2021-02-04 356 瀏覽
今次比佢既九宮格燒肉吸引左來😍但原來呢到既食物款式好多,性價比亦都好高~.♦ 九宮格燒牛盛合 ⋆ $288呢個盛合已經包括左平時最常食既牛肉,包括牛舌、牛小排、牛仔骨、A4和牛等等。部份牛肉都係冇醃製過嘅,煮好只要加少少鹽喺上面其實已經好夠鮮味👍🏻最好食嘅就當然係中間嘅和牛同牛舌.♦ 雞泡魚干 ⋆ $36完全冇諗過係自己燒嘅😆平時食居酒屋,雞泡魚干係必點,今次卻係我第一次自己燒!好簡單,而且又香脆中間又軟熟💯.♦ 黑松露漬雞肉山 ⋆ $38呢個真係超大份...雞肉份量好多而加又真係有幾重既黑松露味。唔錯喎~

♦ 九宮格燒牛盛合 ⋆ $288

♦ 雞泡魚干 ⋆ $36

♦ 黑松露漬雞肉山 ⋆ $38
九宮格燒牛盛合
話說上星期想食燒肉,一search hashtag就見到有幾個食評推介哩間良心燒肉店💛 原來係筲箕灣既“激安燒肉工房”新開喺尖沙咀既分店,新張期間全單7折,超級抵食🥰 哩個價位黎講質素亦都唔錯,而且店員態度好好、有禮貌,不過提提大家哩間餐廳booking好full,記得一定要事前book位,用餐時間亦限左90分鐘😉 食得太興奮,有啲款式唔記得影相,請見諒🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️ *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*入座後店員會附上柚子蒜蓉、日式燒汁、青檸辣汁哩3款醬汁比客人食燒肉時任意配搭,我個人鍾意柚子蒜蓉同青檸辣汁,微微既酸味除左令人更開胃之外,仲可以中和左燒肉既油膩感,亦更能帶出肉香 🐮 九宮格燒牛盛合 ($288)哩款幾乎係每枱必嗌🤣 入面包含厚切牛舌腩、A4和牛西冷、Prime牛小排、薄燒頂級肉眼、安格斯牛仔骨、芫荽辣漬小牛扒、汁燒護心肉、生薑燒骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉 咁多款當中我最鍾意A4和牛西冷、厚切牛舌腩同埋Prime牛小排,和牛同牛小排有好濃郁既肉香同油香,油花分佈平均,和牛比起牛小排更有入口即溶既感覺,而牛舌腩既油脂感十足,

🐮 九宮格燒牛盛合 ($288)

咁多款當中我最鍾意A4和牛西冷、厚切牛舌腩同埋Prime牛小排,和牛同牛小排有好濃郁既肉香同油香,油花分佈平均,和牛比起牛小排更有入口即溶既感覺,而牛舌腩既油脂感十足,口感爽彈同時帶有油花既軟膩。另外芫荽辣漬小牛扒亦都唔錯,辣辣地,惹味得黎冇搶走牛肉既味道,肉質厚實而且唔韌,不過芫荽味欠奉,雖然岩曬我哩個終極芫荽hater🤪 不過如果你係芫荽fans就可能會唔滿足啦~

而我覺得相對上一般既款式有安格斯牛仔骨同汁燒護心肉,牛仔骨肉質偏韌同埋乾,而汁燒護心肉則太甜,醬汁有啲搶味,而且護心肉本身質感偏硬帶有嚼勁,個人唔太鍾意🤨 不過哩個九宮格可以一次過試到9款唔同既牛肉部位,岩曬有選擇困難既朋友,而且價錢好抵,非常推薦!

🐮 黑椒鹽味厚切牛舌芯 ($78)
$78(未計7折)有5大塊牛舌!相比起九宮格入面既牛舌腩,哩款既油脂感會冇咁重,但係牛味會更突出,而口感更爽口彈牙,兩款牛舌各有千秋😋

🐮 日本A4和牛眼上蓋 ($168)
肉味頗香,油脂充足,而且切得薄身,燒起黎夠香口,相比起九宮格入面既和牛西冷會冇咁有入口即溶既感覺,肉味亦都稍微冇咁濃郁,不過留意返佢既價錢係平過和牛西冷一截,份量亦都好充足,所以如果唔想比太多錢單嗌和牛西冷,哩款眼上蓋係唔錯既alternative👍

🍄 牛油蒜蓉雜菇 ($26)
牛油蒜蓉哩個配搭就肯定冇死,好難會整得難食😂  菇既種類有金菇、雞髀菇、蘑菇等等,值得一讚係啲菇都夠新鮮,冇霉味

🐔 柚子漬雞肉山 ($38)
比起上面牛既款式佢就比較遜色,冇雞味,柚子味亦都淡到幾乎食唔出,不過勝在肉質都算嫩滑,而且雞件份量多,切得好厚,雖然味道一般但係咁既價錢有咁既份量都算係好抵食既

🐷 日式味噌黑豚五花肉 ($68)
哩款亦係咁多款肉類之中我比較唔好既🙁 肥瘦比例唔平均,脂肪太多,肉香欠奉,而且醃料太甜,進一步減淡左豬肉味

🍻 Sapporo生啤 ($48/2)
啤酒就冇乜好講架啦,但係都要擺埋落黎係因為佢買一送一!仲要有7折!超級無敵抵飲🤩

✍️ 𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵 𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰𝓼 ✍️
ᴛᴀsᴛᴇ ⇢ 𝟽.𝟹/𝟷𝟶
ᴅᴇ́ᴄᴏʀ ⇢ 𝟼.𝟻/𝟷𝟶
sᴇʀᴠɪᴄᴇ ⇢ 𝟾.𝟻/𝟷𝟶
ʜʏɢɪᴇɴᴇ ⇢ 𝟾.𝟻/𝟷𝟶
ᴠᴀʟᴜᴇ ғᴏʀ $$ ⇢ 9/𝟷𝟶
*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
📍 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖

#非專業食評
#食評只反映當日食物質素
2021-02-02 172 瀏覽
📍 驚安燒肉商店-九宮格燒牛盛合依個九宮格盛合可謂每枱必點‼️而且可以一次過試晒不同口味 分別有:厚切牛舌腩、A4和牛、Prime牛小排、安格斯牛仔骨、芫荽辣漬小牛扒、薄燒頂級肉眼、生薑燒骰子牛梅花、壺漬牛肋肉、汁燒護心肉🐮上枱時店員亦會簡單講解食法由淡味到重口味 每款肉嘅質素都相當出色💯當中特別喜歡A4和牛😍油脂分布平均 入口即化👍🏻😋另外仲有一款想推介比大家 就係:生薑燒骰子牛梅花🐮 牛肉經過醃製帶點甜味 亦充滿濃濃的薑味 食落感覺好特別 香濃薑味又唔會蓋過牛肉嘅香味 反而有點清新嘅感覺🤤🥰-薄切牛舌份量超多薄薄的一片好容易好快就燒熟食落十分爽脆油香重😋食完一片又一片都唔會覺得好油膩👍🏻-日式味增黑豚五花相比之下豚肉就較為失色 豚肉油脂分布多 燒起上嚟十分香 入口亦好鬆化 味道濃郁 但油膩感亦較重😚-紫菜月見飯依個飯亦係必食之一‼️流心蛋、紫菜、飯素 再加上特製醬汁 撈勻晒全部配料 用嚟送燒肉食簡直一流啦💯😋唔經唔覺就食哂成碗啦😆🤤-最近仲有7折優惠🔥真係十分抵食呀😝🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎人均消費💰: HKD 250Lamlam脷指數🤤: 8.5/10性價比⚖️: 8.5/1
📍 驚安燒肉商店

薄切牛舌
日式味增黑豚五花
最近仲有7折優惠🔥真係十分抵食呀😝

🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎
人均消費💰: HKD 250
Lamlam脷指數🤤: 8.5/10
性價比⚖️: 8.5/10
厚切牛舌芯 78元富有口感咬口的厚牛舌,食得出濃牛肉味,是女生必點之選雞泡魚乾 36元日式燒肉中不起眼的小食,但燒得脆卜卜,配上沙律醬恰到好處紫菜月見飯&飯團 28+18元份量略少的紫菜撈雞蛋飯,不過確實好食~飯團就燒得金黃色配上紫菜,好像吃薯片飯團的感覺!A4和牛肉眼上蓋  168元A4和牛雙天王之一,相對西冷會稍為無咁嫩,可是會厚闊一點,好食~A4和牛西冷  248元A4和牛雙天王之一,事先已經切好一片片,不算太厚,輕輕一燒後加上鹽和胡椒就是最好的味道,完全帶出和牛的超級肉味!脂肪那片更是入口即融~上上之選!黑松露及柚子雞肉山  38元x2最抵食的非牛產品,傾向支持黑松露醬,因為燒完吃入口仍然有黑松露味,而柚子的醬就已經燒走啦~每碟幾乎是兩片雞扒的份量!Sapporo生啤買一送一及百香果威士忌梳打 48元+38元百香果配威士忌梳打幾有清新的感覺,雖然酒味不夠多&百香果不夠甜,但作為酒精飲品都幾有特色~埋單計數有7折及加一,合共610元,性價比幾高的黃店~在筲箕灣都有原店~如果一直有7折的話,我都幾建議朋友去食,抽煙都可以接受~店員可以主動入房收碟或幫忙就更好,這點需要改善~環境尚算
厚切牛舌芯 78元

富有口感咬口的厚牛舌,食得出濃牛肉味,是女生必點之選

雞泡魚乾 36元

日式燒肉中不起眼的小食,但燒得脆卜卜,配上沙律醬恰到好處

紫菜月見飯&飯團 28+18元

A4和牛肉眼上蓋  168元

A4和牛西冷  248元

黑松露及柚子雞肉山  38元x2

如果一直有7折的話,我都幾建議朋友去食,抽煙都可以接受~

店員可以主動入房收碟或幫忙就更好,這點需要改善~環境尚算大,但沒有私人空間的感覺~
上年已經在原店吃過一次,今次再來味道依舊。

九宮格款式雖多,但不是每一種都好食,所以我非常支持大家直接散叫肉類,反而更為高質!

記住預先預約留位,否則下午茶時間去都無位!
厚切牛舌芯
柚子雞肉山
A4和牛肉眼上蓋
飯團
A4和牛西冷
Sapporo生啤買一送一
百香果威士忌梳打
2021-01-31
20 分鐘 (堂食)
厚切牛舌芯
柚子雞肉山
A4和牛肉眼上蓋
A4和牛西冷
Sapporo生啤買一送一
百香果威士忌梳打
2021-02-01 190 瀏覽
#fridayla_tst筲箕灣既居民對激安燒肉工房一定唔陌生因為呢間日式燒肉店出名大件夾抵食🤩Keep住長期爆滿🔥最近係尖沙咀仲開左間4000呎大分店環境闊落仲好有氣氛🇯🇵同家人朋友聚會真係一流聽講老闆仲好靚仔tim(好想見下)🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣九宮格燒肉盛盒💲288💭分別有A4和牛三角 果漬牛肋條 牛護心肉💭肉眼 厚切牛舌 一口牛梅花🐂💭黑毛牛小排 辣漬翼板肉 安格斯牛仔骨💭可以一次過食到唔同部位既牛💭試曬咁多種味道同口感👏🏻💭最鍾意就梗係油香滿瀉既A4和牛啦😍💭配啖紫菜月見飯真係超滿足🥰2⃣柚子漬雞肉山💲38 (推介👍)💭呢個係店內必嗌既招牌菜👍💭因為超平既價錢可以食到滿滿既雞肉🐔💭份量多到堆左成座山咁⛰️💭而雞肉係自家醃製💭燒完之後都超級juicy😍💭外皮又燒得好香脆,勁惹味🤤3⃣大虎蝦💲28 一隻(推介👍)💭虎蝦勁大隻🦐💭食落厚肉又彈牙💭仲加左$4有一碟仔既蟹膏🥰💭加埋一齊超鮮味💭甚至就咁撈白飯都好正啊🤤🔘串燒例如雞腎 菠蘿都係十幾蚊一串💰🔘新開張期間正價單點產品仲有七折🔘日日都好爆滿建
#fridayla_tst

同家人朋友聚會真係一流
聽講老闆仲好靚仔tim(好想見下)🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💭可以一次過食到唔同部位既牛
💭試曬咁多種味道同口感👏🏻
💭最鍾意就梗係油香滿瀉既A4和牛啦😍
💭配啖紫菜月見飯真係超滿足🥰

2⃣柚子漬雞肉山💲38 (推介👍)
💭呢個係店內必嗌既招牌菜👍
💭因為超平既價錢可以食到滿滿既雞肉🐔
💭份量多到堆左成座山咁⛰️
💭而雞肉係自家醃製
💭燒完之後都超級juicy😍
💭外皮又燒得好香脆,勁惹味🤤

3⃣大虎蝦💲28 一隻(推介👍)
💭虎蝦勁大隻🦐

🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥💯
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #日本 #日本食材
2021-01-27 220 瀏覽
筲箕灣間燒肉新開左分店 新開張有7折優惠 梗係要尼試下 依家冇得去日本 令我好掛住日本燒肉 冇諗過呢度既燒肉質素咁高 拍得住日本🤣 尼之前記得預早打電話尼book位!呢度係用QR code落單 order左唔夠3-5分鐘就有 勁快!▪️九宮格燒肉盛盒 $288尼度一定必點呢個九宮格 可以一次過試勻唔同肉 份量啱啱好 啱曬想試曬唔同嘢但又怕食唔曬既人!👍🏼👍🏼有A4和牛三角、厚切牛舌芯、頂級牛小排、辣漬翼板肉、Prime牛肉眼、汁燒護心肉、黑毛牛仔骨、紫蘇漬一口牛梅花 、一本壺漬牛肋肉🥩每款都好好味 肉質 唔會un!! 調味料足 醃得好入味 唔會太咸 油脂分布啱啱好 有入口即溶既感覺 油而不膩😋▪️紫菜月見飯 $28撈埋d蛋一齊再配埋燒肉食正到一流!🤤👍🏼▪️芝士年糕 $28呢度既芝士年糕同出面食既唔同 皮比較薄身 有流心芝士🤤 點連奶食係一流!▪️芝士牛油金菇 $28▪️百香果梳打

尼之前記得預早打電話尼book位!

▪️九宮格燒肉盛盒 $288

▪️紫菜月見飯 $28
撈埋d蛋一齊再配埋燒肉食正到一流!🤤👍🏼

▪️芝士年糕 $28

▪️芝士牛油金菇 $28

▪️百香果梳打
2021-01-26 298 瀏覽
無o左晚市堂食之後,梗係唔會放過星期六日既午市堂食啦,連平時重口味既燒肉晚餐都搬到中午進行BOOK過幾次位先BOOK到,實在係太受歡迎既新店!同埋whatsapp BOOK檯時問過佢o地應該做唔到walk in客,果日入座都見到FULL BOOKING,所以想食真係要BOOK o左先好黎驚安呢個名成日令我覺得佢同驚安之殿堂好似唔知有咩關係咁一入到去舖頭,裝修有D似韓國地道燒肉店,我見佢個爐開關制都係韓文叫o左打卡able既九宮格燒牛盛合,每樣都可以試到,不過都建議佢可以list out番邊款打邊款,如果想encore都識叫ar ma厚切牛舌芯好驚喜,因為一路燒一路都好疑惑究竟點為之熟,到真係食既時候佢入面係好淋又軟熟另外牛都好多油花,入口即溶,而且佢大部分既肉都有調味,檯面上既調味料都用唔著,係有點過佢既醬汁紫菜月見飯又係幾驚喜,但我o地驚食飯會好飽,叫o左一碗2個女仔share,點知其實都幾細碗,一人一碗絕對無問題醬汁+蛋+芝麻,又香又好味,連埋肉一齊食,好易一啖又一啖咁食哂黑松露漬雞肉山真係好大碟,真心最抵食,朋友覺得D雞好爽,而我覺得好滑,燒耐o左都唔乾,黑松露味亦好出我o地另外
驚安呢個名成日令我覺得佢同驚安之殿堂好似唔知有咩關係咁

黑松露漬雞肉山
我o地另外叫o左碟護心肉..心諗好多燒肉店都推介護心肉,應該唔會伏得去邊
一片片薄薄地既汁燒護心肉,因為落o左醃料,又係好難介定佢點為之熟

我o地零技巧咁燒完都覺得好好食

另一驚喜係青檸菠蘿梳打,雖然我o地ORDER完先醒起唔記得叫佢少冰(不過用QR code落單都唔知點叫仍少
但飲到尾都唔會覺得淡,仲要啖啖菠蘿肉,冰凍得黎又解渴,推介比唔飲酒既朋友

而家新開張午市有7折,真心高質又抵食,絕對會短期內再黎ENCORE阿!
2021-01-24
黑松露漬雞肉山
  • 青檸菠蘿梳打
  • 厚切牛舌芯
天寒地凍,當然要食燒肉!🤤最近留意到,喺尖沙咀開咗間CP值超高嘅燒肉店「驚安燒肉商店」,佔地4000呎,人均約二至三百蚊就可食靚牛食到飽!真係牛魔王們嘅福音!除咗燒肉,呢度仲有燒海鮮、各式和風小食、串燒,新開張仲有7折優惠,真係抵到爛!😍😍😍✦ 九宮格燒肉盛盒嚟驚安燒肉商店,必食係呢隻燒肉九宮格,一次話可以試勻A4和牛三角、頂級牛小排、厚切牛舌芯、辣漬翼板肉、Prime牛肉眼、汁燒護心肉、黑毛牛仔骨、紫蘇漬一口牛梅花,以及一本壺漬牛肋肉!啱晒我呢類咩都想試下,但又驚食唔晒嘅人!😍當中我最愛就係紫蘇漬一口牛梅花,甜甜地,帶微酸,肉質爽口彈牙,好惹味!A4和牛三角都唔錯,入口即化,油脂豐富。厚切牛舌芯就好彈牙,肉質膩滑,令人難以抗拒。另外,九宮格中嘅辣漬翼板肉就有少少辣,肉味濃郁。✦ 頂級牛肉眼壽喜燒一般壽喜燒都係火鍋,但呢度食嘅係燒肉版!果然好有特色呢!😂頂級牛肉眼固然一流,超大塊,輕輕一燒,表層已香香脆脆,油脂滿滿,但最正都係個醬汁!係壽喜燒味架!店家將製作壽喜燒湯底嘅材料製成醬汁,好似醬油、味醂及糖等混合,上面仲打咗隻生雞蛋,食上口甜中帶點咸香,好惹味!真係一定要試!✦ 壺漬牛肋肉呢
天寒地凍,當然要食燒肉!🤤
✦ 九宮格燒肉盛盒
A4和牛三角都唔錯,入口即化,油脂豐富。
頂級牛肉眼壽喜燒
✦ 頂級牛肉眼壽喜燒
一般壽喜燒都係火鍋,但呢度食嘅係燒肉版!果然好有特色呢!😂
壺漬牛肋肉
✦ 壺漬牛肋肉
呢款喺九宮格入面都有,但真係太正,所以特別再點多份!牛肋肉有啲甜甜地,肉質好彈牙,雖然落重漬醬,但仍食到牛肉嘅肉味,推薦。
大虎蝦(隻)
✦ 大虎蝦
蝦肉彈牙嫩滑,係好食嘅,但相對其他嘢嚟講,唔太特別。
芝士年糕、菠蘿串
✦ 芝士年糕
呢個芝士年糕同出面食開嗰隻好唔同,個皮真係好薄!咬開有少少芝士流心,點埋沙律醬食,好味到癲!質地真係100分!
✦ 菠蘿串
想點樣酸甜嘢解膩,但呢個菠蘿串又未免酸咗啲...😂係無渣,好多汁,但真係好酸,唔太建議order。
黑松露牛油果沙律
✦ 黑松露牛油果沙律
呢個沙律Bowl真係幾抵食,好大碗同勁多牛油果!仲溝咗松露油!好香口!隻味至今仍好記得!🤤
飯團(可另加HK$2,附明太子醬)
✦ 飯團 HK$18(加HK$2,附明太子醬)
呢個飯團好足料,入面混有藜麥、芝麻、紫菜碎及香料。放在爐邊燒一陣,上面就有層薄薄飯焦,非常香口。不過,明太子又辣又濃味,溝入飯團會太搶味,無晒飯香。
2021-01-03
頂級牛肉眼壽喜燒
壺漬牛肋肉
大虎蝦(隻)
芝士年糕、菠蘿串
黑松露牛油果沙律
2021-01-20 294 瀏覽
喺social media 見到呢間新開嘅燒肉店 睇啲相覺得勁吸引 決定去試 !!!完全係超出晒我預期!!!啲野食勁好味!!!!醃左嘅牛肉好入味柚子雞都好好味而且樣樣都大大份我哋3個人食得勁開心 飽住個肚離開你可以WhatsApp 訂枱,都reply 得幾快!!同埋食飯係用QR Code 落單, 非常方便特別大讚嘅係,所有人服務態度非常好,又好禮貌 !! 唔想食連鎖燒肉嘅話,可以黎食呢間希望佢哋繼續加油!!! 💛💛💛💛
!!!

完全係超出晒我預期!!!

啲野食勁好味!!!!
醃左嘅牛肉好入味

柚子雞都好好味

而且樣樣都大大份

我哋3個人食得勁開心 飽住個肚離開

你可以WhatsApp 訂枱,都reply 得幾快!!
同埋食飯係用QR Code 落單, 非常方便

特別大讚嘅係,所有人服務態度非常好,又好禮貌 !!

唔想食連鎖燒肉嘅話,可以黎食呢間

希望佢哋繼續加油!!! 💛💛💛💛
牛舌  豬頸肉
牛舌  豬頸肉
- 九宮格牛肉 ($280) 🍖 九種唔同品種嘅牛肉 有啲原味 有啲醃咗醬汁 各式其式 燒起上嚟 色香味俱全 食落超滿足- 虎蝦 ($28/隻) 🦐 蝦肉爽脆鮮甜 保留咗食材嘅原汁原味 香口- 芝士蠔 ($28/两隻) 🦪 熟嫩嘅蠔身 沾上軟糯嘅芝士 簡直芝味無窮- 雜菜 🥒 菜品新鮮 如果火喉掌握適宜 外脆内軟 味感清新 同肉類一流配搭 再配上Sapporo 生啤 ($48)🍻 買一送一 夫復可求- Beef nine ways combo ($280) 🍖 this combo has nine cuts of beef, some original and some with their house sauce, these high quality cuts are super satisfying on the grill- Prawns ($28/pc) 🦐 these prawns are huge and fresh, with a mild sea salt taste- Cheese oyster ($28/2 pcs) 🦪 the oyster flesh is

- Cheese oyster ($28/2 pcs) 🦪 the oyster flesh is soft and tender, and it goes well with the melty cheese
= Mixed vegetables 🥒 a wide variety of fresh vegetables, it's crispy on the outside and soft on the inside, great to cut through the meat. goes well with the refreshing and light BOGO Sapporo beer 🍻
有冇朋友仔鍾意食燒肉呢?最近尖沙咀新開左一間佔地4000呎嘅日式燒肉店💛感覺就好似去咗日本咁🇯🇵新店開業有折,小編同朋友係平日晏晝嚟都爆場🥳大家嚟之前可以預約定🤔另外值得一讚店員嘅服務非常好,整體進食體驗非常唔錯😊_🥩九宮格燒牛盛合 $288鍾意食牛嘅朋友仔一定要叫嚟試吓💜一個價錢可以食晒九款唔同既牛肉,包括A4和牛、頂級牛小排、厚切牛舌腩、Prime牛肉眼、安格斯牛仔骨、骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉、芫茜辣漬小牛扒、汁燒護心肉🥳小編最愛就梗係A4和牛啦,油花充足食落去都有少少入口即溶嘅感覺😊另外提提大家燒肉最好食咗冇調味嘅先🤔_燒肉店亦有提供其他配料選擇,我哋都叫咗幾款嚟試吓,小編幾鍾意佢哋嘅雞腎同雞翼,份量都非常充足,另外佢哋既調味味道啱啱好😆話說我哋都叫咗好多蔬菜類😂粟米🌽幾清甜,燒肉同時都要食返多啲蔬菜平衡下😍_小編最後都有叫到兩款甜品嚟試吓,包括抹茶泡芙、黑糖珍珠千層蛋糕🍰味道都唔錯,大家食完燒肉都可以食埋個甜品先走💜

🥩九宮格燒牛盛合 $288

_

驚安燒肉商店新開期間有7折優惠💛,$48 Sapporo生啤買一送一🍻,可以同朋友一齊邊食燒肉邊狂歡🥳!! 7折咁抵食真係可以食肉食到飽😋,不過重點都係大件夾抵食🙌🏻! ! .同時,店內有一個霓虹燈寫住「No Beef No Life」😈,草根妹妹極為認同呢句說話🙌🏻,燒肉GO,GO,GO👅!!.🥩九宮格牛盛盒(原價$288, 7折後$201.6)驚安必叫名物九宮格牛盛盒,九宮格故名思意係指盛盒內有9款唔同部位、唔同製作或醃製方法嘅牛肉。9款牛肉包括:厚切牛舌腩、A4和牛、Prime牛小排、安格斯牛仔骨、芫荽辣漬小牛扒、薄燒頂級肉眼、生薑燒骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉同汁燒護心肉。基本上款款肉質素都好出色🥰,特別係壺漬牛肋肉同汁燒護心肉🥩,味道醃得出色😍,夠哂惹味,仲要啖啖都食到肉,真係太幸福啦💛!.🥩一本壺漬牛肋肉(原價$88, 7折後$61.6)牛肋肉賣相特別📸,以瓦壺作為放食物嘅器皿。已醃製嘅牛肉特別Juicy,加上廚師已經調好味😋,將牛肉燒至外表金黃帶少少焦香都食得啦🤏🏻,完美!牛肋肉份量真係非常慷慨😍,肉質多,7折之後仲抵食😆,平到冇得輸呀!.🥩芫荽辣漬牛梅花粒(原價$68, 7折
九宮格牛盛盒
🥩九宮格牛盛盒(原價$288, 7折後$201.6)
🥩一本壺漬牛肋肉(原價$88, 7折後$61.6)
芫荽辣漬牛梅花粒
🥩芫荽辣漬牛梅花粒(原價$68, 7折後$47.6)
如果大家鍾意食味道比較刺激啲嘅💥,可以試下呢款已辣漬過嘅牛肉粒,味道辣辣地🔥,好過癮😆,啱晒無辣不歡嘅朋友仔!
頂級肉眼壽喜燒
🥩頂級肉眼壽喜燒(原價$116, 7折後$81.2)
肉眼比較薄,感覺比較似燒頂級肥牛咁👉🏻👈🏻,草根妹妹都係中意食Sha Bu Sha Bu版本嘅壽喜燒多啲🙈。
柚子漬燒雞肉
🐥柚子漬燒雞肉(原價$38, 7折後$26.6)
大大蝶雞肉$27蚊有交易😉,雞肉可以揀唔同口味嘅漬🐥,今次草根妹妹揀咗柚子漬,貪佢酸酸甜甜夠開胃😋,柚子比較特別有特色😉。
紫菜月見飯
🍚紫菜月見飯(原價$26, 7折後$18.2)
可能有啲人會覺得齋食燒肉唔夠👉🏻👈🏻,點都想食返啲澱粉質👅,草根妹妹介紹你哋食紫菜月見飯🍚,啱晒男仕們。
2020-12-27
午餐
芫荽辣漬牛梅花粒
頂級肉眼壽喜燒
柚子漬燒雞肉
2021-01-13 218 瀏覽
呢間佔地4000呎嘅和牛燒肉店,時尚嘅紅白為主調🎌,感覺置身在日本😂 環境仲幾寬敞,最最最緊要係抽風系統做得幾好,走嘅時候幾乎冇乜油煙味!-坐低見到佢地仲做緊新開張優惠🤤Sapporo 啤酒買一送一($52.4/2) 🍔諗都唔諗即刻叫左兩杯先🍻-首先點左店長推介嘅九宮格燒牛盛合($288),完全估唔到呢個價錢可以食到有相當質素嘅牛肉,而且份量仲好多,性價比完全滿分💯九宮格有齊林林總總嘅牛肉: A4和牛、頂級牛小排、厚切牛舌腩、Prime牛肉眼、安格斯牛仔骨。🍔比較鍾意薄燒頂級牛肉眼,油脂充足之餘,少少煙韌,彈力恰到好處😋 如果比較重口味嘅朋友就一定鍾意生薑骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉、芫茜辣漬小牛扒、汁燒護心肉。醬汁醃料入味,味道多變化同幾有特色!-頂級肉眼壽喜燒($116) 雖然只得有三片,但每片都大大塊👍🏽油脂比例平均,肉味都好濃🐃 仲要沾滿黑松露蛋漿,成個味道昇華了不少-厚切牛舌芯($78) 都喺餐廳必食菜式👍🏽牛舌芯部位本身口感偏爽彈,仲散發油香味,食落啖啖肉好滋味😋-建議加碗紫菜牛肉汁飯($24)🍔 鋪到滿滿嘅紫菜同飯素,配埋甜甜哋嘅牛肉sauce,食哂成碗都冇問題😏-食完咁多肉食

食完咁多肉食返串燒菠蘿($12/1串)🍍清甜解膩,為呢餐劃上完美句號😋
2021-01-10 144 瀏覽
筲箕灣燒肉店而家喺尖沙咀開咗分店了 新界牛表示唔使去到港島區先食到太幸福新張期間仲有七折優惠 真係超抵食坐底後 scan枱上QR code網上落單先來杯生啤 做緊買一送一優惠好抵飲必食九宮格燒牛盛合~入面分別係厚切牛舌腩、A4和牛、prime牛小排、安格斯牛仔骨、芫荽辣漬小牛扒、薄燒頂級肉眼、生薑燒骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉、汁燒護心肉九宮格入面最鍾意係呢個厚必牛舌腩口感爽彈 牛味濃郁 超級正覺得無醃嘅牛好食過醃左嘅 醃左嘅話芫荽辣漬小牛扒都幾惹味 係有筋扣小小分 無醃嘅牛就咁食已經好好味啦除左牛 試下雞呢款係黑松露口味~份量非常多啊 雞好嫩滑 黑松露味都好出 好味呀試下自己燒喜知次上碟啦燒得剛剛口 燒兩邊時灑上鹽 就咁鹽燒已經好好味 喜知次唔算多骨啖啖肉 好味 整體牛、雞、魚都唔錯 價錢唔算貴 坐得舒服同朋友吹下水食下飯 係一個唔錯嘅選擇
新張期間仲有七折優惠 真係超抵食
坐底後 scan枱上QR code網上落單
先來杯生啤 做緊買一送一優惠好抵飲
九宮格入面最鍾意係呢個厚必牛舌腩
口感爽彈 牛味濃郁 超級正
除左牛 試下雞
試下自己燒喜知次
上碟啦

整體牛、雞、魚都唔錯 價錢唔算貴 坐得舒服
同朋友吹下水食下飯 係一個唔錯嘅選擇
2021-01-09 725 瀏覽
相約朋友來到驚安燒肉工房吃午餐。之前筲箕灣分店已經一直很想去,一直聽聞這裏的燒肉性價比很高,現在新分店開在尖沙咀實在方便太多了!終於可以一試!必點最受歡迎的九宮格燒牛盛合。 一份盛合有齊9款不同的牛肉,牛魔王大滿足! 有厚牛舌、A4和牛、Prime牛小排、牛仔骨、芫茜辣漬小牛扒、薄燒肉眼、生薑骰仔牛梅花、壺漬牛肋肉和護心肉,每一款都試到。 最喜歡的是A4和牛, 油脂分布平均,入口即化,燒過後充滿油香。幾款牛肉漬也不錯,芫茜辣漬最特別,芫荽味突出,而且和牛肉很搭,惹味,但如果小牛扒再軟身點就更好!喜歡吃牛舌的我忍不住點了厚切和薄切牛舌。 厚切牛舌芯十分好吃! 厚實爽口啖啖肉,而且Juicy又充滿油香,燒完更加外脆內軟,太滿足了! 而特大薄切牛舌, 薄薄一片但同樣爽脆,包著牛油蒜蓉粒一起吃,一塊一口更是惹味!抵食之選還有柚子漬雞肉山。 份量非常驚人。柚子漬的雞肉有淡淡柚子清新香味,所以不會太膩。而厚燒橡果黑毛豬亦有兩大條。 燒過後的黑毛豬肉好脆口,特別豬油位很脆,重油香,配搭紫菜月見飯一起吃十分滋味!最近尖沙咀新開張優惠更有7折優惠!實在太划算了!我們兩個人點到滿桌都是肉,而且飽到捧著肚子

必點最受歡迎的九宮格燒牛盛合。

一份盛合有齊9款不同的牛肉,牛魔王大滿足!

喜歡吃牛舌的我忍不住點了厚切和薄切牛舌。

抵食之選還有柚子漬雞肉山。

而厚燒橡果黑毛豬亦有兩大條。

最近尖沙咀新開張優惠更有7折優惠!實在太划算了!

我們兩個人點到滿桌都是肉,而且飽到捧著肚子走,也不用$300!
  • 牛舌