餐廳:
條款及細則:

Sakara ichi sushi (Kau Yuk Road)
26.2K
wingjallshyb
入元朗 食魚一🍣
wingjallshyb
2025-11-07
關注
入元朗一定食魚一✨ 早少少到就唔洗排隊等位~ 性價比好高🆙今次帶👩🏻要食新野先🙈▫️三文魚麵豉湯🥄除咗有主角三文魚,仲有豆腐、蔥花同洋蔥🧅 整個湯都係好鮮甜,暖胃精選🫣◾️茶碗蒸🥚蛋蛋好滑超好食😋 呢個份量十分友好😚▫️ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ🥢總共有12件壽司🍣當晚有拖羅、帶子…海膽三文魚子、蔥吞拿魚卷…牡丹蝦焦糖鵝肝… 仲有其餘六款係運嚟嚟飛機貨🤪 食落豐富又肥美🫣最後嘅甜品就用咗開心果雪糕作結~◾️原隻日本香箱蟹🦀一場嚟到要試下香箱蟹先得🦀 師傅會先將蟹肉拆好,再放入蟹蓋~除咗有飽滿嘅蟹肉外,仲有滿滿嘅蟹籽🙈 每一啖都好幸福🥰▫️鱈魚白子👅第一次係魚一食白子🤣 質地超細膩,入口綿密又滑嫩🥹 認真大驚喜😋查看更多
+ 8
三文魚麵豉湯
茶碗蒸
開心果雪糕
原隻日本香箱蟹
鱈魚白子
月亮9862
✨魚一壽司探店記✨一口鮮到心巴上!
月亮9862
2025-11-06
關注
📍銅鑼灣駱克道京都廣場地庫(逛街累了直接衝!逛完時代廣場、崇光百貨,下樓就能解饞,不用多走半步路)📍元朗教育路68號(新界友不用跑遠啦~地鐵出來步行5分鐘即達,在家門口就能炫高級日料)1️⃣ 想炫高級貨就衝廚師發辦!12件精選料理直接吃到扶牆出!頂級拖羅油脂豐腴,入口即化像裹着雲朵,鮮甜在舌尖漫開;厚切帶子彈牙彈嫩,咬下去滿是海洋鮮味;海膽搭配三文魚子簡直絕配,一口爆汁,鹹鮮回甘超過癮💥 焦糖鵝肝更是香到暈,外皮微脆帶着焦糖甜,內裡綿密絲滑,一點不膩口!其餘六款飛機直送海鮮貨,從鰻魚到鯛魚都超新鮮,現切現做鎖住原汁原味,這個價位能吃到如此水準,性價比直接拉滿!不管是和朋友約飯分享美味,還是獨自逛街後犒勞自己,這家都超合適~環境乾淨舒適,座位不擁擠,服務也很貼心。不用提前很久預約,隨到隨吃超方便,快約上飯搭子,或是自己揣着空肚子直接衝呀!🥢查看更多
壽司
LucilleLam
食物中規中矩,但十分差勁的用餐體驗。
LucilleLam
2025-11-02
關注
水舞間體驗被安排在樓上冷氣機對下的座位,中途冷氣機突然像開水龍頭般倒水下來,我妹頭髮和衣服背面全濕,當時附近所有食客都聽到我們驚叫望過來在議論,但就在隔兩枱下單的侍應依然全無反應,直至我大聲叫喚才施然拿水桶過來放在我妹的椅子上接水,但完全沒查看或理會顧客的狀況,無立即道歉亦無主動提供紙巾,後來在我要求下才提供紙巾,幫我們換位後就當無事發生,最後才說了一句不好意思。結帳時員工(可能是經理)亦沒有主動提起致歉,在我提醒他們要處理冷氣機後才說不好意思,已約師傅維修。明白冷氣機漏水是意外,但處理手法極差,不是普通冷氣機滴水,而是倒水到客人身上,我妹還要穿著半濕的衣服繼續吃飯,餐廳完全沒有打算安撫客人。三個人$1502,不是茶餐廳收費但卻是茶餐廳服務等級。一餐生日飯的心情全毀,唯一慶幸中招的不是壽星。查看更多
BigGrey
服務好,但真係味道麻麻。
BigGrey
2025-10-27
關注
於10月18日帶女朋友去吃的,吃了342元港幣,本身看了食評以為呢間好好吃,但來到門口時原來還有大量空位,用了掃碼模式點單的叫了一些魚生拼盤或壽司;例如三文魚、甜蝦等及叫了一枝日本版的綠茶汽水,但吃過後感覺真的普通,也不是不能入口,只是沒有新鮮味道,女朋友說出餐有點慢,有呼喚侍應生的,而侍應生服務態度很好及有禮貌的。所以總結覺得名不符實、跟之前的食評有點不同,可能是未食之前對漁一充滿信心吧,總之出乎意料啊。查看更多
gourmet_postbox
【元朗🇭🇰.吞拿魚控注意⚠️ 性價比高日料店🍣 超厚切本鮪丼飯🐟】
gourmet_postbox
2025-10-25
關注
為食郵筒今日帶您來到元朗日式料理店「魚一壽司」,深受本地人歡迎,是元朗區的熱門日料店🍱 店內走木系風格,簡約樸實卻帶有居酒屋氛圍🏮魚生食材新鮮高質,媲美日本魚市場品質🐟 今次來吃午市套餐,午市定食更貼心地附贈三文魚味噌湯與沙律,味噌湯鮮香濃郁,沙律清爽開胃🥗 整體用餐性價比高,推介的高質日料店👏🏼「本鮪丼飯(赤身、中拖羅、大拖羅、拖羅蓉)」只需HK$138,厚切吞拿魚生鋪滿飯面,從赤身的鮮紅到拖羅的油潤,層次分明🧡 赤身鮮甜緊實,中拖羅油香豐腴,厚切大拖羅一咬開油脂炸裂,油香四溢,香蔥拖羅蓉入口即化,每一口都能感受到不同部位的鮮味,搭配新鮮醋飯,簡直是吞拿魚控的天堂🐟🍽 :本鮪丼飯(赤身、中拖羅、大拖羅、拖羅蓉);壽司定食(竹)👅好味指數:8.5/10💰消費:HK138;HK98📍 地址:魚一壽司 (元朗) 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖查看更多
Sandra_cws
很久沒去「魚一」了
Sandra_cws
2025-02-26
關注
元朗人話要食壽司緊係食「魚一」啦😎有段時間我同小朋友都好鐘意食「魚一」可能食得太多就停左一排無食 今晚經過就同仔仔入去撐下枱腳先🥰一共叫左8樣野食不過壽司既飯比之前差左,一夾就散其餘的還可以查看更多
judimanhk
元朗千色店附近日式餐廳
judimanhk
2024-12-09
3K 瀏覽
關注
兩個人來吃晚餐, 週六晚上無需等待, 因為有兩層樓,桌子座位不少日式冷麵,醬汁有點多,麵質不會太淋,整體ok魚生夠新鮮, 赤貝質素一般,帶子三文魚均正常茶碗蒸溫度夠好,有些少海鮮料天婦羅炸過龍了一點查看更多
Terrence Chu
食材非常不新鮮,災難級的用餐體驗
Terrence Chu
2024-10-07
4K 瀏覽
關注
幾年前我跟女朋友會經常入元朗食魚一壽司,因為一直都覺得食材很新鮮和體驗唔錯。大概兩年前左右就少左黎食。今天跟女朋友慶祝生日,佢想入黎再食多次魚一,就專登訂左位入黎食,點知就出晒事,好多款壽司都伏到爆,完全唔同晒。首先,三文魚腩刺身非常不新鮮,只係有一陣腥味。魷魚壽司直程起渣,咬都咬唔斷。到軟殼蟹卷,份量相比幾年前縮水左最少三份一,入面勁少軟殼蟹(有一兩舊直程無),仲有啲紫菜碎係外面??總之成件事係好唔夾。另外生帶子也是很不新鮮,色澤暗淡。其他貝類和蟹膏軍艦還算正常水準不過不失。但最令人失望的,是生牛肉他他壽司,幾件的牛肉都是起渣,無肉味和非常乾。咁多件壽司可能得左口魚算幾好食,但剩下的炸物也是普通。服務方面我就不多作評論,但就食物而論,基本上各方面都完全保持不了水準。希望這篇文章能表達出我既失望,也是誠心勸告大家不要再試元朗呢間魚一。絕對無下次!查看更多
Man Kwan1114
一入元朗就好想食魚一
Man Kwan1114
2024-09-13
3K 瀏覽
關注
入親元朗,就好掛住魚一❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥今次早左時間去食,唔駛排就入得。正👍🏻一如既往咁嗌哂最鐘意既食物😂~鵝肝壽司😽😽捧場左好耐又勁鐘意既壽司~辣辣冷面😽😽唔算好辣,但好惹味🩷~再整多盤刺身 😂好飽呀🩷🩷期待下次再過黎查看更多
鵝肝壽司
辣冷面
leung ying0826
冷氣機滴水員工態度差
leung ying0826
2024-08-31
關注
店員態度差冷氣機漏水仲咁串既態度話出面仲有其他客人換吾到其他枱俾你我衫已經濕咗仲咁既態度真係差到爆冷氣漏水就吾好俾客人坐個個位啦仲咁既態度同客人講野啲員工真係好有問題查看更多
amberma0801
服務態度有待改善
amberma0801
2024-08-26
關注
本身諗住算,越諗越撚嬲,決定留低我第一條cm。食物正常,價錢合理。但係服務態度都幾撚差,如果想受氣可以嚟食因為嗰日去人都幾多,我就問啲staff可以坐邊,佢淨係答我前邊嗰張枱。因為夜晚人多,眼見就得張四人枱,咁我哋得兩個人驚唔坐得,所以我就問返佢前邊邊張啦。問佢第一次佢冇理我哋,咁唔緊要嘅,我明白人手不足會忙啲,咁我就自己喺度睇吓邊張枱先係,可能個staff見我哋企咗喺度,就同我哋講45號枱。好啦,咁我咪搵吓45號枱喺邊囉,張枱就黐住TX,完全唔知邊張係45號,我就問佢係咪眼前呢張四人枱,佢就行埋嚟指住我哋面前張枱,勁撚串話:係呀!呢張啊。然後勁大力放低兩個杯走咗。講真,我又唔係喺你哋舖頭度做,我點知45號枱喺邊張?同埋前邊嗰張枱又係邊張?後邊聽到個staff同其他啲同事啲說話btw唔係我偷聽啦,係佢哋講得都幾大聲吓。咁我都曾經做過餐飲業,我都知其實咩料,但係唔該返工又返工嘅樣,講客壞話唔緊要,唔好俾人聽到忿好地地收工諗住食餐飯,仲要俾錢買難受 食不了一點,希望你哋啲員工態度可以好啲查看更多
or#vc67174860
又平又好食嘅壽司
or#vc67174860
2024-08-13
關注
📍元朗區 魚一🍣8.5/10 😋呢度嘅壽司入雖然每件細細件但係勝在款式夠多每件大概$8至$9我私心推介大家如果嚟到嘅話一定要試吓火炙壽司!🔥❤️個人覺得魚一嘅火炙壽司好食過普通壽司尤其是火灸玻璃蝦同火炙左口魚邊超級好味!牛油味又夠重!入口即溶既感覺🍤同埋軟殼蟹壽司🦀 佢既手卷係好好食同啲炸物冇咩炸粉啲嘢食又夠熱同埋如果食佢刺身嘅話係好鮮甜!尤其係佢個令和怪物生蠔!超級推介大家去到一定要試吓佢嘅生蠔同刺身!查看更多
牛油果軟殼蟹卷
三文魚腩刺身
LinglingChung
太差既體驗
LinglingChung
2024-08-05
關注
太差既體驗,平時在元朗食日式餐廳都會選擇魚一,不是第一兩次惠顧。首先上餐已慢,到來的可樂亦不夠凍,查詢店員說雪櫃是恆溫,都是一樣凍。等了很久,沙律先來,芒果蟹籽沙律,是臭的,叫店員退。等了很久的火炙拖羅,食晒d野仲未黎,追了一次,仲未黎,等待中周圍望,原來一直在桌上的牙簽筒是發毛的!救命,很失望查看更多
i_m_lovin_eatt
✧大西北高性價比的壽局小店✧
i_m_lovin_eatt
2024-07-06
關注
✧ 魚一壽司✧特別日子要食特別嘅嘢💛值得幫襯嘅小店唔少,今次終於去到元朗😆閑日夜晚去食,唔使等位,好好彩🫶🏻🍣油甘魚刺身x 赤背刺身油甘魚又肥美又鮮甜😋赤背爽口彈牙😍🍣吞拿魚肉軍艦入口即溶👍🏻🐟鮟鱇魚肝濃濃嘅魚油香😋正🤤🦀蟹膏蟹肉壽司濃濃嘅蟹味~正!🏡 魚一壽司 (教育路) (元朗)📍元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖#美食可以令人開心💛 #堅持只食值得幫襯的✊🏻 #魚一壽司 #元朗必食查看更多
VenusVan
元朗性價比話高質日本菜
VenusVan
2024-06-29
1K 瀏覽
關注
元朗人至愛既性價比高質日本菜🤩,呢日lunch諗唔到食咩就去左魚一,lunch 好彩唔使點排隊就有位,平時一到夜晚就排哂隊,所以一直都未試過晚餐佢全店用木系裝修,分左兩層,佢地好出名既三文魚味增湯,好多肉,仲好重魚湯味😋好好飲,個lunch set 有埋沙律菜✨️極上刺身丼大大碗新鮮嘅魚生多丼, 廚師都唔會吝嗇, 魚生份量都多, 成碗砌到滿滿, 魚生仲多嗰啲飯,好開心,性價比好高, 賣上相當唔錯😍✨️天婦羅蕎麥麵,✨️芝士年糕✨️鱈魚乾成個lunch 又抵食,性價比高, 值得在encore嘅餐廳💗黎開元朗唔好錯過呀🤩查看更多