2010-10-14 20 瀏覽
一行四人係銅鑼灣行完街...諗緊食咩好見有間日本菜...之前都未食過所以就揀左呢間日本菜食..以為係酒店內會好貴....原來都幾抵食...又唔駛點等位...入到去都有7成人..經理話鍾意食豪一定要試吓D生豪...可以出去豪吧揀啱自己鍾意既口味...咁我地先ORDER四只珍珠豪海水味比較重d..每人一只食住先...嘩..超好食..好有海水味又夠新鮮..跟住再order多每人兩只..魚泉卷 ~~幾種口味海鮮墨魚汁意粉~~超多海鮮...三文魚天使麵 ~~d三文魚一d係熟一d 係生都幾特別燒烤拼盤~~雞奕. 帶子 . 牛柳 . 雞軟骨仲有甜品唔記影相....蕃薯雪糕~一定要試好香蕃薯味....仲以為食緊蕃薯

魚泉卷 ~~幾種口味

海鮮墨魚汁意粉~~超多海鮮...

三文魚天使麵 ~~d三文魚一d係熟一d 係生都幾特別

燒烤拼盤~~雞奕. 帶子 . 牛柳 . 雞軟骨

生豪吧
法國珍珠豪
超新鮮..鍾意食海水味既一定要食
魚泉壽司
仲有一款酒啱你...三五知己飲吓酒吹吹水..
海鮮墨魚汁意粉~~掂
三文魚天使麵
燒烤拼盤~~必食
2010-10-11
生豪吧
法國珍珠豪
超新鮮..鍾意食海水味既一定要食
魚泉壽司
仲有一款酒啱你...三五知己飲吓酒吹吹水..
海鮮墨魚汁意粉~~掂
三文魚天使麵
燒烤拼盤~~必食
  • 生豪 魚泉卷 燒烤 蕃薯雪糕
2010-10-07 13 瀏覽
昨天麻辣小瑪跟admin妹妹原本想去巧味吃常嘗餐, 但行到去時想起還沒有試這間魚泉, 所以便改變主意由於去到時已1點20分, 所以店內已很多, 幸好等了大概6-7分鐘便有位. 服務員姐姐便鳴鼓歡迎我們入去<<食物評語>>麻辣小瑪之選 : 蜜椒薯仔豬肉片定食 (HKD58)Admin妹妹之選 : 野菌汁海鮮焗飯 (HKD48)蜜椒薯仔豬肉片定食 : 前菜:有沙律(本身應是蒸蛋,不過已售罄), 味噌湯及煮茄子粒, 都不過不失主食: 煎過的薯仔粒因煎過所以外圍帶點脆, 不過入面稍微硬了點, 應該是煮得不夠時間; 豬肉片是平時打邊爐般的薄切豬肉, 也是煎得帶點香脆, 配上蜜糖黑椒汁, 甜甜的很惹味, 很配飯野菌汁海鮮焗飯 :前菜如上述主食: 哈哈, 跟之前那個真的是天壤之別, 野菌汁其實就是普通那些忌廉汁, 很淡, 上面的芝士很少, 所以也不能帶出味道, 而海鮮有青口, 魷魚圈, 蝦及帶子; 也不是很新鮮, 特別是青口, 大失敗的一個食品<<環境及服務評語>>店內裝潢都有著一般日本料理店的風格, 也有幾間獨立tatami 房間

<<食物評語>>
麻辣小瑪之選 : 蜜椒薯仔豬肉片定食 (HKD58)
Admin妹妹之選 : 野菌汁海鮮焗飯 (HKD48)

蜜椒薯仔豬肉片定食 :
前菜:有沙律(本身應是蒸蛋,不過已售罄), 味噌湯煮茄子粒, 都不過不失
野菌汁海鮮焗飯 :
前菜如上述
<<環境及服務評語>>
店內裝潢都有著一般日本料理店的風格, 也有幾間獨立tatami 房間. 不過外邊的檯我們便覺得略為太密

麻辣小瑪翻吃指數: ** 1/2
雖然admin妹妹的那一個焗飯真的很不合格, 不過這裡的午餐很多款式, 令麻辣小瑪都想再去試試其他的款式, 只是不會試那些不是日本傳統style的食物吧
大鼓
午餐款式很多
前菜
蜜椒薯仔豬肉片定食
野菌汁海鮮焗飯
2010-10-06
7 分鐘 (堂食)
大鼓
午餐款式很多
蜜椒薯仔豬肉片定食
2010-10-05 4 瀏覽
今日係我同男友拍拖週年,佢帶我去食日本野,佢話之前同朋友黎過話好味。一黎到唔洗等位,因為book左所以坐左入房,環境幾舒服。經理好高大幾靚仔,仲認得我男朋友黎過,我地唔想煩所以叫佢拍板,經理問左我地大概鐘意食乜就幫我地安排。經理推介蠔,蠔可以出去蠔bar自己選,我唔識所以男朋友自己出去選,先黎一人兩隻蠔,配wine,蠔新鮮,都好食,又唔係真係好貴,45蚊隻。我跟過我老細去其它蠔bar食都成七十至八十蚊,所以呢度唔算好貴。然後黎個刺身拼盤,好大,正既(因為太興奮所以唔記得影相相)跟住送上兩款壽司,經理解釋話係特製架,Manu係無既,係燒魚腩壽司,入口即溶,易味道好甘香,陣味好耐都留係口裏面,高大經理叫我地再飲啖佢地既魚泉清酒味道會仲正,我平時唔飲酒,聽佢咁講咪偷我男朋友果杯少少。平時我覺得好難飲,但食左呢個壽司再飲就變得好易入口,好清甜。然後還有一個油甘魚煮,個樣好靚,由其是d配菜蘿蔔花花,不過上菜時經理提醒我地唔好食配菜住,要先試魚,魚要點多d汁,入口好滑,我未試過食煮法,味好濃但又唔(流),好味,之後我先再試配菜,我先明點解唔好先食配菜,因為吸晒d汁變得濃得濟。但魚配汁就剛剛好。最後

一黎到唔洗等位,因為book左所以坐左入房,環境幾舒服。

然後黎個刺身拼盤,好大,正既(因為太興奮所以唔記得影相相)

最後黎個白松露鰻魚抄飯,香得好緊要,石頭碗上,慢慢飯都可以keep住熱,又係好好味,食埋呢個飯經己好飽。

經理知係我地拍拖週年飯,所以送個甜品拼盤比我地,好開心呀,因為有我最鐘意食既心太軟。而且係好ok,估唔到日本餐廳既西式甜品係好到咁喎。

埋單八百幾(我偷睇架咋)都幾貴,不過有生蠔,又有酒。環境又好,服務非常滿意,高大靚仔經理加分
. 其實都值既。

多謝my sweet honey^^
最最最好味,
魚好味,但配菜唔得
好味,經理稱之為夢幻壽司
2010-08-11
之前同朋友食過覺得唔錯,今晚和老公來食飯.叫左個三文魚刺身拼油甘魚~好新鮮~油甘魚超掂..我平時唔多食油甘魚..店長推介話好新鮮今日先由日本返..我地咪試吓囉..真係好新鮮.冇介紹錯...我再order多一個. 蝦天婦羅都ok~隻蝦好大...都幾好味..必食牛油果軟殼蟹卷ok金鉑鮮蝦沙律ok瀨尿蝦壽司~瀨尿蝦夠鮮甜..2支sake,一個心太軟甜品~唔會太甜有客人進來,打響門口個鼓環境就舒服~好有私人空間
之前同朋友食過覺得唔錯,今晚和老公來食飯.

蝦天婦羅都ok~隻蝦好大...都幾好味..必食
牛油果軟殼蟹卷ok
金鉑鮮蝦沙律ok
瀨尿蝦壽司~瀨尿蝦夠鮮甜..
2支sake,一個心太軟甜品~唔會太甜

有客人進來,打響門口個鼓
環境就舒服~好有私人空間

夠新鮮..油甘魚超掂
蝦天婦羅~掂~必食
瀨尿蝦壽司
金鉑蝦沙律~鍾意食沙律既人要試~
金鉑蝦沙律
2010-08-08
夠新鮮..油甘魚超掂
蝦天婦羅~掂~必食
瀨尿蝦壽司
金鉑蝦沙律~鍾意食沙律既人要試~
金鉑蝦沙律
  • 油甘魚
  • 蝦天婦羅
  • 心太軟
2010-08-02 6 瀏覽
今日同兄弟食飯~~見上次來過幾好食~又未試曬d 好野~今次來會一會去~本身想留條平目魚~但無左貨~經理直頭幫我整左個menu~~番工太大壓力~係時候放縱下自己~價錢唔問啦~唔使我諗仲好~全部都好為我地而設~拼左個刺身~有海膽、龍蝦、甜蝦、帶子、立魚~呢度d 刺身真係幾鮮~煎油甘魚頭~呢個好味~d 蝦就連連埋d 雜菜天婦羅一齊炸~個蝦頭真係好正~仲叫左隻蟹~無理咩蟹~反正新鮮就可以了....好鮮甜....有個煙三文魚雜菜壽司~無咩特別~沙律味太重~食唔到其他味~串燒還可以~魚頭湯一流...好好飲~~係個龍蝦泡飯爭d~似粥多d...同埋食到有d 滯~總之叫佢同我拆曬d 龍蝦用出來做個炒飯仲好~加多支sake~~埋單好襟計~位位1160 ar 唔該~~不過咁~經理真係好好service 既~~如果有埋view 就好啦.......

呢度d 刺身真係幾鮮~
煎油甘魚頭~呢個好味~

d 蝦就連連埋d 雜菜天婦羅一齊炸~個蝦頭真係好正~
有個煙三文魚雜菜壽司~無咩特別~沙律味太重~食唔到其他味~
串燒還可以~
魚頭湯一流...好好飲~~

係個龍蝦泡飯爭d~似粥多d...同埋食到有d 滯~
總之叫佢同我拆曬d 龍蝦用出來做個炒飯仲好~

加多支sake~~

埋單好襟計~
位位1160 ar 唔該~~

不過咁~經理真係好好service 既~~
如果有埋view 就好啦.......

(非會員)
之前同屋企人個日係銅鑼灣搵食, 見到新開張就入左去試下~ 好似剛剛開左幾日而已~ 因為時間尚早, 六點鬆到, 所以都唔係好餓, 叫左刺身, 串燒, 烏冬, 蠔同甜品有D唔記得影相, 但印象串燒, 蠔同紫蕃薯雪糕都幾好食~ 以中高價位既餐廳, 野食質素都叫唔錯, 但就未至於用驚喜形容。不過, ... 黎間個地點環境真係唔錯, 服務都好好, 都叫做搭夠啦~ 想安安靜靜,舒舒服服係鬧市聚會都唔錯既。
之前同屋企人個日係銅鑼灣搵食, 見到新開張就入左去試下~
好似剛剛開左幾日而已~
有D唔記得影相, 但印象串燒, 蠔同紫蕃薯雪糕都幾好食~
想安安靜靜,舒舒服服係鬧市聚會都唔錯既。
焗蠔
焗蠔
  • 紫蕃薯雪糕
2010-07-22 13 瀏覽
那天晚上忽然好想食日本菜,上openrice查下,見呢間評分幾高,就來試下,當進入店時,知客會打響門外大鼓,並示意可以進去,雖然沒有訂位,不過裡面尚有好多空抬,由於第一次來,先叫幾樣野試下先,點知食完一round,決定埋單走人,因為食物質素不濟,無謂浪費金錢,寧願找其他野食醫肚。鰻魚壽司($18): 雖然是特價食物,不過用上半條原條鰻魚做,可惜是用來貨做,而且只是將其"叮"熱,沒有烤香,食下去只有甜味。鹽燒牛舌($42): 差不多每次見到都必叫的一道菜,這裡切得好薄,份量太少,餐廳可以慷慨點嗎﹖而且燒得過火,好韌。碎吞拿魚腩飯($128): 等了十五分鐘才上抬,滿有期待是即叫即做,可是一見色水就覺得唔係好新鮮,而且吞拿魚蓉成個碗型,絕對唔係即整凝似雪了很久, 一放入口,完全沒有任何吞拿魚鮮味,唔知食緊乜野,事到如今,只想快快埋單走人。坦白說,以這裡價位,不比壽司店便宜很多,如湖舟、松島、竹八等,但食物質素與平價港式日本料理冇異,就算有幾多廣告或馬評都好快會孑現形。

鰻魚壽司
鹽燒牛舌
碎吞拿魚腩飯
2010-07-02
2010-07-19 4 瀏覽
大熱天時, 往往做任何事也提不起勁 養成多年的假日行山習慣也無奈壓後 自泰國回來後也大吃大渴無停過, 體重也如溫度的上升中 星期日又係重點美食時段 此店正是近來報紙賣頗多廣告的魚泉 不要以為酒店內的日本菜要高消費 這裡, 不賣這個, 賣的是貼心服務和水準的食物 拖地三文魚壽司 : 是新鮮的但魚油不足的三文魚, 雖則飯質有點點略實, 但順利過關 鰻魚壽司 : 又係一個字..長…比三文更長, 鰻魚燒起頗香口肥美, 我反而喜那甜甜的鰻魚汁啊 原隻大海蝦天婦羅 : 睇落無廣告咁大隻, 瘦左d , 好像化了個頗厚妝的美女粉漿蓋著欠缺鮮味的海蝦, 是令我失望的一環九菜花牛肉卷串燒 : 買相唔錯, 除左牛肉卷還付上開胃的沙律菜平時通常會用上金菇, 今日換上是九菜花, 是濃味和有口感的對決, 可惜是牛肉過份地有咬口, 但牛肉配上燒汁味道更突出, 配合清新沙律菜, 唔錯 鰻魚炒飯 : 炒飯要我們等了 20 分鐘先上枱, 好像去飲時放到最後上 炒飯份量實在頗巨形, 計過... 足有四碗半份量 由於日本米黏度太強, 碟上沒有粒粒分明的飯粒, 而是黏黏的炒飯, 但又不得不讚是師父將配料,蘿蔔,冬菇,
大熱天時, 往往做任何事也提不起勁
養成多年的假日行山習慣也無奈壓後
自泰國回來後也大吃大渴無停過, 體重也如溫度的上升中

星期日又係重點美食時段
此店正是近來報紙賣頗多廣告的魚泉
不要以為酒店內的日本菜要高消費
這裡, 不賣這個, 賣的是貼心服務和水準的食物
我反而喜那甜甜的鰻魚汁啊
粉漿蓋著欠缺鮮味的海蝦, 是令我失望的一環
炒飯份量實在頗巨形, 計過... 足有四碗半份量
但又不得不讚是師父將配料,蘿蔔,冬菇, 鰻魚, 雞蛋絲, 紫菜絲等切得非常幼細
味道也不賴啊, 輕鬆地KO 了一整碟, 完全收服了之前的失地

貼心服務: 兩人也有廂房; 會適當地為客人加水; 主動為客人check 單;
埋單時問你意見 等等
2010-07-11
  • 鰻魚炒飯
  • 九菜花牛肉卷串燒
2010-07-18 8 瀏覽
今日同朋友來食飯~見openrice 食評唔錯~叫左個刺身拼盤~幾好食wo!!好新鮮~但相對貴左dd~蝦天婦羅都ok~個雞軟骨估佢唔到都幾好味~反而個生薑豚肉就酸左d~蟹腳湯飯都ok~雞翼可以唔叫~無咩特別~服務就真係幾好~d waiter 好nice~但係唔知咩原因d 餸來得都幾慢~搞到我好肚餓....overall 都幾好~值得一試ar~我相信lunch 會唔錯!!
今日同朋友來食飯~見openrice 食評唔錯~
叫左個刺身拼盤~幾好食wo!!好新鮮~但相對貴左dd~
蝦天婦羅都ok~個雞軟骨估佢唔到都幾好味~
反而個生薑豚肉就酸左d~蟹腳湯飯都ok~
雞翼可以唔叫~無咩特別~

服務就真係幾好~d waiter 好nice~
但係唔知咩原因d 餸來得都幾慢~搞到我好肚餓....
2010-07-08 4 瀏覽
在近期「飲食男女」看到介紹這間新上場日本料理,便同老公去試了以下幾款:$48 九州豬骨湯拉麵/烏冬(五款半價午市套餐的其中一款) - 有前菜及沙津 $68 溫泉蛋牛肉拉麵/烏冬(午市定食套餐的其中一款) - 有前菜、沙津及2串雞軟骨 溫泉蛋及牛肉一流,湯底普通但勝在不重味精$14拖地三文魚壽司 超抵! 三文魚厚身、肥味$48 超巨型8吋長炸蝦天婦羅 面層稍油、但蝦的肉質很好套餐不包咖啡茶但送甜品 - 朱古力蛋糕不夠甜但經理說是為了迎合OL好味...此店的最大優店是無論經理及男女侍應都有笑容及很禮貌,年輕侍應們主動收碟及加茶。 經理說半價午市套餐將於世界盃後回復正價,因這段期間午市生意欠佳。 侍應於帶客人埋枱前,打響門口個鼓,看見前面的女仕被嚇了一跳!!
在近期「飲食男女」看到介紹這間新上場日本料理,便同老公去
試了以下幾款:
溫泉蛋及牛肉一流,湯底普通但勝在不重味精
$14拖地三文魚壽司
超抵! 三文魚厚身、肥味
$48 超巨型8吋長炸蝦天婦羅
面層稍油、但蝦的肉質很好

2010-07-07
  • 溫泉蛋牛肉拉麵/烏冬
  • 拖地三文魚壽司
  • 8吋長炸蝦天婦羅
2010-06-27 7 瀏覽
相信很多人都對銅鑼灣霎東街的位置都會不太熟悉,其實這條街就在時代廣場後面,毗鄰港島最繁華的購物區。以地利而論,上面就是快捷假日酒店,應該不難吸引酒店住戶和到此區吃喝購物的客流才是。事實上,樓上稻香集團屬下的HIPOT和HITEA很多時都客流疏落,而魚泉位處的1樓,前身為主打魚湯麵線的「開心麵皇」,後者開業半年左右就已關門大吉,相信大家仍不太熟悉這個新場。如果不是看到雜誌的介紹,我也不知道這裏開了一間環境很好的日菜館呢!新張期間,此店有五款午市優惠定食套餐(包括: 鹽燒鯖魚定食$42、和風香脆豚肉湯拉麵/烏冬$44、和風牛肉丼$38、江川卷物壽司定食$45和霜燒吞拿魚沙律$48),作期間限定供應。另外,這裏除了一般的刺身、壽司外,還有巨型8吋長炸蝦天婦羅$48、拖地三文魚壽司$14、特長鰻魚壽司$18、特厚鵝肝壽司$28和特長版雜錦串燒$68供應。店面裝潢很有日本特色,門口有幾個大鼓,每當客人內進光顧,都有店員打鼓以日語歡迎。靠窗方向有一排以竹簾作間隔的「廂房」,並以日本布簾作廂房門口裝飾,讓客人有自成一隅的感覺。今天我們兩位佔了一個六人「廂房」,感覺特別舒適。今天點了牛油果蟹肉和風沙律
相信很多人都對銅鑼灣霎東街的位置都會不太熟悉,其實這條街就在時代廣場後面,毗鄰港島最繁華的購物區。以地利而論,上面就是快捷假日酒店,應該不難吸引酒店住戶和到此區吃喝購物的客流才是。事實上,樓上稻香集團屬下的HIPOT和HITEA很多時都客流疏落,而魚泉位處的1樓,前身為主打魚湯麵線的「開心麵皇」,後者開業半年左右就已關門大吉,相信大家仍不太熟悉這個新場。如果不是看到雜誌的介紹,我也不知道這裏開了一間環境很好的日菜館呢!新張期間,此店有五款午市優惠定食套餐(包括: 鹽燒鯖魚定食$42、和風香脆豚肉湯拉麵/烏冬$44、和風牛肉丼$38、江川卷物壽司定食$45和霜燒吞拿魚沙律$48),作期間限定供應。另外,這裏除了一般的刺身壽司外,還有巨型8吋長炸蝦天婦羅$48、拖地三文魚壽司$14、特長鰻魚壽司$18、特厚鵝肝壽司$28和特長版雜錦串燒$68供應。

店面裝潢很有日本特色,門口有幾個大鼓,每當客人內進光顧,都有店員打鼓以日語歡迎。靠窗方向有一排以竹簾作間隔的「廂房」,並以日本布簾作廂房門口裝飾,讓客人有自成一隅的感覺。今天我們兩位佔了一個六人「廂房」,感覺特別舒適。今天點了牛油果蟹肉和風沙律、8吋長炸蝦天婦羅、拖地三文魚壽司、鹽燒鯖魚定食、燒河豚乾$88、燒雞翼$32、紫蕃薯雪糕$25、心太軟$35和店方所送的熱情果芝士蛋糕。

牛油果蟹肉和風沙律 – 賣相方面仿傚西餐的精緻presentation,份量而言也令人頗有滿足感。最底層是沾了很香日本麻油的沙律菜,上面鋪了一些碎蕃茄,再上一層是混了日本青芥末的蟹柳和蟹肉,又有混了蛋黃醬的牛油果粒,頂上放了幾粒三文魚子。沙律菜方面是蠻新鮮的,日本麻油雖然香,但下得不夠多。碎蕃茄方面香味道薄弱,食味很淡。蟹柳太多但蟹肉太少,令人有貨不對辦的感覺,青芥末的香味不夠突出。蛋黃醬如果做得稍為乾身一點的話,掛在每顆牛油果粒上的視覺效果會好些,眼前所見好像有點「水汪汪」,然而蟹柳、蟹肉和牛油果粒的食味是不錯的。至於三文魚子的口感方面,則比較軟身,沒有「脆」的效果。

拖地三文魚壽司 – 拖地三文魚算是肥美和充滿油份,吃在口中感覺甘美,內面的日本米煮得晶瑩,米粒圓潤,師傅將飯團捏得很好看,整件壽司有看頭又好味,才$7一件真「抵食」。

8吋長炸蝦天婦羅 – 長長的巨無霸花足蝦,肉質鮮美又夠大,可以二人分享。但炸漿令人吃起來覺得太硬和粗糙,略嫌欠缺細緻口感,而且油份並未完全迫出,所以天婦羅面還有一層油份。

鹽燒鯖魚定食 – 燒鯖魚是大大的一件,並沒有「將貨就價」。魚肉質素也不會「失禮」,又滑又有魚油香味,吃時有甘甜感覺。日本飯也很有飯味而且份量十足,個人認為如果煮得稍為軟身就更好。餐湯的麵豉味很香,除滑豆腐粒外還有油豆腐片,讓人一吃就知道絕非廉宜貨色。醃菜黃蘿蔔也很好味,比一般日本料理店所吃到的都更好。

燒河豚乾 – 河豚乾吃起來有點像豬肉乾的口感,吃起來覺得略鹹,表面因為沾了些蜜糖,所以吃時有甜甜的味道。香味方面其實除了有點「燒物」的香味之外,沒甚麼特別,若不是從餐牌知道此菜式為河豚乾的話,真的不知道在吃甚麼呢!

燒雞翼 – 燒雞翼以$32有4大隻,以價錢而論是合理的。「燒物」的香味雖有,但不夠濃,味道方面好在不會過鹹,色澤方面則略淡,以致影響賣相的吸引力。

紫蕃薯雪糕 – 紫蕃薯雪糕顏色粉紫,嬌柔亮麗,雖然只得一球,但份量也頗足,不會像一般日本料理店所售的雪糕那樣份量過少。雪糕的紫蕃薯香味,在吃頭幾啖時是非常濃郁的,不過香味不能持續,也沒有令口腔內充滿餘韻,越吃越令人覺得味道普通,但雪糕的口感是頗滑的。

心太軟 – 心太軟沒有以雪糕作伴,換上了切片蘋果和香橙,以presentation來說是賞心悅目和令人感覺清新的。想不到蘋果片和橙片卻是甜膩朱古力布甸的預告,朱古力布甸本身又乾又粗糙,內面完全沒有流心,布甸底部的牛油味過濃又有點焦味,絕對令人失望。濃味的熱朱古力漿被淋在布甸外圍,容易冷卻之餘剝削了食客觀看朱古力漿奔流的樂趣。

此店的最大特色是環境舒適,地點毗鄰購物區。侍應也頗勤快,尤其80後那位男侍應既又有禮貌又有笑容。食物方面還是點優惠定食比較好,因為材料和味道都不會令人失望,甜品方面就一定不可以點心太軟了。
2010-06-27
  • 鹽燒鯖魚定食及拖地三文魚壽司
今晚去了時代後面的日本舖食,因為有朋友黎過介紹,大約八點黎到,雖然未爆,但VIP房就坐滿,好彩預先定了VIP房,我們一行五人,一入去帶位先會打響個鼓,(有點嚇親)不過都幾有趣,待應態度唔錯。坐低部長介紹食物,感覺都唔係好hard sell,起碼唔會介紹D最貴既野。之前聽過朋友介紹要食大天婦羅蝦,所以每人叫一隻,講真48蚊一隻咁大既蝦唔算好貴,最緊要係好食,粉唔會太多,而且咬落去係咪感覺新鮮。最震撼係個刺身拼盤,好大,好多野食,而且個推羅真係好好食,經理仲介紹新鮮到海膽同埋A5和牛(我唔知A5即係咩級,但同枱朋友話係極品)。還有是原來新鮮到既數量有限,。我們還叫了抄飯,餃子等等,水準OK不過最驚喜係個甜品,多層拿破倫係我想像唔到係日本食店可以食到,而且好好味,再叫了一個心太軟,係好味到食完都唔記得影返張相。總結係需然價錢係中價到高價,但品質係值回票價,而且環境舒服,VIP房可以一班人玩,而出面亦都坐得舒服。
)不過都幾有趣,待應態度唔錯。

我們還叫了抄飯,餃子等等,水準OK

再叫了一個心太軟,係好味到食完都唔記得影返張相。

好似有八吋長,好好味既天婦羅大蝦
和牛呀,
推介,
正正甜品
2010-06-23 2 瀏覽
今晚放工後和同事一同去銅鑼灣時代廣場行街 shoppimg。順便慶祝同事生日。行到甘上下, 肚子餓 , 所有餐廳人山人海 ,唯有行出時代廣場搵野食。行到時代廣場後面 , 快捷假日酒店 1樓 , "魚泉" 日本料理 – 貪佢新開張 , 環境清雅 , 但客人卻倒也不少, 我們7時來到, 已經差不多全場滿座。我們點了很多不同的食品, 包括刺身拼盤 (三文魚、吞拿魚、蝦、 魷魚等)、壽司、手卷(軟殼蟹)、青酒 、沙律、炸物(蝦天婦羅、芝麻雞翼、炸蠔、炸餃子)、燒物(牛舌、鯖魚、多春魚、三文魚)、雪糕等等, 款式算是多, 但每一樣食品都做得有水準, 例如蝦天婦羅,好Juice。刺身拼盤 好新鮮。在眾多食品中, 以蝦天婦羅、刺身拼盤最為出色。以二百多元的價錢, 酒店級的環境 , 可以令大家開開心心的吹吹水, 開懷大嚼一番, 舒緩平日緊張繁重的工作 , 加強人際關係 , 感覺著實不錯。推介美食: 蝦天婦羅 , 牛舌 , 刺身拼盤 , 用餐日期: 2010-06-15 是次消費: 每人約HKD250 (晚餐)

推介美食: 蝦天婦羅 , 牛舌 , 刺身拼盤 ,

用餐日期: 2010-06-15
是次消費: 每人約HKD250 (晚餐)
刺身拼盤
蝦天婦羅
甜品
  • 牛舌
2010-06-21 1 瀏覽
見到街邊有人派傳單, 知道CWB新開左間日本料理, 就同朋友去試試, 順便聚下舊.座位都幾舒服, 有幾張卡位可以自成一角~~我地6個人, 都叫左幾多野食. 最回味O既就係8寸長O既蝦天婦羅, 隻蝦好新鮮, 唔係"淋patpat", 48蚊隻都值得食. 另外, 雞泡魚干都做得好出色, 燒得唔會太乾. 最後食左藍莓cheesecake做甜品, 好清新, 一d都唔漏, 賣相亦好靚.

座位都幾舒服, 有幾張卡位可以自成一角~~

正~好香
  • 雞泡魚干
  • 藍莓cheesecake
  • 燒鰻魚
2010-06-20 8 瀏覽
同個friend慶祝生日,相約Time Square,見到附近有間新開o既日本料理,決定試一試....果然,無去錯,幾得噃!見到隔離枱pair情侣叫咗碟好長既天婦羅大蝦,問吓個女侍應(幾nice,又好有禮貌),知道原來呢款係鋪頭出名既10吋長天婦羅大蝦,於是叫嚟試試,好味又有口感,得wow! 同個friend慶祝生日,學人叫d清酒飲吓啦.....我地叫咗凍既.....支酒送嚟既時候,有一套酒杯放埋枱,唔同款式,可以揀隻自己鍾意既杯嚟酙,好細心呀! 跟住我地仲叫咗魚生拼盆,燒蚝,特長串燒,玉子煮 全部都好好味呀!值得一試!我地三個女仔,本來唸住食完日本o野落留下"聰嫂甜品"再戰....點知俾我地見到隔離叫嗰個心太軟鬼咁靚,於是咪叫咗囉,哈哈,無叫錯,真係好鬼正!下次同我honey去要再試!我生日個friend不知幾開心!可能呢到氣氛幾好,d侍應又幾好service啩!見佢個menu,好似仲有好多款lunch set,好似見到幾抵食,特別係刺身飯,唸住lunch都要嚟試試先!
跟住我地仲叫咗魚生拼盆,燒蚝,特長串燒,玉子煮
全部都好好味呀!值得一試!
2010-06-20
紀念日