2025-08-05
今日去咗旺角一間叫「鳳園雞煲火鍋」嘅餐廳食晚餐,呢間餐廳係最近新開張,屬於內地嘅連鎖品牌,喺廣州、北京等地方都有分店。餐廳樓高兩層,座位都算幾寬敞,自助醬料區會收取每人$16嘅醬料費,每枱都設置傳熱嘅電子爐,而且使用厚身保溫嘅瓦煲,火鍋配菜嘅擺盤都幾精緻。🍊 原味椰子雞湯底我哋揀咗原味椰子雞,職員會先將一個新鮮椰青倒入鍋中,滾熱之後再將半隻新鮮走地文昌雞放入窩中,成個鍋再滾起嘅時候就可以食得。新鮮雞件嘅雞肉十分嫩滑,完全冇雪藏味,而湯底滾起後充滿椰子嘅清甜味同雞件嘅肉味,可以喺煮其他火鍋配料前先飲一碗湯。除咗原味之外,可以選擇竹笙或者木瓜嘅椰子雞湯,文昌雞亦可選擇半隻或一隻。🍊 優選肥牛肥牛分咗精品、優選、特級三個級別,我哋揀咗中價位嘅優選,肥牛嘅油脂感都幾重,幾秒就可以煮熟🍊 精品牛舌牛舌切得好薄身,放入鍋中大概10秒就煮熟,食落去口感好爽,口感偏薄,而且幾有牛味🍊 潮汕牛筋丸潮汕牛筋丸不嬲都好出名,咬落去充滿口感,爽口彈牙但牛筋唔會黐牙,而且牛嘅味道都好濃郁🍊西洋菜今次揀咗平時較少食嘅西洋菜,西洋菜份量幾多而且幾新鮮,煮熟之後嘅菜幹仍然好清爽,菜葉吸收晒椰子湯底嘅清甜🍊 天然桃膠椰
🍊 原味椰子雞
🍊 優選肥牛
🍊 精品牛舌
🍊 潮汕牛筋丸
🍊西洋菜
🍊 天然桃膠椰子凍
非常推薦大家試呢一個甜品,椰子甜品對應返椰子雞鍋嘅火鍋湯底,下層嘅椰子奶凍口感順滑,上層鋪滿煙靭嘅桃膠同爽口嘅椰子粒粒,成個甜品味道唔會太甜,只係帶點清清嘅椰子甜味,而且口感非常豐富,啱晒打完邊爐之後清一清喉嚨
🍊 撈汁紫菜生蠔
呢個係特色前菜,一碟有四隻生蠔,每隻生蠔都肥美飽滿,撈汁係帶有芫荽、辣椒、黑醋、辣油同豉油調製嘅醬汁,味道帶點酸辣,非常開胃,底下嘅紫菜吸收晒撈汁嘅味道,夾埋一齊食可以令多啲醬汁掛喺生蠔上面
📍旺角豉油街36-42號榮高大廈地下至2樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊