(非會員)
2009-08-02 18 瀏覽
人大左, 就愈來愈少去mcdonald, 因為現在有更好的burger shop選擇. Among all, my favourite one is still Mos Burger.現在嗅到mcdonald french fries 的油溢味, 都頂唔順. 有時有人買mcdonald take away, 然後急不及待在巴士上開餐, 我都頂唔順要從下層走上上層避開.但今日因為行程緊密, 要在指定時間去到Dr Sun Museum(半山衛城道), 而附近只有mcdonald, 所以迫住在這裡食lunch. 唔鐘意食mcdonald's fish burger, 又唔想食炸的包, 又唔鐘意食有芝麻面的包, 所以就叫了簡單的芝士漢堡.其實都expect那片漢堡扒係會比較乾的, 唔及其他burger shop 的juicy, 但都可以食落肚的, 而且有pickles酸酸地, 在一個酷熱的中午來說都較開胃.雖然那塊扒真係唔係好得, 但我較鐘意mcdonald那兩片面包的味道多過freshness burger的pumpkin bun. 我本身好鐘意食南瓜, 但次次食freshness burg
其實都expect那片漢堡扒係會比較乾的, 唔及其他burger shop 的juicy, 但都可以食落肚的, 而且有pickles酸酸地, 在一個酷熱的中午來說都較開胃.雖然那塊扒真係唔係好得, 但我較鐘意mcdonald那兩片面包的味道多過freshness burger的pumpkin bun. 我本身好鐘意食南瓜, 但次次食freshness burger的包, 總覺得那個pumpkin bun的味道怪怪地, 影响晒成個包的味道和評分.
2009-06-14 20 瀏覽
滿心歡喜諗住咁耐無食過麥記啦,是次叫了足三兩 single 餐...英文 is quarter pounder,同澳洲的 quarter pounder 差得遠...個飽同 cheese burger 無分別,只有厚少少的漢堡扒...有 d 失望wedges 的分量望落去得半盒,但其實都幾多,食晒就好飽啦$28.3 食呢個餐真係可圈可點

$28.3 食呢個餐真係可圈可點
2009-06-12
$28.3 (午餐)
2009-06-13 22 瀏覽
從來都冇試過足三兩, 於是LUNCHTIME黎左呢間麥當勞試見廣告個圖入面既足三兩, 塊肉都幾厚下, 但係叫左返黎, 塊肉根本同最普通O個個漢堡包冇分別, 1CM都冇!薄到死, 一D都唔JUICY, 成個包乾'憎憎'~薯角都OK, 凍咖啡就幾好飲~總括黎講, 個餐係完全唔抵~ 寧願食至尊漢堡~
薯角都OK, 凍咖啡就幾好飲~

總括黎講, 個餐係完全唔抵~ 寧願食至尊漢堡~
2009-04-03 22 瀏覽
四月二日(星期四)想早點走,都是要七時才能離開!因為不適,坐巴士會比較舒服!之前,本身想吃超群的雞蛋仔,可是已經過了!七時就沒有!但是當時都是七時,他們就好,可以準時收工!就到了麥記吃小食,就是shake shake脆雞!和有後時間沒吃的麥旋風!脆雞不錯!有點似麥樂雞!而且有蜜糖粉,味道有點似小學常吃的媽咪麵的調味料!雞塊比手掌小,當小食還可以!軋旋風當然好吃,我們喜歡吃oreo味!
四月二日(星期四)

2009-04-02
2009-01-19 6 瀏覽
每星期我都會有日黎呢度買杯 Iced mocha 返公司飲, 貪佢平過 starbxxxx, 味道又算 ok 嘛! 不過我就見證住佢越黎越差呢! 今朝飲左杯, 完全無咖啡味, 簡直係一杯超甜朱古力.....不過我會比多次機會佢, 下次試下叫佢少朱古力, 睇下會唔會好 d 先!
$25 (其他)
2009-01-07 35 瀏覽
平安夜的晚上和男友一起參加平安夜崇拜,席上男友不停地說很餓。 (這是他的習慣啊! =.=) 完了崇拜,已是十二時多了。通宵營業的食肆並不多,結果這夜,我們come on to mac…這是一間二十四小時營業的餐廳,想不多一時多,人還是這樣多。可能這是平安夜的晚上,聖誕節的早上吧。男友想了很久,也想不到吃甚麼,最後買回來了一個double魚柳包餐。這個餐是在廣告上熱賣的,標榜著雙層的魚柳,雙重的滋味,並且只在晚上九時後發售。想也想不通為何只在晚上九時後發售,是九時後人們的食量特別大嗎? ^^男友把餐買回來後,不知是否很餓的關係,不消五分鐘便把那雙層魚柳包「吞噬」了。魚柳包是預期的小,和廣告上呈現的有一定的分別。問及男友那雙層魚柳包的味道,他形容兩層魚柳包中夾著半溶的芝士,芝士沒有預期的香,但溶在兩塊魚柳之間,為double魚柳包加上一點口感。男友說他一直喜愛吃魚柳包的原因,是因為其醬汁,魚柳包配以微酸的沙律醬,很醒胃。對他來說,double 魚柳包和普通魚柳包的分別,只在乎加了一塊魚柳,在味道上,並沒有太大的分別。看來double魚柳包只是一個宣傳的噱頭和技巧而已。不餓的我,從mccaf

不餓的我,從mccafe買回來了一杯iced mocha。這飲品冰粒頗多,味道比想像中好,很香濃。坐久了,感覺越來越熱,是沒有空調嗎? 還是吃了上火的薯條?
我和男友都很怕上火的食品,相信除了有新產品,也不會常常光顧了。
2008-10-21 30 瀏覽
9月30日, 我地喺中環食下mc記, 見又有新野推出, 即刻試下先~::: 板燒烤汁豬柳飽餐 ::: $26.3以為係板燒雞腿飽既朋友, 不過打開一睇, 賣相真係麻麻, 豬柳一塊薄薄地, 少少洋蔥, 一大pat醬. 叫做烤汁, 睇下有乜特別, 完全懷疑係麥樂雞bbq醬~ 同板燒雞腿差好遠, 跟餐薯條變咗脆薯皇, 係好脆好味, 不過份量比中薯條細.::: 忌廉蘑菇粟米湯 ::: $6呢個都唔算新, 每次有新野佢就會蒲頭. 幾鍾意飲, 有忌廉味, 粟米同蘑菇都啱我地口味~ 稀少少都ok~今次又試過新野~ 其實同將軍漢堡味道差唔多. 今次用埋張$10禮券, 又平食一餐~

::: 板燒烤汁豬柳飽餐 ::: $26.3

::: 忌廉蘑菇粟米湯 ::: $6

板燒烤汁豬柳飽餐
  • 忌廉蘑菇粟米湯
2008-09-24 18 瀏覽
九月廿三日(星期二)同老公仔到M記吃lunch呢!試試這陣子最hit的M記餐!就是燒汁豬飹包餐以及朱古力批包的汁很濃,但是我不太buy...不知怎樣去形容,有點怪怪的!而豬飹還可以的!薯塊比之前差得很呢!是一大舊,分不開的!而且很油呀!!!......而朱古力批是與廣告相差很遠!朱古力不是會像心太軟般流出來的!是硬硬的,朱古力不多!而且size很小的.....廣告....是吸引的!.......但是實物......卻......
九月廿三日(星期二)

同老公仔到M記吃lunch呢!試試這陣子最hit的M記餐!

就是燒汁豬飹包餐以及朱古力批

而豬飹還可以的!

2008-06-22 16 瀏覽
一大口咬落去,第一時間感覺到,牛肉又鞋又乾,牛肉過咸,完全係一個雙層芝士孖堡加大版

加大版
$19 (宵夜)
2008-06-15 13 瀏覽
第一次幫襯呢間Mcd, 因為有張$5 早餐coupon.買左豬柳蛋漢堡餐. 個包好美味, 新鮮做好, 有煙出. 薯餅炸得唔太燶, o岩哂我口味. 熱朱古力一向都係我的最愛, 唔洗講一定好飲. Overall呢間的standard幾好, 只可惜我留意到佢地又加左價啦.食飽之後返工, 成個人醒哂!

第一次幫襯呢間Mcd, 因為有張$5 早餐coupon.

食飽之後返工, 成個人醒哂!
$13.5 (早餐)
2008-06-08 28 瀏覽
我唔記得佢個早餐係幾多錢喇...有一日好早起身...其實係因為訓唔著, 就6點幾起身, 梳洗好, 就去老M 食個早餐先番OFFICE..因為...依個雞扒通粉出0左咁耐...我一次都無食過LOR...哈哈哈...真係失禮死人喇...UMM...個通粉其實係我中意食0個種黎GA...因為係NULL NULL 粉....食落會爽口 D GA...個雞扒都OK, 茶記貨色, 不過不失...但係個湯就係快餐貨色...又係好似開水加少少味粉咁...都係我屋企樓下個茶記既火煺通粉既湯底最出色!

雞扒通粉
$23 (早餐)
2008-05-06 31 瀏覽
4月8日, 黎到試下新出既蕃茄脆辣雞腿包, 因為之前食過kfc既五星巴辣雞腿包, 所以抱比較既心態睇下邊個好食d~::: 蕃茄脆辣雞腿包餐 ::: $25.3喺脆辣雞腿包上面加咗塊蕃茄, 塊蕃茄一d都唔大塊, 其實個蕃茄又唔多汁, 又唔鮮, 完全唔可以突出個包, 有加同冇加冇乜分別, 塊生菜又黃又唔新鮮, sell新鮮完全唔work! 對比之下kfc既五星巴辣雞腿包會好食好多, 所以而家個蕃茄脆辣雞腿包都已經消失咗.有時抄都係一種藝術, 抄得好當然話係將原本既加以改良~ 抄得差既就俾人話係冇新意, 唔該快d消失~

::: 蕃茄脆辣雞腿包餐 ::: $25.3

包餐
蕃茄脆辣雞腿包
$12.7 (晚餐)
2007-09-08 25 瀏覽
星期六下午茶買粟米和奶昔。見前面個肥四眼姐仔serve客真係有一手,可以大大聲聲喝罵一個菲律賓女人。態度極之惡劣。另外,速度慢到加零一,叫一個包做一個包,我身邊企左兩個人係度等、等、等左好耐先齊晒薯條同包。到我,我要雲呢味奶昔,佢初時話無,我改朱古力。隔一陣又話無晒奶昔。McDonald竟然無奶昔賣,真出奇!跟住我改新地。佢叫我加$1.5。我俾兩蚊佢。番到公司我先知佢找左$1.5俾我,呢位員工真係識幫公司送大禮!下次如非必要,我一定唔會再光顧呢間McDonald。我係環球做野,平日食晏都鐘意走到對面IFC McDonald,果度Service好呢度好多好多。
星期六下午茶買粟米和奶昔。
2007-07-25 16 瀏覽
自從上星期食完MILO Mcflurry之後就對佢念念不忘,而朋友仔又無食過麥記既夏日甜品,所以食完jollibee就走埋黎呢度。唔知個staff係咪新黎呢,佢手腳慢我唔mind,但整到d野難食就唔係幾好啦。要左一個美祿麥旋風($9)同意式芭菲杯($10)。今次個麥旋風係就係落好多粉,不過水汪汪,雪糕分量又少,得平時既2/3,食幾啖已經變左水,真係唔知佢點搞。而果個芭菲杯同樣落左好多粉,甜到嘔,雪糕分量一樣好少。諗住炎炎夏日食杯夏日甜品享受下,點知係俾錢貼難受就真。
諗住炎炎夏日食杯夏日甜品享受下,點知係俾錢貼難受就真。
(非會員)
2007-07-20 12 瀏覽
昨天來了這裡..要左個麥樂雞餐加大薯條. 炸得過"窿"汽水又得一半哩d都唔緊要..最重要既係個收銀放完薯條同汽水之後就招手叫下一位嘩你差左d乜唔洗講架?既然係咁我都冇計我行過另一邊唔洗幾秒佢就話得喇落度去seat麥樂雞又係窿窿地..好脆但係一d味都冇薯條又係冇味既我懷疑緊佢有冇落鹽囉簡直...沙田果間好過哩間nn倍
昨天來了這裡..
要左個麥樂雞餐加大
薯條. 炸得過"窿"
汽水又得一半
哩d都唔緊要..
最重要既係
個收銀放完薯條同汽水之後就招手叫下一位

你差左d乜唔洗講架?
既然係咁我都冇計
我行過另一邊