餐廳: 鮨山月
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-16 64 瀏覽
為好友慶生,想請他吃一餐有誠意的生日大餐。結果,鮨山月讓我們都很滿意。材料新鮮,上乘。廚師用心,有新意。服務一流。唯一可以挑剔的是份量太足。不明白為何人人都説omakase吃不飽,我就次次都要求廚師少飯。
2024-02-14 58 瀏覽
高質Omakase 菜式不論賣相及味道都好好👍🏻茶碗蒸 - 用既係雞白湯加上慢煮雞胸肉同北海道慢煮黃粟米🌽,輕輕火炙過增加一陣焦香味,個蛋好滑,入口即化,係一個好出色既茶碗蒸室津蠔 - 好鮮甜肥美,最後帶有少少金屬味,味道好平均石恒鯛 - 有2種食法,配岩鹽或豉油+wasabi ,口感好滑,魚味香,配岩鹽食更能提升魚香及保持原有味道櫻煮八爪魚🐙 - 八爪魚煮得夠腍帶少少甜味,上面配有魚子醬提升鮮味帆立貝幽奄燒 - 用照燒醬為基礎醃製再進行燒烤,包埋紫菜一齊食,除左帆立貝既鮮味仲有照燒既甜味梭子魚 - 裡面包住有馬山椒,加上青檸汁一齊食,魚肉又嫩又香春魚 - 洋蔥醬同洋蔥粒,上面仲有紫蘇花同蔥粒,個醬汁酸酸地,味道好豐富鮟鱇魚肝脆餅 - 上面蕃茄啫喱清湯中和左鮟鱇魚肝濃烈既味道,上面再加上紫蘇花,令整道菜式又靚又好食香箱蟹 - 已經拆哂肉,蟹籽、蟹膏同蟹肉加上芡汁,濃郁蟹味然後就係到壽司,有白蝦、深海池魚 、鰤魚、針魚、中拖羅、大拖羅、備長炭燒既喉黑魚!備長炭燒既喉黑魚仲有陣炭香,炭燒過後魚油迫左出黎更香!最後就係魚味噌湯同甜品!甜品係甜甜蜜瓜🍈同焙茶奶凍,個奶凍好凍別,上面一層茶香味濃
高質Omakase
菜式不論賣相及味道都好好👍🏻

茶碗蒸 - 用既係雞白湯加上

室津蠔 - 好鮮甜肥美,最後帶有少少金屬味,味道好平均

香箱蟹 - 已經拆哂肉,蟹籽、蟹膏同蟹肉加上芡汁,濃郁蟹味

最後就係魚味噌湯同甜品

甜品係甜甜蜜瓜🍈同焙茶奶凍,個奶凍好凍別,上面一層茶香味濃郁既醬汁,整骨唔會太甜食到好香茶味🍵,好鍾意呀!
高級日式廚師發辦料理位於銅鑼灣既鮨山月,每款菜式高質用心、擺盤精緻,以時令上盛食材,令您有難忘既用餐體驗,超讚!是日預約了顔值極高既東師傅👨‍🍳為我主理今頓晚餐盛宴❤️Dinner Omakase $1880🔸茶碗蒸茶碗蒸以雞白湯作為基底,入口順滑清甜鮮味,配上慢煮雞胸和北海道黃粟米,為這頓美味盛宴揭開序幕🔸長崎縣魚子醬生蠔肥美肉厚生蠔,口感十足,質地清爽,味道帶岀清淡既海水味,配酸汁黑魚子,增添了層次感,大滿足🔸剝皮魚配魚肝醬非常特別,口感帶點彈牙,魚味清香,配上魚肝醬,起了提鮮作用🔸沙甸魚磯邊卷心機之作,令人一試難忘。選用時令的沙甸魚配搭紫菜、萬能蔥造成卷物,呈現岀多層次的口感🔸汁煮八爪魚八爪魚肉質軟腍但不失彈牙口感,同時亦不會過韌,細嚼後散發出煎茶、柚子皮的清新感,令人回味無窮🔸昆布汁燒鱈魚白子白子綿密滑嫩入口即化,燒過後的白子,味道多了一重焦香🔸炙燒帆立貝以紫菜包裹著珍寶帆立貝,燒至內裡半熟,鮮甜十足,層次豐富🔸梳子魚燒過的梳子魚伴隨著炙燒香,魚香四溢,中間夾著椒香,惹味🔸稻草汁鰹魚 鰹魚清香帶點煙燻味,師傅再加上洋蔥粒,令層次更豐富🔸香箱蟹松葉蟹肉蟹膏用上北海道雌性香箱蟹蟹肉,
高級日式廚師發辦料理

Dinner Omakase $1880

🔸茶碗蒸

🔸長崎縣魚子醬生蠔

🔸剝皮魚配魚肝醬
非常特別,口感帶點彈牙,魚味清香,配上魚肝醬,起了提鮮作用

🔸沙甸魚磯邊卷

🔸汁煮八爪魚
清新感,令人回味無窮

🔸昆布汁燒鱈魚白子
白子綿密滑嫩入口即化,燒過後的白子,味道多了一重焦香

🔸炙燒帆立貝
以紫菜包裹著珍寶帆立貝,燒至內裡半熟,鮮甜十足,層次豐富

🔸梳子魚
燒過的梳子魚伴隨著炙燒香,魚香四溢,中間夾著椒香,惹味

🔸稻草汁鰹魚
鰹魚清香帶點煙燻味,師傅再加上洋蔥粒,令層次更豐富

🔸香箱蟹松葉蟹肉蟹膏
用上北海道雌性香箱蟹蟹肉,每口充滿著蟹籽蟹湯的鮮味,蟹膏味道甘香而濃郁鮮味,令人回味無窮

🔸季節限定-鮟鱇魚肝脆塔
鮟鱇魚肝配上蕃茄清湯啫喱,脆塔口感香脆,別岀心裁之作

🍣 墨魚 :腍口鮮味

🍣深海池魚: 肉質細嫩,口感爽口,散發淡淡鮮味

🍣鰤魚: 野生油甘魚,魚脂豐富,甘香而不膩

🍣炭燒赤鯥: 極品,屬日本最高級的白身魚品種之一,油脂非常豐富。肉質鮮甜無比,油脂濃厚

🍣針魚:魚味略淡,但帶有豐富魚脂

🍣大拖羅:魚脂甘香,餘韻令人回味無窮

🔸海膽三文魚籽杯
海膽入口即溶,超級鮮甜,海膽味濃,再配上味鮮既三文魚籽,口感層次豐富,人間美食💕

🔸甜品
焙茶布甸🍮配蜜瓜🍈
滿滿幸福感,為這頓美味優質既盛宴畫上句號

鮨山月
📍銅鑼灣駱克道459號L Square2樓
2024-02-05 147 瀏覽
廚師發辦壽司十二貫午餐茶碗蒸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧茶碗蒸採用雞白湯煮製而成,食落帶有雞湯的鮮味,蛋香滿溢,口感非常滑嫩水潤,十分出色。附茶碗蒸附有慢煮雞胸和北海道粟米,為茶碗蒸更添風味。壽司十二貫賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧師傅精選了十二款時令壽司,即握即起保證新鮮。壽司包括有依佐木、小白蝦、野生深海池魚、墨魚、赤貝、劍魚、針魚、鰤魚、吞拿魚赤身、野生中拖羅、備長炭燒銀鱈魚和馬糞海膽。全部色澤鮮嫩亮麗,明亮有光澤,非常鮮美。🐧 最喜歡當中的赤貝壽司,食落外層爽脆,內裡肉質嫩滑,味道帶有清新的海水味,海洋獨特的鮮甜滋味出眾,令人回味無窮。碎蔥吞拿魚蓉卷物賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧吞拿魚蓉油脂豐富,鮮甜又嫩滑,當中加入了碎蔥和醬油,帶出吞拿魚蓉的鮮味之餘,同時中和其油膩感,非常理想。🐧❣️最後會送上自家製麵豉湯,以及甜品雪糕。怕凍的朋友,亦可跟🐧 一樣,改選熱烘烘的炭燒咖啡🥴 環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳融合了傳統和風和現代時尚特色,以淺色木系作主調,配搭明亮的燈光,感覺典雅韻味十足。餐廳全採用獨立高桌座,直面開放式廚房,客人可一邊觀賞師傅料理,一邊享用精緻壽司,視覺味覺雙重享受。
廚師發辦壽司十二貫午餐

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧
附茶碗蒸附有慢煮雞胸和北海道粟米,為茶碗蒸更添風味。
依佐木
馬糞海膽
壽司十二貫

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

師傅精選了十二款時令壽司,即握即起保證新鮮。

賣相:🐧🐧🐧🐧

麵豉湯
炭燒咖啡
環境:🐧🐧🐧🐧🐧

座位之間設有半透明立板間隔,確保客人私隱度。座位下設有置物籃,供客人放置隨身物品,十分貼心。
🐧❣️餐廳會為每位客人提供餐巾,餐巾特意摺成和服模樣,超級可愛❤️

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❤️結語:環境食品都十分高質,值得一訪👍
依佐木
馬糞海膽
麵豉湯
炭燒咖啡
2024-02-04 38 瀏覽
呢間Omakase餐廳選用新鮮食材,食材由日本巿場直送空運到港,晚市有不同Dinner set套餐豐儉由人,廚師發辦都有不同驚喜,今晚我揀左月TSUKI OMAKASE $1880(20品)超豐富紫薑•柚子蘿蔔•芥末准山 師傅自己醃製漬物 口味特別 味道清新✦雞白湯茶壺蒸 以慢煮蒸雞胸肉配北海道甜粟米,蒸蛋好滑溜,雞白湯好鮮味~✦兵庫縣真蠔 細細隻 蠔肉飽滿 海水味蠔味甜味配合平均✦大分縣剝皮魚 師傅將剝皮魚嘅肝製成肝醬,再將魚肉身搣成一條條混合肝醬一齊食,鮮味滿滿 油脂豐富。✦北海道新鮮沙甸魚 新鮮當造沙甸魚入面卷蔥花,一啖一粒,魚味香濃。✦北海道鱈魚白子 連昆布一齊燒帶出香味,口感和暖軟綿綿。✦汁煮八爪魚魚子醬 肉質好軟腍完全唔靭,魚子醬增添鹹香味。✦北海道燒帶子 包住紫菜直接食,肉質鮮嫩飽滿好好食~✦梭子魚 當造季節肥美梭子魚,極豐富油脂 濃郁魚香✦ 稻草煙燻鰆魚 稻草燒煙燻過嘅鰆魚,伴上洋蔥紫蘇花,皮脆肉香,口感豐富。✦ 鮟鱇魚肝脆塔好精緻嘅脆塔!鮟鱇魚肝加湯做成啫喱,紫蘇花襯托好靚,脆塔皮係師傅自家製作,好香脆肝味香濃~✦香箱蟹師傅好有心思,用醋浸軟蟹蓋壓扁 ,蟹殼面盛載第一

紫薑•柚子蘿蔔•芥末准山
師傅自己醃製漬物 口味特別 味道清新

✦雞白湯茶壺蒸
以慢煮蒸雞胸肉配北海道甜粟米,蒸蛋好滑溜,雞白湯好鮮味~
✦兵庫縣真蠔
細細隻 蠔肉飽滿 海水味蠔味甜味配合平均
✦大分縣剝皮魚

✦北海道新鮮沙甸魚
新鮮當造沙甸魚入面卷蔥花,一啖一粒,魚味香濃。
✦北海道鱈魚白子
連昆布一齊燒帶出香味,口感和暖軟綿綿。
✦汁煮八爪魚魚子醬
肉質好軟腍完全唔靭,魚子醬增添鹹香味。
✦北海道燒帶子
包住紫菜直接食,肉質鮮嫩飽滿好好食~

✦梭子魚
當造季節肥美梭子魚,極豐富油脂 濃郁魚香
✦ 稻草煙燻鰆魚
稻草燒煙燻過嘅鰆魚,伴上洋蔥紫蘇花,皮脆肉香,口感豐富。
✦ 鮟鱇魚肝脆塔

✦香箱蟹
師傅好有心思,用醋浸軟蟹蓋壓扁 ,蟹殼面盛載第一見!拆肉同蟹膏加俚芡汁味道更濃,入口好嫩滑,記得趁熱食~

壽司

蜜瓜多汁清甜
奶凍茶味香濃 不太甜 入口即化

2024-01-31
2024-02-03 44 瀏覽
墨魚,明明平時冇乜特別,但呢度嘅廚師用了小刀劃出細緻花紋,墨魚嘅嚼勁與黏糯完美結合,食落去竟然有種奇妙的口感交織,咁機智嘅做法真係大開眼界👀!至於赤貝,食落有種爽彈彈嘅感覺,師傅一拍一拍赤貝,使佢嘅口感更顯得彈牙,夠晒涮嘴。再嚟講講嗰碗赤身,通常食到嘅赤身可能感覺會偏柴,但呢度嘅赤身用醬油輕輕一醃,頓時帶起鮮味,又唔會遮蓋咗赤身自己嘅滋味,口感剛好,嘢食真係一藝術。話咁快就到最後嗰幾款,特別要提嘅係金目鯛。明火燒過嘅金目鯛,簡直係另一番世界,魚油豐富得嚟,炭香四溢,對味蕾嘅挑逗真係無法形容🤤。同埋,個碎拖羅蓉手卷,豪邁咁滿滿都係拖羅蓉,份量重手,一啖落肚間唔中仲會嚟點芝麻同蔥香,咬落去魚油四溢,好似滿足感直衝雲霄!食物之間嘅過渡係咁滑,湯嘅部分都做得有驚喜。魚湯咁清,但飲落去,個人心裡面嗰片海洋,就緩緩展開咗。總結落嚟,轉角遇見鮨山月就好似發現咗一個秘境,盡是讓人驚喜連連嘅鮮味珍寶🍣。

❣︎ 鮨山月 - 月TSUKI OMAKASE $1880 (共20品)柚子蘿蔔·壽司薑·長芋 3款小菜任食環境裝修為日式主題 今日係Ben招呼我們言談之間感受到Ben的專業♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 ✨茶碗蒸し Steamed Egg Custard以雞白湯蒸蛋 慢煮雞胸及北海道和粟米🌽配襯蛋蒸得好嫩滑 入口比平時多左陣淡淡的雞白湯香 好特別💕つまみ Entrée✨兵庫縣津田宇生蠔肥美鮮味十足 蠔上柚子啫喱及辣蘿蔔蓉更調出蠔的鮮味 正👍🏻✨沙甸魚香蔥磯邊卷魚肉鮮甜魚香較濃郁🫶🏼✨鱈魚白子加蔥花蘿蔔蓉入口柔滑順口 有豐富口感✨櫻煮熟成八爪魚刺身肉質軟腍得黎帶點口感 味道帶茶香🍵以魚子醬點綴增添咸香✨北海道燒帶子簡單紫菜包住已經好好味✨梭子魚有馬山椒+自家製山椒粉含有豐富的油脂 魚香味濃 ✨鮟鱇魚肝 脆塔 清湯啫喱口感細滑柔嫩 層次豐富✨香箱蟹肉蟹膏雌性松葉蟹蟹膏蟹子好多 真係大滿足💕✨煙燻鰆魚即時煙燻的鰆魚油份較多 魚肉軟腍洋蔥汁令入口時多一陣清甜握り寿し Sushi赤醋✨墨魚 師傅切成一條條 口感更好✨野生深海池魚 肉質緊實而爽口 略帶油香✨側魚 味道鮮美而爽口😋✨赤鯥 備長炭
柚子蘿蔔·壽司薑·長芋 3款小菜任食

第一次食茶味奶凍 估唔到咁好味 奶凍滑嫩
入口有茶的自然清香 唔會太甜
1K
2024-01-24 64 瀏覽
裝潢以簡約木調為主,環境優雅,用餐空間寧靜舒心,充滿日式氛圍。OMAKASE LUNCH ($680)茶碗蒸使用雞白湯入饌,濃郁風味濃厚,口感絲滑,入口即化,配上軟滑的慢煮雞胸和風味濃厚的北海道黃粟米,美味指數加倍提升。壽司12貫:鱸魚質感柔軟,入口爽甜。墨魚嫩滑煙韌有咬口,灑上青檸汁和岩鹽,散發陣陣微酸微鹹的風味。深海池魚肥美嫩滑,入口甘香鮮甜。北海道新鮮帶子彈牙爽口,鮮味十足。富山白蝦肉質柔軟,灑上柚子皮,味道清新芳香。赤貝爽脆中帶柔軟,充滿鮮味。肥美銀鱈魚經過炭火洗禮,入口滿滿的魚油甘香!針魚肉質鮮美,口感細膩,彈牙鮮甜。鰤魚肥嫩軟滑,肉質甜美,在口腔中散發油香。鯖魚肥美嫩滑,油脂豐潤,帶來滿口脂香,配搭爽甜的干飄,去膩且添口感層次。大拖羅經醬油漬,將鮮味加倍提升,吃得滿嘴油香。北海道馬糞海膽色澤橙黃 ,味道濃郁鮮甜,口感嫩滑。碎吞拿魚蓉手卷碎吞拿魚蓉軟綿香滑,吃時嘴巴充滿誘人的脂香,配以蔥、芝麻和帶有少許甜味的千本漬,好吃得念念不忘。
OMAKASE LUNCH ($680)
壽司12貫:
鱸魚質感柔軟,入口爽甜。
深海池魚肥美嫩滑,入口甘香鮮甜。
北海道新鮮帶子彈牙爽口,鮮味十足。
富山白蝦肉質柔軟,灑上柚子皮,味道清新芳香。
赤貝爽脆中帶柔軟,充滿鮮味。
肥美銀鱈魚經過炭火洗禮,入口滿滿的魚油甘香!
針魚肉質鮮美,口感細膩,彈牙鮮甜。
鰤魚肥嫩軟滑,肉質甜美,在口腔中散發油香。
大拖羅經醬油漬,將鮮味加倍提升,吃得滿嘴油香。
北海道馬糞海膽色澤橙黃 ,味道濃郁鮮甜,口感嫩滑。
碎吞拿魚蓉手卷
🍱餐廳:鮨山月 (銅鑼灣)🍽️類別:日式壽司廚師發辦💯推薦指數:7.5/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑小編推薦午市12貫Menu🍑 ≡※≡※≡※≡※▪️茶蒸碗雞白湯茶晶碗▪️壽司12貫真鯛、白蝦、帶子、深海池魚、赤貝、炭燒銀鱈魚、針魚、鰹魚、鰤魚、赤身醬油漬、中拖羅、海膽▪️卷物拖羅蓉卷▪️碗味增湯▪️甜品益力多雪糕鮨山月堅持選用新鮮食材,每日由日本市場直接空運到港,加上部份食材的部位特別,用材上乘,食物質素不錯。小編最喜歡白蝦壽司和海膽壽司,它們的味道最為鮮甜。另外,炭燒銀鱈魚和鰹魚的魚味亦非常濃郁。而雞白湯茶晶碗則最為特別,其味道十分清甜,入口醇厚順滑。.有別於一般廚師發辦店,餐廳提供的壽司飯份量較小,使得客人能夠享受美食卻不至於吃得太飽。師傅在為壽司飯進行調味時,使用醋和醬油的份量恰到好處,味道濃郁而不過於濃重,客人不需要再額外沾壽司豉油。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※💰$680+10%😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟
🍱餐廳:鮨山月 (銅鑼灣)
🍽️類別:日式壽司廚師發辦

性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟
2024-01-10 26 瀏覽
用心製作,食品高質又精緻。服務一流,食飯就係為了開心,可以係一間高级又舒服的地方,慢慢享受2小時,十分滿足欣賞師傅用心介紹食材,欣賞服務員親切有禮,而最欣賞當然是食物啦。 茶碗蒸用雞白湯煮,慢煮雞胸,keep 得住肉質,有驚喜。生蠔,爽口肥美。BB吞拿鱼,Good. 鳕鱼白子,嘩......最最最欣賞係 鮟康魚肝配清湯啫喱, 加上脆撻底,簡直係絕配,Creamy 得嚟又唔覺得油腻最後以自家製焙茶奶凍作结尾,焙茶嘅清香加上奶凍幼滑,正呀!
用心製作,食品高質又精緻。

。 茶碗蒸用雞白湯煮,慢煮雞胸,keep 得住肉質,有驚喜
最後以自家製焙茶奶凍作结尾,焙茶嘅清香加上奶凍幼滑,正呀!
茶碗蒸,雞白湯配慢煮雞胸
自家製焙茶奶凍
  • 焙茶奶凍
  • 鮟康鱼肝配蕃茄清湯啫喱脆撻
2024-01-08 533 瀏覽
生日月份,有朋友請食晏,在公司附近的鮨山月午餐,廚師發辦,質素高之餘價格相宜,最適合慶祝。淺色木質為主的裝潢,於傳統和風中帶出時尚又高級的韻味。廚師發辦壽司12貫午餐,盛惠$680茶碗蒸用了雞白湯,蒸出來的蛋有著雞湯鮮味,特別好味。還有慢煮的雞肉、食用花等,正!壽司🍣十二貫0️⃣1️⃣左口魚壽司 左口魚是北海道鮫碟魚,魚身無鱗,肉質口感清爽,相對淡口,頭炮首選0️⃣2️⃣墨魚壽司將墨魚刺身碎切,再放上壽司飯,墨魚上還洒上岩鹽,提升墨魚的鮮甜。墨魚切得碎碎的,完全不會韌,非常貼心的處理手法。0️⃣3️⃣活帶子壽司帶子上碟後還會動的,還是頭一回品嚐到,肉質成一絲絲狀的,味道爽口清甜0️⃣4️⃣深海池魚壽司深海池魚是野生的,有足夠活動量,多肉少肥,味濃味且有口感 0️⃣5️⃣小白蝦壽司用了富山灣特產的小白蝦,中間放了柚子皮吊味,極鮮味! 0️⃣6️⃣赤貝壽司鮮活的赤貝,拍打後會自動卷起來,肉質爽口鮮甜,甚喜歡💕的一款壽司🍣0️⃣7️⃣池魚壽司池魚魚味較濃,配合日本小蔥,幼身小蔥香而不辣。0️⃣8️⃣BB銀雪魚壽司銀雪魚冰鮮貨,多為熟食料理,少有遇到新鮮活魚,刺身銀雪魚肉質嫩滑,加上用備長炭燒醺過,好香燒烤味。0️⃣9️⃣鰤魚壽司鰤魚即是巨型油甘魚,屬於濃味的魚類
淺色木質為主的裝潢,於傳統和風中帶出時尚又高級的韻味。
廚師發辦壽司12貫午餐,盛惠$680

墨魚壽司
0️⃣3️⃣活帶子壽司
活帶子壽司
0️⃣4️⃣深海池魚壽司
深海池魚是野生的,有足夠活動量,多肉少肥,味濃味且有口感
深海池魚壽司
0️⃣5️⃣小白蝦壽司
用了富山灣特產的小白蝦,中間放了柚子皮吊味,極鮮味!
小白蝦壽司
0️⃣6️⃣赤貝壽司
赤貝壽司
0️⃣7️⃣池魚壽司
池魚魚味較濃,配合日本小蔥,幼身小蔥香而不辣。
池魚壽司
0️⃣8️⃣BB銀雪魚壽司
BB銀雪魚壽司
0️⃣9️⃣鰤魚壽司
鰤魚即是巨型油甘魚,屬於濃味的魚類,入冬時節,鰤魚都儲定脂肪過冬,所以特別肥美,魚味更濃。
鰤魚壽司
1️⃣0️⃣醋漬小肌魚壽司
小肌魚預先醃過,調料都是大廚特制的,家家不同。魚肉添上了酸醋味,份外醒神。
醋漬小肌魚壽司
1️⃣1️⃣中拖羅壽司
中拖羅的油脂味及魚鮮味都相對比較平均,加上大廚的一流刀功,完全無筋,吃起來跟大拖羅無異 👍
中拖羅壽司
1️⃣2️⃣海膽軍艦
脆口紫菜,滿滿的鮮甜海膽,簡直是人間極品 😍😍😍
海膽軍艦
卷物
碎蔥吞拿魚卷物,少飯的要求下,差不多全件都係吞拿魚蓉,再加上些少芝麻、碎蔥吊味,跟刺身的分別不大 😋😋
碎蔥吞拿魚卷物
湯品是菇菌麵豉湯,味道還算不錯
是日甜品是清新甜美雪葩,為這頓 Omakasa 劃上完美句號
甜品 - 雪葩
海膽軍艦
碎蔥吞拿魚卷物
甜品 - 雪葩
2024-01-07 349 瀏覽
生日食豪啲是常識吧?姐平日都靚靚地,但男友出乎意料地著咗套西裝出現👨🏻‍✈️ 即刻被比下去...🤣 呢餐又真係好好味,唉早知我又著靚啲啦🥹🥚茶碗蒸用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。🐟 先付►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶►梭子魚 - 半生熟口感唔錯,配上有馬山椒獨特嘅辛辣香味,有feel ►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴►鮟鱇魚肝脆撻 - 呢個癲,汁煮魚肝醬同蕃茄啫喱係口度爆發🤯 脆撻用特別方法整超!級!脆!好!輕!盈!建議一啖食。我後悔冇嗒耐啲咁快吞咗落肚🥲 如果有下次,我個口會準備得好啲🤣►兵庫縣香箱蟹 - 熱辣辣,每一啖都有蟹籽、蟹膏同肉身,滋味無限🍣 壽司8貫►昆布漬北海道甜蝦 - 甜蝦爽口彈牙,就咁擺係昆布上又真係索到味►深海池魚 - 肉身嫩滑,師傅用赤醋飯酸度較高,配濃味魚好夾 ►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道

🥚茶碗蒸
用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。

🐟 先付
►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠

►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福

►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁

►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁

►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶
白子

►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴

鮟鱇魚肝脆撻

🍣 壽司8貫
►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道估唔到會咁好味嘅壽司
►炭燒赤鯥魚 - 用和歌山備長炭煙燻過,味道突出
►池魚 - 沙甸魚同秋刀魚啲friend,濃味獸大愛
►赤身 - 吞拿魚味極濃
►蛇腹大拖羅 - 大拖羅最肥嘅蛇腹位油脂勁香,雪花紋靚,入口即溶

►馬糞海膽 - 當造、肥美、creamy

🍲 湯
鯛魚麵豉湯

🍮 甜品
煎茶布甸有驚喜,蜜瓜甜入心

價錢嚟講我覺得合理,每道都超水準,有驚喜💡 連漬物都好味(食左幾碟wasabi淮山呀嘻嘻)。師傅對食材同煮法非常講究,又好肯講解,令姐肚入面多左好多美食同墨水 😋🥰 好期待重臨!

TSUKI 月 $1,880 (共20品)
白子
鮟鱇魚肝脆撻
  • 鱈魚白子
  • 野生大拖羅
  • 鮟鱇魚脆撻
2024-01-05 43 瀏覽
枏约姊妹在此日本餐廳慶祝聖誕節。中午有2個餐單$680 及 $880 + 10%. 我們選了$880。 入坐時大約12pm, 我們是笫一枱, 因餐廳開12pm。 坐位只有十幾個。 但不到1pm 已坐滿。雖然沒有卡坐, 但吧枱也很寛敝舒適。食物很豐富, 味美, 還加了青酒。我們很多食物都忘記寫下名稱, 所以附上相片,以補不足。本來是甜品或咖啡, 2選1。當店員見我們有選擇困難後, 便很豪爽地說, 那2款都送吧。很療癒的一餐。茶碗蒸 ~ 雞白湯  配 慢煮的日本雞胸肉 /  松川鰈 ~ 右口魚 / 鱈魚白子 / 燒帆立貝 / 西京燒 ~ 馬友 / 香箱蟹 / 開心果雪糕及咖啡
香箱蟹
燒帶子
海膽
開心果雪糕
2023-12-30 21 瀏覽
今日同朋友去咗銅鑼灣一間好靚嘅omakase lunch⭐️環境好、服務好、食物質素都好新鮮🥳去完之後想快啲再去,不過大家要留意返食lunch都要預足夠時間,因為差唔多到食咗兩個鐘🙆🏻‍♀️*Omakase lunch $880**茶碗蒸*🥚呢個好特別,我之前食過其他omakase但係用雞白湯嘅都係第一次。入面再加上肉質嫩滑嘅慢煮雞胸肉、日本粟米蒸蛋,雖然冇海鮮,但係都好高質。*四品*🦪長琦縣嘅生蠔配柚子酸汁,肉質爽口,唔太重海水味。🐟白身魚魚肉刺身,魚邊油脂感會重啲會輕輕燒過。⭐️鱈魚白子好肥美,加上柚子酸汁完全冇腥味。💫西京燒本地馬友,肉質嫩滑,濃魚味加埋西京燒調味啱啱好。🍣*壽司10貫*所有壽司飯都係已經調味,唔使點醬油都可以。。墨魚-切碎晒好有咬口。深海池魚。白蝦加柚子-個樣有少少似墨魚,但係味道完全唔同,呢個會有鮮蝦味。。赤貝。獅魚=野生油甘魚。炭香銀鱈魚-好重油脂香。池魚-魚味濃。醬油漬赤身。中toro-無筋好鮮味。海膽*卷物*入面係滿滿嘅吞拿魚蓉,配上已經調味嘅壽司醋飯同埋生磨wasabi真係超級滿足。*湯**甜品*開心果雪糕。

*Omakase lunch $880*
*茶碗蒸*

*四品*
🦪長琦縣嘅生蠔配柚子酸汁,肉質爽口,唔太重海水味。
🐟白身魚魚肉刺身,魚邊油脂感會重啲會輕輕燒過。
⭐️鱈魚白子好肥美,加上柚子酸汁完全冇腥味。
💫西京燒本地馬友,肉質嫩滑,濃魚味加埋西京燒調味啱啱好。

🍣*壽司10貫*
所有壽司飯都係已經調味,唔使點醬油都可以。
。墨魚-切碎晒好有咬口
。深海池魚
。赤貝
。獅魚=野生油甘魚
。炭香銀鱈魚-好重油脂香
。池魚-魚味濃
。醬油漬赤身
。中toro-無筋好鮮味
。海膽

*卷物*

*湯*

*甜品*
開心果雪糕。
2023-12-28 25 瀏覽
有誠意嘅餐廳就係要一去再去第三次黎sushi yamatsuki la我鍾意每次嚟嘅餐牌都好唔同每次都有驚喜一季嚟一次絕對可以慢煮雞胸肉,田園粟米用上雞白湯,食完可以暖下胃個粟米煙燻輕輕燒過,好香長崎縣小長井生蠔清爽啲加上酸汁啫喱味道清甜,海水味唔會太重Aftertaste仲會有少少金屬味剝皮魚用咗魚肝做個醬汁撈埋一齊食因為魚比較淡味所以建議點多啲汁不過其實肉質都好鮮甜櫻煮八爪魚熟成咗再配上魚子醬,加番少少鹹味層次燒帆立貝原隻新鮮帆立貝用醬汁醃製過再去燒超彈牙惹味鱈魚白子 x 柚子酸汁入口即溶嘅感覺一啲都冇腥味同埋唔黐口梳子魚 龕燒依家都係合適嘅季節去食配上山椒粉喺上面同埋醃製過個皮好香脆肉質好棉密成個質感好特別稻草煙燻鰹魚x 洋蔥汁日本洋蔥比較香甜,冇辣味可以中和返魚嘅油膩感覺依家呢個season啱食好肥美煙味好獨特好香煎咗層皮好香脆鮟鱇魚乾脆脆加上蕃茄茄青啫喱同紫菜一齊食就冇咁肥膩第一次咁食鮟鱇魚乾好新鮮有趣嘅idea香霜蟹,雌性松葉蟹用咗蟹膏蟹籽去儲一個芡汁再撈埋蟹肉一齊食Sushi highlights:深海池魚,兵庫縣昆布漬甜蝦,大條野生油甘魚獅魚 (超級肥美),備長炭赤鯥,
有誠意嘅餐廳
就係要一去再去
第三次黎sushi yamatsuki la
我鍾意每次嚟嘅餐牌都好唔同
每次都有驚喜
一季嚟一次絕對可以

慢煮雞胸肉,田園粟米
用上雞白湯,食完可以暖下胃
個粟米煙燻輕輕燒過,好香

長崎縣小長井生蠔
清爽啲
加上酸汁啫喱
味道清甜,海水味唔會太重
Aftertaste仲會有少少金屬味

剝皮魚
用咗魚肝做個醬汁
撈埋一齊食
因為魚比較淡味
所以建議點多啲汁
不過其實肉質都好鮮甜

櫻煮八爪魚熟成咗
再配上魚子醬,加番少少鹹味層次

燒帆立貝

個皮好香脆
肉質好棉密
成個質感好特別

稻草煙燻鰹魚x 洋蔥汁
日本洋蔥比較香甜,冇辣味
可以中和返魚嘅油膩感覺

好新鮮有趣嘅idea

香霜蟹,雌性松葉蟹
用咗蟹膏蟹籽去儲一個芡汁再撈埋蟹肉一齊食

Sushi highlights:
深海池魚,兵庫縣昆布漬甜蝦,大條野生油甘魚獅魚 (超級肥美),備長炭赤鯥,中toro,馬糞海膽杯

Soup & dessert