2021-03-08 375 瀏覽
嚟呢頭揾早餐食夠晒多選擇,間間望吓餐牌揀啱有位就坐低 😜早排未有咁多人出街揾位易啲,我哋試咗呢間鴻機,無乜期望反而有點驚喜,多士好新鮮,應該係跟單即時烘嘅,唔似得有嚟茶餐廳烘定晒,上檯時又硬又靱。奶茶飲落又算好味喎,其他蛋呀,餐肉呀,米粉呀之類都係正常嘢,不過不失。啱啱個星期日又再次幫襯,但今次明顯多好多人等位,安排上有啲混亂,一時叫你去嗰度等,跟住另一個又叫你唔好阻住通道 😭😭😭 不過呢度檔檔都係咁,揾食有啲艱難呀!
嚟呢頭揾早餐食夠晒多選擇,間間望吓餐牌揀啱有位就坐低 😜

2019-07-14 319 瀏覽
每次食隔離既魚蛋粉都會叫鴻機既細杯熱奶茶和奶油脆豬,事關隔離既魚蛋粉真係唔夠食。鴻機既食物好少食,試過佢既早餐,無咩特別係普通茶餐廳既質素。值得一提既係佢地既奶茶,有大杯同細杯兩個size。我覺得佢既奶茶有別出面大型連鎖店既奶茶。佢唔會好似出面茶餐廳d奶茶咁有一浸好厚既淡奶味,佢飲落口感覺的雖然感覺有d稀,但係好滑同埋茶味好濃。

2019-07-14
早餐
  • 奶茶
2018-09-16 408 瀏覽
大埔街市熟食中心有好幾檔,我真係可以說是由細食到大。而且,就以前同而家都是,大埔街市各商戶都保持一個良好的營商環境,我做茶水,你做粉麵,佢賣粥,後面檔做點心,夜晚留晒個場俾晚市果幾家做。我坐係A檔,可以叫B檔送東西過來食。此外,茶水檔往往同某一兩檔粉麵拍住上,從前,在臨時街市,賣咖啡奶茶的《鴻機》是拍住賣魚蛋粉的《洪記》一齊做生意的。新街市落成後,《鴻機》同《洪記》依舊拍住上,依舊是隔離檔。今次,我只說《鴻機》(全名是《鴻機茶室》)。因為細細個的我,入街市食早餐,《鴻機》永遠都是首選。所以今次來到街市食早餐,我終於忍不住了,要回味一下。 肚子餓,我決定要食一碗公仔麵。貪心了一點的我,點了一碗豬手麵。很正宗的豬手麵,湯麵同豬手是分開上的。麵有時菜,也就是生菜,有肉絲,湯底也是有足夠的肉味,香香的,不錯。 豬手,單是看已知道是味道美妙的。吃入口,醬味濃郁,豬手皮起了一個完美的膠質,肉腍骨香,非常之惹味。味道香,入口腍,更可以說是完美。 由細食到大的,就是鮮油多。從前,他們是以厚切方包,在中間剖開一刀再夾牛油。今時,就普通的兩片正常方包中間夾牛油。味道感覺其實有少少不同的,不過同樣的,就是牛

由細食到大的,就是鮮油多。從前,他們是以厚切方包,在中間剖開一刀再夾牛油。今時,就普通的兩片正常方包中間夾牛油。味道感覺其實有少少不同的,不過同樣的,就是牛油同麵包的完美配搭,那香味是永遠不變的。

有麵,有麵包,當然也有奶茶。奶茶看起來似英式,但入口是一杯完美,帶水滑感覺的港式奶茶,加點點的糖,入口又香又滑,令早上的我,充滿精神同力量。

多年的感情,是我給《鴻機》一個讚的其中一個原因。如果硬要同以前去對比,真的是有分別。不過,剔除這一個歷史問題,今時今日的《鴻機》,依然是一間出色的街市茶水檔。
$40 (早餐)
2016-10-02 500 瀏覽
今日星期日 諗住同男朋友食個港式茶餐做早餐 叫左個蛋治烘底 ($14) 同特餐轉丁($36)份蛋治一黎到 嚇左一嚇 未見過薄到咁既蛋治 塊蛋係零厚度 亦唔係一般茶記會食到既炒蛋 於是問一問落單呀姐 呀姐表示 蛋治一般係噤 除非特別講明要炒蛋噤話 然後 特餐黎到 炸菜肉絲雞翼面 味道不過不失 不過肉絲就欠奉 大埔街市熟食中心有好多好選擇 呢間一定唔係
2016-10-02
午餐
2016-02-12 390 瀏覽
晨早要落大埔街市買餸,順道探下幼稚園食到依家既洪記啦。多人到呢!人山人海!見到隔離茶水檔有位即刻坐低先講啦。唔好迫我啦!我唔想又出前一丁架,今日想食魚蛋粉架乍!欽記無開!竹昇麵平記無開!最後侷住出前一丁!雞扒多士,原來唔係淨雞扒,仲有好多料喎,份量十足又有 heart,抵食!即烤多士香脆熱辣辣,外脆內軟又香口,咬落索一聲,好 high 啊。雞扒多士,煎焗雞扒都嫩滑帶肉汁既,不過味道一般,醃得略甜而單調沉悶。幸好有鮮茄鮮生菜加沙律醬作點綴,認真生色不少,帶來清新味道,口感及味道既時豐富起來,都幾好食。太陽蛋滷水雞中翼出前一丁,湯底異常地淡,唯有辣椒油打救啦。辣油似層相識,唔知邊度食過,辣到冒汗,正!麵質正常大路,太陽蛋正常滿意。滷水雞翼食晒碗麵先到,賣相黑媽媽又乾爭爭完全唔討好。雞中翼瘦削不肥美,一入口微波爐叮熱味道,死實無生命。雞皮黏口,雞肉乾鞋又霉又腍,極重八角味道,滷水味濃而混濁,試一次便夠。

2015-11-11
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
  • 雞扒多士
2011-03-30 188 瀏覽
上去大埔墟街市上面.有的店無開門.有的就坐滿人.我去到個刻得呢間店有位..吃的是茶餐廳食物.也不妨一試.....有住家感覺.食火腿蛋.是用筷子.不是用义...火腿幾厚.有二大塊又少油...正!蛋係半熟的..多士脆而香口.又熱辣辣.無可批評.......通粉:熱到燙口..不過煮得太林...炸菜肉絲好多........不過呢碗通粉好淡口......埋單23元..........合理...
都幾大堆頭
有住家感覺

埋單23元..........合理...
$23 (早餐)
2010-07-20 126 瀏覽
今日入大埔,主要係因為知道吉之島要closed了! 曾經在大埔住左3年0既我,以前一到假日總會到吉之島行下的,真係有點唔捨得。今日既然來到,我同老公都決定到新街市食,最想食0既係欽記魚蛋粉...可惜去到無開!我唔想等,就是但到了一間唔洗等位的茶餐廳。我要左一個特價餐,$20 包括腿蛋奄列、白面包、餐肉同熱華田; 另外再加左一份吞拿魚多士$11。野食都幾快就到,一睇之下賣相無驚喜! 食落味道都相當普遍。至於份多士呢,一食落發覺真係好少吞拿魚...唔好食! 其實$11 都唔係特別平,但禁少吞拿魚,真係有點過份! 呢個價錢在一般的面包店可買到好足料的三文治呢!所以,下次再來大埔都唔會幫襯呢間了!
我唔想等,就是但到了一間唔洗等位的茶餐廳。
野食都幾快就到,一睇之下賣相無驚喜! 食落味道都相當普遍。
所以,下次再來大埔都唔會幫襯呢間了!
勁少吞拿魚!
2010-07-17
2009-01-04 52 瀏覽
在大埔來說的確有不少出名的食物.一條林村河分隔大埔南北美食,如不是有經驗的食家說這裏,我也不知道這裏出名的是西多士,說西多士,小時候非常喜歡在大家樂下午茶時段食一件西多士,出來社會工作也不忙在下午茶叫西多士.但往往所製作出來的西多士令人難以忍受.位置於大埔墟新街市的熟食中心.在星期日放假有空閒的時候不如來這裏食個早餐精神一下..約早上九時到達已發覺不少顧客坐在這裏慢慢食多士,坐下則叫一客西多士,加一杯凍奶茶.先上一杯凍奶茶.奶味十足,.也是不錯的精神飲品.用相機拍照時不小心用了閃光燈,使到同枱顧客受影響.連忙說不好意思.今回的主角西多士也遞上.雖然西多士的表面雖然還未到達金黃色的境界,但看一看也知道這件西多士也絕不簡單.如果西多士外表愈是深色也代表那件的質素,有不少店鋪用隔夜油或是剛煮完食物的油再製作.所以會出現深色的情況.下一點蜜糖,塗上牛油,慢慢地切開一小件,食下去鬆軟,口感頗豐富,而它的中間帶平均地塗上花生醬,甜而不膩,食西多如食漢堡相同,必需由上至下一起進食,如食上方才接著下方則失去其原味.一件西多士帶出廚師的技巧及經驗.如食西多在店內則好,因多次經驗的關係,此品萬萬不可叫外賣

如食西多在店內則好,因多次經驗的關係,此品萬萬不可叫外賣,食完也感到滿足,找到一間好食的西多士店鋪.連飲品20元正質素上覺得便宜.
正 不錯的西多士
2009-01-02 37 瀏覽
說真, 此茶檔真的是陪著我成長, 從我未出世, 父母兄姊在太和樓樓下的每天早餐, 至我小時臨時街市的星期六早餐. 那一份鮮油多, 那一塊西多士, 那一杯奶茶咖啡, 那一碗魚蛋粉. 仍然不能忘記. 當年那種街坊的溫情, 看見鴻機兩個字, 往往帶起不少回憶.惜日的老東主, 早已退休. 店舖交由大兒打理. 今日, 在新街市重訪老店, 老東主當然不在場, 大兒子亦不在場, 店原來已交由二子打理. 幾十年街坊, 老爸依然把人認出來了, 亦慢慢細說了以上的當年.......(已省近千字).來到鴻機, 只有兩個目的, 鮮油多, 西多士. 這兩個陪伴我們一家五口成長的每天Menu, 相隔了十多年, 這份, 鮮油多, 西多士, 是否仍然是當年的, 鮮油多, 西多士?昔日的鮮油多, 烘底的厚切麵包, 再由中間剖開, 鮮牛油慢慢溶在仍然是軟綿綿的內心上, 特別的好味. 如今, 這個剖腹厚麵包的功夫沒有了, 換來只是普通的兩塊麵包夾著. 雖然那牛油仍然是一大片夾在中間待溶, 但今時不同往日, 那塊麵包, 已令到今時今日的鮮油多, 失去了當日的色彩.西多士, 也是鴻機的佳作. 幸好, 西多保留了當年的水準. 金

西多士, 也是鴻機的佳作. 幸好, 西多保留了當年的水準. 金黃色的炸物....不....是煎物...有些cheap茶餐廳, 掟落去炸, 出來的西多我會即場叫"有冇搞錯". 金黃一片, 不見麵包邊, 相信那沾蛋的功架, 老二保存得到. 食西多, 其中一個重要步驟, 是將其切粒, 一刀之下, 鬆軟的西多, 從刀峰切落去時的手感中, 分不出蛋與麵包的分層. 自覺, 這才是正道. 食一粒, 西多最完美的角位, 雖然是麵包角, 但也食得到濃香的花生醬味. 再食中間一格, 花生醬味沒加沒減, 均勻的涂醬, 這是經驗得來的功夫.

奶茶, 從前的玻璃杯不用了, 換上家庭式的Mug, 奶味茶味依然滑溜. 雖不敢說這是最佳奶茶, 但這裡絕對是小時候, 令我飲奶茶飲上癮的地方.

今時不同往日, 昔日的舊街市風味, 沒有了, 昔日的絕頂鮮油多, 可能吃不回了. 但鴻機依然是那鴻機, 依舊與旁邊的洪記孖公仔地在新街市並肩作戰.
雖然失去了昔日特式, 但依然美味
金黃的西多
看著我長大成人的奶茶
金黃的西多
看著我長大成人的奶茶
  • 西多士
  • 鮮油多
2008-04-12 50 瀏覽
6/4(日) 4pm光顧"莊記"的同時,到鄰店"鴻機茶室"要了杯茶走$9.茶走入口幼滑,甜度恰當;唯茶及奶要下點功夫去平衡;奶味略甚.$9貨仔,有所交代!
6/4(日) 4pm