2020-03-08 155 瀏覽
繼續黃色經濟圈食完晚餐直落食甜品同朋友講咗勁耐終於可以食到鮮芋仙(自己就已經係第三次幫襯lu)可能係星期六夜晚嘅關係好多人排隊落單連拎餐等左半個鐘不過同朋友傾吓計啲時間都好快過本身想叫芋薯圓Q麻薯牛奶冰但一個人食唔晒而家又因為疫情唔方便同其他人share所以都係決定叫招牌仙草冰沙芋圓同番薯圓保持到一貫水準食落煙煙韌韌都有芋頭同番薯味黑糖沙冰配仙草簡直係絕配加埋花奶味道更豐富所以即使等好耐都係值得嘅
繼續黃色經濟圈
食完晚餐直落食甜品
同朋友講咗勁耐終於可以食到鮮芋仙
(自己就已經係第三次幫襯lu)
可能係星期六夜晚嘅關係

加埋花奶味道更豐富
所以即使等好耐
都係值得嘅
2020-03-07 133 瀏覽
芋圓控對鮮芋仙應該唔陌生😆主打招牌手工芋圓、仙草和麻糬等甜品✨上次係銅鑼灣食完飯行去車站時發現隔黎就有間鮮芋仙,即刻去食返碗先😆🥶🍨芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52 (6.5/10)份量超大!起碼都要兩個人share先食得曬💞👅而且賣相非常澎湃吸引🍧啱曬打卡呀🙌🏻配料超豐富,大部分都好有咬口煙韌控絕對可以一試!😆雲呢拿雪糕入口軟滑 更有淡淡牛奶香 高質🥛🤤冬瓜凍帶微微冬瓜茶既味🤎口感似蒟蒻!雙色小芋圓亦不失煙韌口感!撈埋刨冰一齊食口感更豐富💖芋薯圓有驚喜💓好似湯丸咁😆蕃薯外皮包住芋泥,味道突出香濃又唔會太甜,味道天然又好味💕麻糬有原味同黑糖兩款,煙韌有咬口而且黑糖味亦越嚼越香,香濃突出另外再加左招牌芋圓🤤煙韌Q軟!唯一唔好就係個冰唔夠碎😢冰粒感重但都係台灣古早味刨冰既特點🇹🇼淋上黑糖漿同煉奶,配埋其他配料,整體味道口感非常豐富😚‼️如果可以更碎或用牛奶製成,整體會更高分!整體黎講鮮芋仙我都係比較鍾意仙草芋圓多啲!😆但呢個冰絕對值得一試💕配料各方面都好好味有質素😆
芋圓控對鮮芋仙應該唔陌生😆
主打招牌手工芋圓、仙草和麻糬等甜品

🍨芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52 (6.5/10)
份量超大!起碼都要兩個人share先食得曬💞👅
而且賣相非常澎湃吸引🍧啱曬打卡呀🙌🏻
配料超豐富,大部分都好有咬口
煙韌控絕對可以一試!😆
雲呢拿雪糕入口軟滑 更有淡淡牛奶香 高質🥛
🤤冬瓜凍帶微微冬瓜茶既味🤎口感似蒟蒻!
雙色小芋圓亦不失煙韌口感!
撈埋刨冰一齊食口感更豐富💖
芋薯圓有驚喜💓好似湯丸咁😆
蕃薯外皮包住芋泥,味道突出香濃又唔會太甜,
味道天然又好味💕
麻糬有原味同黑糖兩款,
煙韌有咬口而且黑糖味亦越嚼越香,香濃突出
另外再加左招牌芋圓🤤煙韌Q軟!
唯一唔好就係個冰唔夠碎😢冰粒感重
但都係台灣古早味刨冰既特點🇹🇼
淋上黑糖漿同煉奶,
配埋其他配料,整體味道口感非常豐富😚‼️
如果可以更碎或用牛奶製成,整體會更高分!

整體黎講鮮芋仙我都係比較鍾意仙草芋圓多啲!😆
但呢個冰絕對值得一試💕
配料各方面都好好味有質素😆
2020-03-03 266 瀏覽
之前喺沙田食過佢嘅芋圓冰,最欣賞係佢芋圓入面既夾心。今次黎到銅鑼灣店,緊係試佢既招牌牛奶雪糕芋圓冰。佢材料好豐富,有牛奶冰、芋圓、麻糬、雪糕、蕃薯圓、同埋啫喱。一如以往,佢既夾心芋圓真係無敵好味,牛奶冰既冰好重奶味,加埋蕃薯圓,食落去唔會覺得好又罪惡感。D啫喱好爽口好清甜。雖然黑糖牛奶麻糬稍微失色(好似無咩味,又乾乾地),但整體黎講價錢好實惠仲食到咁多種配料,覺得性價比好高,兩個人share岩曬。
2020-03-01 211 瀏覽
📍鮮芋仙銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖🥤仙草凍奶茶💰$29+薏仁💰$3走甜少冰有驚喜😍仙草凍好滑 本身帶有甜味 再加左薏仁有d咬口 飲落吾會好漏好甜 又大杯👍🏻吾會死甜 飲落仲有佢茶底既味之前飲過佢既小芋圓奶茶 芋圓細細粒仲彈牙煙韌😋🍨仙草2號有地瓜薏仁珍珠仙草沙冰底💰$45好大碗 份量相當多 2個人share就啱啱好!好豐富 地瓜好冧好甜 口感好豐富有層次 飽肚🔖記得盡快食用 如果食芋圓外賣既話 擺得耐就會硬哂 吾煙韌!堂食就最好💕
📍鮮芋仙
銅鑼灣登龍街18號V Point 地下1號舖
🥤仙草凍奶茶💰$29+薏仁💰$3走甜少冰
有驚喜😍仙草凍好滑 本身帶有甜味 再加左薏仁有d咬口
飲落吾會好漏好甜 又大杯👍🏻吾會死甜 飲落仲有佢茶底既味
之前飲過佢既小芋圓奶茶 芋圓細細粒仲彈牙煙韌😋
🍨仙草2號
有地瓜薏仁珍珠仙草沙冰底💰$45
好大碗 份量相當多 2個人share就啱啱好!
好豐富 地瓜好冧好甜 口感好豐富有層次 飽肚
堂食就最好💕
仙草凍奶茶
仙草凍奶茶
2020-02-26 250 瀏覽
是日同朋友在CWB食完飯,去左鮮芋仙食甜品,真的好多人,鮮芋仙的甜品當中,芋圓一定系最多人食~我同朋友都分別點左個芋圓4號,有紅豆同埋芋頭,加多份芋圓同埋芋薯圓,SHARE食~~芋圓4號紅豆同埋芋頭真的好甜,又其芋頭做到好綿好滑,大大舊真的好滿足,另外芋圓真的彈身爽口,真的同朋友都食得唔夠喉哈哈,另外芋薯圓真的好特別,芋圓皮入餡系芋頭容,真的好像食湯圓咁,芋圓真的好難得搵到間在香港可以好食的,其他店的芋圓,一系太細粒,一系唔夠味下次有機會同朋友食佢地的其他芋圓甜品!
是日同朋友在CWB食完飯,去左鮮芋仙食甜品
真的好多人,鮮芋仙的甜品當中,芋圓一定系最多人食~
我同朋友都分別點左個芋圓4號,有紅豆同埋芋頭,
加多份芋圓同埋芋薯圓,SHARE食~~
芋圓4號
另外芋圓真的彈身爽口,真的同朋友都食得唔夠喉哈哈,
下次有機會同朋友食佢地的其他芋圓甜品!
2020-02-22
宵夜
2020-02-23 219 瀏覽
新開的時候,整條街也是排隊的人龍,有外賣及堂食,大部分人都選擇堂食。這晚吃完晚飯,朋友提議過來吃甜品,碰碰運氣,碗碗份量都挺大,價錢不太貴,排了一會兒就有位,太幸運了,終於有機會試試這碗台灣的味道。芋薯圓Q麻薯牛奶冰整盤很澎湃、大份的牛奶冰,配料有芋薯圓、小芋圓、麻薯的牛奶冰。建議三五知己一起分享,不然真的很飽。芋薯圓很特別,第一次食,大粒蕃薯圓包裹著芋頭蓉,飽滿的口感比小芋圓煙靭、有嚼勁。粒粒小芋圓很多,相比較粉狀。麻薯條狀很特別,白色是原味;棕色是黑糖口味。牛奶冰牛奶味卻不濃,有黑糖漿、練奶及一球雲尼拿雪糕,增添甜味。不過個人認為雲尼拿口味不太配,可能紅豆或紫薯味的雪糕會較配。
芋薯圓Q麻薯牛奶冰
2020-02-22 407 瀏覽
✨✨甜品系列推介✨✨ 想必芋圓對大家來說一點也不陌生,鮮芋仙更加是每個人都認識的🤗❤️招牌仙草沙冰 HK$45對我來說鮮芋仙是芋圓的始祖,令我對芋圓一見鍾情🤤煙韌而不失口感,芋頭和番薯味突出😍配搭仙草簡直天衣無縫,黑糖冰沙令你吃下來不會感覺單調不過在香港的鮮芋仙有點小貴,偶然吃一兩次就好了😊😊推薦程度:⭐️⭐️⭐️
✨✨甜品系列推介✨✨

❤️招牌仙草沙冰 HK$45

不過在香港的鮮芋仙有點小貴,偶然吃一兩次就好了😊😊

推薦程度:⭐️⭐️⭐️
招牌仙草沙冰
外賣自取
招牌仙草沙冰
2020-02-19 389 瀏覽
台灣人氣連鎖芋圓甜品店 - 鮮芋仙芋圓4號 - 芋頭、紅豆、珍珠揀咗熱食外賣,芋圓嘅芋味唔算重,煙韌有咬口,反而地瓜圓好香、味濃,仲有兩大件芋頭,粉香鬆化,芋味濃厚。最鍾意佢個紅豆湯底甜度適中,微微起沙,好吃、好吃!份量好足,兩人share食就啱啱好呢度標榜招牌全手工製造芋圓,用料天然、新鮮,不添加色素、香精與防腐劑;網上資料介紹「芋圓、鮮草汁和冬瓜茶等配料從台灣做好後,再急凍運到港店。芋圓煮好後只放一小時,用不完要全掉,確保出品全部煙韌好咬!」冰芋圓系列︰基底為刨冰熱芋圓系列︰湯底為紅豆湯
台灣人氣連鎖芋圓甜品店 - 鮮芋仙

芋圓4號 - 芋頭、紅豆、珍珠

冰芋圓系列︰基底為刨冰
熱芋圓系列︰湯底為紅豆湯
外賣自取
宵夜
2020-02-16 155 瀏覽
#支持良心餐廳招牌仙草沙冰 $45第一次係香港食鮮芋仙!因為之前成日都太多人放棄左排隊 不過食完係有少許失落😂 因為芋圓無咩芋頭味 但份量好多!同埋芋圓彈牙 所以都算對得住價錢 有機會會試其他款🥰
#支持良心餐廳

招牌仙草沙冰 $45

2020-02-15 141 瀏覽
想食好耐💓見到啲人影得好靚 好吸引😍見到冇乜人排隊 就黎食🤤估唔到個牛奶冰咁大碗🤩要兩個人食先食得晒🤣因為難得嚟到 所以想試多幾款 仲嗌多個拼盤 都幾飽🙈-布丁Q麻薯牛奶冰🍮 $52 +$6芋薯圓呢碗野相當豐富 份量十足 好似咩都有咁 仲要大大碗裝到滿一滿‼️同朋友開心share就啱晒🥳碗野有牛奶同杏仁布丁🍮 地瓜同芋頭小芋圓、原味同黑糖味麻薯、冬瓜凍 最頂仲有舊雲呢拿雪糕🍦小芋圓同麻薯好煙韌😚個冬瓜凍甜甜地幾爽口😋兩款布甸都好滑🤩個味就係普通食到嘅味🤣見好多人推介 我地就加錢嗌埋芋薯圓🥰佢係地瓜圓入面再包芋泥 好特別🤤個冰真係食到好濃牛奶味🍼不過略嫌佢啲冰刨得唔夠幼 好多大嘅冰粒碎 冇好綿嘅感覺🙈-綠茶糕麻薯拼盤🍵 $38拼盤有四舊綠豆糕同埋花生同芝麻麻薯各一😋呢個就相對普通啲🤣原本以為嗰兩款麻薯入面會有包餡🙈但係原來佢淨係個面有花生同芝麻粉🧐不過口感都好Q彈好有咬口🤤綠豆糕幾鬆軟😚好清甜 有淡淡嘅綠豆香 係台灣傳統嘅味道💓
布丁Q麻薯牛奶冰🍮 $52 +$6芋薯圓
綠茶糕麻薯拼盤🍵 $38
2020-02-11 138 瀏覽
鮮芋仙入返黃店list可以食啦!銅鑼灣呢間真係好多人 每次經過見到都排長龍 鋪頭入面都幾迫 搵位都有啲難度銅鑼灣已經冇乜甜品舖 連聰嫂都執咗🤢好彩仲有呢間頂下 以前喺深圳食過幾次都覺得質素唔錯叫咗個仙草沙冰 $45份量好大 同朋友share食都好飽 芋圓都好煙韌有番薯味同芋頭味 仙草同黑糖沙冰配搭得好好 加埋個花奶更加豐富😍料真係一啲都唔孤寒 食到最底都仲有😙喺銅鑼灣都好難搵到呢個價錢嘅甜品 會再試埋其他😆
鮮芋仙入返黃店list可以食啦!

銅鑼灣已經冇乜甜品舖 連聰嫂都執咗🤢
好彩仲有呢間頂下 以前喺深圳食過幾次都覺得質素唔錯

叫咗個仙草沙冰 $45

喺銅鑼灣都好難搵到呢個價錢嘅甜品 會再試埋其他😆
  • 招牌仙草沙冰
2020-02-04 194 瀏覽
終於有時間吃鮮芋仙了平常下午茶時間 不用排隊~這次點了芋薯圓Q麻薯牛奶冰內容有雲呢拿雪糕、雞蛋布丁、杏仁布丁、小芋圓、冬瓜凍、牛奶冰Q麻糬因為賣完了 所以換成正常size的芋圓所有的配料都是QQ的 好有嚼勁大愛布丁 又香又滑又軟另外小芋圓跟芋圓都帶有淡淡的芋頭/蕃薯味冬瓜凍就像微甜的果凍 很彈~再配合牛奶冰 好有層次感~份量真的超大 當時三個女生share一份都差點吃不完五十多塊 這樣吃下來真的一點都不貴希望下次可以嚐到Q麻糬吧~
終於有時間吃鮮芋仙了
平常下午茶時間 不用排隊~

這次點了芋薯圓Q麻薯牛奶冰
Q麻糬因為賣完了 所以換成正常size的芋圓
所有的配料都是QQ的 好有嚼勁
大愛布丁 又香又滑又軟
另外小芋圓跟芋圓都帶有淡淡的芋頭/蕃薯味
冬瓜凍就像微甜的果凍 很彈~
再配合牛奶冰 好有層次感~

份量真的超大 當時三個女生share一份都差點吃不完
五十多塊 這樣吃下來真的一點都不貴
希望下次可以嚐到Q麻糬吧~
2020-02-04 368 瀏覽
朋友一早話想試銅鑼灣新開既芋圓店,聽聞佢地既芋圓是由台灣中央工場手搓制作,然後直送香港鋪即整,呢個噱頭吸引我們特意前來。由於我們不熟呢間鋪既位置,都行左好多冤枉路,建議想試新野既朋友最好做定功課,不要像我們這樣即興🙈。最終,我們發現原來位於登龍街18號upoint 地下。當時,店舖内人流幾乎95%滿,可能又剛巧放工時間,特別多人。幸好,我們都揾到坐位坐下,再慢慢㨂食物,再到櫃枱點餐,自己攞餐。食物方面,我們點了芋圓4號(無記錯的話,因為太耐之前😂),佢芋頭、紅豆、珍珠和芋圓,食落口好有口感,好嚼口,但有少許林林地,和有點膩;另外可以加八蚊換粒甜品,我地換左花生麻糬和芝麻麻糬各一粒,試試咪,我比較仲意芝麻味😍;本身綠茶控的我,試左珍珠鮮奶綠茶($32),奶咪好重,但飲唔到綠茶味🍵,失望😞!現場環境有個大電視,我以為播放其他節目供客人消磨時間,原來係不斷重播鮮芋店的芋圓由台灣手工制作,再真送香港既賣點呢!最好,我地因為share食的關係,埋單不用200元

最好,我地因為share食的關係,埋單不用200元
珍珠鮮奶綠茶
2019-06-21
5 分鐘 (堂食)
2020-02-01 282 瀏覽
在銅鑼灣吃飽晚飯,還想吃甜品,剛好很懷念台灣的芋圓,於是便來到朋友大推的鮮芋仙。要排長龍點餐,再在找了很久的座位等點餐機響去取食物,效率挺快的,前後等了15-20分鐘。環境方面,無人抹枱,枱與枱之間距離極窄,差d食完出唔番黎不過重點是加了黑糖的仙草味道剛剛好,芋圓很QQ以後想吃芋圓來這裡吃就對了
環境方面,無人抹枱,枱與枱之間距離極窄,差d食完出唔番黎

不過重點是加了黑糖的仙草味道剛剛好,芋圓很QQ
以後想吃芋圓來這裡吃就對了

20 分鐘 (堂食)
  • 招牌仙草沙冰
2020-01-31 185 瀏覽
作為煙韌控既我,對芋圓麻薯呢類野簡直無抵抗力!不嬲都好鍾意食鮮芋仙呢間既經典芋圓仙草,芋圓對比起其他店既煙銀好多,而且仙草冰又係難得一見,所以一直都好高期望!今次呢個麻薯牛奶冰果然都無令我失望首先份量夠大,兩個人食先食到。牛奶麻薯同黑糖麻薯各有千秋,牛奶味同黑糖味都重,口感一流。加上頂頂既雪糕點綴,包餡芋圓,牛奶冰真係無得輸