2014-11-03 423 瀏覽
約左朋友聚舊,晚飯去左呢間野到,因為聽講呢間日本料理新開張,連我住長沙灣嘅朋友都唔知道有,所以我地兩個抱住好奇嘅心態去食。我地八點幾先到,入面唔系好多人,只有一兩枱有客。我地坐低,望下周圍,佈局設計簡單,無咩特別,衛生程度算唔錯嘅。揭開餐牌,睇到不同嘅日本菜式,款式無咩獨出,普遍有既野,但價錢都幾平。我地叫左個二人套餐,有刺身,有飯等等。初初食個沙律同麵豉湯,質素平平。之後到個刺身,雖然系二人套餐,但份量就好似一人套餐禁,有D少。而刺身食落,三文魚、北寄貝等魚生,無咩味,有嘅只系雪嘅味。之後嘅海鮮煱,味道只系普通魚湯味。其後自己點左個螺肉,食落,有點失望,因為好明顯食落化仲有冰未溶,甚至用眼都可以睇到,令到我食左幾個就唔想食。 不過,佢地都有野好,就系個蒸蛋,好重蛋味。總體來講,質素還有進步空間。

刺身
不過,佢地都有野好,就系個蒸蛋,好重蛋味。

總體來講,質素還有進步空間。
2014-11-02
2014-09-03 236 瀏覽
某周日去晚膳,食客不多,環境寧靜,坐得舒適,老闆娘服務好,店員加茶夠快,兩人共點了以下食物:咖喱豬扒飯咖喱芡汁很香,伴以蘿蔔及青瓜絲,豬扒很入味,簡單得來,都算好吃。三文魚腩刺身+鮮蝦三文魚壽司兩件三文魚腩肉質肥美,口感一流;壽司的蝦夠鮮甜,脫殼後,與整件三文魚壽司一併咀嚼,很對味,效果佳!蟹籽鰻魚蛋炒飯飯炒得香,不乾身,鰻魚切成粒狀,混在飯堆中,蛋炒得濕,有蛋汁,把蟹籽與蛋撈勻後,變了蛋花,整碟飯和餸都很足料,味道不俗。
某周日去晚膳,食客不多,環境寧靜,坐得舒適,
老闆娘服務好,店員加茶夠快,兩人共點了以下食物:

咖喱豬扒飯
三文魚腩刺身+鮮蝦三文魚壽司兩件
三文魚腩肉質肥美,口感一流;壽司的蝦夠鮮甜,
脫殼後,與整件三文魚壽司一併咀嚼,很對味,效果佳!
蟹籽鰻魚蛋炒飯
飯炒得香,不乾身,鰻魚切成粒狀,混在飯堆中,
蛋炒得濕,有蛋汁,把蟹籽與蛋撈勻後,變了蛋花,
整碟飯和餸都很足料,味道不俗。
題外話/補充資料: 近這一兩星期,行經店外,發覺這裡已不是每晚營業,關鋪的日子多個開鋪,希望並非即將結業!
  • 三文魚腩刺身
2014-02-16 525 瀏覽
晚餐外賣:牛油果軟殼蟹卷物,燒鯖魚,玉子豬扒飯。軟殼蟹卷物:跟其他日本餐廳相比飯不夠酸,牛油果未熟比較硬,每件卷物有三片牛油果,一夾會跌下來,吃得不方便。燒鯖魚:燒得好,皮不燶,沾汁偏酸。玉子豬扒飯:用來炸豬扒的油較舊,炸出來豬扒深色,蛋煮得剛好,汁偏多,偏甜都算可接受。環境衞生:廚房可以,環境整潔。服務:老闆娘服務好,其他一般。
晚餐外賣:牛油果軟殼蟹卷物,燒鯖魚,玉子豬扒飯。
燒鯖魚:燒得好,皮不燶,沾汁偏酸。
環境衞生:廚房可以,環境整潔。
服務:老闆娘服務好,其他一般。
20 分鐘 (外賣自取)
2013-07-21 238 瀏覽
跟朋友到深水埗黃金商場逛逛, 由於我少到深水埗食飯, 於是搵搵資料, 見呢間店都有幾個人介紹, 加上又好耐無食日本野, 於是決定選擇呢間店7:00幾到達, 前面剛好有對夫妻同時進入, 入去後, 全個場係完全無人心想, 唔通d食物唔好食 ??唔諗咁多了, 眼見餐牌食物花多眼亂, 一下子都唔知揀咩好最後決定點了幾樣食物 :鐵板牛柳粒, 正 !搬上枱時發出吱吱聲, 咬落好"林"身, 值得推介海鮮湯烏冬, 好足料, 有晒青口, 蝦, 蜆好鮮甜, 絕對唔係街邊有d餐廳聲稱係海鮮, 但結果無乜料的朋友提議點牛油果軟殼蟹壽司, 於是也點了一客試試, 味道都不錯芝士吉列蝦壽司, 炸蝦咬落好脆, 有蝦頭, 蝦尾, 加埋軟滑的芝士, 絕配 !
心想, 唔通d食物唔好食 ??

唔諗咁多了, 眼見餐牌食物花多眼亂, 一下子都唔知揀咩好
最後決定點了幾樣食物 :
鐵板牛柳粒, 正 !
搬上枱時發出吱吱聲, 咬落好"林"身, 值得推介
鐵板牛柳粒
海鮮湯烏冬, 好足料, 有晒青口, 蝦, 蜆
好鮮甜, 絕對唔係街邊有d餐廳聲稱係海鮮, 但結果無乜料的
海鮮湯烏冬
牛油果軟殼蟹壽司
芝士吉列蝦壽司
題外話/補充資料: 吃完已是大約8:30pm, 都仍舊無人, 可能店舖位置並非在於大街吧 整體而言, 食物又唔錯, 服務態度都好好, 店員都會經常加茶, 老闆娘見我地可能對於一隻碗有點不潔而主動提出可以為我地更換, 呢點亦都值得一讚 有機會會再試其他食物
2013-07-19
鐵板牛柳粒
2013-01-18 164 瀏覽
深水埗元州街給人的感覺是很巿井,不太適合吃日本嘢,所以日式料理很難在此經營。 「鶴」之前也是日式料理,可惜執笠收場。 現在轉手後,感覺大大改良了。 之前也在此吃過壽司晚餐,雖不算特別,但勝在抵食,而且老闆娘和店員很有禮貌,令我印象良好。 今天來吃個午餐,㨂了「拉麵午餐」($45) 先來雜菜沙律,幾Fresh,如果可以切絲就更好 小食是三文魚卷物,做得不俗 自選拉麵,我選叉燒和豬骨湯。個玉子切得醜了點,但味道還可以。拉麵的麵質偏軟,感覺像「味千」的水準。叉燒切得薄,但太薄,一夾起就散,是煮得太腍了。 而豬骨湯的味道還算可以。套餐包飲品,我飲奶茶 甜品是豆腐布丁,味道酸酸地,都幾滑。 這拉麵套餐談不上頂級美味,但以$45包拉麵、沙律、卷物、甜品、飲品,就真算抵,性價高,有時平平地想Casual地吃些日本嘢,這店其實算不錯。

今天來吃個午餐,㨂了「拉麵午餐」($45)

先來雜菜沙律,幾Fresh,如果可以切絲就更好
小食是三文魚卷物,做得不俗
套餐包飲品,我飲奶茶
甜品是豆腐布丁,味道酸酸地,都幾滑。
2013-01-17
2012-11-10 111 瀏覽
屋企附近新開左日本野,特登同媽咪試下。入面環境四正,音樂比較細聲,可以同媽咪傾下計。先食刺身:帶子-好大隻又肥美海膽-估唔到咁好味,好耐冇食到咁鮮甜的海膽,有時就算高級貴價日本餐廳d海膽都有腥味,但佢地d海膽一d腥味都冇,好鮮好重海膽味!希靈魚-我冇食,不過媽咪話好好味!三文魚-OK,不過依個價錢來說係好唔錯。赤貝-爽,佢地將d赤貝裙同青瓜絲用紫菜卷成小卷,好得意!超級牡丹蝦-超級超級超大隻!嘩,好正,個蝦頭好甜。已經好滿足,但都叫左少少串燒試下:牛柳串燒-噢!我溶左!好好味!要襯熱食!鵝肝多士-我好鍾意食鵝肝架。依個真係鵝肝不是鴨肝。媽咪鍾意佢唔漏喉,不過我鍾意好漏好肥美的,所以依個我評價一般 。反而覺得個多士超級好味。牛利串燒-唔錯,彈牙又多汁,好香牛肉味!老闆娘話d生蠔原來好大隻,不過我地已經好飽,下次再試!九點半重有五蚊壽司超抵又係下次再試!我同媽咪都食得好開心,好滿足!
屋企附近新開左日本野,特登同媽咪試下。入面環境四
正,音樂比較細聲,可以同媽咪傾下計。

先食刺身:
帶子-好大隻又肥美
希靈魚-我冇食,不過媽咪話好好味!
三文魚-OK,不過依個價錢來說係好唔錯。
赤貝-爽,佢地將d赤貝裙同青瓜絲用紫菜卷成小卷,好得意!
超級牡丹蝦-超級超級超大隻!嘩,好正,個蝦頭好甜。

已經好滿足,但都叫左少少串燒試下:
牛柳串燒-噢!我溶左!好好味!要襯熱食!
牛利串燒-唔錯,彈牙又多汁,好香牛肉味!

老闆娘話d生蠔原來好大隻,不過我地已經好飽,下次再試!
九點半重有五蚊壽司超抵又係下次再試!
我同媽咪都食得好開心,好滿足!
2012-11-09
2012-10-31 92 瀏覽
今曰去完教會,在元洲街發現一間新日本餐㕔,看到門口的午巿套餐牌頗為吸引, 我和教友們一行八人, 叫了刺身船,牛肉刺身,鐵板牛脷, 炸芝士年糕等。待餐前,先送上薯仔沙律及野菜沙律。蒜蓉鐡板牛脷最正,炸芝士年糕笫一次食幾得意,還有甜品送,叫了咁多嘢,埋單每人70元,整體而言,店的食物價錢很合理,服務也很好,一定會再去食。😄
待餐前,先送上薯仔沙律及野菜沙律。
刺身船有三文魚,牡丹蝦,活赤貝,薄切鱆紅魚,好新鮮, 牛肉刺身超正
盬燒鯖魚定食熱棘棘
2012-10-28
盬燒鯖魚定食熱棘棘
  • 刺身船
  • 鐵板牛脷
2012-10-14 71 瀏覽
幫爸爸慶生,選擇左深水埗呢個地點,原本初初去打边爐,點知爸爸見到門口寫住38元4隻蠔嘅日本料理就嚷住要試,初初見到間野喺深水埗都冇乜期望,點知又有驚喜喎,頭盤黎左兩pack生蠔,好新鲜,好大隻,再黎一個刺身船,有七八款刺身,夠哂體頭,爸爸食得好滋味,跟住就黎左D壽司定食,全部喺手握嘅,D飯都幾好食,唔會酸而且勁抵食,唔記得左好似80幾元,又有烏冬,又有沙律,又有温泉蛋添,跟住就掛住食,冇乜影相,總括而言,下次會再黎
Caption
慶祝紀念
生日
  • 生蠔,刺身船,燒油甘魚頭