2019-05-19 3413 瀏覽
後生一代會去嘅任食火鍋店,其實都係得嗰三四間。牛牛啦,養心殿啦,然後就係呢一間馬辣。呢間嘢個價錢同牛牛差唔多,當然平過養心殿啦。湯底就可以揀兩款,價錢同揀一款係一樣。佢個麻辣湯底幾好,唔似四川嗰種油到癲。今次叫咗啲豬肉食,啲豬肉其實都幾新鮮, 食落去都幾好。任食嗰啲都係肉丸,菜,響鈴,午餐肉,之類嗰啲經典嘢。冇乜好特別提。呀,我覺得最特別其實係佢嗰個榴槤雪糕。 佢有兩種榴槤雪糕,一種係有包裝,一種係新鮮雪糕,要自己挖嗰種。我想講新鮮嘅榴槤雪糕真係超級好食!!!榴槤味好濃,而且食到好多榴槤肉!癲㗎!!我畀百幾蚊,剩食呢個雪糕都回本!!!!

今次叫咗啲豬肉食,啲豬肉其實都幾新鮮, 食落去都幾好。

• 榴槤雪糕
2019-05-11 2753 瀏覽
第一次惡劣到要寫食評,門口阿姐態度非常惡劣,一早到,編位編到迫死,編係一班人的中間,諗住成場大把位,問佢可唔可以調下,點知阿姐發揮本色,串串貢,話個個係咁咪拆散晒d抬,好,當你對,忍你,但最重要係,兩個人食,食到兩個都腸胃炎,百幾蚊食+3舊水睇醫生,去前真係三思,希望你睇到我呢個食評,永久blacklist!!!
2019-05-05 2634 瀏覽
喺旺角行街,心血來潮想打邊爐,所以就食左第二次馬辣🤣知道同台灣馬辣不同,但我覺得依然好食!Tips: 到達前先用Gulu app拎飛就唔洗等咁耐🌟環境二人枱痴得好埋,比較逼,主要想同朋友傾計就唔建議去可以自己拎嘅食物放左喺架黃色巴士造型嘅架度,幾有趣,但多人拎野食會有啲逼🌟食物火鍋湯底有唔少選擇,麻辣湯會有幾舊鴨血,好入味😋牛肉方面,紅色同綠色碟比較有牛肉香味,紅色更係平時牛扒嘅級數(prime)落單叫牛肉冇扣單,亦幾快送到羊肉騷味不大,中意騷味的朋友可能覺得唔夠味鹵水豬腸好食!另外試左有趣嘅麻吉燒,原來係類似芝麻湯圓😂另外亦有幾款菇類,啱晒愛菇人士❤️當晚主要不停食肉,所以都冇乜點試其他配料😂另一驚喜係甜品!除左5款Dreyer’s雪糕,亦有幾款Gelato,平時放題嘅蛋糕仔,常見的雪條。而喺手工火鍋配料嗰邊,有即製香蕉pancake,焦糖燉蛋,燉奶同麵包布甸!選擇非常多💞🌟服務馬辣都出名服務態度麻麻,在場好多南亞員工,當晚服務正常,都係舉高張單就有人嚟收,冇乜交流。最大問題係一有人走,員工就會推架垃圾車嚟收拾,由於有啲枱與枱之間完全冇空位,所以你食緊嘅時候就有架垃圾車喺隔離,都會影響

Tips: 到達前先用Gulu app拎飛就唔洗等咁耐

🌟環境
二人枱痴得好埋,比較逼,主要想同朋友傾計就唔建議去

🌟食物
火鍋湯底有唔少選擇,麻辣湯會有幾舊鴨血,好入味😋

落單叫牛肉冇扣單,亦幾快送到

羊肉騷味不大,中意騷味的朋友可能覺得唔夠味

鹵水豬腸好食!另外試左有趣嘅麻吉燒,原來係類似芝麻湯圓😂

另外亦有幾款菇類,啱晒愛菇人士❤️

當晚主要不停食肉,所以都冇乜點試其他配料😂

🌟服務
最大問題係一有人走,員工就會推架垃圾車嚟收拾,由於有啲枱與枱之間完全冇空位,所以你食緊嘅時候就有架垃圾車喺隔離,都會影響少少食慾🙁
  • 鹵水豬腸
  • 甜品
  • 紅色碟牛肉
2019-04-29 2534 瀏覽
創興廣場有好多間任食打邊爐,次次都見到門口好多人排長龍搭lift上去。而我揀馬辣嘅原因係喺台灣食過呢一間,想試一試香港會唔會唔同味道。佢分咗三個時段收費,最平就係宵夜時段11PM開始,每位大約$118 +1。一坐低,職員會比menu你揀湯底,是日海鮮同肉類。而其他菜,配料同飲品就係雪櫃自助形式。湯底:沙嗲略嫌淡味,而麻辣鍋味道和台灣差不多,鴨血都係免費任加是日海鮮:有鮮蝦,蜆,魚。鮮蝦味道OK肉質唔會話好梅,而蜆就值得一讚啦冇沙之餘仲好新鮮。飲品: 啤酒Hoegaarden都係免費任飲另外有咖啡機,茶,罐裝飲品。甜品:有雪糕,燉奶,麵包布甸同埋即叫即整嘅pancake。 麵包布甸好重奶香味,不會過甜,仲好有誠意有雲呢拿汁配埋

沙嗲鍋+麻辣鴨血鍋

冇沙之餘仲好新鮮。

飲品: 啤酒Hoegaarden都係免費任飲
另外有咖啡機,茶,罐裝飲品。

甜品:有雪糕,燉奶,麵包布甸同埋即叫即整嘅pancake。
麵包布甸好重奶香味,不會過甜,仲好有誠意有雲呢拿汁配埋
馬辣呢個名就成日都聽到,不過今次先係第一次係我親身去食,但係應該唔會有第二次囉。首先個湯底完全冇味😓😓唔知自己食緊乜,好似全部配料都要我自己加咗豉油之後先會有味,之後其實啲牛肉都一般啦唔會特別有好大感覺,同埋選擇真係唔算太多都係得好多丸類,但係因為個湯底完全冇味所以令到所有嘢都唔會好食得去邊,算係得甜品好少少啦,會叫做多少少選擇揀,不過如果要比呢個價錢我會想揀一間值得食啲嘅餐廳囉,搞到呢餐好似曬咗個quota 咁😔😔
2019-03-30 2023 瀏覽
似去茶餐廰,坐位不舒服,煙霧彌漫,非常焗。我去過多火鍋🍲都無呢間差,無下次。食物極無味,種類唔多全部都係丸類,開來選擇不多只有一兩款。價錢都要168,不值的和題。等位都要45分鐘,初頭朋友話荃灣店都可接受,點知中伏。😖😖
馬辣呢個名之前聽過,但一直以嚟冇好刻意想去試,估唔到真係一試難忘....唔係啲嘢好食,而係侍應服務態度差!只針對我哋夠鐘仲未走,其實我哋只想食埋剩番嘅少少嘢就走。早過我哋入場嘅都仲喺度食緊;而且仲要有我哋落過order而聲稱賣哂嘅食物,竟然喺果枱人度出現。而果枱人就係冇禮貌侍應聲稱嘅朋友!果位冇禮貌侍應仲要話係佢朋友就可以坐耐啲,極冇禮貌叫我哋走。朋友忍唔住搵經理理論,而只求公平,一般客人食得任食係唔會理你隔離果枱係咩人,你要so自己友都唔會大模廝樣坐喺全餐廳中間位置吧?經理廢up到又係搬番用餐時間過鐘要加錢,要加錢咪講囉⋯⋯又冇提過下只講夠鐘,又係你哋主導要我哋先埋單找數,朋友話俾錢你又話張單已經埋咗冇得加。仲要幫埋下屬搬藉口,又話佢哋種族關係,教極都唔識serve客嘅態度;又話隔離枱係員工,有員工價可以食耐啲;又縱容個冇禮貌侍應粒聲唔出收哂我哋枱面啲嘢,我果刻不知幾驚佢玩嘢倒我一身豉油。仲要做前綫當面用粗口鬧客?我一直以嚟冇話自己啱,但待客態度差嘅,就算你間嘢幾好食同幾抵都好,我都唔會貼錢買難受再幫襯!

2019-03-24
$140 (宵夜)
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk行通宵山之前 當然要食餐飽 火鍋就最perfect 我個fd就推薦一間 好平既任食火鍋 $118就可以任食火鍋兩個鐘 食物種類都好多 連海鮮都有特別提一提佢同台灣果間好出名既馬辣係冇關係既🙋🏻‍♂️不過要話一話佢先 果日份肥牛有一塊1cm 長既膠片 都幾尖 我朋友話去過咁多次都未見過 可能知我係foodie 想做我 威脅下我😂 叫我寫好少少 不過希望佢地正視個問題 我地眼好就見到姐 見唔到都幾大件事 死人架😀-食物大部分都自助 得牛肉 豬肉 羊肉要自己落單 海鮮都要之外 特別講講海鮮連比較貴既白鱔片都有 而且爽口彈牙 算好抵肉類方面幾中意牛小排 肉味ok濃 甜品選擇都幾多 連bread pudding 都有 原來想比6.5佢 不過佢想殺我 所以比6總結來說 正常質素 超值價錢 抵去-🎈旺角彌敦道593-601號創興廣場14樓平均傷害:$130好味值:6/10...
特別提一提佢同台灣果間好出名既馬辣係冇關係既🙋🏻‍♂️
肉類方面幾中意牛小排 肉味ok濃
甜品選擇都幾多 連bread pudding 都有
原來想比6.5佢 不過佢想殺我 所以比6
總結來說 正常質素 超值價錢 抵去
🎈旺角彌敦道593-601號創興廣場14樓
平均傷害:$130
好味值:6/10
今晚朋友想試下,訂左枱,臨時朋友甩底,門口派位的疑似老闆娘即刻變臉,話下次安排唔到,要變自己攞飛。跟住有另一班人訂左枱的,他們要加人數,老闆娘立即再表變臉,成個狗樣咁歡迎笑晒。 真係好睇過國髓。呢間野無下次。食材則算新鮮,要自行出去拿食物,雪糕選擇亦多,有特別的羌味雪糕。而侍應服務態度則一般。

侍應服務態度則一般。
2019-02-14 2187 瀏覽
味道一般,味精湯底,食物普通,甜品反而比較好吃,這個味道不配這個價錢。另外通風也很差,進門口就嗅到湯底味,沒有抽風,一整晚也在蒸面,離開時全身也有味道浪費時間,沒有下次。
浪費時間,沒有下次。

2019-02-13 2221 瀏覽
近年麻辣鍋越來越盛行, 而係台灣既馬辣都黎左香港, 之前去台北既時候都食過, 的確係唔錯, 最懷念既就係鴨血, 真係好好味馬辣係荃灣同旺角都有分店, 個人就覺得旺角呢間好食D旺角馬辣環境都幾好, 唔會話太過迫, 仲有卡位簡單介紹下呢度既落單方法先, 湯底, 肉類, 海鮮, 魚類都係要寫紙落單既其他所有食物都係自助形式, 每枱都會有2個出去攞野食既碟食物既種類一D都唔少, 而且都會有一D台灣既食材每種食物既名都清楚貼左係食物盤前面, 一定唔會唔知係咩黎啦呢度仲有醬料區, 有好多選擇而我就鍾意蔥花, 指天椒, 花椒油同麻油, 呢度既花椒油好香架食台灣既麻辣鍋, 就緊係要點返台灣既特式湯底而以下就係麻辣鍋(2隻辣椒, 已經係最辣啦) + 酸菜白肉鍋麻辣鍋帶有少少辣, 唔食得辣既朋友都唔使驚味道好濃, 基本上都唔使點豉油, 而個鍋入面本身冇比鴨血既想食鴨血既朋友就要叫職員加啦, 無限fill 既, 個鴨血真係好好味, 煮到入哂味呀跟住就要講下呢度既牛肉啦, 總共分左4種點樣先知道自己食緊邊種然後再ENCORE呢?咁首先睇下張菜單, 4種牛肉分左4隻顏色紅色- 美國PRIME頂級牛梅花藍色- 美
近年麻辣鍋越來越盛行, 而係台灣既馬辣都黎左香港,
馬辣係荃灣同旺角都有分店, 個人就覺得旺角呢間好食D

旺角馬辣環境都幾好, 唔會話太過迫, 仲有卡位

其他所有食物都係自助形式, 每枱都會有2個出去攞野食既碟

食物既種類一D都唔少, 而且都會有一D台灣既食材
每種食物既名都清楚貼左係食物盤前面, 一定唔會唔知係咩黎啦

呢度仲有醬料區, 有好多選擇

食台灣既麻辣鍋, 就緊係要點返台灣既特式湯底
麻辣鍋帶有少少辣, 唔食得辣既朋友都唔使驚
味道好濃, 基本上都唔使點豉油, 而個鍋入面本身冇比鴨血既
煮到入哂味呀

跟住就要講下呢度既牛肉啦, 總共分左4種
點樣先知道自己食緊邊種然後再ENCORE呢?
咁首先睇下張菜單, 4種牛肉分左4隻顏色

紅色- 美國PRIME頂級牛梅花
藍色- 美國CHOICE無骨牛小排
綠色- 美國CAB格斯黑牛
白色- 美國精選牛五花

而放牛肉個盤係個角位度都會有分返顏色, 咁就知道自己食緊邊隻啦
個人就覺得唔需要叫白色果種, 因為只係出面好普通既肥牛, 同埋脂肪好多

而我個人就十分推介呢個紅色- 美國PRIME頂級牛梅花
食落去好香牛肉味, 脂肪都分佈得好平均
除左推介呢度既牛肉, 呢度既羊肉片同白鱔片

是日推介海鮮就係蜆, 蜆肉唔算好大隻, 但勝在新鮮
蝦都好新鮮, 有羔架

到最後就係甜品, 甜品有Dreyers/ Milk Top 既雪糕, 另外仲有雪條, 雪米糍
$168加一, 價錢抵到爛, 要回本真係冇難度架!!
  • 鴨血
  • 美國PRIME頂級牛梅花
  • 羊肉
  • 白鱔
  • 甜品
2019-02-02 1904 瀏覽
前一日打電話book 3位 黎到佢自己寫錯咗我8位 跟住話唔俾入 3位既話係連booking都唔接 叫我地等位 冇病啊嘛?跟住我地走咗扮打電話過去話book 2位聽日 佢又俾book喔!咩員工黎 以後都唔會幫襯呢間嘢 垃圾
原本訂左6位,臨時變為5位,門口個大嬸已經黑哂面,最尾5個人坐4人卡位,點坐?膊頭掂膊頭點食?搵侍應問有冇枱轉,話book滿哂,fine,我地想路邊加張櫈,櫈都已經拎埋嚟,另外又有個同事話唔坐得,問侍應,個侍應又要問經理,經理就係咁叫同事hea我地,自己又死都唔行埋嚟!最後決定走!唔食!上樓上15樓,點解要俾你當乞衣咁?我食你呢餐唔使俾錢架?宜家要你請呀?上到15樓都聽到左右隔離枱講呢間野啲服務有幾差,大家想見識下就去試啦
係台灣食過馬辣同新馬辣都好好味,不過覺得香港開好似總會唔好味所以一直都冇試,今次想揾間平平地既火鍋食,揀揀下就揀左馬辣,都係百幾蚊都值得一試,見佢D肉都幾多選擇。用THE GULU APP拎飛見到竟然得幾個人排隊! 勁快有得入叫番麻辣湯底,小辣,因為台灣經驗係麻辣湯唔係好辣,我唔係好食得辣都接受到,純粹D肉可以多少少辣味好食D,所以叫左麻辣小辣湯底,估唔到個味真係好似台灣,好似係台灣食緊馬辣咁~另一半既湯式叫左冬蔭公鍋,個人就覺得好似個樣好似沙嗲咁,完全唔係想像中既泰式冬蔭公湯,而且仲好似有D怪味,所以主要都係煮係麻辣湯個邊~主要肉類方面,本身好用心記得邊隻牛打邊隻牛,但食食下都費事記,總結係全部都好味,都值得一叫~ 是日海鮮係蜆,都唔錯,唔會有沙~ 脆魚都唔錯,係可以encore的海鮮~火鍋配料非常多,有4個大雪櫃,主要既有豬頸肉、滑牛肉、醉雞件,如果MENU D肉唔夠仲可以夾呢D,豬頸肉同滑牛肉都好味,醉雞件其實冇酒味,同埋煮好耐都唔會鞋,所以呢D肉都可以係咁encore~另外仲有好多丸,其中香菇貢丸非常香,另外仲有個人最愛既順德魚腐,實在太好了食左差唔多十粒,好少放題店有得食呢隻

另外仲有好多丸,其中香菇貢丸非常香,另外仲有個人最愛既順德魚腐,實在太好了食左差唔多十粒,好少放題店有得食呢隻魚腐~ 仲有火箭魷魚、芋絲等等,仲有D燕餃,其他就係D普通火鍋配料~

百幾蚊好抵食,特別係火鍋配料好多,而肉既質素都唔差,平平地好抵食~重點係要叫麻辣湯底,唔食得辣既話可以叫小辣
2019-01-07
5 分鐘 (堂食)
2019-01-19 1287 瀏覽
同朋友敍一敘.......朋友仔帶我去啲一間我地一次到嘅火鍋。入到店舖感覺一般般,裝修簡單……我兩個人…所以得一張細二人枱……啲個酸菜豬肚湯係我朋友突登黎食嫁…………好話好好味...我地每一款牛都覺叫一份。款款都好好食...突別好食嘅係安格斯黑牛...我不停叫左四五次....個日嘅時日海鮮係........仲生嘅花甲,當然又係叫左幾次啦......見到佢有脆魚腩…白鱔....當然必叫啦....我咁鐘意食魚....對魚一定有要求...明知任食火鍋所以都無咁大期望....沒想到....出奇地好食.....白鱔真係必叫........一定會再去..可惜二小時唔夠食!!!
啲個酸菜豬肚湯係我朋友突登黎食嫁…………好話好好味...
見到佢有脆魚腩…白鱔....當然必叫啦....
白鱔真係必叫........一定會再去..
可惜二小時唔夠食!!!
2019-01-16
120 分鐘 (堂食)
宵夜