2006-12-04 17 瀏覽
食High Tea的確係o岩d 唔洗做o既閒閒小女子, 一行五小女子誤打誤撞咁係克勤婚宴當日去呢到食High Tea. 怪唔得我o地上落的士都有閃光燈閃過啦. (o徒菲林!)$320 For 2既三層架Tea Set好唔好味就真係見人見至. 絕對同意係呢到下午茶小聚都係為o左個無敵海景同悠閒氣氛. 個人而言,覺得兩件裝o既cake set 仲好味. 好似百二蚊到. 大家唔想食d 凍冰冰o既scone,下次可以改下呢個order!

2006-11-22 12 瀏覽
期待已久來這裡食個afternoon tea, 海景沒令人失望, 但糕點便大有改善空間.底層的糕點都欠鬆軟, 有些還很硬. 伴scones 的有clotted cream 和whipped cream. 我沒有試whipped cream, clotted cream 則不夠滑, 也不夠rich.中層的三文治不過不失. 不能說很好味但也未至於難食.上層的蛋糕除了那個napoleon 是吃得過之外, 其他不是過甜便是口感古怪. 我那麼愛吃cheesecake 也不能食完那件mini cheesecake.我想大多數人來這裡也是為了環境多於食物. 加上那一流的笑容及服務, 也算值回票價.

中層的三文治不過不失. 不能說很好味但也未至於難食.

2006-11-21 17 瀏覽
近乎忘掉的回憶,月前路過洲際大堂"混吉",突然喚醒一點點隱藏記憶.有睇過哥哥生前遺作"異度空間",大約會知我想講些什麼,不贅."大病"剛瘉的日子,發薪水後想吃好一點,便與友人來個Afternoon Tea.洲際的午茶,沒有半島那麼多的"慕名者".只有令人神往的海景.在今日連港式Cafe,一樣有三層碟"扮上菜".只問其形,不問其身.吃罷真係唔覺得會係Good afternoon.三層碟底下的Scone,很鬆軟,點些Cream,伴上士多啤梨,差點吃到"超必".中層只是一些例牌的三文治,如斬件的Panini,味道一般.最高層的甜點,少吃,大多留待給靚女朋友掃光.一口伯爵茶,言語夾雜少少"助語詞",精神分裂得可以.不過,周日的酒店大堂,窗外的海景,也能給我一個laid back感覺.香港人,始終生活太緊張,吃個tea也要快上快落.單計坐在我後面的食客,來作一個標準.掉轉來講,我是否太優閒?人人自危,獨我愛理不理."因我的心情就有若微塵 躺臥於街頭或結伴同行 也不介意做個自由人 無必需要緊....."

"因我的心情就有若微塵
躺臥於街頭或結伴同行
也不介意做個自由人
無必需要緊....."
2006-11-05 23 瀏覽
昨晚去這兒婚宴,個餐牌上的菜式是中西夾雜的,最好食的,就是個Tiramisu,好味到無法形容,是全晚最好味!其他鮑參翅肚,味道都好,只是個翅沒有‘揀’到,不像美心那般看到一排透明的翅,連白色部份都一齊落埋去煮。還有,個香芋飯,沒有芋味,反而似揚州炒飯加豉油,賣相不佳。Anyway,整體上是好味!
2006-10-11 6 瀏覽
妳說:「生活苦悶。」我說:「習慣了。生活本就如此。」萍水相逢的我倆,何不相約到此?生活,不會就此變得精彩。但,平淡中,總見漣漪。本來耀目的午間太陽,被矇霾的南中國污染物弄得曖昧。中秋佳節過後,落地玻璃外的壯闊維港,似有唏噓。是妳的心情嗎?坐在六人菲籍大樂隊旁,妳那氣若游絲的天籟,卻是我聽到唯一的聲音。到此,跟你,也是為了high tea。但,端上來的那刻,已叫我倆失望。妳說:「甜點不是我的所好。」我說:「嚐甜,但甜的賣相不見得討好。」嚐了英式鬆餅。可以,但不叫人動容。甜點,是怪怪的樣子,無一吸引。三文治,是比平凡的更平凡,不可口。麵包不是新鮮的,料子也不見得是有心而作。星級酒店的誠意,跑到那裡去了?難得,也無損雅興。妳的咖啡,一壺接一壺。我的意式泡沫咖啡,接下來的是「奇異果國」的Sauvignon Blanc,可以。妳說:「仍期待食物為我帶來的驚喜。」我說:「待我吧!不會叫妳失望!」
妳說:「生活苦悶。」

我說:「習慣了。生活本就如此。」

妳說:「甜點不是我的所好。」

我說:「嚐甜,但甜的賣相不見得討好。」

妳說:「仍期待食物為我帶來的驚喜。」

我說:「待我吧!不會叫妳失望!」
2006-08-25 21 瀏覽
約了專業人士有點私務要傾,來這裡純為個靚靚維港景。叫了二人份量的afternoon tea set,另外加一杯cappuccino。Afternoon tea set是照舊的三層platter,由底至頂也是規格的最底層鬆餅、蛋糕,大層的鹹點、三文治及頂層的甜點。份量看似不多,但二人分吃的話,都十分足夠。先吃底層:鬆餅四個,牛油及提子各兩件,俱不熱,味道不錯,幾香亦幾鬆軟,塗上果醬及忌廉,我都吃了兩個,蜜糖小蛋糕及合桃蛋糕都只一般;轉戰中層:有春卷兩條、吞拿魚卷、蛋沙律三文治、芝士蕃茄包、舌拿魚包及叉燒酥。以點心計,交到功課,但不算好,好像叉燒酥過甜,春卷又不太熱等等;上到頂層:有小蛋撻兩個、紅莓撻、蛋白酥、芝士餅、朱古力餅、朱古力慕絲及朱古力士多啤梨兩粒。這一層是甜到痺,尤以兩款朱古力甜品而言,朱古力士多啤梨還好,相比之下,芝士餅已算是user-friendly。收得這個價錢,服務應該很不錯,但又不然。招呼我們的男侍應像在遊魂似的,問他有何其他的咖啡選擇,他竟然答不出!咖啡香濃,cappuccino都不錯。埋單不用我操心,應該是四百三十多元。如無意外,有至少三百蚊是去了環境裝修那裡,在

咖啡香濃,cappuccino都不錯。埋單不用我操心,應該是四百三十多元。如無意外,有至少三百蚊是去了環境裝修那裡,在六星級酒店喝下午茶,都要番咁上下價錢的。
2006-06-26 10 瀏覽
當晚十點幾,帶左幾個馬拉friends入去飲野,入場說明每人最低消費$130. 個場好熱鬧,好靚既香港夜景,咁既價錢真係超值...可惜有個別侍應態度麻麻-唔多耐煩同唔得閒理你咁樣...

可惜有個別侍應態度麻麻-唔多耐煩同唔得閒理你咁樣...
2006-06-09 14 瀏覽
個sea view 就真係唔錯, 但係其實個tea set又真係唔係太特別, 即係你可以係a-1又或者其他barkey買十數款唔同類型既包或者蛋糕都可以模仿佢, 仲要好食d tim~ service又唔係真係特別好, 因為其中一個waitress 眼超超...... 唔知點解, 好似唔滿意我地係到影相咁~食物真係無乜值得提, 不過個environment同個mood就好好囉~
2006-05-25 10 瀏覽
閒日晚飯時間既Lobby Lounge 都9 成滿,但service 都仍然好足(除o左送錯支Evian 之外)。夜幕底垂,再加上live jazz band 表演,成個氣氛好relaxing 同romantic;可能因為友伴好幽默,所以連帶D 侍應都sociable 起o黎。要o左烤鴨春卷、Antipesto tortilla 同牛扒(medium)。上菜前上既麵包籃有麵包條、披薩脆片、multigrain roll、法包等。由於知道叫o左既食物份量好多,所以無試哂全部麵包...但試親都more than OK 既。其實要我形容D main courses 有幾正,真係有D 難度:牛扒成熟交足功課,唔使落pepper 已經夠(牛)味;烤鴨春卷包既鴨又多,跟mushroom 既口感同味道配搭都好好...最緊要係熱同新鮮。不過,三道courses 之中,Antipesto tortilla 就真係有D 強差人意...D hommos 淡口得o黎又無豆味。以上配搭,加一支Evian、三杯Coke Light,承惠過千。

2006-05-06 8 瀏覽
同一面一位, 同是25號去的, 我想我知道你地係邊張台因為有優惠券所以去試一試, 叫左一個tea set, 幾新奇, 未試過咁食, 咖啡不太好喝, 食物ok, 不過甜吃不太o岩我, 環境好好, 真係俾酒店外觀騙了問過waiter, 樓下同上面食既野普遍一樣, 只係MENU同價錢有所不同, 同埋下面嘈好多建議一試, 不過真係幾貴
同一面一位, 同是25號去的, 我想我知道你地係邊張台

建議一試, 不過真係幾貴
2006-04-25 8 瀏覽
與大學同學聚舊,一行七人來一直想試的洲際high tea. 陽光普照的日子加上落地大玻璃和港島景色,如果不用見到自由人行來行去,景緻是幾perfect的.可能我們人多,編排坐位也遇上一點困難,安頓後發現梳化椅頗矮,吃東西時要"鄥"前來食,有點辛苦,而且桌面細,我們叫了三個high tea set(已漲價至$320一set ),三個層架再加七杯飲品,桌面是完全不夠位放,都幾狼狽. 食物份量是很足夠的,如果兩個女孩子吃也一個set也很難吃得完. 至於味道,最喜歡的是scone,很香很鬆,塗上clotted cream&jam很滋味,我就連吃了兩個. 其他的咸甜點就ok,談不上出色. 可能期望較高,食物只是酒店應有水準,不過不失,最失望是坐位沒想像中舒服. 也可能我們人多, 或者兩個人來會好一點. 如果舊價$250兩位是抵的,現在這個價位則要心情好好和好渴求陽光和靚view時才會有想來的衝動.

2006-03-26 12 瀏覽
姐姐考試順利過關, 應承左請佢食大餐賀佢, 本想去four seasons食high tea, 但見近來幾本雜誌都講intercontinental推出由world pastry cup 2005得主Chirstophe Michalak設計o既法式甜品, 供應期至四月二十日, 期間限定喎! 就試下佢啦.四點黎到, 全場滿座, 好彩唔駛等好耐就有位. 我地要左一個甜點套餐(兩款大師甜品+ 餐飲) 再加一個scone set(scones x 4 + 餐飲). 甜點我要左tri-layer coffee cream cake -- 四方型o既蛋糕包括bavaroise咖啡,白朱古力咖啡忌廉+ 咖啡脆餅, 有層次感, 咖啡味濃淡得宜, 係唔錯! 侍應非常細心, 等我地食完甜點後至上scones. 呢度o既scones拍得住半島, 外脆內軟, 不過配o既jam就普通料.餐飲cappuccino, 咖啡味淡左d, 不過奶泡打得幾細緻, okay啦.但係有一樣不滿係d餐具全部都係食主菜大大隻o既刀,叉同匙, 食甜品好唔方便!p.s.後尾發現張文慈原來坐o係我地後面.
p.s.後尾發現張文慈原來坐o係我地後面.
2006-01-24 14 瀏覽
Good place for high tea or have a drink in late night.Good view, service and food quality.Price is reasonable when comparing the quality.

(非會員)
2006-01-03 45 瀏覽
終於去了傳聞中的州際食貴暴飛,有人請wow.下午的自助餐好似同夜晚不同,在較強的陽光光線下吃午餐.有點"殘眼",好似要帶黑超食野(有鬼佬鬼婆也帶住黑超呢)值得一讚係那兒的日本corner,歷來最多款式又細緻精巧的小食,又有勁多不同魚刺身,都幾新鮮,都好有心思設計,但調味料重手了少許,多醬+鹹了些少.主菜都ok, 竟然有不同的芝士試食,有銀雪魚,pizza d魚都好肥美,千層闊麪都不錯,d栗米湯都好食, 但好似較多中式菜+印度菜...州際的甜品令人眼前一亮,很多款式又精緻colourful,從未見過的,的的式式很可愛,但有d麻麻地, "提拉蜜斯"好差.但雪糕很正呀...有成五款...連個杯都雪埋....好勁呀....好正有pancake ar....最值得讚係服務態度,未試過咁好的服務,不斷添水+ serve food+推chair.excellent的好!餐飲都好週到...d 檸荼d冰都係檸荼做...很週到呀有點失望沒有豪...+幾隻蚊知

餐飲都好週到...d 檸荼d冰都係檸荼做...很週到呀

有點失望沒有豪...+幾隻蚊知
2005-12-30 8 瀏覽
我都試過佢哋的high tea, 氣紛及食物都好好,我最終意食佢的scone, 好好味,另外, cheese cake 都幾好。coffee &tea 是可以refill; 其實, 以一間五星酒店, 咁的價錢都唔算貴; 我仲坐咗成2個多小時, 都幾舒服。