2017-01-14 108 瀏覽
時間: 平日晚上八點左右首先,排隊買野食排得耐,得一條隊,排到玻璃門,排成廿分鐘。員工數目明顯不足,手腳又慢又做錯野。買完等拎野食又等得耐,企係度再等多廿分鐘。數字彈出叫我去拎食物,原來只係員工錯誤發出顯示。到真係有得拎食物,就錯誤堂食轉左外賣袋。坐底食睇到d食物已經覺得唔多對路,d薯條凍哂,食落口真係好難食,應該攤凍左幾個鐘頭以上。四隻雞翼又係凍哂,食落口又係好難食。成個餐最後得杯可樂係ok...成個鐘頭既快餐體驗係好差,我第一次上open rice寫食評就係寫呢間。
時間: 平日晚上八點左右

2016-12-03 93 瀏覽
兒子認識一位新同學,很快成了好朋友。我答應請他們一起吃麥當勞。經典巨無霸雞翅拼盤麥旋風蜂蜜雪梨兩個開心的小伙伴我唔使評價麥當勞的食物素質了, 好朋友一起食嘢不只是為咗口味的好壞,他們心存友誼,食咩都開心!
經典巨無霸
雞翅拼盤
麥旋風
蜂蜜雪梨兩個開心的小伙伴

見由細食到大既老麥有新品 - 手撕雞堡 + 粗薯條正所謂食開有感情,呵呵是日點餐:手撕雞堡 + 粗薯條手撕雞堡 – 份量足,有炸洋蔥圈(有點軟身,唔太脆),沙律菜(酸酸地,好醒胃),跟微辣的手撕雞很配合粗薯條 – 比飲管還要粗,淨係賣相已經不得了喇~!食落滿口都是薯仔蓉,很滿足XDXDXD番食指數:***+ 半粒星
見由細食到大既老麥有新品 - 手撕雞堡 + 粗薯條
正所謂食開有感情,呵呵
是日點餐:
手撕雞堡 + 粗薯條

番食指數:***+ 半粒星

2016-04-22
2016-04-09 112 瀏覽
麥樂雞係大人細路都鐘意食既食物,今次再度推出有新口味醬既點jack,仲有新出薄脆薯,一定要食返次。食點jack重點在於佢既醬,今次4款醬包括韓風辛辣,麥糖芥末,星洲咖喱同味噌芝麻。韓風辛辣味有點像韓式雜錦飯的辣醬,小小辣,味道亦香濃。麥糖芥末係我最喜愛的味道,輕輕的芥末味道,不會攻鼻,加上麥糖香味,很適合配麥樂雞。星洲咖喱加左小小喇沙味,唔太辣,味道都幾香濃。味噌芝麻係日式芝麻醬加日式味噌,兩者加上的鹹香感覺幾特別,幾有日式風味。薄脆薯有點像硬身一點的薯片,點4款醬都一樣夾到,但個人還是覺得薯格好吃點。

韓風辛辣味有點像韓式雜錦飯的辣醬,小小辣,味道亦香濃。
星洲咖喱加左小小喇沙味,唔太辣,味道都幾香濃。

2016-04-05
外賣自取
午餐
2015-12-25 188 瀏覽
曾經睇左Openrice有關北海道三文魚牛堡嘅食評,內有一段話需然魚肉乾身,但仍然係一個好嘅嘗試。又見另外一段話舊魚有啲薄,厚啲會更好。電視呢排都成日賣呢個包嘅廣告,想試左好耐,原因兩個,第一,講到北海道三文魚咁堅,好想試下咩味,同挪威呀加拿大呀果啲有乜分別。第二,睇下我平時成日講嘅魚+羊即鮮(即係腥加羶嘅配撘會鮮味倍增嘅講法)會唔會喺呢個包上面體現倒。今日終於買左個北海道三文魚牛堡套餐HK$33.3試下!一如之前食家所講,生菜雜亂周圍跌係死証,為左想食得方便啲,影出嚟靚啲,我自己就FS 吓佢啦!唔係PS,係FS!我自創嘅,意思係Finger Set !其實放返好啲生菜個賣相已經好好多,喺度真係強烈建議麥當奴唔好用切碎生菜夾包,一片片咁夾唔會咁易跌哂出嚟。菜嘅份量又唔會話多好多,成本差好少好少。打開個包逐樣睇,生菜份量唔少,牛肉正常份量啦,應該1.5至2安士之間,三文魚朳有1.2-1.4cm厚喎,完全唔覺得好似有啲食家話佢唔夠厚。影左幾幅相喇,事不宜遲,大啖咬落去,味道好豐富,首先明太子沙律醬有好輕微嘅辣味,微辣會刺激脷嘅味蕾,令到食物味道放大,鮮嘅更鮮,甜嘅更甜。牛肉濃香同埋魚嘅鮮味

今日終於買左個北海道三文魚牛堡套餐HK$33.3試下!
北海道三文魚牛堡套餐
$33.3
影左幾幅相喇,事不宜遲,大啖咬落去,味道好豐富,首先明太子沙律醬有好輕微嘅辣味,微辣會刺激脷嘅味蕾,令到食物味道放大,鮮嘅更鮮,甜嘅更甜。牛肉濃香同埋魚嘅鮮味被微辣嘅明太子醬汁放大左,加上生菜嘅清爽,味道其實非常唔錯,而麵包的味道跟平時麥記嘅冇分別。
三文魚柳
睇下塊魚柳,其實一啲都唔薄,由於要試真個味,搣左舊出嚟食,要讚一讚,三文魚一般全熟都會幾嚡,但呢舊唔算,先唔好理三文魚係咪北海道嘅,呢隻魚肉嘅纖維比起我平時食嘅普通三文魚朳幼細,所以就算全熟都唔嚡。
咁魚+羊即鮮呢個法則,又有冇喺呢個包度體驗得倒?答案係唔多覺!可能由於個帶微辣嘅明太子汁已經吊起左成個包嘅味道,變得好好味,所以就體驗唔倒喇。
呢個我覺得係麥當勞近呢幾年嚟做得最成功嘅新產品,我呢篇食評俾嘅係好味而唔係其他人俾嘅OK,要為北海道三文魚牛堡作出少少平反。
最後想俾大家睇下小弟呢個為食又怕肥嘅人係點食薯條嘅,先倒哂啲薯條喺張墊托盤紙上面,然後用張紙巾係咁壓,等張紙巾同張盤墊索哂啲油先食啲薯條。
2015-12-22
$33.3 (午餐)
北海道三文魚牛堡套餐
$ 33.3
三文魚柳
  • 北海道三文魚牛堡
2015-08-31 177 瀏覽
做野做夜左, 黎左呢間麥記唸住求其食一餐就番屋企, 冇期望, 不過都係令人失望其實薯條唔熱, 脆辣雞堡唔辣醬又小, SIZE太細呢D已經係老生常談, 不提也罷22蚊餐想點呀? 有得食你就食啦!但叫個新既菠蘿批試下, 你竟然比個蘋果批我! 我仲係朋友面前出醜話"點解個菠蘿批味道咁似蘋果批既"回過神來已經太遲, 原來真係蘋果批, 想換, 你地又關晒燈咁, 好算, 我唔換!
22蚊餐想點呀? 有得食你就食啦!

"點解個菠蘿批味道咁似蘋果批既"

2013-07-25 44 瀏覽
無聊食評一則... 話說之前寫了太多長篇大論的食評, 心想寫點簡單的, 一個飯一個麵。結果最近卻來了吃新了一輪的18件麥樂雞餐。有人說18年麥樂雞很飽肚, 不知是上次的18件雞足料一點, 還是自己脾胃大了, 這次吃完竟然還有一些大的空間的樣子。18件雞餐有中薯條及可樂, 不欲多談。只要薯條是新鮮炸起就可以了。另外附上的是一盒四款的全新醬汁, 用來點麥樂雞的。1) 星州咖哩醬 -- 有點稀, 但香味不錯, 有點點花生椰香味道。2) 韓式辛辣醬 -- 惹味, 但很很很鹹, 似有點麵豉鹹味, 辣度一般。3) 蜜糖芥末醬 -- 毫無驚喜, 因為已出過多次。甜味多於法國芥末鹹香。4) 麵豉芝麻醬 -- 有點模稜兩可, 和風不起, 芝麻不香。在點的18件雞, 沒有特別, 最重要還是新鮮炸出來。不過吃完之後, 不停有口乾感覺, 小心小心。
另外附上的是一盒四款的全新醬汁, 用來點麥樂雞的。

2013-07-21
2013-05-16 124 瀏覽
話說之後上次M記個咖哩包番到屋企打開之後,已經有一段時間吾敢再食M記啦 但今朝早聽個同事講話M記個新包黑漢堡好好食,口感正到不得了,所以又英勇甘去犧牲多一次一打開個包,樣兒又真系幾討好既但一咬落去,發現又左中伏啦 第一口個包系完全冇味既,之後帶番少少黑椒汁味上黎,再咬一口,D牛肉靭到不得了,唯有果二塊煙肉仔系OK既,帶番D香口既感覺出黎又比個同事搵笨啦

一打開個包,樣兒又真系幾討好既

但一咬落去,發現又左中伏啦

又比個同事搵笨啦
題外話/補充資料: 真心覺得M記除左21蚊餐同埋個紅豆批,其他野真系又貴又吾好食,由其系近排推出既新包
2013-05-16
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2010-09-21 13 瀏覽
因為工作關係黎到呢邊見仲有時間先夠鐘於是就去食個早餐先~近近地就去左M記食就叫左煙肉蛋漢堡餐,因為喉嚨唔多舒服,所以唔連薯餅個包夠熱,好多芝士,正!咁多包入面其實我最鐘意食呢個包咖啡都係一貫水準$15一個早餐又好食,又唔貴,抵!
因為工作關係黎到呢邊
見仲有時間先夠鐘
於是就去食個早餐先~
近近地就去左M記食
就叫左煙肉蛋漢堡餐,
因為喉嚨唔多舒服,所以唔連薯餅
個包夠熱,好多芝士,正!
咁多包入面其實我最鐘意食呢個包

咖啡都係一貫水準
$15一個早餐又好食,又唔貴,抵!
平靚正
咖啡
2010-09-20
$15 (早餐)
平靚正
咖啡
2009-01-22 46 瀏覽
昨天晚上好想食麥當勞的沙律,上次去荃灣果間冇做沙律,食唔到已好失望,今次又好想食,朋友說聽人講全線已有得買沙律了,我不太相信,如果放天就去了公司附近的麥當勞睇下有冇,去度呢度話有問我要田園定雞扒,我要了雞扒跟千島醬.雞扒沙律份量都幾大個,有六七塊雞扒在面,下面有粟米粒,生菜片,椰菜絲,綠色及紫色都有,紅腰豆,車厘茄,全部都好甜及好凍的,加埋千島醬一齊食好好味呀!雞扒有些黑椒味,辣辣地都好味,食左好耐先食量,好飽,d菜都算新鮮.
問我要田園定雞扒,我要了雞扒跟千島醬.

$22.5 (晚餐)
2008-11-21 9 瀏覽
昨晚來這裏食野,叫了一個新出的日式和風蝦堡試下,加5亳有熱朱古力,個蝦堡都幾大個,一啖咬落去嘩好好味,啖啖都係蝦,它是一層千島醬,一層生菜,生菜好脆好甜的,一層炸蝦堡,炸蝦堡好香脆好鬆化,d蝦都有好多隻,我諗有五六隻,好新鮮,好好味.配薯條,薯條都好香脆好味,這裏的熱朱古力好好飲,好熱,好有朱古力香味.
2008-09-29 12 瀏覽
一向唔鍾意食漢堡包更加唔鍾意食老麥D甜品,但係阿仔話老麥新出嘅朱古力批好正,咁又試吓.三角形嘅批好似炸燶咗嘅咖喱批咁,色水唔多靚,但係食落又唔錯噃.首先層皮好鬆化,一路食一路跌落地,裡面D朱古力又唔係太甜但又幾香朱古力味,真係跌晒眼鏡.
$7 (其他)
  • 朱古力批