2021-07-19 163 瀏覽
<Hong Kong🇭🇰•Yuenlong>“咬我唷?芫荽熔岩漿火鍋”召集#芫荽控‼️發現濃濃芫荽火鍋湯底🤣每片肉肉放入鍋中,一陣仔就香香芫荽味唷!全港首創台式藥膳養生鍋😍我地揀選「Prime grade牛肩胛肉全日90分鐘放題$203」可以食到Prime grade牛肩胛肉西班牙無激素豬肉片仲有台灣沙爹牛肉🥩精選雞腿肉🍗同深海魚柳🐟!仲有各種不同嘅蔬果丸類🥳芫荽熔岩漿火鍋翠綠色湯底就知係芫荽湯!鋪滿新鮮嘅芫荽係濃稠嘅芫荽熔岩漿火鍋!放入湯煮,每片肉肉都係香香嘅芫荽味 !正正藥膳麻辣湯鍋小辣啱啱好,飲左一啖又幾香😍牛肉沾滿麻辣湯,香而不太辣,好惹味!藥膳火鍋放題之餘,重點係10多款雪糕、雪條任食唔嬲😍😍😍仲有Dryers花生莓味嘅脆皮雪糕條😍食左2大條!📍馬祖 (形點一期) (元朗)元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖...
<Hong Kong🇭🇰•Yuenlong>
“咬我唷?芫荽熔岩漿火鍋

可以食到Prime grade牛肩胛肉
西班牙無激素豬肉片
仲有台灣沙爹牛肉🥩精選雞腿肉🍗同深海魚柳🐟!
仲有各種不同嘅蔬果
丸類🥳

芫荽熔岩漿火鍋

藥膳麻辣湯鍋

脆皮雪糕條😍食左2大條!

📍馬祖 (形點一期) (元朗)
元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖

2021-07-17 164 瀏覽
☞ 有冇人同我一樣間唔時就會挑起咗條癮想打邊爐🤣🙋🏻‍♀️就算係夏天都好想去有冷氣嘅地方烚吓烚吓?今次嚟到位於元朗YOHO嘅馬祖,佢有唔同嘅肉揀,我哋今次就揀咗價錢比較相宜嘅$203 Prime Grade牛肩胛肉放題套餐~😆.🍴 Prime Grade牛肩胛肉放題套餐($203)❖ 佢係一人一鍋嘅火鍋嚟嘅,所以我哋今次揀咗兩個湯底,分別係蕃茄麻辣湯中辣,同埋藥膳椰子清雞湯😋❖ 開頭都好驚個麻辣湯底會搶走晒啲蕃茄味,但係食落兩樣嘢竟然平衡得非常好,辣得來有少少蕃茄嘅酸甜味,非常開胃😍❖ 而椰子雞湯個湯底好濃郁,拎佢嚟淥菜淥粟米就唔會好似麻辣湯咁索晒啲油🤪❖ 啲肉嚟講,我個人覺得豬肉個口感比牛肉更好,而去出面自助區嘅深海魚柳同埋沙茶牛肉都好好食,唔算好鞋口👍🏻❖ 另外可以出去自助區度攞嘢飲,飲品選擇都好多,最重要嘅係自助區嘅甜品竟然有movenpick雪糕!😍🍨.☞ 總括嚟講,我覺得大家可以嚟試吓佢嘅火鍋~佢仲有好多唔同價位嘅肉㗎,價錢都係有200幾至400幾不等,突然挑起條打邊爐癮嘅你哋快啲去試吓啦😋

🍴 Prime Grade牛肩胛肉放題套餐($203)

香港人鐘意「 打邊爐」🍲,但台式嘅火煱又食過未呢?上星期,我又入元朗練舞🩰。之前約咗朋友食下午茶,喺元朗形點「 搵食」😋😋。經過見到馬祖台式藥膳火煱放題店😍😍,剰係藥膳都覺得好吸引好特別~火煱湯底共有十多款選擇,包括椰子清雞湯、蟲草花桃膠雞湯、花鵰清雞湯等等。聽到個名都覺得好養身~亦可自選放題套餐,包括西班牙無激素豬肉片、美國Prime grade 牛肩胛肉、美國Prime grade極上牛頸脊及西班牙伊比利亞黑毛豬和美國SRF極黑和牛肩脊肉等等,滿足「食肉獸」嘅要求🤩🤩。我哋揀咗蟲草花桃膠雞湯和花鵰清雞湯同埋美國Prime grade 牛肩胛肉放題套餐,任食90分鐘,大快耳頤。⭐️蟲草花桃膠雞湯清甜補身⭐️花鵰清雞湯甘甜清新⭐️美國Prime grade 牛肩胛肉油脂豐盛而不膩⭐️西班牙無激素豬肉片沒有豬「 騷」味仲有一系列嘅台式丸類選擇,其中火灸芝士丸超好食,熱溶嘅芝士齒頰留香🥰🥰。最貼心係提供一糸列嘅冷熱飲、雪糕和雪條。任食Movenpick 雪糕,仲有好多款式嘅雪糕雪條任君選擇,為火煱降降溫。我自己食咗兩杯雪糕和三條雪條,友人食咗三杯雪糕和兩條雪條。哈哈~真係好滿足呀~~🥰🥰🥰🥰
香港人鐘意「 打邊爐」🍲,但台式嘅火煱又食過未呢?
上星期,我又入元朗練舞🩰。
之前約咗朋友食下午茶,喺元朗形點「 搵食」😋😋。

⭐️蟲草花桃膠雞湯清甜補身
⭐️花鵰清雞湯甘甜清新
⭐️美國Prime grade 牛肩胛肉油脂豐盛而不膩
⭐️西班牙無激素豬肉片沒有豬「 騷」味

最貼心係提供一糸列嘅冷熱飲、雪糕和雪條。

我自己食咗兩杯雪糕和三條雪條,
友人食咗三杯雪糕和兩條雪條。
哈哈~真係好滿足呀~~🥰🥰🥰🥰

蟲草花桃膠雞湯
花鵰清雞湯
蔬菜和台式腸
台式丸,響鈴卷
各式丸類
2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
蟲草花桃膠雞湯
花鵰清雞湯
蔬菜和台式腸
台式丸,響鈴卷
各式丸類
2021-07-12 223 瀏覽
《jap jap jap》「馬祖」 · 台式藥膳一人火鍋今次揀嘅餐:Prime Grade牛肩胛肉放題套餐(90分鐘)價錢:$203/位(另外再加一)豬同埋牛都好嫩,not cheap cheap肥牛feel想講嗰度係勁多湯底俾你揀😂如圖然後個味係真係好正,之前試過啲藥膳嘅湯底唔知點解會苦苦地又或者覺得太濃,呢間就冇呢種感覺啦。最後同朋友試咗嘅兩款湯底:▫️藥膳椰子清雞湯好清但係個味好出,椰子味啱啱好都,唔會太淡淡到食唔出又或者太濃濃到同個雞味鬥撞,是咁的因為掛住個味然後返到去叫媽咪煲椰子雞湯俾我飲,嘻嘻▫️藥膳花雕清雞湯花雕味濃,自己就覺得食得耐會有啲啲厭嘅感覺,不過同椰子雞湯輪住食都OK有一款想講嘅就係芫荽湯底,利申唔食芫荽,但見側邊啲人食佢係真係hit好多芫荽喺個湯底,所以鍾意芫荽嘅不妨一試。自助區:有各種常見嘅丸、蔬菜、烏冬、公仔麵、菇etc.種類都豐富嘅,唯一一樣特別想睇嘅係甜不辣,每次去親台灣其中一樣好鍾意嘅就係甜不辣,咁啱佢哋有,勁開心。嘢飲區到十幾款!另外,甜品都有好多種,dryer’s, movenpick呢啲就基本啦,最鍾意就海鹽牛奶味,因為冇見到出邊有得買,令到我諗起
《jap jap jap》

「馬祖」 · 台式藥膳一人火鍋

今次揀嘅餐:
Prime Grade牛肩胛肉放題套餐(90分鐘)
價錢:$203/位(另外再加一)

豬同埋牛都好嫩,not cheap cheap肥牛feel

想講嗰度係勁多湯底俾你揀😂如圖
最後同朋友試咗嘅兩款湯底:

▫️藥膳椰子清雞湯

▫️藥膳花雕清雞湯

有一款想講嘅就係芫荽湯底,
利申唔食芫荽,
但見側邊啲人食佢係真係hit好多芫荽喺個湯底,
所以鍾意芫荽嘅不妨一試。

自助區:
嘢飲區到十幾款!另外,甜品都有好多種,dryer’s, movenpick呢啲就基本啦,最鍾意就海鹽牛奶味,因為冇見到出邊有得買,令到我諗起以前食過一種叫眼淚雪糕嘅嘢。

環境與服務態度:
環境整體感覺係乾淨企理嘅,然後啲店員會留意你幾時食完見到你差唔多冇就會問你使唔使幫你refill,自助區都會keep住refill,很好很好~
Prime Grade牛肩胛肉放題套餐
2021-07-02
Prime Grade牛肩胛肉放題套餐
2021-07-12 353 瀏覽
想以超值價錢品嘗好東西自然要挑對的時段對的地點難得和友人剛好一起平日放假就挑了以養生食材作主題的馬祖試試下午茶時段的台式火鍋放題甫進店感覺店舖環境乾淨舒適而且客人不多可以慢慢邊吃邊談自助區食物醬料擺放井井有條分類清晰這裡火鍋是一人一鍋既衛生又可嘗不同湯底說起湯底這裡的選擇算是豐富我們挑了藥膳椰子清雞湯和藥膳蟲草花桃膠雞湯前者散發濃濃椰香湯底清新而不油膩後者則恍如藥膳雞煲滋潤補身的感覺套餐方面我們選了第二便宜的含無限添加牛肩胛肉和西班牙無激素豬肉片前者油脂豐富有光澤肥瘦比例剛好後者則肉汁豐富厚薄適中使口感更上層樓自助配料有多款新鮮蔬菜丸類烏冬等其中更有只於較高級別放題出現的羽衣甘藍蟲草花也是在其他火鍋放題比較少見飲品甜品方面可以用琳琅滿目形容其中焦點當然是有哈根大師雪糕獨立小盒裝多吃幾盒很容易就回本了另外有一款香港製造的海鹽味雪糕整體來講食物質素不錯價錢公道有機會會再來
想以超值價錢品嘗好東西
藥膳蟲草花桃膠雞湯
藥膳椰子清雞湯
哈根大師雪糕
2021-07-11 156 瀏覽
早排同朋友到Yoho mall 嘅馬祖食晚餐 打個邊爐👯‍♀️👯‍♀️朋友點左個藥膳蟲草花桃膠雞湯底(朋友表示剩係飲個湯都抵番曬)而我自己就點左日本壽喜燒sukiyaki 湯底🙈點完湯底先入座 只係放底左個袋 湯底已經出現 之後就出現唔同嘅豬同牛肉 送上店員話食完可以再加 肉🙈但我地食到最後一刻先食得曬🙈D肉薄身得黎好有咬口唔會覺得好硬好"鞋"除左肉之外係出面配料區有其他唔同嘅配料選擇 我自己就好鍾意有唔同嘅丸類選擇 好多餐廳而家得2-3款嘅選擇 (姐係你岩就岩唔岩就無得食)食到甘上下店員會不停幫手加湯底(欣賞)食到甘上下店員會提示重有15分鐘就要交枱🙈呢個時候當然出去揀甜品🙈最驚喜係有movenpick嘅雪糕😏如果有埋朱古力味會更開心😎😎

而我自己就點左日本壽喜燒sukiyaki 湯底🙈

點完湯底先入座 只係放底左個袋
湯底已經出現 之後就出現唔同嘅豬同牛肉 送上
店員話食完可以再加 肉🙈

但我地食到最後一刻先食得曬🙈
D肉薄身得黎好有咬口唔會覺得好硬好"鞋"

食到甘上下店員會不停幫手加湯底(欣賞)
最驚喜係有movenpick嘅雪糕😏
如果有埋朱古力味會更開心😎😎

2021-07-11 109 瀏覽
炎炎夏日,最爽就是吹著冷氣吃火鍋放題,不過大部分餐廳都只設晚市放題,難得《馬祖台灣養生湯麵館》供應全日90分鐘養生火鍋放題,身為吃貨當然要try try🤪火鍋形式為一人一鍋,分別點了藥膳蟲草花桃膠雞湯和藥膳台灣麻辣湯;蟲草花桃膠雞湯料很多,湯底清甜可口😋麻辣湯也是藥膳湯底,但多了麻辣味美國Prime Grade極上牛頸脊和西班牙伊比利亞黑毛豬套餐,肉類質素都很好,而且厚度切得剛好,煮熟很不會過薄過厚,牛頸脊肥瘦比例適中,肉味香濃,好新鮮👍🏻黑毛豬火鍋配料也很多元,除了一般配料外,還有坊間少見的台灣腸、蟲草花、豬血糕…職員refill也很快手飲品種類多之餘還貼心設有暖櫃,很喜歡咸檸味梳打汽水,很有港式風味甜品方面,雪糕雪條一應俱全,連Movenpick都可以任食🤩超抵食《馬祖》📍元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖

《馬祖》
📍元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖
2021-07-09 137 瀏覽
元朗搵食日😋😋今日好想打邊爐,經過見到就揀馬祖試下職員好細心咁介紹每個價錢嘅放題👏🏻👏🏻我地揀左$288嘅價位有美國Prime grade極上牛頸脊、西班牙黑毛豬全部都係藥膳湯底👍🏻👍🏻最開心嘅係一人一鍋❤️❤️點了藥膳台灣麻辣湯同藥膳田園蕃茄濃湯個蕃茄濃湯超甜,啲野食吸晒啲濃湯味好正😋麻辣湯有大中小辣唔夠辣可以叫職員再加辣汁!👍🏻👍🏻黑毛豬同牛頸脊都好軟熟淥耐左都唔會靭!配料有好多選擇!我好鍾意台中福茂貢丸😆好爽口彈牙架💕💕飲品同甜品有好多款好多都好啱口味!🤭要嚟多幾次先試得晒🤣🤣
元朗搵食日😋😋
今日好想打邊爐,經過見到就揀馬祖試下
職員好細心咁介紹每個價錢嘅放題👏🏻👏🏻
我地揀左$288嘅價位
有美國Prime grade極上牛頸脊、西班牙黑毛豬
全部都係藥膳湯底👍🏻👍🏻
最開心嘅係一人一鍋❤️❤️
點了藥膳台灣麻辣湯同藥膳田園蕃茄濃湯
個蕃茄濃湯超甜,啲野食吸晒啲濃湯味
好正😋
麻辣湯有大中小辣
唔夠辣可以叫職員再加辣汁!👍🏻👍🏻
黑毛豬同牛頸脊都好軟熟
淥耐左都唔會靭!
配料有好多選擇!我好鍾意台中福茂貢丸😆
好爽口彈牙架💕💕
飲品同甜品有好多款
好多都好啱口味!🤭
要嚟多幾次先試得晒🤣🤣
2021-07-09 5599 瀏覽
去咗形點一期打邊爐,正喎!依到供應全日90分鐘放題,一人一鍋,仲有好多藥膳湯底揀🤤裝修非常舒適亮雅,用餐感覺好舒服。而打邊爐放題全日供應,由入座開始計90分鐘用餐時間,如果依家下午5pm前埋單每位🥳可減$20。湯底方面是一人一鍋,每人可自選一款湯底👍🏼我哋揀咗「藥膳蟲草花桃膠雞湯」和「藥膳椰子清雞湯」,雖然是藥膳湯底,但係唔會有甘苦嘅藥材味💗前者用料非常足,桃膠好大1塊~而後者非常清甜😋有好香椰子味。另外有唔同嘅放題套餐揀,而全枱客人需要選擇同一款,我地揀咗「Prime Grade牛肩胛肉放題套餐」每位$ 203 (星期一至四) 套餐有任點嘅Prime Grade牛肩胛肉同埋西班牙無激素豬肉片😋第一輪唔使落單💗再追加就可以向服務員落單,落咗單都好快送到嚟。牛肩胛肉好嫩又有牛味,覺得都好唔錯!👍🏼而西班牙無激素豬肉片係非常薄切,淥幾下好快就食得,估唔到都好好食喎!平時豬肉片真係未必會追加,今次都追咗一轉😋另外肉類方面仲有台灣沙茶牛肉丶精選雞腿肉丶深海魚柳,依3款都係自助吧過到自取,但係我哋掛住食牛肩胛肉同豬肉片😝就冇試到依3款。另外配料有30幾款,擺放得非常之整齊💗以自助形式自取,配料當

湯底方面是一人一鍋,每人可自選一款湯底👍🏼

另外配料有30幾款,擺放得非常之整齊💗以自助形式自取,配料當中有好多台灣靚料~甜不辣丶台灣腸丶台中福茂貢丸丶台灣麻辣小香包丶米血糕等等

當中貢丸我覺得好正,Q彈又有香菇香。而蔬菜方面都好新鮮,有我好like嘅羽衣甘藍🥬丶南瓜片丶萵筍⋯

飲品凍熱都有,除咗有雪櫃仲有暖櫃,選擇大約有十幾款💗最後記得留番啲時間,食埋雪糕雪條,選擇都幾多,當中仲有Mövenpick同Dreyer's 🤤

未有疫情之前,小編去台灣一定要食火鍋放題😌香港雖然好多放題式火鍋,但質素都相當參差🥲今次去到元朗既馬祖食佢地既全日90分鐘放題,終於比我搵番台灣既味道😍佢地有幾個價位既火鍋放題可以揀,小編同朋友就揀左Prime Grade($203一位)呢款😚 可以任食Prime Grade肩胛肉眼同西班牙無激素豬肉片~一入去會比豬牛各兩碟,之後再叫就同店員講得啦😋另外,湯底我地分別叫左藥膳台灣麻辣湯(中辣)同爆漿熔岩芫茜湯~兩個湯底都超級滿意呀😭😭😭😭!麻辣湯絕對食到辣味👍🏼 又唔會死辣死咸個種,食完都唔洗喪飲水🙈本身都驚芫茜湯會超淡,點知佢一上枱真係爆晒茜🤣 食到最後個煲都仲有芫茜未食晒🤣 題外話:建議大家將牛肉落係麻辣湯,而豚肉就落係芫茜湯,絕配😍另外仲有任拎既火鍋配料、飲品同甜品😍 啲配料見店員都fill得好密,抵讚🥰 飲品都超多種類揀!最重要就係任食movempick雪糕呀😍 有雲尼拿同士多啤梨味~ 絕對值回票價啦😍雖然得90分鐘,如果一大班朋友想邊吹水邊食都幾趕下🙈 但以佢既食物質素,真係值得一去架😊
未有疫情之前,小編去台灣一定要食火鍋放題😌
香港雖然好多放題火鍋,但質素都相當參差🥲

Prime Grade肩胛肉眼
西班牙無激素豬肉片

兩個湯底都超級滿意呀😭😭😭😭!
藥膳台灣麻辣湯
爆漿熔岩芫茜湯

Prime Grade肩胛肉眼
藥膳台灣麻辣湯
爆漿熔岩芫茜湯
2021-06-28 262 瀏覽
黑雨可以放假啦🤩🤩喺附近行下商場 突然聞到陣陣香噴噴嘅藥膳味🥳🥳過去望下個價錢真係好扺仲要係自助仼食 ~~當然要入去狂食啦 🤘🏻🤘🏻呢度係一人一鍋~不單止可以試多幾個湯底,疫情期間感覺上仲安全好多👏🏻👏🏻扺讚啊!記得食得晒先至好嗌啊😍😍😍今次我哋派咗一個藥膳田園番茄濃湯🍅另一個係藥膳養生清雞湯🤤 兩個湯底都勁正 ✨番茄🍅湯底我地仲出去夾左新鮮既番茄落去煮💕另到個湯底味道更加更加濃郁啊😍😍Prime Grade 肩胛肉眼 薄切牛肉肉味濃郁! 肉質與脂肪分布均勻👍🏻加上濃郁嘅蕃茄湯底 真係絕配呀🤩🤩係我最愛既蕃茄牛肉ahhhhhh~~~西班牙無激素豬肉片 🇪🇸豬肉片脂肪較少 肉質鮮嫩😚😚肥瘦均勻適中,入口夠爽脆!!配上餐廳既黃金比例醬汁 真係冇得輸🤩食飽飽又到甜品時間🤩呢度有好特別嘅花生嚟當然要試吓啦😋 不過比起花生味最愛都係薄荷朱古力味 😍😍😍
黑雨可以放假啦🤩🤩喺附近行下商場
突然聞到陣陣香噴噴嘅藥膳味🥳🥳
過去望下個價錢真係好扺仲要係自助仼食 ~~
當然要入去狂食啦 🤘🏻🤘🏻

記得食得晒先至好嗌啊😍😍😍

番茄🍅湯底我地仲出去夾左新鮮既番茄落去煮💕
另到個湯底味道更加更加濃郁啊😍😍

Prime Grade 肩胛肉眼
薄切牛肉肉味濃郁! 肉質與脂肪分布均勻👍🏻
加上濃郁嘅蕃茄湯底 真係絕配呀🤩🤩
係我最愛既蕃茄牛肉ahhhhhh~~~

西班牙無激素豬肉片 🇪🇸
豬肉片脂肪較少 肉質鮮嫩😚😚
肥瘦均勻適中,入口夠爽脆!!
配上餐廳既黃金比例醬汁 真係冇得輸🤩

3K
2021-06-25 3291 瀏覽
突然黃雨,咁都係留係商場食算了,同朋友黎左馬祖打邊爐,貪佢上肉快,自助區選擇算多,同埋甜品飲食。由於朋友唔食牛,我地今次就揀左西班牙無激素豬肉片套餐$183/位,五點前離座仲可以減$20,放題黎計呢個價好抵食。朋友揀左藥膳椰子清雞湯,清清地嘅椰子味幾好味㗎。今次揀左藥膳花雕清雞湯,好香同好有雞味,感覺有啲似食左藥膳雞腳咁。豬肉片幾靚,今次切得薄身返啲,上次太厚口感差少少。飲品很多選擇,韓式罐裝同解茶都有,就算係夏天個熱飲櫃都有得飲,入面有維他奶,烏龍茶等。醬料有麻油同自己制辣椒醬等,幾惹味呀。自選區有羽衣甘藍,萵苣,蟲草花,台式香腸,豬血糕等,店員不停refill唔使搶。仲有響鈴卷呀,吸湯食好正。豬肉片好好味,入口好滑,淥左好耐都唔會鞋口。食左好多肉就梗係食返啲蔬菜,個湯底令到啲菜好好味。最後點少得甜品,強烈推薦花生醬雪條,堅好味!一定要食晒兩款口味,哈哈,太正了。店內光猛冷氣足,而且自助區幾濶落,唔會一大班人迫住搶食,食足90分鐘好滿足。

朋友揀左藥膳椰子清雞湯,清清地嘅椰子味幾好味㗎。
豬肉片幾靚,今次切得薄身返啲,上次太厚口感差少少。
醬料有麻油同自己制辣椒醬等,幾惹味呀。
仲有響鈴卷呀,吸湯食好正。
豬肉片好好味,入口好滑,淥左好耐都唔會鞋口。
食左好多肉就梗係食返啲蔬菜,個湯底令到啲菜好好味。

2021-06-21
火鍋我地食得多,今次lunch到左元朗YOHO【馬祖台灣養生湯麵館】食佢地全港首創嘅台灣藥膳養生火鍋放題~餐廳做足防疫措施,加上係一人一鍋嘅setting, 大家食火鍋可以食得更安心啦!首先每人揀1款湯底,之後揀埋套餐,入座起計90分鐘無限任飲任食~食火鍋個湯底好重要~ 呢度嘅湯底全部都係藥膳嚟,十分足料和健康~我地一行三人揀左藥膳蟲草花桃膠雞湯、藥膳椰子清雞湯和藥膳田園蕃茄濃湯~ 一人一鍋好處係自己鍾意邊隻湯底就揀邊隻, 唔洗就嚟就去。。。整體來說,雞湯十分鮮甜潤補,加入桃膠夠晒養顏,而椰子雞湯則很清新,蕃茄濃湯好香濃清甜~ 套餐方面,我地講左Prime Grade牛肩胛肉放題套餐,可以無限追加Prime Grade牛肩胛肉和西班牙無激素豬肉片,豬和牛質素都幾好,夠晒新鮮~火鍋醬料、食材、雪糕和飲品都係自助形式~ 食材應有盡有,新鮮可靠,而且店員仲會不時refill呢~除左有平時食開嘅丸類、瓜菜、木耳、菇類、午餐肉響鈴、烏冬、公仔麵等,仲有我地大愛嘅台式香腸和萵筍,連蟲草花都可以任拎,又可以進補下喇~飲品除左有汽水呢啲常見款式外,仲有健康清怡嘅涼茶系列~ 小朋友最期待緊係甜品時間啦

飲品除左有汽水呢啲常見款式外,仲有健康清怡嘅涼茶系列~

小朋友最期待緊係甜品時間啦!大大個雪櫃入面有超多款雪糕和雪條,有日式嘅、有dreyer's和我地大愛嘅Movenpick等等,真係花多眼亂呀!

今餐台灣藥膳養生火鍋放題真係好滿足呀!值得再encore, 下次再嚟試埋其他套餐先!
2021-06-18
5 分鐘 (堂食)
  • 台灣藥膳養生火鍋放題
今日做乖孫帶婆婆去打邊爐😌 由於婆婆唔食牛就揀咗$183 嘅西班牙無激素豬肉放題套餐👍一入去已經急不及待攞嘢食先,蔬菜同肉類都有唔少,特別有啲台式選擇喺其他火鍋好少見😳返到枱湯底已經送到,我嗌咗藥膳養生清雞湯,冇油膩嘅感覺啱我口味😋婆婆就選擇藥膳田園蕃茄濃湯,佢話蕃茄味真係好濃郁,醬料都唔使點🤤雖然揀咗最平個餐,但係肉質估唔到都幾靚喎🤤去到飲品區忍唔住講句(台妹腔) 太棒了吧!通常任食邊爐都係汽水機,馬祖居然由罐裝汽水去到韓式飲品都有,仲有暖飲好貼心😂 私心推介薑母茶至於點解我鍾意薑母茶,就係為咗暖定個胃食雪糕🤩 超級多款式,仲有dreyers (芒果味) 同movenpick (雲呢拿同士多啤梨),名副其實食到捧住個肚走🤪 下次想試吓藥膳米線呢

藥膳田園蕃茄濃湯

雖然揀咗最平個餐,但係肉質估唔到都幾靚喎🤤

西班牙無激素豬肉

2021-06-24
午餐
西班牙無激素豬肉
2021-06-24 119 瀏覽
[ #caloriefoodie元朗 ]• 馬 祖 台 灣 養 生 湯 麵 館 •-性價比好高既火鍋放題!有超多款配料、飲品同雪糕選擇估唔到既係雪糕仲有movenpick揀😍人均消費都係200蚊左右!-🦦𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝚐𝚛𝚊𝚍𝚎肩胛肉眼+西班牙無激素豬肉片 💰$203 +10%啲肉都切得好薄 肉質唔錯~唔會韌牛肉唔係話好重牛肉 不過呢個價錢黎講已經好唔錯!-湯底我就揀左藥膳田園蕃茄濃湯🍅一開始會聞到個湯底會有啲藥材味 但食落去就唔覺 反而係濃濃既蕃茄味🥰啲蕃茄好甜 鍾意蕃茄湯嘅你揀呢個湯底就冇錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而朋友揀左藥膳養生清雞湯呢個湯底同蕃茄湯比較差太遠><普通既雞湯味~湯底裏面冇雞 有啲啲失望(´△`)-配料方面 全部配料都好清晰標注翻食物名👍🏿個人認為最好食嘅係雞脾肉同深海魚柳雞脾肉真係好滑 索埋啲蕃茄湯超正每次打邊爐我都會食粟米‘超甜粟米’🌽佢個名真係冇改錯 真係超甜🤣另外意想不到嘅係有羽衣甘藍🥬食!雖然唔係特別鍾意食呢隻菜 但平時都好少見有火鍋店有得食 所以我都即刻拎兩條食下😗-食物好食之餘 服務都唔錯!侍應不時都會過嚟幫我哋加湯同埋收碟座位都坐得幾舒服仲有令
[ #caloriefoodie元朗 ]
• 馬 祖 台 灣 養 生 湯 麵 館 •
性價比好高既火鍋放題
有超多款配料、飲品同雪糕選擇
估唔到既係雪糕仲有movenpick揀😍
人均消費都係200蚊左右!
啲肉都切得好薄 肉質唔錯~唔會韌
牛肉唔係話好重牛肉 不過呢個價錢黎講已經好唔錯!
𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝚐𝚛𝚊𝚍𝚎肩胛肉眼+西班牙無激素豬肉片

湯底我就揀左藥膳田園蕃茄濃湯🍅
一開始會聞到個湯底會有啲藥材味
但食落去就唔覺 反而係濃濃既蕃茄味🥰

而朋友揀左藥膳養生清雞湯
呢個湯底同蕃茄湯比較差太遠><
普通既雞湯味~湯底裏面冇雞 有啲啲失望(´△`)

配料方面 全部配料都好清晰標注翻食物名👍🏿
個人認為最好食嘅係雞脾肉同深海魚柳
雞脾肉真係好滑 索埋啲蕃茄湯超正
每次打邊爐我都會食粟米
‘超甜粟米’🌽佢個名真係冇改錯 真係超甜🤣
另外意想不到嘅係有羽衣甘藍🥬食!
雖然唔係特別鍾意食呢隻菜
但平時都好少見有火鍋店有得食
所以我都即刻拎兩條食下😗

食物好食之餘 服務都唔錯!
侍應不時都會過嚟幫我哋加湯同埋收碟
座位都坐得幾舒服
仲有令我驚喜嘅係有暖嘅飲品 果然係養生🤣
不過打邊爐我都係會飲翻凍飲😙

唯一美中不足係得90分鐘既用餐時間
我食嘢太慢 唔夠時間食烏冬
同想食多杯雪糕都唔得(;▽;)

📍元朗朗日路9號形點一期2樓2041號舖
#caloriefoodie