2022-05-05 15 瀏覽
這店令你有個快樂的旅行,令人期待很大,棒~龍蝦喇沙面吃波斯頓龍蝦喇沙摻摻喝奶茶紅豆冰,也是朋友愛的菜式之一,在起油鑊炒香叻沙醬後,加入適量椰汁增加香味,最後放入粗米粉和龍蝦肉、魷魚等材料乾炒,盡吸醬料精華,非常惹味,完美將國民湯麵升級!這店的龍蝦喇沙面,龍蝦海鮮很巨大,令人不用有困難,一於先來一個店裡的招牌至尊龍蝦喇沙,這款喇沙很有霸氣,大大隻龍蝦放在上面,棒到令人想一口吃下,味道也有當地的感。龍蝦跟手臂一樣粗!睇得吃得勁吸網紅。薏米檸檬水水歡喜大世界,朋友最喜歡的薏米檸檬水可排毒、美白、去水腫。這店的薏米水,效果很好~朋友飲用時有檸檬蜜糖甜,排毒功效顯著,可以加點水再飲呢。肉骨茶肉骨茶的肉骨美味,這店內熱熱香香肉骨茶的肉主要是豬肉,份量很大,藥材及香料方面,有當歸味、川芎、蒜頭、辣椒等,令肉湯香味更濃鬱。這肉骨茶藥材多~秋冬補身一流驅寒袪濕抗病~不要錯過。魷魚通菜材料新鮮~魷魚通菜蒜頭味重,乾蔥蓉,棒。吃到有薑絲~通菜摘成段,每一段有葉子和梗,也是很好吃,炒鮮魷的竅門實在不易,這店子好吃,棒。有空的也要來一吃這個味道,令你重回旅行的快樂。
這店令你有個快樂的旅行,令人期待很大,棒~

龍蝦喇沙面

薏米檸檬水水

肉骨茶

魷魚通菜

有空的也要來一吃這個味道,令你重回旅行的快樂。
2022-05-04 57 瀏覽
Tea time真係抵到爛😫,$20-30幾就有咖央多士同粉麵食😨,叫一個tea想加多士都係+$10,好抵真係😂-💕 怡保芽茶雞黃薑飯 $52👅好味指數:7.5/10飯可以簡珍珠飯/黃薑飯,黃薑飯色澤夠黃,有黃薑味香、雞湯味夠濃雞件夠滑有啫喱。👍🏻-💕 波士頓龍蝦叻沙(半隻) $88👅好味指數:9/10叻沙湯底勁香濃‼️質感夠濃稠,椰香味重,亦有淡淡蝦香🍤龍蝦勁大隻又有蝦膏,索哂湯汁肉質又彈牙😍配料仲有烚蛋、蜆、豆卜、扎肉等,成碗裝到滿哂🤣份量驚人,正❤️-💕 加配椰香鮮油咖央多士(半份) $12💕 加配南洋鮮油燒麵包(半份) $16👅好味指數:8.8/10兩款味道相似,厚切牛油😍+ 咖央醬,咖央質感比較似漿糊,偏水潤啲而唔係果醬咁,味道偏甜啲,而多士都係烘得好香脆😍-環境:7/10服務:6.8/10整體味道:8/10回頭率:8/10

💕 怡保芽茶雞黃薑飯 $52
👅好味指數:7.5/10
飯可以簡珍珠飯/黃薑飯,
黃薑飯色澤夠黃,有黃薑味香、雞湯味夠濃
雞件夠滑有啫喱。👍🏻

💕 波士頓龍蝦叻沙(半隻) $88
👅好味指數:9/10
叻沙湯底勁香濃‼️
質感夠濃稠,椰香味重,亦有淡淡蝦香🍤
龍蝦勁大隻又有蝦膏,索哂湯汁肉質又彈牙😍
配料仲有烚蛋、蜆、豆卜、扎肉等,
成碗裝到滿哂🤣份量驚人,正❤️

💕 加配椰香鮮油咖央多士(半份) $12

回頭率:8/10
椰香鮮油咖央多士
怡保芽茶雞黃薑飯
2022-05-03
20 分鐘 (堂食)
椰香鮮油咖央多士
怡保芽茶雞黃薑飯
2022-05-03 28 瀏覽
終於終於開番堂食啦好似新年打後都已經冇再出去食飯啦係開番堂食後第一間我揀左呢間麥金麥金雖然海南雞飯都唔係d咩特別野食 但係呢間都係我朋友介紹俾我既價錢唔算好貴, 而且係疫情期間我相信小店係比較難挨既首先睇下個餐牌先主食類都唔算太貴而我就揀左 蛋黃奶油勁量雞扒撈一丁 $68份雞扒一定係大大份 仲大份過我手板呀肉質嫩滑 皮又香又脆佢既奶油sause應該係主膽我見佢仲有"蛋黃奶油勁量雞扒"係配飯既個sause好香 雖然聽落好似好肥咁…但係食落唔會成個口都係油喎!我朋友就揀左怡保芽菜雞配黃薑飯 $68好好好重雞味 雞肉都好嫩滑1d都唔鞋呀 份量仲好多男仔係一定食得哂架同埋仲想讚一讚小店既碗筷都係1 set 好滿足少女心呀
終於終於開番堂食啦
好似新年打後都已經冇再出去食飯啦
係開番堂食後第一間我揀左呢間麥金麥金
雖然海南雞飯都唔係d咩特別野食
但係呢間都係我朋友介紹俾我既
價錢唔算好貴, 而且係疫情期間我相信小店係比較難挨既

首先睇下個餐牌先
主食類都唔算太貴
而我就揀左 蛋黃奶油勁量雞扒撈一丁 $68
份雞扒一定係大大份 仲大份過我手板呀
肉質嫩滑 皮又香又脆
佢既奶油sause應該係主膽
我見佢仲有"蛋黃奶油勁量雞扒"係配飯既
個sause好香 雖然聽落好似好肥咁…
但係食落唔會成個口都係油喎!

我朋友就揀左怡保芽菜雞配黃薑飯 $68
好好好重雞味 雞肉都好嫩滑
1d都唔鞋呀 份量仲好多
男仔係一定食得哂架

同埋仲想讚一讚小店既碗筷都係1 set
好滿足少女心呀
2022-05-02 16 瀏覽
👍🏻怡保芽菜雞黃薑飯 $68雞肉嫩滑有彈性,雞皮偏肥滑溜,雞味夠哂濃郁😛本身無調味,可以點枱面上嘅頭抽同秘製醬汁有堆芽菜墊底,雞嘅份量唔多芽菜吸咗雞油,可以食埋,唔係平時墊底個啲旁碟🤣黃薑飯用咗珍珠米,口感濕潤味道:8/10性價比:7/10-👍🏻砂煲老鼠粉 $78呢度老鼠粉有兩款,砂煲$78或者普通碗裝$48砂煲熱辣辣上枱,即刻趁熱撈起,好香🤪銀針粉口感彈牙,唔會腍啤啤配料豐富,有肉碎、蝦米、炸蒜、炸蔥、洋蔥、蔥花同豬油榨砂煲款會有半熟蛋,撈埋蛋汁真係無得輸😌食落比想像中無咁重味,有淡淡嘅蝦米味重口味人士可以自己加枱面上嘅頭抽同秘製醬汁秘製醬汁味道幾特別,有少少酒味份量都幾多,兩個人share會好啲,無咁滯味道:8/10性價比:8/10-👍🏻檳城白魚蛋 $36/8粒係炸過嘅白魚蛋,外皮煙韌,口感彈牙食到淡淡胡椒味,有魚味但唔腥醬汁偏油,有啲沙茶味,鹹鹹地微辣,好惹味😋味道:8/10性價比:6/10-📍#麥金麥金馬來西亞特式茶啡室 @kopitiammakan大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
👍🏻怡保芽菜雞黃薑飯 $68
雞肉嫩滑有彈性,雞皮偏肥滑溜,雞味夠哂濃郁😛
本身無調味,可以點枱面上嘅頭抽同秘製醬汁
有堆芽菜墊底,雞嘅份量唔多
芽菜吸咗雞油,可以食埋,唔係平時墊底個啲旁碟🤣
黃薑飯用咗珍珠米,口感濕潤
性價比:7/10

👍🏻砂煲老鼠粉 $78
呢度老鼠粉有兩款,砂煲$78或者普通碗裝$48
砂煲熱辣辣上枱,即刻趁熱撈起,好香🤪
銀針粉口感彈牙,唔會腍啤啤
配料豐富,有肉碎、蝦米、炸蒜、炸蔥、洋蔥、蔥花同豬油榨
砂煲款會有半熟蛋,撈埋蛋汁真係無得輸😌
食落比想像中無咁重味,有淡淡嘅蝦米味
重口味人士可以自己加枱面上嘅頭抽同秘製醬汁
秘製醬汁味道幾特別,有少少酒味
份量都幾多,兩個人share會好啲,無咁滯
性價比:8/10

👍🏻檳城白魚蛋 $36/8粒
係炸過嘅白魚蛋,外皮煙韌,口感彈牙
食到淡淡胡椒味,有魚味但唔腥
醬汁偏油,有啲沙茶味,鹹鹹地微辣,好惹味😋
性價比:6/10

大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
2022-05-01 34 瀏覽
朋友帶路去到大角咀[麥金.麥金馬來西亞特色茶室]吃星馬菜。店內裝修幾骨子,很有馬來西亞小店茶居feel ,餐具都係精心挑選~下午茶餐亦可加$選小食一款及升級特飲😍 啱晒我哋樣樣都想試☺️娘惹咖哩雞(+參巴椰漿飯)賣相精美,娘惹咖喱還是第一次吃,是馬來西亞出名菜式,味道濃郁,帶點蕃茄酸,辛辣但不刺激,雞肉和馬鈴薯吸滿汁。配料有脆炸魚乾、花生,半隻烚雞蛋。旁邊還有鹹香的亞參辣醬,非常醒胃惹味!😍主角參巴椰漿飯,粉綠色非常別注~反而不重椰漿味而有一種特別的香料味。波士頓龍蝦叻沙(半隻)$88價錢唔算貴,有半隻波士頓開邊龍蝦,目測已經見到蝦頭勁多蟹膏😍!龍蝦肉都很鮮甜,同時吸滿叻沙蝦味嘅湯底,好吃到不得了!其他配料還有扎肉、烚蛋、蜆,怡保芽菜、豆卜~非常豐富。揀了油麵也非常之夾,唔會一開始就吸晒啲湯👍🏻旁邊嘅調味料竟然發現頭抽,還有新鮮蒜粒和辣椒粒。美祿恐龍(凍)好出名嘅星馬特飲~ 製作認真,好足料好濃郁!亦唔會太甜。面層嘅美祿粉一啲都唔促喉。椰汁斑蘭冰椰汁入口濃厚滑身,顏色係少見嘅粉綠色😀同椰漿飯襯到絕!反而斑斕味唔算突出~南洋鮮油燒麵包(半份)外表似黑麥麵包的燒麵包配上厚切鮮牛油,味道和賣相

娘惹咖哩雞(+參巴椰漿飯)

娘惹咖哩雞(+參巴椰漿飯)

波士頓龍蝦叻沙(半隻)$88

旁邊嘅調味料竟然發現頭抽,還有新鮮蒜粒和辣椒粒。

椰汁斑蘭冰

南洋鮮油燒麵包(半份)
外表似黑麥麵包的燒麵包配上厚切鮮牛油,味道和賣相好吸引!燒麵包又香又脆,還塗上椰香伽央醬,甜甜哋配上少少鹹嘅鮮油,就算多邪惡都要點半份過吓癮!😋

椰香咖央多士(半份)
比較之下多士明顯就不夠燒麵包咁香脆~餡料只有伽央醬~不過難得可以叫半份,下午茶最有feel的小食!😋

2022-04-28 17 瀏覽
好耐無黎大角咀,順便黎食下野。諗左好耐食咩好,太多選擇,最後決定試呢間馬來西亞菜。其實我本身都一直想再去蘇媽蘇媽,亦都喜愛食喇沙!估唔到呢間都俾到驚喜。下午茶價錢好抵食,好多款揀,配埋飲品,仲可以加購小食試多d款。我地都1516諗左好耐,選擇困難,太多野想試又怕食唔曬,最後叫左肉骨茶配河粉,喇沙,再加配咖央多士。除左覺得肉骨茶因為唔係單點無爐熱住,無咁好味之外,其他食物都好滿意。唔係住附近,否則應該會成日去食下午茶!
好耐無黎大角咀,順便黎食下野。
唔係住附近,否則應該會成日去食下午茶!

2022-04-26 15 瀏覽
最近好想食馬來西亞菜大角咀呢間麥金。麥金主理正宗馬來西亞菜餐廳環境都好有特色,感覺古色古香泰式生蝦生蝦有八隻,鋪係青瓜上面口感新鮮爽口,沾秘製酸辣汁好開胃啊🤤怡保芽菜雞配黃薑飯🐔芽菜雞係店員推介🤤佢地話仰馬來西亞怡保舊街場嘅代表性美食。麥金採用上等雞肉🐔雞肉新鮮有嚼勁,特別有雞味必食🤤唔少得叫返杯椰汁斑蘭冰香濃椰汁🥥陣陣斑蘭香味好滿足啊🥰麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
最近好想食馬來西亞菜
大角咀呢間麥金。麥金主理正宗馬來西亞菜
餐廳環境都好有特色,感覺古色古香

泰式生蝦
生蝦有八隻,鋪係青瓜上面
口感新鮮爽口,沾秘製酸辣汁好開胃啊🤤

怡保芽菜雞配黃薑飯🐔
芽菜雞係店員推介🤤佢地話仰馬來西亞怡保舊街場嘅代表性美食。
麥金採用上等雞肉🐔雞肉新鮮有嚼勁,特別有雞味
必食🤤

唔少得叫返杯椰汁斑蘭冰
香濃椰汁🥥陣陣斑蘭香味
好滿足啊🥰

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
位於大角咀嘅嘅馬來西亞🇲🇾冰室環境寬敞舒適,設計有懷舊特色特意試下椰香咖央多士果然名不虛傳🤤椰香咖央多士即叫即整,好好味啊!多士烘到好脆口,搽上厚厚一層嘅斑斕餡好濃椰香味🥰再加上牛油香🧈雖然好邪惡,但真係好正啊,必食❤️娘惹咖喱雞配參巴椰漿飯特別鐘意食椰漿飯椰漿飯加入椰漿同班蘭汁,賣相幾靚啊陣陣椰香味,平時好少食到啊🤤娘惹咖喱好多咖喱醬添!椰漿飯賣相唔錯,咖哩雞肉大大件,好入味,好惹味啊配料仲有咖喱薯仔同炸花生粒,非常香口🤤檳城白魚蛋撈馬來西亞香辣汁,魚蛋爽口彈牙細細粒,好好味🤤美祿恐龍🦖阿華田味好濃啊🥳上面鋪咗滿滿嘅美祿粉,味道濃郁
位於大角咀嘅嘅馬來西亞🇲🇾冰室
環境寬敞舒適,設計有懷舊特色
特意試下椰香咖央多士
果然名不虛傳🤤

椰香咖央多士
即叫即整,好好味啊!
多士烘到好脆口,搽上厚厚一層嘅斑斕餡
好濃椰香味🥰再加上牛油香🧈
雖然好邪惡,但真係好正啊,必食❤️

娘惹咖喱雞配參巴椰漿飯
特別鐘意食椰漿飯
椰漿飯加入椰漿同班蘭汁,賣相幾靚啊
陣陣椰香味,平時好少食到啊🤤
配料仲有咖喱薯仔同炸花生粒,非常香口🤤

檳城白魚蛋
撈馬來西亞香辣汁,魚蛋爽口彈牙
細細粒,好好味🤤

美祿恐龍🦖
阿華田味好濃啊🥳
上面鋪咗滿滿嘅美祿粉,味道濃郁
  • 椰香咖央多士
2022-04-20 52 瀏覽
✨✨高水準馬來西亞菜✨✨好耐無出去堂食,近排疫情稍為好轉,都要出去食飯抖一抖氣😊呢間餐廳下午茶做到6點,價錢好抵食,環境裝修都別有心機,尤其d掛畫好特別,去到不妨留意一下,會會心微笑☺️⭐️一字骨肉骨茶+$5 轉黃薑飯黃薑飯對身體好,尤其係女士們,唔會咁易手腳冰冷!淡淡嘅薑味,唔會太重👍🏻雖然係下午茶,但一字骨份量一d都唔少,有成4大舊,每舊都好腍身!肉骨茶濃濃嘅藥材味,好養身😆唔夠仲可以不斷加湯,正👍🏻👍🏻⭐️蛋黃醬雞扒飯 厚厚的雞扒,蛋黃醬有少少辣,非常配搭!份量同樣係唔少!⭐️椰香鮮油咖央多士非常邪惡,但配上牛油同咖央,多士脆脆的,的確係好好味🤤🤤⭐️麥金小食併盤每樣都有兩份,熱辣辣,脆卜卜,脆度剛好!我特別鍾意個蝦餅,好厚身,入面充滿蝦肉!⭐️馬來西亞拉茶愈多泡代表拉得愈高,好滑,又唔會太甜,仲要係跟餐送,感覺好抵😆
✨✨高水準馬來西亞菜✨✨

好耐無出去堂食,近排疫情稍為好轉,都要出去食飯抖一抖氣😊

⭐️一字骨肉骨茶+$5 轉黃薑飯
肉骨茶濃濃嘅藥材味,好養身😆
唔夠仲可以不斷加湯,正👍🏻👍🏻

⭐️蛋黃醬雞扒飯
厚厚的雞扒,蛋黃醬有少少辣,非常配搭!
份量同樣係唔少!

⭐️椰香鮮油咖央多士
非常邪惡,但配上牛油同咖央,多士脆脆的,的確係好好味🤤🤤

⭐️麥金小食併盤

⭐️馬來西亞拉茶
2022-04-17 27 瀏覽
今日放假當然又要出下街搵下嘢食啦,今日一起身就突然好想食馬拉茶😋咁就上網搵到位於係大角咀嘅「麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室」一字骨肉骨茶河粉 $48 + $14 美祿恐龍肉骨茶好濃味,好有馬拉風味😋河粉索哂啲味好正🤤加埋好入味好冧嘅一字骨😊正!美祿恐龍嘅美祿小編由細到大都好鍾意飲😋波士頓龍蝦叻沙(半隻) $88 + $16南洋鮮油燒麵包(半份) + $14 椰汁斑蘭冰半隻波士頓龍蝦🦞好足料呀!啲龍蝦肉又彈牙又入味😋叻沙好正!南洋鮮油燒麵包又有鮮油又有架央,風味十足!好似係馬拉食嘅多士😋

一字骨肉骨茶河粉 $48 + $14 美祿恐龍

美祿恐龍嘅美祿小編由細到大都好鍾意飲😋

半隻波士頓龍蝦🦞好足料呀!啲龍蝦肉又彈牙又入味😋叻沙好正!

今日係附近做完野, 記得之前有朋友話過E間麥金.麥金馬來西亞茶室幾好味, 於是襯6點禁堂食前, 整番個下午茶食下! 環境裝修得幾靚, 好有香港果種冰室嘅感覺, 中間仲擺左兩幅幾靚幾好笑嘅畫🌟馬來西亞拉茶(熱)食馬拉野又點少得熱拉茶, 師傅即場拉茶, 飲落口感非常滑帶微甜, 同港式奶茶最大分別係唔洗自己加糖🌟美碌恐龍(凍)入口美碌味道濃郁, 上面仲有層滿滿嘅美碌粉, 極之邪惡🌟羅漢果菊花茶(凍)飲落清甜味美, 帶微微菊花味幾好飲🌟我知你啦薄餅(半份)+半熟蛋(1隻)薄餅香脆可口, 帶煙韌口感而且唔油膩, 配搭兩款醬:仁當牛肉醬/咖喱雞醬都相當惹味🌟泰式炸蝦餅炸起熱辣辣超香脆, 蝦餅口感爽彈, 沾埋醬汁食無得輸🌟椰香鮮油咖央多士(半份)食落外脆內軟, 鮮油係口中溶化, 配搭咖央醬獨特嘅味道, 甜甜地好好味, 極推介🌟蛋黃奶油雞扒飯雞扒皮脆肉滑, 份量亦好足夠, 旁邊嘅蛋黃奶油醬, 甜得嚟帶點微辣, 非常開胃🌟一字骨肉骨茶肉骨茶底層有蠟燭燒住, 所以KEEP住都飲到熱熱嘅湯汁, 湯汁味道剛好, 一字骨啖啖肉, 骨肉分離好易食, 車車中意將湯汁加入白飯一齊食, 索哂D湯汁幾好味

🌟馬來西亞拉茶(熱)

🌟美碌恐龍(凍)
入口美碌味道濃郁, 上面仲有層滿滿嘅美碌粉, 極之邪惡
🌟羅漢果菊花茶(凍)
飲落清甜味美, 帶微微菊花味幾好飲

🌟我知你啦薄餅(半份)+半熟蛋(1隻)

🌟泰式炸蝦餅
炸起熱辣辣超香脆, 蝦餅口感爽彈, 沾埋醬汁食無得輸

🌟椰香鮮油咖央多士(半份)

🌟蛋黃奶油雞扒飯

🌟一字骨肉骨茶
2022-04-10
2022-04-17 54 瀏覽
喺大角咀見到麥金麥金有下午茶套餐食😍 有多款馬來西亞特色食品 花多眼亂 決定入去食返個下午茶😜下午茶最平$26就有交易😱 仲可以以優惠價加配小食同飲品 相當抵食🤩 我哋叫咗兩個餐 分別係怡保芽菜雞同椰香咖央多士🤤 怡保芽菜雞加左$10轉脾 肉質果然超級嫩 而且雞肉彈牙 唔係雪藏霉雞肉👍🏻 椰香咖央多士香脆多咖央醬 仲送一隻半熟蛋 作為下午茶就啱晒👅兩個套餐都加配左小食 分別揀咗南洋鮮油燒麵包同埋麥金小食拼盤🤩 南洋鮮油燒麵包嘅麵包更加鬆脆 而且入邊夾住一塊厚厚嘅牛油 勁邪惡🤤 小食拼盤一次過滿足你多款願望 有齊雞翼 蝦餅 春卷 滷肉卷同炸雞五款小食👅 下午茶半價加配真係非常抵 入邊我哋最鍾意食嘅係蝦餅同滷肉卷 全部新鮮炸起 非常香脆👍🏻飲品方面就揀咗怡保白咖啡同埋馬來西亞拉茶☺️ 特別喜歡馬來西亞口味 2者都會偏甜少少 🤏🏻 不過味道比較濃滑 白咖啡更加啱我口味🌟

怡保芽菜雞
怡保芽菜雞加左$10轉脾 肉質果然超級嫩

麥金小食拼盤

怡保芽菜雞
麥金小食拼盤
2022-04-14 26 瀏覽
#馬拉eatcovery #大角咀eatcovery💡裝修別緻馬拉菜大角咀愈來愈多好野食,今次經過見到呢間下午茶好抵食,可以優惠價加配小食同飲品,而且裝修好吸引,充滿特色,味道都好正宗。🍽波士頓龍蝦喇沙🦞波士頓龍蝦好大隻,淡淡肉,湯底好濃稠,帶有椰奶香味,,辣度適中,有豆卜、蜆肉、大蝦🦐、蛋同埋扎肉等等,好豐富。麵底係油麵底,索曬個湯底,食落好滋味。🍽怡保芽菜雞🐔雞肉好嫩,好滑,無咩骨之餘仲無咩脂肪。芽菜夠爽口,另外可以配黃薑飯/珍珠米,今次就選左黃薑飯,粒粒分明,如果重小小黃薑味就更好。🍽椰香鮮油咖央多士多士整得夠香脆,椰香味濃,咖央夠香甜,連埋厚厚牛油,好有層次感。🍽桔仔話梅水酸酸甜甜,解渴開胃,岩曬食完Laksa 飲番杯涼下。🍽美祿恐龍好大杯,上面鋪滿厚厚既美祿粉,成杯野好濃厚,溝埋一齊食,好好味😊
#馬拉eatcovery #大角咀eatcovery

💡裝修別緻馬拉菜

🍽波士頓龍蝦喇沙🦞

🍽怡保芽菜雞🐔

🍽椰香鮮油咖央多士

🍽桔仔話梅水
酸酸甜甜,解渴開胃,岩曬食完Laksa 飲番杯涼下。

🍽美祿恐龍

• 美祿恐龍
  • 椰香鮮油咖央多士
  • 怡保芽菜雞配黃薑飯
2022-04-09 72 瀏覽
大角咀街市的附近有一間店面裝修極具馬拉特式的茶式,跟某知名馬來西亞餐廳有點相似,裝修帶點懷舊🥪 椰香咖咉多士($24)到馬來西亞餐室必點之選🥰咖咉香甜,麵包夠脆,想再邪惡啲可點鮮油咖咉多🤤🥢 怡保芽菜雞黃薑飯($68)去骨雞夠滑,份量夠,黃薑飯粒粒分明,薑味亦夠,拌以醬油及生蒜會更惹味😋🥢 招牌老鼠粉($48)肉碎帶點瑞士汁的甜味,拌在銀針粉食用味道和諧,桌上亦有辣椒粒可以加🍹 檸檬薏米水($25)清新解喝又唔會太甜🍹 美祿特飲($25)就係一般既美祿🤣筆者覺得有點貴❥ 冇加一

🥪 椰香咖咉多士($24)

🥢 怡保芽菜雞黃薑飯($68)

🥢 招牌老鼠粉($48)

🍹 檸檬薏米水($25)
清新解喝又唔會太甜

🍹 美祿特飲($25)
就係一般既美祿🤣筆者覺得有點貴

❥ 冇加一
2022-04-09
  • 椰香咖央多士
  • 怡保芽菜雞配黃薑飯
2022-04-08 66 瀏覽
/麥金麥金馬來西亞茶啡室🇭🇰/#sa大角咀篇 ➖➖➖<抵食馬拉菜下午茶餐>➖➖➖間唔中都會想食馬拉菜特別係喇沙同咖央多士✌🏻今次去到大角咀麥金麥金食下午茶都頗多選擇 價錢算實惠😆例如:肉骨茶、娘惹喇沙、參巴椰漿飯等🤤店舖環境都潔淨 幾寛敞✨➖➖➖1️⃣ 娘惹喇沙 $45 (7/10) 湯底可以揀辣度 要左少辣 都適合啲唔食得太辣嘅人食😆個人覺得正常都ok !麵可以揀油麵、河粉、滲滲等 揀左油麵 幾有嚼口 亦夠入味🤪配料方面都幾足~ 有蝦、烚蛋、蜆、豆卜等 呢個價錢係抵~ 比平日食細碗d 下午茶剛好➖➖➖2️⃣怡保芽菜雞 $52 (+$5 轉參巴椰漿飯) (7.3/10) 其實未食過參巴椰漿飯 所以想試下🤣雞肉夠嫩滑 份量適中 可以加$10 要雞髀🍗芽菜較粗身 味道本身較淡 參巴椰漿飯幾濃椰味✨飯軟硬適中➖➖➖3️⃣ 南洋鮮油燒麵包(半份)+$16 (7.6/10) 叫一份主食可以用優惠價配小食~有諗過食咖央多士✨不過最後揀左樣類近嘅麵包微微烘過 口感香脆入面夾左牛油同咖央醬 甜度剛好 邪惡美味🤤➖➖➖4️⃣ 泰式鮮蝦金柚沙律 +$36 (6.7/10) 金柚肉較乾身同清淡 較多洋蔥🧅
/麥金麥金馬來西亞茶啡室🇭🇰/
#sa大角咀篇
<抵食馬拉菜下午茶餐>
間唔中都會想食馬拉菜
特別係喇沙同咖央多士✌🏻
今次去到大角咀麥金麥金食
下午茶都頗多選擇 價錢算實惠😆
例如:肉骨茶、娘惹喇沙、參巴椰漿飯等🤤
店舖環境都潔淨 幾寛敞✨

➖➖➖
1️⃣ 娘惹喇沙 $45 (7/10)
湯底可以揀辣度 要左少辣
都適合啲唔食得太辣嘅人食😆
個人覺得正常都ok !
麵可以揀油麵、河粉、滲滲等
揀左油麵 幾有嚼口 亦夠入味🤪
配料方面都幾足~ 有蝦、烚蛋、蜆、豆卜等
呢個價錢係抵~ 比平日食細碗d 下午茶剛好

其實未食過參巴椰漿飯 所以想試下🤣
雞肉夠嫩滑 份量適中 可以加$10 要雞髀🍗
芽菜較粗身 味道本身較淡
參巴椰漿飯幾濃椰味✨飯軟硬適中

➖➖➖
3️⃣ 南洋鮮油燒麵包(半份)+$16 (7.6/10)
叫一份主食可以用優惠價配小食~
有諗過食咖央多士✨不過最後揀左樣類近嘅
麵包微微烘過 口感香脆
入面夾左牛油同咖央醬 甜度剛好 邪惡美味🤤

➖➖➖
4️⃣ 泰式鮮蝦金柚沙律 +$36 (6.7/10)
金柚肉較乾身同清淡 較多洋蔥🧅
如果個汁重味少少同多啲蝦肉就好✨

➖➖➖
5️⃣美祿恐龍 +$14 (8/10)
最近特別好阿華田美祿嘅野🤣
面頭會加左啲美祿脆脆🤤浸腍會似飲梗朱古力

➖➖➖
6️⃣ 椰汁斑蘭冰(凍)+$14 (6.5/10)
椰味濃郁不過有少少羶~ 斑斕味較淡
如果減甜就更好啦~

📍麥金麥金馬來西亞茶啡室

• 美祿恐龍