2008-02-04 142 瀏覽
門口的餐牌以10~20元吸引顧客光顧下午茶餐,入到去我叫左一個價值大約16元的豬頸肉米線,等了成半個鐘,黎到唔夠一分鐘我就食完,因只有三小片豬頸肉及兩注米線,真係得兩注咁大把,個湯碗就超大,其實收得16蚊的下午茶都唔係真係十分之平,肉我唔同你計,米線俾多兩注都唔怕死啦﹗食完等於無食過,當時隔離桌的女仔都同佢男友講,好肚餓,出去再食過。
朋友給門外一塊寫著‘10元下午茶’的巨牌吸引,雖然我未肚餓,但也對香葉棧出了這麼抵食的下午茶起了興趣,於是一齊去湊熱鬧。腸胃未妥,見到餐牌的餸名已經飽了九成,所以由朋友拍牌。咖央西多:記得在幾年前在未轉名的‘香葉棧’~新世紀廣場分店,也吃過咖央多士,那時候剛興起‘咖央’,那一次接觸後,那種美味記到現在。一直想尋找‘咖央’...早前發現‘咖央’多士在太興出現,還以為可以還一還對它的口腹之慾,怎料難吃非常!今日在同一集團吃,應該沒差了吧!西多是好食,再上點點煉奶﹑點點糖漿,。不太甜亦不太膩,但味道如始終沒有了當初吃到的那種驚喜,咖央少到連朋友問我“哪些是咖央?“。芋絲春卷:超迷你四條網絲狀春卷,餡料多﹑外脆內熱辣辣,吃得出是自製而不是現成貨。奶醬厚多士:大大件﹑花生醬同煉奶塗得厚厚的,不會過甜,雖然是收十蚊,但交足貨呀!還說不肚餓,為什麼可以吃到這麼多?XD

腸胃未妥,見到餐牌的餸名已經飽了九成,所以由朋友拍牌。

咖央西多:

芋絲春卷:

奶醬厚多士:

還說不肚餓,為什麼可以吃到這麼多?XD
2007-12-20 45 瀏覽
去過呢間餐廳食過幾次,發覺呢間餐廳真係幾有誠意做,我試過呢度的咖哩,炒油面,炒飯都幾好味,而呢度的海南雞飯可以用好嚟形容,甚至好過好多以海南雞飯作招徠的餐廳還要出色,所以真係要推一推比大家知......
2007-10-05 42 瀏覽
nothing special, but not bad, good for a cheap eat
2007-05-29 34 瀏覽
今天一整天都在食食食!看,晚上七點多我們就又食dinner了!原本想食麵,但兜兜轉轉選了泰菜。幸好男友捨命陪君子,一天內陪我食兩頓泰菜!看了menu,覺得二人餐雖便宜但不吸引,而且我們不算餓,點了2個菜:海南雞飯($48)和黃咖哩豬頸肉($48)。海南雞飯配一小碗菜湯和飲品。雞都頗滑,味道不錯。有三樣醬汁任蘸,而且飯蠻香的。黃咖哩豬頸肉:黃咖哩有少少辣,辣度尚可接受,而咖哩汁用來拌飯真的一流!豬頸肉沒有烤過的,差一點點。還有一些豆呀、茄子呀的,不會太寡。食物是值得稱讚的,但服務就要批評了。一來水都沒有,要叫才會有。二來侍應很多,但真正helpful的沒有。我們點餐飲食順帶叫侍應添水,等了很久兩樣都沒有到。原來是忘記了,真無奈呀。menu的設計十分簡陋,和茶餐廳的沒兩樣,又沒有圖文對照,令我們對菜式沒有概念,是比較差的一樣。但是總體來說都是不錯的,當然服務有待改善!
2007-03-03 13 瀏覽
好耐無黎過呢間, 不過其他分店亦常幫襯! 昨天剛去完旅行, 無咩, 出左camp 後, 黎食個茶餐就返屋企! 我叫左個雞絲湯河, $20, 唔要野飲, 加埋一都幾平, 雞絲係用雞骴肉, 所以好腍, 湯底清清地, 細細碗, 岩岩好! 老公叫左個咖哩雞扒飯同凍奶茶, 咖哩唔辣, 好黃, 雞扒硬左少少! 佢地既服務唔錯, 我食完個河粉, 仲想夾舊雞扒, 佢地好識做咁拎個碟俾我! Good!
2007-01-06 15 瀏覽
一月一日响青夜城食Dinner,明知多人所以就寧願早D避開人潮。七點左右,位都唔洗等。同朋友叫咗:1) 紅咖喱海鮮南瓜盅- 份量大,多料,味道頗辣,送飯一流。2) 蝦醬通菜- 野味。3) 豬頸肉- 個菠蘿汁好味,D豬頸肉都ok。4) 椰香飯(x2) - 椰香十足,又大碗。埋單$186,都算抵食,環境係迫咗D,食物質素亦好。總括來說都ok。

同朋友叫咗:
2) 蝦醬通菜- 野味。
3) 豬頸肉- 個菠蘿汁好味,D豬頸肉都ok。
4) 椰香飯(x2) - 椰香十足,又大碗。

2006-11-02 9 瀏覽
一心想平吃午餐,打算和不理到新開的赤丸吃個簡餐,這裡的新餐廳效應不下於Mos Burger,加上星期日情況猶有過之。說到青衣城,每到假日午、晚市一定爆滿,好傾好坐又有set lunch的想來想去就只得此店。後生的湧到赤丸去、別府去,老一輩的到酒樓歎茶去,這裡就只有小貓三數檯,再加埋偶與不理。假日lunch數來去幾款,穩陣計叫了紅酒羊架,不理叫了咖喱海鮮,侍應落單時似是未訓醒,如遊魂般幸好有覆單規矩否則一定出事。幾討厭用大、長碟盛著菜式,雖然賣相唔錯,但影相的話無咁上下技術同配備,都幾難影得好,花了十分鐘時間,技窮放棄。忙著玩相機,連前菜炸春卷也忘了吃,餡是加了軟骨,爽脆有咬口,配甜酸汁是幾對口味的,至於羊架,Max concept的產品presentation方面不會差,味道嘛,薄薄的sauce配上韌度十足的羊肉,雖然唔算好好,亦不至於難食。見對面檯吃雞柳/扒(?)附上剪刀,是美心一貫的細心位。不理的咖喱海鮮,椰香十足,味道平平,大大碗,配上椰香飯,沒有不飽之理。買單$145,抵食好坐,吃飽飽後,到圖書館溫習,好一個懶洋洋的星期天。

2006-08-22 25 瀏覽
D野都OK幾好食呀. 不過就好細碟啦, 有個沙律, 好鬼正呀, 唔記得凵咩名, 但有高級少少既女人,. 就麻麻地啦. 個樣串串地. 叫菜時, 都難串咁呀. 服務真係好一般呀. 見到隔離張枱一個外國人, 又有另外高級少少既即刻幫佢地調去一張四人卡枱喎. 我心諗我地四個人, 佢地二個人. 調都調我地先啦. 真係呀. 中國人都咁樣對自己架.
D野都OK幾好食呀. 不過就好細碟啦,
有個沙律, 好鬼正呀, 唔記得凵咩名,
但有高級少少既女人,. 就麻麻地啦. 個樣串串地.
叫菜時, 都難串咁呀. 服務真係好一般呀.
真係呀. 中國人都咁樣對自己架.
2006-07-07 26 瀏覽
約友人到青衣城交收,交收完畢,就搵個地方醫醫肚,與其花幾舊水食唔知水準係點既西餐,都係穩穩陣陣比錢美心好過。M.A.X Concept其實做得唔錯,質素、環境同服務都可以keep到水準,每間餐廳風格都有少少唔同,揀香葉棧是貪佢價錢平分量又易控制,同男男、男女來吃,都唔怕OB。咁多理由下,足夠支持自己來吃個簡餐,要了香葉煮花螺、蟹肉盒子、椰青焗海鮮飯及肥牛火鍋......6點左右,唔多人兩人坐在四人卡位,唔洗講都知夠闊落,望望附近有幾檯鬼婆客,都幾奇怪,侍應大部分都是後生的,其中幾位目黑得要緊,手腳慢又唔醒水碗碟,經理有理無理將工作分晒卑細的去做,一副唔洗做的樣子,看到火都來埋!幸好有位靚仔侍應識執生,不時替偶們碗碟加水,否則那位經理明天自然有的好看。香葉煮花螺是貪新鮮鬧著玩而叫的,預左會是辣,入口香而不辣,唔錯,論味道唔錯,論presentation失敗,死因是深紅的汁將翠綠色全蓋過,若是淺紅的汁,會更好。蟹肉盒子其實是蟹、蝦肉打成膠配酥皮炸,賣相唔錯夠脆,但無肉味亦唔彈牙,失敗。椰青焗海鮮飯,完全是fusion feel,椰青下是西餐伴碟的cream,九唔搭八,論味道,唔夠香亦唔夠辣

椰青焗海鮮飯,完全是fusion feel,椰青下是西餐伴碟的cream,九唔搭八,論味道,唔夠香亦唔夠辣,無椰汁味,飯軟腍腍,吃了沒兩口,打量有閒吹水又唔加水的侍應。肥牛火鍋,是想試那個特別的麵條,清菜湯底下是透明粗而腍的米線,軟pat pat口感幾特別,肥牛是柴皮牛,見到唔想食,投降。

匯豐銀卡找數,再無8折,只有cake送,由友人去點,是綠茶蛋糕、雪糕,幾實淨又夠味的雪糕,無論賣相與味都俱佳,是當晚最有水準的一道菜。

曾與老媽來試這裡的羊架,幾有水準,亦與不理試過其他肉類,西式手法加南亞香料來演譯,較今日吃到西不西,中不中、又唔係南亞風的菜好得多。
2006-06-18 23 瀏覽
青衣城可以選擇食tea既地方真係唔算好多,上禮拜就同阿媽試左呢間tea,order如下:1.)甜酸燒排骨跟椰香飯($42) - 兩塊巨形燒豬肋骨,好入味,不過個甜酸汁真係. . . 酸到眼淚水都標埋,食完條脷酸到好似冇乜味覺。椰香飯真係幾香椰汁味。2.)串燒豬($18@3串) - 呢個反而係個沙爹汁搶分,面頭d花生碎加埋燒得少少燶既串燒,一流3.)香橙雞翼($22) - 炸雞翼加橙汁面,個汁反而好味又唔酸。不錯如果諗住3點幾又未食lnch ,呢度諗得過ge~

如果諗住3點幾又未食lnch ,呢度諗得過ge~
2006-02-12 6 瀏覽
食物水準全部一流上星期同好友關x發, 及另一外藉朋友李x斯食飯。叫左太極鴛鴦炒飯, 酸度啱啱好, 又夠汁仲有煎釀三寶, 唔燶, 又夠香口!甜品有肥經理介紹的砵仔糕, 一黃一白, 甜度適中, 夠多紅豆!每人都係俾左$62.8, 夠抵食!
食物水準全部一流
仲有煎釀三寶, 唔燶, 又夠香口!
每人都係俾左$62.8, 夠抵食!
去完迪士尼身心都好疲累時去左唸間食.好口乾,叫左lime soda.都ok~食左:1.蝦醬通菜--少少失望冇蝦醬味.但而家冬天好難有地方有通菜食架喇~2.大蝦--得兩隻..冇味..得個lemon sauce可以吊下味..3.**推薦**promote火set有牛,羊,白菜,娃娃菜,*玻璃麵,蝦,冬姑個人認為又抵又好食,湯底都好好味~叫左兩個白飯-like o既椰香&茉莉飯..椰香有椰子香味,但怪怪的..茉莉飯=白飯...
去完迪士尼身心都好疲累時去左唸間食.
好口乾,叫左lime soda.都ok~

食左:
3.**推薦**promote火set
有牛,羊,白菜,娃娃菜,*玻璃麵,蝦,冬姑
個人認為又抵又好食,湯底都好好味~

2005-09-21 13 瀏覽
平日夜晚無乜人,坐得好舒服,服務亦ok。食物方面,原本有個二人餐$188都幾抵,一個小食,一個湯,兩個主菜再加一個菜。不過好似太多野,因為唔係太餓,於是散叫左紅咖哩鴨,薄餅、炒蘿蔔糕同馬拉盞翠玉瓜,樣樣都好食,只係翠玉瓜有d唔夠熱。結果埋單$181,比二人餐平少少
2005-09-21 9 瀏覽
19/09/2005罕有地同老人家0黎呢d"新潮"地方食飯, 對住餐牌望0左好耐都唔知叫咩先0岩老人家食- 辣佢地又唔食得辣, 肥膩又唔0岩- 真係諗到頭都大(好在地點唔係我揀0既).終於叫0左:清香黃咖哩蟹肉炒飯個飯炒得夠乾身, 但係相對地亦比較硬, 而且我覺得略為過鹹辣椒炒貴刁一d都唔辣, d 所謂辣椒只係甜0既燈籠椒, 不過就味道幾好星州蛋炒蘿蔔糕好味, 切成一粒粒0既蘿蔔糕冇散開, 不過d蛋唔係太包住d蘿蔔糕. 加0左冬菜粒, 好惹味.油酥餅x2味道算係咁, 但太硬, 亦唔夠熱青咖哩牛筋腩香, 有少少辣, 牛筋腩炆得好林又入味, 用油酥餅0黎點d汁呢個combination 好受歡迎.服務方面只算麻麻, 有部分侍應唔係幾好聲氣, 人手亦頗為緊張.
19/09/2005

終於叫0左:

清香黃咖哩蟹肉炒飯
個飯炒得夠乾身, 但係相對地亦比較硬, 而且我覺得略為過鹹

辣椒炒貴刁

星州蛋炒蘿蔔糕

油酥餅x2
味道算係咁, 但太硬, 亦唔夠熱

青咖哩牛筋腩