2016-11-17 502 瀏覽
如果就關門就直接講,唔好用潮州話講(食野食到天光都未食完),朋友聽到告訴後大家心情都好差..明明營業時間尚有半小時,唔想阻收工咪講明d囉!都唔會講服務,但唔好用第二種話黎鬧人 以為得你地聽得明咁。
2016-04-05 798 瀏覽
今日放一天假,陪爸媽吃個悠閒午飯,入座下午十二時,還有座位,三十分鐘後座無虛席。爸媽分別選了原條黃花魚和酸辣鯇魚腩米線,原條黃花魚米線,黃花魚炸過,魚皮脆香,魚肉好滑,魚湯好清甜,爸爸讚!!******************************酸辣鯇魚腩米線,魚都是炸過,魚肉無黃花魚咁滑,酸辣湯我覺得酸但不夠濃。******************************麻辣炸醬豬潤牛肉米線上枱見到好濃既湯已經流口水,試落真係好好好味!!!適中既麻,岩岩好既辣(對我來說),差點想飲曬D湯,讚!!豬潤好大片爽口不會過熟,牛肉細片無嘜特別。******************************另外叫了兩款小食:炸魚腐&錦鹵雲吞,每款二十蚊內,錦鹵雲吞好脆,魚腐就賣相唔靚之餘食落好油。******************************
爸媽分別選了原條黃花魚和酸辣鯇魚腩米線,
麻辣炸醬豬潤牛肉米線
上枱見到好濃既湯已經流口水,試落真係好好好味!!!
適中既麻,岩岩好既辣(對我來說),
差點想飲曬D湯,讚!!
豬潤好大片爽口不會過熟,牛肉細片無嘜特別。
另外叫了兩款小食:炸魚腐&錦鹵雲吞,每款二十蚊內,
錦鹵雲吞好脆,魚腐就賣相唔靚之餘食落好油。

2016-03-09
今日去到荃灣區,見未夠鐘就周圍睇吓有咩野試先,見到呢間鋪起初仲以為係魚米家,行過左再返轉頭睇同一條街有咩食,點知再望真D個餐牌,居然有原條魚上,咁就唔使諗馬上入去試吓先!望望個餐牌嘩!好多"椅"呀!!!作為呀嬤同呀媽食飯都無"椅"不歡既教育下,我係勁鍾意食魚!不論係多骨小骨小肉都好,咩魚可以食都會試!睇到餐牌,諗都唔諗就叫左個特餐"黃花魚魯肉飯"跟一個熱飲都係$53個大洋!(其真餐牌上面仲有好多款,不過就係想試黃花,因為骨多,想睇佢地會整成點嘛)!登登~飯到喇!堅係成條魚比你!先講個魯肉先~味道OK!無台式魯肉偏甜少少既味,鹹味適中肉既份量都夠,唔會好淨係食個汁咁!餸飯係唔錯既!至於條魚,無用過多鹽去醃過(通常都係唔夠新鮮先用多D鹽或者炸再點汁去蓋過D雪味),炸得鬆脆香口,最好既就係條魚鯕連骨一樣可以照食!好似九肚魚咁(大條既骨都係需要分返開啦當然!) 而D魚鱗亦打得非常乾淨~~一塊都食唔到呀!(如果條魚上時配返個蒸魚豉油或自創汁料應該更加分!)雖然街市用5X幾蚊可以買條好大黃花"椅"!但屋企又未必可以做到香脆可口,五十幾蚊仲要原條魚上,真係比個LIKE先!BTW,侍應雖然唔係個D極殷

望望個餐牌

登登~飯到喇!
黃花魚魯肉飯

BTW,侍應雖然唔係個D極殷勤服務,但都值得讚!因為每一檯落完單都會有禮地兼清楚同客人再確認客人叫左D咩先真係落單,以茶記服務水準,合晒格喇!

2016-03-20
黃花魚魯肉飯