2024-09-01 170 瀏覽
位於太子一間🌸櫻花樹下🌸嘅居酒屋🎌, 可以用一個好親民嘅價錢享受到午市🍱日式料理定食, 入邊裝修真係好🎏🎎日本風, 仲要有榻榻米座位, 可以享受到一個精美午餐又可以打卡影下靚相📸貓貓😻控嘅我, 見到佢哋嘅😚鰻魚定食有貓貓造型勁可愛☺️所以我即刻都叫咗份, 我嘅好朋友就叫咗個🍢關東煮定食, 份量相當多, 真係落足材料, 定食仲有🍹🍹兩杯嘢飲同兩份甜品🍮🍰我哋就叫咗🍑香桃汁同埋🍍菠蘿汁, 甜品方便我哋就叫咗🍪曲奇忌廉慕絲蛋糕🎂同埋🌰栗子蒙布朗忌廉蛋糕, 蛋糕夠鬆軟而且唔太甜好啱我🥰🥰🥰

2024-08-29 150 瀏覽
呢排週三通常同啲小朋友係太子攀完石就會喺附近搵食~今次就嚟到呢間充滿復古風日式裝修嘅居酒屋~中間櫻花樹確實吸睛👀咁啱坐正樹下兩個寶寶超開心🩷是日Menu🪭「溫烏冬/冷蕎麥麵🍜」「甜薯薯條🍟/山椒墨魚咀/雞皮餃子」「一口炸豆腐/🦀吉列軟殼蟹」「🥚厚燒玉子三重奏/燒翠玉瓜」「🍰栗子蒙布朗忌廉蛋糕/特濃朱古力蛋糕」-有時居酒屋🏮唔係真係咁多嘢啱小朋友食,但呢間ok~有唔少炸物夠晒香口,小朋友會鍾意❤️好似雞皮餃子🥟又有別於一般餃子,都幾有特色~而且份量啱啱好,細細碟咁,可以叫多幾款~最後食埋甜品埋尾(有唔少蛋糕選擇🌟),小朋友大滿足!

呢排週三通常同啲小朋友係太子攀完石就會喺附近搵食~
今次就嚟到呢間充滿復古風日式裝修嘅居酒屋~
中間櫻花樹確實吸睛👀咁啱坐正樹下兩個寶寶超開心🩷

是日Menu🪭
「溫烏冬/冷蕎麥麵🍜」
「甜薯薯條🍟/山椒墨魚咀/雞皮餃子」
「一口炸豆腐/🦀吉列軟殼蟹」
「🥚厚燒玉子三重奏/燒翠玉瓜」
「🍰栗子蒙布朗忌廉蛋糕/特濃朱古力蛋糕」
有時居酒屋🏮唔係真係咁多嘢啱小朋友食,但呢間ok~
有唔少炸物夠晒香口,小朋友會鍾意❤️
好似雞皮餃子🥟又有別於一般餃子,都幾有特色~
而且份量啱啱好,細細碟咁,可以叫多幾款~
最後食埋甜品埋尾(有唔少蛋糕選擇🌟),小朋友大滿足!
  • 一口炸豆腐
  • 雞皮餃子
餓居 🏮HUNGRY IZAKAYA🏮太子隱世居酒屋我倆思鄉病🇯🇵又發作😂見到網友介紹左一間好有日本風情味居酒屋, 梗係要朝聖下啦🏃🏃‍♀️🌸🌸日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄) $18店長話每期有不同配搭, 酸酸甜甜好清新怡人😆好開胃。而內面有我至愛沖繩名產海葡萄👍🌸銀次飯團 🍙$48傳統飯團配上紫菜,重點係再併雞蛋和三文魚子醬汁而我最欣賞係店內採用 🥚夢王蛋🥚好講究👍,近年被日本人選為第一名 生食拌飯雞蛋。 有濃郁味道,色澤鮮明👀食法: 打散雞蛋黃之後 和 三文魚子 融合,再用木匙羹加落啲飯團到🍙 味道帶出不同層次質感👍🌸櫻花蝦拌豆腐 $38香滑凍豆腐,上面併上日本櫻花蝦🦐,而最出色係佢的伴汁,調味料味道好清新,好啱而家天氣食🤗🌸山椒墨魚咀 $38圓碌碌似日式日常小食,加上山椒好惹味,一口一口倆條友好快搶食曬🤣🌸海苔魷魚鬚 $48炸得好香脆, 椒鹽海苔味, 另人無法抗拒的誘惑, 脆得好邪惡,以上2款送酒一流🍻🍻🌸北海道3.6牛乳鍋🫕 $148採用我至愛北海道3.6牛乳🐄加上等肥牛,香滑豆腐, 爽甜洋蔥🧅, 菌菇和上湯。即場加熱煮食最正, 戲肉係個湯底,超有牛乳香滑口感,
餓居 🏮HUNGRY IZAKAYA🏮太子隱世居酒屋

🌸日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄) $18

🌸銀次飯團 🍙$48
傳統飯團配上紫菜,重點係再併雞蛋和三文魚子醬汁

🌸櫻花蝦拌豆腐 $38

🌸山椒墨魚咀 $38

🌸海苔魷魚鬚 $48

🌸北海道3.6牛乳鍋🫕 $148
採用我至愛北海道3.6牛乳🐄加上等肥牛,香滑豆腐, 爽甜洋蔥🧅, 菌菇和上湯。即場加熱煮食最正, 戲肉係個湯底,超有牛乳香滑口感, 而係食落無味精,我們倆個也飲晒啲湯😋

🌸日式朱古力蛋糕 $24
超濃烈朱古力口感🍫蛋糕比較實身

🌸柚子芝士蛋糕 $27
第一次吃這款蛋糕,柚子味好出👍併上芝士蛋糕, 原來係咁夾嘅, 有層次口感😋

🌸原味波子汽水 $14
🌸木村草莓味梳打汽水 $27

一入到去就見到「鳥居」⛩️最注目是一棵好靚樱花樹🌸, 雖然係人造的花,但已吸引好多食客打卡📸。

我們被按排坐榻榻米位置,一路食一路望著樱花🌸燈籠🏮小擺設🎎🎏, 倆人👫 全程融入,慰藉現代人嘅心靈🤣😅

從店內不同細緻的佈置,小飾物,可以睇到老闆好有heart ❤經營💪價錢還好親民👍

📍香港九龍太子砵蘭街440號地下

日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄)

🌸銀次飯團 🍙

慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄)
🌸銀次飯團 🍙
  • 銀次飯團
  • DIY雲朵夢王飯
  • 海苔魷魚鬚
2024-08-23 193 瀏覽
{食盡太子之日式 — 餓居}————————————————夜晚收工黎到砵蘭街呢頭搵野食,見到呢間鋪頭個名幾得意,出面又有個電子mon畀人望下個menu睇下有咩食覺得感覺唔錯,就入去食個晚餐啦!🔸銀次飯團 $48第一次食呢種形式既飯糰, 佢係有大量三文魚子圍住一粒蘭王蛋,睇個顏色就知好食,另外就配左兩個齋飯糰俾你去點黎食, 蛋汁配上白米飯🔸 櫻花蝦伴豆腐 $38呢碟作為前菜都幾唔錯, 豆腐涼涼地又軟滑既口感,加埋櫻花蝦 青蔥同埋醬汁,味道清新😆🔸 壽喜燒牛肉鍋-小盛 $128牛肉鍋配有份量適中嘅牛肉以及野菜同豆腐,用鐵鍋送上,再加埋camping用嘅擋風屏🤣, 即刻有種露營嘅感覺, 個人幾鍾意佢嘅壽喜燒汁味道啱啱好唔會太過甜🔸 日式朱古力蛋糕 $24晚餐就當然要配返個甜品,價錢唔算貴,味道食落都幾有香濃既朱古力味Overall comment: 睇得出佢舖頭嘅裝修充滿儀式感, 包括我哋既位係類似日本嗰種要除鞋上去坐既木枱, 隔離仲有一棵好大嘅櫻花樹!🩷 如果去到驚冇位仲可以提前book位嫁!
{食盡太子之日式 — 餓居}

壽喜燒牛肉鍋

日式朱古力蛋糕
壽喜燒牛肉鍋
2024-08-22 151 瀏覽
一入門口就已經有個好靚嘅打卡位,裡面仲有榻榻米座位,可以坐喺櫻花樹下進餐。迷你福袋荷包·蛋裡面係溫泉蛋,外層係腐皮,非常有特色。銀次飯團外面嘅紫菜唔會好快軟氣,配有雞蛋黃及三文魚籽,點上飯團食都夠飽肚。吉列軟殼蟹一咬落就有陣蟹味,外脆內juicy。日式吉列鱈魚柳炸到好香脆,點上沙律醬食就更滋味。壽喜燒牛肉鍋🈶豆腐、牛肉、娃娃菜、金菇、胡絲等配料,個湯底唔會太甜,好啱我口味。飲品叫咗原味波子汽水➕木村草莓味梳打汽水,呢款唔會太甜,好香草莓味🍓

迷你福袋荷包·蛋裡面係溫泉蛋,外層係腐皮,非常有特色。

吉列軟殼蟹一咬落就有陣蟹味,外脆內juicy。

日式吉列鱈魚柳炸到好香脆,點上沙律醬食就更滋味。

2024-08-18 183 瀏覽
本人都真係好少咁寫食評~~因為講真,如果係好難食既話,咪最多唔再去食!好味咪再食多幾次,但真係好少咁特登去寫食評😂但見到依家啲餐廳愈執愈多,都冇話唔恐怖,自己都好多做返d野去支持下自己成日去幫襯既餐廳😬 餓居係我同同事既飯堂,平均一個星去一次啦,其實講真野食就一般般啦,又唔會特別話好難食,但又唔會話好好食咁,但係居酒屋黎講食個晏都真係算幾平,牛丼豚丼都係$68,加杯野飲都係$5,其他餐廳都要幾十蚊杯野飲,咁當然唔可以同茶餐廳比啦,依家就算食個餃子都要呢啲價🤔 但成日眼見佢地得兩個人,個女仔跑黎跑去,忙到出晒汗咁,真心佩服。今日放工同事話去返呢度飲酒happy hours ,竟然有特別驚喜😍 野食超好味😋 又有心思~ 其中食左兩款福袋,一個係包住烏冬,一個係包住荷包蛋😋 正!Anyway 見到佢地夜晚多左人手,加油呀小店🫰
本人都真係好少咁寫食評~~
因為講真,如果係好難食既話,咪最多唔再去食!
好味咪再食多幾次,但真係好少咁特登去寫食評😂

Anyway 見到佢地夜晚多左人手,加油呀小店🫰
  • 福袋荷包蛋
  • 福袋腐皮烏冬
份量極細,料又唔靚,魚籽同蟹少又無味。$118完全唔值。諗住食個鰻魚飯,又勁耐先講無鰻魚。咁改叫吉列鱈魚飯啦,個炸粉又勁厚,都食唔到魚嘅。加個湯叫自己做set lunch,根本唔係一個餐嚟。加嘢飲又貴。成餐飯好似淨係食白飯咁。伏。個app又做得差。
份量極細,料又唔靚,魚籽同蟹少又無味。$118完全唔值。
諗住食個鰻魚飯,又勁耐先講無鰻魚。
咁改叫吉列鱈魚飯啦,個炸粉又勁厚,都食唔到魚嘅。
加個湯叫自己做set lunch,根本唔係一個餐嚟。
加嘢飲又貴。
成餐飯好似淨係食白飯咁。伏。
個app又做得差。
2024-08-15
✨太子居酒屋|在櫻花樹下用餐✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈早前到了位於太子的「餓居」用餐,環境舒適有氣氛,有櫻花樹,有tatami位置,好適合朋友聚會🎈。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜厚燒玉子三重奏 $98 一共有3款口味,包括芝士、明太子、大阪燒,玉子燒厚身軟綿,最愛配搭鹹香的明太子。𐂐 ⠜日式吉列鱈魚柳 $45魚柳金黃大塊,炸層香脆沒有油膩感,而且魚肉嫩滑夠厚身😋。𐂐 ⠜夢の福袋烏冬 $68擺盤適合打卡!大福袋裡面係烏冬,倒入蛋黃攪拌享用,可以加上蛋白泡泡會有creamy的口感,整體幾特別呢。𐂐 ⠜北海道三重芝士炸雞 $68炸雞同樣炸得香脆,雞肉肉質柔軟無雪味。𐂐 ⠜栃尾厚油揚 $52油揚等於港式腐皮🤣,外脆內軟,作為下酒菜好適合。另外逢星期一至四Happy hour時段都有買一送一優惠,試左2款有氣果酒,甜甜的易入口岩女仔。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
✨太子居酒屋|在櫻花樹下用餐✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
早前到了位於太子的「餓居」用餐,

𐂐 ⠜厚燒玉子三重奏 $98
一共有3款口味,包括芝士、明太子、大阪燒,
玉子燒厚身軟綿,最愛配搭鹹香的明太子。

𐂐 ⠜日式吉列鱈魚柳 $45
魚柳金黃大塊,炸層香脆沒有油膩感,
而且魚肉嫩滑夠厚身😋。

𐂐 ⠜夢の福袋烏冬 $68
擺盤適合打卡!
大福袋裡面係烏冬,倒入蛋黃攪拌享用,
可以加上蛋白泡泡會有creamy的口感,整體幾特別呢。

𐂐 ⠜北海道三重芝士炸雞 $68
炸雞同樣炸得香脆,雞肉肉質柔軟無雪味。

𐂐 ⠜栃尾厚油揚 $52
油揚等於港式腐皮🤣,外脆內軟,作為下酒菜好適合。

2024-08-14 214 瀏覽
今日好晏先食lunch,到晚飯時間都唔係太肚餓,所以同朋友去咗旺角呢間日式居酒屋食少少嘢🇯🇵 入到去先知原來呢度係pet friendly,撞啱有隻柴犬好可愛呀🐕而家Happy Hour (1600-1900) 仲有Asahi Sour有氣果酒$98/2杯,私心推薦桃味,飲返杯好爽呀🍑銀次飯團 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個食法好特別,紫菜包住飯團,然後配一個生雞蛋加三文魚子嘅醬汁,白飯配生雞蛋不嬲都冇得輸,加埋三文魚子嘅鹹鮮味,味道自然更好👍🏻山椒墨魚咀 ⭐️⭐️⭐️⭐️墨魚咀細細粒,食落爽口味道好惹味,用嚟送酒一流,鐘意食墨魚咀可以試吓!海苔魷魚鬚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個好有驚喜,炸魷魚鬚食得多,加埋紫菜喺入面真心第1次食👍🏻 紫菜味好出,原來紫菜同脆卜卜嘅魷魚鬚好夾㗎!甜薯薯條 ⭐️⭐️⭐️⭐️我不嬲都鍾意食甜薯,呢度嘅甜薯薯條唔會炸到乾晒身,表面脆之餘入面仲有甜薯嘅軟熟質感,係我鍾意嘅口感!一口炸豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️炸豆腐一啖一粒,不過唔好咁心急擺入口,因為入面都幾熱㗎 !如果可以加多啲七味粉就會更正😉大大塊流心芝士麥樂雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️麥樂雞入面加入流心芝士,令到成件事唔會太dry,份量好大呀,好在同朋友share,如果唔係好

銀次飯團 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

山椒墨魚咀 ⭐️⭐️⭐️⭐️

海苔魷魚鬚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

甜薯薯條 ⭐️⭐️⭐️⭐️

一口炸豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️

大大塊流心芝士麥樂雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️
麥樂雞入面加入流心芝士,令到成件事唔會太dry,份量好大呀,好在同朋友share,如果唔係好難一個人食晒成件🤣

山椒墨魚咀
海苔魷魚鬚
甜薯薯條
一口炸豆腐
2024-08-09 470 瀏覽
其實本身佢唔係我晚餐首選 但係前面搵嘅餐廳full晒 又bookmark過佢 所以唔洗排隊就試下裝修係港式日本風情😂 姐係坐下地台又好似扮有日本feel咁。睇餐牌覺得嘢食睇落唔錯 價錢都合理 滿心期待。跟住下面嘅菜色係跟上菜次序。兩枝唔係餐廳出品嘅果汁soda 好飲。揀咗個自選topping玉子燒 味道都ok嘅 但係咁樣係$98加一😂本店名物海膽醬烏冬 雖然每條都黃色 但係超少醬其實 撈完個碗底都係乾身 味道係還可以啦。最後發現隱藏食法係:將後面嘅明太子醬撈埋落去先會昇華🙂😆跟住就係重頭戲 成餐飯最難食嘅山椒炸墨魚嘴話係熱門菜🤡 見到佢咁多油都驚驚地 一食 Eh 淋架喎 又凍 試過想唔食炸粉淨係食墨魚嘴啦 (超細粒)個口都係畀出面d 粉搞到wer晒 一碟又凍又淋又油嘅炸物食咗幾粒放棄。跟住揀咗個鰹魚汁豚肉鍋 上台湯底色就係咁水色 唔好話有冇味啦。肉片係急凍肉冇解凍一堆放入去,湯滾都係疊住晒 煮到又硬又冇肉味。 得幾片豆腐加粒冬菇加d娃娃菜 就$178🤡最後係牛肉片/豚肉片包荔枝肉。 牛肉係幾夾荔枝嘅, 包豚肉真係怪怪地。 當試下新嘢,最尾一道反而不過不失啦⋯⋯最後埋單係$543😂 食到

兩枝唔係餐廳出品嘅果汁soda 好飲。
最後發現隱藏食法係:將後面嘅明太子醬撈埋落去先會昇華🙂😆
跟住就係重頭戲 成餐飯最難食嘅山椒炸墨魚嘴

最後埋單係$543😂 食到講粗口。本身見佢甜品menu好似幾好 未食前真係想叫。但係最後未埋單已經諗定去其他地方食甜品補償心靈
2024-08-08
2024-08-08 178 瀏覽
餓居居酒屋環境舒適,為在烈日當空下快要融掉的我降溫和充充電。我Order 的是金槍魚溶丼飯配麵豉湯和鳳梨汁。料理並不複雜,最重要的魚生是很新鮮的,感恩。老闆和店員很親切,給予顧客正能量。環境更是難得的寧靜和舒適。推介

我Order 的是金槍魚溶丼飯配麵豉湯和鳳梨汁。

料理並不複雜,最重要的魚生是很新鮮的,感恩。

推介
2024-08-02 214 瀏覽
位於太子的日式料理居酒屋。雖然現時大家都說香港經濟變差,餐廳相繼倒閉,但世界總是存在著平行時空,旺角太子一帶仍有不少小店餐廳的晚巿人流仍絡繹不絕,而這間位於太子的小店便是其中之一。.餐廳雖小小一間,但看得出很花心思在佈置及裝潢上;除了設有榻榻米座席及燈籠牆等日式打卡裝飾,當中最搶睛的莫過於在餐廳中央的櫻花樹及門口的鳥居,在這裡用餐就彷如置身日本餐廳一樣,更好氣氛。. ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆⧐ 銀次飯團 $38⧐ 迷你福袋荷包蛋 $38⧐ 蠳花蝦拌豆腐 $38⧐ 炸芝麻雞軟骨 $38⧐ 吉列軟殼蟹 $42⧐ 夢之福袋烏冬 $68⧐ 大大塊流心芝士麥樂雞 $32⧐ Drinks: 檸檬蜜糖Asahi Sour┆紅石榴Asahi Sour $98/2pcs ___⋆ ⋆ ___其實最主要是想和朋友小酙一杯,因此都是點了小食為主。而餐廳剛巧推出Happy Hour優惠,逢星期一至四 16:00-19:00以優惠價 $98兩杯可享有原價$78杯的Asahi Sour,更划算呢~ ..食物方面,酒是主體,因此都是點了佐酒的最佳拍檔,炸物自然就少不了,雞軟骨、軟殼蟹甚至大大
餐廳雖小小一間,但看得出很花心思在佈置及裝潢上;
在這裡用餐就彷如置身日本餐廳一樣,更好氣氛。
 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
⧐ 吉列軟殼蟹 $42
⧐ 夢之福袋烏冬 $68
⧐ 大大塊流心芝士麥樂雞 $32
 ___⋆ ⋆ ___
其實最主要是想和朋友小酙一杯,
因此都是點了小食為主。
而餐廳剛巧推出Happy Hour優惠,
Asahi Sour
食物方面,
酒是主體,因此都是點了佐酒的最佳拍檔,
炸物自然就少不了,
雞軟骨、軟殼蟹甚至大大塊的麥樂雞,都是外脆內嫩,香口又不油,
尤其雞軟骨,酥脆有咬口,絕對是必點之物;
麥樂雞一口咬下去大量芝士湧出,視覺口感都很讚!
吉列軟殼蟹
蠳花蝦拌豆腐
另外隨便點了飯團及烏冬,
單價不貴,價錢合理又飽腹;
上菜時的presentation已看出誠意滿分,
飯團配上夢王蛋黃及佈滿三文魚籽的醬汁,吃用前先淋上醬汁,
口感鮮甜鹹香,蛋味濃郁;
而烏冬用腐皮包著,切開後再倒入半流心的蛋黃,旁邊更拌有炙燒過的焦糖蛋白,
拌勻一併吃用,口感其實幾新穎;
未算Perfect Match,但誠意及創意先加分。
夢之福袋烏冬
夢之福袋烏冬
銀次飯團
臨離開前才發現身後的屏風都是Mofusand裝飾,
然後店內亦有不少貓貓佈置,
看來是同路人,
再加一分 (笑~
2024-08-02 174 瀏覽
同朋友慶祝生日,諗住試下新野😌搵到係太子一間好靚嘅打卡居酒屋,呢度有好多蛋嘅料理好出色架😍✅DIY雲朶夢王飯 $38呢個有指引教你點玩,完成品成個雲朶咁好靚架,有得食有得玩🙌✅迷你福袋荷包蛋 $38整得好靚,醬汁好味✅銀次飯糰 $38賣相一流,好睇又好食✅️櫻花蝦拌豆腐 $38✅️壽喜燒牛肉鍋 $128✅Asahi Sour法國藍橙有氣果酒 $78✅木村香印青提梳打汽水 $27✅夢之福袋烏冬 $68嚟之前訂枱問慶祝生日有冇安排,可以有個小蛋糕送喔😍
✅DIY雲朶夢王飯 $38
呢個有指引教你點玩,完成品成個雲朶咁好靚架,有得食有得玩🙌
✅迷你福袋荷包蛋 $38
整得好靚,醬汁好味
✅銀次飯糰 $38
賣相一流,好睇又好食
✅️櫻花蝦拌豆腐 $38
✅️壽喜燒牛肉鍋 $128
✅Asahi Sour法國藍橙有氣果酒 $78
✅木村香印青提梳打汽水 $27
✅夢之福袋烏冬 $68
嚟之前訂枱問慶祝生日有冇安排,可以有個小蛋糕送喔😍
2024-07-30 202 瀏覽
撥開暖簾,經過門口的鳥居,牆上掛着紅白色的紙燈籠,在傳統的塌塌米坐位上,望着永遠滿開的樱花樹。想不到小小的居酒屋,竟然可以佈置出京都賞櫻的氣氛。難怪有這麼多人慕名而來樱花樹下的晚餐該吃什麼呢?⛅️DIY雲朵夢王飯:用上日本高質夢王蛋,打發得輕軟如雲的蛋白,中間盛載着橙黃色的圓渾的蛋黃,猶如夕陽浮在雲海上。自己一手一腳做出這樣可愛的賣相,非常有滿足感,當然要分享一下過程⭐️裝蛋白的碗先抹乾所有水份(很重要,不然蛋白打發不起)⭐️打開雞蛋,分開蛋黃和蛋白⭐️用盡全身的力發蛋白,或者問侍應借電動打蛋器🤗⭐️打到蛋白企身,就可以撥落飯面上,挖一個小洞倒入蛋黃,完成✅比疏乎厘更輕更滑的蛋白霜,令軟糯的珍珠米飯口感更有層次。夢王蛋黃蛋香滿滿,私心食法加少少豉油提味更好吃🦐樱花蝦拌豆腐:豆腐片切得薄薄的,好能多吸收清甜的鰹魚汁,加上樱花蝦的香味,是一個清爽的頭盆🐥大大塊芝士流心麥樂雞:麥樂雞大概只是形狀的描述,夾層的流心芝士充滿鮮奶香又幼滑,整體口感和味道都比麥樂雞好太多了🦀吉列軟殼蟹:金黃色的吉列脆皮包着軟殼蟹,外層香脆裏面蟹肉鮮嫩多汁🥚玉子之大滿足:外型似一件西多士,但這件「西多士」不是方包而是一整塊鮮黃

樱花樹下的晚餐該吃什麼呢?

⭐️裝蛋白的碗先抹乾所有水份(很重要,不然蛋白打發不起)
⭐️打開雞蛋,分開蛋黃和蛋白
⭐️用盡全身的力發蛋白,或者問侍應借電動打蛋器🤗

🥚玉子之大滿足:外型似一件西多士,但這件「西多士」不是方包而是一整塊鮮黃色玉子燒,上面塗一層橙色的明太子醬,唧上沙律醬再以一大堆晶瑩的蟹籽砌出一個小丘,色彩鮮艷外型奪目。咬下去玉子燒軟綿但同時粒粒蟹籽在口裏卜卜地爆開,口感有對比好特別。至於味道,玉子燒微甜又充滿蛋香,和鹹鮮微辣明太子又是另一強烈的對比,但互相襯托沒有違和。

🐤炸芝麻雞軟骨:香脆爽口又惹味,作為送酒小食最適合不過

🍹說到酒,不能不提店家最新的happy hour優惠,逢星期一至四,4-7pm Asahi Sour 有氣果酒$98/2杯,還要是大大的啤酒杯非常抵飲。綠色的是香印,味道清甜。紫色的是巨蜂,果味比較濃郁。酒精度不高,只是似有若無的酒香,喝完整杯都不會有醉意

來一轉日本風情畫? 一入門口即刻見到鳥居啦,仲有成棵櫻花樹,設置日系榻榻米座位,真係好有氣氛啊,拍拖或者同朋友ɢᴀᴛʜᴇʀɪɴɢ都好適合!🪭🦐樱花蝦拌豆腐 $38冰凍豆腐質地超級香滑,滑到唔小心會夾爛,每一嚿大小都均勻,豆腐面頭有櫻花蝦作為點綴,個樣靚又好食,醬汁方面就鹹中帶酸,屬於一個開胃嘅前菜!🔥炸芝麻雞軟骨 $45每次去居酒屋必點,香脆嘅雞軟骨油香滿溢,又有軟骨口感,配酒類係人生一大樂事!🧀大大塊流心芝士麥樂雞$32 (一塊)麥樂雞外皮香脆,咬入去芝士爆漿,芝士屬於鹹香味嘅芝士,咁嘅配搭點會唔好食?🍳🥚DIY 雲朵夢王飯 $38(追加夢王日本雞蛋一隻 $10)真係超有創意呀,自己可以DIY製作一個靚靚雲朵夢王飯,平時發蛋白整蛋糕整得多,第一次整呢個飯。(*‘ v`*)ꜰᴀɪʟ都唔使驚㗎,廚師會幫我哋分蛋黃,仲可以加夢王蛋,咁就可以整到成功為止啦,擺盤就係我哋擺嘅,靚唔靚呀?質感方面就有啲似食菜螃蟹,蛋王雞蛋味道比較濃郁,就算呢個飯唔加調味,都可以食到蛋味香濃,飯就日本珍珠米,放埋一齊口感都幾好!🍳🧧迷你福袋荷包•蛋 $48外型超級得意嘅福袋,出面係腐皮烏冬嘅甜腐皮,原來內有乾坤,

🦐樱花蝦拌豆腐 $38

樱花蝦拌豆腐

🔥炸芝麻雞軟骨 $45

炸芝麻雞軟骨

🧀大大塊流心芝士麥樂雞$32 (一塊)

🍳🥚DIY 雲朵夢王飯 $38
(追加夢王日本雞蛋一隻 $10)

DIY 雲朵夢王飯

🍳🧧迷你福袋荷包•蛋 $48
外型超級得意嘅福袋,出面係腐皮烏冬嘅甜腐皮,原來內有乾坤,入面有成隻荷包蛋,一咬入去蛋汁爆曬出嚟,配合本身嘅日式醬油,真係有特色,味道亦都配合得到!

迷你福袋荷包•蛋

🧡濃厚明太子醬撈烏冬 $68
使用日本稻庭烏冬,一咬入去有明太子醬嘅味道,仲有勁多蟹籽,些少蔥花調味令到味道好好食,但我擺得太耐淋咗少少,你哋記得快啲食啦,唔好浪費咗個烏冬!d(`・∀・)b

濃厚明太子醬撈烏冬

🍻🥂飲品
🍍Asahi Sour 椰子菠蘿有氣果酒 $78
🌸Asahi Sour 櫻花有氣果酒 $78

兩杯都超級可愛,🌸櫻花粉紅色外表滿分,但飲落去酒味都幾濃郁,仲有少少苦味,反而🍍椰汁菠蘿味道甜甜地,充滿果汁酒感,好容易入口,重帶少少乳酪風味,我自己就鍾意椰子菠蘿多啲!

Asahi Sour 椰子菠蘿有氣果酒

✨呢間餐廳屬於用心製作嘅小店,食物擺盤味道都一流,店員都超ɴɪᴄᴇ,雖然一腳踢,但係間唔中都會幫我哋斟水,令到用餐體驗都幾愉快!(゚3゚)~♪

🥢餓居 (太子)
📍太子砵蘭街440號地舖
2024-07-24