2011-04-04 37 瀏覽
高登炸雞個名上網聽人講就聽得多,今次都係第一次黎試食。試左最出名既小學雞塊(大),老實講十八蚊真係有點貴,不過食完都叫做值得既。放學時間黎到都唔洗排隊,等左三分鐘左右就有得食,雞係即叫即炸既,每件都炸到好靚既金黃色,咬落去夠晒香脆,熱辣辣仲有肉汁,不過就好似唔係幾夠入味,下次自己落返調味粉應該會仲好味。作為高登討論區既一份子,今次試過總算叫做還左心願,應該還會有下次的。
高登炸雞個名上網聽人講就聽得多,
今次都係第一次黎試食。
試左最出名既小學雞塊(大),
老實講十八蚊真係有點貴

不過食完都叫做值得既。
放學時間黎到都唔洗排隊,等左三分鐘左右就有得食,
雞係即叫即炸既,每件都炸到好靚既金黃色,
咬落去夠晒香脆,熱辣辣仲有肉汁

不過就好似唔係幾夠入味,下次自己落返調味粉應該會仲好味。
作為高登討論區既一份子,今次試過總算叫做還左心願,
應該還會有下次的
唔洗排隊
放學時間人不多
親切的高登ICON
小學雞(大)
咬開有肉汁
宣傳單張
2011-04-04
3 分鐘 (外賣自取)
唔洗排隊
放學時間人不多
親切的高登ICON
小學雞(大)
咬開有肉汁
宣傳單張
2011-03-31 8 瀏覽
看高登炸雞在東大街開了幾個月,一直都好希望可以試試!今天和女朋友跑步後經過這店,便試試看吧!叫了一個細的小學雞和試了蕃薯條! 味道不錯!值得一試!可是想說的不是這店的產品好吃與否!而是店主的誠意!起初都不以為以的!食食下有人問我們有甚或意見!心想味道還可,沒有甚麼深刻地方!沒有甚麼特別!加上又不知他是甚麼人!可是我們見沒有大害,便和仍聊聊!說了一會才知道他是店長,這是他試業的店舖,在談話中看他尋求改變的出路又接受我們的意見,樂於和客建立良好關係!很好!老實說!這個年頭!創業很難!看到這位年輕人這麼有心有熱誠的尋求意見!實在值得鼓勵!而且味道還好!值得一試!希望能在日後能吃到更多不同的產品!加油!
看高登炸雞在東大街開了幾個月,一直都好希望可以試試!
今天和女朋友跑步後經過這店,便試試看吧!
叫了一個細的小學雞和試了蕃薯條! 味道不錯!值得一試!

可是想說的不是這店的產品好吃與否!而是店主的誠意!
起初都不以為以的!食食下有人問我們有甚或意見!
心想味道還可,沒有甚麼深刻地方!沒有甚麼特別!
加上又不知他是甚麼人!可是我們見沒有大害,便和仍聊聊!

實在值得鼓勵!而且味道還好!值得一試!

希望能在日後能吃到更多不同的產品!加油!
2011-03-31
  • 蕃薯條
2011-03-22 80 瀏覽
就算大家沒有上高登討論組之習慣,作為全港最受歡迎的討論區,大約也會聽過高登之名字吧,上高登是大多網民日常不可或缺之習慣.外間將高登看得幾負面,又什麼起人底,粗口橫飛.惡搞改圖,網上欺凌,港女批判場,與She.com誓不兩立等等.但是又不能否認此區的確臥虎藏龍,什麼類型的勁人都有,天文地理也搭到兩咀,很多創意改編歌,聽到會心微笑.甚至將熱潮帶起,好像一些網路用語,如食住花生等睇戲,硬膠等高登術語,已經成為大家在日常生活間之常用語句,上年謝金燕突然在香港大紅,全賴高登仔之推波作瀾,搞到人人的耳邊,日日娘親性感很多人CALL不斷repeat再repeat.小弟年多前的一篇明將食評,在高登也惹起過討論,得以流芳百世,哈.在筲箕灣東大街的"高登炸雞",是高登會員之傑作,但為何開在筲箕灣,而不在黃金商場地下呢?難得來到東大街,當然要拜候一下.下雨晚上的東大街,高登炸雞門外並沒有預期中熱鬧,只得一兩個食客在等候.門外的壁告板貼上眾"巴打"之留言字條,可見很多自己人捧場."小學雞"是高登其中一個術語,如今帶到現實世界,便成為一小件的炸雞,最低入場費是$10一小份.外表與鹽酥雞相近,即叫即炸熱辣辣,香脆

"小學雞"是高登其中一個術語,如今帶到現實世界,便成為一小件的炸雞,最低入場費是$10一小份.外表與鹽酥雞相近,即叫即炸熱辣辣,香脆可口,雞肉也出奇地嫩,但沒有鹽酥雞的鹹,味道比較淡了一點,香味粉也下得不大重手.有人說此店食住高登之名氣而來,吃了這個小學雞之後,覺得高登紅得有道理,很多地方做出來的炸雞,又乾又硬,難以入口.
因事前在同一條街吃過太爺雞,想吃多件炸雞也不能.唯有留待下一次再臨,為何不能推到高登炸雞開分店?皆因好吃嘛.
外賣自取
2011-03-15 10 瀏覽
時代同潮流是變得最快的.多年前香港的街頭小食.最熱門的係腸粉.魚旦..今時今日的街頭小食.飲品也變得多姿多采.在筲箕灣東大街已有2間賣小食的人氣熱點,一間賣雞蛋仔.一間就係我呢篇食評的-----高登炸雞...一間食店..想有人氣2大條件.要出名.高登是一個討論區呢件是已廣為人知..雜誌都肯定介紹過呢間店.人客就算無看過雜誌也會估呢間店是高登的會員開.出名的條件已有..人是有好奇心的.有人氣的店一定會心思思想試的..食物係好味的.人客自然會回頭.店舖當然會越做越旺...當日我去到門口已有不少人等侯.從圖中大家都感受到.店的面積很少.裏面有3個員工.一個負責炸雞.一個負責調味..吸油的工作.衛生情況人客一目了然.另一位負責收銀同叫號碼..首先.我等了5分鍾.店員出來幫人客落單同收銀.服務雖則店員無笑容..也不會令人客不安..筲箕灣對我而言係一個好遠的地方..我當然叫一塊大雞排滿足自己..,大雞排20元等了15分鍾.雞排的炸粉落得薄,個皮只有微微的甘黄色.皮佔一成.肉佔9成.末食打開袋已經香氣撲鼻.雖則我叫走辣,也食得出有少少辣.而且肉質嫩滑.肉汁也不少..油份已吸走.只吃調味也值回票價..
門口
聚集的全是等食的人

影得,一般啦
大雞排20元等了15分鍾.雞排的炸粉落得薄,個皮只有微微的甘黄色.皮佔一成.肉佔9成.末食打開袋已經香氣撲鼻.雖則我叫走辣,也食得出有少少辣.而且肉質嫩滑.肉汁也不少..油份已吸走.只吃調味也值回票價...用了3個紙袋.袋住食物.也顯出店員的細心...
相比我上一次食雞排的經歷.已經很好...上一次的經歷...雞排又多油.皮佔7成.肉佔3成..又有骨...又等得耐...相比之下呢間店的食物已值90分..

最後...我覺得叫小學雞塊.等的時間會少的.因為一次可以炸起多件
20 分鐘 (外賣自取)
  • 雞排
2011-02-21 7 瀏覽
難得山長水遠來到筲箕灣,為的都是”小學雞”當天下著大雨,但無損我跟表姐要吃雞的心情2人SHARE一份細的小學雞(因為要留肚吃雞蛋仔嗎(笑~))前面有2~3人排隊,幸好等了一會就有了呼~~熱呼呼,剛剛炸起的...多謝$10!很怕炸雞會乾,更不愛吃到雞胸肉這裡2樣我不喜歡的也沒做到雞肉不乾身,炸粉一點也不厚,而且感覺的是不是雞胸肉!!我們在等雞蛋仔的時候,5粒雞已經給我們2人快快吃完了下次到表姐家一定要再吃~(雖然路有點遠....)
難得山長水遠來到筲箕灣,為的都是”小學雞”

當天下著大雨,但無損我跟表姐要吃雞的心情

2人SHARE一份細的小學雞
(因為要留肚吃雞蛋仔嗎(笑~))

前面有2~3人排隊,幸好等了一會就有了

呼~~熱呼呼,剛剛炸起的...多謝$10!

很怕炸雞會乾,更不愛吃到雞胸肉

這裡2樣我不喜歡的也沒做到

雞肉不乾身,炸粉一點也不厚,而且感覺的是不是雞胸肉!!

我們在等雞蛋仔的時候,5粒雞已經給我們2人快快吃完了

下次到表姐家一定要再吃~
(雖然路有點遠....
2011-02-19
5 分鐘 (外賣自取)
2011-02-15 24 瀏覽
是咁的..... 2011 年 1 月 15 日到東大街買外賣,一出地鐵站已經看見兩條人龍在排隊,一家是「高登炸雞」,另一家是「低調高手大街小食」(改名看得出有花過心思)。 「高登炸雞」引起網民廣泛關注和討論,因為店子由高登會員莎蘭德在 2010 年尾開創,又請了網名性感村姑的女店員。咳咳,其實我...沒上過高登討論區的!有興趣知多一點店子背景,可往香港網絡大典 http://evchk.wikia.com/wiki/%E9%AB%98%E7%99%BB%E7%82%B8%E9%9B%9E 和明報 OL 網http://ol.mingpao.com/cfm/prod19.cfm?File=20110104/prc01/vea1.txt 參考有關文章。今天沒見到網名「性感村姑」的女店員(原來已經離職)。 下午四時十五分以排隊人數來看,「高登炸雞」險勝「低調高手」。以我這種愛跟風湊熱鬧的性格,在第二天便來吃小學雞塊! 2011 年 1 月 16 日 3:45pm,跟據昨天的觀察,須在炸雞開店前抵達。此外,更要兵分兩路,我排「低調高手」,指示老公去「高登炸雞」前排頭位。記著,「高登炸雞」4:

2011 年 1 月 16 日 3:45pm,跟據昨天的觀察,須在炸雞開店前抵達。此外,更要兵分兩路,我排「低調高手」,指示老公去「高登炸雞」前排頭位。記著,「高登炸雞」4:00pm 才開始營業,開鋪前約十分鐘到達便可排頭位。
排頭位但籌號 14,後面是很多人愛拍照的留名版
店子開閘後便可向店員落柯打拿籌,店子只供應五種食物,不用太費神選擇。
我倆點了一塊原味東大雞排(各款食物可選原味或辣味,不過店外也備辣椒粉瓶,嫌不夠香辣冶味的可自行加料),雞排連著雞皮,炸的夠脆,不過不夠乾身,炸漿頗油膩。幸好雞排仍保留有肉汁,調味雖輕描淡寫,也沒雪藏肉類的腥味,比 KFC 好吃。

小學雞(好像係網上潮語,指幼稚、無聊、心智不成熟的人)剛點辣味,辣味似是炸好後洒些辣椒粉而已。雞塊比雞排嫩滑多汁,不過其中一塊入口有輕微雪腥味。

不是什麼驚天美食,不過年青人有志創業,又是本土創作,其志可嘉。
2011-01-16
排頭位但籌號 14,後面是很多人愛拍照的留名版
2011-01-31 2 瀏覽
食物:味道還可以,但涵細皮大。背景:上一次在葵芳吃到好吃的炸雞後,人就念念不忘想叫雞,當知道鄰近的筲箕灣開了炸雞店,就下定決心趕去試一下。在筲箕灣東大街的地鐵站口,就可以找到高登炸雞。在遠處看到大既有7-8位外賣客,他們都拿著輪候票等。等了兩分鐘都沒人招呼,就走進店裡落單,職員竟然拒絕派輪候票,還悔氣地訴說另一位職員剛剛外出。看見另一位職員剛剛弄好一盤新鮮的炸雞,心想職員應該快可以幫我落單。但職員手腳之緩慢,令我置身加拿大當中。等了5分鐘 ....職員竟然幫一位外賣客加單,而且即付即拿。我生氣的上前問,你不可以下新單,但舊單可以再加是什麼道理?職員解釋一番連自己都不明白的道理後接受了我的委託。如果他當下沒給我道歉,這個店連OK都不值。推薦:喜歡吃雞的,我推薦葵芳的大雞大!
食物:
味道還可以,但涵細皮大。

背景:

在筲箕灣東大街的地鐵站口,就可以找到高登炸雞

在遠處看到大既有7-8位外賣客,他們都拿著輪候票等。

但職員手腳之緩慢,令我置身加拿大當中。

等了5分鐘 ....

職員竟然幫一位外賣客加單,而且即付即拿。

我生氣的上前問,你不可以下新單,但舊單可以再加是什麼道理?

職員解釋一番連自己都不明白的道理後接受了我的委託。

如果他當下沒給我道歉,這個店連OK都不值。

推薦:
喜歡吃雞的,我推薦葵芳的大雞大!

2011-01-12
10 分鐘 (外賣自取)
一月九日 (星期日)由高登其中一位網友開店的高登炸雞一直高據人氣榜因地埋關係,我們至今天才能到訪近來香港興起街頭炸雞熱人龍排得頗長,但流轉得算是暢順吃過旺角豪大大的著名大雞排今回吃的東大雞排是相對的細塊不過卻以質取勝皮脆但不沾太厚粉,雞肉幼嫩,沒有"嚡口"不枉我們專程來捧場
一月九日 (星期日)

由高登其中一位網友開店的高登炸雞一直高據人氣榜
因地埋關係,我們至今天才能到訪
近來香港興起街頭炸雞
人龍排得頗長,但流轉得算是暢順
吃過旺角豪大大的著名大雞排
今回吃的東大雞排是相對的細塊
不過卻以質取勝
東大雞排
皮脆但不沾太厚粉,雞肉幼嫩,沒有"嚡口"
不枉我們專程來捧場
2011-01-09
東大雞排
2011-01-29 5 瀏覽
我終於好番啦所以我就急不及待相約好友去試一下人氣炸雞店~~~高登炸雞去到既時候,已經有好多人排緊隊啦我同個朋友要等差唔多10分鐘左右先落到單我就點左個小學雞大既$18,我個fd就點左個東大雞排$20跟住我地又要攞張飛仔等~~~又等左20分鐘,終於有得食啦~~~~我地就先試小學雞,味道一般,份量偏少~~至於個東大雞排呢~~~雪味好重同埋d肉好"鞋"本來既期望變成失望
我終於好番啦

所以我就急不及待相約好友去試一下人氣炸雞店~~~高登炸雞

去到既時候,已經有好多人排緊隊啦

我同個朋友要等差唔多10分鐘左右先落到單

我就點左個小學雞大既$18,我個fd就點左個東大雞排$20

我地就先試小學雞,味道一般,份量偏少~~
至於個東大雞排呢~~~雪味好重同埋d肉好"鞋"

本來既期望變成失望

2011-01-27 9 瀏覽
是甘的,今日我同朋友去食高登炸雞佢之前食過好正所以去朝聖超多人. 排隊排好耐到我地落單了我叫左東大雞扒朋友叫左小學雞塊等多15mins 有得食啦!!我食粒小學雞塊雖然咁細粒有少少凍,但味道不錯我食返東大雞扒熱辣辣,啖啖肉,有肉汁加上D椒鹽味粉有公園D小賣部的味道
是甘的,今日我同朋友去食高登炸雞
佢之前食過好正
所以去朝聖
到我地落單了
我叫左東大雞扒
朋友叫左小學雞塊
等多15mins 有得食啦!!
我食粒小學雞塊雖然咁細粒有少少凍,但味道不錯
我食返東大雞扒熱辣辣,啖啖肉,有肉汁
加上D椒鹽味粉有公園D小賣部的味道
小學雞塊OK
東大雞扒
7號籌
2011-01-27
小學雞塊OK
東大雞扒
7號籌
  • 小學雞、東大雞扒
自高登炸雞開店以來,住在附近的我卻未食過,因為好多時都有太多人排隊,當無人時又無貨...另外有次聖誕早放,打算去試下,但偏偏佢又無開(當時時間為下午6時),所以一次都無食過直到月初一次心血來潮走去排,先試到第一次傳聞中的高登炸雞,果日去到見d人企晒響門口,以為要排隊,令我唔知點下單,想了一下就直接同店員下單,然後俾錢後收到一張號碼紙,等叫號碼取貨,一等就等左超過15分鐘,平均2分鐘先出到一個號碼,拿到炸雞的我就直接回家試一下炸雞了,食落去的確覺得唔錯,雞肉比較滑,而且粉唔厚,調味都適中,都幾滿意雖然味道真係唔錯,但未至於需要慕名而去的程度(心目中第一是一間油麻地的小食店)而且佢的落單同出貨的安排唔係太好,雖然可以留住唔少人排隊可以谷下名氣,但如果專賣炸雞,只有幾種食物的品都咁低效率的話,會令我這種客人唔再去第二次(唔係食品問題,是等太耐的問題)希望佢可以改善一下樓面的問題,做到更多生意
自高登炸雞開店以來,住在附近的我卻未食過,
因為好多時都有太多人排隊,當無人時又無貨...

直到月初一次心血來潮走去排,先試到第一次傳聞中的高登炸雞

拿到炸雞的我就直接回家試一下炸雞了,

希望佢可以改善一下樓面的問題,做到更多生意
的確唔錯
2011-01-04
15 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
的確唔錯
2011-01-23 8 瀏覽
今日my friend birthday 但我都決心要1試呢個高登炸雞超多人. 排隊排好耐而且 my friend 都態度一般.. 吾可以話NICE 但又吾系好差既睇佢地做野都算做快手到我落單了, 等左10mins lol再拎左張飛. 等多15mins-10 min 有得食啦!! yeahhhd肉好滑 下次一定要試下 雖然20蚊有d貴 但系呢到對我黎講絕對有下次自取等候時間: 15 分鐘 用餐日期: 2011-01-22
睇佢地做野都算做快手
到我落單了, 等左10mins lol

d肉好滑
下次一定要試下
雖然20蚊有d貴 但系呢到對我黎講絕對有下次
自取等候時間: 15 分鐘
用餐日期: 2011-01-22

2011-01-22
$20 (宵夜)
生日
2011-01-20 20 瀏覽
今日甘岩行過SKW.雖然受傷 但我都決心要1試呢個高登炸雞超多人. 排隊排好耐而且姐姐都態度一般.. 吾可以話NICE 但又吾系好差既睇佢地做野都算做快手到我落單了, 等左10mins lol再拎左張飛. 等多15mins 有得食啦!! yeahhh咬落第一口 吾夠辣.自己加左d辣粉 慢慢食d肉好滑 又吾多粉熱辣辣. 而且味道岩岩好 吾會冇味xd對比豪大大果塊粉扒呢到好食好多PS 見到好多人食小學雞 下次一定要試下 雖然20蚊有d貴 但系呢到對我黎講絕對有下次
今日甘岩行過SKW.雖然受傷 但我都決心要1試呢個高登炸雞

而且姐姐都態度一般.. 吾可以話NICE 但又吾系好差既
睇佢地做野都算做快手

到我落單了, 等左10mins lol
再拎左張飛. 等多15mins 有得食啦!! yeahhh

咬落第一口 吾夠辣.

自己加左d辣粉 慢慢食

PS 見到好多人食小學雞 下次一定要試下

雖然20蚊有d貴 但系呢到對我黎講絕對有下次
2011-01-20
2011-01-17 4 瀏覽
I got there around 5Pm the line was LONG!!!! I was shock to see that is made to order.....unlike 大雞大 they premake everything.....I waited around 10 min. It was worth the wait. The chicken was Crispy Outside Soft inside the best!...the taste was awasome not too saity...
2011-01-17
10 分鐘 (外賣自取)
2011-01-15 11 瀏覽
夜晚9點幾去到,冇晒小學雞同雞塊於是叫左雞槌$14/3件,兩個人share等左幾分鐘一到手果下,第一個反應係:「咁厚粉既?!」不過入面D肉都幾鮮嫩下次應該會試雞排因為小學雞咁細粒,應該會粉多過肉
夜晚9點幾去到,冇晒小學雞同雞塊
於是叫左雞槌
$14/3件,兩個人share
等左幾分鐘

一到手果下,第一個反應係:「咁厚粉既?!」
不過入面D肉都幾鮮嫩

下次應該會試雞排
因為小學雞咁細粒,應該會粉多過肉
2011-01-14
5 分鐘 (外賣自取)
$7 (宵夜)