2022-08-02 114 瀏覽
前排同朋友去左寶琳行,之後去鳴虎食dinner。鳴虎:系以日本魚乾豬骨湯所制既拉麵,湯底尚算濃郁,但吾會太油太膩。當中有香蔥、木耳絲、流心蛋、叉燒。叉燒吾會太肥,食落林林快地,仲吸入左湯底既味道添!流心蛋屬半流心,口感依然滑口。可惜麵質偏硬,口感一般。如果有得揀軟硬度就最好不過。赤虎:湯底好夠辣,無論叉燒、拉麵同埋紫菜, 都索咗個湯汁, 每啖都辣到飛起,要飲水撲火,辣得過癮,愛辣之人必點!炸吉列蝦:吉列蝦炸至金黃色,咬落好香脆,蝦隻亦好爽口,但油份略高。

前排同朋友去左寶琳行,之後去鳴虎食dinner。

平日放假又少出去食Lunch ,去寶琳行街又想食拉麵,搵到附近有間幾舒適望落去好乾淨既店舖。.主要有拉麵、小食仲有丼飯提供期間限定有兩款 北海道蟹肉肉麵 HK$108 黑松露拉麵 HK$108我就揀左黑松露湯拉麵 仲可以加錢追加其他材料 拉麵來到上枱已聞到好香嘅黑松露味湯底質感不稠唔咸拉麵會有叉燒、半熟蛋一隻、蔥、紫菜拉麵幼身軟硬度適中岩岩好口感又爽又彈牙每一啖都掛上濃厚的湯汁,味道香濃日式鰻魚丼飯 HK$68 鰻魚有柔軟豐滿既肉質,咬落去好有嚼勁更有好香又多既鰻魚汁醬士多啤梨波子汽水可樂味波子汽水
平日放假又少出去食Lunch ,去寶琳行街又想食拉麵,

搵到附近有間幾舒適望落去好乾淨既店舖。

主要有拉麵、小食仲有丼飯提供
期間限定有兩款

北海道蟹肉肉麵 HK$108

黑松露拉麵 HK$108
我就揀左黑松露湯拉麵

仲可以加錢追加其他材料

拉麵來到上枱已聞到好香嘅黑松露味
湯底質感不稠唔咸
拉麵會有叉燒、半熟蛋一隻、蔥、紫菜
拉麵幼身軟硬度適中岩岩好
口感又爽又彈牙
每一啖都掛上濃厚的湯汁,味道香濃
日式鰻魚丼飯 HK$68
 鰻魚有柔軟豐滿既肉質,咬落去好有嚼勁
更有好香又多既鰻魚汁醬
士多啤梨波子汽水
可樂味波子汽水
2022-07-26
2022-07-21 86 瀏覽
屋企附近新開咗間拉麵店,阿囝係拉麵控,當然要試試🍜鳴虎$86有2大片叉燒、溏心蛋、黑木耳絲、紫菜同蔥,叉燒肥瘦適中,食落有陣陣嘅焦香味,還帶有脂香,好腍又入味,湯底濃郁,拉麵幼身,入口煙韌彈牙🍜黑鳴虎 $88阿囝係濃味怪🤣🤣揀咗黑蒜味拉麵,味道非常濃厚,香氣撲鼻,拉麵掛滿湯底嘅味道😋 ,半熟蛋軟嫩且一口咬下邪惡蛋黃流出-芝麻雞翼 $38外皮炸得好香脆,有肉汁,面頭加咗啲芝麻,增添口感-巨峰梳打 $28
屋企附近新開咗間拉麵店,阿囝係拉麵控,當然要試試

🍜鳴虎$86

🍜黑鳴虎 $88

-芝麻雞翼 $38
外皮炸得好香脆,有肉汁,面頭加咗啲芝麻,增添口感

-巨峰梳打 $28

• 黑鳴虎
  • 鳴虎
  • 芝麻雞翼
2022-07-18 62 瀏覽
前幾天路過新都城,竟然有我最愛的鳴虎拉麵,一定要拉妹妹去食。鳴虎拉麪加面 $86+$8鳴虎日本魚乾湯底以四種鮮魚加秘製豬骨湯底淆煮,吃得出非常濃郁的豬骨湯味和鮮魚味。每條拉麵均勻掛上豬骨濃湯,配以他們的特色醬油,湯底色香味俱全又不油膩。追加的拉麪,重新加上拉麪湯底依然濃厚鮮甜。鳴海老拉麪加配半熟蛋$88+$8鳴虎的海老拉麪,海老味特別香濃撲鼻,因為他們把海老和櫻花蝦等磨粉溶入濃湯之中,海老味完美地融入在豬骨湯底中,啖啖香濃。拉麪爽口Q彈,富有咬勁,叉燒厚薄適中,肉質鮮美,非常回味。超喜歡他的半熟蛋,流心狀態,甜甜的,超美味。芝麻雞翼 $38雞翼即叫即炸,香脆又可口,味道濃郁,作為小食,非常不錯。

鳴虎拉麪加面 $86+$8

鳴海老拉麪加配半熟蛋$88+$8

芝麻雞翼 $38
雞翼即叫即炸,香脆又可口,味道濃郁,作為小食,非常不錯。

2022-07-15 60 瀏覽
喺屋企附近行行吓,見比呢間拉面店,環境唔錯,空間感都好大,咁就入去試試❤️兩個人呀咗2碗拉面,一個餃子同波仔汽水,童年回憶呀😂💕鳴虎魚乾豬骨湯拉麵份量都幾大,湯底幾濃,但食落又唔覺好油,而麵身偏幼,少少硬,材料好多,唔錯👍🏻💕蝦味增豬骨湯拉麵 加入咗北海道鮮蝦,而且仲有我喜歡嘅櫻花🌸蝦,而湯底唔太濃,仲有少少咸中帶甜,同樣份量幾大,每碗面都有溏心蛋🙆🏻‍♀️推介推介🌟肉餃子煎得好香脆,一碗有5️⃣隻,外脆內軟,肉質鮮嫩可口,我唔係好食餃子都不斷食😂😂
兩個人呀咗2碗拉面,一個餃子同波仔汽水,童年回憶呀😂

💕鳴虎魚乾豬骨湯拉麵

💕蝦味增豬骨湯拉麵

🌟肉餃子
2022-07-10 59 瀏覽
今天和有人去將軍澳新都城行街,行到累便去醫下肚。很久沒吃日本丼,見這間日本餐廳有不同款式,便入去醫下肚。鳥取照燒雞扒丼($58)雞扒煎得很香,有少少醬汁和香料,飯很軟熟,大大碗而美味札幌香蔥豚肉丼 ($58)豚肉不會過肥,多香蔥,豚肉佔了全碗飯的一半,價性比高👍🏻我們也叫了一些小食:芝麻雞翼($38)芝麻雞翼有三隻,大大隻,一上枱熱辣辣,炸得非常香脆,非常好吃,真係想再叫多一份!炸吉列蝦($38)吉列蝦有三只,炸得金黃脆口,不會好油,值得一讚巨峰梳打($28)非常透❤️涼,夏日佳品見餐廳也供應各種拉麵,下次要試試先😀

鳥取照燒雞扒丼($58)
雞扒煎得很香,有少少醬汁和香料,飯很軟熟,大大碗而美味

札幌香蔥豚肉丼 ($58)
豚肉不會過肥,多香蔥,豚肉佔了全碗飯的一半,價性比高👍🏻

我們也叫了一些小食:
芝麻雞翼($38)

炸吉列蝦($38)
吉列蝦有三只,炸得金黃脆口,不會好油,值得一讚

巨峰梳打($28)
非常透❤️涼,夏日佳品

見餐廳也供應各種拉麵,下次要試試先😀
2022-07-10
午餐
  • 雞翼
  • 炸蝦
2022-07-04 57 瀏覽
下雨天,去商場逛,順道吃午餐。這家日式餐廳的內部裝修新,主要採用淺啡色木材,光線足夠,樓底高,空氣流通,環境舒適。免費供應室溫玄米茶,味道正常。龍蝦沙律28元,賣相美麗,沙律醬混入龍蝦肉和蟹子,與紫菜一起吃,美味。吉列大蝦38元,外層被炸得鬆化,蝦肉彈牙,很滋味。(綠虎)四國香葱拉麵88元,一上枱,香葱氣味撲鼻,原因是加入了葱和四國香葱油。湯底是豬骨湯,配上青葱、大葱、木耳絲和紫菜,味道層次豐富。兩片叉燒均是半肥瘦的,外圍被煎香,肥肉部份甘香,瘦肉部份不硬。雞蛋是半熟的。拉麵有彈性。值得推介。蒲燒鰻魚丼68元,鰻魚大件肉嫩,醬汁帶甜味和咸味,配料有黑白芝麻和椰菜,飯粒軟硬中,性價比高。總結:日式食物美味,環境舒適。

免費供應室溫玄米茶,味道正常。
吉列大蝦38元,外層被炸得鬆化,蝦肉彈牙,很滋味。
總結:日式食物美味,環境舒適。

2022-07-03
🌕Hello我係Moon🌕最近天氣真係熱,唔知點解天氣越熱我就越想食啲重口味嘅嘢😂最好就係辣辣地重口味又飽肚嘅嘢食啦😤問咗朋友想食咩,😙佢話想食啲麵類,😉我哋決定喺附近行吓睇吓有咩啱食😏最後搵到依間餐廳,😳感覺熟口熟面。😆上網睇返原來依間餐廳喺其他地方都有分店,😌價錢都唔貴,😏有飯又有面仲有小食添!😆我同朋友就決定喺呢度食啦,😜因為已經過咗午餐時間又未到晚餐時間,🧐所以唔使等位上菜速度亦都好快!😎我同朋友一人嗌咗一碗拉麵🍜另外仲叫咗一份小食!赤虎,濃厚辛口拉麵🍜呢碗拉麵就係我嘅,湯底又真係幾辣,🤓不過就真係啱晒我啦!😎湯底濃郁而且夠味,🤩麵條份量都幾足夠,都有掛汁!🤩要拉麵上面仲會有大片嘅叉燒同埋一隻糖心蛋!😋糖心蛋做得幾好,😚咬落去真係會有流心嘅感覺,😏一啖拉麵再配埋一啖蛋液,真係好頂癮😂朋友就嗌左 黑鳴虎,🤓呢碗就係博多黑蒜油拉麵🍜朋友俾咗我少少試吓,😏感覺都唔錯,黑蒜油味道好香!🥳肉餃子係有驚喜,😉價錢抵食,每一粒餃子都係真材實料好飽滿,😍亦都做到外脆內軟,好好味!😋🌕最後MoonMoon真係好滿意依間日式料理店,份量足夠而且湯底亦都做得好好🌕
🌕Hello我係Moon🌕

😏有飯又有面仲有小食添!😆

我同朋友一人嗌咗一碗拉麵🍜另外仲叫咗一份小食!
濃厚辛口拉麵

赤虎,濃厚辛口拉麵🍜呢碗拉麵就係我嘅,湯底又真係幾辣,
濃厚辛口拉麵

朋友就嗌左 黑鳴虎,🤓呢碗就係博多黑蒜油拉麵🍜
博多黑蒜油拉麵
朋友俾咗我少少試吓,😏感覺都唔錯,黑蒜油味道好香!🥳

肉餃子係有驚喜,
肉餃子
😉價錢抵食,每一粒餃子都係真材實料好飽滿,
肉餃子
😍亦都做到外脆內軟,好好味!😋

2022-06-28 77 瀏覽
我同老公+bb 晏週大約2:00入座 都無乜人 坐都ok 既 只係無卡位 無咁舒服姐 一坐低都係慕名而來 食拉麵有聽過話佢basic 既麵係較細份 如果你唔加小食 就加建議加麵底 咁我都同老公加麵底 小食點左個餃子 餃子出色 新鮮熱辣 外脆入面都乾身 但係我地叫左鳴虎 +黑鳴虎 (黑蒜醬油)個麵底食得一般既唔同 幼身 爽口 但係個2碗麵既湯底..都好一般 我叫嗰碗黑蒜 味道普通 無層次 好處真係無咁油 老公既鳴虎 老公食左啲都覺得麻麻 如果以8x 一碗麵 我會覺得至少味道要對得著價錢 真係覺得唔值
我同老公+bb 晏週大約2:00入座 都無乜人

咁我都同老公加麵底

小食點左個餃子 餃子出色

新鮮熱辣
外脆入面都乾身

但係我地叫左鳴虎 +黑鳴虎 (黑蒜醬油)
個麵底食得一般既唔同 幼身 爽口
但係個2碗麵既湯底..都好一般
我叫嗰碗黑蒜 味道普通 無層次
好處真係無咁油
老公既鳴虎 老公食左啲都覺得麻麻

2022-06-27 53 瀏覽
收工約左朋友係寶琳食晚飯,好耐冇食拉麵就黎試下呢間鳴虎,佢既menu除左拉麵外,仲有一系列日式don飯,價錢仲好抵,不過我地都係決定食下佢主打既拉麵🍜我揀左佢新出既赤虎拉麵,湯底好濃厚,而且辣度好辣,啱晒鍾意食辣既人,湯底係幾出色;而拉麵係屬於好幼身嘅拉麵,硬度亦適中;叉燒係炙燒過,肥瘦參半;另外仲有紫菜,木耳同一隻流心蛋,食完已經好飽~朋友叫既係鳴海老拉麵,湯底亦都係好濃郁,唔食辣既朋友可以食呢款。加多38蚊叫左份炸芝麻雞翼,雞翼夠熱,皮好薄而且好脆,好食👍

喜歡尋找一些自己未去過的隱世店舖,是日探訪朋友完畢在「寶林」地帶見到了一家拉麵店之前經過了幾次它的分店,門面看上去非常舒適的感覺,所以同朋友決定一嚐新店開張,【鳴虎】。當晚到達不需要等位,入到去揀個喜歡既位置坐低就可以了!細心一想,以往的拉麵店好像沒有太多間,但呢間位置寬躺,裝潢上光猛舒適,而且還有一條日本橋,完來係有別於傳統的麵食店既格局。餐牌上選擇不算太多,但會比一般拉麵店多了飯類選擇,除左主打幾款拉麵,還有丼飯、小食同飲品!🍴綠虎-四國香蔥油拉麵 $88四國香蔥油拉麵以蔥香見稱 ,將大量香蔥加入自家豬骨濃湯,湯底濃厚又夾著清新蔥香 ,每條麵條均勻沾上香蔥與濃湯,香氣四溢,最適合香蔥控嘅你 。半熟流心的溏心蛋就更是不能抗拒的誘惑。麵條幼細,可以每一條都沾上香蔥油的香氣及湯汁喔。🍴鳴海老-蝦味增豬骨湯拉麵 $88賣相精緻,海老蝦的味增湯,多了種濃濃的鮮味,與味增相稱更讓整個湯的味道提升了不少。每家店都有獨家配方,呢度豬骨湯底風格製作。 果然真係豬油味好重,豬骨湯好濃極濃,等乳白色湯頭讓人有營養的想像。加上一般配搭五花肉製成的日式叉燒,一碗隨時唔夠滿足感呀。🍴芝麻雞翼 $38一碟共3隻

🍴綠虎-四國香蔥油拉麵 $88

半熟流心的溏心蛋就更是不能抗拒的誘惑。

麵條幼細,可以每一條都沾上香蔥油的香氣及湯汁喔。

🍴鳴海老-蝦味增豬骨湯拉麵 $88

加上一般配搭五花肉製成的日式叉燒,一碗隨時唔夠滿足感呀。

🍴芝麻雞翼 $38
一碟共3隻,日本居酒屋的單點菜式,雞翼外皮金黃酥脆內裡雞肉鮮嫩。
再加埋香味濃郁嘅芝麻,人見人愛,做法簡單又好味。下單紙沒有芝麻雞翼便不是一餐完美的日式餐。

整體來說以日本拉麵黎講價錢合理,因為「堅持」,堅持湯底定配料都係用有質素既貨源!湯底正,飲完都唔口渴,証明無添加味精!如果我是老闆看到食客把全部湯底喝光,那一份的滿足感是很大同體會好深的。當然物有所值這四字每人看法都不一樣。
在環境上坐得耐會覺得幾溫馨舒服,因為裝潢吸引,讓人望見心情都放鬆下來。真正的「慢。活」讓坐下來慢慢品嚐食物是一件人生一大好事。
2022-06-27 80 瀏覽
知道鳴虎開咗新分店, 特登去幫襯下先,呢間分店裝修得好靚, 又衛生乾淨,睇餐牌都有好多選擇,我哋分別叫咗一碗拉麵同埋一個小食呢個係蝦味噌豬骨湯拉麵, 有好多櫻花蝦湯底好正,咬一啖拉麵,再呷一口湯,蝦嘅味道充滿整個口腔好香,拉麵隻蛋係半熟蛋,蛋味濃郁,半流心好滑溜,另一碗拉麵係濃厚辛口拉麵,唔係一味死辣, 辣得嚟好香,拉麵亦都煙韌彈牙, 而且麵嘅份量亦都啱啱好,唔會太多亦唔會太少小食就揀咗鳴虎炸雞,炸到外面好脆,裏面雞肉仲係好有肉汁,好嫰滑加咗少少檸檬汁,口感清新總結:鳴虎新都城分店裝修靚靚, 選擇多,店員服務亦都殷勤,親切有禮,拉麵好食 半熟蛋亦濃郁滑溜,炸雞就皮脆肉滑必定再次光顧
知道鳴虎開咗新分店, 特登去幫襯下先,

呢間分店裝修得好靚, 又衛生乾淨,

睇餐牌都有好多選擇,

濃厚辛口拉麵&蝦味噌豬骨湯拉麵

我哋分別叫咗一碗拉麵同埋一個小食

蝦味噌豬骨湯拉麵

呢個係蝦味噌豬骨湯拉麵, 有好多櫻花蝦

湯底好正,咬一啖拉麵,再呷一口湯,
蝦嘅味道充滿整個口腔
好香,

蝦味噌豬骨湯拉麵

拉麵隻蛋係半熟蛋,蛋味濃郁,半流心好滑溜,

濃厚辛口拉麵

另一碗拉麵係濃厚辛口拉麵,
唔係一味死辣, 辣得嚟好香,
拉麵亦都煙韌彈牙, 而且麵嘅份量亦都啱啱好,
唔會太多亦唔會太少

鳴虎炸雞

小食就揀咗鳴虎炸雞
炸到外面好脆,裏面雞肉仲係好有肉汁,好嫰滑

加咗少少檸檬汁,口感清新

總結:
鳴虎新都城分店裝修靚靚, 選擇多,
店員服務亦都殷勤,親切有禮,
拉麵好食
半熟蛋亦濃郁滑溜,
炸雞就皮脆肉滑

必定再次光顧
2022-06-18
$125.5 (下午茶)
濃厚辛口拉麵&蝦味噌豬骨湯拉麵
鳴虎炸雞
2022-06-26 37 瀏覽
今日同屋企人去新都城三期新開嘅日式餐廳「鳴虎」開餐,之前見佢都大排長龍,今日終於有幸食到!餐廳有serve拉麵同丼飯,我哋就叫咗以下幾樣嘢食:鳴虎拉麵($86):即係日本魚乾豬骨湯拉麵,用咗四種鮮魚加上秘製豬骨湯底,好香:黑鳴虎拉麵($88):即係博多黑蒜油拉麵,蒜味好香濃,而且叉燒好大塊:和歌山汁燒鯖魚丼($58):雖然感覺呢間日式餐廳係主打拉麵,但佢呢個燒鯖魚丼都非常有水準!和歌山汁係一種甜甜嘅汁,同燒鯖魚好夾,而且燒鯖魚無骨,飯嘅份量又多,呢個價錢真係抵!

餐廳有serve拉麵同丼飯,我哋就叫咗以下幾樣嘢食:

2022-06-26 41 瀏覽
昨天因為有公事需要到寶琳,發現在新都城中心三期有一間清新裝修風格的日式拉麵店。整間拉麵店外牆都有新鮮水耕菜,富有特色。店舖主打5款特式拉麵,分別為“赤虎”、“鳴虎”、“綠虎”、“黑鳴虎”及“鳴海老”。⭐️和歌山燒鯖魚丼$58鯖魚營養價值非常高,而且含有豐富油脂。鯖魚味道濃厚甘甜,非常適合拌飯,另外還舖上飯素。⭐️博多黑蒜油拉麵$88香濃惹味黑蒜味湯底,配有黑木耳、叉燒、流心蛋及紫菜等。幼細麵條,非常掛湯;厚切叉燒軟熟入味,兩大塊兼且肥瘦適中。⭐️吉列大蝦$38外層炸得金黃鬆脆,蝦肉鮮甜及彈牙,完全不覺得油膩,簡直令人食不停口。⭐️芝士魚餅拼魚條$38半溶芝士夾在魚餅中間,相配得宜;魚條內亦有芝士及粟米,味道剛好;對於我作為一個芝士控,實是一個不可多得的選擇。

⭐️和歌山燒鯖魚丼$58

芝士魚餅拼魚條
芝士魚餅拼魚條

吉列大蝦
2022-06-21 653 瀏覽
友人知道新都城最近開了多間新食店,好想來揀間新店試試,順便上我家坐坐,大家聚一聚。多間新店中,她選了這間拉麵店。店子成一個半圓形,開放式的門口,環境光猛,地方簡約企理。座位大部分都是二至四人枱,亦有面向牆的單人吧枱座,座位都幾多。雖主打拉麵,但亦有日式丼飯、小食和飲品。拉麵共五款,各具特色,還有幾款配菜可追加。********************我揀了加入博多黑蒜油調味的博多黑蒜油拉麵:黑鳴虎 Roasted Pork Ramen with Hakata Black Garlic Oil In Tonkotsu Broth 再加椰菜($88+$12),而麵料就有兩大塊叉燒、原隻溏心蛋、紫菜、爽口的木耳和青香的蔥花。曲幼的拉麵口感適中,掛上濃厚的湯汁,味道香濃,帶些蒜香。兩大塊叉燒肥膏跟瘦肉雙間,, 加上經輕輕火炙,迫出油份,吃起來更甘香油潤,亦帶些焦香,好吃! 更喜歡原隻味玉,咬一口,嘩! 流心狀佳, 看着鮮黃的蛋黃汁緩緩流出,很誘人。全隻蛋都黏滑兼富蛋香,烹調入味,味道吸引,真的很有衝動再追加一隻。椰菜($12)青綠清爽,少油少鹽,健康之選。而我就喜歡將它倒入拉麵中同吃,索了湯更
********************
椰菜
椰菜($12)青綠清爽,少油少鹽,健康之選。而我就喜歡將它倒入拉麵中同吃,索了湯更美味。
蝦味噌豬骨拉麵:鳴海老
而友人就點了一碗加入北海道鮮蝦、櫻花蝦粉烹調而成的蝦味噌豬骨拉麵:鳴海老 Roasted Pork Ramen with Sakura Shrimp Miso Sauce  In Tonkotsu Broth ($88),難怪一上枱就聞到陣陣蝦香,令人不禁垂涎。湯料同樣有兩大塊叉燒、原隻溏心蛋、木耳、紫菜、蔥花,還加了些鹹香的櫻花蝦。試呷了一口蝦湯,湯身濃厚且黏口,挺鮮香, 加上加入櫻花蝦乾, 更添鹹鮮。
********************
龍蝦沙律
還有一客龍蝦沙律 Lobster Salad ($28), 一球沙律配上六塊紫菜,吃時用紫菜捲着同吃。脆卜卜的蟹籽和彈牙的龍蝦肉粒,配上大量沙律醬,口感黏滑,味道鮮美,與脆口的紫菜同吃,好吃!
--------------------------
除了這間美味新拉麵店之外,近排還新開了多間間不同菜式的食肆,有西餐、中菜、串燒、日菜和素菜都有,真是有好多新嘢,看來有排食,期待!
2022-06-20
椰菜