2025-05-20 6 瀏覽
牆上面寫住”no beef no live” 🥩食燒肉又點可以唔叫牛呢?牛魔王要決一戰了。同我一樣中意牛嘅點可以放過😍上.九宮格🐮有九款不同部位/調味的牛肉,如果想試多幾樣唔同款式的牛,九宮格真是一個不錯的選擇。我最推介的是和牛赤身,牛肉脂肪分佈均勻,肉質比較緊,有油香但又不會過分油膩,牛味十足。和牛三角腩,即是牛肩胛的位置,呢個位置嘅肉脂肪較多,肉質鮮嫩,令人齒頰留香。壺漬牛肋肉,醃得好入味,醬汁甜甜地,肉質柔軟。和牛壽喜燒🍚牛肉油花均勻,店員問咗我哋想要的生熟程度就開始用火槍幫我哋燒肉,火槍火力十足就好似表演一樣。好快就聞到陣陣香味,配上用黑松露特別調製的醬汁,味道十分之有驚喜。原條手切牛舌👅牛舌色澤粉嫩,口感十分之爽口。配上檸檬汁,尖椒碎,鹽漬昆布,簡單嘅調味已經好足夠。店員首先將原條牛舌放上燒烤網,燒到咁上下再將牛舌剪開,等牛舌表面可以燒到焦香。我自己就最鍾意牛舌配鹽漬昆布。蔥香月見飯食燒肉又點可以唔配返碗飯?珍珠米上面灑上滿滿的蔥花,加上橙色的蛋黃,同和牛燒肉真係絕配。選了兩杯推介飲品,超級大杯,很足料。焦糖菠蘿乳酸,真係有一大嚿有焦糖嘅菠蘿,焦糖很脆,菠蘿係新鮮菠蘿,好香好

上.九宮格🐮

和牛壽喜燒🍚

原條手切牛舌👅

蔥香月見飯

選了兩杯推介飲品,超級大杯,很足料。
焦糖菠蘿乳酸,真係有一大嚿有焦糖嘅菠蘿,焦糖很脆,菠蘿係新鮮菠蘿,好香好甜。
如果想清爽一點就可以選擇水果茶,有百香果和菠蘿果肉,酸酸甜甜,很解膩。

下次要encore 😋 。
2025-05-12
2025-05-20 4 瀏覽
☆ 驚安燒肉商店尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖相信呢到性價比高應該好多朋友仔都知,而家午市同宵夜時段仲有驚安優惠59折😳生啤又有買一送一,真係好抵呀😍午市時段:12-4pm宵夜時段:9:30pm後入座✦ 原條⁠手切牛舌 (半條)半條都已經咁長,仲要切得勁靚,牛舌愛好者點可以唔叫,仲有店員哥哥好細心咁幫手燒,燒得好靚,食落有咬口又唔會好油膩,正正🫶🏾✦ 和牛友三角油花好靚😍油脂分布平均,入口即溶。✦ 和牛壽喜燒 配黑松露蛋黃醬店員即席將和牛燒到5成熟,再配上黑松露蛋黃壽喜燒汁,嫩滑好味🤤完美嘅組合呀!✦ 蝴蝶切和牛牛頸脊每塊都好大片好厚,肉味同油脂比例好平均,食到好享受🥰✦ ⁠封門柳肉味濃,相對油脂少,但更深得我心😆✦ 紫菜月見飯滿滿嘅紫菜,加埋個蛋黃,撈埋本身有醬汁嘅飯,真係好正好好味😋✦ Sapporo生啤冰凍啤酒買一送一,有乜可能唔叫🍻
☆ 驚安燒肉商店
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖

午市時段:12-4pm
宵夜時段:9:30pm後入座

✦ 原條⁠手切牛舌 (半條)

✦ 和牛友三角
油花好靚😍油脂分布平均,入口即溶。

✦ 和牛壽喜燒 配黑松露蛋黃醬

✦ 蝴蝶切和牛牛頸脊
每塊都好大片好厚,肉味同油脂比例好平均,食到好享受🥰

✦ ⁠封門柳
肉味濃,相對油脂少,但更深得我心😆

✦ 紫菜月見飯

✦ Sapporo生啤
冰凍啤酒買一送一,有乜可能唔叫🍻
  • 和牛壽喜燒
  • 紫菜月見飯
2025-05-19 7 瀏覽
蝴蝶切和牛牛頸脊🥩蝴蝶切令牛頸脊口感更有層次,油花分布均勻,入口即溶,牛味好有咬口,鹽燒簡直一流😗明太子月見飯🥚🍚白飯配上月見蛋同濃郁明太子攪拌均勻,每一啖都非常滿足😍😍黑松露牛油果沙律🥑🥬黑松露醬配新鮮牛油果,啱晒燒肉嘅時候減低罪惡感😏😏味淋魚干(熟上)🐟將魚干烤至金黃酥脆,甜鹹適中,越嚼越香😋和牛棒(附月見) 🥚🥩外脆內軟嘅和牛棒,沾上月見醬,口感滑順,牛味濃郁😋和牛壽喜燒🔥🥩由店員席前炙燒嘅和牛薄片,配黑松露、月見蛋、壽喜燒醬汁,一口白飯,淡淡驚喜😳原條手切牛舌(半條)🥩👅牛舌厚薄適中,口感彈牙,牛味濃,肉質爽,必點!😍😍可爾必思梳打🥤🥛酸甜可口,食燒肉飲返啲有氣飲品簡直係解渴消暑嘅理想飲品🙂‍↕️熱柚子蜜🍯🍊暖身柚子蜜,帶有淡淡的柚子香氣,口感甜蜜🥰

蝴蝶切和牛牛頸脊🥩

明太子月見飯🥚🍚
白飯配上月見蛋同濃郁明太子攪拌均勻,每一啖都非常滿足😍😍

黑松露牛油果沙律🥑🥬
黑松露醬配新鮮牛油果,啱晒燒肉嘅時候減低罪惡感😏😏

味淋魚干(熟上)🐟
將魚干烤至金黃酥脆,甜鹹適中,越嚼越香😋

和牛棒(附月見) 🥚🥩
外脆內軟嘅和牛棒,沾上月見醬,口感滑順,牛味濃郁😋

和牛壽喜燒🔥🥩

原條手切牛舌(半條)🥩👅
牛舌厚薄適中,口感彈牙,牛味濃,肉質爽,必點!😍😍

可爾必思梳打🥤🥛

熱柚子蜜🍯🍊
暖身柚子蜜,帶有淡淡的柚子香氣,口感甜蜜🥰
2025-05-19 2 瀏覽
今晚來到走日式侘寂風的燒肉店,以深木色同灰黑色為主調,搭配柔和嘅燈光,成個氛圍好chill好舒服!座位之間夠寬敞,唔會逼夾,仲有半開放式包廂位,私隱度十足!和牛壽喜燒呢個壽喜燒真係無得輸!两大片的和牛肉片,即場用火槍炙燒和牛,油香撲鼻!再同甜甜哋嘅醬汁撈埋,入口即溶啊火灸和牛拌冷麵 和牛半生熟超嫩滑,撈埋冰涼彈牙嘅冷麵,冷熱交替嘅口感好過癮~醬汁帶少少酸辣,開胃到一個人食晒成碗都唔膩一口冷麵同樣滑爽蝴蝶切和牛牛頸脊呢個切割方法超特別,肉片攤開似蝴蝶!牛頸脊油脂分布似雪花,燒到外脆內嫩,咬落去啲肉汁爆出嚟,點少少醬汁已經夠晒鮮!和牛赤身赤身肉味濃厚,纖維感足但一啲都唔韌,燒到五成熟仲帶粉紅色,和牛嘅原汁原味啊~和牛友三角和牛友三角肉質厚實,口感豐滿,油脂分布均勻,讓每一口都充滿了濃郁的肉香!柚子檸檬芝士蛋糕食完濃味嘢一定要嗌呢個蛋糕!芝士層creamy得嚟帶柚子清香,完美Ending~ 高質和牛配搭日式禪意空間,無論係情侶約會定朋友gathering都超適合,下次要過來encore「九宮格」和牛系列 ~

和牛壽喜燒

火灸和牛拌冷麵

一口冷麵同樣滑爽

和牛赤身

和牛友三角

柚子檸檬芝士蛋糕

放假前收工緊係要食好啲吹吓水喇😆今次食咗間性價比嘅燒肉店。聽到店員介紹嗰陣仲以為聽錯~再經confirm依度竟然喺Lunch 同 晚上9點後宵夜都係59折架~大驚喜😂以後喺尖沙咀宵夜又多一間好選擇啦🥰我哋2個人嗌咗🍸手打香水檸檬益力多梳打、青檸菠蘿梳打👍😋日式味增黑豚五花 、柚子漬雞肉山,半份原來都好多、雞又大大塊肉質嫰滑仲帶有陣陣柚子香甜味👍手切牛肉他他 🥢滿滿牛肉鮮味配埋配菜同醬汁滿口又滑又鮮甜💗另一種食法係配搭埋薯片,口感就仲多咗重脆同肉質嘅相比衝擊😛和牛三角腩😍 油花均衡 油脂豐富 入口軟嫩 牛味又濃郁~韓式燒牛大腸😆和牛壽喜燒、原條手切牛舌(半條)~依3款都有專人整😛坐喺度等食就得🤤依3款都好出色💗好味🤤鍾意食舌嘅必叫手切牛舌嚟試!而唔想諗嘅人類😆其實可以叫九宮格,樣樣都有啲可以試到唔同嘅部位,生啤仲要買一送一。我哋非特惠時段埋單連加一人均$43x 😆 整體嘢食都性價比高,仲要特定時段59折真抵到🤭

我哋2個人嗌咗🍸手打香水檸檬益力多梳打、青檸菠蘿梳打👍😋
日式味增黑豚五花 、
和牛三角腩😍 油花均衡 油脂豐富 入口軟嫩 牛味又濃郁~

青檸菠蘿梳打/手打香水檸檬益力多梳打
和牛三角腩
柚子漬雞肉山(半份)
手切牛肉他他
韓式燒牛大腸
和牛壽喜燒
已燒熟後手切牛舌(半條)
2025-04-28
$436.5 (晚餐)
青檸菠蘿梳打/手打香水檸檬益力多梳打
和牛三角腩
柚子漬雞肉山(半份)
手切牛肉他他
韓式燒牛大腸
已燒熟後手切牛舌(半條)
  • 原條手切牛舌
  • 柚子漬雞肉山
  • 青檸菠蘿梳打
2025-05-19 0 瀏覽
來尖沙嘴食燒肉,想食得高級奢華而又實惠,今次就來到驚安燒肉商店,大飽口福😋好多人都知道我鍾意食牛肉,食得燒肉真系吾少得牛肉,呢度特色款式都多,而且有服務,真系好好feel。首先上.九宮格 $388 多款不同牛的部位,擺放得十分精緻,打卡一流,而且牛肉品質高質,見到色澤同肉質的紋路,就知餐廳的食物品質正宗,食得開心又放心,每款牛肉口感也不一樣,值得慢慢品嚐😋和牛壽喜燒 $98 半生熟來講,呢個和牛壽喜燒必食,有專人服務,燒到半生熟再包上一口米飯,自己倒上蛋和醬汁,一口食真係好味到癲,連吾食生野既朋友都嘗試完大讚👍海虎蝦2 隻$88 海虎蝦就撥好皮,大大隻直接燒🔥燒菠蘿🍍$28 菠蘿🍍都係自己燒,不過呢個菠蘿少酸飲品:手打香水檸檬🍋百香果梳打$38 飲品係招牌,大大杯慢慢飲又解膩,十分推薦熱飲:桂圓紅棗茶 $24 甜品🍮:柚子檸檬🍋芝士🧀蛋糕$24抹茶🍵紅豆雪糕$18脆脆豆腐雪糕 $18甜品都係大推薦,芝士蛋糕我最鍾意😋食埋甜品就大大滿足,完美😍
海虎蝦2 隻$88 海虎蝦就撥好皮,大大隻直接燒🔥
柚子檸檬🍋芝士🧀蛋糕$24
抹茶🍵紅豆雪糕$18
脆脆豆腐雪糕 $18
2025-04-15
5 分鐘 (堂食)
2025-05-19 0 瀏覽
最近好耐無食燒肉,見到呢間燒肉店性價比幾高試一試,午市及宵夜時段入座仲有全單五九折優惠,真係超級抵食👍🏻✅A4和牛牛板腱必點⭐️和牛原塊輕輕燒一陣已經食得,配搭特製醬汁味道好平衡,燒完之後剪開一片片再食,但係每一啖都保持肉汁,油脂豐富,味道好濃郁🥩✅蝴蝶切和牛牛頸脊另外選咗牛頸脊都唔錯,肉質較爲厚實口感豐富啲,每塊都幾厚身✅柚子漬雞肉山必點⭐️性價比勁高!柚子漬過嘅雞肉已經好夠味,唔需要點調味料,同埋份量真係知道成座山咁✅和牛棒(附月見) 平時一般都係食免治雞肉棒配月見汁,原來和牛棒同樣出色🤤而且即食唔洗燒✅紫菜月見飯紫菜加月見蛋攪拌後更美味,同燒肉好夾,一齊食仲無咁膩✅牛油蜜糖日本蕃薯條牛油慢慢融化在蕃薯條入面,非常邪惡🤤當甜品食好滿足🍠 ✅Sapporo生啤生啤做緊買一送一優惠,見到大部份客人都會order,當然我都唔例外😌大大杯咁抵飲,配燒肉好夾💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍 驚安燒肉商店 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖

✅A4和牛牛板腱
必點⭐️

✅蝴蝶切和牛牛頸脊
另外選咗牛頸脊都唔錯,肉質較爲厚實口感豐富啲,每塊都幾厚身

✅柚子漬雞肉山

✅和牛棒(附月見)

✅紫菜月見飯
紫菜加月見蛋攪拌後更美味,同燒肉好夾,一齊食仲無咁膩

✅牛油蜜糖日本蕃薯條
牛油慢慢融化在蕃薯條入面,非常邪惡🤤當甜品食好滿足🍠

✅Sapporo生啤

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍 驚安燒肉商店 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖
2025-05-18 0 瀏覽
上次食過「和牛壽喜燒」、「原條手切牛舌」這2道,很喜歡,所以這次毫不猶豫再encore!。和牛壽喜燒 $98脂香肉嫩,配搭店家特調的壽喜燒蛋汁,的確令人百食不厭\(^ヮ^)/ 可惜那一口飯有點硬,可能當日煮飯失準吧…。原條手切牛舌 $230這燒牛舌真是最愛(๑˃ᴗ˂)ﻭ 長長一條牛舌呀♥︎ 若不會燒的話,可以請店員幫手,燒得油香肉嫩,爽脆多汁(✯◡✯) 超讚!是yo的必食之選!我們還食了… 。韓式燒牛大腸 $73yo只在韓國食過燒牛大腸,在香港再次食到,依然令人驚艷(≧◡≦) 燒過的牛大腸入口油香四溢,配搭蔥蒜的辛香,口感豐富,而且減膩(>ᴗ•) 一口牛大腸配一口啤酒,更讚!既chill又解膩♡♥︎ 燒牛大腸的油香配飯也不錯♡ 上次食過的月見飯很讚,這次再encore… ummm 但飯有點硬… 。和牛博多葱卷 $138和牛蔥卷有4小卷,賣相精緻,可惜yo燒肉技術太差(ಡ‸ಡ) 肉一落網,就有一半和牛黏在燒網上(ᗒᗣᗕ)՞ 被yo弟取笑,要yo下次食豚肉蔥卷就好,就不用浪費貴食材(¬_¬) 雖然肉不見了一半,但和牛肉香,卷著蔥的口感是香而不油膩的▼ 。豬頸肉 $48。柚子漬雞肉山 $

。和牛壽喜燒 $98

。原條手切牛舌 $230
這燒牛舌真是最愛(๑˃ᴗ˂)ﻭ 長長一條牛舌呀♥︎

我們還食了…
。韓式燒牛大腸 $73
一口牛大腸配一口啤酒,更讚!既chill又解膩♡♥︎

。和牛博多葱卷 $138
雖然肉不見了一半,但和牛肉香,卷著蔥的口感是香而不油膩的▼

。豬頸肉 $48
。柚子漬雞肉山 $48/份
以上2份都很抵食!豬頸肉大片易燒!柚子漬雞肉山是再訪encore,雞髀肉肉嫩厚身,柚香口味,燒後的口感清新不膩!

整體而言,燒肉、壽喜燒都不錯,燒牛大腸更令yo驚喜!

• 和牛壽喜燒
  • 原條手切牛舌
  • 韓式燒牛大腸
上禮拜五班群組突然瘋傳「和牛九宮格」限時優惠立馬揪了燒肉戰友衝尖沙咀朝聖.這間驚安燒肉根本是肉食版扭蛋機每次來都會解鎖新吃法 這次帶阿姐來驗貨她從「減肥中勿擾」到狂掃三盤牛舌只花了5分鐘👏.✨九宮格の肉慾暴擊木盒端上桌那刻隔壁桌都在偷瞄9格塞爆和牛稀有部位 附的肉品地圖超重要!跟阿姐玩「盲抽猜部位」差點翻臉👉牛舌芯厚到以為在咬膠原蛋白👉三角腩油花美到捨不得烤👉赤身蘸wasabi秒變刺身吃法.💥壽喜燒の邪惡儀式看IG影片種草的隱藏吃法店長突然拎出噴槍那刻我們還以為要表演特技🔥炙燒聲+松露蛋黃醬香氣=手機先吃警報包著醋飯入口那刻...對不起錢錢我真的需要這個😭.🍺啤酒泡沬の深夜療癒買一送一的Sapporo根本是為八卦而生搭配牛肉在烤網跳舞的滋滋BGM .⚠️冷麵控の暗黑實驗原本只是為了解膩點的蕎麥麵被我們玩成「和牛壽司+冷麵卷物」.🎉甜品抹茶雪糕濃味vs 豆腐雪糕淡雅交替吃居然莫名搭

上禮拜五班群組突然瘋傳「和牛九宮格」限時優惠
立馬揪了燒肉戰友衝尖沙咀朝聖
這間驚安燒肉根本是肉食版扭蛋機
每次來都會解鎖新吃法 這次帶阿姐來驗貨
她從「減肥中勿擾」到狂掃三盤牛舌只花了5分鐘👏
✨九宮格の肉慾暴擊
木盒端上桌那刻隔壁桌都在偷瞄
9格塞爆和牛稀有部位 附的肉品地圖超重要!
跟阿姐玩「盲抽猜部位」差點翻臉
買一送一的Sapporo根本是為八卦而生
搭配牛肉在烤網跳舞的滋滋BGM
⚠️冷麵控の暗黑實驗
原本只是為了解膩點的蕎麥麵
被我們玩成「和牛壽司+冷麵卷物」
🎉甜品
抹茶雪糕濃味vs 豆腐雪糕淡雅
交替吃居然莫名搭

2025-05-17 21 瀏覽
呢日好想食燒肉😋~見到呢間有唔少和牛選擇,價錢又實惠嘅~佢環境幾闊落,兩個人一個爐,可以慢慢傾偈燒嘢🗣~先嚟個前菜蟹肉蘋果沙律🥗,份量都幾大~上面有一大堆蟹肉🦀,而沙律有啲柚子汁調味~旁邊仲伴有一啲蘋果片🍎~而呢個原條手切牛舌係佢哋出名嘅菜式👅~會有職員過嚟幫手燒,因為實在太需要技巧💪!見職員手起刀落,反兩反剪兩剪😳,啲牛舌就燒熟~而且完全無燒焦,仲好有肉汁~另外點咗個蝴蝶切和牛牛頸脊🐮,睇下啲肉幾咁靚!食落有牛肉香,而且非常軟腍腍😍~另外叫咗個日式味噌黑豚五花🐷~睇落有啲肥,但燒完肥肉就融晒~而且用味噌醃得好入味🤩,肉質軟熟~叫咗牛肉豬肉,當然要試埋柚子漬雞肉山🐔~雞肉比較厚身又大塊,要切開先可以燒得熟✂️~佢用柚子汁醃,食落比較清爽~而且全份份量好大,兩個人可能叫半份都夠👌~主食叫咗個火炙和牛拌冷麵~有一片火炙和牛🐮,半個流心蛋,配埋清爽嘅冷麵🍜~另外仲叫咗個紫菜月見飯~滿滿嘅紫菜加埋生雞蛋黃🥚,撈埋實在係大滿足!用佢嚟配燒肉食,實在係錦上添花🌸~飲品方面,佢哋而家做緊生啤買一送一🍻,真係好抵飲,好多人都叫~可惜朋友唔飲酒🥲,所以我叫咗個百香果梳打,酸酸甜甜好醒胃😚~而佢叫咗焦糖菠蘿
呢日好想食燒肉😋~
見到呢間有唔少和牛選擇,價錢又實惠嘅~
佢環境幾闊落,兩個人一個爐,可以慢慢傾偈燒嘢🗣~
先嚟個前菜蟹肉蘋果沙律🥗,份量都幾大~
上面有一大堆蟹肉🦀,而沙律有啲柚子汁調味~
旁邊仲伴有一啲蘋果片🍎~
蟹肉蘋果沙律
而呢個原條手切牛舌係佢哋出名嘅菜式👅~
原條手切牛舌(半條)
會有職員過嚟幫手燒,因為實在太需要技巧💪!
見職員手起刀落,反兩反剪兩剪😳,啲牛舌就燒熟~
原條手切牛舌(半條)
而且完全無燒焦,仲好有肉汁~
原條手切牛舌(半條)
另外點咗個蝴蝶切和牛牛頸脊🐮,睇下啲肉幾咁靚!
蝴蝶切和牛牛頸脊
食落有牛肉香,而且非常軟腍腍😍~
蝴蝶切和牛牛頸脊
另外叫咗個日式味噌黑豚五花🐷~
日式味噌黑豚五花
睇落有啲肥,但燒完肥肉就融晒~
而且用味噌醃得好入味🤩,肉質軟熟~
日式味噌黑豚五花
叫咗牛肉豬肉,當然要試埋柚子漬雞肉山🐔~
雞肉比較厚身又大塊,要切開先可以燒得熟✂️~
佢用柚子汁醃,食落比較清爽~
而且全份份量好大,兩個人可能叫半份都夠👌~
柚子漬雞肉山(全份)
主食叫咗個火炙和牛拌冷麵~
有一片火炙和牛🐮,半個流心蛋,配埋清爽嘅冷麵🍜~
火炙和牛拌冷麵
另外仲叫咗個紫菜月見飯~
滿滿嘅紫菜加埋生雞蛋黃🥚,撈埋實在係大滿足!
用佢嚟配燒肉食,實在係錦上添花🌸~
紫菜月見飯
而佢叫咗焦糖菠蘿乳酸,面頭有一串焦糖菠蘿🍍,又靚又好味~
百香果梳打 & 焦糖菠蘿乳酸
佢哋仲有啲九宮格🍱,啱晒啲唔知揀咩食好嘅朋友~
一次就有齊9款大熱單品🔥,而且仲有唔同價位嘅配搭任你揀👍~
佢哋而家仲有午市時段同埋宵夜時段59折~
本身已經抵食🈹️,打埋折真係抵到飛起~
2025-05-07
蟹肉蘋果沙律
日式味噌黑豚五花
柚子漬雞肉山(全份)
火炙和牛拌冷麵
百香果梳打 & 焦糖菠蘿乳酸
和牛多士🍞金黃香脆嘅多士夾住厚切吉列和牛,吉列和牛嘅肉質鬆軟超級juicy,加埋香脆嘅多士同吉列外層,口感極富層次,雖然要不顧儀態咁擘到個口最大嚟食,但係食落係滿滿嘅幸福感~和牛壽喜燒🔥侍應即場將和牛燒到大概五成熟,保留到肉汁,之後點一點黑松露醬油蛋汁,再鋪喺一口白飯上面,都係超級好食😋原條手切牛舌👅牛舌亦係可以由侍應幫手燒,成條牛舌切成風琴狀,可以捲成一圈咁燒好特別,之後侍應會將牛舌剪成一口size再燒熟佢,好考心機另外叫咗極黑和牛牛小排同埋蝴蝶切和牛牛頸脊,依兩款肉就要自己燒,比較之下牛頸脊肉味重啲,牛小排就油花多啲~
2025-05-17 2 瀏覽
朋友生日話想食燒肉揀咗呢間位於尖沙咀嘅驚安燒肉之前上網見到佢個九客格同牛舌都好吸引~份量岩晒2個人食!-日式薯仔沙律同日本嗰啲薯仔沙律一樣份量仲要好多最特別係嘅有薯片碎配搭好開胃~-雞皮餃子絕對值得一試用雞皮包嘅餃子 外面有啲油香入面啖啖肉 記住趁熱食~-上.九宮格兩個人食飯或者情侶就最啱全部二人份量,仲可以試晒唔同種類嘅肉和牛都有唔同嘅部位 例如有和牛五花 赤身三角腩等等 鍾意食牛舌嘅都唔使擔心呢個九宮格都有厚切牛舌芯~好豐富-原條手切牛舌半條都好長~~2個人食岩岩好當然牛舌fans可以叫全條!牛舌仲有專人幫你燒 唔使擔心燒到燶晒-火炙和牛拌冷麵食左好多和牛可以叫呢個和牛冷麵中和下清清地唔會漏 仲有兩塊燒和牛配搭-紫菜月見飯都唔夠飽可以叫埋呢個月見個飯(仲要$28咋😆)飯除咗鋪滿紫菜同埋有雞蛋之外裏面嘅調味都好出色 人多絕對可以encore!
朋友生日話想食燒肉
揀咗呢間位於尖沙咀嘅驚安燒肉
之前上網見到佢個九客格同牛舌都好吸引~
份量岩晒2個人食!

-日式薯仔沙律
同日本嗰啲薯仔沙律一樣份量仲要好多
最特別係嘅有薯片碎配搭好開胃~

雞皮餃子

-雞皮餃子
絕對值得一試
用雞皮包嘅餃子 外面有啲油香
入面啖啖肉 記住趁熱食~

-上.九宮格
兩個人食飯或者情侶就最啱
全部二人份量,仲可以試晒唔同種類嘅肉
和牛都有唔同嘅部位 例如有和牛五花 赤身
三角腩等等 鍾意食牛舌嘅都唔使擔心
呢個九宮格都有厚切牛舌芯~好豐富

-原條手切牛舌
半條都好長~~2個人食岩岩好
當然牛舌fans可以叫全條!
牛舌仲有專人幫你燒 唔使擔心燒到燶晒

-火炙和牛拌冷麵
食左好多和牛可以叫呢個和牛冷麵中和下
清清地唔會漏 仲有兩塊燒和牛配搭

-紫菜月見飯
都唔夠飽可以叫埋呢個月見個飯
(仲要$28咋😆)
飯除咗鋪滿紫菜同埋有雞蛋之外
裏面嘅調味都好出色 人多絕對可以encore!

2025-05-06
慶祝紀念
生日
雞皮餃子
  • 紫菜月見飯
  • 上·九宮格
2025-05-17 0 瀏覽
尖沙咀有間叫做驚安燒肉商店嘅日式燒肉餐廳,真係好值得試!🍽️ 一入到去就好有日本feel 🇯🇵,裝修走日式簡約風,環境又闊落,坐得舒服,無壓迫感。我同朋友兩個人去食,感覺好chill 😌。講到燒肉,最重點梗係牛啦!🐄 我哋叫咗限量A4和牛牛板腱 🥩,成塊肉雪花分布勻稱 ❄️,燒到半熟剪開繼續煎,控制自己鍾意嘅熟度 🔥,牛味超濃,肉質超腍,真係入口即溶 🤤,冇得輸!之後試咗手切牛舌 👅,成條牛舌上枱已經好有氣勢 💥,職員幫手燒,手勢超專業 👨‍🍳,燒完外脆內嫩,爽口彈牙,好正!👍 蝴蝶切和牛牛頸脊都唔錯,肉味香濃,燒到外層微焦,入面仲Juicy 😍!最後一定唔可以唔提極黑和牛牛小排 🐃,配埋生菜🥬、蒜片🧄一齊食,層次豐富,口感爆燈 💥!食燒肉點可以無啤酒 🍻?Sapporo生啤仲要買一送一,飲到開心晒 🥳,CP值爆燈!下次返嚟試吓佢嘅九宮格系列~咁就可以食到唔同種類嘅牛啦~
2025-05-17 0 瀏覽
最近突然心血來潮好想食日式燒肉,見呢間之前未試過而且距離地鐵站都唔算遠,於是就同朋友去試下~蝴蝶切和牛牛頸脊牛頸脊油脂分佈幾均勻,食落口有種入口即溶嘅感覺,肉味好出。上・九宮格呢個九宮格好豐富,入面有和牛赤身、一口和牛、壺漬牛肋肉、和牛五花、韓式護心肉、和牛三角腩、極黑和牛同埋厚切牛舌芯。我個人最中意韓式護心肉,因為佢醃得好入味而且鹹度啱啱好。紫菜月見飯超級推薦呢個飯,紫菜超多而且帶有少少鹹香味,撈埋生蛋黃同飯一齊食超正明太子月見飯我好中意食明太子,佢撈埋生蛋黃好香滑又帶有少少鹹味,送飯真係一流冷泡白桃烏龍茶、冷泡荔枝烏龍茶兩杯飲品都係無糖,但絕對泡得好夠濃。白桃同荔枝都分別同烏龍茶幾夾,大大杯飲落好清爽。

蝴蝶切和牛牛頸脊

牛頸脊油脂分佈幾均勻,食落口有種入口即溶嘅感覺,肉味好出。

上・九宮格

明太子月見飯

冷泡白桃烏龍茶、冷泡荔枝烏龍茶

2025-05-16 0 瀏覽
👈🏻驚安燒肉商店原條手切牛舌(半份) $115牛舌切得厚薄適中燒起來非常嫩口❤️口感一流牛味濃郁厚切牛舌芯 $88見到厚切嘅牛舌芯即刻心心眼😍肉質軟腍又有彈性超正韓式燒牛大腸 $73勁肥美嘅牛大腸超級邪惡吖😘一入口油脂香爆發食落有咬口配埋啲蔥同蒜一齊食勁惹味栗子豬五花 $48五花切得厚薄適中🤓燒起來外層焦香脆口內裏油脂香濃但唔膩入口即化手羽 $35雞翼燒得外皮金黃香脆咬落肉質juicy又嫩滑調味簡單但好夠味😚微微鹹香食落好惹味柚子漬雞肉(半份) $28柚子嘅清新味中和咗油膩感大大件雞肉食完唔會覺得太重口💕自信漬雞腎 $32好有驚喜🫶🏻雞腎醃得入味帶啲微甜同鹹香嘅醬汁燒到外層微微焦香內裏保持嫩滑咬落爽脆有彈性壺漬牛肋肉 $128肉質juicy醬汁入味👅燒完仲有陣陣炭香絕對值回票價蔥香月見飯 $28簡單但好香🤩蛋黃 洋蔥同蔥花混搭埋一齊超開胃紫菜月見飯 $28飯面鋪滿香脆嘅紫菜配上滑溜溜嘅蛋黃👍🏻攪勻嚟食每啖飯都充滿濃郁嘅蛋香同紫菜嘅鮮味青檸菠蘿梳打 $28清爽解膩😍飲完又飲都唔會覺得厭Sapporo生啤 $48買一送一 抵到笑!😂如果咩都想試吓就記得order九宮格啦🤫
👈🏻驚安燒肉商店

原條手切牛舌(半份) $115