2008-01-23 166 瀏覽
兩個人, Lunch order 左三個餸, 咕嚕肉, 椒鹽豆腐, 燒雪魚. 椒鹽豆腐十分差, 索價一百, 心中價50都比多, 賣相與味道俱不済.其餘兩個菜式, 東寶都要做得比他出色很多很多.唔知係咪快結業, 全程幾乎冇人理, 毫無service 可言.很失望. 如不結業都唔會幫襯.

其餘兩個菜式, 東寶都要做得比他出色很多很多.

很失望. 如不結業都唔會幫襯.
今晚有外國親戚的兒子及他太太來港擺返數十圍,到現在這一刻我也不知道我和他們是什麼關係(哈),不過媽媽叫到,不去不可以啊!第一次去酒店飲喜宴,未開席前,百多人在旁邊的大廳聚首一堂,這裡環境瑰麗堂皇,加上99%也是外國人,突然間我自我代入了那些情情搭搭的台劇/韓劇情節裡...:"一個肥妹被朋友拉了去某富家公子在私人地方開的高級PARTY,這裡有很多各國達官貴人參加,鄉下妹不識禮儀加上她只為了食而來,撞板多過食飯,反而就吸引了被眾多女人圍住的白馬王子的注意..."=_=;因為我和妹妹完全融入不到(連我呀姨和表妹也是),幸好這裡有蛋糕和飲品任食,企了半小時就可以入去坐了。內堂環境更加高貴,還有樂隊現場陪奏。今次來我至在食,所以一到開席就最開心!^^菜單大約有13道菜:乳豬(皮脆但肥膏超厚,跟塊蒸包一齊吃)﹑炸蟹拑(超正﹑肉厚彈牙)﹑魚翅(唔錯)﹑鮑片生菜(OK)﹑脆皮雞(我分到的不是肉,全部骨頭,食唔到出D乜)﹑蒸東星斑(肉超滑,好味)﹑鱆魚汁炒飯(似’福建炒飯,普通)﹑鮮蝦水餃(超好食)﹑瑤柱髮菜炆冬菇(OK)﹑紅棗蓮子糖水(唔錯)﹑最後係生果盤(擺位擺得好靚)同炸的小食(飽到吃不下)#每樣

#每樣餸菜只分到一﹑兩件吃,估不到可以吃飽到我啊。
#服務真的不錯(雖然在最尾十點後可能趕時間,他們收碟﹑分菜有點混亂。
#分菜位在我後面,讓我望足全程,開心開心~~~
#洗手間方面,內有大大化妝間,簡直又靚又正。

上網查過才知道此酒店營運到下個月月尾,這天來回當然辛苦(家住屯門…),但有幸來也未嘗不是壞事呢﹗
2007-12-18 42 瀏覽
to enjoy the 30% off with heng seng credit card before the hotel is closed, we three ppl had dinner last night. 芝麻西檸雞$140: i don't think it is as good as recommended. it is not bad but not very outstandingassorted veg pot $100: so somandarin fish roll with kai lai $180: only few pieces of fish roll. not worthy for money.overall, the food is so so. only some very common dishes.

assorted veg pot $100: so so

2007-12-01 28 瀏覽
服務、環境、食物都係一流!! 我同老公點了1)芝麻西檸雞2)蜜汁叉燒加燒鵝3)XXX蝦球(忘了名字,只記得係HK$200)4)紅梅蟹王翅5)蟹粉翅6)飽汁雞粒炒飯 (MENU冇,要叫侍應寫)埋單千七蚊。雖然係貴咗少少,但係每樣嘢都好好,尤其係個西檸雞,真係出色得不得了!!!雖然係炸,但係一啲都唔油膩,同個汁配合得好好。紅梅蟹王翅條條翅都好粗!非常足料。蜜汁叉燒加燒鵝的汁都好好味,尤其個梅汁。
服務、環境、食物都係一流!!

我同老公點了

1)芝麻西檸雞
2)蜜汁叉燒加燒鵝
3)XXX蝦球(忘了名字,只記得係HK$200)
4)紅梅蟹王翅
5)蟹粉翅
6)飽汁雞粒炒飯 (MENU冇,要叫侍應寫)

9月份的紀念日晚餐和女朋友選了這裡....地方是cozy casual 的.... 舒服...服務也有心... 除了沒有人加茶...食物方面叫了酸辣海鮮湯, 蜜汁叉燒, 西檸芝麻雞, 魚湯松茸浸時菜...白飯...酸辣湯是水準之上,... 不太酸, 不太辣... 很好味..蜜汁叉燒的蜜汁很豐富, 不太甜, 但食過再好的..西檸雞很出色, 不太油, 外皮很鬆脆, 雞肉又很滑.. 好味...時菜都有水準, 菜很爽口, 無渣... 湯也清甜..到甜品了, 因之前食過甜品不好吃, 今次只叫了水果...很滿意的一餐... ritz carlton, 會懷念你的...
9月份的紀念日晚餐和女朋友選了這裡....

地方是cozy casual 的.... 舒服...
服務也有心... 除了沒有人加茶...

蜜汁叉燒的蜜汁很豐富, 不太甜, 但食過再好的..

時菜都有水準, 菜很爽口, 無渣... 湯也清甜..

甜品了, 因之前食過甜品不好吃, 今次只叫了水果...

2007-08-07 11 瀏覽
(7/8/07)同事回歸Dept lunch,老闆大手筆地,選了這間快要閉門的酒店。很寬敞的枱、lobby服務員比"酒樓"內的待應,服務還要好。點心牌係無既,什麼都是自己up出來,有就有無就無。春卷,熱、脆,餡少,似齋。蝦餃x2、燒賣,無什特別;义燒包細少,亦唔靚;蝦腸、牛肉腸ok,皮薄不似槳粉。香蔥海哲$90很大碟,同「寧波」無得比。竹笙蔬菜煲,湯的味道入晒去菜度,不錯。芝麻西檸雞,係睇食評,話好食哎的。的確正噃!汁酸酸咪咪,好醒胃,而且整到好似吉列豬排咁,很脆脆。平時唔食雞皮既,都要食埋咯。福建炒飯。食食o下菜,e...侍應突然"第"碗飯過黎,碟野都無比我地過目過,就分左喇,好似唔係五星既服務wor。不過都好好食既。甜品主張大家叫,我的香芋椰汁西米露ok,同事的芒果布甸,賣相同出面茶樓無分別,布甸上吱pet cream加1/4士多啤梨,一滴花奶都無。椰果楊枝甘露,仲加埋亞瘩籽,好怪~!係咪我地期望太高呢?唔係特別好食o羅!仲好貴添!
2007-02-03 6 瀏覽
喜歡其廂座,唯獨地牢位置有時通風不足。花膠北菰菜胆湯:不錯點心:蝦腸、燒賣:不錯鮑魚凍食:不錯梅菜蝦乾浸芥蘭:芥蘭靚,配以甜梅菜汁,不肥,出色。蜆芥炒鮮雞:出色(但比不上逸東軒陳皮炒雞)上湯生麵:不錯水果盆:ok
喜歡其廂座,唯獨地牢位置有時通風不足。

花膠北菰菜胆湯:不錯
點心:蝦腸、燒賣:不錯
鮑魚凍食:不錯
梅菜蝦乾浸芥蘭:芥蘭靚,配以甜梅菜汁,不肥,出色。
蜆芥炒鮮雞:出色(但比不上逸東軒陳皮炒雞)
上湯生麵:不錯
水果盆:ok
2006-11-10 19 瀏覽
香港有名中菜廳之一, 伙記招呼―流, 服恃周到, 食物質素高, 就算貴一貴都値得。特別推介:1.西檸芝麻蝦(HKD120): 蝦球炸得甘香無比, 西檸甜酸汁無論色澤、味道、濃度都做到爐火醇清, 師傅手勢簡直一流。2.香芒鴨脯(HKD110): 手工一流之作, 可惜芒果唔係時候, 微酸。3.腐皮素巻(HKD100): 嘩!脆香鬆化, 配以鎭江醋, 正! 個晩太飽, 打包後第二晩再用oven爐幾分鐘, 仍甘脆可口。4.鱔餬炒面線(HKD120): 未見過咁粗既鱔餬, 好似筷子個柄咁粗, 條條都有成3-4cm咁長。出面D上海舗, 嘩好似橡筋咁幼。不過炒面線太多油, 一餐半餐就OK。5.栗子糊(甜品HKD50): 桂花香味未上抬已經聞到, 栗子磨得好滑, 清香潤肺。個晩用恒生白銀VISA找數有7折, 其他信用咭有無折就唔知啦。TOTAL三個人, 計埋另外両個人既甜品, 三個人既茶芥, 找數HKD650, 六星級大酒店食中菜毎人HKD220左右, 係唔係抵先!記住呀! 恒生白銀VISA優恵好似到年底, 去就快D啦。

特別推介:

記住呀! 恒生白銀VISA優恵好似到年底, 去就快D啦。

2006-09-27 4 瀏覽
剛裝修重開是日都老細請客,所以已預早點菜點心-蝦餃幾好,潮洲粉果唔得,咸水角脆口,味道一般竹笙翅-湯底清甜,翅又軟滑,不過煮到有d散星班-蒸的時間掌握得唔錯,魚夠滑雞-可能屋企食開嘉美雞,少爺雞,總覺得食肆的雞好肥這個做得不錯炒菇及青菜-普通炒麵-略為淡了一點杏仁茶-香濃,仲加了蛋白,反而有d”漏”後記食飯途中,多了個”不速之客”在轉盤中出現雖然它沒有就出來,但令人不安向經理反映,解釋話未做pest control本人覺得若未準備妥當,不應開店為了一兩天的營業額,損了多年招牌
剛裝修重開

是日都老細請客,所以已預早點菜

點心-蝦餃幾好,潮洲粉果唔得,咸水角脆口,味道一般
竹笙翅-湯底清甜,翅又軟滑,不過煮到有d散
星班-蒸的時間掌握得唔錯,魚夠滑
雞-可能屋企食開嘉美雞,少爺雞,總覺得食肆的雞好肥
這個做得不錯
炒菇及青菜-普通
炒麵-略為淡了一點

杏仁茶-香濃,仲加了蛋白,反而有d”漏”

後記
食飯途中,多了個”不速之客”在轉盤中出現
雖然它沒有就出來,但令人不安
向經理反映,解釋話未做pest control

本人覺得若未準備妥當,不應開店
為了一兩天的營業額,損了多年招牌
2004-02-04 36 瀏覽
今年公司有d錢賺,所以團年同開年都可以比往年食得豪少少。昨天同客人來過吃飯,今天就到同同事來吃。菜單又係一早寫定,有點心併盤、菜膽北菇花膠、XO醬爆蝦球帶子、蒸東星斑、竹笙扒芥蘭、咕嚕肉及瑤柱蛋白炒飯。點心併盤有三款,兩蒸一炸,味道有一貫水準;其他菜色賣相精緻,味道亦不差,最好吃的是醬爆幔球帶子,唔算太油又幾香口;北菇花膠都唔錯,但較漏;東星斑有「養魚」味,但火候是剛好,算OK;瑤柱蛋白炒飯味道不及昨天的鱆魚雞粒飯;甜品亦是昨天的香芋西米露。八個人埋單是二千九百多,可能散叫會平D唔定。題外話:餐後有同事私下反映呢度作為公司的開年飯似乎太拘謹,佢地寧願食得平民一點,又會咁嘅!
八個人埋單是二千九百多,可能散叫會平D唔定。
2004-02-03 25 瀏覽
同我們的東洋米飯班主食開年飯,因為環境同食物唔失禮之餘,有兩個由日本飛來的仲下榻在麗嘉,所以就今年就順理成章選了這裡。未過年已經預早寫定菜單,七個人﹝三唐人、兩東洋人、兩鬼﹞的菜色包括三併冷盤﹝$120﹞、片皮鴨﹝$320﹞、蟹肉生翅﹝$250位﹞、芝麻蝦﹝$120﹞、咕嚕肉﹝$100﹞及竹笙榆耳﹝$140﹞,還加了鮑汁帶子伊麵﹝$160﹞同鱆魚雞粒飯﹝$120﹞。寫菜時各國禽流感還沒有沒有現在的嚴重,所以沒有刻意避開雞及鴨,好在客人們都不太介意。環境是一貫的有水準,坐得舒服,是不是古色古香就見仁見智,但起碼鬼佬同日本佬都好impress。招呼亦有水準,不愧為六星級酒店。先來的是三併冷盤,因客人帶了紅酒來開,所以點了味濃的五香牛肉併薰魚及烤夫。三種冷盤以牛肉最好味,有咬口又味道濃郁,送酒至正;薰魚幾多骨,及有點腥,一向都不太喜歡,一時大意忘記了日本仔都怕骨,所以吒味唔太受歡迎;烤夫甜甜地,個人而言麻麻,但日本仔就覺得最正。客人帶來的是Kaesler Old Bastard Shiraz,價錢應唔平。但個人而言對澳洲紅酒是有偏見,不過這個Shiraz還好,果味不重,橡木味較重,味道同薰魚
先來的是三併冷盤,因客人帶了紅酒來開,所以點了味濃的五香牛肉併薰魚及烤夫。三種冷盤以牛肉最好味,有咬口又味道濃郁,送酒至正;薰魚幾多骨,及有點腥,一向都不太喜歡,一時大意忘記了日本仔都怕骨,所以吒味唔太受歡迎;烤夫甜甜地,個人而言麻麻,但日本仔就覺得最正。客人帶來的是Kaesler Old Bastard Shiraz,價錢應唔平。但個人而言對澳洲紅酒是有偏見,不過這個Shiraz還好,果味不重,橡木味較重,味道同薰魚幾夾。你話我老土都係咁話,我還是喜歡隆河的Syrah。
我們帶的那支餐酒是白酒,是Les Jamelles的Grenache,易入口又抵飲,不失為吃中菜時的大路選擇。呢度開瓶費收百五蚊一支,都唔算太貴,以酒店來說有時mark-up都唔止呢個數。
叫片皮鴨純粹迎合客人口味,這裡的鴨不太大隻,以精緻為主,八個人都係分到三件左右,肉質太廋,較韌,味道當然不能與老式京菜館如鹿鳴春;蟹肉翅真材實料,又多蟹肉又多翅,翅針粗壯彈牙而蟹肉亦鮮甜,有水準。不過水準背後當然價錢有番咁上下,要二百五十蚊一位,係全餐飯至貴的菜色;芝麻蝦又香口又爽口,唔係好大隻,係鬼佗的至喜愛食品;咕嚕肉則麻麻地,不夠香口亦茨汁太甜,食左一舊就留番比D鬼佬食;竹笙榆耳清清地,鬼佬唔鐘意,反而日本仔就話正。飯麵都唔錯,但個人而言喜歡炒飯多一點,幾好味的;甜品是普通不過的芋頭西米露,都唔錯。
埋單好似係三千七百幾﹝因為由財政大臣埋單,這是寫菜時的預算﹞,當然以菜色計係好貴,但請客要有體面的話,呢度都不失為一個好選擇。
明天還有一餐同事的開年飯也是在這裡吃哩!
2001-07-01 10 瀏覽
晏畫0黎好迫人0下,夜晚0黎會好D.0黎依度最好食D家鄉小菜,好似蒸腩仔一D都唔膩,重好惹味添侍應好PRO,有禮貌之餘亦能夠因應客人口味介紹0岩你0既食送菜.
晏畫0黎好迫人0下,夜晚0黎會好D.
0黎依度最好食D家鄉小菜,好似蒸腩仔一D都唔膩,重好惹味添
(非會員)
: )
1999-11-02 24 瀏覽
麗嘉軒的裝修及設都非常講究,絕對配得上Ritz Carlton 既高級又古雅的味道,菜式亦相當有水準,中午的點心及晚上的家鄉小菜都色香味俱全,特別值得一提係甜品楊枝甘露,包您食過番尋味!