2010-03-19 17 瀏覽
同友人去食dinner,叫左馬拉盞炒通菜,青咖哩牛肉,炒飯,冬陰公個青咖哩好好味~牛肉夠腍~會再食架~
同友人去食dinner,
叫左馬拉盞炒通菜,青咖哩牛肉,炒飯,冬陰公
個青咖哩好好味~牛肉夠腍~

會再食架~
2010-03-10 19 瀏覽
2010年2月11日 ( 1 ) 葵芳 ( 馬泰 = 1 ) 晚餐 ( 農曆年廿八 )年廿八...洗邋遢,一年一度,家中大整理之後,我倆先到葵芳運動場逛小型花市,再到新都會廣場購物,晚餐於( 馬泰 ),我倆試了這裡的二人世界套餐。風味拚盤之一,泰式柚子沙律:主要是柚子,配上少許蔥及番茄,再混上泰式酸辣醬,味道有着酸、甜、苦、辣的味道,我嫌柚子多,苦味濃,縱使是平時,我也是不愛吃柚子的;不過,這道沙律,太座就挺喜歡吃了。風味拚盤之二,鮮蝦米紙卷:卷皮薄而通透,內裏卷着粉絲、札肉、蝦、紅蘿蔔及生菜,醮沾上配來的酸甜醬汁來吃,也很滋味。泰式冬蔭公:端上時帶着濃濃的冬陰功香料味,吃到配料有蝦、番茄仔及草菇等,感覺有香茅味、酸及辣味,不太酸也不太辣,味道可口怡人。泰式海南雞:跟雞配來的醬料共有三種款式,分別有薑蓉製的薑油、濃濃的黑色甜豉油及不太辣的泰式辣醬。雞,雖屬冰貨,但仍有雞味,也不算嚡,雞是無骨,吃來啖啖肉,挺舒服,配合不同醬汁來吃,會顯現不同的美味,三式醬汁任選擇,我卻獨愛傳統的薑蓉味呢!秘制馬來咖哩牛腩:上面放上一塊大蝦片,賣相都幾型,有香葉、薯仔及牛腩,咖哩帶香葉及椰汁味,不太辣,

年廿八...洗邋遢,一年一度,家中大整理之後,我倆先到葵
我倆試了這裡的二人世界套餐。
風味拚盤之一,泰式柚子沙律:主要是柚子,配上少許蔥及
番茄,再混上泰式酸辣醬,味道有着酸、甜、苦、辣的味道
,我嫌柚子多,苦味濃,縱使是平時,我也是不愛吃柚子的;
不過,這道沙律,太座就挺喜歡吃了。
風味拚盤之二,鮮蝦米紙卷:卷皮薄而通透,內裏卷着粉
絲、札肉、蝦、紅蘿蔔及生菜,醮沾上配來的酸甜醬汁來吃,
也很滋味。
泰式冬蔭公:端上時帶着濃濃的冬陰功香料味,吃到配料有
蝦、番茄仔及草菇等,感覺有香茅味、酸及辣味,不太酸也
不太辣,味道可口怡人。
泰式海南雞:跟雞配來的醬料共有三種款式,分別有薑蓉製
的薑油、濃濃的黑色甜豉油及不太辣的泰式辣醬。雞,雖屬
冰貨,但仍有雞味,也不算嚡,雞是無骨,吃來啖啖肉,挺
舒服,配合不同醬汁來吃,會顯現不同的美味,三式醬汁任
選擇,我卻獨愛傳統的薑蓉味呢!
秘制馬來咖哩牛腩:上面放上一塊大蝦片,賣相都幾型,
有香葉、薯仔及牛腩,咖哩帶香葉及椰汁味,不太辣,算是好味
的咖哩汁,牛腩炆得不夠腍,有點韌,啜吃去咖哩汁後,顯露
出牛腩原味不太鮮了,薯仔夠腍,又吸嗦了咖哩汁,更顯味美。
油鬆餅:熱騰騰的送來,不太油膩,非常鬆軟香口,是做得
不錯油鬆餅,用來醮咖哩汁來吃,更加惹味好吃!
餐後總結
味道:今天的晚餐整體味道都不錯呢!
環境:感覺一般,可能人多,嘈雜些。
服務侍應員勤快地添水,但埋單似乎慢了點?
衛生:無發現不妥之處。
抵食:這樣的食物與價錢,OK喇。

菜牌
泰式柚子沙律:鮮蝦米紙卷
泰式冬蔭公
泰式海南雞
秘制馬來咖哩牛腩
2010-02-11
菜牌
2010-02-28 7 瀏覽
二月下旬是日喝了一碗藥味濃郁的馬來式肉骨茶,肉排煲、焗得鬆腍,湯上浮著薄薄一層油脂,有了這層油風味就佳,而加上藥材、香料喝畢亦不覺膩,如區內上班族喜歡喝肉骨茶者,是推介來試試的。唯一不好是不夠熱,而分量亦相信未能滿足男士作滿足的午膳。
二月下旬

唯一不好是不夠熱,而分量亦相信未能滿足男士作滿足的午膳。
色濃豐郁的馬來式藥膳肉骨茶。
色濃豐郁的馬來式藥膳肉骨茶。
之前與朋友在奧海城分店試過,記憶中味道不錯,所以今次一行三人又去食多次。這裡環境比起奧海城舒服得多,沒有迫夾的感覺,我們點了牛油雞翼、馬拉棧通菜、羊架、燒辣墨魚、雞絲朦粉,味道尚算OK,牛油雞翼、馬拉棧通菜都很好味,特價飲品$29買一送一,所以我們點了三杯飲品,薑母茶($20)、意米冰($23)、馬拉咖啡($20),應該有兩杯是特價的,要留意的是特價飲品可以用較貴價錢的那杯計算,以我們的情況,亦即是正價那杯可計$20,但侍應用$23那杯做正價,雖然只是差$3,但若你點的飲品是比較貴的話就更加不值了,幸好侍應哥哥好樂意幫我們改單,所以服務態度是很好的。

馬拉棧通菜
羊架
燒辣墨魚
雞絲朦粉
2010-01-24 7 瀏覽
因為有張$160的優惠卡,所以便去了這家餐廳~2人共點了以下菜式.生蝦刺身 - 夠肥美,但不夠鮮甜明爐烏頭 - 魚湯不夠,要求加湯竟說沒有油酥餅 - 太厚白飯咖哩牛根腩 - ok馬拉盞通菜 - 偏油重點是結賬時check 單,發現明顯把白飯和油酥餅被改為2客.但因為我沒有拍下照片, 否則大家會見到是很刻意的刪改, 可以肯定不是疏忽~不知是否因為我們這頓晚飯已經少付$160的關係, 所以賬單被改成那樣所以奉勸大家結賬時不要怕難為情, 一定要查看一下賬單~P.S. 找贖回來的銀碼也是不對.....唉~~
因為有張$160的優惠卡,所以便去了這家餐廳~
2人共點了以下菜式.
生蝦刺身 - 夠肥美,但不夠鮮甜
明爐烏頭 - 魚湯不夠,要求加湯竟說沒有
油酥餅 - 太厚
白飯
咖哩牛根腩 - ok
馬拉盞通菜 - 偏油

所以奉勸大家結賬時不要怕難為情, 一定要查看一下賬單~

P.S. 找贖回來的銀碼也是不對.....唉~~
2010-01-11
2009-12-27 4 瀏覽
黃咖哩: 少少椰汁味, 不辣, 咖哩YUMMY.牛腩: 5大件, 炆得很林, 抵食.薯仔: 2大件, 吸收了咖哩汁, 很野味, YUMMY.脆餅: 1小件, 不錯. 飯: 一個大白飯, 泰國香米, 很香飯味, 加上咖哩汁, 十分美味.
黃咖哩: 少少椰汁味, 不辣, 咖哩YUMMY.

牛腩: 5大件, 炆得很林, 抵食.

薯仔: 2大件, 吸收了咖哩汁, 很野味, YUMMY.

脆餅: 1小件, 不錯.

2009-11-15 4 瀏覽
早在個多月前約定之飯局,大家在facebook七咀八舌討論邊間食店好,終於揀了馬泰。五人晚飯當天才訂位一眾女生吱吱喳喳點了:泰式拼盆包括了炸蝦餅、炸魚腐、泰式鳳爪、春卷、豬頸肉及沙嗲串,其中豬頸肉及炸蝦餅較為出色,味道食好,夠熱辣辣。香蒜幼豆苗大家都激讚的一道餸,幼豆苗夠清新,可能大家未嚐過吧!海鮮飯都不錯,每飯粒汁有醬油,一道味濃的飯。咖喱雞咖喱雞,有別於一般泰式,味不辣,重椰奶味,未是我所期望的咖喱雞。花生薄餅很好,少少甜,配上咖喱汁食,很好。乳酸配水果嘅飲品味道不錯,其實乳酸只是益力多。最後還奉上藍莓芝士餅作甜品,好彩地係free,因為味道不佳,完全只有奶味。
五人晚飯當天才訂位
一眾女生吱吱喳喳點了:
香蒜幼豆苗
大家都激讚的一道餸,幼豆苗夠清新,可能大家未嚐過吧!
海鮮飯
都不錯,每飯粒汁有醬油,一道味濃的飯。
咖喱雞
花生薄餅
很好,少少甜,配上咖喱汁食,很好。
乳酸配水果嘅飲品
味道不錯,其實乳酸只是益力多。

咖喱雞
2009-11-13
2009-10-20 7 瀏覽
唔飲茶的下午,搵到呢間幾多笑口既餐廳,舉足六人來食。沒有下午茶餐,但三點鐘仍有午餐。咖哩牛腩飯,好食!唔係好辣,咖哩味未夠濃,香料味唔重,似港式咖喱,幾啱我口味。泰式鳳爪$12,酸酸地的醋出味,泰式雞醬味弱,麻麻。春卷$15,雖每條有一截連殼的蝦尾,整體無色無味,感覺求其,睇個樣都唔吸引。越式牛尾燴意粉$62,「越式」係咪咁整就唔知喇,我覺得似港式。汁似肉醬意粉的肉醬,牛尾未夠入味,屬ok。冬陰功蠔仔肉碎鴛鴦泡飯$55,一點冬陰功應有的香料味/椰奶香都食唔到,淨係覺得得辣辣地的上湯,泡著多肉碎的飯,完全食唔出係泰菜。馬來拉茶、拉咖啡@+$5,前者ok,後者非常甜!擊退了咖啡味!紅豆椰汁冰、菠蘿冰沒飲。幸好做左「功課」,知道花生薄餅$30必食。薄薄餅皮內夾粗粒花生醬,剛好每人一塊,少食真唔夠滋味。另一樣必食是青咖哩 什菜軟殼蟹配白飯,青咖哩好香,有個疑問,青咖哩可唔可以做杰D,唔好咁稀呢?馬拉盞炒翠瓜$12,好普通的一碟廣東小炒。因為有淨咖哩汁,便order客烤薄餅,點汁食。雖然大家心目中都是想食油酥餅,一場爭拗後,卻決定係烤薄餅。幸好都好軟,好煙韌,好好食。雖然有食評說,好明顯有兩個廚
唔飲茶的下午,搵到呢間幾多笑口既餐廳,舉足六人來食。
沒有下午茶餐
,但三點鐘仍有午餐。
泰式鳳爪$12,酸酸地的醋出味,泰式雞醬味弱,麻麻。
馬來拉茶、拉咖啡@+$5,前者ok,後者非常甜
!擊退了咖啡味!
紅豆椰汁冰、菠蘿冰沒飲。
幸好做左「功課」,知道花生薄餅$30必食
。薄薄餅皮內夾粗粒花生醬,剛好每人一塊,少食真唔夠滋味

馬拉盞炒翠瓜$12,好普通的一碟廣東小炒。
雖然有食評說,好明顯有兩個廚,但睇menu未必估到哪碟是,出自好食廚師呢!
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
青咖哩什菜軟殼蟹配白飯
  • 青咖哩
2009-10-13 3 瀏覽
菜 - 抵食!沙嗲牛肉半打 - 沙嗲醬夠味!烤薄餅 - 烤得唔錯加上青咖喱汁,汁好味!烏頭大條 - 抵食之作!木桶香芋焗飯 - 賣相好, 味道好好!蝦刺身 - 好新鮮, 味道好好!鳯爪 - 最差既一種,乜味道無!椰汁糕 - 差!桂花糕 - 味道淡!併盤 - 一般! 我都覺得有二至三個廚師, 因為食落D味道完全唔同和feel都唔同!有些好好食,有些好難食!環境唔錯,服務幾好! 試下都可以!
菜 - 抵食!
沙嗲牛肉半打 - 沙嗲醬夠味!
烤薄餅 - 烤得唔錯加上青咖喱汁,汁好味!
烏頭大條 - 抵食之作!
木桶香芋焗飯 - 賣相好, 味道好好!
刺身 - 好新鮮, 味道好好!
鳯爪 - 最差既一種,乜味道無!
椰汁糕 - 差!
桂花糕 - 味道淡!
併盤 - 一般!
有些好難食!
環境唔錯,服務幾好! 試下都可以!
2009-10-09
慶祝紀念
生日
  • 烤薄餅
龍應台的最新作品 <<大江大海 一九四九>>已經出了一段頗長的時間,可惜的是我今天才動起眼睛開始閱讀,實在是非常不好意思。今天的午餐,我就是一邊讀著她的大江大海,一邊吃著我的海南雞飯。大概兩點多來到,細問之下才發現原來它是沒有下午茶的,除了星期六,日,我也沒什麼所謂啦,反正我也只是一個人,而且已經餓了,所以便快點坐低叫個午餐吃了。午餐有多款選擇,可是沒有那一道是特別想吃,最後叫了一碟海南雞飯,它還可跟餐叫小吃的,可是怕吃不完所以還是沒有叫了。等了大概 20 mins,海南雞飯來到了,賣相頗漂亮呢,而且它還是無骨的,最適合我這些生性懶惰的人了,哈哈! 有齊三款醬料提供,還是黑醬汁最好吃最配合,甜甜的,很好吃和惹味。倒是薑蓉偏淡呢,味道不太突出,辣醬太辣了,試了一口後便沒再點它了。雞肉很滑很好吃呢,又有雞味,份量一點也不小,它是連著雞皮一點也不覺得肥膩,不過為了健康著想還是少吃為妙。油飯其實很好吃,只是若果味道再濃一點會更加好,可是現在我也已經覺得很不錯啦,整碟我也吃光光呢! 隨飯還有一個湯附送,是冬瓜湯,還有莞茜,很清很甜,最適合像我這些熱氣的朋友。咖啡也

隨飯還有一個湯附送,是冬瓜湯,還有莞茜,很清很甜,最適合像我這些熱氣的朋友。咖啡也挺不錯呢,香滑度不遜色,喝下去完全沒有刺喉的感覺。

這頓午餐本身已是不錯,又有非常好禮貌的服務員,再加上龍應台的作品,真的是太好了,我根本不願離開呢,可是還要工作,唯有依依不捨的走了。=)
coffee***
coffee***
(非會員)
2009-10-03 12 瀏覽
同老婆行過葵芳,個間泰風情轉左名一入去d格局都無唔同到,有個肥仔經理send我地食生蝦但係叫左又話賣曬(運吉)跟住又send我地食蟹餐講你都唔信第一道菜上左蔥油餅.....哈哈叫個侍應過黎問佢點解頭盆出了油餅跟住又叫肥仔換番比我地,不過都有D笑容原來係主任仔,成晚D伙記禮貌都OK啦...貴就貴D最後埋單走肥仔話下次留番份生蝦比我地,算佢幾有心:
同老婆行過葵芳,個間泰風情轉左名
一入去d格局都無唔同到,
有個肥仔經理send我地食生蝦但係叫左又話賣曬(運吉)
跟住又send我地食蟹餐
講你都唔信第一道菜上左蔥油餅.....哈哈
原來係主任仔,
成晚D伙記禮貌都OK啦...
貴就貴D
最後埋單走肥仔話下次留番份生蝦比我地,算佢幾有心:
是日晚餐
王金焗蝦
什錦拼盆
  • 生蝦
2009-10-01
近來跟舊公司的朋友仔真的約得好密好開心呢!約了幾個星期,終於約到好耐冇見的同事聚舊。本來想試新野,最後我只不過選了馬泰,同事知道我選了這間都好失望…因為她們 lunch 已經食過好多次…雖然是普通了一點,不過我未來過,對我來說是新餐廳來的啊! 哈哈…好在放工去到葵芳都只不過是七點多小小,有兩隻小動物都未放到工…於是我們三個先到的就負責點菜。最先到的有花生薄餅。好味道,花生味剛剛好又不會太膩。再有油鬆餅,這個點咖哩好好味!還有,我要求的馬拉盞炒通菜。不過我覺得再落重小小味會更好,大大碟好抵食!接落來有特式拼盤。款款都 ok 架! 上菜時款款都熱辣辣,我覺得春卷尤其好味。咖哩雞相對來說是比較平淡沒驚喜,雞好明顯是一般的雪藏雞,沒什雞味,好在汁夠多可以讓我們任點鬆餅!而值得一提的,是特價 29 元兩杯的飲品,我選的荔枝冰不會太甜,好好飲!我們食完坐了很久傾計,waiter 都好好地不停為我們添茶,服務可以記一個小功!下一次要約得齊咁多隻鐵腳,都不知要等到幾時啦!
近來跟舊公司的朋友仔真的約得好密好開心呢!

於是我們三個先到的就負責點菜。

最先到的有花生薄餅。好味道,花生味剛剛好又不會太膩。

再有油鬆餅,這個點咖哩好好味!

下一次要約得齊咁多隻鐵腳,都不知要等到幾時啦!
特式拼盤
咖哩雞
荔枝冰
2009-09-24
特式拼盤
咖哩雞
荔枝冰
2009-08-18 2 瀏覽
同友人補祝生日,地點選了葵芳,求其揀了馬泰。貪佢環境舒適,可以暢所欲言!七點正坐低,原來已有幾枱食客,坐低發覺坐正風口位,侍應見到即同我地換枱。誠意可加本來有意點套餐,但友人唔想食烏頭,唯有再作他選。散點六款食物,以三個女仔食量來計,有點過份!馬拉盞炒通菜-辣辣地,幾惹味,份量都幾多。抵食之作!沙嗲雞肉半打-一個人食左三串,雞肉幾滑同淋,但沙嗲醬略嫌較少。生菜包(豬肉)-生菜幾新鮮,有甜味,豬肉粒都幾夠味。又一抵食之作,因為食極都食唔完咖哩牛腩-咖哩汁唔錯,如果愛好辣者可能會嫌佢唔夠辣,但我就覺得唔錯,仲有少少麻既感覺。牛腩幾淋,唔會痴牙蝦餅-意想不到的大件,仲要有四件,炸得幾香脆,食一件都幾飽!醬汁酸酸甜甜幾開胃!烤薄餅-最原始的原味,估唔到烤得唔錯。香香地,有得o趙下,加上咖哩汁,絕配!!三個女仔食六樣野,份量仲要唔細,最後大家都要捧住個肚走。七點鐘坐到人地打烊先捨得走。無法啦,難得一聚,當然係雞啄唔斷啦!

本來有意點套餐,但友人唔想食烏頭,唯有再作他選。

散點六款食物,以三個女仔食量來計,有點過份!

馬拉盞炒通菜-辣辣地,幾惹味,份量都幾多。抵食之作!

沙嗲雞肉串燒
烤薄餅
炸蝦餅
食物全相
2009-08-04 2 瀏覽
之前見佢新開周圍派傳單, 就搵個星期六晚去食.可能經濟唔好, 佢 d 食物都算偏貴, 星期六晚都只有四份一坐位有客, 我地兩個人無 book 位 walk-in 都完全無問題兩個人本來想叫二人餐, 但自己唔食得蝦蟹, 所以 d set dinner 都與我無緣.散叫左一個花生薄餅, 木瓜沙拉, 巴東羊同唔記叫咩o既炒飯, 再加兩杯野飲 (特價 $22 兩杯, 呢個抵), 為到 around $280 埋單, 葵芳黎講佢都算高消費.明顯 feel 到廚房煮野食有兩個/類廚師, 一個為傳統印度/泰國/東南亞口味的, 另一個係 local 的一般廚師, 因為食落 d 食物味道完全唔同.傳統食物如薄餅和木瓜沙拉的口味就完全食唔到港式口味, 唔知算唔算正宗, 但一定唔係第二間餐廳食得到的一般味道, 巴東羊個汁都係一樣咁 good.但巴東羊 d 羊肉, 絕對懷疑係最後先淋個汁上面, 完全無味, 連羊肉味都無, 即係只有肉類的質感, 如果閣下鐘意飲汁的話, 呢首菜係一個不錯的選擇!另外炒飯就真係麻麻, 加埋一成 $80 俾個茶餐廳一般質素出黎, 超唔抵, 要食炒飯的話, 去茶餐廳分分鐘好食過佢.
之前見佢新開周圍派傳單, 就搵個星期六晚去食.

花生薄餅, 必試呀!
木瓜沙拉, 醒胃!
巴東羊肉, 個汁就超正, 但羊肉完全唔入味, 連羊味都無 =.=
非常一般茶餐廳味道的炒飯, 可以不試
咸青檸梳打, 貪新鮮試下無妨, 但試一次就夠了!
2009-07-04
花生薄餅, 必試呀!
木瓜沙拉, 醒胃!
  • 必食: 花生薄餅
  • 可試: 木瓜沙拉
2009-07-06 12 瀏覽
今日難得放假,約埋小強去葵芳行街食嘢!!見好耐冇食過喇沙,所以決定試下lee間"馬泰"!估唔到真係好抵食呀!埋單都係$76!正~~味道:馬來雞絲喇沙($26)~好香椰味,雞絲都幾多,配咗個油麵亦不錯! 海南雞飯($33)~雞好滑,飯有d油香,但本人略嫌硬了點,(因愛吃軟飯) 以上係有包飲品! 牛油雞翼粟米(+5)~雖然係套餐加$嘅小食,但都係即炸!$5值得一試!! 環境:座位唔錯都好舒適,唔需要好趕呢?服務k!都有禮貌!!P.S 大家要留意下午茶時間係2:30-4:00,星期日都有~勁辣燒賣王推介~馬來雞絲喇沙
估唔到真係好抵食呀!埋單都係$76!正~~

以上係有包飲品!

環境:座位唔錯都好舒適,唔需要好趕呢
?

服務:ok!都有禮貌!!

勁辣燒賣王推介~馬來雞絲喇沙

馬來雞絲喇沙