大條,魚肉嫩滑、肥美多汁、厚身,有軟骨、可食用,鰻魚味道咸鮮帶甜;丼飯採用珍珠米混合薏米製成,口感軟硬適中、有咬口。宗田鰹魚湯滑蛋豬扒蕎麥麵,豬扒即叫即炸,雖然浸左落湯底度,但口感依然鬆化、酥脆,食落好有肉汁;滑蛋好滑溜;湯底味道清甜,帶醬油味道;蕎麥麵麵質唔會太腍、幾彈牙。櫻花蝦玉子燒,玉子燒厚身、有質感、乾濕度適中,蛋嫩多汁;櫻花蝦味道鹹香。鰻魚玉子燒,玉子燒半熟,蛋汁嫩滑,味道香甜,層次分明;鰻魚夠鮮味。

• 鰻魚玉子燒
2020-05-20 55 瀏覽
今日同朋友去北角一田行街,行到攰攰哋,見到超級市場裏面嘅一間食玉子嘅鋪頭🥚🍳, 鋪頭雖然唔係好大間 ,但係個餐牌都幾吸引,價錢合理,於是就叫咗明太子蛋捲, 同埋一個鰻魚飯🍛, 鰻魚飯同埋蛋捲個樣都幾精緻, 雞蛋煎得啱啱好,幾嫩滑, 中間有好多明太子,一啲都唔腥 , 鰻魚飯份量對我來說剛剛好,魚都幾乾身,不會腥,ok播,吃完好有滿足感,加埋新鮮的配菜,覺得好健康唔肥膩,適合不喜歡肥膩食物的我。我地又叫咗個豬扒烏冬 🐷,豬扒好鬆化呀!烏冬幾彈牙好有日本feel,是鐘意食肉的人不 二之選。 下次經過會再去幫襯。👍🏻👍🏻
鰻魚咖喱飯
鰻魚玉子
明太子玉子
2020-05-18
鰻魚咖喱飯
鰻魚玉子
明太子玉子
2020-05-19 32 瀏覽
在北角一田百貨逛街,發覺超市內有間麥玉子。未試過便試下。玉子燒是日本出名小食。這店有不同款式的煎旦,我叫了一個鳗魚玉子燒,蛋煎得香滑,和鳗魚配搭得很好,鰻魚不腥。另外我試了吉列豬扒咖喱飯。炸豬扒外皮香脆,內面的豬肉肉質不錯,加上香甜的咖喱幾惹味。一百元左右吃一頓可口的日式午餐我幾滿意。下次再來試明太子玉子燒和蛋包飯。
2020-04-22 1317 瀏覽
今日落嚟北角做嘢,晏晝未諗到食乜,打算去「一田超市」行個圈再作決定。喺轉角位見到呢間主打地道日式厚玉子燒的「麦玉子」,店子最近喺網上相當 Hit,反正又未幫襯過,一於試下。原來除了有 6 款玉子燒之外,店鋪還有便當、麵食和烏冬等可供選擇。所有菜單都可以外賣,如果想堂食,買完可以去旁邊的 Food Court 開餐。我哋揀咗鰻魚麥飯丼 ($88)、吉列豬扒咖哩飯同兩份玉子燒。鰻魚飯用傳統日式方形漆盒盛載,飯面鋪咗鰻魚同蛋絲,分量十足。鰻魚唔算好大條,不過魚肉頗嫩滑,夠厚身,入口啖啖肉;米飯飽滿,軟糯有咬口;鰻魚汁帶微甜,但又沒蓋過魚香。吉列豬扒咖哩飯 ($65)  亦做得很有水準,豬扒嘅肉質咬落好鬆化,炸皮酥脆,入口一點也不覺油膩,就算熱氣都要食!咖哩汁係日式 feel,甜甜哋幾開胃;飯用咗珍珠米,食落彈牙掛汁,幾好味!玉子燒點咗櫻花蝦 ($35) 同明太子 ($35),兩份玉子燒都煎得不錯,既厚身又賣相好,呈半熟,蛋汁溫潤香甜,入口嫩滑富蛋味,餡料亦足。櫻花蝦細細粒,食落帶鮮味又唔腥,令香甜的玉子燒更有口感。明太子分量亦下得甚慷慨,用料不吝嗇,入口香香辣辣,水準不俗。
今日嚟北角見到有一田超市好開心,被旁邊Food Court呢間餐廳吸引。試咗「日式咖哩鰻魚飯」咖哩味好濃郁,仲好多汁😍配燕麥飯,感覺好健康。鰻魚大大片,好厚肉。旁邊仲配有沙律菜👍🏻「玉子燒」揀咗明太子口味,呢個真係要推介一下,入口好綿綿嘅感覺,而且又juicy。濃郁雞蛋味...Yummy🤤玉子有好多種口味,營養又健康,價錢大眾化,加上開放式廚房,即叫即製,疫情下都食得倍感放心👍🏻下次要再嚟試埋其他口味😋

濃郁雞蛋味...Yummy🤤

下次要再嚟試埋其他口味😋
2020-04-16
午餐
  • 鰻魚咖哩飯
2020-04-11 119 瀏覽
久違外出用餐——同事介紹好餐廳。 今日到訪📍北角一田超市內Food Court,店家主打玉子燒及便當。我們二話不說先點了一份明太子玉子燒﹑鰻魚玉子燒及各人一盒便當。喜好肉食的我,當然要點一份炸雞便當。 客人須先到收銀機點餐,付款後等待即叫即煮的食物,再自行捧餐到座位中。 不消一會,用即用即棄盛載的炸雞便當和明太子玉子燒先上枱了! =| 食物 |=🥚明太子玉子燒🐣好久沒有吃過有水準的玉子燒了,這份玉子燒不單蛋嫩多汁,而且餡料非常多,咬開一口,充滿高湯味道的雞蛋在口腔蔓延開去,再咬一口塞滿明太子的玉子燒🌶️辛口與清甜兩種截然不同的味道💞在衝擊我的味蕾💓 ❣️太好吃了❣️ 🥚鰻魚玉子燒🐟沒有想到,再高級一點的鰻魚玉子燒反而比明太子遜色不少。火喉太過,雞蛋中的高湯不單燒乾,而且口感也是柴柴的。 🍱炸雞便當🐓這家便當非常有特別,米飯中混入薏仁,不單口感不錯,而且對於愛美的女性來說,有美容的功效。一碗的正常飯量中,薏仁取代精米,有一定減少澱粉質的熱量。 烤雞部份就…….炸得不錯,不會過火,咬開有一點點的肉汁流出,配上胡麻醬也是一個不錯的選擇。不過比起主打的玉子燒,炸雞這個部份真的比較失色。⠀⠀🔆食物分數
久違外出用餐——同事介紹好餐廳。

不消一會,用即用即棄盛載的炸雞便當和明太子玉子燒先上枱了!

=| 食物 |=
🥚明太子玉子燒🐣

❣️太好吃了❣️

🥚鰻魚玉子燒🐟

🍱炸雞便當🐓

⠀⠀
🔆食物分數率:6分(10分為滿分)
💖comfort food:便當中的米飯﹑明太子玉子燒
🔖加分位:有坊間少見的薏仁飯🍚
=|| 麦玉子 ||=

地址:北角渣華道123號北角匯2期B1樓一田超市內
 ⠀
#HK茶包日記 #茶包泡港島 #hkfoodie #852girl #lovehk #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #NorthPoint #HKFood #NP #港式 #hongkongfood #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #foodstyling #tea #teatasting #lunchtime
2020-04-06 87 瀏覽
Went to Yata to pick up some groceries to make dinner. Boyfriend joined me to help drag the bags home so we could eat in. But while we were there, boyfriend said he hadn't eaten lunch and we stopped at the food court area of the grocery store to  explore our options.We decided on Mugi Tamago. They served tamagoyaki, rice bowls and udon in a fast food setting or take away. I said I was making dinner, so we just decide to eat at the few tables nearby.Menu is in English and Chinese. There is no 10%

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge as it is a food court.

Boyfriend ordered a Eel Barley Don ($88). The rice had a bit of barley mixed in but not a lot. The eel was ok. Your very typical food court style ones with a bit of sweet sauce on top. There were some shredded egg as well.

I had the Scrambled Egg with Pork Cutlet Udon ($79). This was better in my book. The pork was nice and thickly cut. Not dry at all. The egg on top was sweet and there was a lot of nice crunchy sweet onions.

But we wanted to share tamgoyaki as this is what this place was about. This is the Sakura Ebi ($35). You get 3 pieces. The egg was really good. Fluffy and sweet. There were lots of sakura shrimp found throughout the egg, giving it a bit of a crunch.

Mentaiko ($35) also came in 3 pieces. The mentaiko was a  bit spicier than most places but it was also very generous. Like the whole egg was rolled around it!

I think the tamagoyaki at this place is pretty good. The rest was ok but filling enough. I would definitely come again and just order tamagoyaki.
2020-04-02
2020-04-06 64 瀏覽
呢間日式小店喺北角一田超市裏面,隔離food court已有3張四人檯,幾方便呀。一去到cashier自助點餐,cashier服務幾好,主動遞上menu。👍🏻我哋兩個女仔叫咗兩客飯、兩客玉子燒。🤭🔸阪魚玉子燒 $46🥚好有驚喜,即煎熱辣辣,蛋味濃👍個人比較喜歡鰻魚又熱又魚味濃,配搭熱辣辣玉子,perfect match😋🔹明太子 $35幾好味,但本身明太子唔係熱食,配上玉子就prefer喇。🔸炸雞客飯$59都唔錯,炸雞香脆,又有沙律菜同糙米飯,balance返冇咁邪惡。🍗🔹鰻魚丼 $88鰻魚肥美多汁,好juicy,但飯汁如果再濃d就更好喇。🤤💬港島區黎講,價錢一d都唔貴質素都唔錯,又搵到lunch好去處啦☺️

我哋兩個女仔叫咗兩客飯、兩客玉子燒。🤭

🔸阪魚玉子燒 $46🥚
好有驚喜,即煎熱辣辣,蛋味濃👍個人比較喜歡

🔹明太子 $35
幾好味,但本身明太子唔係熱食,配上玉子就prefer喇。

🔸炸雞客飯$59

🔹鰻魚丼 $88
鰻魚肥美多汁,好juicy,但飯汁如果再濃d就更好喇。🤤

💬港島區黎講,價錢一d都唔貴
質素都唔錯,又搵到lunch好去處啦☺️
2020-04-03
2020-04-02 54 瀏覽
原來北角有個咁大既商場,朋友附近收工就黎行下,係一田見到呢間專食玉子燒又唔貴就試下。估唔到一田入面food court都坐得咁舒服~.吉列豬扒咖喱飯 🍛$65好大塊吉列豬扒脆卜卜🥰配埋日式咖喱好夾.鰻魚麥飯丼 🍱$88朋友好鍾意食鰻魚,佢話燒得好香.芝士粟米玉子燒 🥚$35芝士有拉絲效果,玉子好juicy又香蛋味,抵食呀!.甜醬油糰子 🍡$20係日本成日見到終於試到,醬汁鹹鹹地,糰子甜甜地,幾得意🤣
吉列豬扒咖喱飯 🍛$65
好大塊吉列豬扒脆卜卜🥰配埋日式咖喱好夾

鰻魚麥飯丼 🍱$88
朋友好鍾意食鰻魚,佢話燒得好香

芝士粟米玉子燒 🥚$35
芝士有拉絲效果,玉子好juicy又香蛋味,抵食呀!

甜醬油糰子 🍡$20
係日本成日見到終於試到,醬汁鹹鹹地,糰子甜甜地,幾得意🤣