2016-03-11 537 瀏覽
 在旺角逛街,逛到累和友人必到這裏食下午茶,因為這裏下午茶很多選擇,價錢並不貴,坐位又舒服,因是樓上鋪,所以,餐廳頗大, 並不會限時.這個吞拿魚牛角飽, 牛角飽很脆,吞拿魚餡料充足, 沙律是鮮果沙律,並不是罐頭什果,還加上杯餐飲都是28元,很值.這個豬扒飽,廚房已一分為二,不用食得滿手都是醬汁,很細心.飽內的餡料並沒有牛角飽豐富,只有生菜和蕃茄,但豬扒處理得很好,每一口都可以把飽及豬扒咬下,沒有靱的感覺.

吞拿魚牛角飽配沙律
豬扒飽
題外話/補充資料: 這裏沒有加一,而且還有即磨咖啡可供選擇,而且不用加錢,味道還不錯呢.下午茶去到6時半,比一般餐廳還長
吞拿魚牛角飽配沙律
豬扒飽
  • 吞拿魚牛角飽
2016-01-21 574 瀏覽
與友人購物後餓了,可惜很多餐廳都滿坐,在街角見到廣告架,未試過樓上的餐廳,被吸引前往。餐廳內整齊的排列,裝修比一般茶餐較特色,坐位也很濶落,看來很舒服。餐牌有中式,也有西式,也有小食及下午茶,最後選擇了兩個中菜。先來的是兩個湯,一中一西的。羅宋湯香氣十足,坐在旁的我也被吸引,中湯入口也香濃,卻不太咸,用料火喉十足。湯碗看似茶杯一樣,非常精緻,只可惜份量較小。瑤柱西蘭花,菜遠炒豬頸肉。瑤柱細細粒,煮起來原來很入味,令西蘭花更可口,西蘭花並不老,煮得也不生,很容易咬。原本為菜遠炒牛肉,因友人不可吃牛肉,卻可將轉為豬肉,送上的卻是豬頸肉,這樣貼心,似乎很不錯。菜心新鮮,甜脆可口,豬頸肉非常有彈性,肉味濃郁,味道剛好,咬感非常。飽餐後,餐廳的寬敞濶落,讓人不捨離開,而且等後的時間也不太長,相信到此下午茶作小息,應該是個不錯的地方。
先來的是兩個湯,一中一西的。
瑤柱西蘭花,菜遠炒豬頸肉。
2015-10-19 623 瀏覽
前幾日,係旺角睇完戲,剛剛好係晚餐時間附近餐廳都好多人,唔想搭枱,就搵下啲樓上既,剛剛好見香港18上到去唔係咁多人,而環境好大,坐得好舒服。餐牌有好多款色,中式有,茶餐廳式有,西式都有。我地叫左個大大份既海南雞飯,一齊分亨分亨……雞都好大, 仲係雞肶位,另外仲有一個配湯同菜,65蚊,算扺。味道就唔係好同我食開既海南雞, 因為雞肉鞋,見唔到一層脂方一層油。。。??感覺就得白切雞飯。同有啲醬汁都算係靈魂所在,但係少左黑色甜是油,算汁同酸辣汁都唔係好夠味。不過個雞油飯都幾好,有雞油香,溫度都可以
前幾日,係旺角睇完戲,剛剛好係晚餐時間
上到去唔係咁多人,而環境好大,坐得好舒服。

餐牌有好多款色,中式有,茶餐廳式有,西式都有。
我地叫左個大大份既海南雞飯,一齊分亨分亨……

算汁同酸辣汁都唔係好夠味。
不過個雞油飯都幾好,有雞油香,溫度都可以
2015-10-17
在半年前幫襯過這間食肆,當時是新開張,亦是同一幢大廈改裝成食肆中心之後第一間重新開幕的食店。(按:原本這大廈的樓下幾層,是一間桌球麻將聯誼會經營,但後來搬走了。)這間食店在 2 樓,要搭一部透明室內升降機上去的。進內,門面開揚。可能當時是新開張所以午市客量不算多。裝修可謂落本:運用很多玻璃鏡面,以高位裝飾櫃來點綴空間。加上有不同種類的座位,包括卡座﹑大圓桌﹑小方桌,適合不同的「開飯」形式。午市除了有一份午市特價套餐餐牌之外,還有一本厚厚的「餐牌書」,真的有如一本書這般厚!羅列了由早到晚食店的食物。種類超多,即使特價套餐唔啱食,都可以食其他東西。我叫了午市餐牌的「咖哩牛根腩飯套餐」作為在這食店的第一款試食餐點。跟餐包括餐湯:我選了西湯(羅宋湯)﹔附送的餐(熱)飲我選了熱咖啡。端上來的是一碟飯和一碗咖哩餸,方便大家適隨尊便地吃幾多咖哩落幾多咖哩。That's good浸淫在咖哩裡的食材包括薯仔塊﹑牛腩塊及牛根塊,還有片片洋葱和少許甘荀。幸好比例上牛腩較牛根多(約 7:3) 只因小妹怕吃太多牛根。而薯仔的分量不多,不過小妹寧願少些飯而多返少少薯仔。牛腩算是普通,未夠腍,切成如圖片上大小的丁方

咖哩薯仔牛根腩飯
浸淫在咖哩裡的食材包括薯仔塊﹑牛腩塊及牛根塊,還有片片洋葱和少許甘荀。幸好比例上牛腩較牛根多(約 7:3) 只因小妹怕吃太多牛根。而薯仔的分量不多,不過小妹寧願少些飯而多返少少薯仔。牛腩算是普通,未夠腍,切成如圖片上大小的丁方。牛腩肉質偏瘦,都適合喜歡吃牛腩而怕肥的小妹。至於牛根就未算太碎,吃起來未夠腍有少許嚼口感,總比起腍到未入口即溶的好。咖哩OK不算辣,大概與美心快餐的差不多。
餐湯落足材料,是有牛肉粒的羅宋湯,味道偏甜,如果想辣的話可能要叫侍應遞上「辣椒仔辣汁」。

咖啡真失色…為何我加了黃糖之後,味道仍然是苦夾酸呢?

至於整個午餐價錢:盛惠港幣 48 圓。若然叫單點的,則若需要 55-75 圓左右。個人而言,坐得舒適是好賣品,而菜式希望再改良一下。
題外話/補充資料: 職員的制服紅色很醒目。
2015-02-23
2015-09-26 352 瀏覽
在MK, 好多茶餐廳貴但好難食. 今日叫蒜蓉牛扒lunch set. 湯係羅宋湯, 冇味精, 不太油, 算唔錯. 牛扒跟飯. 賣相整齊比一般所謂西餐廳好. 牛扒前得幾好. 蒜蓉汁都不錯. 所有野冇味精, 環境幾好, 值得再試.
羅宋湯
冇味精, 不太油, 算唔錯.
牛扒

2015-09-26
男人聚會有咩好食?又想平又吹到水? 朋友介紹左間旺角既餐廳,講緊最平四十幾蚊仲想點? 所以今日難得自己途徑就入左去食晚餐,入到去地方乾淨,坐位坐得舒服,餐牌多選擇。但未出糧既我唯有食平平野啦。黑椒汁牛柳絲意粉$42 加凍飲$3一黎已經勁多煙同香放係桌面。味道實在不錯,但牛柳就淋左少少,配料都有少許芽菜。意粉都炒得香濕左少少。這份量食完女仔就剛好,男人就差少少啦。仲有杯熱飲或加3蚊有杯凍野飲,今次叫左凍檸茶味道正常,有茶同檸檬味都吾係hea 整出黎。最後結帳50,講真坐得舒服又乾淨,食品質素吾錯。仲想點?

黑椒汁牛柳絲意粉$42 加凍飲$3

最後結帳50,講真坐得舒服又乾淨,食品質素吾錯。仲想點?
黑椒汁牛柳意粉
2015-09-04