2016-12-22 1530 瀏覽
一開始諗住試下既心態去食,去到一開始可以俾你自選2個湯底,夷家好多火鍋店只可以選一個湯底,但呢到就可以有2個湯底,到食物方面係有質素,自選肥牛好新鮮,服務好周到,各方面都好好,值得再黎,生日既仲可以幫你播埋生日歌,好有氣氛

台式自助火鍋
台式自助火鍋
2016-12-21 1434 瀏覽
幾日前已預定平日八時半三位。八點二十分左右到達大鴻輝大廈。但等既人龍多到嚇親人,好睇最後都準時八半到達馬辣,同接待小姐報到後,再等大約十五分鐘就可以入座。 馬辣既位幾好坐,仲要勁多野食。當日既海鮮係蜆仔,好鮮甜!海蝦都好好味!!最愛係醬汁配料勁多選擇!!
幾日前已預定平日八時半三位。
馬辣既位幾好坐,仲要勁多野食。
當日既海鮮係蜆仔,好鮮甜!
海蝦都好好味!!
最愛係醬汁配料勁多選擇!!
2016-11-21 2183 瀏覽
慶祝朋友生日🤗湯底叫左胡椒豬肚 and 番茄湯底 都OK嘅自助式 有最基本嘅 菜類 丸類 任叫牛肉 豬肉比起其他任何 佢地有特別D嘅有牛筋 鵝腸 個D選擇價錢係平嘅 可以幫你放蛋糕落雪櫃 咁橋附近隔離枱又有人生日 之後就有播生日歌不過D音質麻麻😂其實食哩間扺嘅當然同台灣嘅馬辣D湯底吾一樣
慶祝朋友生日🤗
其實食哩間扺嘅
當然同台灣嘅馬辣D湯底吾一樣
2016-07-24
2016-11-15 1598 瀏覽
點了麻辣同芫莤鍋, 味道不錯! 牛有不同選擇, 而且肉質很好, 服務也很貼心! 不過其他食物種類不多, 而且部分沒有再refill, 連雪米糍都沒有refill, 這個要多加改善. 總括來說, 以這個價錢, 其實已經很好了!
2016-11-13
30 分鐘 (堂食)
  • 麻辣鍋
2016-11-10 1739 瀏覽
呢間野,如果唔係黎到香港做臭哂,就一定係本身台灣果邊都唔好食,因為麻辣唔辣,牛肉唔好食,好失望。首先入到場,一行十一人,但係枱既擺位好死,分兩枱就變相變做兩班人,寫紙單就得湯底同牛豬,其他火鍋料就要出去雪櫃拎,款少之餘又唔靚仔,飲品老牌雪櫃拎,淩晨場,講就收三點,現實就係點半鐘埋數,兩點鐘截單,兩點半趕狗,讚得既都係配料吧,種類多,款式多,但係比數差太遠啦,都係無得救。同樓層黎講,都係去返一鍋堂同大窩口簡得落手,食得夜唔會趕人走,唔會再去

2016-07-19
$150 (宵夜)
  • 配料
打正台灣馬辣期號, 懷著滿滿的期特, 唸住暢快去品嚐正宗的麻辣風味. 點知失望而回………..叫左個麻辣同沙爹鴛鴦湯底, 麻辣湯顏色不夠紅, 以為食食下會出麻味, 點知食到尾都五覺, 辣味更加不夠……..沙爹同樣係咁, 最後有沙茶醬加上, 才有d咸味, 不過就完全無沙爹既花生味………….. 湯底0分好彩牛肉品質不錯, 佢有頂級牛梅花,無骨牛小排, 安格斯黑牛, 牛五花, 其實黎到都分五到邊隻打邊隻, 不過品質就相當五錯, 大家牛肉味都好濃, 食落就係口感有五同, 論品質, 放提黎講算五錯. 其他有試羊肉, 朋友就話幾好, 我食就怕太so 其他例牌蔬菜類, 菇類, 丸類, 內藏, 牛柏葉,尤魚類都非常多, 是自助形式, 喜歡食乜就自己夾啦………最喜歡d菜一碗碗放好自取, 睇落較整潔, 其他都係一般貨式 海鮮就有生蝦, 蜆, 魚類, 不過d蝦同蜆只見到一轉………….好好彩拎左幾隻蝦, 好大隻, 肉爽甜, 仲識郁, 不過就只得一次姐 飲品大部份是韓式飲品, 多款任選, 實有你岩口味 甜品就是好多不同味道的雪米磁同雪條, 仲有我最愛的DRYER雪糕 ,我都忍五住食左好多

湯底0分

, 仲識郁, 不過就只得一次姐

飲品大部份是韓式飲品, 多款任選, 實有你岩口味

2016-10-09
20 分鐘 (堂食)
2016-10-31 1377 瀏覽
以為係台灣嗰間馬辣,見到個湯底,就知道肯定不是 麻辣湯底 ,不香,不麻,不辣, 我嘅形容會係有少少味道嘅紅色水。胡椒豬肚湯,係有胡椒味嘅,係見到有豬肚,完。全間舖頭最抵食嘅牛肉,大致分為四類,可惜完全沒有牛味的。蔬菜類係新鮮嘅,所有肉類係雪藏嘅,所有海鮮都係雪藏嘅。下次攞人哋個名,可唔可以畀啲心機,抄足啲,抄啲質素出嚟呢??中肯地講一句 ,三個人, 十一點鐘去食, 的而且確係任飲任食 ,埋單四百五十蚊 ,真係唔應該有太高要求 。如果佢個舖頭名, 就叫做“台式麻辣火鍋 ”可能我會容易接受啲。
胡椒豬肚湯,係有胡椒味嘅,係見到有豬肚,完。
全間舖頭最抵食嘅牛肉,大致分為四類,可惜完全沒有牛味的。
蔬菜類係新鮮嘅,所有肉類係雪藏嘅,所有海鮮都係雪藏嘅。
2016-10-30
2016-10-27 923 瀏覽
食緊都要上黎寫食評! 真係好鬼好食,乜野食都有。牛肚牛筋好好食,d 菇係淋又有浸冬菇味! d 牛豬羊都有好多款。 連雪糕都有drayer , 雪糕糯米糍同雪條揀,又有甜品蛋糕... 真係冇野可以挑剔!

2016-10-25 2028 瀏覽
因為朋友生日,所以大家今次試下馬辣火鍋,之前係台灣都食過,今次就比較下有咩唔同。佢都係採取自助形式,外面有好多丸類,菜類可自取,而肉類就用點選形式,有牛肉,豚肉同羊肉。其他食物都很快就會補充,不過略嫌蝦補得太慢,坐了差不多45分鐘都沒有補過,一出就已經攞晒湯底亦有多款選擇,我地選了麻辣同豆腐湯底,麻辣湯湯底無麻辣既感覺。甜品方面都有好多款,除了雪糕雪條外,有芝士蛋糕,芒果布甸,啫喱,法式燉蛋等
2016-10-24
2016-10-16 6111 瀏覽
荃灣街坊向來叫這幢樓叫"英皇娛樂",其實這是前身,已換了名字叫"大鴻輝"好幾年。大鴻輝嚴格來說已沒有商場的特質,只有大堂有幾間零售鋪。但大鴻輝出名的,卻是它樓上每層都是食肆,而且是火煱店偏多。繼常滿百家菜,大鍋口,小肥羊後,馬辣都在這兒。馬辣這個名字我是在台北旅遊時聽說的,是台灣一間很出名的火煱店。有朋友說香港的馬辣與台灣的馬辣是沒有關連的,浪子還無法證實考究,但因為香港這間也是打台式火煱招牌,所以也就值得一試。先講環境:野食放在雪櫃內,十分衛生。配料也放得非常整齊,不單多款,有些還是普通酒樓自助火煱少見的。檯與檯之間不算太擠,而且全部配備電爐,非常不錯。食物方面:湯底可選兩款,我們要了酸菜白肉和胡椒豬肚。牛肉和豬肉要剔紙其他食物就放在雪櫃內自己挾。款式十分多,台式火煱的重點就是丸類。這兒的丸類與外邊常見的明顯不同,是來貨不同。所以就算是常見如魚蛋,墨丸這類吃下去都明顯不是最普通的貨色。其中最推介是火魷魚和豬潤。浪子其實已戒了內臟很多年,但這件豬潤厚大如豬扒,爽如豬頸肉,是一件十分"大方"又少見的火煱料。亦有一些比較特色的如麻吉燒飲品方面:罐裝有沙示,加士伯啤酒,有jolly sand

繼常滿百家菜,大鍋口,小肥羊後,馬辣都在這兒。

先講環境:

野食放在雪櫃內,十分衛生。

檯與檯之間不算太擠,而且全部配備電爐,非常不錯。

食物方面:
湯底可選兩款,我們要了酸菜白肉和胡椒豬肚。
牛肉和豬肉要剔紙

其他食物就放在雪櫃內自己挾。
亦有一些比較特色的如麻吉燒
飲品方面:

罐裝有沙示,加士伯啤酒,有jolly sandy薑味/荔枝味,韓式飲品......自己斟也有咖啡機和夏枯草,非常多選擇。

而且外邊有很多甜品,連芝士蛋糕,布甸都有,仿如西式自助餐

最後是最想說的服務,也是為何這麼抵食$158+10%服務費,一間有幾好環境,方便地段,食物款式多,浪子也要俾喊面?咪就係服務問題囉。

首先是剔紙的牛肉豬肉唔出的,每次剔紙都無單。第一轉好啲,10分鐘內到。第二轉我們剔咗一張,20分鐘後追,侍應話再入,30分鐘先嚟。嚟到幾乎同"埋埋張單佢"一樣時間嚟到。

第二,我們坐下後,大約5分鐘那個爐就送來,侍應發覺個電子爐唔著,我已經話佢知未插電,侍應又話唔關事,走去攞個gas爐嚟。如果用gas爐,我唔駛嚟幫襯你啦。而且全場檯檯都電子爐,得我地係gas爐,梗加奇怪。因為時間尚早(我們入座是6:20pm)那時候還有十幾廿張檯未派出去,咪問佢帶位換檯。點知佢個帶位話其他檯是四人檯,不是三人檯,所以唔可以俾我地,答完呢一句就走人,無諗住再跟進。
浪子覺得,張檯個爐有問題,係你地餐廳既問題,應該換檯。不是這種帶咗你入場就一副唔係我事既態度。

成件事最可笑既係兩點:

佢所謂四人檯最後咪又係咗兩張出去做三人檯。我唔知佢地係咪真係有二人檯,三人檯,四人檯,五人檯.....但你呢張檯個爐唔著你都要處理架嘛。

我們之後再問另一侍應,佢望一望檯底,插返個電掣就著機了,所以浪子咪一早講咗你未插掣囉,又話"唔關事,我走去攞個gas爐嚟"。最後我們都可以原檯用電爐,但整件事我覺得服務上俾客人的感覺好差,而且好浪費我們時間。

雖然新開張有一定優勢,但荃灣區火煱競爭激烈,尤其呢幢大鴻輝。希望店方多留意服務質素,浪子都唔想一間食物質素幾唔錯的火煱店咁快玩完。
2016-10-15
2016-10-06 1282 瀏覽
入座後15分鐘左右已經入單order肉類,30分鐘後已經吹單,到45分鐘後一盆肉都無上到!再同侍應講,佢先話廚房無紙!麻辣湯一時加辣湯一時加清湯!湯底唔好味!失望!唯一係食物選擇都多!
麻辣湯一時加辣湯一時加清湯!湯底唔好味!失望!
唯一係食物選擇都多!
2016-09-23 1354 瀏覽
去台灣迷上馬辣 登陸香港就睇睇同台灣有無分別 點知真係有特別既體驗 首先服務態度已經截然不同 食食下仲發現有張落單紙係麻辣湯個邊 究竟食牛定食紙 我睇唔透 之後員工幫我地換左湯 但向疑似經理級人士反映 佢大大聲回應我地 所以我地之後都費時再落order 費時加料啦 食都食到背脊骨落 下次大家打邊爐前留意下鍋入面有無寶物啦😉原本落晒啲料去個鍋度 一張落單紙寫住湯類兩款 換個湯底就重新食過 浪費晒時間!! 最無奈係再去拎料時無晒芋絲 無貨無得再fill喎 哭!! 就係問芋絲既同時 以上提及既人士就態度不甚好啦 點泥下一次啊😂湯底都多選擇 但沙爹特別吾推介 吾夠味同埋得個香字 食得大辣人士食依度既辣就可能吾夠你地止癮 因為個人食吾到好辣都覺得吾辣 甜品食左朱古力奶凍過甜無乜朱古力味 牛方面百幾蚊一位都難要求啲乜 但蝦係梅既 同埋發現係上手雞煲既同一班底 所以料可能都有啲相同 雪糕係Dreyer 又有嘉士伯啤酒 整體吾係劣食但甘既待客之度我有保留🙈百幾蚊一位 但因為服務而搞到自己無晒心情食野 真係吾值得......

得知荃灣開咗間叫馬辣嘅任食放題…諗都冇諗就即刻約老友打邊爐先! 上到去見到嘅情景…無論環境、格局還是味道都好有喺台灣食嘅感覺…!一坐低先落湯底,雖然共有8款選擇,但第1次試當然要食台灣味道,最後點了酸菜白肉拼麻辣湯底! 酸菜白肉湯底有大量酸菜及白肉,超好食!而且酸菜可以叫侍應添加。仲有麻辣湯底內的鴨血、豆腐都有得添食,唔夠食可隨時叫侍應添食。除了肉類要落紙之外,其他配料在外面自取,大約有50款食材,全部都十分乾淨企理,必食推介花膠、甜不辣、燕餃,連冬菇都勁厚身,脆皮腸亦是煙燻味,勁讚。食多幾粒推介:麻吉燒(有花生、芝麻),湯圓質地,咸甜交錯的味覺,非筆墨所能形容。甜品有Dreyer’s雪糕,8款味道,另外還有雪米糍、豆豆樂、牛奶樂雪條。特別一提… 仲有自沖花茶,有3款味道,食完飲個花茶去肥油另外汽水、啤酒任飲,啤酒更有嘉士伯同獅威。值得再回頭食過!!!!

特別一提… 仲有自沖花茶,有3款味道,食完飲個花茶去肥油
另外汽水、啤酒任飲,啤酒更有嘉士伯同獅威。
值得再回頭食過!!!!
2016-09-20
20 分鐘 (堂食)
  • 麻吉燒
  • 黑毛豬梅花
  • 安格斯黑牛
  • 無骨牛小排
  • 牛梅花
  • 燕餃
  • 甜不辣
2016-09-07 1157 瀏覽
朋友食過一致推介, 所以今晚兩個人嚟試試~ 未嚟到响樓下排隊搭lift已經打晒蛇餅, 上到嚟亦都人頭湧湧, 應該唔會有伏因為兩位冇得book枱, 所以唯有攞飛等, 一等就半個鐘有多...肥牛(3款)&豬(2款)&羊(1款)任點, 唔錯, 唔會好似其他'任食'咁限住叫, 讚湯底揀咗峰巢豆腐+胡椒豬肚, 豆腐湯ok, 但個豬肚湯好辣, 唔係胡椒嗰種而係辣椒嗰隻怕辣就會頂唔順雖然無任點海鮮, 但有碟細細哋的蝦&蜆送, 都唔錯呢度地方都好大, 而且食物飲品款式又多, 又企理, refill&出菜又快,  二人卡位又坐得舒服唔迫夾(如果同隔離枱個隔板高少少就好), 等下位都值ge~

任點牛(其中一款)
峰巢豆腐湯底+胡椒豬肚湯底
怕辣就會頂唔順
送的海鮮(兩位)
雖然無任點海鮮, 但有碟細細哋的蝦&蜆送, 都唔錯
2016-08-12
30 分鐘 (堂食)
任點牛(其中一款)
峰巢豆腐湯底+胡椒豬肚湯底
送的海鮮(兩位)
叫了麻辣和胡椒豬肚,講真好失望,始終佢個名係以湯底做主打……2款都冇味,要自己落指天椒,就連隔離哥哥都做法同我地一樣,但咁就冇左麻辣精髓啦最後我地當普通打邊吾諗麻辣2字就非常抵食同服務態度極好紙係湯底和肉類選擇,幸好牛肉和豬肉有6款,每款都新鮮吾係雪都好樣衰果d...其他自己拿,仲有4個雪櫃咁多都未試晒………但吾太覺基本的魚頭和魚片名牌雪糕仲誇有8款加雪條再加糯米糍,仲有生果添飲品最少6款加汽水,竟然仲有雀巢咖啡奶茶機同花茶

最後我地當普通打邊吾諗麻辣2字就非常抵食同服務態度極好

名牌雪糕仲誇有8款加雪條再加糯米糍,仲有生果添